Αρχείο κατηγορίας ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Πες το μ’ ένα παραμύθι… Τα ασημένια πατίνια, της Μαρίας Παπαγιάννη

… γιατί όλα μπορείς να τα πεις κι αλλιώς!

Θα σας πω μια ιστορία
για δυο παιδιά που φορούσαν ξυλοπάπουτσα
αλλά ονειρευόντουσαν θαύματα. Δυο παιδιά
που δεν εγκατέλειψαν ποτέ αυτά που αγαπούσαν,
γι’ αυτό κέρδισαν όλα όσα επιθυμούσαν.

Βρισκόμαστε στην Ολλανδία του 19ου αιώνα. Δύο αδέρφια, ένα αγόρι, ο Χανς κι ένα κορίτσι, η Γκρέτελ, γλιστρούν πάνω στα παγωμένα κανάλια με τα αυτοσχέδια πατίνια τους. Τα χοντροκομμένα ξύλα με τα οποία πατινάρουν, δεν είναι και πολύ βολικά αλλά τους έχουν χαρίσει πολλές στιγμές διασκέδασης. Στο σπίτι τα βγάζουν δύσκολα πέρα, για κανονικά πατίνια λοιπόν, ούτε λόγος. Ο πατέρας τους προσπαθώντας να προστατέψει ένα φράγμα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας τραυματίστηκε κι έχασε τη μνήμη και τα λογικά του. Από τότε στο μικρό σπίτι των Μπρίνκερ, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Αν πιστέψουμε όμως, κάτι πολύ, μπορεί και να γίνει. Όταν ανακοινώνεται η διοργάνωση παγοδρομιών ο Χανς εξασφαλίζει ένα ζευγάρι πατίνια για την αδερφή του πουλώντας μερικά ξύλινα κοσμήματα τα οποία έχει κατασκευάσει ο ίδιος. Πείθει μάλιστα έναν διάσημο αλλά δύστροπο γιατρό να εγχειρίσει τον πατέρα του, ο οποίος τελικά γιατρεύεται. Ο Χανς θα του ανταποδώσει την καλοσύνη βρίσκοντας τον αγαπημένο του γιο ο οποίος αυτοεξορίστηκε εξαιτίας μιας παρεξήγησης. Οι τελικοί αγώνες παγοδρομίας θα γίνουν αφορμή για πολλές συγκινήσεις…

Η Μαρία Παπαγιάννη αφηγείται εκ νέου την ιστορία την οποία είχε εμπνευστεί η αμερικανίδα συγγραφέας Μέρι Μέιπς Ντοντζ το 1865 και αποδεικνύει πως όλα μπορεί να ειπωθούν κι αλλιώς και μάλιστα με έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο. «Τα ασημένια πατίνια», το μυθιστόρημα το οποίο γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη, παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη αφηγηματική διασκευή. Γλαφυρές, ατμοσφαιρικές περιγραφές, συγκίνηση και δράση αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της ιστορίας η οποία ξαναγράφεται με τον χαρακτηριστικά άμεσο τρόπο ο οποίος χαρακτηρίζει τη γραφή της Μαρίας Παπαγιάννη. Η υπέροχη εικονογράφηση ανήκει στη Μυρτώ Δεληβοριά. Οι αφαιρετικές εικόνες της με τις χαρακτηριστικές φιγούρες και τα πολύχρωμα τοπία απογειώνουν το εγχείρημα.

Στο τέλος του βιβλίου οι αναγνώστες/στριες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την Ολλανδία αλλά και τις δημιουργούς του βιβλίου. Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί η διασκευή του βιβλίου της Σέλμα Λάγκερλεφ Πες το μ’ ένα παραμύθι: Οι περιπέτειες του Νιλς.

Ασφαλώς στα προτεινόμενα γιατί… η Μαρία Παπαγιάννη μπορεί να τα πει κι αλλιώς και να μας γοητεύσει!

