Αρχείο ημέρας 2 Οκτωβρίου, 2009

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ:

ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ!

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ!

EΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!

ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΠΝΕΟΥΝ, ΜΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ!

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ, ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ. ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΧΙ ΤΥΠΙΚΟ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ.

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

th_46011.jpg

Mε ιδιαίτερο κέφι, αγάπη, μεράκι, αλλά και με πρωτότυπο χιούμορ, οι μικροί μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου Αρχαγγέλου αποφάσισαν να εκδώσουν τη δική τους εφημερίδα. Αναλαμβάνοντας το δύσκολο ρόλο του δημοσιογράφου, τα 5χρονα και 6χρονα του δήμου Αρχαγγέλου κάνουν στην εφημερίδα τους ιδιαίτερη αναφορά για το σχολείο τους, ενώ δεν παραλείπουν να εκφράσουν τα παράπονά τους.

Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει ένα 5χρονο παιδί, ένα παιδί, που βρίσκεται σε τόσο τρυφερή ηλικία, από παιχνίδι. Το γράφουν και οι ίδιοι οι μαθητές, άλλωστε. Θέλουν περισσότερα παιχνίδια για την αυλή του σχολείου, όπως κούνιες, τσουλήθρες, σπιτάκια, άμμο για να παίζουν ή γρασίδι για το ποδόσφαιρο.

Οι δραστηριότητες των μικρών μας φίλων πάμπολλες και εντυπωσιακές.
Στις 11 Φεβρουαρίου παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Αισώπου Ζώα» και με μια φράση κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους : «Ελπίζουμε να ξαναπάμε στο θέατρο γιατί βλέπουμε ηθοποιούς και μαθαίνουμε πράγματα, όπως στο σινεμά, γρήγορα – γρήγορα».
Την Τσικνοπέμπτη οργάνωσαν ένα διασκεδαστικό αποκριάτικο πάρτι, όπου οι μικροί μας φίλοι έπαιξαν, χόρεψαν, έφαγαν και πάνω απ’ όλα «μασκαρεύτηκαν».
Στην εφημερίδα τους, τα παιδιά δεν παραλείπουν να καταγράψουν και ενημερωτικά στοιχεία για τη Σαρακοστή, για την 7η Μαρτίου και για την 25η Μαρτίου.
«Φυτεύουμε σήμερα το δεντράκι μας για να χαιρόμαστε αύριο το βουναλάκι μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μικροί μαθητές, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν δενδροφύτευση, ενώ στην εφημερίδα τους αναφέρουν πως «η δενδροφύτευση είναι πολύ σημαντική γιατί τα δέντρα μας δίνουν οξυγόνο και μας προστατεύουν από τις πλημμύρες». Ευτυχώς τελικά και τα μικρά παιδιά, τα οποία με τον δικό τους τρόπο δείχνουν την περιβαλλοντική ευαισθησία τους.

Ξεφυλλίζοντας την υπέροχη δουλειά που έκαναν οι μικροί δημοσιογράφοι, βλέπει κανείς πως υπάρχουν παιδικά τραγούδια, ποιήματα, καθώς και μαγειρικές συνταγές, πάντα προσαρμοσμένες στα λόγια των παιδιών αυτής της ηλικίας.
Συγγραφική ομάδα: Αναστασόγλου Θοδωρής, Αργυριδάκης Γιώργος, Αφαντενος Μανόλης, Βασιλάκης Βασίλης, Βελεσιώτη Ασπασια, Γαντάρη Βασιλικη, Γάσπαρη Χριστίνα, Γιακουμάκη Φλώρα, Γιακουμάκη Καθολική, Γιασιράνη Μιχαηλία – Αναστασία,
Γκαρανάτσιου Στεργία, Γραμματικάκη Μαρία, Δανά Ζωή, Διμέλη Νικολίνα, Ζαφείρης Δανιήλ, Ζουρμπάς Γιώργος, Καμός Γιάννης, Καραγεωργίου Ανθούλα, Κολιάδης Τσαμπίκος, Κρητικός Αγγελος, Λαμπριανοού Σταματία, Λάμπρου Μάριος, Λεβέντη Ανθή – Μαρίνα, Μαγιόγλου Τσαμπίκα – Στέλλα, Μαρίνου Θεοδώρα, Μεσαναγρενός Στέργος, Νίκου Λεβέντη Ηλιάνα, Ντάκα Εμμανουέλα, Ντάκας Βαλάντης, Οίκουτα Χρυσαφένια-Μαρίνα, Πάρβου Χριστίνα, Παρδαλός Γιώργος, Πομπού Κατερίνα, Σακελλάρης Τσαμπίκος, Τακτάκη Χρυσάνθη, Φέγγου Αλεξία, Ψαρά Χριστίνα.

