Αρχείο μηνός Νοέμβριος 2012

Ο ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ

Τα παιδιά προτείνουν τέσσερις λέξεις και φτιάχνουν μια ιστορία.

  • σπίτι
  • λουλούδι
  • καμινάδα
  • σχολείο

o lukos kai ta paidakia

Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967

Επτά «πέτρινα» χρόνια μέσα από την κάμερα του Π. Βούλγαρη
«Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974», ένα ανέκδοτο ντοκιμαντέρ του Έλληνα σκηνοθέτη.
Το 37λεπτο ανέκδοτο ντοκιμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη «Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974». ταινία, η οποία περιέχει πολύτιμο αρχειακό υλικό· από την κηδεία των Γεωργίου Παπανδρέου και Γιώργου Σεφέρη ως τις δίκες του Αλέκου Παναγούλη και άλλων αγωνιστών.
« Σε αυτό το φιλμ υπάρχει ό,τι καταφέραμε εμείς που μείναμε στον τόπο » είπε ο σκηνοθέτης, ο οποίος θυμήθηκε ότι την ώρα του πραξικοπήματος του 1967 ο ίδιος συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας «Κιέριον» του Δήμου Θέου. « Συμμετείχαν όλοι» είπε συγκινημένος. « O Αγγελόπουλος, η Μαρκετάκη, ο Φέρρης, ο Βαλτινός. Ήταν μια ταινία όμως που άρχισε να φθίνει,γιατί άλλους τους συνελάμβαναν και άλλοι φεύγανε».
Σιγά σιγά άρχισε να καταγράφει ό,τι μπορούσε με μια κάμερα Super 8. Φυλακές του Μπογιατίου, κάποια στρατοδικεία… Αργότερα το υλικό έφθασε στο Παρίσι, όπου ο Κώστας Γαβράς το είδε μαζί με τον Κρις Μαρκέρ. Αμέσως βοήθησαν τον Βούλγαρη, στέλνοντάς του μια μηχανή 16 mm και φιλμ. Έτσι συνεχίστηκε η κινηματογράφηση. Η κηδεία του Πέτρουλα, οι φυλακές της Ακροναυπλίας, η πορεία της Ειρήνης. « Στη Δικτατορία, από ένστικτο, φανταζόμασταν ότι κάτι θα συμβεί στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου », ανέφερε ο σκηνοθέτης, « αλλά κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα μαζεύονταν 500.000 άνθρωποι. Ήταν ένας τρόπος για να φανεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που δεν αντιδρά ». Όλα αυτά όμως γίνονταν κρυφά. Έπρεπε να έχεις ειδική άδεια για να κυκλοφορείς με κάμερα στους δρόμους της Αθήνας. « Ήταν μια εποχή συντροφικότητας, το ξεκίνημα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, μια εποχή που τη θυμάμαι σε ένα κλίμα φοβίας και ανασφάλειας,αλλά ταυτόχρονα και βαθιάς ανθρωπιάς. Άρα, είναι ένα χρήσιμο υλικό.Για να ξαναθυμηθούμε εμείς και για να μάθουν οι νέοι ».
Δ εν έλειψαν οι δυσκολίες και τα κυνηγητά. Αλλά αυτό δεν πείραζε γιατί «καταγράψαμε σημαντικά πράγματα από ταράτσα σε ταράτσα, όπως τα γεγονότα στη Νομική. Ίσως η ποιότητα να μην είναι πάρα πολύ καλή,όμως το γεγονός που καταγράφεις είναι» συμπλήρωσε στο τέλος της παρουσίασης ο Νίκος Καβουκίδης.

ΓΛΩΣΣΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Μαθαίνω την αλφαβήτα

Παιχνίδι με τα γράμματα


Μαθαίνω να κάνω πρόσθεση

Μαθαίνω την προπαίδεια

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

OOo4kids
Ένα έργο που στοχεύει να παρέχει μια απλοποιημένη έκδοση του openoffice.org για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών. Το απλούστερο περιβάλλον εργασίας καθώς και η χρήση λιγότερων κουμπιών κατανεμημένα σε μια γραμμή κεφαλίδας καθιστά την σουίτα αυτή κατάλληλη για αυτές τις ηλικίες. Υποστηρίζει όλα τα σύγχρονα λειτουργικά.


