Αρχείο κατηγορίας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

Απορίες Αντωνάκη

Κουκλοθέατρο  με θέμα την ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο.

ΠΡΟΒΟΛΗ & ΛΗΨΗ

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα το διευκολύνουν το παιδί σας σ’ αυτή την τόσο καθοριστική μετάβαση από το σπίτι στο σχολείο.

1ο Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μιλάμε θετικά για το νηπιαγωγείο.

«Νηπιαγωγείο” είναι ένα μεγάλο όνομα, μια μεγάλη εμπειρία και «ζουν» εκεί πολλά μεγάλα παιδιά. Να είστε θετικοί για την εμπειρία, αλλά εάν το παιδί σας έχει ερωτήσεις, να τις απαντήσετε όσο πιο ειλικρινά και καθησυχαστικά μπορείτε.

 • Τέτοιες ερωτήσεις μπορεί να είναι:
 • Γιατί πρέπει να πάω σε άλλο σχολείο;
 • Γιατί δεν μπορώ να μείνω στο παλιό μου σχολείο;
 • Τι είδους παιχνίδια θα έχουν στο νηπιαγωγείο;
 • Ποιος θα είναι στην τάξη μου;
 • Θα έχω φίλους;»

Ενδεικτικές απαντήσεις:

 • Θα πας σε άλλο σχολείο γιατί τώρα είσαι μεγαλύτερος.
 • Δεν μπορείς να μείνεις άλλο σε αυτό το σχολείο γιατί είναι για μικρότερα παιδιά όπως ήσουν εσύ πέρυσι.
 • Το καινούριο σου σχολείο σίγουρα θα έχει πολλά ωραία και ενδιαφέροντα παιχνίδια.
 • Στην τάξη σου θα είναι και άλλα παιδιά στην ηλικία σου, πιθανώς και κάποια από τα παιδιά του τωρινού σου σχολείου και φυσικά και η δασκάλα σου.
 • Στην αρχή ίσως να είναι φίλοι σου μόνο κάποια παιδάκια που θα γνωρίζεις ήδη. Με τον καιρό όμως είμαι σίγουρη πως θα κάνεις πολλούς νέους φίλους. Εξ’ άλλου σε αυτό θα σε βοηθήσει και η καινούρια σου δασκάλα. Καταλαβαίνω πως νιώθεις αλλά πίστεψε με δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου.

Εάν το παιδί σας γνωρίζει το παιδί ενός γείτονα ή εξάδελφου, ή ένα φίλο που έχει πρόσφατα πάει στο νηπιαγωγείο, αφήστε το να συζητήσει μαζί του σχετικά με την εμπειρία του. Πιστεύουμε ότι ο φίλος θα δώσει καλές πληροφορίες, και θα πει στο παιδί σας τι να περιμένει στο νηπιαγωγείο. Μερικές φορές οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι πολύ πιο καθησυχαστικές αν προέρχονται από ένα άλλο παιδί και όχι από έναν ενήλικα.

2ο Αυτοεξυπηρέτηση και ανεξαρτησία

Επίσης είναι σημαντικό και για εσάς, τους ίδιους τους γονείς, να εργαστείτε για κάποια πράγματα που θα βοηθήσουν να κάνετε τα παιδιά σας όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα. Προϋπόθεση για τους εισερχόμενους μικρούς μαθητές είναι να μπορούν να χρησιμοποιούν, ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής, την τουαλέτα μόνοι τους.

Σημαντικό είναι ακόμη να βάζουν και να βγάζουν τα παπούτσια και τα μπουφάν ή τις ζακέτες μόνα τους, να πλένουν και να σκουπίζουν τα χέρια τους, και να καθαρίζουν τη μύτη τους. Ως γονείς πρέπει να ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν αυτά τα πράγματα από μόνα τους.

Αν Εκπαιδεύετε τα παιδιά σας να αυτοεξυπηρετούνται τα βοηθάτε να γίνονται πιο ανεξάρτητα, πιο ώριμα και με περισσότερη αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα εξοικονομείτε χρόνο από την καθημερινότητά σας και κάνετε αποτελεσματικότερο το σχολείο καθώς υπάρχει χρόνος για ενασχόληση με περισσότερο ενδιαφέροντα πράγματα.

Ανάλογα είναι τα οφέλη αν συνηθίσετε τα παιδιά σας να είναι υπεύθυνα για το συμμάζεμα των παιχνιδιών τους και την γενικότερη τακτοποίηση του δωματίου τους αφού μία από τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εδώ θα είναι η τακτοποίηση και ο σεβασμός του χώρου, των παιχνιδιών και των βιβλίων.

3ο Προετοιμασία για την σχολική ρουτίνα

Ένα άλλο βασικό βήμα για την προετοιμασία του παιδιού σας για το νηπιαγωγείο είναι να έχει αποκτήσει το παιδί σας μια ρουτίνα χρονικής ακολουθίας πολύ πριν αρχίσει το σχολείο.

Αυτό περιλαμβάνει το βραδινό ύπνο στην ώρα του (9.00 μ.μ. το αργότερο) και έγκαιρο ξύπνημα το πρωί ώστε να προλαβαίνει να ετοιμάζεται (μόνο του) και να παίρνει ένα καλό πρωινό. Εκπαίδευση σ’ αυτή τη ρουτίνα επιβάλλεται να ξεκινήσει τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες νωρίτερα ώστε να προλάβει να προσαρμοστεί ομαλά στο νέο του πρόγραμμα, και να μην συνδυαστεί αυτή η αλλαγή σχολείου με φωνές και εκνευρισμούς. Με αυτόν τον τρόπο δεν είναι ένα σοκ το ξεκίνημα για το νέο σχολείο από την πρώτη ημέρα.

Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει φίλους βοηθήστε το καλώντας τα παιδιά κάποιων γνωστών σας στο σπίτι ή ενθαρρύνετέ το στην παιδική χαρά ή την παραλία να γνωρίζει άλλα παιδιά της ηλικίας του επιβραβεύοντας την πρόοδο του με φράσεις όπως: μπράβο έκανες ωραίο παιχνίδι σήμερα. Ειδικά επιβραβεύστε το κάθε φορά που παίζει χωρίς να μαλώνει με άλλα παιδιά και βοηθήστε το να λύνει τις διαφορές του με συζήτηση.