Επιμέλεια: Αργυρού Δήμητρα, Κούττη Παρασκευή, Μάργη Φωτεινή.

Επίσκεψη στην εφημερίδα «Πρόοδο»

Πώς περάσαμε

• Το πρωί στις 14-3-2009 και ημέρα Δευτέρα πήγαμε στο σχολείο όπου εκεί μας περίμενε το πούλμαν για να μας πάει στην εφημερίδα «ΠΡΟΟΔΟ». Μπήκαμε μέσα, καθίσαμε και βάλαμε ζώνες ασφαλείας. Η εκδρομή ξεκίνησε!!! Φτάσαμε στη Ρόδο και πήγαμε στο κτίριο της εφημερίδας. Ανεβήκαμε κάτι σκάλες και εκεί μας περίμενε ο κ. Πέτρος, ο διευθυντής της εφημερίδας. Μας καλωσόρισε και άρχισε να μας λέει πληροφορίες για την εφημερίδα και γενικά για το πώς φτιάχνεται. Τότε όμως τον ενημερώσαμε ότι κι εμείς θα φτιάξουμε τη δική μας εφημερίδα. Πήγαμε στο ατελιέ όπου εκεί η κ. Τζούλη μας έδειξε στον Η/Υ το εξώφυλλο της εφημερίδας και μετά κατεβήκαμε στο πιεστήριο για να δούμε από πού βγαίνει το εξώφυλλο. Στο πιεστήριο ο κ. Πανορμίτης πάτησε ένα κόκκινο κουμπί και τότε χτύπησε ένα κουδούνι που μας προειδοποίησε ότι ξεκινάει η εκτύπωση και εμείς έπρεπε να πάμε στην άκρη και να μαζέψουμε τα χεράκια. Στο τέλος δώσαμε το δώρο και τους ευχαριστήσαμε για τη φιλοξενία.

Τι μάθαμε• Μάθαμε πως σε κάθε εφημερίδα κάποιος είναι υπεύθυνος να βάζει τις εικόνες στον Η/Υ.
• Μάθαμε πως για να μπορέσει να εκτυπωθεί η εφημερίδα κάποιος γράφει τα άρθρα στον Η/Υ.
• Μάθαμε πως μια εφημερίδα έχει το λογιστήριο και το πιεστήριο. Στο λογιστήριο κάνουν τη δουλειά τους οι δημοσιογράφοι και στο πιεστήριο εκτυπώνεται η εφημερίδα.

• Στο πιεστήριο ένα κουδούνι χτυπάει και τότε όλοι πρέπει να απομακρυνθούν γιατί είναι επικίνδυνο και ξεκινάει η εκτύπωση.

• Οι σελίδες της εφημερίδας βγαίνουν από το πιεστήριο διπλωμένες και οι εφημερίδες είναι έτοιμες για πώληση.

• Οι δημοσιογράφοι πολλές φορές λείπουν από την εφημερίδα γιατί πηγαίνουν να φέρουν τα νέα.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΟΟΔΟ (23/3/2009)

ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ

haustiere.jpg

ΓΛΩΣΣΑ Προφορική επικοινωνία

  • Να αναγνωρίσουν και να ξεχωρίσουν τις φωνές των κατοικίδιων ζώων ή ήχους που έχουν σχέση με αυτά(π.χ. το γάβγισμα του σκύλου, το νιαούρισμα της γάτας κ.λ.π.)
  • Να μπορούν να βρουν ομοιοκατάληκτες λέξεις (π.χ. καναρινί – μανταρίνι, σκύλος – φίλος κ.λ.π.)
  • Να ακούσουν μια ιστορία για τα κατοικίδια ζώα από τη νηπιαγωγό και να κάνουν προβλέψεις για τη συνέχεια της.
  • Να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους με το αγαπημένο τους κατοικίδιο, να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους γι’ αυτό.

