Αποκριάτικο ξεφάντωμα!

DSC08279Οι Απόκριες είναι από τις αγαπημένες γιορτές των παιδιών! Είναι συνδυασμένες με μασκαράδες, στολές, χορό, γλέντι και χαρά! Έτσι, σκεφτήκαμε φέτος να έχουμε καθημερινά τις Απόκριες στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου μας, εγκαινιάζοντας μια νέα γωνιά στην τάξη μας…τι άλλο από την αγαπημένη “Γωνιά των μεταμφιέσεων” ! Σε ένα παλιό σεντούκι τοποθετήσαμε ρούχα, υφάσματα, φουλάρια, ρόμπες και πολλά αξεσουάρ όπως καπέλα, γυαλιά και τσάντες. Παρουσιάσαμε στα παιδιά το σεντούκι και το ανοίξαμε όλοι μαζί! Ενθουσιαστήκαμε με τα αντικείμενα και ανυπομονούσαμε να παίξουμε το παιχνίδι των μεταμφιέσεων! Για να ολοκληρωθεί το σκηνικό, τοποθετήσαμε  στην τάξη μας μια μεγάλη σκηνή τσίρκου που τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να μπαίνουν μέσα, να μεταμφιέζονται και να την αξιοποιούν δημιουργικά όπως θέλουν. Το παιχνίδι ξεκίνησε! Η γωνιά των μεταμφιέσεων αναπτύσσει την φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών μέσα από παιχνίδια ρόλων. Επιπλέον ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και βελτιώνει το λεξιλόγιό τους , αφού εκφράζονται ελεύθερα χωρίς κριτική.  Μεταμφιεστήκαμε σε γιατρό, σε μάγειρα, φορέσαμε ρούχα παραλίας και ονειρευτήκαμε το καλοκαίρι και πολλά άλλα! Ανυπομονούσαμε να έρθει η σειρά μας να παίξουμε στην γωνιά!

DSC08246 DSC08247 DSC08302

Παρακολουθήσαμε στον διαδραστικό πίνακα εκπαιδευτικά βίντεο για τις Απόκριες. Τι είναι οι Απόκριες; Πότε τις γιορτάζουμε; Πόσο διαρκούν; Γιορτάζονται σε όλο τον κόσμο; Ποια είναι τα ήθη και τα έθιμα στην Ελλάδα; Μάθαμε πολλά και συνεχίσαμε με διάφορα διαδραστικά παιχνίδια. Παίξαμε κρυπτόλεξα, παιχνίδια μαθηματικών και αποκριάτικα παζλ.

DSC08282  DSC08284 DSC08283

Βγάλαμε από το ντουλάπι αποκριάτικα επιτραπέζια παιχνίδια , όπως πάζλ και το παιχνίδι mix and match που ντύνεις σωστά τον κάθε μασκαρά!

DSC08312 DSC08313

Στο νηπιαγωγείο μας, πάντα φτιάχνουμε αυτοσχέδια επιτραπέζια. Φέτος φτιάξαμε ένα ντόμινο με μασκαράδες που άρεσε πολύ στα παιδιά!

DSC08365 DSC08366 DSC08367

DSC08289Απόκριες χωρίς μάσκες, δεν γίνεται! Αναζητήσαμε μάσκες στην τάξη μας και βρήκαμε μια διακοσμητική βενετσιάνικη, μια χάρτινη, μια μάσκα προστασίας όπως επίσης και μια μάσκα ενός αστείου προσώπου που έφτιαξε μια φίλη μας! Είδαμε στον διαδραστικό πίνακα φωτογραφίες από διάφορες μάσκες. Τι είναι η μάσκα; Τις φοράμε μόνο τις Απόκριες; Ποιοι φοράνε μάσκες καθημερινά; Συζητήσαμε με τα παιδιά για τη χρησιμότητα της ιατρικής μάσκας και τις περιπτώσεις των ανθρώπων που φοράνε μάσκες στην δουλειά τους. Στη συνέχεια εστιάσαμε στις αποκριάτικες μάσκες απ’ όλο τον κόσμο. Παρατηρήσαμε τα χρώματα και τα υλικά που είναι φτιαγμένες…άλλες από ξύλο, άλλες από ύφασμα, κάποιες από ξερά χόρτα… Μας άρεσαν πολύ! Κάποιες ήταν πολύ αστείες και άλλες πιο ρομαντικές και όμορφες, όπως οι βενετσιάνικες μάσκες. Πήραμε πολλές ιδέες που μας ενέπνευσαν να φτιάξουμε και τις δικές μας μάσκες.

DSC08286 DSC08287

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε τις δικές μας μάσκες για να στολίσουμε την τάξη μας. Διαλέξαμε διάφορα πατρόν, τις χρωματίσαμε και τις κόψαμε. Μετά κολλήσαμε λωρίδες από εφημερίδες και υφάσματα , ό,τι ήθελε ο καθένας για να τις διακοσμήσουμε. Εκφραστήκαμε δημιουργικά και φτιάξαμε μοναδικές μάσκες που στολίζουν τον τοίχο μας!