Αν το παιδί σας δεν έχει πάει παιδικό σταθμό και δεν σας έχει αποχωριστεί άλλη φορά για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σκόπιμο να το προετοιμάσετε νωρίτερα γι’ αυτό. Θα μπορούσατε να βοηθήσετε το παιδί σας αφήνοντας το σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο με το οποίο έχει καλή σχέση, (για να αισθάνεται πιο ασφαλές) κάποια ώρα της μέρας, με την πρόφαση ότι έχετε μια σοβαρή δουλειά και δεν μπορείτε να το πάρετε μαζί σας.

Σταδιακά, αυξήστε το χρόνο που θα είστε μακριά. Καθώς φεύγετε να είστε ήρεμη, με αυτοπεποίθηση ότι κάνετε το σωστό και χαμογελαστή, μ’ ένα φιλί πείτε: τώρα θα φύγω και θα έλθω αργότερα. Τα παιδιά είναι καταπληκτικά βαρόμετρα των ενηλίκων, έτσι εάν εσείς είστε ανήσυχες προσκολλώνται σε εσάς. Αυτό βοηθάει στην μετέπειτα προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον που φυσικά γίνεται ευκολότερη, αν το παιδί σας είχε βιώσει σύντομα χρονικά διαστήματα (από 1 ώρα έως και 3 με 4) χωρίς εσάς σε άλλα μέρη πριν.

Επίσης, είτε το παιδί σας είχε προηγούμενη επαφή με σχολείο είτε όχι μια ακόμη καλή ιδέα είναι να το βοηθήσετε να αποκτήσει μια εικόνα του σχολείου στο οποίο θα πάει σύντομα.

Έτσι αν δε γίνεται να το έχετε μαζί σας την μέρα που θα το εγγράψετε σε αυτό (πράγμα που συστήνουμε για να έχουμε και εμείς την πρώτη του εικόνα μέσα στο χώρο), μπορείτε να πάτε να δείτε το σχολείο, είτε με τα πόδια είτε με το αυτοκίνητο, να κατεβείτε, και αν δε μπορείτε να μπείτε ούτε στην αυλή, κάντε τουλάχιστον το γύρω του και ζητήστε να σας πει πως του φαίνεται. Τέλος κάντε και σεις κάποια θετικά σχόλια π.χ. τι μεγάλη αυλή και ωραία παράθυρα έχει και ότι είστε σίγουρη, πως θα περάσει πολύ καλά σε αυτό και θα μάθει σημαντικά πράγματα.

Για την καλή λειτουργία του σχολείου υπάρχουν κανόνες (μερικοί μάλιστα, όπως το να μη βρίζουν, είναι αυτονόητοι) που από την αρχή της σχολικής χρονιάς συναποφασίζονται (κάτι σαν συμβόλαιο νηπίων και νηπιαγωγού). Όλα τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι απαραίτητοι αυτοί οι κανόνες για το τι τους επιτρέπεται να κάνουν και τι όχι σε διαφορετικές καταστάσεις.

Έτσι λοιπόν, αν το παιδί σας έχει κάποιες τέτοιες συνήθειες που δεν επιτρέπονται στο σχολείο, ενθαρρύνετε τo να τις αποβάλλει και να τις αντικαταστήσει με άλλες πιο ώριμες συμπεριφορές όπως να λύνει τις διαφορές του με ήρεμο τρόπο.

Για την υποστήριξη του παιδιού σας εάν το παιδί σας έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα συζητήστε το με την νηπιαγωγό της τάξης σας.

4ο Εναρμονισμός με τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου

Ως αναφορά το ωράριο λειτουργίας: Το νηπιαγωγείο λειτουργεί τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και το ωράριο λειτουργίας του είναι από 08:20 έως 13:00. Οι όποιες διαφοροποιήσεις του καθημερινού ωραρίου γνωστοποιούνται εγκαίρως στους γονείς των νηπίων από τη Διεύθυνση με σχετική ανακοίνωση.

Η μεταφορά των νηπίων από την κατοικία τους στο Σχολείο και αντιστρόφως γίνεται πάντα με την ευθύνη των γονέων τους.

Οι γονείς που φέρνουν, παιδιά στο Νηπιαγωγείο τα παραδίδουν το πρωί στο υπεύθυνο πρόσωπο που βρίσκεται στην τάξη του Νηπιαγωγείου από 08:20 έως 08:30 αφήνοντάς τα να βγάλουν και να κρεμάσουν μόνα τους και με σωστό τρόπο το μπουφάν και την τσάντα τους (το πώς όπως είπαμε θα τους το έχουν δείξει στο σπίτι). Ποτέ δεν τα αφήνουν στην εξωτερική είσοδο χωρίς να τους δει η νηπιαγωγός. Το μεσημέρι οι γονείς παραλαμβάνουν τα παιδιά τους και πάλι από την Νηπιαγωγό. Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη να παραλάβει το παιδί κάποιο άλλο πρόσωπο εκτός του κηδεμόνα θα πρέπει να έχει  προηγηθεί έγκαιρη σχετική ενημέρωση από τον γονέα ή τον κηδεμόνα.

Πριν από τις 08:20 και μετά τις 13.00 δεν ευθύνεται κανένα πρόσωπο στο Νηπιαγωγείο για την επίβλεψη των παιδιών. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται η παραμονή νηπίων στους εσωτερικούς χώρους του ούτε η χρήση της υπαίθριας αυλής από τα ίδια ή τις/τους συνοδούς τους τις ώρες αυτές.

Για την ομαλή διεξαγωγή τού προγράμματος τού Νηπιαγωγείου οι γονείς και οι συνοδοί οφείλουν να σεβαστούν και να τηρούν τις ώρες προσέλευσης και αναχώρησης των παιδιών στο σχολείο.

Ενδυμασία: Τα παπούτσια που θα φορά καθημερινά το παιδί προτείνεται να είναι αθλητικά (ανατομικά) με αυτοκόλλητο ή οποιαδήποτε άλλα κλειστά παπούτσια με εύκολο κούμπωμα, ώστε να νιώθει άνεση και ασφάλεια κατά την κίνησή του μέσα στην αίθουσα και στους εξωτερικούς χώρους παιχνιδιού. Εάν το παιδί δεν έχει μάθει ακόμα να δένει κορδόνια παπουτσιών, καλύτερα να αποφεύγει να φορά παπούτσια που έχουν κορδόνια, διότι αυτό θα του δημιουργεί συνεχώς πρόβλημα και ιδιαίτερα κατά τις εξορμήσεις του Νηπιαγωγείου.

