Αρχείο μηνός Σεπτέμβριος 2021

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Ρούχα – Παπούτσια

Είναι αναγκαίο να φοράνε τα παιδιά άνετα, εύκολά, όχι καλά ρούχα που θα κινδυνεύουν να λερωθούν. Σας συστήνουμε να φοράνε φόρμες, κολάν, παντελόνια με λάστιχο και άνετα μπλουζάκια, ενώ για τις ζεστές μέρες σορτσάκια ή φούστες τα κορίτσια με κοντό κολλάν από μέσα. Ως προς τα παπούτσια προτιμήστε αυτά με το βέλκρο (κρατς) και αποφύγετε τα κορδόνια, γιατί σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν έχουν ακόμη κατακτήσει πλήρως τους λεπτούς χειρισμούς που τους επιτρέπουν να δένουν μόνα τους τα κορδόνια τους. Παρακαλούμε οι ζακέτες και τα μπουφάν να είναι μαρκαρισμένα με το όνομά τους.

Μέσα στην τσάντα θα υπάρχουν:

 • μια αλλαξιά ρούχα και εσώρουχα σε μια νάιλον σακούλα για να μην κινδυνεύουν να λερωθούν από το κολατσιό ή το φαγητό.
 • μια μικρή πετσέτα τετράγωνη, που τη χρησιμοποιούν τα νήπια ως σουπλά
 • ένα μικρό μπουκαλάκι ή παγουρίνο με νερό
 • πιρούνι και κουτάλι εφόσον χρειάζονται για το κολατσιό ή το φαγητό
 • τάπερ κολατσιού. Προτιμήστε φρούτα, σάντουιτς, κέικ, σπιτικά κουλουράκια, τόστ, γιαούρτι, κουλούρι, μπάρες δημητριακών, σπιτικές πίτες. Αποφύγετε τσιπς, πατατάκια, κρουασάν, χυμούς και αναψυκτικά, καραμέλες, σοκολάτες.

Σε όλα τα ατομικά είδη του παιδιού να αναγράφεται το όνομά του με ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

(Μόνο για το ολοήμερο):

 • Τάπερ ανοξείδωτο μεταλλικό, αν πρόκειται για φαγητό που θα χρειαστεί ζέσταμα. Το τάπερ να το τοποθετείτε σε γερή πλαστική σακούλα για να μη λερωθεί το υπόλοιπο περιεχόμενο της τσάντας από τυχόν διαρροές του σκεύους. Τόσο στο τάπερ όσο και στο καπάκι θα πρέπει να είναι γραμμένο το όνομα του παιδιού με ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Κατά την προσέλευση το παιδί τοποθετεί το τάπερ στο ψυγείο ή στον πάγκο της κουζίνας.

Συζητήστε και συμφωνείστε από το προηγούμενο βράδυ για το κολατσιό και το φαγητό του παιδιού. Διαλέξτε τις πρώτες μέρες φαγητά που του αρέσουν και αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες.

 • Θήκη αποθήκευσης ρούχων με μέσα πανωσέντονο, κατωσέντονο, μαξιλαροθήκη, μικρό μαξιλάρι και όταν κρυώσει ο καιρός μία κουβερτούλα (όλα μικρό μέγεθος για κρεββάτι μωρού). Γράφετε πάνω στη θήκη αποθήκευσης το ονοματεπώνυμο του παιδιού, τα φέρνετε καθαρά κάθε Δευτέρα και τα παίρνετε για πλύσιμο κάθε Παρασκευή.

Παρακαλούμε να ελέγχετε καθημερινά την τσάντα του παιδιού, ώστε να αλλάζετε τα ρουχαλάκια ή την πετσέτα αν έχουν λερωθεί και για να αποτρέπετε το παιδί να φέρνει πράγματα από το σπίτι. Απαγορεύεται αυστηρά να φέρνουν παιχνίδια από το σπίτι λόγω της πανδημίας, εκτός από τα απαραίτητα δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα άλλο στη τσάντα!

Αυτοεξυπηρέτηση: Το παιδί πρέπει να πηγαίνει μόνο του τουαλέτα, να πλένει τα χέρια του, να ντύνεται και να ξεντύνεται, να τρώει, να βάζει και να βγάζει τα παπούτσια του.

