Αρχείο κατηγορίας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Ρούχα – Παπούτσια

Είναι αναγκαίο να φοράνε τα παιδιά άνετα, εύκολά, όχι καλά ρούχα που θα κινδυνεύουν να λερωθούν. Σας συστήνουμε να φοράνε φόρμες, κολάν, παντελόνια με λάστιχο και άνετα μπλουζάκια, ενώ για τις ζεστές μέρες σορτσάκια ή φούστες τα κορίτσια με κοντό κολλάν από μέσα. Ως προς τα παπούτσια προτιμήστε αυτά με το βέλκρο (κρατς) και αποφύγετε τα κορδόνια, γιατί σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν έχουν ακόμη κατακτήσει πλήρως τους λεπτούς χειρισμούς που τους επιτρέπουν να δένουν μόνα τους τα κορδόνια τους. Παρακαλούμε οι ζακέτες και τα μπουφάν να είναι μαρκαρισμένα με το όνομά τους.

Μέσα στην τσάντα θα υπάρχουν:

  • μια αλλαξιά ρούχα και εσώρουχα σε μια νάιλον σακούλα για να μην κινδυνεύουν να λερωθούν από το κολατσιό ή το φαγητό.
  • μια μικρή πετσέτα τετράγωνη, που τη χρησιμοποιούν τα νήπια ως σουπλά
  • ένα μικρό μπουκαλάκι ή παγουρίνο με νερό
  • πιρούνι και κουτάλι εφόσον χρειάζονται για το κολατσιό ή το φαγητό
  • τάπερ κολατσιού. Προτιμήστε φρούτα, σάντουιτς, κέικ, σπιτικά κουλουράκια, τόστ, γιαούρτι, κουλούρι, μπάρες δημητριακών, σπιτικές πίτες. Αποφύγετε τσιπς, πατατάκια, κρουασάν, χυμούς και αναψυκτικά, καραμέλες, σοκολάτες.

Σε όλα τα ατομικά είδη του παιδιού να αναγράφεται το όνομά του με ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

(Μόνο για το ολοήμερο):

  • Τάπερ ανοξείδωτο μεταλλικό, αν πρόκειται για φαγητό που θα χρειαστεί ζέσταμα. Το τάπερ να το τοποθετείτε σε γερή πλαστική σακούλα για να μη λερωθεί το υπόλοιπο περιεχόμενο της τσάντας από τυχόν διαρροές του σκεύους. Τόσο στο τάπερ όσο και στο καπάκι θα πρέπει να είναι γραμμένο το όνομα του παιδιού με ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Κατά την προσέλευση το παιδί τοποθετεί το τάπερ στο ψυγείο ή στον πάγκο της κουζίνας.

Συζητήστε και συμφωνείστε από το προηγούμενο βράδυ για το κολατσιό και το φαγητό του παιδιού. Διαλέξτε τις πρώτες μέρες φαγητά που του αρέσουν και αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες.

  • Θήκη αποθήκευσης ρούχων με μέσα πανωσέντονο, κατωσέντονο, μαξιλαροθήκη, μικρό μαξιλάρι και όταν κρυώσει ο καιρός μία κουβερτούλα (όλα μικρό μέγεθος για κρεββάτι μωρού). Γράφετε πάνω στη θήκη αποθήκευσης το ονοματεπώνυμο του παιδιού, τα φέρνετε καθαρά κάθε Δευτέρα και τα παίρνετε για πλύσιμο κάθε Παρασκευή.

Παρακαλούμε να ελέγχετε καθημερινά την τσάντα του παιδιού, ώστε να αλλάζετε τα ρουχαλάκια ή την πετσέτα αν έχουν λερωθεί και για να αποτρέπετε το παιδί να φέρνει πράγματα από το σπίτι. Απαγορεύεται αυστηρά να φέρνουν παιχνίδια από το σπίτι λόγω της πανδημίας, εκτός από τα απαραίτητα δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα άλλο στη τσάντα!

Αυτοεξυπηρέτηση: Το παιδί πρέπει να πηγαίνει μόνο του τουαλέτα, να πλένει τα χέρια του, να ντύνεται και να ξεντύνεται, να τρώει, να βάζει και να βγάζει τα παπούτσια του.

Γενέθλια – Γιορτές: τα κεράσματα θα είναι συσκευασμένα και θα δίνονται κατά το σχόλασμα των παιδιών στους ενήλικους συνοδούς για ευνόητους λόγους! Αν θέλετε να κεράσετε μόνο το τμήμα του παιδιού σας θα φέρνετε κάτι μη φαγώσιμο για να μπαίνει στη τσάντα των παιδιών και να μην αισθάνονται άσχημα τα υπόλοιπα παιδιά όταν κατά την έξοδο τους από το νηπιαγωγείο τα μισά παιδιά παίρνουν κάτι και τα υπόλοιπα όχι.

Το ωράριο λειτουργίας του νηπιαγωγείου θα τηρείται αυστηρά από όλους μας, ειδικά τώρα λόγω του covid 19, η πόρτα θα κλείνει το πρωί 8.30 και η αποχώρηση θα γίνεται μέχρι τις 13.00 και τις 16.00 και όχι αργότερα.

Τα self test θα γίνονται στα παιδιά κάθε Δευτέρα και Πέμπτη και οι σχολικές κάρτες θα επιδεικνύονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Σημείωση: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους μας

Ωράριο Λειτουργίας Νηπιαγωγείου

  • Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα 8.15 – 13.00

Υποδοχή μαθητών: 8:15 – 8:30

Αναχώρηση μαθητών: 12.45 – 13.00

  • Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα 13.00 – 16:00

Υποδοχή μαθητών:  7:45 –  8:00 ή 8:15 – 8:30 (επιλέγουμε μία από τις δύο σταθερά και όχι ότι μας βολεύει κάθε μέρα)

Αναχώρηση μαθητών: 15.45 -16.00

Η Πρωινή Ζώνη (Υποδοχή μαθητών:  7:45 –  8:00) είναι μόνο για τα παιδιά που είναι στο ολοήμερο!

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

  • Γέροντα Βασιλική: 7.45 – 12.10 (Πρωινή Ζώνη – 1ο Τμήμα)
  • Κερασιλίδου Κική: 8.15 – 13.00 (2ο Τμήμα)
  • Γιώργου Σεβαστή: 8.15 – 13.00 (Τμήμα Ένταξης)
  • Γκέσιου Εύη: 12.10 – 16.00 (1ο Τμήμα – Ολοήμερο)

Ακόμη και αν βλέπετε τις εκπαιδευτικούς νωρίτερα ή αργότερα του διδακτικού τους ωραρίου στο Νηπιαγωγείο δεν σημαίνει ότι αναλαμβάνουν να προσέχουν παιδιά, είναι εκεί γιατί θέλουν να προετοιμαστούν, έχουν δουλειές γραφείου κτλ.