KidZui
Ο φυλλομετρητής KidZui σχεδιάστηκε για εύκολη και ασφαλή περιήγηση των παιδιών στον ιστό. Δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε όλο το διαδίκτυο παρά μόνο σε ιστοσελίδες που έχουν εγκριθεί από εκπαιδευτικούς και γονείς. Η λίστα αυτών των ιστοσελίδων περιέχει εκατομμύρια κόμβους και μεγαλώνει συνεχώς.GCompris
Το GCompris είναι μια σουίτα εκπαιδευτικού λογισμικού. Διαθέτει ένα όμορφο και πολύχρωμο παιδικό περιβάλλον. Αποτελείται από μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων για παιδιά 2 έως 10 ετών. Μερικές από τις δραστηριότητες αν και έχουν παιγνιώδη χαρακτήρα, διατηρούν τον εκπαιδευτικό τους προσανατολισμό.


TuxPaint
Το TuxPaint είναι ένα ελεύθερο, βραβευμένο πρόγραμμα ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 3-12 ετών. Συνδυάζει εύχρηστη διεπαφή, διασκεδαστικά εφέ ήχου και μια ενθαρρυντική μασκότ κινούμενων σχεδίων η οποία καθοδηγεί τα παιδιά καθώς χρησιμοποιούν το πρόγραμμα. Τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους ένα κενό καμβά.


TuxMath
Eίναι προσανατολισμένο στα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με στόχο την εξάσκηση τους στα μαθηματικά. Παρέχει πολλούς τρόπους εξάσκησης, πχ. πληκτρολόγηση αριθμών, πρόσθεση, αφαίρεση, πολ/μό, διαίρεση, αρνητικούς αριθμούς. Ελαφριά εφαρμογή που δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες στο χειρισμό της.


TuxTyping
Είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, με ενδιαφέροντα γραφικά και ηχητικά εφέ, που χρησιμοποιούνται για να μάθετε ή να βελτιώσετε τη θέση των χαρακτήρων στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας. Ανήκει στην κατηγορία του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, το οποίο χρησιμεύει για την εκμάθηση πληκτρολόγησης (typing).
Λήψη


Sebran’s ABC
Σουίτα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που παρέχει εκπαιδευτικά παιχνίδια για δεξιότητες μνήμης, μαθηματικά, γράμματα και αναγνώριση εικόνων για παιδιά. Οι πολύχρωμες εικόνες, η ευχάριστη μουσική και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια διδάσκουν γράμματα, αριθμούς, απλές μαθηματικές πράξεις και τα βασικά στοιχεία της ανάγνωσης.


Drawing for Children
Είναι ένα ικανότατο, ελεύθερο πρόγραμμα ζωγραφικής, κατάλληλο για μικρά παιδιά, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, ευχάριστο και εύχρηστο για τους μικρούς μας φίλους. Τα παιδιά δεν είναι απαραίτητο να είναι σε θέση να διαβάζουν για να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.


Seterra
Ένα δωρεάν πρόγραμμα γεωγραφίας με δεκάδες διαφορετικές ασκήσεις. Μάθετε για τις χώρες, τις πρωτεύουσες, τις σημαίες και τις πόλεις σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει και χρονόμετρο για να μετρήσετε πόσο γρήγορα θα ολοκληρώσετε τις ασκήσεις. Το μεγάλο λάθος του όμως είναι ότι αναφέρει τα Σκόπια με το όνομα ‘Μακεδονία’.

Geometry Master
Είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για την εκμάθηση της γεωμετρίας, χρησιμοποιώντας όμορφα και απλά σχήματα αλλά και εργαλεία σχεδίασης στην οθόνη του υπολογιστή σας. Το περιβάλλον του ειναι λιτό και κατανοητό. Μπορεί να αποθηκευσει τις εργασίες σαν αρχεία εικόνας ή να τις εκτυπώσει.


Kids Abacus
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν όλους τους αριθμούς από το 1 έως το 100 με ένα πολύ διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό παράλληλα τρόπο εκμάθησης, που περιλαμβάνει μπάλες, κουνελάκια, πεταλούδες, κουτιά και άλλα.

