Ημέρες -Έργα Προσφυγιάς 6ο

 

 

     Λογότυπο του σχολείου

Κατά το σχολικό έτος  2019-2020 οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 6ου Δ.Σ. Αρτέμιδος θα συμμετέχουν στο έργο «Ημέρες -Έργα Προσφυγιάς» -e-twinning.

Θα συνεργαστούν με άλλα 4 σχολεία ,δύο σχολεία της Ελλάδας και δύο της Κύπρου :

α) 2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος

β) 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω «Κώστας Βάρναλης», Αιγάλεω, Ελλάδα

γ)Δημοτικό ΣχολείοΚολοσσίου Β’΄ – Αποστόλου Αντρέα και Αγίας Φωτεινής,Κύπρο

δ)Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου Α΄,Κύπρο

Το πρόγραμμα αφορά την βιωματική και διαθεματική προσέγγιση της ταυτότητας του πρόσφυγα μέσα από όψεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας (Μικρασιατικός Πόλεμος –  Καταστροφή – Εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο) και την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τις αξίες της ισότητας και του σεβασμού του διαφορετικού.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στα γνωστικά αντικείμενα των Κειμένων  Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Ιστορίας, Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής , Γλώσσας, Γεωγραφίας, Μουσικής, Εικαστικών και Βιβλία σχετικής θεματολογίας (Αιολική Γη- Ηλία Βενέζη, Μαύρη Πεταλούδα- Έρη Ρίτσου).

Στόχος μας είναι οι μαθητές:

1) να διακρίνουν τις έννοιες «μετανάστης», «πρόσφυγας» σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1951 από τον ΟΗΕ και να αναγνωρίσουν τα δικαιώματά τους.

2) να ερευνήσουν οι μαθητές την ιστορία του Μικρασιατικού Πολέμου -Εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και να καταγράψουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Μικρασιάτες και οι Κύπριοι  πρόσφυγες.

3) να εντοπίσουν και να αιτιολογήσουν οι μαθητές τα αίτια – τις συνέπειες των πληθυσμιακών μετακινήσεων από ιστορική, οικονομική, πολιτική και ψυχολογική προσέγγιση.

4) να γνωρίσουν όψεις της προσφυγιάς, μετανάστευσης μέσα από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία (οικογένεια-τοπική κοινωνία-παραδόσεις) και να κάνουν συγκρίσεις με τη σύγχρονη καθημερινότητα .

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί :

Στ΄: Φλώρου Αγγελική

ΤΠΕ : Μηνάς Θεοδωρακάκος

Ξεκινήσαμε το πρόγραμμά μας, ετοιμάζοντας ένα πανό με τις δράσεις που θα απασχολήσουν τους μαθητές μας στο έργο αυτό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ με μεγάλο ενθουσιασμό φιλοτέχνησαν το πανό τους …”Ημέρες και έργα Προσφυγιάς”

“Ορισμός του Πρόσφυγα”

Η πρώτη εργασία αφορά την έννοια «πρόσφυγας» σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1951 από τον ΟΗΕ και την καταγραφή των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες κατά τον ξεριζωμό και την ανταλλαγή των πληθυσμών (1922/1924).

Εργασία από τους μαθητές της Στ τάξης του 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος : ;Ίριδα Χριστοδουλίδη, Γιάννης Καζαντζής, Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου  για το έργο-e-twinning «Ημέρες και Έργα Προσφυγιάς»

“Μια ζωή σαν παραμύθι”

Μια σύνθεση από προσωπικές αφηγήσεις της Δόμνας Σαμίου, που μεταφέρουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες πρόσφυγες. Για τη σύνταξή της επιλέχθηκαν αποσπάσματα από συνεντεύξεις της Δόμνας Σαμίου στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στον Τύπο.