DSC08290 DSC08292 DSC08298

Οι Απόκριες μας ενέπνευσαν για τα καλά και ακόμα και στις ελεύθερες δραστηριότητες ζωγραφίζαμε μασκαράδες, κλόουν, μάσκες, μπαλόνια και κονφετί!

DSC08325 DSC08326

Τα παιδιά πρότειναν να φτιάξουμε μια μεγάλη μάσκα  και έναν κλόουν για το παράθυρο της τάξης μας. Για την  μάσκα, κόψαμε το πατρόν και την διασκοσμήσαμε κολλώντας πολύχρωμα χαρτάκια και αστεράκια. Κόψαμε πολλά πολύχρωμα φτερά από χαρτόνι και τα κολλήσαμε πάνω, όπως επίσης και ένα μεγάλο καλαμάκι για να την κρατάμε. Για τον κλόουν χρωματίσαμε το πρόσωπό του και για μαλλιά κάναμε αποτυπώματα από ρολό τουαλέτας που το βουτήξαμε σε τέμπερες. Γράψαμε και την ευχή ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ και το παράθυρό μας ήταν πανέμορφο! Όπως κι όλη η τάξη μας που ήταν στολισμένη αποκριάτικα και γιορτινή!

DSC08357 DSC08351 DSC08299

Ο Πάμπλο Πικάσο είναι αναμφίβολα ένας μεγάλος ζωγράφος που ασχολήθηκε με το καρναβάλι σε πολλούς πίνακές του. Αυτή τη φορά, γνωρίσαμε τον Πικάσο μέσα από τα πορτραίτα και τα περίεργα πρόσωπα που του άρεσε να ζωγραφίζει. Είδαμε πολλούς πίνακες και τους παρατηρήσαμε. Προσπαθήσαμε να μαντέψουμε το συναίσθημα που έχουν τα πορτραίτα και τα αναπαραστήσαμε. ‘Επειτα, συζητήσαμε για τα έντονα χρώματα που χρησιμοποιεί, για τα μοτίβα , τα γεωμετρικά σχήματα που διακρίνουμε αλλά και την ιδιαίτερη τεχνική του, που ονομάζεται κυβισμός.

DSC08303 DSC08304 

Στη συνέχεια, εκτυπώσαμε διάφορα πορτραίτα και τα παιδιά τα χρωμάτισαν όπως ο Πικάσο! Πραγματικά υπέροχες όλες οι δημιουργίες τους! Ευκαιρία και για μαθηματικά με τον κύριο Πικάσο: πόσα μάτια είναι στο χαρτί; πόσες μύτες; τα μετρήσαμε και ενώσαμε με τον σωστό αριθμό!

DSC08322 DSC08311  DSC08324

Το παιχνίδι με τα πορτραίτα του Πικάσο συνεχίστηκε με το αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι που φτιάξαμε και παίζεται με ζάρι! Σκοπός του παιχνιδιού είναι ποιος θα φτιάξει το ποιο αστείο πορτραίτο! Τα παιδιά ρίχνουν το ζάρι, βλέπουν ποιον αριθμό έφεραν και από την αντίστοιχη γραμμή του πίνακα διαλέγουν όποιο σκίτσο θέλουν και το σχεδιάζουν πάνω στην άδεια μάσκα προσώπου… μια αστεία μύτη, τρία μάτια περίεργα, δυο στόματα…όλες οι μάσκες ξεχωριστές και αστείες! Μας διασκέδασε πολύ το παιχνίδι αυτό και δε χορταίναμε να το παίζουμε!

DSC08393 DSC08394 DSC08395 DSC08396 DSC08398 DSC08399

Τα παιδιά αγάπησαν πολύ την τέχνη του Πικάσο! Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε ομαδικές μάσκες σαν τον Πικάσο και να εκφραστούμε ελεύθερα μέσω της τέχνης και της δημιουργίας. Αξιοποιήσαμε κούτες από σκληρό χαρτόνι και κόψαμε περίεργα σχήματα προσώπων όπως  αυτά του Πικάσο. και πολλά χαρακτηριστικά όπως μάτια, φρύδια, στόματα , αυτιά και μύτες.

DSC08305 DSC08306 

Στη συνέχεια αποφασίσαμε να τα χρωματίσουμε με πολλά και έντονα χρώματα…

DSC08307 DSC08308 DSC08310

Παίξαμε με τα πορτραίτα σαν παζλ και τοποθετούσαμε κάθε φορά ό,τι μας άρεσε πάνω στο χαρτονένιο πρόσωπο. Σε κάποια πορτραίτα θελήσαμε να βάλουμε τρία μάτια, δύο μύτες ακόμα και δύο στόματα! Δεν υπήρχε λάθος και σωστό. Γίναμε μικροί Πικάσο και παίξαμε με τις προσωπογραφίες!

DSC08332 DSC08333 DSC08334 DSC08336

Τέλος, κολλήσαμε τα περίεργα πρόσωπα που είχαμε φτιάξει σε ένα μεγάλο μαύρο χαρτόνι. Βάλαμε κάποιες μικρές λεπτομέρειες όπως μαλλιά και γράψαμε την λεζάντα “Με έμπνευση από τον Πικάσο”. Το φανταστικό έργο μας διακοσμεί το παράθυρο της τάξης μας!