Drawing 4 Kids
Αυτό το δωρεάν πρόγραμμα είναι πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά. Έχει σαν κύριο σκοπό του να διδάξει τα μικρά παιδιά να χειρίζονται το ποντίκι και να διασκεδάζουν παράλληλα με τα χρώματα, τα σχήματα και τους ήχους. Διαθέτει όμορφο περιβάλλον εργασίας.


Childsplay
Είναι μια συλλογή από δραστηριότητες που αφορούν εξάσκηση μνήμης, αναγνώρισης σχημάτων και μοτίβων, σχέσεις μεταξύ σχημάτων και αριθμών και άλλων, που διδάσκουν και συνηθίζουν παράλληλα τα παιδιά στην χρήση υπολογιστών. Είναι μέρος του μεγάλου έργου Schoolsplay, αλλά αυτό είναι το πιο ώριμο κομμάτι του.

KidRocket
Είναι ένας φυλλομετρητής που θα προστατέψει τα μικρά σας παιδιά από τις κακοτοπιές που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Είναι ένας αρκετά ασφαλής φυλλομετρητής, που κυκλοφορεί δωρεάν για τους μικρούς μας φίλους. Κόβει από μόνος του όλα τα επίμαχα sites και απλά το παιδί δεν μπορεί να σερφάρει σε αυτά.

Word Dummy
Ο σκοπός είναι να βρεθεί η συγκεκριμένη λέξη απο το αγγλικό λεξιλόγιο. Η εφαρμογή ενσωματώνει την ευκολία στη χρήση, την διαδραστικότητα μαζί με εξαιρετικά έγχρωμα γραφικά και υψηλής ποιότητας ηχητικά εφέ. Έχει μεγάλη βάση δεδομένων αγγλικών λέξεων έτσι ώστε να κάνει τα παιχνίδια με τις λέξεις μια προκλητική εμπειρία.


Souptoys
Είναι ένα κουτί με παιχνίδια για τον υπολογιστή σας στην επιφάνεια εργασίας το οποίο ειναι διαδραστικό. Περιλαμβάνει δεκάδες ενδιαφέροντα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τα παιδιά σας και για να εξασφαλιστεί ότι θα διασκεδάσουν πάρα πολλές ώρες.

Math Educator
Είναι ένα απλό δωρεάν εργαλείο για να διδάξει στα παιδιά τις βασικές μαθηματικές πράξεις που είναι η πρόσθεση, η αφαίρεση, ο πολλαπλασιασμός και η διαίρεση. Εύκολο στην χρήση εργαλείο που διαθέτει πολύ λιτό περιβάλλον που θα βοηθήσει στο να κατανοήσουν οι μικροί μαθητές όλες τις αριθμητικές πράξεις.

Animals For Kids
Πολύχρωμες κάρτες διδάσκουν τα μικρά παιδιά να αναγνωρίσουν διάφορα ζώα με την όραση, με το όνομα ή τους ήχους των ζώων. Είναι διασκεδαστικό αλλά παράλληλα και παιδαγωγικό για τα παιδιά να μπορούνε να δούνε και να ακούσουνε τους βασικότερους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