Γραφή και γραπτή έκφραση

  • Να γράψουν μηνύματα σχετικά με τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν, όταν στο σπίτι υπάρχει κατοικίδιο ζώο.
  • Να δανειστούν βιβλία από τη βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου, που έχουν ως θέμα τα κατοικίδια ζώα.
  • Να γράψουν μια λίστα με τα βιβλία που θέλουν να αγοράσουν για τη βιβλιοθήκη της τάξης, που θα τα βοηθήσουν να γνωρίσουν καλύτερα τα κατοικίδια ζώα.

 Ανάγνωση

  • Να οργανώσουν ένα τμήμα της βιβλιοθήκης της τάξης με θεματική «τα κατοικίδια ζώα» και να κάνουν συγκεκριμένες επιλογές βιβλίων.
  • Να ακούσουν από τη νηπιαγωγό να τους διαβάζει παραμύθια με θέμα τα ζωάκια.
  • Να μπορούν να ακολουθήσουν απλές γραπτές οδηγίες για τις καθημερινές ανάγκες ενός κατοικίδιου ζώου.

 Παιδική λογοτεχνία

  • Να ψυχαγωγηθούν με ιστορίες που έχουν θέμα τα ζώα.

 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γεωγραφία

  • Να μάθουν αν στις άλλες χώρες του κόσμου οι άνθρωποι έχουν στο σπίτι τους άλλα είδη ζωών και να βρουν στο χάρτη που βρίσκονται οι χώρες αυτές.
  • Να συνειδητοποιήσουν ότι η επίδειξη φιλοζωικών αισθημάτων αποτελεί ένδειξη πολιτισμού κάθε λαού.
  • Να γνωρίσουν τη δράση οργανώσεων οι οποίες βοηθούν τα ζωάκια που έχουν ανάγκη.

 Ιστορία

§  Να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις αντιλήψεις που είχαν για τα ζώα άνθρωποι άλλων εποχών.

  Φυσικές επιστήμες

  • Να γνωρίσουν τον κύκλο ζωής των ζώων.

 Βιολογία

  • Να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τα ζώα και να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά τους.
  • Να γνωρίσουν τον κύκλο ζωής των ζωών.
  • Να συνειδητοποιήσουν πως, όπως ακριβώς οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα έχουν ανάγκη από σωστή διατροφή, καθαρό περιβάλλον, ξεκούραση και συναισθηματική επικοινωνία για να αναπτυχθούν.
  • Να συνειδητοποιήσουν ότι τα θηλαστικά γεννούν ζωντανούς οργανισμούς ενώ τα πούλια και τα ψάρια γεννούν αβγά.

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ Εικαστικά

  • Να ζωγραφίσουν τα ζωάκια.
  • Να συγκεντρώσουν εικόνες από περιοδικά και άλλα έντυπα και να δημιουργήσουν ένα ομαδικό κολάζ με θέμα « Τα αγαπημένα μας ζώα».
  • Να κατασκευάσουν ένα ενυδρείο.

 Δραματική τέχνη

  • Να παίξουν με παντομίμα διάφορα στιγμιότυπα που έχουν σχέση με τα κατοικίδια ζώα.
  • Να παίξουν κουκλοθέατρο με τις φιγούρες των κατοικίδιων ζώων.

 Μουσική

  • Να μάθουν και να τραγουδήσουν τραγούδια για τα κατοικίδια ζώα.

  Φυσική αγωγή

  • Να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα ταχύτητας στην αυλή του σχολείου, όπου το κάθε παιδί θα αντιπροσωπεύει ένα ζωάκι της επιλογής του.
  • Να κινηθούν στο χώρο, ακολουθώντας τη μουσική, σαν χρυσόψαρα μέσα στο ενυδρείο ή σαν γάτες που παίζουν με ένα κουβάρι νήμα.

   ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 

  • Να ταξινομήσουν τα κατοικίδια ζώα με βάση τα κοινά τους χαρακτηριστικά π.χ. θηλαστικά, πούλια, ψάρια.
  • Να βάλουν στη σειρά τα σπιτάκια των σκύλων που έχουν φτιάξει, αρχίζοντας από το μικρότερο και φτάνοντας στο μεγαλύτερο ή αντίστροφα.
  • Να μετρήσουν πόσα κουταβάκια έχει γεννήσει κάθε σκυλί που εικονίζεται στις καρτέλες.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 

  • Να αναζητήσουν πληροφορίες στο Διαδίκτυο για τα ζωάκια και να βρουν εικόνες με ζώα.