Πηγή: https://www.elniplex.com/%cf%80%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf-%ce%bc-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7/

Οι ανησυχίες δεν είναι για πάντα, της Ελίζαμπεθ Βέρντικ

Πρόκειται για ένα από τα μπεστ σέλερ όλων των νηπιαγωγείων, όχι μόνο της Ελλάδας. Η σειρά της Βέρντικ με πασίγνωστους τίτλους Η φωνή δεν είναι για να ουρλιάζουμε, Τα μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε, Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε, Οι ουρές δεν είναι για να τις τραβάμε, εξακολουθεί χρόνια μετά να αρέσει σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς το μικρό κείμενο, η ευκρινής εικονογράφηση και κυρίως ο διδακτικός χαρακτήρας των βιβλίων πάνω σε καίρια, καθημερινά ζητήματα βοηθάει πολύ στις επιδιωκόμενες αλλαγές στη συμπεριφορά.

Το νέο βιβλίο της σειράς, Οι ανησυχίες δεν είναι για πάντα, πιάνουν ένα από τα πιο δυνατά θέματα της τελευταίας πενταετίας, ιδίως μετά το “Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα;” του Κ. Γιαμάντα. Την ανησυχία, το άγχος, το πρόβλημα, την αγωνία, το εσωτερικό χάος που προκαλούν σε ένα παιδί (και όχι μόνο) οι ανησυχίες. Το κείμενο της Βέρντικ είναι συμβουλευτικό, ενώ στο τέλος το παράρτημα με συμβουλές, ιδέες και δραστηριότητες για γονείς και εκπαιδευτικούς, παρέχουν έναν οδηγό αντιμετώπισης των ανησυχιών.

Σίγουρα, ο δρόμος της μάχης με τις ανησυχίες δεν είναι ένας κόμπος που λύνεται με ένα βιβλίο, ωστόσο το βιβλίο της Βέντικ έχει κάποιες ενδιαφέρουσες λύσεις να προτείνει.

Δεν πρόκειται για παραμύθι, δεν είναι λογοτεχνία. Πρόκειται για συμβουλευτική ψυχολογία για μικρά παιδιά, που επιδέχεται αρκετή συζήτηση με τους μικρούς αναγνώστες.

Η εικονογράφηση είναι παλιάς κοπής.

Πηγή: https://www.elniplex.com/%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%85%cf%87%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%b6%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b8-%ce%b2%ce%ad%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ad%ce%ba%ce%b1-%cf%87%ce%ad%ce%b9%ce%bd%ce%bb%ce%b5%ce%bd/ FacebookTwitterEmailΑνταλλαγή

Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρρις Λέσμορ

 

Ο Μόρρις Λέσμορ αγαπούσε τις λέξεις, τις ιστορίες, τα βιβλία. Η ζωή του η ίδια ήταν ένα βιβλίο που το έγραφε κάθε μέρα ο ίδιος, χαρές, λύπες, όσα ήξερε, όσα έλπιζε. Όμως μια μέρα, ο ουρανός σκοτείνιασε. Ο αέρας φυσούσε μανιασμένος. Και σκόρπισε τα πάντα, όλα όσα ήξερα ο Μόρρις, ακόμα και τις λέξεις του βιβλίου του. Κι όλα χάθηκαν μακριά. Όπως χάνονται σε έναν τυφώνα.

Δεν ήξερε τι να κάνει. Κι όταν δε ξέρεις τι να κάνεις, αρχίζεις να περπατάς. Κάτι να δεις, κάτι να βρεις, κάτι να κάνεις. Και κάποτε κοίταξε προς τον ουρανό. Δεν περίμενε κάποιο θαύμα. Μα να που αυτό του ήρθε στο πρόσωπο μιας κυρίας που την τραβούσε ψηλά ένα σμήνος από ιπτάμενα βιβλία. Ιπτάμενα βιβλία! Το δικό του βιβλίο δε μπορούσε να πετάξει, όσο κι αν το ήθελε. Η ιπτάμενη κυρία αντιλήφθηκε τη ματαίωσή του. Δεν τον λυπήθηκε. Ενσυναίσθηση το λένε. Και του έστειλε την αγαπημένη της ιστορία σε ένα βιβλίο, μέσα στο οποίο ένας αξιαγάπητος τυπάκος παρότρυνε τον Μόρρις να ακολουθήσει το βιβλίο και το δρόμο του. Κι εκείνο τον οδήγησε σε ένα μεγάλο, υπέροχο κτίριο όπου φώλιαζαν χιλιάδες βιβλία. Άλλα βρίσκονταν στα ράφια, άλλα φτερούγιζαν μισάνοιχτα, μα όλα τον προσκαλούσαν κοντά τους. Κι έτσι ξεκίνησε η ζωή του Μόρρις ανάμεσα στα βιβλία. Έτσι ξεκινά η ζωή όλων με τα βιβλία.