Γενέθλια – Γιορτές: τα κεράσματα θα είναι συσκευασμένα και θα δίνονται κατά το σχόλασμα των παιδιών στους ενήλικους συνοδούς για ευνόητους λόγους! Αν θέλετε να κεράσετε μόνο το τμήμα του παιδιού σας θα φέρνετε κάτι μη φαγώσιμο για να μπαίνει στη τσάντα των παιδιών και να μην αισθάνονται άσχημα τα υπόλοιπα παιδιά όταν κατά την έξοδο τους από το νηπιαγωγείο τα μισά παιδιά παίρνουν κάτι και τα υπόλοιπα όχι.

Το ωράριο λειτουργίας του νηπιαγωγείου θα τηρείται αυστηρά από όλους μας, ειδικά τώρα λόγω του covid 19, η πόρτα θα κλείνει το πρωί 8.30 και η αποχώρηση θα γίνεται μέχρι τις 13.00 και τις 16.00 και όχι αργότερα.

Τα self test θα γίνονται στα παιδιά κάθε Δευτέρα και Πέμπτη και οι σχολικές κάρτες θα επιδεικνύονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Σημείωση: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους μας

Ωράριο Λειτουργίας Νηπιαγωγείου

 • Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα 8.15 – 13.00

Υποδοχή μαθητών: 8:15 – 8:30

Αναχώρηση μαθητών: 12.45 – 13.00

 • Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα 13.00 – 16:00

Υποδοχή μαθητών:  7:45 –  8:00 ή 8:15 – 8:30 (επιλέγουμε μία από τις δύο σταθερά και όχι ότι μας βολεύει κάθε μέρα)

Αναχώρηση μαθητών: 15.45 -16.00

Η Πρωινή Ζώνη (Υποδοχή μαθητών:  7:45 –  8:00) είναι μόνο για τα παιδιά που είναι στο ολοήμερο!

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 • Γέροντα Βασιλική: 7.45 – 12.10 (Πρωινή Ζώνη – 1ο Τμήμα)
 • Κερασιλίδου Κική: 8.15 – 13.00 (2ο Τμήμα)
 • Γιώργου Σεβαστή: 8.15 – 13.00 (Τμήμα Ένταξης)
 • Γκέσιου Εύη: 12.10 – 16.00 (1ο Τμήμα – Ολοήμερο)

Ακόμη και αν βλέπετε τις εκπαιδευτικούς νωρίτερα ή αργότερα του διδακτικού τους ωραρίου στο Νηπιαγωγείο δεν σημαίνει ότι αναλαμβάνουν να προσέχουν παιδιά, είναι εκεί γιατί θέλουν να προετοιμαστούν, έχουν δουλειές γραφείου κτλ.

Οπότε πχ τα παιδιά του ολοήμερου που έχουν δηλώσει Πρωινή Ζώνη τα παραλαμβάνει μόνο η κ. Γέροντα και καμία άλλη από τις 7.45 έως τις 8.00 γιατί ακόμα κι αν είναι άλλες εκπαιδευτικοί στο νηπιαγωγείο δεν εργάζονται εκείνη την ώρα.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία!

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ/ΥΠΝΟΣ

Πρόγευμα: Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα τα παιδιά προγευματίζουν καθημερινά γύρω στις 10.00π.μ. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο το παιδί να φέρνει στην τσάντα του:

 • το πρόγευμα του
 • μία μικρή υφασμάτινη πετσέτα που θα στρώνει στο τραπέζι
 • ένα παγουρίνο ή πλαστικό μπουκάλι για νερό με το όνομα του
 • ό,τι άλλο είναι απαραίτητο (π.χ. κουτάλι, καλαμάκι)

Γεύμα: (αν είναι στο ολοήμερο τμήμα). Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα τα παιδιά γευματίζουν καθημερινά γύρω στις 13.00μ.μ

Όλα τα παραπάνω και επιπλέον

 • ένα ανοξείδωτο μπολ με το μεσημεριανό φαγητό του

Προτείνεται οι γονείς να δίνουν υγιεινές τροφές στο παιδί τους ως πρόγευμα, όπως ένα σάντουιτς, ένα γιαούρτι, κάποιο φρούτο (καθαρισμένο), ή οτιδήποτε άλλο προτιμά το παιδί.