Επιπλέον, όταν το παιδί έρχεται στο Νηπιαγωγείο, δεν πρέπει να φορά κοσμήματα και να φέρνει μαζί του είδη αξίας, τόσο για παιδαγωγικούς λόγους όσο και για λόγους ασφάλειας (πνιγμούς από αλυσίδες στο λαιμό κλπ.) αλλά και για τον κίνδυνο της απώλειας αυτών των αντικειμένων.

Συστήνονται επίσης ευκολοφόρετα ρούχα τύπου φόρμας και σίγουρα (εκτός ίσως της πρώτης μέρας) όχι τα καλά του. Η συνέπεια στο θέμα της ενδυμασίας και συνολικής εμφάνισης είναι καθοριστική για την εύκολη προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο, συμβάλλοντας στο να αισθάνεται άνετα και φιλικά με το σύνολο των συμμαθητών του.

Τσάντα: Καθημερινά το παιδί θα πρέπει να φέρνει στο Νηπιαγωγείο μία τσάντα. Η τσάντα αυτή θα πρέπει να έχει κατάλληλο μέγεθος για την ηλικία του (ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή), ώστε να χωρά όλα τα απαραίτητα και να μπορεί να τη χειριστεί μόνο του. Μέσα στην τσάντα θα πρέπει καθημερινά να έχει τα προγεύματα του και όσα απαιτούνται για αυτά καθώς και μία αλλαξιά ρούχα.

Το ονοματεπώνυμο τού παιδιού θα πρέπει να είναι γραμμένο τόσο στην τσάντα όσο και σε όλα τα προσωπικά του είδη. (Ακόμη και εδώ, τα παιδιά έρχονται με περίτεχνα κουτιά γεύματος που δεν μπορούν καν να ανοίξουν και να κλείσουν μόνα τους).

Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι το παιδί μπορεί μόνο του να ανοίξει και να κλείσει τα πράγματα του, όπως τα σακίδια, παγουρίνα και φαγητοδοχεία. Επίσης ότι μπορεί να τρώει μόνο του, χωρίς την βοήθεια ενήλικα.

Η σχολαστική φροντίδα όλων των παραπάνω, από την πρώτη κιόλας μέρα του παιδιού στο Νηπιαγωγείο και καθημερινά, αποτελεί βασικό στοιχείο της οργάνωσης της ώρας του φαγητού, η οποία είναι ώρα Αγωγής.

Πρόγευμα: Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα τα παιδιά προγευματίζουν καθημερινά γύρω στις 10.30 π.μ. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο το παιδί να φέρνει στην τσάντα του:

 • το πρόγευμα του
 • μία μικρή υφασμάτινη πετσέτα που θα στρώνει στο τραπέζι
 • ένα μικρό πλαστικό πιάτο, όπου θα ακουμπάει το φαγητό του αν δεν πιάνεται με το χέρι
 • ένα παγουρίνο ή πλαστικό μπουκάλι για νερό με το όνομα του
 • ό,τι άλλο είναι απαραίτητο (π.χ. κουτάλι, καλαμάκι).

Προτείνεται οι γονείς να δίνουν υγιεινές τροφές στο παιδί τους ως πρόγευμα, όπως ένα σάντουιτς, ένα γιαούρτι, κάποιο φρούτο, ή οτιδήποτε άλλο προτιμά το παιδί.

Καλό είναι να αποφεύγεται να φορτώνεται το παιδί με πολλά φαγώσιμα ή πράγματα που δυσκολεύεται να τα διαχειριστεί και να τα φάει, γιατί είναι πιθανό αυτό να αποτελέσει αφορμή για αντιδράσεις προς το Νηπιαγωγείο, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Γαριδάκια, τσιπς, ξηροί καρποί, καραμέλες και μαστίχες, να αποφεύγονται –κατά το δυνατόν– για λόγους υγείας και ασφάλειας των παιδιών. Τέλος επειδή αρκετά παιδιά διαμαρτύρονται και ζητούν φαγητό από τις 9.30 παρακαλούμε να παίρνουν ολοκληρωμένο πρωινό πριν ξεκινήσουν τη μέρα τους (όχι μόνο γάλα).

Γενέθλια: Σχετικά με τον εορτασμό γενεθλίων και ονομαστικών εορτών στο Σχολείο, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα, εφ’ όσον το επιθυμούν, να μοιράσουν προσκλήσεις ή ατομικά κεράσματα σε όλους τους συμμαθητές τους ή και να κόψουν την τούρτα τους, κατόπιν συνεννοήσεως με τη νηπιαγωγό τους από την προηγούμενη.

5ο Πρόγραμμα δραστηριοτήτων των νηπίων

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Νηπιαγωγείου περιλαμβάνει όσα προβλέπει το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά είναι εμπλουτισμένο και με άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Η εκπαιδευτική διαδικασία αξιοποιεί τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, χρησιμοποιώντας υποστηρικτικό υλικό και εποπτικά – τεχνολογικά μέσα.

Στο Νηπιαγωγείο σχεδιάζονται και αναπτύσσονται, για το παιδί τής νηπιακής και προ-νηπιακής ηλικίας, προγράμματα δραστηριοτήτων που συνδέονται με όλες τις γνωστικές περιοχές: Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος καθώς και Δημιουργικές-Καλλιτεχνικές δραστηριότητες (Μουσική, Θεατρική Τέχνη, Εικαστική Έκφραση, Φυσική Αγωγή), που προσφέρουν πλούσια ερεθίσματα για την καλλιέργεια της αισθητικής των παιδιών και προωθούν τη δημιουργικότητά τους. Τα προγράμματα δραστηριοτήτων αναπτύσσονται κατά την προσέγγιση των διαφόρων θεμάτων και των σχεδίων εργασίας αναπτύσσοντας τον διαθεματικό τρόπο μελέτης.

Καινοτόμες δράσεις, όπως «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», «Αγωγή Υγείας», «Πολιτιστικές Δραστηριότητες», οι οποίες συνδέονται με θεσμοθετημένα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενσωματώνονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του προγράμματος του νηπιαγωγείου. Για κάθε τέτοιο πρόγραμμα σχεδιάζονται και αναπτύσσονται επιπλέον δραστηριότητες, που συνδέονται με όλες τις μαθησιακές περιοχές. Το πρόγραμμα διαρκεί τόσο χρονικό διάστημα όσο επιτρέπει η διατήρηση του ενδιαφέροντος των νηπίων και οι επιδιώξεις των νηπιαγωγών.