DSC08337 DSC08350

Τα παιδιά λάτρεψαν τον Πικάσο και μάλιστα ένας φίλος μας έφερε στο σχολείο το βιβλίο με τον Πικάσο που δανείστηκε από τη βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού που είναι κοντά στο σχολείο μας! Το διαβάσαμε, μάθαμε κάποια πράγματα για τη ζωή και το έργο του και στην συνέχεια το ξεφύλλισαν ελεύθερα.

DSC08348 DSC08349 

Καθώς σιγά σιγά πλησιάζει η Τσικνοπέμπτη και στο νηπιαγωγείο μας κάθε χρόνο ντυνόμαστε με αυτοσχέδιες στολές με ανακυκλώσιμα υλικά συζητήσαμε με τα παιδιά τι θα θέλαμε να ντυθούμε φέτος. Επειδή πρόσφατα είχαμε διαβάσει το παραμύθι του Έλμερ , ο Παρδαλός Ελέφαντας, τα παιδιά πρότειναν να να φτιάξουμε στολές Έλμερ! Μας άρεσε η ιδέα και στρωθήκαμε στη δουλειά! Σχεδίασαν μόνα τους σε μεγάλο χαρτί Α3 πολλά κουτάκια, τραβώντας οριζόντιες και κάθετες γραμμές και έπειτα τα χρωμάτισαν με τέμπερες, κάθε κουτάκι και διαφορετικό χρώμα, όπως ήταν ο Έλμερ!

DSC08264 DSC08268 DSC08269

Βρήκαμε πατρόν την μάσκα του Έλμερ και τα παιδιά τις χρωμάτισαν με μαρκαδόρους και τέλος φτιάξαμε και την “ταυτότητα” του Έλμερ. Τα κολλήσαμε στις πλαστικές σακούλες που είχαμε κόψει και οι στολές μας ήταν έτοιμες και μας περίμεναν να γιορτάσουμε την Τσικνοπέμπτη!

DSC08316 DSC08321

Έφτασε η Τσικνοπέμπτη και αφού μάθαμε γιατί ονομάζεται έτσι και ποια είναι τα ελληνικά έθιμα αυτής της ημέρας, ήρθε η ώρα να μεταμορφωθούμε σε μικρούς Έλμερ! Φορέσαμε τις στολές μας και διασκεδάσαμε με πολλά παιχνίδια και χορό! Στο τέλος φωτογραφηθήκαμε και φύγαμε ντυμένοι για τα σπίτια μας! Οι γονείς μας γέλασαν, ενθουσιάστηκαν και μας χειροκρότησαν!

DSC08338 DSC08340 DSC08342 DSC08343 DSC08345 

Συνεχίσαμε με ένα διασκεδαστικό φύλλο εργασίας, τον “μπερδεμένο” κλόουν.  Αρχικά χρωματίσαμε τα κομμάτια του κλόουν και στη συνέχεια τα κόψαμε. Μετά πήραμε πολύχρωμα χαρτόνια και κολλήσαμε τα κομμάτια στην σωστή σειρά , ώστε να δημιουργηθεί ο κλόουν μας!

DSC08352 DSC08354 DSC08356

Έθιμο της Καθαρής Δευτέρας είναι το πέταγμα του χαρταετού, οπότε μιλήσαμε γι’ αυτή τη συνήθεια. Μόνο στην Ελλάδα πετάμε χαρταετό; Όχι, όπως είδαμε από εικόνες και βίντεο στον διαδραστικό μας πίνακα, είδαμε εντυπωσιακούς χαρταετούς από την Κίνα, την Ιαπωνία, το Μεξικό και μας εντυπωσίασαν όλοι, αλλά κυρίως οι χαρταετοί-δράκοι! Μάθαμε από εκπαιδευτικά βίντεο για τα χρώματα και τα σχήματα τους και φυσικά μιλήσαμε για τις δικές μας εμπειρίες με το πέταγμα του χαρταετού. Τέλος, διαβάσαμε το παραμύθι Ήταν ένα μικρό χαρτάκι που αποφάσισε να γίνει χαρταετός όταν μεγαλώσει, και ζωγραφίσαμε τι θέλουμε να γίνουμε εμείς όταν μεγαλώσουμε!

DSC08359 DSC08371

Όλοι ήθελαν να φτιάξουμε τους δικούς μας χαρταετούς και φυσικά εμπνευστήκαμε από…τον Πικάσο! Βάλαμε όλη μας τη φαντασία, διάφορες τεχνικές όπως κολλάζ με κομμένες λωρίδες από περιοδικά, στάμπες με καπάκια και μπατονέτες, χρωματίσαμε με μαρκαδόρους τα μέρη του προσώπου, κόψαμε, κολλήσαμε, διακοσμήσαμε με κορδέλες, βάλαμε κι ένα σχοινί στην πίσω μεριά για να τους κρατάμε κι έτοιμοι!!! Μοναδικοί και ξεχωριστοί οι χαρταετοί μας όπως είμαστε κι εμείς!