Οπότε πχ τα παιδιά του ολοήμερου που έχουν δηλώσει Πρωινή Ζώνη τα παραλαμβάνει μόνο η κ. Γέροντα και καμία άλλη από τις 7.45 έως τις 8.00 γιατί ακόμα κι αν είναι άλλες εκπαιδευτικοί στο νηπιαγωγείο δεν εργάζονται εκείνη την ώρα.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία!

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ/ΥΠΝΟΣ

Πρόγευμα: Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα τα παιδιά προγευματίζουν καθημερινά γύρω στις 10.00π.μ. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο το παιδί να φέρνει στην τσάντα του:

  • το πρόγευμα του
  • μία μικρή υφασμάτινη πετσέτα που θα στρώνει στο τραπέζι
  • ένα παγουρίνο ή πλαστικό μπουκάλι για νερό με το όνομα του
  • ό,τι άλλο είναι απαραίτητο (π.χ. κουτάλι, καλαμάκι)

Γεύμα: (αν είναι στο ολοήμερο τμήμα). Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα τα παιδιά γευματίζουν καθημερινά γύρω στις 13.00μ.μ

Όλα τα παραπάνω και επιπλέον

  • ένα ανοξείδωτο μπολ με το μεσημεριανό φαγητό του

Προτείνεται οι γονείς να δίνουν υγιεινές τροφές στο παιδί τους ως πρόγευμα, όπως ένα σάντουιτς, ένα γιαούρτι, κάποιο φρούτο (καθαρισμένο), ή οτιδήποτε άλλο προτιμά το παιδί.

Καλό είναι να αποφεύγεται να φορτώνεται το παιδί με πολλά φαγώσιμα ή πράγματα που δυσκολεύεται να τα διαχειριστεί και να τα φάει, γιατί είναι πιθανό αυτό να αποτελέσει αφορμή για αντιδράσεις προς το Νηπιαγωγείο, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες, καραμέλες και μαστίχες, να αποφεύγονται για λόγους υγείας και ασφάλειας των παιδιών. Τέλος επειδή αρκετά παιδιά διαμαρτύρονται και ζητούν φαγητό από τις 9.30 παρακαλούμε να παίρνουν ολοκληρωμένο πρωινό πριν ξεκινήσουν τη μέρα τους (όχι μόνο γάλα).

Ενδεικτικά γεύματα  για το φαγητό του ολοημέρου

  • Μπιφτέκια με πατάτες ή με ρύζι,
  • Κοτόπουλο σε μπουκίτσες με πατάτες ή με ζυμαρικά,
  • Μακαρόνια με κιμά,
  • Ζυμαρικά (φιογκάκια, πένες, ριγκατόνι) με λίγη κόκκινη σάλτσα και τριμμένο τυρί
  • Γεμιστή ντομάτα με ρύζι,
  • Κοκκινιστό μοσχάρι σε μπουκίτσες με ελάχιστη σάλτσα γαρνιρισμένο με ρύζι,
  • Φακές πηχτές
  • Φασόλια γίγαντες στο φούρνο
  • Αρακά, όχι πολύ λαδερό
  • Κεφτεδάκια
  • Σπανακόπιτα ή Τυρόπιτα (εννοείται σπιτική… θα “καθαρίσει” η γιαγιά)
  • Πίτσα (εννοείται σπιτική)
  • Ομελέτα με τυρί και λαχανικά

Συνοδευτικά στο μεσημεριανό γεύμα

  • Σαλάτα. Η σαλάτα μπορεί να είναι αγγούρι και καρότο, ή αγγούρι και ντομάτα, ή μαρούλι, ή λάχανο και καρότο ή μικρός ντάκος (μικρό παξιμάδι, τριμμένη ντομάτα, τριμμένη φέτα, ελιές χωρίς το κουκούτσι και λίγο λαδάκι)
  • Τυρί. Ανάλογα το φαγητό μερικές φορές φέτα
  • Φρούτο.
  • Ψωμί

Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι το παιδί μπορεί μόνο του να ανοίξει και να κλείσει τα πράγματα του, όπως τα σακίδια, παγουρίνα και φαγητοδοχεία. Επίσης ότι μπορεί να τρώει μόνο του, χωρίς την βοήθεια ενήλικα.

Η σχολαστική φροντίδα όλων των παραπάνω, από την πρώτη κιόλας μέρα του παιδιού στο Νηπιαγωγείο και καθημερινά, αποτελεί βασικό στοιχείο της οργάνωσης της ώρας του φαγητού, η οποία είναι ώρα Αγωγής.

Ύπνος ολοήμερο

  • Θήκη αποθήκευσης ρούχων με μέσα πανωσέντονο, κατωσέντονο, μαξιλαροθήκη, μικρό μαξιλάρι και όταν κρυώσει ο καιρός μία κουβερτούλα (όλα μικρό μέγεθος για κρεββάτι μωρού). Γράφετε πάνω στη θήκη αποθήκευσης το ονοματεπώνυμο του παιδιού, τα φέρνετε καθαρά κάθε Δευτέρα και τα παίρνετε για πλύσιμο κάθε Παρασκευή.

Λειτουργία Νηπιαγωγείων

Ωρολόγιο Πρόγραμμα

Ο Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου περιλαμβάνει: α) το βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές (νήπια και προνήπια), αφορά όλα τα τμήματα και διαρκεί από τις 8.15 μέχρι τις 13.00 και β) το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα που διαρκεί από τις 13.00 μέχρι τις 16:00. Στο πλαίσιο του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας τμήματος πρόωρης υποδοχής από 7:45 μέχρι 8:30. Η υποδοχή των μαθητών είναι διάρκειας 15 λεπτών και γίνεται από 7:45 έως 8:00 για το τμήμα πρόωρης υποδοχής και από 8:15 έως 8:30 για το βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα.

Κατανομή τμημάτων – Η κατανομή των μαθητών σε τμήματα γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, αφού ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως η ηλικία (νήπια – προνήπια), το φύλο και οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των νηπίων, με στόχο να υπάρξει μια ισόρροπη κατανομή των μαθητών στα τμήματα.

Επιτήρηση μαθητών – Ασφάλεια μαθητών Οι εκπαιδευτικοί των νηπιαγωγείων παραλαμβάνουν τους μαθητές στην είσοδο του νηπιαγωγείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των νηπίων/προνηπίων δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των νηπίων/προνηπίων και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του, οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Η αποχώρηση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου. Αιτήματα γονέων για πρόωρη αποχώρηση ή καθυστερημένη προσέλευση μαθητών/τριών για λόγους ιατρικής υποστήριξης ή θεραπευτικής παρέμβασης, γίνονται δεκτά κατόπιν προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης από δημόσιο φορέα, από την οποία προκύπτει με ακρίβεια η ανάγκη της ανωτέρω απουσίας καθώς και ο ακριβής χρόνος αυτής. Επισημαίνεται ότι τόσο ο φορέας που εκδίδει τη βεβαίωση όσο και ο φορέας υλοποίησης της θεραπευτικής παρέμβασης ή ιατρικής υποστήριξης, πρέπει να είναι δημόσιοι φορείς.