Όλα σχεδόν τα προγράμματα που εκπονούνται πλαισιώνονται από εκπαιδευτικές επισκέψεις στο φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον. Άλλοτε πάλι γίνεται δανεισμός μουσειοσκευής από συγκεκριμένο Μουσείο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προσκαλούνται στο νηπιαγωγείο ειδικοί, προκειμένου να ενημερώσουν τα παιδιά για κάποιο θέμα που σχετίζεται με το πρόγραμμα.

Οι επισκέψεις των μαθητών του Νηπιαγωγείου προς τον έξω κόσμο αλλά και οι υποδοχές ειδικών στους χώρους του Σχολείου, στηρίζονται πάντα στο πρόγραμμά του και είναι καλά οργανωμένες.

Γιορτές: Η προετοιμασία των εορτών και η παρουσίασή τους αποτελούν μέρος και συνέχεια του παιδαγωγικού προγράμματος. Το Νηπιαγωγείο οργανώνει κάθε χρόνο τις εξής γιορτές-εκδηλώσεις:

Επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου (για παιδαγωγικούς λόγους εορτάζονται από όλα τα τμήματα, σε αίθουσα τού Νηπιαγωγείου, σε διδακτική ώρα, χωρίς την παρουσία γονέων). Εορτή για τα Χριστούγεννα και την 25η Μαρτίου όπου συνήθως παρίστανται όσοι γονείς θέλουν και μπορούν. Εορτή λήξεως του σχολικού έτους.

6ο Συνεργασία Γονέων – Νηπιαγωγείου

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή και εύρυθμη λειτουργία του Νηπιαγωγείου, καθώς και την ομαλή φοίτηση και πρόοδο των παιδιών αποτελεί η επικοινωνία και η συστηματική συνεργασία του Σχολείου με τους γονείς. Η συνεργασία αυτή είναι μια δυναμική σχέση, που ανατροφοδοτείται καθημερινά και επηρεάζει τη συμπεριφορά τού νηπίου σε μεγάλο βαθμό. Η δημιουργία κλίματος αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης σηματοδοτεί την συνολική εξέλιξή του.

Η επικοινωνία-συνεργασία των γονέων με το Νηπιαγωγείο γίνεται με τους εξής τρόπους:

– προγραμματισμένες συναντήσεις: προγραμματίζονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων στην αρχή του σχολικού έτους και ανακοινώνονται στους γονείς οι ημερομηνίες για τις εξής συναντήσεις:

 • πρώτη ενημερωτική-παιδαγωγική συνάντηση για εκπαιδευτικά και λειτουργικά θέματα του Νηπιαγωγείου
 • έγγραφες ανακοινώσεις, προσκλήσεις: μοιράζονται στις τσάντες των παιδιών, όταν το Νηπιαγωγείο χρειάζεται να ενημερώσει τους γονείς για οτιδήποτε αφορά στη λειτουργία και στο παιδαγωγικό του έργο
 • τηλεφωνική επικοινωνία: είναι δυνατή και ενδείκνυται για έκτακτους και σοβαρούς λόγους. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατάχρηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας, γιατί μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου, ιδίως τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Οι γονείς δεν πρέπει να αμελούν να ενημερώνουν το Νηπιαγωγείο για τις όποιες αλλαγές στους τηλεφωνικά αριθμούς τους.

Η συμβολή και η συνεργασία σας κρίνονται απαραίτητες για την επιτυχία των στόχων και την απρόσκοπτη λειτουργία του νηπιαγωγείου.

Είναι σημαντικό οι γονείς να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του Νηπιαγωγείου και να συμμετέχουν στις συναντήσεις γονέων και νηπιαγωγών.

Σας ευχαριστούμε!

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

«Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής τους ανάπτυξης με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού- ΑΠ 1,2,3» του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013

ΑΦΙΣΑ

ΑΦΙΣΑ 1

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΡΩΝ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Η/ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ- ΑΠ 1,2,3» ΤΟΥ ΕΠ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», ΕΣΠΑ 2007-2013

Η Πράξη αφορά στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αναδιάρθρωση του ρόλου των ειδικών σχολείων και των τμημάτων ένταξης με τη χρήση υπάρχοντος προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού σε ψηφιακή μορφή, ώστε η εκπαίδευση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των μαθητών χωρίς διακρίσεις. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα πρότυπα που επιτάσσει η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, η Πράξη εστιάζεται σε κρίσιμους παράγοντες – προϋποθέσεις ποιότητας και αποτελεσματικότητας στην εκπαίδευση και έχε ως βασικό στόχο να αναδιαρθρώσει την παρεχόμενη Ειδική Εκπαίδευση στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και στα Τμήματα Ένταξης.

Επιπλέον, στοχεύει στην εφαρμογή νέων διδακτικών προσεγγίσεων για την εξατομικευμένη υποστήριξη μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής τους ανάπτυξης με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού.

Στο πλαίσιο της Πράξης απασχολούνται Εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ώστε να εφαρμόσουν καινοτόμα προγράμματα διδασκαλίας με τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο άλλων δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και των εποπτευόμενων φορέων του. Επίσης, απασχολείται Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ).