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΑΣ

9bda64606f3763c4b83daf0f3e5c75be.jpg

ΓΛΩΣΣΑ Προφορική επικοινωνία

  • Να ζητήσουν πληροφορίες από τους γονείς και τους παππούδες τους για τα παιχνίδια που έπαιζαν όταν ήταν μικροί.
  • Να περιγράψουν το αγαπημένο τους παιχνίδι επιχειρηματολογώντας για την προτίμηση τους.

 Γραφή και γραπτή έκφραση

  • Να  καταγράψουν, με τη βοήθεια της νηπιαγωγού, τα ομαδικά παιχνίδια με τους κανόνες τους, που βρήκαν κατά την έρευνα τους και να δημιουργήσουν το «βιβλίο των ομαδικών παιχνιδιών».
  • Να καταγράψουν τους κανόνες ενός παιχνιδιού.

 Ανάγνωση

  • Να απομνημονεύσουν λαχνίσματα.
  • Να διαβάσουν τους κανόνες ενός παιδαγωγικού παιχνιδιού.

 Παιδική λογοτεχνία

  • Να απολαύσουν την αφήγηση ιστοριών που αναφέρονται σε παιχνίδια.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γεωγραφία

  • Να εντοπίσουν στο χάρτη τον τόπο προέλευσης παραδοσιακών παιχνιδιών.

 Ιστορία

  • Να αναπαραστήσουν γεγονότα σύμφωνα με τη χρονική τους ακολουθία παίζοντας «Το παιχνίδι των εξελίξεων».
  • Να γνωρίσουν μέσα από κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό παιδικά παιχνίδια άλλων εποχών.
  • Να γνωρίσουν τις κωδωνόσχημες κούκλες από πηλό της αρχαιότητας και να τις συγκρίνουν με τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας , Φοίβο και Αθηνά.

 Βιολογία

  • Να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τον ανθρώπινο οργανισμό και να αντιληφθούν ότι οι αισθήσεις μας βοηθούν να αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον.

 Φυσικές επιστήμες

  • Να αντιληφθούν την κίνηση του αέρα και τις βασικές αρχές που τη διέπουν φυσώντας ελαφρά αντικείμενα.
  • Να ανακαλύψουν ότι τα πράγματα μπορούν να κινηθούν, να επιταχυνθούν ή να παρεκκλίνουν παίζοντας μπόουλιγκ.
  • Να ηχογραφήσουν στο κασετόφωνο μια γιαγιά που περιγράφει ένα παραδοσιακό παιχνίδι.
  • Να πειραματιστούν και να κάνουν υποθέσεις για τους ήχους που παράγονται με την κρούση διαφορετικών υλικών και να επιλέξουν υλικά για να κατασκευάσουν μαράκες.

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ Εικαστικά

  • Να χρησιμοποιήσουν διάφορα υλικά και να κατασκευάσουν γαντόκουκλες.
  • Να πλάσουν με ζυμάρι, να μορφοποιήσουν και να βάψουν το πρόσωπο μιας κούκλας.
  • Να κατασκευάσουν και να διακοσμήσουν ένα ντόμινο.
  • Να κατασκευάσουν μαράκες χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά στο εσωτερικό τους, ώστε να παράγουν διαφορετικό ήχο.

 Δραματική τέχνη

  • Να ψυχαγωγηθούν αναπαριστώντας μια ταυρομαχία.

 Μουσική

  • Να ανταποκριθούν με την κίνηση τους σε διαφορετικά συνθήματα και οδηγίες.
  • Να μάθουν τραγουδάκια που συνοδεύουν παραδοσιακά παιχνίδια.
  • Να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες και να ανταποκριθούν στη μουσική και στη σιωπή με κινήσεις του σώματος τους.

 Φυσική αγωγή

  • Να βιώσουν θετικά τη συμμετοχή τους σε ένα παραδοσιακό παιχνίδι και να ικανοποιήσουν τις οδηγίες που τους δίνονται.
  • Να αναπτύξουν το συντονισμό των κινήσεων και τη ταχύτητα τους συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι σκυταλοδρομίας.
  • Να παίξουν παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια.
  • Να αναγνωρίσουν και να περιγράψουν πως οι σωματικές δραστηριότητες επιδρούν στο σώμα και να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους το σώμα μπορεί να επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.