Εγγραφή στο τμήμα ένταξης Μαθητές/τριες, οι οποίοι δεν διαθέτουν αξιολογική έκθεση – γνωμάτευση από Κ.Ε.Σ.Υ. για υποστήριξη από Τ.Ε., δύνανται να υποστηρίζονται από Τ.Ε. με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ύστερα από: α) εισήγηση της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. ή της Ομάδας Εκπαιδευτικής Υποστήριξης μαθητών/τριών, εφόσον η υποστήριξη αυτή συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό του βραχυχρόνιου προγράμματος παρέμβασης, β) σχετικό αίτημα των γονέων ή κηδεμόνων και γ) σύμφωνη γνώμη του/της Συντονιστή/ στριας Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ή του/της Συντονιστή/στριας παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου».

«Σκοπός των Τμημάτων ένταξης είναι η πλήρης ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία στο σχολικό περιβάλλον μέσα από ειδικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Ο εκπαιδευτικός του ΤΕ υποστηρίζει τους μαθητές εντός του περιβάλλοντος της τάξης τους, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων, με στόχο τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων και των διδακτικών πρακτικών, καθώς και την κατάλληλη προσαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού και του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Η υποστήριξη σε ιδιαίτερο χώρο υλοποιείται εφόσον το επιβάλλουν οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα μελλοντικής υποστήριξης αυτών εντός του περιβάλλοντος της τάξης τους».

Οι Εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης (Τ.Ε.) αξιολογούν τους μαθητές για τη διερεύνηση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών με βάση τις προτάσεις οι οποίες  έχουν υποβληθεί στο σύλλογο διδασκόντων από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τάξεων. Προκειμένου να εντάξουν τους μαθητές στο Τ.Ε., λαμβάνουν υπόψη:

  • τη σοβαρότητα των εκπαιδευτικών αναγκών,
  • την ανάγκη για εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα,
  • την ηλικία και την τάξη στην οποία φοιτούν οι προτεινόμενοι να παρακολουθήσουν το Τ.Ε.,
  • τον αριθμό των μαθητών που έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν αποτελεσματικά και προτείνουν αυτούς που θα υποστηριχθούν από το τμήμα ένταξης με τεκμηριωμένη εισήγηση.

Επανάληψη φοίτησης στο νηπιαγωγείο για ένα (1) ακόμη έτος μπορεί να γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων, όταν βεβαιώνεται με γνωμάτευση Κ.Ε.Σ.Υ. ή δημόσιου ιατροπαιδαγωγικού κέντρου ή σχετική βεβαίωση του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαίδευσης ή του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου νηπιαγωγών ότι ο μαθητής παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες για να παρακολουθήσει την Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου.» Σε κάθε περίπτωση δεν εγγράφεται ούτε δύναται να επαναφοιτήσει στο νηπιαγωγείο μαθητής που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ή επαναφοίτησης έχει συμπληρώσει την ηλικία των επτά (7) ετών».

Η παράλληλη στήριξη παρέχεται σε μαθητές βάσει της γνωμάτευσης του Κ.Ε.Σ.Υ. εξαιτίας των ειδικών εκπαιδευτικών τους αναγκών. Η στήριξη από ειδικό εκπαιδευτικό μπορεί να γίνεται σε μόνιμη και προγραμματισμένη βάση. Την παράλληλη στήριξη εισηγείται αποκλειστικά το οικείο Κ.Ε.Σ.Υ. το οποίο με γραπτή γνωμάτευση του καθορίζει τις ώρες παράλληλης στήριξης κατά περίπτωση. Οι αιτήσεις για παράλληλη στήριξη υποβάλλονται στη διεύθυνση του σχολείου και μέσω της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης διαβιβάζονται στη Διεύθυνση ΕΑΕ του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων για έγκριση και προγραμματισμό εκτέλεσης. Ο χρόνος υποβολής αιτήσεων παράλληλης στήριξης ορίζεται από την ημερομηνία εγγραφής στο σχολείο μέχρι την 20ή Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ COVID 19

Χρήση μάσκας

Η σωστή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά από τη μετάδοση της λοίμωξης.

Εκπαίδευση των παιδιών ανάλογα με τις δυνατότητες της ηλικίας τους και συστηματική εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.

Είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική εκπαίδευση των παιδιών με επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες στο σπίτι όπως και στο νηπιαγωγείο εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης για την εξοικείωση των μικρών παιδιών σχετικά με τη μάσκα και το πλύσιμο των χεριών, στο σπίτι όπως και στο νηπιαγωγείο.

Σύσταση προς τους γονείς για έλεγχο των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι .

Μαθαίνουμε λοιπόν μαζί στα παιδάκια μας πως να πλένουν τα χεράκια τους και πως να χρησιμοποιούν τη μάσκα, βοηθάει να τους πείτε ότι θα τραγουδάνε το τραγούδι των γενεθλίων 2 φορές όταν πλύνουν τα χεράκια και μετά να τα ξεπλένουν

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Μυαλγίες
  • Ρίγος
  • Πονοκέφαλος
  • Δυσκαταποσία
  • Ρινική καταρροή/συμφόρηση
  • Ναυτία / έμετος
  • Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις
  • Γονείς/κηδεμόνες με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή/και πυρετό δεν επιτρέπεται να συνοδεύουν τα παιδιά και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί λοίμωξή τους από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τον υπεύθυνο του Νηπιαγωγείου και να ακολουθούν τις οδηγίες για κατ’ οίκον απομόνωση του οικογενειακού περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
  • Κάθε άτομο (παιδί ή μέλος του προσωπικού) που έχει έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 δεν θα προσέρχεται στο Νηπιαγωγείο για 14 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με τον ασθενή και στο διάστημα αυτό θα παρακολουθείται στενά η υγεία του για το ενδεχόμενο εμφάνισης συμπτωμάτων

Οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας

α. Πώς φοράω τη μάσκα

  • Πριν εφαρμόσω τη μάσκα στο πρόσωπό μου:

✓ Πλένω προσεκτικά τα χέρια μου με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ξεπλένω με τρεχούμενο νερό, σκουπίζω τα χέρια με ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS-CoV-2 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 15 χειροπετσέτα μιας χρήσης, κλείνω με αυτήν την βρύση και την πετάω στον κάδο απορριμμάτων. ή

✓ Τρίβω καλά τα χέρια με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό μέχρι αυτό να στεγνώσει. ΔΕΝ ξεχνώ κανένα σημείο των χεριών και επιμένω ανάμεσα στα δάκτυλα.