Καλό είναι να αποφεύγεται να φορτώνεται το παιδί με πολλά φαγώσιμα ή πράγματα που δυσκολεύεται να τα διαχειριστεί και να τα φάει, γιατί είναι πιθανό αυτό να αποτελέσει αφορμή για αντιδράσεις προς το Νηπιαγωγείο, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες, καραμέλες και μαστίχες, να αποφεύγονται για λόγους υγείας και ασφάλειας των παιδιών. Τέλος επειδή αρκετά παιδιά διαμαρτύρονται και ζητούν φαγητό από τις 9.30 παρακαλούμε να παίρνουν ολοκληρωμένο πρωινό πριν ξεκινήσουν τη μέρα τους (όχι μόνο γάλα).

Ενδεικτικά γεύματα  για το φαγητό του ολοημέρου

 • Μπιφτέκια με πατάτες ή με ρύζι,
 • Κοτόπουλο σε μπουκίτσες με πατάτες ή με ζυμαρικά,
 • Μακαρόνια με κιμά,
 • Ζυμαρικά (φιογκάκια, πένες, ριγκατόνι) με λίγη κόκκινη σάλτσα και τριμμένο τυρί
 • Γεμιστή ντομάτα με ρύζι,
 • Κοκκινιστό μοσχάρι σε μπουκίτσες με ελάχιστη σάλτσα γαρνιρισμένο με ρύζι,
 • Φακές πηχτές
 • Φασόλια γίγαντες στο φούρνο
 • Αρακά, όχι πολύ λαδερό
 • Κεφτεδάκια
 • Σπανακόπιτα ή Τυρόπιτα (εννοείται σπιτική… θα “καθαρίσει” η γιαγιά)
 • Πίτσα (εννοείται σπιτική)
 • Ομελέτα με τυρί και λαχανικά

Συνοδευτικά στο μεσημεριανό γεύμα

 • Σαλάτα. Η σαλάτα μπορεί να είναι αγγούρι και καρότο, ή αγγούρι και ντομάτα, ή μαρούλι, ή λάχανο και καρότο ή μικρός ντάκος (μικρό παξιμάδι, τριμμένη ντομάτα, τριμμένη φέτα, ελιές χωρίς το κουκούτσι και λίγο λαδάκι)
 • Τυρί. Ανάλογα το φαγητό μερικές φορές φέτα
 • Φρούτο.
 • Ψωμί

Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι το παιδί μπορεί μόνο του να ανοίξει και να κλείσει τα πράγματα του, όπως τα σακίδια, παγουρίνα και φαγητοδοχεία. Επίσης ότι μπορεί να τρώει μόνο του, χωρίς την βοήθεια ενήλικα.

Η σχολαστική φροντίδα όλων των παραπάνω, από την πρώτη κιόλας μέρα του παιδιού στο Νηπιαγωγείο και καθημερινά, αποτελεί βασικό στοιχείο της οργάνωσης της ώρας του φαγητού, η οποία είναι ώρα Αγωγής.

Ύπνος ολοήμερο

 • Θήκη αποθήκευσης ρούχων με μέσα πανωσέντονο, κατωσέντονο, μαξιλαροθήκη, μικρό μαξιλάρι και όταν κρυώσει ο καιρός μία κουβερτούλα (όλα μικρό μέγεθος για κρεββάτι μωρού). Γράφετε πάνω στη θήκη αποθήκευσης το ονοματεπώνυμο του παιδιού, τα φέρνετε καθαρά κάθε Δευτέρα και τα παίρνετε για πλύσιμο κάθε Παρασκευή.

Λειτουργία Νηπιαγωγείων

Ωρολόγιο Πρόγραμμα

Ο Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου Νηπιαγωγείου περιλαμβάνει: α) το βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές (νήπια και προνήπια), αφορά όλα τα τμήματα και διαρκεί από τις 8.15 μέχρι τις 13.00 και β) το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα που διαρκεί από τις 13.00 μέχρι τις 16:00. Στο πλαίσιο του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας τμήματος πρόωρης υποδοχής από 7:45 μέχρι 8:30. Η υποδοχή των μαθητών είναι διάρκειας 15 λεπτών και γίνεται από 7:45 έως 8:00 για το τμήμα πρόωρης υποδοχής και από 8:15 έως 8:30 για το βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα.