 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 

  • Να ταξινομήσουν τα παιχνίδια της τάξης με βάση το υλικό κατασκευής.
  • Να αντιληφθούν τον κανόνα διάταξης των καρτών ενός ντόμινου.
  • Να αντιληφθούν τη συμμετρία ως προς τον άξονα παίζοντας με τα χρώματα.
  • Να οργανώσουν τις γνώσεις τους για τους αριθμούς και να παίξουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με ζάρι.
  • Να οργανώσουν τις γνώσεις τους για τα σχήματα.
  • Να κατανοήσουν σταδιακά την έννοια της μέτρησης του χρόνου παίζοντας ένα ομαδικό παιχνίδι ερωτήσεων με κλεψύδρα.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 

  • Να παίξουν παιχνίδια γνώσεων και δεξιοτήτων στον υπολογιστή.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

3_book-club-book-worm1.jpg

ΓΛΩΣΣΑ Προφορική επικοινωνία

  • Να διηγηθούν ένα παραμύθι που τους άρεσε και να δώσουν ένα δικό τους τέλος.
  • Να αιτιολογήσουν τις επιλογές και τις προτιμήσεις τους για τα παραμύθια.
  • Να περιγράψουν την ενδυμασία των ηρώων ενός λαϊκού παραμυθιού.
  • Να μάθουν να ακούνε τους συνομιλητές τους, χωρίς να τους διακόπτουν. 
  • Να δημιουργήσουν ένα δικό τους παραμύθι.
  • Να χρησιμοποιήσουν εύστοχα τα λεκτικά σχήματα που συναντάμε στα παραμύθια, όπως «Μια φορά κι έναν καιρό», «Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» κ.τ.λ.
  • Να πάρουν συνέντευξη από ένα συγγραφέα που θα καλέσουνε στην τάξη.
  • Να συζητήσουν για τις ερωτήσεις που θα κάνουν στον συγγραφέα.

 Γραφή και γραπτή έκφραση

  • Να υπαγορεύσουν στη νηπιαγωγό μια λίστα με τα μαγικά αντικείμενα που έχουν συναντήσει στα παραμύθια και να προσπαθήσουν να τα γράψουν.
  • Να υπαγορεύσουν στη νηπιαγωγό μια λίστα με τους «κακούς» του παραμυθιού (δράκοι, μάγισσες, μάγοι, ξωτικά του δάσους, γίγαντες, κακά αδέρφια κ.τ.λ).
  • Να υπαγορεύσουν στη νηπιαγωγό τους τίτλους των παραμυθιών που τους άρεσαν.
  • Να δανειστούν βιβλία από τη βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου.
  • Να  γράψουν μια πρόσκληση και να φτιάξουν μια αφίσα για την έκθεση βιβλίου που θα διοργανώσουν στην τάξη.
  • Να γράψουν μια επιστολή προς κάποιο συγγραφέα, με την οποία θα τον προσκαλούν στην τάξη τους.
  • Να γράψουν μια λίστα με τα βιβλία που θέλουν να αγοράσουν για τη βιβλιοθήκη της τάξης.

 Ανάγνωση

  • Να εντοπίσουν τον τίτλο, το συγγραφέα, τον εκδοτικό οίκο και άλλα στοιχεία στο εξώφυλλο ενός βιβλίου.
  • Να αντιληφθούν τη λειτουργία της σελιδαρίθμησης και του πίνακα περιεχομένων σε έναν τόμο με παραμύθια.
  • Να οργανώσουν ένα τμήμα της βιβλιοθήκης της τάξης με θεματική «παραμύθια» και να κάνουν συγκεκριμένες επιλογές βιβλίων.
  • Να ακούσουν από τη νηπιαγωγό να τους διαβάζει τη βιογραφία ενός  συγγραφέα παραμυθιών
  • Να απομνημονεύσουν αρχές και κατακλείδες των λαϊκών παραμυθιών.

 Παιδική λογοτεχνία

  • Να απολαύσουν την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών.
  • Να ψυχαγωγηθούν με τα παραμύθια του Άντερσεν.
  • Να απολαύσουν τους μύθους του Αισώπου.
  • Να απολαύσουν τα παραμύθια σύγχρονων δημιουργών.
  • Να απολαύσουν ένα παραμύθι με σύγχρονους ήρωες.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γεωγραφία

  • Να μιλήσουν για τα μέσα μεταφοράς των ηρώων των παραμυθιών (μαγικό άλογο με φτερά, πτήση στα φτερά ενός πουλιού, μαγικό χαλί, καράβια, άμαξες, κ.τ.λ) και να τα συγκρίνουν με τα σημερινά.
  • Να αναζητήσουν στο χάρτη τη χώρα του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
  • Να διαβάσουμε παραμύθια από άλλες χώρες και να εντοπίσουμε στο χάρτη τις χώρες αυτές.
  • Να διαβάσουμε λαϊκά παραμύθια από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και να τις εντοπίσουμε στο χάρτη.