http://sxoleio.eu/%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC.php

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ

Το ταξίδι των χρωμάτων στη χώρα των εικόνων
Περιγραφή: Η δραστηριότητα που προτείνεται, φέρει τον τίτλο «Το ταξίδι των χρωμάτων στη χώρα των εικόνων». Πρόκειται για έναν πίνακα αναφοράς χρωμάτων, με αντιστοιχία χρωμάτων και λέξεων (ονομασία χρωμάτων), που φέρουν το ανάλογο χρώμα. Δημιουργός: Καραγά Αντωνία
Απαιτούμενο λογισμικό: MS Word
Το ταξίδι των λέξεων στη χώρα των εικόνων
Περιγραφή:Η δραστηριότητα που παρουσιάζουμε φέρει τον τίτλο «Το ταξίδι των λέξεων στη χώρα των εικόνων». Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στη διαμόρφωση ενός πίνακα αναφοράς για διάφορα θέματα, στον οποίο υπάρχει αντιστοιχία εικόνων και λέξεων.
Δημιουργός: Καραγά Αντωνία
Απαιτούμενο λογισμικό: MS Word
Πίνακας αναφοράς – Παιχνίδι αντιστοίχισης με κάρτες
Περιγραφή: Η προτεινόμενη δραστηριότητα αναφέρεται σε μία πρόταση που μπορεί να έχει δύο διαστάσεις εφαρμογής στο πεδίο του νηπιαγωγείου: 1) τον πίνακα αναφοράς και 2) το παιχνίδι αντιστοίχισης με κάρτες. Και οι δύο εκπαιδευτικές εφαρμογές εμπλέκουν το γραπτό λόγο με τις εικόνες.
Δημιουργός: Καραγά Αντωνία
Απαιτούμενο λογισμικό: MS Word
Παιχνίδι με κάρτες (ομαδοποιήσεις-αντιστοιχίσεις)
Περιγραφή: Η δραστηριότητα που περιγράφεται αναφέρεται σε ένα παιχνίδι με κάρτες, όπου τα παιδιά καλούνται να ομαδοποιήσουν και να συσχετίσουν τις κάρτες με βάση την παρουσία ενός χαρακτηριστικού (στην περίπτωση που περιγράφουμε, το χρώμα). Δημιουργός: Καραγά Αντωνία
Απαιτούμενο λογισμικό: MS Word
Παιχνίδι με κάρτες –  Έγχρωμη / ασπρόμαυρη εκδοχή της εικόνας του ίδιου αντικειμένου
Περιγραφή: Η δραστηριότητα που παρατίθεται, αφορά ένα παιχνίδι με κάρτες, όπου τα παιδιά καλούνται να προβούν σε αντιστοιχίσεις έγχρωμων και ασπρόμαυρων καρτών με βάση την απεικόνιση του ίδιου θέματος.
Δημιουργός: Καραγά Αντωνία
Απαιτούμενο λογισμικό: MS Word
Παρουσίαση παραμυθιού στο νηπιαγωγείο
Περιγραφή: Σειρά τεσσάρων δραστηριοτήτων, με τις οποίες ο/η νηπιαγωγός μπορεί να κάνει την παρουσίαση ενός παραμυθιού με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και του υπολογιστή στους μαθητές του/της.
Δημιουργός: Καραγά Αντωνία
Απαιτούμενο λογισμικό: MS Word
Γραφικά τεστ για το νηπιαγωγείο
Περιγραφή: Η δραστηριότητα περιλαμβάνει 3 ομάδες γραφικών με το MS Paint (πρόγραμμα Ζωγραφικής) και αφορά μια εναλλακτική πρόταση στο ερώτημα: Πώς να χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή στην τάξη μου.
Δημιουργός: Καρύδη Πυρουνάκη ΄Αννα
Απαιτούμενο λογισμικό: MS Paint
Πώς μαθαίνουμε σήμερα στο Νηπιαγωγείο

Περιγραφή:Τι σημαίνει το σχολείο σήμερα, και μάλιστα το πρώτο σχολείο στη ζωή ενός παιδιού; Πώς είναι άραγε, θυμίζει κάτι από το δικό μας πρώτο σχολείο ή είναι ολότελα διαφορετικό; Πιστεύουμε ότι πρέπει να αγγίζει με χάρη όλα τα καλά του χθες και να αναδεικνύει με αποφασιστικότητα την δυναμική του σήμερα στοχεύοντας στο αύριο. Εδώ μια προσπάθεια με δραστηριότητες από το Νηπιαγωγείο Καπαρελλίου.

Δημιουργός: Καρύδη Πυρουνάκη ΄Αννα
Απαιτούμενο λογισμικό: MS Internet Explorer

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας
Περιγραφή: Μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας. Εκθέματα, προτάσεις δραστηριοτήτων με τους μαθητές μας σε ζωγραφική, χαλκογραφία, πηλοπλαστική, ψηφιδωτά.
Δημιουργός: Καρύδη Πυρουνάκη ΄Αννα
Απαιτούμενο λογισμικό: MS Word
Στοματική υγιεινή των παιδιών (  3,9 ΜΒ)
Περιγραφή: Ένα Project με θέμα την σωστή διαχείριση της Στοματικής Υγιεινής των παιδιών. Μια μαθησιακή διαδικασία ενταγμένη στη διαθεματική προσέγγιση εκπαιδευτικών στόχων και με βασικό άξονα την ανάδειξη και πολυποίκιλη αξιοποίηση ιδεών και προτάσεων από τους μαθητές.
Δημιουργός: Καρύδη Πυρουνάκη ΄Αννα