Κατανομή τμημάτων – Η κατανομή των μαθητών σε τμήματα γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, αφού ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως η ηλικία (νήπια – προνήπια), το φύλο και οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των νηπίων, με στόχο να υπάρξει μια ισόρροπη κατανομή των μαθητών στα τμήματα.

Επιτήρηση μαθητών – Ασφάλεια μαθητών Οι εκπαιδευτικοί των νηπιαγωγείων παραλαμβάνουν τους μαθητές στην είσοδο του νηπιαγωγείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των νηπίων/προνηπίων δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των νηπίων/προνηπίων και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του, οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Η αποχώρηση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου. Αιτήματα γονέων για πρόωρη αποχώρηση ή καθυστερημένη προσέλευση μαθητών/τριών για λόγους ιατρικής υποστήριξης ή θεραπευτικής παρέμβασης, γίνονται δεκτά κατόπιν προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης από δημόσιο φορέα, από την οποία προκύπτει με ακρίβεια η ανάγκη της ανωτέρω απουσίας καθώς και ο ακριβής χρόνος αυτής. Επισημαίνεται ότι τόσο ο φορέας που εκδίδει τη βεβαίωση όσο και ο φορέας υλοποίησης της θεραπευτικής παρέμβασης ή ιατρικής υποστήριξης, πρέπει να είναι δημόσιοι φορείς.

Εγγραφή στο τμήμα ένταξης Μαθητές/τριες, οι οποίοι δεν διαθέτουν αξιολογική έκθεση – γνωμάτευση από Κ.Ε.Σ.Υ. για υποστήριξη από Τ.Ε., δύνανται να υποστηρίζονται από Τ.Ε. με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ύστερα από: α) εισήγηση της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. ή της Ομάδας Εκπαιδευτικής Υποστήριξης μαθητών/τριών, εφόσον η υποστήριξη αυτή συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό του βραχυχρόνιου προγράμματος παρέμβασης, β) σχετικό αίτημα των γονέων ή κηδεμόνων και γ) σύμφωνη γνώμη του/της Συντονιστή/ στριας Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ή του/της Συντονιστή/στριας παιδαγωγικής ευθύνης του σχολείου».

«Σκοπός των Τμημάτων ένταξης είναι η πλήρης ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία στο σχολικό περιβάλλον μέσα από ειδικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Ο εκπαιδευτικός του ΤΕ υποστηρίζει τους μαθητές εντός του περιβάλλοντος της τάξης τους, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων, με στόχο τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων και των διδακτικών πρακτικών, καθώς και την κατάλληλη προσαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού και του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Η υποστήριξη σε ιδιαίτερο χώρο υλοποιείται εφόσον το επιβάλλουν οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα μελλοντικής υποστήριξης αυτών εντός του περιβάλλοντος της τάξης τους».

Οι Εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης (Τ.Ε.) αξιολογούν τους μαθητές για τη διερεύνηση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών με βάση τις προτάσεις οι οποίες  έχουν υποβληθεί στο σύλλογο διδασκόντων από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τάξεων. Προκειμένου να εντάξουν τους μαθητές στο Τ.Ε., λαμβάνουν υπόψη:

 • τη σοβαρότητα των εκπαιδευτικών αναγκών,
 • την ανάγκη για εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα,
 • την ηλικία και την τάξη στην οποία φοιτούν οι προτεινόμενοι να παρακολουθήσουν το Τ.Ε.,
 • τον αριθμό των μαθητών που έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν αποτελεσματικά και προτείνουν αυτούς που θα υποστηριχθούν από το τμήμα ένταξης με τεκμηριωμένη εισήγηση.

Επανάληψη φοίτησης στο νηπιαγωγείο για ένα (1) ακόμη έτος μπορεί να γίνει με τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων, όταν βεβαιώνεται με γνωμάτευση Κ.Ε.Σ.Υ. ή δημόσιου ιατροπαιδαγωγικού κέντρου ή σχετική βεβαίωση του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαίδευσης ή του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου νηπιαγωγών ότι ο μαθητής παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες για να παρακολουθήσει την Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου.» Σε κάθε περίπτωση δεν εγγράφεται ούτε δύναται να επαναφοιτήσει στο νηπιαγωγείο μαθητής που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ή επαναφοίτησης έχει συμπληρώσει την ηλικία των επτά (7) ετών».

Η παράλληλη στήριξη παρέχεται σε μαθητές βάσει της γνωμάτευσης του Κ.Ε.Σ.Υ. εξαιτίας των ειδικών εκπαιδευτικών τους αναγκών. Η στήριξη από ειδικό εκπαιδευτικό μπορεί να γίνεται σε μόνιμη και προγραμματισμένη βάση. Την παράλληλη στήριξη εισηγείται αποκλειστικά το οικείο Κ.Ε.Σ.Υ. το οποίο με γραπτή γνωμάτευση του καθορίζει τις ώρες παράλληλης στήριξης κατά περίπτωση. Οι αιτήσεις για παράλληλη στήριξη υποβάλλονται στη διεύθυνση του σχολείου και μέσω της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης διαβιβάζονται στη Διεύθυνση ΕΑΕ του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων για έγκριση και προγραμματισμό εκτέλεσης. Ο χρόνος υποβολής αιτήσεων παράλληλης στήριξης ορίζεται από την ημερομηνία εγγραφής στο σχολείο μέχρι την 20ή Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ COVID 19

Χρήση μάσκας

Η σωστή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά από τη μετάδοση της λοίμωξης.

Εκπαίδευση των παιδιών ανάλογα με τις δυνατότητες της ηλικίας τους και συστηματική εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.

Είναι σημαντικό να γίνεται συστηματική εκπαίδευση των παιδιών με επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες στο σπίτι όπως και στο νηπιαγωγείο εφαρμογής των μέτρων προφύλαξης για την εξοικείωση των μικρών παιδιών σχετικά με τη μάσκα και το πλύσιμο των χεριών, στο σπίτι όπως και στο νηπιαγωγείο.

Σύσταση προς τους γονείς για έλεγχο των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι .

Μαθαίνουμε λοιπόν μαζί στα παιδάκια μας πως να πλένουν τα χεράκια τους και πως να χρησιμοποιούν τη μάσκα, βοηθάει να τους πείτε ότι θα τραγουδάνε το τραγούδι των γενεθλίων 2 φορές όταν πλύνουν τα χεράκια και μετά να τα ξεπλένουν

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Μυαλγίες
 • Ρίγος
 • Πονοκέφαλος
 • Δυσκαταποσία
 • Ρινική καταρροή/συμφόρηση
 • Ναυτία / έμετος
 • Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις
 • Γονείς/κηδεμόνες με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή/και πυρετό δεν επιτρέπεται να συνοδεύουν τα παιδιά και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί λοίμωξή τους από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τον υπεύθυνο του Νηπιαγωγείου και να ακολουθούν τις οδηγίες για κατ’ οίκον απομόνωση του οικογενειακού περιβάλλοντος συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
 • Κάθε άτομο (παιδί ή μέλος του προσωπικού) που έχει έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 δεν θα προσέρχεται στο Νηπιαγωγείο για 14 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με τον ασθενή και στο διάστημα αυτό θα παρακολουθείται στενά η υγεία του για το ενδεχόμενο εμφάνισης συμπτωμάτων

Οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας

α. Πώς φοράω τη μάσκα

 • Πριν εφαρμόσω τη μάσκα στο πρόσωπό μου:

✓ Πλένω προσεκτικά τα χέρια μου με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ξεπλένω με τρεχούμενο νερό, σκουπίζω τα χέρια με ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS-CoV-2 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 15 χειροπετσέτα μιας χρήσης, κλείνω με αυτήν την βρύση και την πετάω στον κάδο απορριμμάτων. ή

✓ Τρίβω καλά τα χέρια με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό μέχρι αυτό να στεγνώσει. ΔΕΝ ξεχνώ κανένα σημείο των χεριών και επιμένω ανάμεσα στα δάκτυλα.

 • Με στεγνά και καθαρά χέρια αφαιρώ τη καθαρή μάσκα μου από το σακουλάκι που τη φυλάω, πιάνοντάς τη από το λαστιχάκι.
 • Φέρνω τη μάσκα προσεκτικά στο πρόσωπό μου ώστε η ανοιχτόχρωμη πλευρά (εσωτερική) να ακουμπήσει τη μύτη και το στόμα μου κρατώντας το λαστιχάκι ακόμη με το χέρι.
 • Με το άλλο χέρι εφαρμόζω το ένα λάστιχο στο αυτί μου και με αργή και προσεκτική κίνηση περνάω το δεύτερο λάστιχο και στο άλλο αυτί.
 • Όταν τοποθετήσω και τα δύο λαστιχάκια στα αυτιά μου, φέρνω τα δάκτυλά μου στις δύο πλευρές της μύτης και πιέζω το έλασμα που έχει η μάσκα ώστε να αγκαλιάσει τη μύτη μου και συνεχίζω την απαλή κίνηση προς και πάνω στα ζυγωματικά μου.
 • Τραβώ με ήπιες κινήσεις τη μάσκα από την κάτω πλευρά ώστε να ξεδιπλώσει και να αγκαλιάσει το πηγούνι μου.
 • Ελέγχω ότι η μάσκα έχει εφαρμόσει καλά στο πρόσωπό μου και την νιώθω άνετα. Δοκιμάζω να μιλήσω για να καταλάβω ότι όταν χρειαστεί να το κάνω, αυτή δεν θα πέσει από τη μύτη μου.
 • Θυμάμαι πάντα ότι εάν η μάσκα δεν εφαρμόζει απόλυτα στο στόμα και την μύτη μου και αφήνει κενά στο πρόσωπο μου δεν προσφέρει προστασία, αντιθέτως απλά με δυσκολεύει. • Tip!! Κάντε εφαρμογή μπροστά στον καθρέπτη τις πρώτες φορές ώστε να είστε σίγουροι για τις κινήσεις όταν δεν θα έχετε αυτήν την δυνατότητα.

β. Πως χειρίζομαι τη μάσκα – τα ΠΡΕΠΕΙ…

 • Φορώ μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός.
 • Φορώ μάσκα που δεν είναι χαλαρή στο πρόσωπό μου.
 • Χρησιμοποιώ πάντα καθαρή και χωρίς φθορές μάσκα.
 • Φυλάω τη μάσκα σε καθαρό σακουλάκι πριν την φορέσω.
 • Τοποθετώ τη μάσκα μέσα στο σακουλάκι κρατώντας την από το ένα λάστιχο.
 • Τοποθετώ την κάθε μάσκα σε ξεχωριστό σακουλάκι.
 • Έχω πάντα μαζί μου στο σχολείο τουλάχιστον δύο μάσκες (σε ξεχωριστά σακουλάκια η καθεμιά).
 • Αφαιρώ τη μάσκα από το πρόσωπό μου τραβώντας ταυτόχρονα και τα δύο λαστιχάκια.
 • Τρίβω τα χέρια μου με αντισηπτικό διάλυμα μετά την αφαίρεση της μάσκας.
 • Χειρίζομαι σωστά τη μάσκα που θέλω να αφαιρέσω για λίγο: αφαιρώ τη μάσκα όπως περιγράφηκε παραπάνω, την κρατώ από τα λαστιχάκια και την διπλώνω με την εσωτερική πλευρά προς τα μέσα, την τοποθετώ στο σακουλάκι της.
 • Πλένω κάθε μέρα τις μάσκες που έχω χρησιμοποιήσει την ίδια μέρα
 • Πλένω τη μάσκα καλά, στο χέρι ή σε πλυντήριο, χρησιμοποιώ νερό σε υψηλή θερμοκρασία τουλάχιστον 60°C, και όταν στεγνώσει τη σιδερώνω καλά και την τοποθετώ σε καθαρό σακουλάκι.

 Η μάσκα είναι το πιο προσωπικό μου αντικείμενο.

 • Tip!! Χρησιμοποιείτε σακουλάκια μεγαλύτερων διαστάσεων από τη μάσκα για να διευκολύνονται οι κινήσεις σας. Τα σακουλάκια τροφίμων είναι μια εύκολη λύση.

γ. Πώς χειρίζομαι τη μάσκα – τα ΔΕΝ …

 • Δεν αφαιρώ τη μάσκα μου όταν βρίσκομαι σε εσωτερικούς χώρους ή σε εξωτερικούς χώρους όταν η απόσταση είναι μικρότερη του ενάμιση μέτρου από άλλο άτομο Αυτές ακριβώς είναι οι καταστάσεις που χρειάζεται να προστατευθώ με τη μάσκα.
 • Δεν κατεβάζω την μάσκα όταν θέλω να μιλήσω σε κάποιον Όταν μιλάω απελευθερώνονται σταγονίδια, αυτή τη διαδικασία θέλω να σταματήσω με τη χρήση της μάσκας.
 • Δεν αγγίζω το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα συγκρατεί σταγονίδια που φέρουν τον ιό, έτσι ο ιός μπορεί να περάσει στα χέρια μου και στη συνέχεια να αγγίξω και να μολύνω το πρόσωπό μου και άλλα αντικείμενα και επιφάνειες.
 • Δεν αφήνω την μάσκα να πέσει από τη μύτη μου Εάν κατέβει η μάσκα και θέλω να τη διορθώσω, πιέζω ξανά το έλασμα και τραβώ σε καλύτερη θέση τα λαστιχάκια. Εφαρμόζω υγιεινή των χεριών αμέσως μετά από αυτήν την κίνηση.
 • Δεν κατεβάζω τη μάσκα στο πηγούνι μου ούτε αφήνω έξω μύτη ή στόμα Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνω την προστασία που δίνει η μάσκα, ενώ η εξωτερική πλευρά της μάσκας βρίσκεται πολύ κοντά στο στόμα μου και υγραίνεται. Επιπλέον όταν την ανεβάσω θα επιμολύνω τα χέρια μου και το πρόσωπό μου.
 • Δεν φορώ μάσκα που νιώθω υγρή Η υγρή μάσκα δυσκολεύει την αναπνοή και παύει να προσφέρει προστασία.
 • Δεν φορώ μάσκα που είναι βρώμικη ή έχει φθορές (σχισίματα ή οπές) Η βρώμικη μάσκα είναι περισσότερο επικίνδυνη παρά προστατευτική, ενώ η φθαρμένη δεν προστατεύει και δίνει ψευδές αίσθημα ασφάλειας.
 • Δεν μοιράζομαι τη μάσκα μου με κανέναν άλλο, ακόμη και εάν αυτός είναι το πιο κοντινό μου άτομο, και δεν την αφήνω εκτεθειμένη στα αγγίγματα άλλων μου σε επιφάνειες (καρέκλες, θρανία, τραπεζάκια κλπ.) Η μάσκα επιμολύνεται και ταυτόχρονα μολύνει τις επιφάνειες.
 • Δεν χρησιμοποιώ ποτέ το ίδιο σακουλάκι για διαφορετικές μάσκες, η κάθε μάσκα έχει το δικό τους σακουλάκι Τα μικρόβια από τις βρώμικες μάσκες μολύνουν το σακουλάκι, επιβιώνουν μέσα σε αυτό για πολλές ώρες και θα μολύνουν και άλλη μάσκα εάν τοποθετηθεί εκεί.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

Λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάτε!

Προστατέψτε το παιδί σας, την οικογένειά σας και το σχολείο

 Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίρνουν μέτρα προφύλαξης από τον ιό (SARSCoV-2) που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής:

– Να φορούν προστατευτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους καθώς και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός. Συζητήστε μαζί τους τον τρόπο της σωστής χρήσης μάσκας. Επιμείνετε ότι η μάσκα είναι αυστηρά προσωπικό αντικείμενο.

– Να αποφεύγουν την κοντινή επαφή με άτομα που δεν ανήκουν στο οικογενειακό σας περιβάλλον τηρώντας τη μέγιστη δυνατή απόσταση από φίλους, γνωστούς και άγνωστους.

– Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά με την επιστροφή στο σπίτι, πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

– Να κρατούν με ευλάβεια αποστάσεις από τους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας-πρέπει να τους προστατέψουμε!

– Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού.

– Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.

 Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.