Αρχείο μηνός Μάρτιος 2022

15ο παραμύθι: Τα Ελληνάκια

FAKINOU TA ELLHNAKIA.jpg.thumb 600x448 4815f6ba89fb6f39b1530a814c426f5d

Τα Ελληνάκια

Συγγραφέας: Φακίνου Ευγενία

Έτος έκδοσης: 1980

Εικονογράφος: Φακίνου Ευγενία

Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα κεντήματα, τα λιθόγλυπτα και τα υφαντά της ελληνικής λαϊκής τέχνης.

Οι ανθρώπινες φιγούρες, τα καράβια, τα λουλούδια και τα πουλιά που κέντησαν και ύφαναν οι κοπελιές στα προικιά τους έγιναν ένα όμορφο παραμύθι.

Όταν έβγαινε βόλτα ο Αφέντης ο Αγάς, όλοι έπρεπε να σκύβουν το κεφάλι. Μπροστά πήγαινε αυτός που κράταγε το τσεκούρι, πίσω ο Αγάς και πιο πίσω αυτοί που μάζευαν τα τρόφιμα και τα χρήματα. Κι όποιος ήθελε, ας μην έδινε! Κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει. Χρόνια τώρα ο Αφέντης ο Αγάς έκανε ό,τι ήθελε. Ο Γιώργης, η Μαρία και τ’ άλλα παλικάρια του χωριού, όλο σιγοψιθύριζαν: ως εδώ και μη παρέκει… Αλλά μόνο σιγοψιθύριζαν…

14ο παραμύθι: Του κόσμου τα παραμύθια (Ιταλία): Ο Λούκα και ο Μάρτης

τίτλο

Ιταλικό λαϊκό παραμύθι από τη συλλογή Pentamerone, του Giambattista Basile. Guarda il sole e prendi l’ombrello, λένε οι γείτονές μας, δηλαδή κάτι σαν “δες τον ήλιο και πάρε ομπρέλα”… Μόνο, προσοχή, μην τον προσβάλεις τον Μάρτη! Δες τι έπαθε ο Τζιάνι…

13ο παραμύθι: Πατάτες, πατάτες

patates

Τίτλος:  Πατάτες, πατάτες

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Συγγραφέας: Anita Lobel

Μετάφραση (της έκδοσης του 2005) στα ελληνικά: Μάνος Κοντολέων

Εκδόσεις: Άγκυρα, α’ έκδοση 1967ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Η βραβευμένη συγγραφέας και ζωγράφος Ανίτα Λόμπελ, γράφει και εικονογραφεί τη γεμάτη έντονες συγκινήσεις ιστορία δυο αδελφών που βρεθήκαν σε δυο αντίπαλα στρατόπεδα, και της συνετής μητέρας τους, που με την εξυπνάδα της καταφέρνει να φέρει και πάλι την ειρήνη στον τόπο τους.

Πρόκειται για τη συγκινητική ιστορία μιας μάνας που είχε ένα χωράφι με πατάτες και δυο γιους αγαπημένους. Τα δυο αδέρφια μεγάλωσαν και μια μέρα τράβηξαν ο ένας για το στρατό της ανατολής, ο άλλος για εκείνον της δύσης. Και από το πουθενά, βρέθηκαν να πολεμούν σε αντίπαλα στρατόπεδα, το μπλε και το κόκκινο.

Το τρίτο “στρατόπεδο” ήταν εκείνο της μητέρας τους κι είχε άλλα όπλα. Εκείνη με μερικές πατάτες, την απέραντη αγάπη, τη σύνεση και την καλοσύνη της κατορθώνει να δώσει τέλος στον πόλεμο…

Το κείμενο της Λόμπελ συγκινεί και γοητεύει με την απλότητά του. Το αντιμιλιταριστικό του περιεχόμενο περνάει μέσα από την άδολη, μητρική αγάπη.

Φοβερό το κοντράστ των δύο στρατών που φιλοξενούν τα δύο αδέρφια. Προτείνεται για τα αντιπολεμικά σας μηνύματα που πάντα θα είναι επίκαιρα.

12ο παραμύθι: Οι χρυσές σερπαντίνες

ΣΕΡΠΑΝΤΙΝΕΣ

“ Οι χρυσές σερπαντίνες” Ευγένιος Τριβιζάς

Την παρακάτω ιστορία έγραψε ο Ευγένιος Τριβιζάς και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, τεύχος 37, Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2004.

https://www.pdf-archive.com/2017/02/12/untitled-pdf-document/untitled-pdf-document.pdf

Παρέα με την ηρωίδα της ιστορίας, τη Νίτα Κουπουνίτα, «Οι χρυσές σερπαντίνες» μας ταξιδεύουν στη μυριόχρωμη χώρα της Αποκριάς όπου βασιλεύει ο άρχοντας του καρναβαλιού! Ο Ριξ Μασκαρίξ με τα εκατό μυστικά και τα χίλια γιορταστικά πρόσωπα για να απολαύσουμε με δεκάδες νέους φίλους – μασκαράδες: Τα πιο ζωηρά παιχνίδια και τους πιο χοροπηδηχτούς χορούς… Μα, πάνω απ’ όλα τον χορό της χαράς και της ξεγνοιασιάς!