Ημέρες και Έργα Προσφυγιάς

                                                                   Ημέρες και Έργα Προσφυγιά

      

Τάξη : Στ1-Στ2-Στ του 6ου 

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του 2ου και 6ου Δ.Σ.Αρτέμιδος  κατά το σχολικό έτος 2019-2020 συμμετέχουν σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning  με τίτλο

Ημέρες και Έργα Προσφυγιάς”

Είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

Στο έργο μας συμμετέχουν συνολικά 5 σχολεία :

  • 2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος
  • 6ο Δ.Σ. Αρτέμιδος
  • 10ο Δ.Σ. Αιγάλεω “Κώστας Βάρναλης”, Αιγάλεω, Ελλάδα
  • Δ.Σ. ΚΟΛΟΣΣΙΟΥ Β΄ – Αποστόλου Αντρέα και Αγίας Φωτεινής-Κύπρο
  •  Δ.Σ. Αγίου Αθανασίου Α-΄Κύπρο

 

Tο πρόγραμμα αφορά την βιωματική και διαθεματική προσέγγιση της ταυτότητας του πρόσφυγα μέσα από όψεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας (Μικρασιατικός Πόλεμος-Καταστροφή-Εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο) και την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τις αξίες της ισότητας και του σεβασμού του διαφορετικού.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στα γνωστικά αντικείμενα των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Ιστορίας, Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής , Γλώσσας, Γεωγραφίας, Μουσικής, Εικαστικών και Βιβλία σχετικής θεματολογίας (Αιολική Γη- Ηλία Βενέζη, Μαύρη Πεταλούδα- Έρη Ρίτσου).
Στόχος μας είναι οι μαθητές να διακρίνουν τις έννοιες «μετανάστης», «πρόσφυγας» σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1951 από τον ΟΗΕ και να αναγνωρίσουν τα δικαιώματά τους.

Να ερευνήσουν την ιστορία του Μικρασιατικού Πολέμου -Εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και να καταγράψουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Μικρασιάτες και οι Κύπριοι πρόσφυγες.

Να εντοπίσουν και να αιτιολογήσουν τα αίτια – τις συνέπειες των πληθυσμιακών μετακινήσεων.

Στην ιστοσελίδα του σχολείου μας θα αναρτώνται οι δραστηριότητες και τα έργα των μαθητών της Στ’ τάξης.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί :

Σωτηριάδου Αριάδνη( ΣΤ1) , Αντρεά Αγγέλα ( ΣΤ2) , Τσολάκη Καλλιρρόη (Μουσική), Φλώρου Αγγελική (Στ΄του 6ου), Μηνάς Θεοδωρακάκος (ΤΠΕ)    

 

Ιανουάριος 2020

Οι μαθητές των τμημάτων Στ1 και Στ2 του 2ου Δ.Σ.Αρτέμιδος ζωγράφισαν τον τίτλο του έργου σε πίνακες:

  

 

                                                        

 

και οι μαθητές της Στ΄του 6ου Δ.Σ.Αρτέμιδος ετοίμασαν για το ξεκίνημα του έργου ένα πανό με τις δράσεις που θα επιληφθούν.

 

Ετικέτα Ποιότητας για το έργο μας «Ημέρες και Έργα Προσφυγιάς»

Eίμαστε πολύ χαρούμενοι που οι μαθητές της Στ΄τάξης του 2ου & 6ου Δ.Σ.Αρτέμιδος με το έργο e-twinning που υλοποιήσαμε κατά το σχολικό έτος 2019-2020 και είχε τον τίτλο “Ημέρες και Έργα Προσφυγιάς” κατάφεραν να διακριθούν και να μας απονεμηθεί από την ΕΥΥ της δράσης eTwinning η Ετικέτα Ποιότητας !!! Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία στην οποία ανταποκριθήκαμε πολύ θετικά παρά τις αντίξοες συνθήκες. Συγχαρητήρια στους μαθητές μας ! Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!!!