  • Με στεγνά και καθαρά χέρια αφαιρώ τη καθαρή μάσκα μου από το σακουλάκι που τη φυλάω, πιάνοντάς τη από το λαστιχάκι.
  • Φέρνω τη μάσκα προσεκτικά στο πρόσωπό μου ώστε η ανοιχτόχρωμη πλευρά (εσωτερική) να ακουμπήσει τη μύτη και το στόμα μου κρατώντας το λαστιχάκι ακόμη με το χέρι.
  • Με το άλλο χέρι εφαρμόζω το ένα λάστιχο στο αυτί μου και με αργή και προσεκτική κίνηση περνάω το δεύτερο λάστιχο και στο άλλο αυτί.
  • Όταν τοποθετήσω και τα δύο λαστιχάκια στα αυτιά μου, φέρνω τα δάκτυλά μου στις δύο πλευρές της μύτης και πιέζω το έλασμα που έχει η μάσκα ώστε να αγκαλιάσει τη μύτη μου και συνεχίζω την απαλή κίνηση προς και πάνω στα ζυγωματικά μου.
  • Τραβώ με ήπιες κινήσεις τη μάσκα από την κάτω πλευρά ώστε να ξεδιπλώσει και να αγκαλιάσει το πηγούνι μου.
  • Ελέγχω ότι η μάσκα έχει εφαρμόσει καλά στο πρόσωπό μου και την νιώθω άνετα. Δοκιμάζω να μιλήσω για να καταλάβω ότι όταν χρειαστεί να το κάνω, αυτή δεν θα πέσει από τη μύτη μου.
  • Θυμάμαι πάντα ότι εάν η μάσκα δεν εφαρμόζει απόλυτα στο στόμα και την μύτη μου και αφήνει κενά στο πρόσωπο μου δεν προσφέρει προστασία, αντιθέτως απλά με δυσκολεύει. • Tip!! Κάντε εφαρμογή μπροστά στον καθρέπτη τις πρώτες φορές ώστε να είστε σίγουροι για τις κινήσεις όταν δεν θα έχετε αυτήν την δυνατότητα.

β. Πως χειρίζομαι τη μάσκα – τα ΠΡΕΠΕΙ…

  • Φορώ μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός.
  • Φορώ μάσκα που δεν είναι χαλαρή στο πρόσωπό μου.
  • Χρησιμοποιώ πάντα καθαρή και χωρίς φθορές μάσκα.
  • Φυλάω τη μάσκα σε καθαρό σακουλάκι πριν την φορέσω.
  • Τοποθετώ τη μάσκα μέσα στο σακουλάκι κρατώντας την από το ένα λάστιχο.
  • Τοποθετώ την κάθε μάσκα σε ξεχωριστό σακουλάκι.
  • Έχω πάντα μαζί μου στο σχολείο τουλάχιστον δύο μάσκες (σε ξεχωριστά σακουλάκια η καθεμιά).
  • Αφαιρώ τη μάσκα από το πρόσωπό μου τραβώντας ταυτόχρονα και τα δύο λαστιχάκια.
  • Τρίβω τα χέρια μου με αντισηπτικό διάλυμα μετά την αφαίρεση της μάσκας.
  • Χειρίζομαι σωστά τη μάσκα που θέλω να αφαιρέσω για λίγο: αφαιρώ τη μάσκα όπως περιγράφηκε παραπάνω, την κρατώ από τα λαστιχάκια και την διπλώνω με την εσωτερική πλευρά προς τα μέσα, την τοποθετώ στο σακουλάκι της.
  • Πλένω κάθε μέρα τις μάσκες που έχω χρησιμοποιήσει την ίδια μέρα
  • Πλένω τη μάσκα καλά, στο χέρι ή σε πλυντήριο, χρησιμοποιώ νερό σε υψηλή θερμοκρασία τουλάχιστον 60°C, και όταν στεγνώσει τη σιδερώνω καλά και την τοποθετώ σε καθαρό σακουλάκι.

 Η μάσκα είναι το πιο προσωπικό μου αντικείμενο.

  • Tip!! Χρησιμοποιείτε σακουλάκια μεγαλύτερων διαστάσεων από τη μάσκα για να διευκολύνονται οι κινήσεις σας. Τα σακουλάκια τροφίμων είναι μια εύκολη λύση.

γ. Πώς χειρίζομαι τη μάσκα – τα ΔΕΝ …

  • Δεν αφαιρώ τη μάσκα μου όταν βρίσκομαι σε εσωτερικούς χώρους ή σε εξωτερικούς χώρους όταν η απόσταση είναι μικρότερη του ενάμιση μέτρου από άλλο άτομο Αυτές ακριβώς είναι οι καταστάσεις που χρειάζεται να προστατευθώ με τη μάσκα.
  • Δεν κατεβάζω την μάσκα όταν θέλω να μιλήσω σε κάποιον Όταν μιλάω απελευθερώνονται σταγονίδια, αυτή τη διαδικασία θέλω να σταματήσω με τη χρήση της μάσκας.
  • Δεν αγγίζω το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα συγκρατεί σταγονίδια που φέρουν τον ιό, έτσι ο ιός μπορεί να περάσει στα χέρια μου και στη συνέχεια να αγγίξω και να μολύνω το πρόσωπό μου και άλλα αντικείμενα και επιφάνειες.
  • Δεν αφήνω την μάσκα να πέσει από τη μύτη μου Εάν κατέβει η μάσκα και θέλω να τη διορθώσω, πιέζω ξανά το έλασμα και τραβώ σε καλύτερη θέση τα λαστιχάκια. Εφαρμόζω υγιεινή των χεριών αμέσως μετά από αυτήν την κίνηση.
  • Δεν κατεβάζω τη μάσκα στο πηγούνι μου ούτε αφήνω έξω μύτη ή στόμα Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνω την προστασία που δίνει η μάσκα, ενώ η εξωτερική πλευρά της μάσκας βρίσκεται πολύ κοντά στο στόμα μου και υγραίνεται. Επιπλέον όταν την ανεβάσω θα επιμολύνω τα χέρια μου και το πρόσωπό μου.
  • Δεν φορώ μάσκα που νιώθω υγρή Η υγρή μάσκα δυσκολεύει την αναπνοή και παύει να προσφέρει προστασία.
  • Δεν φορώ μάσκα που είναι βρώμικη ή έχει φθορές (σχισίματα ή οπές) Η βρώμικη μάσκα είναι περισσότερο επικίνδυνη παρά προστατευτική, ενώ η φθαρμένη δεν προστατεύει και δίνει ψευδές αίσθημα ασφάλειας.
  • Δεν μοιράζομαι τη μάσκα μου με κανέναν άλλο, ακόμη και εάν αυτός είναι το πιο κοντινό μου άτομο, και δεν την αφήνω εκτεθειμένη στα αγγίγματα άλλων μου σε επιφάνειες (καρέκλες, θρανία, τραπεζάκια κλπ.) Η μάσκα επιμολύνεται και ταυτόχρονα μολύνει τις επιφάνειες.
  • Δεν χρησιμοποιώ ποτέ το ίδιο σακουλάκι για διαφορετικές μάσκες, η κάθε μάσκα έχει το δικό τους σακουλάκι Τα μικρόβια από τις βρώμικες μάσκες μολύνουν το σακουλάκι, επιβιώνουν μέσα σε αυτό για πολλές ώρες και θα μολύνουν και άλλη μάσκα εάν τοποθετηθεί εκεί.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

Λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάτε!