Οι κύριες Δράσεις της  Πράξης είναι οι ακόλουθες:

 1. Δράση 1: Εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων διδασκαλίας. Η Δράση 1 περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές υπηρεσίες για την αποτελεσματική οργάνωση, διοίκηση και διαχείριση της Πράξης, καθώς επίσης και την πρόσληψη και μισθοδοσία των Εκπαιδευτικών μέσω των Ενιαίων Πινάκων Αναπληρωτών για την εφαρμογή των καινοτόμων προγραμμάτων διδασκαλίας. Επίσης, περιλαμβάνει την πρόσληψη και μισθοδοσία του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του αναγκαίου Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ). Επιπροσθέτως, περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες δημοσιότητας για την ορθή προβολή της Πράξης και διάχυσης των αποτελεσμάτων της..
 2. Δράση 2: Επιμόρφωση πολλαπλασιαστών (σύμβουλοι ειδικής και γενικής αγωγής διαφόρων ειδικοτήτων) και εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής. Η συγκεκριμένη Δράση περιλαμβάνει την υλοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων σχολικών συμβούλων ειδικής αγωγής και γενικής αγωγής, οι οποίοι λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές για τη ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Οι σχολικοί σύμβουλοι αναλαμβάνουν τη διαδικασία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα καινοτόμων προγραμμάτων διδασκαλίας με τη χρήση των Τ.Π.Ε. για την εξατομικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών με αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τη διάχυση της γνώσης.
 3. Δράση 3: Ανάπτυξη Οδηγού Διαφοροποίησης Προγραμμάτων Σπουδών και Συγκέντρωση και Συμπλήρωση Επιμορφωτικού Υλικού και Ειδικών Εργαλείων. Η Δράση 3 περιλαμβάνει την ανάπτυξη Οδηγού Διαφοροποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών Ειδικής Αγωγής που έχουν αναπτυχθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τη συγκέντρωση και συμπλήρωση εκπαιδευτικού υλικού, λογισμικών και ειδικών εργαλείων για άμεση αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς για την εξατομικευμένη υποστήριξη της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
 4. Δράση 4: Φυσικό αντικείμενο της δράσης είναι η αποτίμηση της υλοποίησης της Πράξης.

Έγκριση της συμμετοχής μας στο Πρόγραμμα Erasmus +

ΈΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  2014-1-EL01-KA101-000194 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΊΑ  2014-1-EL01-KA101-000194

ΕΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ ΣΧΈΔΙΑ  SE_KA1_APPROVED 

Ευχαριστώ θερμά τη συνάδελφο κ. Σακελλάκη Νίτσα για αυτή της την προσπάθεια, για άλλη μια φορά το 3ο Νηπιαγωγείο  και οι εκπαιδευτικοί του μας  κάνουν περήφανους και εμένα περισσότερο!!!  Η δουλειά συνεχίζεται!!!

Η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου

Γέροντα Βασιλική

«Εγγραφές μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2019-2020»

Λαμβάνοντας υπόψη την παρ. 4 (α) του άρθρου 7 του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) , όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α), οι αιτήσεις εγγραφών στα δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2019-2020 θα πραγματοποιηθούν από 6 Μαΐου 2019 έως 20 Μαΐου 2019

Για τις εκπρόθεσμες εγγραφές ή την καθυστέρηση εγγραφής ισχύουν όσα προβλέπονται παρ. 7 και 8 του άρθρου 7 του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α).

Επισημαίνεται ότι τη σχολική χρονιά 2019-2020 στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές που γεννήθηκαν από 1-1-2013 έως και 31-12-2013.

Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης συγκροτείται σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τριμελής Επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διενέργεια των εγγραφών των μαθητών στα δημοτικά σχολεία. Η Επιτροπή αποτελείται από τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων ως πρόεδρο, και δύο (2) Διευθυντές ή Προϊσταμένους Δημοτικών Σχολείων ως μέλη παρ. 3 του άρθρου 7 του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α).

Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

1. Πριν από την έναρξη των εγγραφών, η διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου αναρτά σε εμφανές σημείο της σχολικής μονάδας ή/και στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου ανακοίνωση με πληροφορίες σχετικά με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του σχολείου, τις ώρες υποβολής των αιτήσεων και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση της εγγραφής σύμφωνα με την παρ. 4α, του άρθρου 7, του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α).

2. Αν ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή στην Α΄ τάξη υπερβαίνει τους 22 μαθητές ανά τμήμα εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην παρ. 4δ του άρθρου7 του ΠΔ 79/2017, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α). Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, ύστερα από την τήρηση της διαδικασίας κλήρωσης, οι γονείς ενημερώνονται από τη Δ/νση του σχολείου για το σχολείο φοίτησης των τέκνων τους. Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, σε δημοτικά σχολεία με λειτουργικότητα από επταθέσιο και άνω, ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από δώδεκα (12) ανά τμήμα, παρ. 7 άρθρο 74 ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).

3. Οι εγγραφές μαθητών στα συστεγαζόμενα σχολεία πραγματοποιούνται σύμφωνα με τη παράγραφο 16 του άρθρου 7 του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α). Κατά τις εγγραφές των μαθητών τα συστεγαζόμενα σχολεία θεωρούνται ως ένα σχολείο.

4. Οι προερχόμενοι από ιδιωτικά ή ξένα σχολεία που λειτουργούν στην Ελλάδα εγγράφονται στην αντίστοιχη τάξη του δημόσιου σχολείου με βάση το Αποδεικτικό Μετεγγραφής που εκδίδεται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου σύμφωνα με την παρ. 12 άρθρο 7 ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α).

5. Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 συγκροτούνται τα τμήματα της Α΄ τάξης του σχολείου για το σχολικό έτος 2019-2020.

6. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, οι μαθητές καταχωρούνται στο Βιβλίο Μητρώου και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» από 14 Ιουνίου έως την 21η Ιουνίου 2019.

Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 (α) του άρθρου 7 του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου είναι τα εξής:

α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. Διευκρινίζεται ότι για την εγγραφή των μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας δεν απαιτείται η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Γέννησης από τους γονείς, αλλά αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool του ΥΠΠΕΘ. (Φ.6/498/57863/Δ1/6-4-2016).

«Η αναζήτηση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool» πραγματοποιείται από το σχολείο εγγραφής με βάση τα παρακάτω στοιχεία:

1. επώνυμο μαθητή

2. όνομα μαθητή

3. όνομα πατέρα

4. όνομα μητέρας

5. ημερομηνία γέννησης.

Σε περίπτωση που δύο ή περισσότεροι προς εγγραφή μαθητές στο ίδιο σχολείο έχουν και τα πέντε (5) στοιχεία ίδια, θα πραγματοποιείται ταυτοποίηση με επιπλέον στοιχεία που θα δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας, όπως είναι η διεύθυνση κατοικίας.

Τα παραπάνω πέντε (5) στοιχεία τα δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή με υπεύθυνη δήλωσή του.