Οι μαθητές του 6ου Δ.Σ.Αρτέμιδος που ακούγονται είναι: Γιάννης Καζαντζής, Ιωάννης Πρινέας, Γιάννης Λαμπράκης, Ζωή Σοβαρά, Ζωή Πουλιάση

“ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ”

Τα δικαιώματα του παιδιού προστατεύονται διεξοδικά από ένα ευρύ σύνολο από διεθνή και περιφερειακά όργανα που καλύπτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ανθρωπιστικό και προσφυγικό δίκαιο.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ.

Μια εργασία από τις μαθήτριες του 6ου Δ.Σ.Αρτέμιδος : Βούρου Ζέτα, Σοβαρά Ζωή

Ιστορικά μνημεία και έργα της προσφυγιάς

  1. Η ΙΕΡA ΜΟΝH ΑΓIΟΥ ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΆ Ή ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ – Γενικές πληροφορίες Το όραμα- Η ονομασία της μονής

    Μια εργασία από το 6ο Δ.Σ.Αρτέμιδος και τις μαθήτριες: ΖΕΤΑ, ΖΩΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ

     

    2. Η ΙΕΡA ΜΟΝH ΑΓIΟΥ ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΆ Ή ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ- IΣΤΟΡΙΑ

    Η Ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερά ή Περιστερεώτα βρίσκεται σε απόσταση 28 χλμ. από την Τραπεζούντα και είναι χτισμένη στην κορυφή απότομου βράχου, στην πλαγιά του όρους Πυργί Γαλίαινας Ματσούκας, σε υψόμετρο 1.210 μέτρων. Ιδρύθηκε το 752 μ.Χ. και είχε πλούσια βιβλιοθήκη, όπως εκείνη της Παναγίας Σουμελά

    Μια εργασία από το 6ο Δ.Σ.Αρτέμιδος και τους μαθητές Βασίλη και Ιωάννη

     

    3. Η μονή του Αγίου Γεωργίου –  Οι λεηλασίες και η καταστροφή.

    Μια εργασία από το 6ο Δ.Σ.Αρτέμιδος και τους μαθητές Γιάννη και Θοδωρή

     

     Αγία Φωτεινή- Mητρόπολη Σμύρνη

    • Η Αγία Φωτεινή ήταν ο ωραιότερος κι ο πιο εντυπωσιακός ναός της Σμύρνης. Αποτελούσε τον Μητροπολιτικό Ναό της Σμύρνης και αφιερώθηκε στη Σαμαρείτιδα Αγία Φωτεινή, διότι κατά την παράδοση η μεγάλη Ισαπόστολος κήρυξε τον Χριστιανισμό σε πολλές περιοχές και κατέληξε στη Σμύρνη όπου και μαρτύρησε.

      Μια εργασία του 6ου Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος από τις μαθήτριες:Ζωή , Τένια , Ελένη ,Μαρία

       

      1η Διαδικτυακή συνάντηση

      Μπορεί να μην καταφέραμε να συνδεθούμε με όλα τα σχολεία για τεχνικούς λόγους αλλά η προσπάθεια μετράει. Ελπίζουμε στην επόμενη διαδικτυακή σύνδεση να είμαστε πιο τυχεροί.

    ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1920 ΚΑΙ

    Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1920 διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. Την απόφαση της διεξαγωγής τους έλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ύστερα από συνεχή αιτήματα της αντιπολίτευσης και αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της συνθήκης των Σεβρών.

    Εργασία από τους μαθητές- μαθήτριες του 6ου Δ.Σ.Αρτέμιδος: Βασιλική Δραβοπούλου Δημήτριος Σαμαρόπουλος Ιωάννης Χρυσανθόπουλος

     

    Η Μικρασιατική Καταστροφή- Χρονικό της απόβασης

    Εργασία από τους μαθητές  – μαθήτριες του 6ου Δ.Σ.Αρτέμιδος : Ιωάννης Χρυσανθόπουλος Βασιλική Δραβοπούλου Δημήτριος Σαμαρόπουλος

    Δημιουργία ιστορικής γραμμής με τα σημαντικότερα γεγονότα, ξεκινώντας από την Καταστροφή της Σμύρνης και φτάνοντας στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974.