Προστατέψτε το παιδί σας, την οικογένειά σας και το σχολείο

 Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίρνουν μέτρα προφύλαξης από τον ιό (SARSCoV-2) που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής:

– Να φορούν προστατευτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους καθώς και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός. Συζητήστε μαζί τους τον τρόπο της σωστής χρήσης μάσκας. Επιμείνετε ότι η μάσκα είναι αυστηρά προσωπικό αντικείμενο.

– Να αποφεύγουν την κοντινή επαφή με άτομα που δεν ανήκουν στο οικογενειακό σας περιβάλλον τηρώντας τη μέγιστη δυνατή απόσταση από φίλους, γνωστούς και άγνωστους.

– Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά με την επιστροφή στο σπίτι, πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

– Να κρατούν με ευλάβεια αποστάσεις από τους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας-πρέπει να τους προστατέψουμε!

– Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού.

– Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.

 Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.

Απορίες Αντωνάκη

Κουκλοθέατρο  με θέμα την ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο.

ΠΡΟΒΟΛΗ & ΛΗΨΗ

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα το διευκολύνουν το παιδί σας σ’ αυτή την τόσο καθοριστική μετάβαση από το σπίτι στο σχολείο.

1ο Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μιλάμε θετικά για το νηπιαγωγείο.

“Νηπιαγωγείο” είναι ένα μεγάλο όνομα, μια μεγάλη εμπειρία και «ζουν» εκεί πολλά μεγάλα παιδιά. Να είστε θετικοί για την εμπειρία, αλλά εάν το παιδί σας έχει ερωτήσεις, να τις απαντήσετε όσο πιο ειλικρινά και καθησυχαστικά μπορείτε.

  • Τέτοιες ερωτήσεις μπορεί να είναι:
  • Γιατί πρέπει να πάω σε άλλο σχολείο;
  • Γιατί δεν μπορώ να μείνω στο παλιό μου σχολείο;
  • Τι είδους παιχνίδια θα έχουν στο νηπιαγωγείο;
  • Ποιος θα είναι στην τάξη μου;
  • Θα έχω φίλους;”

Ενδεικτικές απαντήσεις:

  • Θα πας σε άλλο σχολείο γιατί τώρα είσαι μεγαλύτερος.
  • Δεν μπορείς να μείνεις άλλο σε αυτό το σχολείο γιατί είναι για μικρότερα παιδιά όπως ήσουν εσύ πέρυσι.
  • Το καινούριο σου σχολείο σίγουρα θα έχει πολλά ωραία και ενδιαφέροντα παιχνίδια.
  • Στην τάξη σου θα είναι και άλλα παιδιά στην ηλικία σου, πιθανώς και κάποια από τα παιδιά του τωρινού σου σχολείου και φυσικά και η δασκάλα σου.
  • Στην αρχή ίσως να είναι φίλοι σου μόνο κάποια παιδάκια που θα γνωρίζεις ήδη. Με τον καιρό όμως είμαι σίγουρη πως θα κάνεις πολλούς νέους φίλους. Εξ’ άλλου σε αυτό θα σε βοηθήσει και η καινούρια σου δασκάλα. Καταλαβαίνω πως νιώθεις αλλά πίστεψε με δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου.

Εάν το παιδί σας γνωρίζει το παιδί ενός γείτονα ή εξάδελφου, ή ένα φίλο που έχει πρόσφατα πάει στο νηπιαγωγείο, αφήστε το να συζητήσει μαζί του σχετικά με την εμπειρία του. Πιστεύουμε ότι ο φίλος θα δώσει καλές πληροφορίες, και θα πει στο παιδί σας τι να περιμένει στο νηπιαγωγείο. Μερικές φορές οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι πολύ πιο καθησυχαστικές αν προέρχονται από ένα άλλο παιδί και όχι από έναν ενήλικα.

2ο Αυτοεξυπηρέτηση και ανεξαρτησία

Επίσης είναι σημαντικό και για εσάς, τους ίδιους τους γονείς, να εργαστείτε για κάποια πράγματα που θα βοηθήσουν να κάνετε τα παιδιά σας όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα. Προϋπόθεση για τους εισερχόμενους μικρούς μαθητές είναι να μπορούν να χρησιμοποιούν, ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής, την τουαλέτα μόνοι τους.

Σημαντικό είναι ακόμη να βάζουν και να βγάζουν τα παπούτσια και τα μπουφάν ή τις ζακέτες μόνα τους, να πλένουν και να σκουπίζουν τα χέρια τους, και να καθαρίζουν τη μύτη τους. Ως γονείς πρέπει να ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν αυτά τα πράγματα από μόνα τους.

Αν Εκπαιδεύετε τα παιδιά σας να αυτοεξυπηρετούνται τα βοηθάτε να γίνονται πιο ανεξάρτητα, πιο ώριμα και με περισσότερη αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα εξοικονομείτε χρόνο από την καθημερινότητά σας και κάνετε αποτελεσματικότερο το σχολείο καθώς υπάρχει χρόνος για ενασχόληση με περισσότερο ενδιαφέροντα πράγματα.

Ανάλογα είναι τα οφέλη αν συνηθίσετε τα παιδιά σας να είναι υπεύθυνα για το συμμάζεμα των παιχνιδιών τους και την γενικότερη τακτοποίηση του δωματίου τους αφού μία από τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εδώ θα είναι η τακτοποίηση και ο σεβασμός του χώρου, των παιχνιδιών και των βιβλίων.

3ο Προετοιμασία για την σχολική ρουτίνα

Ένα άλλο βασικό βήμα για την προετοιμασία του παιδιού σας για το νηπιαγωγείο είναι να έχει αποκτήσει το παιδί σας μια ρουτίνα χρονικής ακολουθίας πολύ πριν αρχίσει το σχολείο.

Αυτό περιλαμβάνει το βραδινό ύπνο στην ώρα του (9.00 μ.μ. το αργότερο) και έγκαιρο ξύπνημα το πρωί ώστε να προλαβαίνει να ετοιμάζεται (μόνο του) και να παίρνει ένα καλό πρωινό. Εκπαίδευση σ’ αυτή τη ρουτίνα επιβάλλεται να ξεκινήσει τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες νωρίτερα ώστε να προλάβει να προσαρμοστεί ομαλά στο νέο του πρόγραμμα, και να μην συνδυαστεί αυτή η αλλαγή σχολείου με φωνές και εκνευρισμούς. Με αυτόν τον τρόπο δεν είναι ένα σοκ το ξεκίνημα για το νέο σχολείο από την πρώτη ημέρα.

Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει φίλους βοηθήστε το καλώντας τα παιδιά κάποιων γνωστών σας στο σπίτι ή ενθαρρύνετέ το στην παιδική χαρά ή την παραλία να γνωρίζει άλλα παιδιά της ηλικίας του επιβραβεύοντας την πρόοδο του με φράσεις όπως: μπράβο έκανες ωραίο παιχνίδι σήμερα. Ειδικά επιβραβεύστε το κάθε φορά που παίζει χωρίς να μαλώνει με άλλα παιδιά και βοηθήστε το να λύνει τις διαφορές του με συζήτηση.

Αν το παιδί σας δεν έχει πάει παιδικό σταθμό και δεν σας έχει αποχωριστεί άλλη φορά για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σκόπιμο να το προετοιμάσετε νωρίτερα γι’ αυτό. Θα μπορούσατε να βοηθήσετε το παιδί σας αφήνοντας το σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο με το οποίο έχει καλή σχέση, (για να αισθάνεται πιο ασφαλές) κάποια ώρα της μέρας, με την πρόφαση ότι έχετε μια σοβαρή δουλειά και δεν μπορείτε να το πάρετε μαζί σας.

Σταδιακά, αυξήστε το χρόνο που θα είστε μακριά. Καθώς φεύγετε να είστε ήρεμη, με αυτοπεποίθηση ότι κάνετε το σωστό και χαμογελαστή, μ’ ένα φιλί πείτε: τώρα θα φύγω και θα έλθω αργότερα. Τα παιδιά είναι καταπληκτικά βαρόμετρα των ενηλίκων, έτσι εάν εσείς είστε ανήσυχες προσκολλώνται σε εσάς. Αυτό βοηθάει στην μετέπειτα προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον που φυσικά γίνεται ευκολότερη, αν το παιδί σας είχε βιώσει σύντομα χρονικά διαστήματα (από 1 ώρα έως και 3 με 4) χωρίς εσάς σε άλλα μέρη πριν.

Επίσης, είτε το παιδί σας είχε προηγούμενη επαφή με σχολείο είτε όχι μια ακόμη καλή ιδέα είναι να το βοηθήσετε να αποκτήσει μια εικόνα του σχολείου στο οποίο θα πάει σύντομα.

Έτσι αν δε γίνεται να το έχετε μαζί σας την μέρα που θα το εγγράψετε σε αυτό (πράγμα που συστήνουμε για να έχουμε και εμείς την πρώτη του εικόνα μέσα στο χώρο), μπορείτε να πάτε να δείτε το σχολείο, είτε με τα πόδια είτε με το αυτοκίνητο, να κατεβείτε, και αν δε μπορείτε να μπείτε ούτε στην αυλή, κάντε τουλάχιστον το γύρω του και ζητήστε να σας πει πως του φαίνεται. Τέλος κάντε και σεις κάποια θετικά σχόλια π.χ. τι μεγάλη αυλή και ωραία παράθυρα έχει και ότι είστε σίγουρη, πως θα περάσει πολύ καλά σε αυτό και θα μάθει σημαντικά πράγματα.

Για την καλή λειτουργία του σχολείου υπάρχουν κανόνες (μερικοί μάλιστα, όπως το να μη βρίζουν, είναι αυτονόητοι) που από την αρχή της σχολικής χρονιάς συναποφασίζονται (κάτι σαν συμβόλαιο νηπίων και νηπιαγωγού). Όλα τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι απαραίτητοι αυτοί οι κανόνες για το τι τους επιτρέπεται να κάνουν και τι όχι σε διαφορετικές καταστάσεις.

Έτσι λοιπόν, αν το παιδί σας έχει κάποιες τέτοιες συνήθειες που δεν επιτρέπονται στο σχολείο, ενθαρρύνετε τo να τις αποβάλλει και να τις αντικαταστήσει με άλλες πιο ώριμες συμπεριφορές όπως να λύνει τις διαφορές του με ήρεμο τρόπο.

Για την υποστήριξη του παιδιού σας εάν το παιδί σας έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα συζητήστε το με την νηπιαγωγό της τάξης σας.

4ο Εναρμονισμός με τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου

Ως αναφορά το ωράριο λειτουργίας: Το νηπιαγωγείο λειτουργεί τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και το ωράριο λειτουργίας του είναι από 08:20 έως 13:00. Οι όποιες διαφοροποιήσεις του καθημερινού ωραρίου γνωστοποιούνται εγκαίρως στους γονείς των νηπίων από τη Διεύθυνση με σχετική ανακοίνωση.

Η μεταφορά των νηπίων από την κατοικία τους στο Σχολείο και αντιστρόφως γίνεται πάντα με την ευθύνη των γονέων τους.

Οι γονείς που φέρνουν, παιδιά στο Νηπιαγωγείο τα παραδίδουν το πρωί στο υπεύθυνο πρόσωπο που βρίσκεται στην τάξη του Νηπιαγωγείου από 08:20 έως 08:30 αφήνοντάς τα να βγάλουν και να κρεμάσουν μόνα τους και με σωστό τρόπο το μπουφάν και την τσάντα τους (το πώς όπως είπαμε θα τους το έχουν δείξει στο σπίτι). Ποτέ δεν τα αφήνουν στην εξωτερική είσοδο χωρίς να τους δει η νηπιαγωγός. Το μεσημέρι οι γονείς παραλαμβάνουν τα παιδιά τους και πάλι από την Νηπιαγωγό. Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη να παραλάβει το παιδί κάποιο άλλο πρόσωπο εκτός του κηδεμόνα θα πρέπει να έχει  προηγηθεί έγκαιρη σχετική ενημέρωση από τον γονέα ή τον κηδεμόνα.

Πριν από τις 08:20 και μετά τις 13.00 δεν ευθύνεται κανένα πρόσωπο στο Νηπιαγωγείο για την επίβλεψη των παιδιών. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται η παραμονή νηπίων στους εσωτερικούς χώρους του ούτε η χρήση της υπαίθριας αυλής από τα ίδια ή τις/τους συνοδούς τους τις ώρες αυτές.

Για την ομαλή διεξαγωγή τού προγράμματος τού Νηπιαγωγείου οι γονείς και οι συνοδοί οφείλουν να σεβαστούν και να τηρούν τις ώρες προσέλευσης και αναχώρησης των παιδιών στο σχολείο.

Ενδυμασία: Τα παπούτσια που θα φορά καθημερινά το παιδί προτείνεται να είναι αθλητικά (ανατομικά) με αυτοκόλλητο ή οποιαδήποτε άλλα κλειστά παπούτσια με εύκολο κούμπωμα, ώστε να νιώθει άνεση και ασφάλεια κατά την κίνησή του μέσα στην αίθουσα και στους εξωτερικούς χώρους παιχνιδιού. Εάν το παιδί δεν έχει μάθει ακόμα να δένει κορδόνια παπουτσιών, καλύτερα να αποφεύγει να φορά παπούτσια που έχουν κορδόνια, διότι αυτό θα του δημιουργεί συνεχώς πρόβλημα και ιδιαίτερα κατά τις εξορμήσεις του Νηπιαγωγείου.