 Ιστορία

  • Να γνωρίσουν τον τρόπο μετάδοσης της λαϊκής λογοτεχνίας στα παλιά χρόνια.
  • Να ασκηθούν στο να κατανοούν τα γεγονότα, να αναγνωρίζουν τους ήρωες της πλοκής και τα επακόλουθα των πράξεων τους.
  • Να κάνουν υποθέσεις για το τι θα γινόταν στη συνέχεια του παραμυθιού εάν ο ήρωας έπραττε διαφορετικά.
  • Να ζητήσουμε από τη γιαγιά ή έναν παππού να μας πει ένα παραμύθι που τους έλεγαν όταν ήταν μικροί.
  • Να μιλήσουμε για την εξέλιξη της γραφής και της τυπογραφίας.
  • Να γνωρίσουν ιστορίες από τη μυθολογία.

 Φυσικές επιστήμες

  • Να οργανώσουν τις γνώσεις τους για τις φυσικές επιστήμες αλλά και για άλλες έννοιες της φυσικής, με αφορμή σχετικές αναφορές στα παραμύθια.

   ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ Εικαστικά

  • Να ζωγραφίσουν σκηνές από ένα παραμύθι που άκουσαν.
  • Να πλάσουν με πηλό τα «μαγικά αντικείμενα» (μαγεμένο μήλο, μαγικός καθρέπτης, μαγικό ραβδί, μπουκαλάκι με αθάνατο νερό κ.α.) των παραμυθιών και να τα διακοσμήσουν.
  • Να ζωγραφίσουν τους ήρωες ενός παραμυθιού με ιδιαίτερη έμφαση στα ρούχα τους.
  • Να γνωρίσουν γνωστούς έλληνες και ξένους εικονογράφους.
  • Να οργανώσουν μια έκθεση με τις αγαπημένες τους εικόνες από διαφορετικά παραμύθια και εικονογράφους.

 Δραματική τέχνη

  • Να δραματοποιήσουν ένα παραμύθι.
  • Να συμμετάσχουν σε συναφείς με το θέατρο καλλιτεχνικές δραστηριότητες, να επιλέξουν και να χρησιμοποιήσουν διάφορα υλικά και αντικείμενα και να κατασκευάσουν κουστούμια για τη δραματοποίηση ενός παραμυθιού.

 Μουσική

  • Να ακούσουν διαφορετικά  μουσικά κομμάτια, παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, ελληνικής και άλλων χωρών, και να επιλέξουν εκείνα που αποδίδουν τις σκηνές ενός παραμυθιού.
  • Να τραγουδήσουν τραγούδια που σχετίζονται με γνωστά τους παραμύθια.

 Φυσική αγωγή

  • Να παίξουν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού μετά από την ανάγνωση του αντίστοιχου παραμυθιού, όπου οι ήρωες έψαχναν το χαμένο θησαυρό.

  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 

  • Να απεικονίσουν σε πίνακα διπλής εισόδου την προτίμηση τους στους ήρωες των παραμυθιών.
  • Να αντιστοιχίσουν τους ήρωες με τους τίτλους των παραμυθιών.
  • Να ομαδοποιήσουν τα παραμύθια σύμφωνα με τον αριθμό των σελίδων τους.
  • Να αντιληφθούν τη σημασία της ταξινόμησης στοιχείων και να δημιουργήσουν έναν απλό πίνακα καταγραφής στοιχείων των παραμυθιών που αγαπούν ή που άκουσαν στην τάξη.
  • Να οργανώσουν τις γνώσεις τους για τους αριθμούς αλλά και για άλλες μαθηματικές έννοιες, με αφορμή σχετικές αναφορές στα παραμύθια.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 