Σε περίπτωση που προκύπτει για οποιονδήποτε λόγο αλλαγή στα στοιχεία του μαθητή, πριν ή και μετά την εγγραφή του σε σχολική μονάδα της χώρας, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να ενημερώνει ως προς την αλλαγή αυτή τον οικείο Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο μαθητής. Ο Δήμος ολοκληρώνει την επικαιροποίηση των εν λόγω στοιχείων στο ΟΠΣΕΔ και στη συνέχεια ο γονέας/κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, ώστε ο Διευθυντής να αντλήσει τα καινούρια στοιχεία από το Πληροφοριακό Σύστημα «myschool».

β. Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ (Α.Δ.Υ.Μ.)

δ. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή. Συνιστάται, οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων όπως ελέγχουν με ιδιαίτερη προσοχή το εν λόγω αποδεικτικό στοιχείο, προκειμένου οι αιτήσεις εγγραφής να υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στο σχολείο που ανήκουν οι μαθητές σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας (άρθρο 5, ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α).

ε. Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου και Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου για την εγγραφή στο Δημοτικό.

1. Μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του «Πιστοποιητικού φοίτησης», το νηπιαγωγείο εκδίδει «Βεβαίωση Φοίτησης» η οποία θα προσκομιστεί από τον γονέα ή τον κηδεμόνα του μαθητή για την εγγραφή του στο δημοτικό.

2. Το Πιστοποιητικό Φοίτησης στο νηπιαγωγείο εκδίδεται με τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων (14 Ιουνίου 2019) και διαβιβάζεται αυτεπάγγελτα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο εγγραφής του μαθητή.

3. Στις περιπτώσεις που ο μαθητής θα συνεχίσει τη φοίτησή του σε σχολείο του εξωτερικού και η αποστολή του Πιστοποιητικού Φοίτησης καθίσταται δύσκολη ή αδύνατη, το πιστοποιητικό παραδίδεται στον γονέα ή στον κηδεμόνα, ο οποίος υπογράφει βεβαίωση παραλαβής.

4. Σε περιπτώσεις μη φοίτησης σε Νηπιαγωγείο, ο γονέας/κηδεμόνας του νηπίου υποβάλλει σχετική αίτηση προς τον οικείο Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι μη φοίτησης. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, αφού εξετάσει την εν λόγω αίτηση, εγκρίνει την εγγραφή του μαθητή και σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι διατάξεις της περιπτ. 26, της παρ.4, του άρθρου 94 του ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87Α).

5. Στις περιπτώσεις που οι μαθητές εγγράφονται σε δημοτικό σχολείο εκτός της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου ή σε ιδιωτικό σχολείο, ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας εγγραφής οφείλει να αναζητά το Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπίων από το Νηπιαγωγείο αποφοίτησης με βάση τη βεβαίωση φοίτησης.

Εγγραφές μαθητών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2019 – 2020

Λαμβάνοντας υπόψη την παρ. 4α, του άρθρου 6, του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559 (ΦΕΚ 142Α), οι αιτήσεις εγγραφών στα Νηπιαγωγεία, τη σχολική χρονιά 2019-20 θα πραγματοποιηθούν από 6 έως 20 Μαΐου 2019. Εγγραφές μετά τις 21 Μαΐου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2019-20, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38 Α). Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2019-20, μαθητές γεννημένοι το 2014 και το 2015 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη. Στους Δήμους που αναφέρονται στο κεφάλαιο Η΄ της παρούσης εγκυκλίου, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019-2020, καθορίζεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985 (ΦΕΚ 167Α), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 (ΦΕΚ 38Α).

Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

1. Πριν από την έναρξη των εγγραφών, η διεύθυνση του Νηπιαγωγείου αναρτά σε εμφανές σημείο της σχολικής μονάδας ή/και στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου ανακοίνωση με πληροφορίες σχετικά με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του σχολείου, τις ώρες υποβολής των αιτήσεων, τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση της εγγραφής και τα δικαιολογητικά που αφορούν στην παρακολούθηση του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος , σύμφωνα με την παρ. 4α, του άρθρου 6, του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α).

2. Επιπλέον αναφέρεται ρητά αν, στα όρια του δήμου στον οποίο ανήκει το νηπιαγωγείο, η φοίτηση και των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών εμπίπτει στις προβλέψεις της περ. γ΄ της παρ.3 του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 (ΦΕΚ 38Α) από το σχολικό έτος 2019-20, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κεφάλαιο Η΄ της παρούσης εγκυκλίου.

3. Οι εγγραφές μαθητών στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία πραγματοποιούνται σύμφωνα με τη παράγραφο 13 του άρθρου 6 του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α). Κατά τις εγγραφές των μαθητών τα συστεγαζόμενα σχολεία θεωρούνται ως ένα σχολείο.

4. Α) Σε όλους τους δήμους της χώρας, ο Προϊστάμενος/η, Διευθυντής/ντρια του Νηπιαγωγείου δέχεται όλες τις αιτήσεις, για φοίτηση νηπίων και προνηπίων, που ανήκουν στη σχολική περιφέρεια του Νηπιαγωγείου.

Β) Η εγγραφή πρoνηπίου στο δεύτερο έτος του νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την παρ. 5 του αρθρ. 6 του ΠΔ79/2017 (ΦΕΚ 109Α).

5. Α) Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας των αιτήσεων εγγραφών ο Προϊστάμενος/η, Διευθυντής/τρια του νηπιαγωγείου ελέγχει την ακρίβεια των στοιχείων και αποστέλλει στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός προθεσμίας δύο (2) εργάσιμων ημερών:

α) ονομαστική κατάσταση νηπίων και ονομαστική κατάσταση προνηπίων (υπόδειγμα 1) και

β) πίνακα μαθητών οι οποίοι αιτούνται να παρακολουθήσουν το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα (υπόδειγμα 2).

B) Εντός της ανωτέρω προθεσμίας, σε περιπτώσεις που ο αριθμός αιτήσεων νηπίων και προνηπίων για εγγραφή στο Νηπιαγωγείο είναι μεγαλύτερος του αριθμού των θέσεων του Νηπιαγωγείου ή των συστεγαζόμενων Νηπιαγωγείων:

α) υποβάλλει αίτημα στον αρμόδιο Διευθυντή Π.Ε. για τη λειτουργία περισσοτέρων τμημάτων, εφόσον υπάρχει στο σχολείο διαθέσιμη αίθουσα (υπόδειγμα 3) και

β) αποστέλλει πίνακα με τα ονόματα των νηπίων – προνηπίων που διαμένουν στα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου με τις σχολικές περιφέρειες όμορων νηπιαγωγείων, με την επισήμανση αν πρόκειται για νήπια ή προνήπια καθώς και αν έχουν αδέρφια που φοιτούν στο ίδιο νηπιαγωγείο ή στο συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο (υπόδειγμα 4).