DSC08360 DSC08363 DSC08364

DSC08368 DSC08369

Την τελευταία μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, στο νηπιαγωγείο μας διοργανώνουμε ένα αποκριάτικο πάρτι για να το γιορτάσουμε όπως πρέπει! Ερχόμαστε στο σχολείο ντυμένοι καρναβάλια, οι γονείς μας επιμελούνται τον μπουφέ και αφιερώνουμε την μέρα σε παιχνίδια, διασκέδαση και χορό! Έτσι και φέτος ανυπομονούσαμε να έρθει αυτή η μέρα… Το πρωί ήρθαν όλα τα παιδιά με τις στολές τους και παίξαμε το “μαντεψε ποιος είμαι” συζητώντας και θαυμάζοντας τις πανέμορφες στολές μας! Φάγαμε τις λιχουδιές που ετοίμασαν οι γονείς μας και χορέψαμε αποκριάτικα τραγούδια κάνοντας ένα ξέφρενο πάρτι μέσα στην τάξη μας…

DSC08373 DSC08384 DSC08387 DSC08392

Την ώρα του διαλείμματος παίξαμε ομαδικά παιχνίδια και διασκεδάσαμε με τους φίλους μας! Μέχρι και χαρταετό προσπαθήσαμε να πετάξουμε αλλά φυσικά θέλει ύψωμα και αέρα, οπότε παίξαμε μαζί του στην αυλή μας!

DSC08378 DSC08379 

Στο τέλος φωτογραφηθήκαμε όλοι μαζί για να απαθανατίσουμε τη μέρα αυτή  που θα μας μείνει αξέχαστη!

 DSC08376

Και του χρόνου! Καλή Αποκριά!

Είμαστε εμείς οι μικροί ήρωες του διαδικτύου!

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου δραστηριοτήτων στον θεματικό κύκλο “Ζω καλύτερα-Ευ Ζην” υλοποιήσαμε το σχέδιο δράσης με τίτλο: “Είμαστε εμείς οι μικροί ήρωες του διαδικτύου” αξιοποιώντας τo πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου  υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE) και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής, μέσω της ιστοσελίδας  https://saferinternet4kids.gr. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να εξοικειωθούν με τους βασικούς κανόνες χρήσης του διαδικτύου και να μάθουν να το αξιοποιούν με ασφάλεια, μαθαίνοντας πώς να αποφεύγουν αρνητικές καταστάσεις και πως πρέπει να αντιδράσουν αν κάτι ή κάποιος στο διαδίκτυο τα αναστατώσει.

  1. Η σχέση μας με το ίντερνετ

DSC07860Στο πρώτο εργαστήρι ασχοληθήκαμε με την ανίχνευση των πρότερων γνώσεων των παιδιών για το διαδίκτυο και τη χρήση του. Παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά ήταν πολύ εξοικειωμένα με το ίντερνετ και το χρησιμοποιούν καθημερινά στο σπίτι τους. Καταγράψαμε τις ιδέες τους σε ένα ιστόγραμμα. Τι κάνω στο ίντερνετ; Τα παιδιά απάντησαν ότι βλέπουν ταινίες και παραμύθια, παίζουν παιχνίδια, ακούνε τραγούδια, χρησιμοποιούν τους χάρτες και το gps, κάνουν βιντεοκλήσεις  και μαθαίνουν διάφορα πράγματα.

Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να οπτικοποιήσουμε το ιστόγραμμα και δημιουργήσαμε μια όμορφη ομαδική εργασία. Τα παιδιά ζωγράφισαν τα πράγματα που κάνουμε στο ίντερνετ, τα κόψαμε και τα κολλήσαμε σε ένα μεγάλο χαρτόνι.

DSC07887  DSC07896 DSC07897 DSC07898

DSC07899

Το κάθε παιδί μας μίλησε για την εμπειρία του με το ίντερνετ, όπως να παίζει παιχνίδια, να ακούει μουσική, να μιλάει με τους φίλους του μέσω βιντεοκλήσης..

 

 

Με ποιο μέσο όμως έχουμε οι περισσότεροι πρόσβαση στο διαδίκτυο; Ρωτήσαμε τα παιδιά ποιες συσκευές χρησιμοποιούν στα σπίτια τους για να μπαίνουν στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα είπαν κινητό τηλέφωνο και τάμπλετ και δεν έλειψαν αυτά που είπαν ότι χρησιμοποιούν Η/Υ και λάπτοπ. Σχεδιάσαμε σε χαρτί ένα πίνακα διπλής όψης και κάθε παιδί τσέκαρε την συσκευή που χρησιμοποιεί για να μπαίνει  στο ίντερνετ. Στο τέλος  διαβάσαμε τα στατιστικά της τάξης μας μετρώντας πόσα παιδιά χρησιμοποιούν κινητό, τάμπλετ, Η/Υ και λάπτοπ.  Ο νικητής ήταν το κινητό και το τάμπλετ με μεγάλη διαφορά!