    Η δραστηριότητα αποτελεί ομαδική εργασία των μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων, στην οποία εμπεριέχονται οι δραστηριότητες που έχουν ήδη εκπονηθεί.

    Κάντε click στον σύνδεσμο που ακολουθεί.

    https://www.timetoast.com/timelines/2157630/edit

    Α.Ε.Κ. –  Ομάδα της προσφυγιάς

    Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (A.E.Κ.) είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα την Αθήνα. • Ιδρύθηκε από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες το 1924. Tα πρώτα χρόνια χωρίς έδρα

    Εργασία από τους μαθητές της Στ΄τάξης του 6ου Δ.Σ.Αρτέμιδος: Βάλια Δραβοπούλου Δημήτρης Σαμαρόπουλος Γιάννης Χρυσανθόπουλος

     

    Οι επιτυχίες της Αθλητικής Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (A.E.Κ.)

    Εργασία από τους μαθητές της Στ΄τάξης του 6ου Δ.Σ.Αρτέμιδος: Ίριδα Χριστοδουλίδη, Γιάννης Καζαντζής

     

    Χριστουγεννιάτικα κάλαντα Κύπρου, Σμύρνης, Πόντου

    Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 6ου Δ.Σ. και 2ου Δ.Σ. Αρτέμιδος   συναντήθηκαν και έψαλλαν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα  της  ΚΥΠΡΟΥ, της Σμύρνης και του Πόντου.

    Ευχαριστούμε τους δασκάλους της   Μουσικής  κ.Αλέξη  Κωνσταντινίδη,  κα. Καλλιρρόη Τσολάκη   για την πολύτιμη βοήθειά τους  στην εκμάθηση των παραδοσιακών  καλάντων   στους μαθητές.

    Κάλαντα Κύπρου

    Κάλαντα  ΣΜΥΡΝΗΣ

    Ποντιακά κάλαντα

    Καλλιγραφήματα και ζωγραφική.

    Αξιοποιήσαμε τα κείμενα από την Αιολική Γη και τα Ματωμένα Χώματα και ζωγραφίσαμε το λογότυπο του σχολείου μας, που δεν είναι άλλο από την προκιμαία της Σμύρνης. Μόλις επιστρέψουμε στο σχολείο θα το δείτε και ολοκληρωμένο!

    Ηλίας Βενέζης- Τα πρώτα χρόνια- Τα τάγματα εργασίας.

    Πραγματικό όνομα: Ηλίας Μέλλος. Γεννήθηκε στο Αϊβαλί στις 4 Μαρτίου 1904 και πέθανε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου 1973 .Το 1922 η οικογένειά του εγκατέλειψε οριστικά πλέον τη Μικρά Ασία, ο ίδιος όμως δεν πρόλαβε να επιβιβαστεί στο πλοίο. Αιχμαλωτίστηκε και εστάλη, μαζί με άλλους 3.000 Αϊβαλιώτες, στα Τάγματα Εργασίας για 14 μήνες σε ηλικία 18 ετών. Οι εμπειρίες του από τα εργατικά τάγματα περιέχονται στο πρώτο μυθιστόρημά του, Το Νούμερο 31328.

    Μια εργασία από τους μαθητές της Στ΄τάξης του 6ου Δ.Σ.Αρτέμιδος: Βάλια Δραβοπούλου Δημήτρης Σαμαρόπουλος Γιάννης Χρυσανθόπουλος

    Ηλίας Βενέζης – Η ζωή μετά τον πόλεμο – Τα έργα του

    Οι μαθητές του 6ου Δ.Σ.Αρτέμιδος: Ν.Σ.,Ταξιάρχης Κατσαμπάρης, Νικήτας Τριβυζαδάκης, Μπάμπης Γώγος μας παρουσιάζουν τα έργα του Ηλία Βενέζη και τη ζωή του μετά τον πόλεμο.