Επιπλέον, όταν το παιδί έρχεται στο Νηπιαγωγείο, δεν πρέπει να φορά κοσμήματα και να φέρνει μαζί του είδη αξίας, τόσο για παιδαγωγικούς λόγους όσο και για λόγους ασφάλειας (πνιγμούς από αλυσίδες στο λαιμό κλπ.) αλλά και για τον κίνδυνο της απώλειας αυτών των αντικειμένων.

Συστήνονται επίσης ευκολοφόρετα ρούχα τύπου φόρμας και σίγουρα (εκτός ίσως της πρώτης μέρας) όχι τα καλά του. Η συνέπεια στο θέμα της ενδυμασίας και συνολικής εμφάνισης είναι καθοριστική για την εύκολη προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο, συμβάλλοντας στο να αισθάνεται άνετα και φιλικά με το σύνολο των συμμαθητών του.

Τσάντα: Καθημερινά το παιδί θα πρέπει να φέρνει στο Νηπιαγωγείο μία τσάντα. Η τσάντα αυτή θα πρέπει να έχει κατάλληλο μέγεθος για την ηλικία του (ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή), ώστε να χωρά όλα τα απαραίτητα και να μπορεί να τη χειριστεί μόνο του. Μέσα στην τσάντα θα πρέπει καθημερινά να έχει τα προγεύματα του και όσα απαιτούνται για αυτά καθώς και μία αλλαξιά ρούχα.

Το ονοματεπώνυμο τού παιδιού θα πρέπει να είναι γραμμένο τόσο στην τσάντα όσο και σε όλα τα προσωπικά του είδη. (Ακόμη και εδώ, τα παιδιά έρχονται με περίτεχνα κουτιά γεύματος που δεν μπορούν καν να ανοίξουν και να κλείσουν μόνα τους).

Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι το παιδί μπορεί μόνο του να ανοίξει και να κλείσει τα πράγματα του, όπως τα σακίδια, παγουρίνα και φαγητοδοχεία. Επίσης ότι μπορεί να τρώει μόνο του, χωρίς την βοήθεια ενήλικα.

Η σχολαστική φροντίδα όλων των παραπάνω, από την πρώτη κιόλας μέρα του παιδιού στο Νηπιαγωγείο και καθημερινά, αποτελεί βασικό στοιχείο της οργάνωσης της ώρας του φαγητού, η οποία είναι ώρα Αγωγής.

Πρόγευμα: Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα τα παιδιά προγευματίζουν καθημερινά γύρω στις 10.30 π.μ. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο το παιδί να φέρνει στην τσάντα του:

  • το πρόγευμα του
  • μία μικρή υφασμάτινη πετσέτα που θα στρώνει στο τραπέζι
  • ένα μικρό πλαστικό πιάτο, όπου θα ακουμπάει το φαγητό του αν δεν πιάνεται με το χέρι
  • ένα παγουρίνο ή πλαστικό μπουκάλι για νερό με το όνομα του
  • ό,τι άλλο είναι απαραίτητο (π.χ. κουτάλι, καλαμάκι).

Προτείνεται οι γονείς να δίνουν υγιεινές τροφές στο παιδί τους ως πρόγευμα, όπως ένα σάντουιτς, ένα γιαούρτι, κάποιο φρούτο, ή οτιδήποτε άλλο προτιμά το παιδί.

Καλό είναι να αποφεύγεται να φορτώνεται το παιδί με πολλά φαγώσιμα ή πράγματα που δυσκολεύεται να τα διαχειριστεί και να τα φάει, γιατί είναι πιθανό αυτό να αποτελέσει αφορμή για αντιδράσεις προς το Νηπιαγωγείο, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Γαριδάκια, τσιπς, ξηροί καρποί, καραμέλες και μαστίχες, να αποφεύγονται –κατά το δυνατόν– για λόγους υγείας και ασφάλειας των παιδιών. Τέλος επειδή αρκετά παιδιά διαμαρτύρονται και ζητούν φαγητό από τις 9.30 παρακαλούμε να παίρνουν ολοκληρωμένο πρωινό πριν ξεκινήσουν τη μέρα τους (όχι μόνο γάλα).

Γενέθλια: Σχετικά με τον εορτασμό γενεθλίων και ονομαστικών εορτών στο Σχολείο, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα, εφ’ όσον το επιθυμούν, να μοιράσουν προσκλήσεις ή ατομικά κεράσματα σε όλους τους συμμαθητές τους ή και να κόψουν την τούρτα τους, κατόπιν συνεννοήσεως με τη νηπιαγωγό τους από την προηγούμενη.

5ο Πρόγραμμα δραστηριοτήτων των νηπίων

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Νηπιαγωγείου περιλαμβάνει όσα προβλέπει το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά είναι εμπλουτισμένο και με άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Η εκπαιδευτική διαδικασία αξιοποιεί τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, χρησιμοποιώντας υποστηρικτικό υλικό και εποπτικά – τεχνολογικά μέσα.

Στο Νηπιαγωγείο σχεδιάζονται και αναπτύσσονται, για το παιδί τής νηπιακής και προ-νηπιακής ηλικίας, προγράμματα δραστηριοτήτων που συνδέονται με όλες τις γνωστικές περιοχές: Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος καθώς και Δημιουργικές-Καλλιτεχνικές δραστηριότητες (Μουσική, Θεατρική Τέχνη, Εικαστική Έκφραση, Φυσική Αγωγή), που προσφέρουν πλούσια ερεθίσματα για την καλλιέργεια της αισθητικής των παιδιών και προωθούν τη δημιουργικότητά τους. Τα προγράμματα δραστηριοτήτων αναπτύσσονται κατά την προσέγγιση των διαφόρων θεμάτων και των σχεδίων εργασίας αναπτύσσοντας τον διαθεματικό τρόπο μελέτης.

Καινοτόμες δράσεις, όπως «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», «Αγωγή Υγείας», «Πολιτιστικές Δραστηριότητες», οι οποίες συνδέονται με θεσμοθετημένα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενσωματώνονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του προγράμματος του νηπιαγωγείου. Για κάθε τέτοιο πρόγραμμα σχεδιάζονται και αναπτύσσονται επιπλέον δραστηριότητες, που συνδέονται με όλες τις μαθησιακές περιοχές. Το πρόγραμμα διαρκεί τόσο χρονικό διάστημα όσο επιτρέπει η διατήρηση του ενδιαφέροντος των νηπίων και οι επιδιώξεις των νηπιαγωγών.

Όλα σχεδόν τα προγράμματα που εκπονούνται πλαισιώνονται από εκπαιδευτικές επισκέψεις στο φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον. Άλλοτε πάλι γίνεται δανεισμός μουσειοσκευής από συγκεκριμένο Μουσείο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προσκαλούνται στο νηπιαγωγείο ειδικοί, προκειμένου να ενημερώσουν τα παιδιά για κάποιο θέμα που σχετίζεται με το πρόγραμμα.