DSC07869  DSC07877 DSC07867 DSC07872

Μετά το αποτέλεσμα της καταγραφής μας, θελήσαμε να φτιάξουμε όλοι το δικό μας laptop αλλά… χάρτινο! Διπλώσαμε στη μέση ένα χαρτόνι, κολλήσαμε ένα σχέδιο πληκτρολογίου όπου κάθε παιδί χρωμάτισε τα γράμματα του ονόματός του και στην οθόνη ζωγράφισαν το αγαπημένο τους παιδικό που παρακολουθούν στο διαδίκτυο

  DSC07915 DSC07916 DSC07919

2. Τα θετικά του διαδικτύου

Athhna thetika

Athhna thetika1Στη συνέχεια διαβάσαμε την παρουσίαση για το θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο με την Αθηνά και τον Ερμή, επιβεβαιώνοντας όλα όσα είχαμε ήδη καταγράψει στην αφίσα μας. Πράγματι, είναι αρκετά τα οφέλη του αφού μέσω του διαδικτύου μπορούμε να βρούμε χρήσιμες πληροφορίες, να επικοινωνήσουμε με φίλους και με συγγενείς που μπορεί να βρίσκονται μακριά μας, να παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια, να ακούμε τραγούδια, να βλέπουμε ταινίες κ.α.

 

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά εργαλεία και εφαρμογές που τα αξιοποιούμε για επικοινωνία, για διασκέδαση, για ενημέρωση κ.α. Ποια γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε περισσότερο; Εκτυπώσαμε τα σύμβολα που ορίζουν τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε στο ίντερνετ όπως αυτό που απεικονίζει τα μηνύματα, τα email, το σύμβολο του Google, τις φωτογραφίες κ.α, και ρωτήσαμε τα παιδιά: Γνωρίζουμε τι είναι αυτά τα σύμβολα; Πού τα συναντάμε; Γιατί υπάρχουν; Ξέρουμε τι συμβολίζει το καθένα από αυτά; Έπειτα συζητήσαμε με τα παιδιά για τη χρησιμότητα των εφαρμογών και τους ζητήσαμε να μας πουν τι ξέρουν γι’ αυτά και πόσο συχνά τα χρησιμοποιούν. Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε πως σχεδόν όλα τα παιδιά της  τάξης μας γνώριζαν όλα τα σύμβολα, από αυτό του You Tube μέχρι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, Instagram, TikTok κλπ. Κολλήσαμε τα σύμβολα σε ένα μεγάλο χαρτόνι και δίπλα γράψαμε το όνομα της αντίστοιχης εφαρμογής.

DSC08117  DSC08116 DSC08118

Ώρα να απολαύσουμε τα θετικά του διαδικτύου! Τα παιδιά πρότειναν ιδέες για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το διαδίκτυο για να διασκεδάσουμε, να αποκτήσουμε νέες γνώσεις, να ψυχαγωγηθούμε… οπότε παρακολουθήσαμε επεισόδια από την αγαπημένη τους σειρά “Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων” και έμαθαν για τη ζωή των δελφινιών και των αρκούδων, ακούσαμε αγαπημένα τους τραγούδια στο youtube και παίξαμε ψηφιακά παζλ και άλλα διαδραστικά παιχνίδια στον διαδραστικό μας πίνακα!

DSC07658 DSC07624 DSC07616 DSC07619

3. Τα αρνητικά του διαδικτύου

Athhna neo tamplet

DSC07914

Στη συνέχεια, διαβάσαμε το ψηφιακό βιβλίο “Η Αθηνά και το νέο της τάμπλετ” όπου τονίζεται η σημασία της ισορροπίας μεταξύ των δραστηριοτήτων εντός και εκτός διαδικτύου. Στη συζήτηση που ακολούθησε πράγματι τα παιδιά δήλωσαν πως προτιμούν να βγουν βόλτες και να παίζουν με τους φίλους τους στο πάρκο παρά να κάθονται πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη, συνεπώς φαίνεται πως συνειδητοποιούν ότι οι φυσικές δραστηριότητες είναι περισσότερες ωφέλιμες για τα ίδια από τη ψηφιακή ενασχόληση.

 

 

Με αφορμή τα αρνητικά της υπερβολικής ενασχόλησης με το διαδίκτυο, ρωτήσαμε τα παιδιά να μας πουν κι άλλα αρνητικά σχόλια σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, όπως τι τα έχει απασχολήσει στο παρελθόν ή τα έχει τυχόν αναστατώσει. Πράγματι τα περισσότερα είχαν σχετικές εμπειρίες, όπως ότι έχουν δει εικόνες τρομακτικές στο διαδίκτυο που τους έχουν προκαλέσει φόβο ή ότι έχουν παρακολουθήσει ιντερνετικές σειρές ακατάλληλες για την ηλικία τους όπως το Squid Game. Κάποια επίσης, ανέφεραν πως έχουν συνομιλήσει με αγνώστους κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε ψηφιακά παιχνίδια. Τα σχόλια των παιδιών καταγράφηκαν ώστε να τα επεξεργαστούμε στη συνέχεια.

smartiediashmos filos papakhΤις επόμενες μέρες διαβάσαμε τα βιβλία από τη σειρά του @Παπάκη με τίτλο: “Ο @Παπάκης και το μαγικό κάστρο” και “Ο διάσημος φίλος του @Παπάκη”, καθώς και “Οι περιπέτειες του πιγκουίνου Smartie”.