Ειδικότερα, αν ο αριθμός αιτήσεων νηπίων/προνηπίων για εγγραφή υπερβαίνει τους 22 μαθητές ανά τμήμα εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στο άρθρο 6 παρ. 4δ του Π.Δ.79/2017 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).

6. Ο Δ/ντής Εκπαίδευσης αποφασίζει, ύστερα από την αιτιολογημένη εισήγηση της αρμόδιας Τριμελούς Επιτροπής, είτε για τη λειτουργία περισσοτέρων τμημάτων, είτε για την κατανομή των μαθητών σε όμορα Νηπιαγωγεία με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους και ενημερώνει αρμοδίως το Νηπιαγωγείο αποχώρησης και το Νηπιαγωγείο υποδοχής, έως την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019.

7. Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 οι γονείς ενημερώνονται από τη Δ/νση του νηπιαγωγείου στο οποίο έχει κατατεθεί η αίτηση εγγραφής (περ. δ, παρ.4, του άρθρ.6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α)) για το νηπιαγωγείο φοίτησης των τέκνων τους.

8. Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 συγκροτούνται τα τμήματα του Νηπιαγωγείου για το σχολικό έτος 2019- 2020 (πρωινό υποχρεωτικό και προαιρετικό ολοήμερο).

9. Τα αναλυτικά στοιχεία εγγραφών, για το σχολικό έτος 2019-20, καταχωρούνται με ευθύνη των Διευθυντών/Προϊσταμένων τους, στα σχετικά πεδία του Πληροφοριακού Συστήματος myschool από 14 έως 21 Ιουνίου 2019.

Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν στο Νηπιαγωγείο που ανήκουν:

α. Αίτηση εγγραφής – Υπεύθυνη δήλωση (επισυνάπτεται)

β. Το πιστοποιητικό γέννησης των μαθητών αναζητείται από το Νηπιαγωγείο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool», σύμφωνα με την παρ. 4β, του άρθρου 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α) και την υπ΄ αρ. Φ.6/498/57863/Δ1/6-4-2016 εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ.

«Η αναζήτηση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool» πραγματοποιείται από το σχολείο εγγραφής με βάση τα παρακάτω στοιχεία: 1. επώνυμο μαθητή 2. όνομα μαθητή 3. όνομα πατέρα 4. όνομα μητέρας 5. ημερομηνία γέννησης. Σε περίπτωση που δύο ή περισσότεροι προς εγγραφή μαθητές στο ίδιο σχολείο έχουν και τα πέντε (5) στοιχεία ίδια, θα πραγματοποιείται ταυτοποίηση με επιπλέον στοιχεία που θα δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας, όπως είναι η διεύθυνση κατοικίας. Τα παραπάνω πέντε (5) στοιχεία τα δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή με υπεύθυνη δήλωσή του. Σε περίπτωση που προκύπτει για οποιονδήποτε λόγο αλλαγή στα στοιχεία του μαθητή, πριν ή και μετά την εγγραφή του σε σχολική μονάδα της χώρας, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να ενημερώνει ως προς την αλλαγή αυτή τον οικείο Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο μαθητής. Ο Δήμος ολοκληρώνει την επικαιροποίηση των εν λόγω στοιχείων στο ΟΠΣΕΔ και στη συνέχεια ο γονέας/κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, ώστε ο Διευθυντής να αντλήσει τα καινούρια στοιχεία από το Πληροφοριακό Σύστημα «myschool».

γ. Αποδεικτικό στοιχείο, όπως προβλέπεται από την παρ. 4, του άρ. 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559 (ΦΕΚ 142Α/2018) και από το άρθρο 74 του ν. 4589 (ΦΕΚ 13Α/2019), από το οποίο, διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.
Συνιστάται οι Προϊστάμενοι/-νες και οι Δ/ντές/-ντριες των Νηπιαγωγείων, όπως ελέγχουν με ιδιαίτερη προσοχή το εν λόγω αποδεικτικό στοιχείο, προκειμένου οι αιτήσεις εγγραφής να υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στο νηπιαγωγείο που ανήκουν οι μαθητές σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας παρ. 4, του άρ. 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν.4559/2018 (ΦΕΚ 142Α) και από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).

δ. Υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου (συμπεριλαμβάνεται στο έντυπο της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης).

ε. Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια (παρ. 4, του άρ. 6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α) και από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α)).

στ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο (Α.Δ.Υ.Μ.)

Στην περίπτωση των μαθητών/-τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οι γονείς/κηδεμόνες συνυποβάλλουν γνωμάτευση από Κ.Ε.Σ.Υ. ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

Γ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

α. Προϋποθέσεις εγγραφής στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα:

Στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται:

1. Μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα και κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους.

2. Μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως:

I) Πολύτεκνοι / τρίτεκνοι / μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις /ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης / φυλακισμένοι.

II) Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της
Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο τμήμα πρόωρης υποδοχής (7:45-8:30):

1. Στο τμήμα πρόωρης υποδοχής δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα.

2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος πρόωρης υποδοχής είναι τα 5 νήπια/προνήπια.

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παρουσίαση από την κ. Μαρία Σαρικά / Διαιτολόγο-Διατροφολόγο

diatrofi – Κάνε κλικ πάνω

Την ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία της στο νηπιαγωγείο μας και την πολύτιμη βοήθεια της!

«Το Δώρο της Βροχής»

H συμμετοχή του Νηπιαγωγείου μας στο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Αφίσας – Βίντεο και Ζωγραφιάς 2014 με τίτλο «Το Δώρο της Βροχής».

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

 

Τα 43 παιδιά του σχολείου μας, νήπια και προνήπια, με χαρά και ενθουσιασμό δέχτηκαν την πρόταση των τριών εκπαιδευτικών να δημιουργήσουν ομαδικά ένα έργο με τις ιδέες τους για το πολύτιμο αγαθό του νερού. Εξάλλου, για τη Ρόδο είναι πολύ πρόσφατο το τραγικό γεγονός της απώλειας τεσσάρων ανθρώπων το Νοέμβριο του 2013 εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και της έλλειψης σεβασμού  προς το υδάτινο στοιχείο της φύσης.