Οι επισκέψεις των μαθητών του Νηπιαγωγείου προς τον έξω κόσμο αλλά και οι υποδοχές ειδικών στους χώρους του Σχολείου, στηρίζονται πάντα στο πρόγραμμά του και είναι καλά οργανωμένες.

Γιορτές: Η προετοιμασία των εορτών και η παρουσίασή τους αποτελούν μέρος και συνέχεια του παιδαγωγικού προγράμματος. Το Νηπιαγωγείο οργανώνει κάθε χρόνο τις εξής γιορτές-εκδηλώσεις:

Επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου (για παιδαγωγικούς λόγους εορτάζονται από όλα τα τμήματα, σε αίθουσα τού Νηπιαγωγείου, σε διδακτική ώρα, χωρίς την παρουσία γονέων). Εορτή για τα Χριστούγεννα και την 25η Μαρτίου όπου συνήθως παρίστανται όσοι γονείς θέλουν και μπορούν. Εορτή λήξεως του σχολικού έτους.

6ο Συνεργασία Γονέων – Νηπιαγωγείου

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή και εύρυθμη λειτουργία του Νηπιαγωγείου, καθώς και την ομαλή φοίτηση και πρόοδο των παιδιών αποτελεί η επικοινωνία και η συστηματική συνεργασία του Σχολείου με τους γονείς. Η συνεργασία αυτή είναι μια δυναμική σχέση, που ανατροφοδοτείται καθημερινά και επηρεάζει τη συμπεριφορά τού νηπίου σε μεγάλο βαθμό. Η δημιουργία κλίματος αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης σηματοδοτεί την συνολική εξέλιξή του.

Η επικοινωνία-συνεργασία των γονέων με το Νηπιαγωγείο γίνεται με τους εξής τρόπους:

– προγραμματισμένες συναντήσεις: προγραμματίζονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων στην αρχή του σχολικού έτους και ανακοινώνονται στους γονείς οι ημερομηνίες για τις εξής συναντήσεις:

  • πρώτη ενημερωτική-παιδαγωγική συνάντηση για εκπαιδευτικά και λειτουργικά θέματα του Νηπιαγωγείου
  • έγγραφες ανακοινώσεις, προσκλήσεις: μοιράζονται στις τσάντες των παιδιών, όταν το Νηπιαγωγείο χρειάζεται να ενημερώσει τους γονείς για οτιδήποτε αφορά στη λειτουργία και στο παιδαγωγικό του έργο
  • τηλεφωνική επικοινωνία: είναι δυνατή και ενδείκνυται για έκτακτους και σοβαρούς λόγους. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατάχρηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας, γιατί μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου, ιδίως τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Οι γονείς δεν πρέπει να αμελούν να ενημερώνουν το Νηπιαγωγείο για τις όποιες αλλαγές στους τηλεφωνικά αριθμούς τους.

Η συμβολή και η συνεργασία σας κρίνονται απαραίτητες για την επιτυχία των στόχων και την απρόσκοπτη λειτουργία του νηπιαγωγείου.

Είναι σημαντικό οι γονείς να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του Νηπιαγωγείου και να συμμετέχουν στις συναντήσεις γονέων και νηπιαγωγών.

Σας ευχαριστούμε!

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

«Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής τους ανάπτυξης με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού- ΑΠ 1,2,3» του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013

ΑΦΙΣΑ

ΑΦΙΣΑ 1

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΡΩΝ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Η/ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ- ΑΠ 1,2,3» ΤΟΥ ΕΠ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», ΕΣΠΑ 2007-2013

Η Πράξη αφορά στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αναδιάρθρωση του ρόλου των ειδικών σχολείων και των τμημάτων ένταξης με τη χρήση υπάρχοντος προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού σε ψηφιακή μορφή, ώστε η εκπαίδευση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των μαθητών χωρίς διακρίσεις. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα πρότυπα που επιτάσσει η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, η Πράξη εστιάζεται σε κρίσιμους παράγοντες – προϋποθέσεις ποιότητας και αποτελεσματικότητας στην εκπαίδευση και έχε ως βασικό στόχο να αναδιαρθρώσει την παρεχόμενη Ειδική Εκπαίδευση στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και στα Τμήματα Ένταξης.

Επιπλέον, στοχεύει στην εφαρμογή νέων διδακτικών προσεγγίσεων για την εξατομικευμένη υποστήριξη μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής τους ανάπτυξης με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού.

Στο πλαίσιο της Πράξης απασχολούνται Εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ώστε να εφαρμόσουν καινοτόμα προγράμματα διδασκαλίας με τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο άλλων δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και των εποπτευόμενων φορέων του. Επίσης, απασχολείται Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ).

Οι κύριες Δράσεις της  Πράξης είναι οι ακόλουθες:

  1. Δράση 1: Εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων διδασκαλίας. Η Δράση 1 περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές υπηρεσίες για την αποτελεσματική οργάνωση, διοίκηση και διαχείριση της Πράξης, καθώς επίσης και την πρόσληψη και μισθοδοσία των Εκπαιδευτικών μέσω των Ενιαίων Πινάκων Αναπληρωτών για την εφαρμογή των καινοτόμων προγραμμάτων διδασκαλίας. Επίσης, περιλαμβάνει την πρόσληψη και μισθοδοσία του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του αναγκαίου Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ). Επιπροσθέτως, περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες δημοσιότητας για την ορθή προβολή της Πράξης και διάχυσης των αποτελεσμάτων της..
  2. Δράση 2: Επιμόρφωση πολλαπλασιαστών (σύμβουλοι ειδικής και γενικής αγωγής διαφόρων ειδικοτήτων) και εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής. Η συγκεκριμένη Δράση περιλαμβάνει την υλοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων σχολικών συμβούλων ειδικής αγωγής και γενικής αγωγής, οι οποίοι λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές για τη ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Οι σχολικοί σύμβουλοι αναλαμβάνουν τη διαδικασία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα καινοτόμων προγραμμάτων διδασκαλίας με τη χρήση των Τ.Π.Ε. για την εξατομικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών με αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τη διάχυση της γνώσης.
  3. Δράση 3: Ανάπτυξη Οδηγού Διαφοροποίησης Προγραμμάτων Σπουδών και Συγκέντρωση και Συμπλήρωση Επιμορφωτικού Υλικού και Ειδικών Εργαλείων. Η Δράση 3 περιλαμβάνει την ανάπτυξη Οδηγού Διαφοροποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών Ειδικής Αγωγής που έχουν αναπτυχθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τη συγκέντρωση και συμπλήρωση εκπαιδευτικού υλικού, λογισμικών και ειδικών εργαλείων για άμεση αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς για την εξατομικευμένη υποστήριξη της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  4. Δράση 4: Φυσικό αντικείμενο της δράσης είναι η αποτίμηση της υλοποίησης της Πράξης.