Απαιτούμενο λογισμικό: MS Word

Ιταλικά στο Νηπιαγωγείο (  1,92Μb)
Περιγραφή: Σχέδιο εργασίας το οποίο ακολουθεί τη μεθοδολογία της διαθεματικής προσέγγισης με λειτουργικούς και βιωματικούς στόχους. Στόχος η δημιουργία ποικίλων, ελκυστικών και επιλέξιμων μαθησιακών καταστάσεων με επίκεντρο την Ιταλική γλώσσα. Δημιουργός:Αννα Καρύδη Πυρουνάκη – Νηπιαγωγός
Απαιτούμενο λογισμικό: MS Word
Colours – Χρώματα (  319kb)
Περιγραφή: Ένα παιχνίδι για τα ΧΡΩΜΑΤΑ φτιαγμένο από παιδιά .. για παιδιά, όπου τα ίδια ανακαλύπτουν ότι μπορούν να είναι συν-δημιουργοί στην διαδικασία της μάθησης φτιάχνοντας κάτι που πραγματικά το βιώνουν και το θεωρούν δικό τους. Δημιουργός: Νηπιαγωγείο Καπαρελλίου – kindergarten of Porto de Mos
Απαιτούμενο λογισμικό: Power Point
Παίζοντας με τους αριθμούς ( 1,31Μb)
Περιγραφή: Ένα παιχνίδι για τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ και τη ΓΛΩΣΣΑ φτιαγμένο από παιδιά .. για παιδιά, όπου τα ίδια ανακαλύπτουν ότι μπορούν να είναι συν-δημιουργοί στην διαδικασία της μάθησης φτιάχνοντας κάτι που πραγματικά το βιώνουν και το θεωρούν δικό τους.
Δημιουργός:Νηπιαγωγείο Καπαρελλίου – kindergarten of Porto de Mos
Απαιτούμενο λογισμικό: Power Point

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Λογισμικό Νηπιαγωγείου

Εδώ θα βρείτε το λογισμικό που συνοδεύει τα εγχειρίδια του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και μπορείτε να το κατεβάσετε.
Επίσης, θα βρείτε λογισμικό που αφορά γλώσσα, μαθηματικά κ.α.

Αρκεί να πατήσετε πάνω στη λέξη “Προβολή & Λήψη” και θα κατευθυνθείτε σε μία διαφορετική σελίδα από την οποία θα μπορέσετε να κάνετε λήψη του αρχείου.

Σε πολλές περιπτώσεις η προεπισκόπηση δεν είναι δυνατή γιατί τα αρχεία λόγω όγκου έχουν ζιπαριστεί.  Σε κάθε περίπτωση όμως μπορείτε να τα κάνετε download.

Μουσικοκίνηση

Λογισμικό από το εγχειρίδιο δραστηριοτήτων νηπίου

ΠΡΟΒΟΛΗ & ΛΗΨΗ

Γλώσσα & Μαθηματικά

Λογισμικό από το εγχειρίδιο δραστηριοτήτων νηπίου

ΠΡΟΒΟΛΗ & ΛΗΨΗ

Απορίες Αντωνάκη
Κουκλοθέατρο  με θέμα την ομαλή μετάβαση από το ν/γειο στο δημοτικό σχολείο
ΠΡΟΒΟΛΗ & ΛΗΨΗ

Εξερευνητές
Γλώσσα & Μαθηματικά Νηπιαγωγείου
ΠΡΟΒΟΛΗ & ΛΗΨΗ


Μικροί Καλλιτέχνες σε δράση

Πρόγραμμα ζωγραφικής με σχήματα κ.α
ΠΡΟΒΟΛΗ & ΛΗΨΗ


Μαθαίνω τη Γλώσσα μου

Το ταξίδι του Φουντούλη
ΠΡΟΒΟΛΗ & ΛΗΨΗ


Κουρδιστά
Παραμύθια
ΠΡΟΒΟΛΗ & ΛΗΨΗ


Κυκλοφορώ με ασφάλεια
Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας

ΠΡΟΒΟΛΗ & ΛΗΨΗ