Μαζί με τα παιδιά διαβάσαμε βιβλία και ενημερωτικά έντυπα και παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικές ταινίες, όλα σχετικά με το δώρο της βροχής. Συζητήσαμε για την αναγκαιότητα και την ομορφιά του νερού, για τον κύκλο της ζωής του, για τη σωστή κι ενδεδειγμένη διαχείρισή του. Προβληματιστήκαμε για τις συνέπειες της λανθασμένης χρήσης του και υποσχεθήκαμε ότι εμείς δε θα κάνουμε τα λάθη των μεγάλων. Προσπαθούμε από δω και πέρα να συμβάλουμε και ίδιοι ενεργά στην εξοικονόμηση των νερού στο χώρο του νηπιαγωγείου, προσπαθούμε να είμαστε τώρα τα υπεύθυνα παιδιά που θα μεγαλώσουν και θα γίνουν υπεύθυνοι πολίτες και ενσυνείδητοι χρήστες του νερού.

Σε επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης τα παιδιά αποφάσισαν να αποδώσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την ευαισθητοποίησή τους με μια ζωγραφιά, στην οποία χρησιμοποίησαν υλικά και τεχνικές που αποτελούν μέρος της καθημερινής τους ενασχόλησης στις σχολικές δραστηριότητες αισθητικής αγωγής. Έτσι:

Α. ζωγράφισαν με πινέλα και μπλε ακρυλικό χρώμα τη θάλασσα που περιβάλλει τη Ρόδο πάνω σε διαφανές αυτοκόλλητο,

Β. χρωμάτισαν την επιφάνεια της Ρόδου χρησιμοποιώντας την τεχνική του ζαχαρόνερου,

Γ. έβαψαν τις φατσούλες των συναισθημάτων με την τεχνική της μαγικής κηρομπογιάς,

Δ. έκαναν κολλάζ φωτογραφιών που εντόπισαν τα ίδια, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, στο διαδίκτυο, τις εκτύπωσαν, τις έκοψαν και τις κόλλησαν. Η πλειονότητα των φωτογραφιών απεικονίζουν τοπία του νησιού μας, στις καλές και τις κακές τους στιγμές.

Ε. έβαψαν ένα ζευγάρι χέρια με τέμπερες και το αποτύπωσαν στο έργο,

Στ. έγραψαν τους τίτλους που σκέφτηκαν.

Θέλουμε εδώ να σημειώσουμε ότι προσπαθήσαμε στο μέτρο του δυνατού να κρατηθεί σε ελάχιστο επίπεδο η παρέμβαση και η υποβοήθηση εκ μέρους των εκπαιδευτικών, ώστε να ενθαρρυνθούν τα παιδιά να αναδείξουν την πρωτοβουλία και την αυτενέργειά τους.

Δώστε συναίσθημα στις φετινές γιορτές!

Αρκετοί επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση του μύθου του Άγιου Βασίλη σε μία πρώιμη ηλικία είναι πιθανά ζωτικής σημασίας για τη ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ο μύθος αυτός εξοικειώνει τα παιδιά με το ψέμα ενώ ενισχύει τη μαγική  σκέψη η οποία μπορεί να φτάσει στα όρια του πιστεύω σε κάθε τέρας μαγικό που πιθανά ζει κάτω από το κρεβάτι μου. Όποια κι αν είναι η οδός που ακολουθείται , τα αποτελέσματα είναι τα ίδια … δεν πρόκειται να βλάψει το παιδί σας υποστηρίζει η Tasha Howe δρ. Ψυχολογίας. Τουλάχιστον δεν υπάρχουν έρευνες που να στηρίζουν τη μια ή την άλλη πλευρά. Κι αν ακόμη θέλετε να συντηρήσετε το μύθο αλλά φοβάστε τη στιγμή που θα ανακαλυφθεί η αλήθεια, ησυχάστε. Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης (γύρω στα 6 με 7 ετών), όχι μόνο δεν απογοητεύονται αλλά νοιώθουν και υπερήφανα που μπαίνουν στον κόσμο των μεγάλων!
Μήπως όμως ο Άγιος Βασίλης συνιστά ένα σύμβολο και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται; Ένα σύμβολο αγάπης, ζεστασιάς, γενναιοδωρίας, ελπίδας και αλληλεγγύης. Ένα σύμβολο, που είτε επιμένουμε στα παιδιά μας ότι θα έρθει τις γιορτές είτε ότι δεν υπάρχει, οφείλουμε να ακολουθούμε; Κι αν φέτος δεν τα καταφέρει να έρθει γιατί «μπήκε σε εφεδρεία», η βενζίνη είναι απλησίαστη και τα ξωτικά απεργούν, υπάρχει το πνεύμα, εκείνο των Χριστουγέννων. Αρκεί μία ζεστή ατμόσφαιρα, μερικά ζεστά κουλουράκια, ένα στολισμένο δέντρο και η μαμά και ο μπαμπάς που παίζουνε μαζί με τα παιδιά. Γιατί τελικά αυτό που μένει στα παιδιά είναι η διάθεση , η ατμόσφαιρα και η μυρωδιά των Χριστουγέννων και όχι το ακριβό δώρο που πιθανά βαρεθούνε σύντομα! Για τα παιδιά αυτές οι γιορτές καταγράφονται για την μελλοντική τους μνήμη. Και το συναίσθημα που θα εισπράξουν θα είναι πιο ισχυρό από οτιδήποτε καταναλωτικό. Άλλωστε οι επιθυμίες των παιδιών είναι απλές και χωρίς μεγάλος κόστος αν δε τα βάλουμε στο παιχνίδι του καταναλωτισμού. Έτσι είναι και η επιθυμία της ανιψιάς μου για τα φετινά Χριστούγεννα, «ένα άσπρο ποτιστήρι με λουλούδια»!Χαρίστε λοιπόν φέτος χειροποίητα δώρα, μία ζωγραφιά για την γιαγιά και τον παππού, κουλουράκια στη θεία και τον θείο και τα παιχνίδια που βαρεθήκαμε στους φίλους μας και τα παιδιά που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Καλές «συναισθηματικές» γιορτές!
Αναρτήθηκε από