Του άρεσε αυτό το μέρος. Προσπαθούσε να βάλει μία τάξη σε όλο αυτό το χάος. Μάταια. Τα βιβλία ανακατεύονταν διαρκώς. Αποφάσιζαν σχεδόν μόνα τους. Διάλεγαν τη θέση τους, τις παρέες τους, είχαν τις συνήθειές τους. Παρόλα αυτά, ο Μόρρις τράβηξε έναν δρόμο μαζί τους. Τα φρόντιζε, τα επιδιόρθωνε, τα μοιραζόταν με άλλους. Και τις νύχτες, ο Μόρρις έγραφε ξανά το δικό του βιβλίο, για τις χαρές, τις λύπες, όσα ήξερε κι όσα έλπιζε.

Το 2012, το ομώνυμο animation είχε βραβευτεί με το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους (84η απονομή βραβείων Όσκαρ) αλλά και ακόμα 14 βραβεία ανάμεσα στα οποία το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Όστιν και της Τακόμα και το Βραβείο Καλύτερου Animation Μικρού Μήκους στο Cinequest Film Festival. Η σκηνοθεσία ήταν του ίδιου του Γούιλιαμ Τζόυς μαζί με τον Μπράντον Όλντεμπουργκ σε παραγωγή των Moonbot Studios. Δημιουργήθηκε με μικτές τεχνικές στον υπολογιστή, μινιατούρες και ζωγραφικής στο χέρι.

Πηγή: https://www.elniplex.com/%CF%84%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B9%CF%80%CF%84%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%B9%CF%82-%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%81/

Μια φορά ήταν … η Κολοτούμπα

Μια φορά ήταν η Κολοτούμπα

Μια φορά ήταν η Κολοτούμπα

Ένα παραμύθι για τη σωστή διατροφή
Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου
Εικονογράφηση: Νίκος Μαρουλάκης
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006
32 σελίδες

Παρουσίαση

Η Κολοτούμπα που έτρωγε μόνο μπανάνες αποφασίζει να πάρει μέρος στους αγώνες της ζούγκλας, αλλά είναι απογοητευμένη, γιατί στην προπόνηση τα πάει χάλια. Ο φίλος της ο Πανωκάτω, της δίνει τη χρυσή συμβουλή: «Όποιος τρώει σωστά, κοιμάται σωστά, γυμνάζεται σωστά είναι γερός και δυνατός».

Ήταν …μετά από έξι βδομάδες…

— Τι βλέπουν τα μάτια μου, Κολοτούμπα! Κλαις ή κάνω λάθος; ρώτησε ο Πανωκάτω. Τι συμβαίνει πάλι;

— Κλαίω ναι, κλαίω, κλαίω γιατί ακολούθησα τις οδηγίες σου και να τα χάλια μου!

— Κάποιο λάθος μυρίζομαι, Κολοτούμπα, είπε ο Πανωκάτω. Έλα, για πες μου τι έκανες.

— Την πρώτη εβδομάδα έφαγα ψάρι, κρέας, κοτόπουλο, αυγά. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ, είπε η Κολοτούμπα και συνέχισε να περιγράφει τι έφαγε τις άλλες βδομάδες.

— Χο χο χο! Και σε πέρναγα και για έξυπνη, Κολοτούμπα, ξέσπασε σε γέλια ο Πανωκάτω. Για να γίνεις γερή και δυνατή, δε φτάνει μόνο να ξέρεις τι τροφές πρέπει να τρως αλλά και πώς να τις τρως. Εσύ, παιδί μου, έτρωγες ένα δάχτυλο* κάθε βδομάδα. Δε σου ‘μεινε δάχτυλο για δάχτυλο! Το ξέρεις ότι πρέπει να τρως κάθε μέρα απ’ όλες τις ομάδες τροφών; Έλα να σκεφτούμε πώς θα παίρνεις γεύσεις απ’ όλα τα δάχτυλα, κάθε μέρα. Μόλις μου ήρθε μια ιδέα. Νομίζω ότι θα σε βοηθήσει πολύ. Περίμενε και θα δεις.