Τα ψηφιακά αυτά βιβλία θίγουν ζητήματα αναφορικά με το αρνητικό περιεχόμενο του διαδικτύου, όπως τον κίνδυνο να υποκλαπούν χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό αν δώσουμε στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ενός μεγάλου, ή να εξαπατηθούμε κατά την επικοινωνία μας με άτομα που παρουσιάζουν τον εαυτό τους με ψευδή στοιχεία ή επίσης να έρθουμε αντιμέτωποι με εικόνες τρομακτικές που μπορεί να μας αναστατώσουν.

papakhs kastro  DSC07969 DSC07970

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, συζητήσαμε για τη σωστή και τη λανθασμένη χρήση του διαδικτύου, ώστε να επωφελούμαστε από τα θετικά και να αποφεύγουμε τα αρνητικά του διαδικτύου. Έπειτα, παίξαμε ένα παιχνίδι με εικόνες οι οποίες αναπαριστούσαν συμπεριφορές σωστής και λανθασμένης χρήσης του διαδικτύου. Κάθε παιδί διάλεγε μια εικόνα, την παρατηρούσε κι αφού τη σχολίαζε έπρεπε να την κατατάξει στην κόκκινη κατηγορία, δηλαδή στη σωστή ή στην πράσινη, δηλαδή τη λανθασμένη

DSC08201  DSC08202 DSC08205 DSC08207

20250210 081351 20250210 08140920250210 081505Οι κατηγορίες συμπληρώθηκαν και η κατασκευή μας αναρτήθηκε στη γωνιά της παρεούλας ώστε να μας υπενθυμίζει καθημερινά τι πρέπει να αποφεύγουμε κατά τη χρήση του διαδικτύου και με ποιο τρόπο να το αξιοποιούμε για να έχουμε οφέλη

 

DSC08213 DSC08212

Άραγε θυμόμαστε ποιες εικόνες απεικονίζουν τη σωστή και ποιες τη λανθασμένη χρήση του διαδικτύου; Για να το διαπιστώσουμε, φτιάξαμε ένα ψηφιακό παιχνίδι με τις συγκεκριμένες εικόνες και το παίξαμε στον διαδραστικό μας πίνακα. Τα παιδιά έπρεπε να πατήσουν πάνω στην κάθε εικόνα και να επιλέξουν το σωστό σύμβολο ανάλογα με το αν είναι μια αποδεκτή ή όχι συμπεριφορά κατά την ενασχόληση με το διαδίκτυο. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το παιχνίδι και κυρίως επειδή πέτυχαν όλες τις σωστές απαντήσει και μας ζητούσαν να το παίξουν και κατά τις ελεύθερες δραστηριότητές τους στην τάξη

4. Μαθαίνω να χρησιμοποιώ το διαδίκτυο με ασφάλεια

DSC08125

Τα ψηφιακά βιβλία του @Παπάκη ήταν εξαιρετικό εργαλείο να επεξεργαστούμε με τα παιδιά τις δύσκολες έννοιες για τη χρήση του διαδικτύου, όπως επίσης και τα βιβλία   της βιβλιοθήκης μας που αξιοποιήσαμε ειδικά για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Οι περιπέτειες της Άννας και της φίλης της με τον άγνωστο άντρα από ένα δωμάτιο συζήτησης που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν αστυνομικός, αλλά και το βιβλίο του Μπεν και του Ιντερνετούλη μας έμαθαν πως υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι από τη χρήση του διαδικτύου και πρέπει να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια για να προστατεύουμε τους εαυτούς μας.

 

papakhs kanones

Και ποιοι είναι οι κανόνες διαδικτυακής ασφάλειας; Τι πρέπει να κάνουμε αν κάποιος ή κάτι στο διαδίκτυο μας αναστατώσει; Όπως μας συμβουλεύει κι ο @Παπάκης, πρέπει να  το πούμε σε κάποιον ενήλικα που εμπιστευόμαστε, φυσικά να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο πάντα υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα και να τον ρωτάμε για κάθε καινούρια εφαρμογή που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αν είναι κατάλληλη για την ηλικία μας

 

 

athhna prosopika dedomena

Μέσα από το ψηφιακό βιβλίο “Η Αθηνά μαθαίνει για τα προσωπικά δεδομένα” εξοικειωθήκαμε και με την έννοια της ιδιωτικότητας, δηλαδή του δικαιώματός μας να διαχειριζόμαστε τις πληροφορίες που μας αφορούν. Εξηγούμε στα παιδιά πως όπως δεν μοιραζόμαστε με έναν άγνωστο που συναντάμε στον δρόμο ή στο πάρκο τα προσωπικά μας στοιχεία, δηλαδή το όνομά μας, το επίθετό μας, πού μένουμε, ποια είναι η οικογένειά μας, σε ποιο σχολείο πηγαίνουμε, έτσι και στο διαδίκτυο δεν αποκαλύπτουμε τα προσωπικά μας δεδομένα