  • Να ακούσουν ένα παραμύθι στον υπολογιστή.
  • Να γράψουν στον υπολογιστή, με τη βοήθεια της νηπιαγωγού, μια πρόσκληση για την παράσταση που θα ανεβάσουν και να την εκτυπώσουν.
  • Να αναζητήσουν, με τη βοήθεια της νηπιαγωγού, τίτλους βιβλίων στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους.
  • Να αναζητήσουν πληροφορίες για τις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα παραμύθια που διαβάσανε.
  • Να αναζητήσουν ιστοσελίδες συγγραφέων.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

kids_around_world23.gif

ΓΛΩΣΣΑ Προφορική επικοινωνία

  • Να σχολιάσουν την έκθεση της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών το 2008.
  • Να ζητήσουν πληροφορίες από αλλοδαπά παιδιά που βρίσκονται στην τάξη τους ή στο κοινωνικό τους περιβάλλον για τον τρόπο ζωής στην πατρίδα τους.
  • Να αναδιηγηθούν κάποια ιστορία με θέμα τη διαφορετικότητα και να κατανοήσουν τη μοναδικότητα τους και την ομοιότητα τους με τα παιδιά του κόσμου.
  • Να συζητήσουν μεταξύ τους και να επιχειρηματολογήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του κόσμου.
  • Να ακούσουν από ηχητικό υλικό ανθρώπους να μιλούν σε άλλη γλώσσα και να συνειδητοποιήσουν ότι τα παιδιά όλου του κόσμου, που είναι τόσο ίδια, δε μιλούν την ίδια γλώσσα.

Γραφή και γραπτή έκφραση

  • Να υπαγορεύσουν στη νηπιαγωγό ένα γράμμα για τα παιδιά ενός νηπιαγωγείου μιας άλλης χώρας.
  • Να δανειστούν βιβλία από τη βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου, που έχουν ως θέμα τα παιδιά του κόσμου.
  • Να γράψουν μια λίστα με τα βιβλία που θέλουν να αγοράσουν για τη βιβλιοθήκη της τάξης, που θα τα βοηθήσουν να γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά του κόσμου.

 Ανάγνωση

  • Με αφορμή το παραμύθι «Καλημέρα φίλε», να αναγνωρίσουν και να συγκρίνουν διαφορετικές γραφές (την ελληνική και την αλβανική).
  • Να διαβάσουν την ιστορία της UNICEF.
  • Να οργανώσουν ένα τμήμα της βιβλιοθήκης της τάξης με θεματική «τα παιδιά του κόσμου» και να κάνουν συγκεκριμένες επιλογές βιβλίων.
  • Να ακούσουν από τη νηπιαγωγό να τους διαβάζει παραμύθια από άλλες χώρες.

 Παιδική λογοτεχνία

  • Να απολαύσουν ιστορίες από την Γκάνα, το Καμερούν και τη Νιγηρία.
  • Να ψυχαγωγηθούν με ιστορίες από την Ασία.
  • Να ψυχαγωγηθούν με ιστορίες που έχουν θέμα τη διαφορετικότητα.
  • Να απολαύσουν παραμύθια από όλο τον κόσμο.

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Γεωγραφία

  • Να  γνωρίσουν την υδρόγειο σφαίρα και να  κατανοήσουν ότι αποτελεί την αναπαράσταση της γης.
  • Να συγκεντρώσουν φωτογραφίες, από περιοδικά ή άλλα έντυπα, με παιδιά από άλλες χώρες.
  • Να επιλέξουν τυχαία μέρη της γης και να αναζητήσουν πληροφορίες για τη ζωή των ανθρώπων σε αυτά.
  • Να γνωρίσουν μέσα από κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό τη ζωή των παιδιών σε διάφορα μέρη του κόσμου.
  • Να γνωρίσουν τη δράση οργανώσεων οι οποίες βοηθούν τα παιδιά του κόσμου που έχουν ανάγκη.

 Ιστορία

  • Να ακούσουν ιστορίες από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, τους οποίους καλούν στην τάξη, για τα παιδικά τους χρόνια.
  • Να γνωρίσουν το κείμενο της Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου μέσα από το βιβλίο «Η παγκόσμια διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου (προσαρμοσμένη για παιδιά) και το κείμενο της Διακήρυξης των δικαιωμάτων του παιδιού από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (20 Νοεμβρίου 1959).

 Φυσικές επιστήμες

  • Να κάνουν «προβλέψεις» για τον καιρό παρατηρώντας εικόνες από διαφορετικές χώρες και να κατανοήσουν γιατί  σε κάποιες χώρες κάνει κρύο και σε άλλες ζέστη.