Ήταν…την άλλη μέρα…

Η Κολοτούμπα κατάλαβε πως για να γίνει γερή και δυνατή πρέπει να τρώει τρόφιμα, απ’ όλα τα είδη κάθε μέρα.

Έτσι η Κολοτούμπα, αφού απόκτησε σωστές συνήθειες διατροφής, άρχισε ένα σκληρό πρόγραμμα δουλειάς για να κερδίσει τους αγώνες.

Ήταν …το άλλο καλοκαίρι.

Καλή συνέχεια στο διάβασμα!!!

Ανοικτή Βιβλιοθήκη στο διαδίκτυο – Όλα τα βιβλία που αναφέρονται εδώ διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο Διαδίκτυο από τους δημιουργούς ή τους εκδοτικούς οίκους ή είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων.

Παιδική λογοτεχνία

Μαρία Αγγελίδου | Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη | Κατερίνα Αναγνώστου

Νικόλας Ανδρικόπουλος | Μαρία Ανδρικοπούλου |Φιλομήλα Βακάλη – Συρογιαννοπούλου

Λήδα Βαρβαρούση | Αγγελική Βαρελλά | Ελένη Γερουλάνου

Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη | Κική Δημητριάδου | Ελένη Δικαίου

Σοφία Ζαραμπούκα | Άλκη Ζέη | Παντελής Ζούρας | Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Βασιλική Κάργα | Καλλιώ Καστρησίου |Λώρη Κέζα

Μάνος Κοντολέων | Ιωάννα Κυρίτση | Σοφία Μαντούβαλου

Γιώργος Μαρίνος | Βούλα Μάστορη | Έρη Μαυράκη

Μαρία Μαυρίδου – Καλούδη | Σύρμω Μιχαήλ | Αμάντα Μιχαλοπούλου

Χρήστος Μπουλώτης| Βασιλική Νευροκοπλή | Μαρούλλα Πανάγου

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης | Βασίλης Παπαθεοδώρου | Σοφία Παράσχου

Γιολάντα Πατεράκη | Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου | Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου

Αγγελική Σχοινά | Βαγγέλης Τασιόπουλος | Ευγένιος Τριβιζάς

Γιολάντα Τσιαμπόκαλου | Κυριάκος Χαρίτος | Πάνος Χριστοδούλου

Βάσω Ψαράκη | Λίτσα Ψαραύτη | Δήμητρα Ψυχογιού

Κλασική λογοτεχνία

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης | Γεώργιος Βιζυηνός | Δημήτριος Βικέλας

Ιωάννης Δαμβέργης | Αργύρης Εφταλιώτης | Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Κωνσταντίνος Καβάφης | Ανδρέας Κάλβος | Ανδρέας Καρκαβίτσας

Κώστας Καρυωτάκης | Ιωάννης Κονδυλάκης | Βιτσέντζος Κορνάρος

Κώστας Κρυστάλλης | Ανδρέας Λασκαράτος | Λορέντζος Μαβίλης

Παύλος Νιρβάνας | Αλέξανδρος Πάλλης | Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Ζαχαρίας Παπαντωνίου | Καλλιρόη Παρρέν | Ιωάννης Πολέμης

Μαρία Πολυδούρη |Λάμπρος Πορφύρας | Αλέξανδρος – Ρίζος Ραγκαβής

Εμμανουήλ Ροΐδης |Γεώργιος Σουρής | Γεώργιος Τερτσέτης

Μάρκος – Αντώνιος Φόσκολος |Κωνσταντίνος Χατζόπουλος | Γεώργιος Χορτάτσης

Γιάννης Ψυχάρης

http://www.openbook.gr/2011/10/anoikth-bibliothhkh.html

ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΤΗΣ ΖΗΛΕΙΑΣ

ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΤΗΣ ΖΗΛΕΙΑΣ

Ένα παραμύθι για ένα μικρόβιο αλλιώτικο από τα άλλα, που μπορεί να τρυπώσει ακόμη και στο σπίτι σας ή στην τάξη σας. Διαβάστε αυτή την ιστορία και θα είστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσετε.