Η επέτειος της 25ης Μαρτίου πλησιάζει και στο νηπιαγωγείο μας αρχίσαμε τις ετοιμασίες. Μάθαμε μέσα από βιβλία και εκπαιδευτικά βίντεο τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Μέσα από ποικίλο εκπαιδευτικό υλικό, προσπαθήσαμε να φανταστούμε πώς ζούσαν οι Έλληνες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας , πώς αποφάσισαν να ξεσηκωθούν και πώς ένιωθαν σκλαβωμένοι. Επίσης, συζητήσαμε για την σημαντική έννοια της ελευθερίας και την αγάπη για την πατρίδα. Γνωρίσαμε την ελληνική σημαία και μάθαμε για το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας “Ελευθερία ή Θάνατος” που κάθε συλλαβή σχηματίζει τις εννέα ρίγες της ελληνικής σημαίας και στην συνέχεια φτιάξαμε σημαιάκια.
Γνωρίσαμε τους Ήρωες της Επανάστασης και μάθαμε πληροφορίες για την ζωή τους και την προσφορά τους στον αγώνα. Μας εντυπωσίασαν οι ήρωες και αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε τα πορτραίτα τους. Χωριστήκαμε σε δυάδες, διαλέξαμε τον αγαπημένο μας ήρωα και τον ζωγραφίσαμε, βλέποντας τις φωτογραφίες τους στον διαδραστικό μας πίνακα.
Εκτός από άντρες ήρωες υπήρχαν και γυναίκες ηρωίδες με γνωστότερες τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους. Εκτός όμως από αυτές υπήρχαν και άλλες ηρωίδες και αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε σε αυτές.
Διαβάσαμε το βιβλίο της καλλιτέχνιδας Έφης Σπηλιώτη με τίτλο “17 Ηρωίδες 1821. Μόνο με δάφνες, ελιές κι αγριολούλουδα” όπου απεικονίζoνται 17 Ελληνίδες Ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης. Ξεφυλλίσαμε το βιβλίο, παρατηρήσαμε πως όλες οι ηρωίδες απεικονίζονται μέσα σε στεφάνια με πολύχρωμα φύλλα και λουλούδια και ξεχωρίσαμε δύο: τη Μαντώ Μαυρογένους και τη Δέσπω Μπότση. Διαβάσαμε τις ιστορίες της ζωής τους, καταλάβαμε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και το σπουδαίο έργο τους για το οποίο είναι γνωστές μέχρι τις μέρες μας. Ειδικότερα η Μαυρογένους μας εντυπωσίασε που πολεμούσε κι η ίδια στις μάχες κι είχε δώσει χρήματα για τον εξοπλισμό των Ελλήνων με πλοία, ενώ θαυμάσαμε τη Σουλιώτισσα ηρωίδα Μπότση για το θάρρος και τη γενναιότητά της να μην πέσει η ίδια και αγαπημένα της πρόσωπα στα χέρια των Τούρκων γι’ αυτό αποφάσισε να ανατιναχτούν μέσα στον Πύργο όπου είχαν καταφύγει. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε ατομικά καδράκια με τις ηρωίδες Μαυρογένους και Μπότση. Εκτυπώσαμε τα πορτραίτα τους και ένα μεγάλο φύλλο δάφνης που είναι σύμβολο των ηρώων και τα χρωματίσαμε με κηρομπογιές.
Στη συνέχεια προσθέσαμε λουλούδια για να ομορφύνουμε τα πορτραίτα, όπως ακριβώς απεικονίζονται στο βιβλίο της κ. Σπηλιώτη. Στην Μαντώ βάλαμε άγρια τριαντάφυλλα σε χρώμα άσπρο, ροζ, πορτοκαλί και γύρω γύρω δάφνες κι ελιές σε αποχρώσεις πράσινο και μπλε, ενώ στην Μπότση βάλαμε παπαρούνες κόκκινες και και γύρω γύρω δάφνες κι ελιές σε αποχρώσεις πράσινο, κίτρινο, μωβ. Βάλαμε κορδελάκι σε χρώματα της ελληνικής σημαίας για να στολίζει στο στεφάνι και σκοινάκι για να κρεμιέται και ετοιμάσαμε τα πιο όμορφα καρδάκια με τις ηρωίδες μας!
Στη συνέχεια συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας που έπρεπε να βρούμε τη σωστή ημερομηνία 1821. Τα νήπια που είναι πιο μεγάλα παιδάκια πια, κατάφεραν να βρουν ολόκληρη την ημερομηnία 25 Μαρτίου 1821 και μάλιστα το έγραψαν κιόλας!
Παίξαμε πολλά παιχνίδια και στον διαδραστικό μας πίνακα, όπως παιχνίδια μνήμης με τους ήρωες της Επανάστασης, καθώς επίσης γλωσσικά παιχνίδια και ακροστιχίδες.
Αλλά και στις ελεύθερες δραστηριότητες μας ενέπνευσε η επέτειος της 25ης Μαρτίου για διάφορες δημιουργίες…
Στο σχολείο μας γιορτάσαμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου βλέποντας εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα της ημέρας, διαβάσαμε το βιβλίο “Γεννήθηκα το 1821”, ακούσαμε τραγούδια της επανάστασης και φωτογραφηθήκαμε με τις χειροτεχνίες μας!
Και του χρόνου! Χρόνια πολλά!