 Βιολογία

  • Να εντοπίσουν τα ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά των περισσότερων παιδιών που ζουν στην Ελλάδα, στην Αφρική και στην Κίνα και συγχρόνως να αντιληφθούν πόσο ίδιες είναι οι ανάγκες τους για τροφή, προστασία από τις καιρικές συνθήκες, μόρφωση και αγάπη.

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ Εικαστικά

  • Να ζωγραφίσουν τα παιδιά από όλο τον κόσμο.
  • Να συγκεντρώσουν εικόνες από περιοδικά και άλλα έντυπα και να δημιουργήσουν ένα ομαδικό κολάζ με θέμα «Τα παιδιά της γης».

 Δραματική τέχνη

  • Να μοιράσουν ρόλους και να δραματοποιήσουν το τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της γης».

 Μουσική

  • Να μάθουν και να τραγουδήσουν το τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της γης» και να το συνοδεύσουν με μουσικά όργανα.
  • Να ζητήσουν από τα παιδιά της τάξης που είναι από άλλη χώρα να τραγουδήσουν το τραγούδι στη γλώσσα τους.
  • Να ακούσουν τραγούδια και μουσικές από άλλες χώρες.

  Φυσική αγωγή

  • Να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα ταχύτητας στην αυλή του σχολείου, όπου το κάθε παιδί θα αντιπροσωπεύει τα παιδιά μιας χώρας της επιλογής του.

   ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 

  • Να αντιστοιχίσουν εικόνες με ρούχα και διαφορετικές περιοχές της γης.
  • Να δημιουργήσουν έναν πίνακα διπλής εισόδου με τα ρούχα που φοράνε οι άνθρωποι ανάλογα με τη χώρα που ζουν.
  • Να μάθουν ότι, αν και στις άλλες χώρες μιλάνε και γράφουν διαφορετικά, τα σύμβολα των αριθμών γράφονται παντού στον κόσμο με τον ίδιο τρόπο.

 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 

  • Να αναζητήσουν πληροφορίες στο Διαδίκτυο για τα παιδιά του κόσμου και για τις χώρες τους.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

bks_0028625.jpg

ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ 14 Φεβρουαρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 21 Φεβρουαρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 8 Μαρτίου
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 15 Μαρτίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 21 Μαρτίου
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ 22 Μαρτίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ 23 Μαρτίου
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ 24 Μαρτίου
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 27 Μαρτίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 7 Απριλίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 22 Απριλίου
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 23 Απριλίου
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ 24 Απριλίου
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ 29 Απριλίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 3 Μαίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 9 Μαίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ (* 2η Κυριακή Μαΐου) 13 Μαίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 15 Μαίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 17 Μαίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 18 Μαίου
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ 19 Μαίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 21 Μαίου
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 31 Μαίου
ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 Ιουνίου
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ 12 Ιουνίου
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ 17 Ιουνίου
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ (* 3η Κυριακή Ιουνίου) 17 Ιουνίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 20 Ιουνίου
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 26 Ιουνίου
ΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ 26 Ιουνίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ 2 Ιουλίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ 3 Ιουλίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ 11 Ιουλίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 9 Αυγούστου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ 12 Αυγούστου
ΗΜEΡΑ ΘYΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡIΟΥ ΣΚΛAΒΩΝ ΚΑI ΤΗΣ ΑΠΑΓOΡΕΥΣHΣ ΤΟΥ 23 Αυγούστου
ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ 8 Σεπτεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ 16 Σεπτεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 20 Σεπτεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 21 Σεπτεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 26 Σεπτεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 27 Σεπτεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1 Οκτωβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΗΡΑΤΕΙΩΝ 1 Οκτωβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ 4 Οκτωβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ 5 Οκτωβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ 9 Οκτωβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 11 Οκτωβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 16 Οκτωβρίου
ΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ 17 Οκτωβρίου
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ 20 Οκτωβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ 31 Οκτωβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ 14 Νοεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ 16 Νοεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ 21 Νοεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 25 Νοεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ 29 Νοεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS 1 Δεκεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ 2 Δεκεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 3 Δεκεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΝ 4 Δεκεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 7 Δεκεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ 9 Δεκεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ 10 Δεκεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 11 Δεκεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ 11 Δεκεμβρίου
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 18 Δεκεμβρίου

Αναδημοσίευση από  το 4ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ:   https://sites.google.com/site/4ngpeiraia/