 

DSC08229

Για να κατανοήσουν καλύτερα το θέμα, παρομοιάσαμε τα προσωπικά δεδομένα με “μυστικά” που δεν πρέπει να μοιραζόμαστε με αγνώστους και τα παιδιά πρότειναν κι άλλα προσωπικά στοιχεία, όπως πότε είναι τα γενέθλιά μας, τι ώρα σχολάμε, σε ποιον όροφο μένουμε κ.α. Έτσι, φτιάξαμε μια αφίσα για “Τα μυστικά του διαδικτύου” όπου μέσα στα δυο βάζα “κλείσαμε” τα προσωπικά μας δεδομένα, στο ένα με εικόνες και στο άλλο καταγεγραμμένα ώστε να μην τα ξεχνάμε

 

Φτιάξαμε και ατομικά βάζα όπου κολλήσαμε τα προσωπικά μας δεδομένα, τα χρωματίσαμε και θα τα πάρουμε σπίτι μας για να θυμόμαστε όλα όσα είναι σημαντικό να κρατάμε ως μυστικά από αγνώστους στο διαδίκτυο που μπορεί να επιχειρήσουν να επικοινωνήσουν μαζί μας.

DSC08226 DSC08227 DSC08232

 DSC08233 DSC08234 

athhna asfaleiaΔιαβάζοντας τη διαφάνεια για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τα παιδιά θυμήθηκαν το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής “Κυκλοφορώ με ασφάλεια” που είχε υλοποιήσει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» στο νηπιαγωγείο μας για την κυκλοφοριακή αγωγή και πρότειναν πως πρέπει να κάνουμε STOP σε ό,τι είναι λάθος να κάνουμε κατά την ενασχόλησή μας με το διαδίκτυο.

 

 

DSC08178DSC08179Η πρόταση των παιδιών μας ενέπνευσε να δημιουργήσουμε το δικό μας “STOP του διαδικτύου”! Αρχικά, θυμηθήκαμε τα σήματα κυκλοφορίας στον δρόμο και το τι σημαίνει το καθένα, αντιλήφθηκαν πως το κόκκινο χρώμα σημαίνει απαγορεύεται και το μπλε επιτρέπεται, οπότε πρότειναν να φτιάξουμε το STOP μας όπως ακριβώς είναι το αληθινό στους δρόμους, με το ίδιο σχήμα και το ίδιο χρώμα

 

DSC08182 DSC08184Αρχικά σχεδιάσαμε σε ένα χοντρό χαρτόκουτο το σχήμα του STOP, το κόψαμε, τα παιδιά έγραψαν τη λέξη STOP και το χρωμάτισαν.

 

 

Στην πίσω μεριά κολλήσαμε εικόνες που ξεχωρίσαμε από τα βιβλία που έχουμε επεξεργαστεί και τους αντίστοιχους κανόνες, όπως “δεν κάνω κλικ σε εικόνες που μου στέλνει κάποιος ξένος”, “δεν κάθομαι πολλές ώρες στο ίντερνετ”, “δεν λέω τα μυστικά μου σε ξένους” κ.α.

DSC08180  DSC08198 DSC08181 DSC08215 DSC08216 

Στερεώσαμε το “STOP του διαδικτύου” σε ένα μεγάλο τουβλάκι και το βάλαμε κι αυτό στη γωνιά του διαδικτύου για να το συμβουλευόμαστε καθημερινά

DSC08217 DSC08219 DSC08220 DSC08223

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το STOP και ήθελαν να φτιάξουμε κι ένα φανάρι, αλλά… τι να δείχνει; Στον δρόμο μας δείχνει πότε πρέπει να σταματήσουμε και πότε να προχωρήσουμε… όμως σχετικά με το ίντερνετ τι να μας προειδοποιεί; Με έμπνευση από το βιβλίο του πιγκουίνου Smartie, σκεφτήκαμε να κατασκευάσει ο καθένας το δικό του φανάρι για την προσοχή στο διαδίκτυο, πότε πρέπει να σταματάμε και πώς να συνεχίζουμε τη χρήση του διαδικτύου. Έτσι, κόψαμε ένα ορθογώνιο κομμάτι από χαρτόκουτο, το βάψαμε μαύρο και πάνω κολλήσαμε τις 3 εντολές με τα αντίστοιχα σκίτσα τα οποία χρωματίσαμε. Συγκεκριμένα, στο κόκκινο γράψαμε “πριν πατήσεις και κάνεις κλικ”, στο πορτοκαλί “σταμάτα και σκέψου” και στο πράσινο “και σε κάποιον μεγάλο να το πεις”. Τα φανάρια τα πήραμε σπίτι μας στις 11 Φεβρουαρίου, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου

DSC08187 DSC08221 DSC08222 DSC08230 DSC08231 min

5. Οι γονείς μας συμμετέχουν στο εργαστήριο για το διαδίκτυο

1000006236Πάντα στο νηπιαγωγείο μας επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των γονέων γιατί θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνεργασία τους, τόσο για το διδακτικό μας έργο όσο και για τη μάθηση και την ανάπτυξη των παιδιών. Έτσι, κατά την έναρξη του συγκεκριμένου εργαστηρίου, είχαμε σχεδιάσει και μοιράσει στους γονείς ερωτηματολόγια ανίχνευσης της σχέσης των παιδιών με το διαδίκτυο, καθώς και τυχόν προβληματισμούς των γονιών σχετικά με το θέμα. Αφού συγκεντρώσαμε τις απαντήσεις τους, τις αποδελτιώσαμε και καταγράψαμε τις συνήθειες των παιδιών με τη χρήση του διαδικτύου όπως μας τις δήλωσαν οι γονείς. Λάβαμε υπόψη ορισμένα σχόλια και προβληματισμούς τους και καταλήξαμε πως θα ήταν χρήσιμη η διοργάνωση μιας επιμορφωτικής ημερίδας από κάποιον ειδικό για να τους ενημερώσει σχετικά με το ζήτημα της χρήσης του διαδικτύου

DSC08256 DSC08258 DSC08260

Συνεργαστήκαμε με την ένωση “Μαζί για το Παιδί” και στις 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μια απογευματινή επιμορφωτική συνάντηση γονέων  με θέμα “Παιδί και Ίντερνετ”, όπου η ψυχολόγος της Ένωσης παρουσίασε τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το ζήτημα που απασχολεί πολύ έντονα τους γονείς, πρότεινε ιδέες για την εκπαίδευση των παιδιών στη σωστή χρήση του διαδικτύου και τόνισε τους κανόνες που πρέπει να τηρούν με τα παιδιά για την ασφάλειά τους και φυσικά τη σωστή τους ανάπτυξη.

 

SYMBOLAIO ME GONEIS DSC08261Στο τέλος της συνάντησης, οι νηπιαγωγοί έδωσαν στους γονείς το “Συμβόλαιο για τη χρήση του διαδικτύου”, από τη σχετική ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας, προκειμένου να το αξιοποιήσουν στο σπίτι με τα παιδιά και τους ζητήσαμε να μας το φέρουν τα ίδια στο σχολείο υπογεγραμμένο, τόσο από τους γονείς όσο και από τα ίδια. Πράγματι, αρκετά παιδιά το έφεραν στο σχολείο και το παρουσίασαν, λέγοντας τους κανόνες που έθεσαν με τους γονείς τους για τη χρήση του διαδικτύου

 

 

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Έχοντας επεξεργαστεί τα ψηφιακά βιβλία του @Παπάκη και με αφορμή τη γωνιά του κουκλοθεάτρου που είχαμε στήσει πρόσφατα στην τάξη μας, εκτυπώσαμε τις φιγούρες των ηρώων από τις περιπέτειες του @Παπάκη, τις κολλήσαμε σε καλαμάκι και φτιάξαμε κούκλες. Κατά τη διάρκεια του ελεύθερου παιχνιδιού, τα παιδιά δραματοποιούσαν τις ιστορίες του @Παπάκη, για το τι έπαθε που δεν χρησιμοποιούσε σωστά το διαδίκτυο, τι έπρεπε να προσέχει και τι έπρεπε να κάνει για να προστατέψει τον εαυτό του. Πράγματι, φάνηκε πως τα παιδιά είχαν κατανοήσει πολύ ικανοποιητικά τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και μπορούσαν να τους μεταδώσουν μεταξύ τους.

DSC08242 DSC08239  DSC08236 DSC08237

DSC08240 DSC08241 DSC07884

Safer Internet Day 2025 banner SIC logo placehoder 1

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025, προτείναμε στα παιδιά να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό επιτραπέζιο παιχνίδι και φυσικά ενθουσιάστηκαν! Το κεντρικό θέμα ήταν φυσικά η ασφάλεια στο διαδίκτυο και αξιοποιήσαμε όλο το υλικό μας, όπως τα βιβλία που επεξεργαστήκαμε, τις κατασκευές που φτιάξαμε, τους κανόνες που συμφωνήσαμε. Σκοπός του παιχνιδιού είναι κάθε παίχτης, ο @Παπάκης ή η Σοφή Κουκουβάγια, να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής, έχοντας απαντήσει σωστά κάθε φορά που πατούν πάνω στο κουτάκι με μια ερώτηση. Φυσικά, έγινε το αγαπημένο μας παιχνίδι και το παίζαμε συχνά κατά τις ελεύθερες δραστηριότητες

DSC08275 DSC08276 DSC08278

ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ! Πατήστε στην εικόνα για να ξεκινήσει!

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Για τη δράση μας αυτή, όπως και για τις υπόλοιπες, μας απονεμήθηκε η Βεβαίωση Υποστηρικτή! Πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα μας!

certificate SAFE4INTERNET page 0001

Το νηπιαγωγείο μας υποστηρίζει την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025!

Safer Internet Day 2025 banner SIC logo placehoder 1

Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025 με μια σειρά δράσεων στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων που υλοποιήσαμε. Μέρος των δράσεων είναι και το ψηφιακό επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιουργήσαμε!

Για τις δράσεις μας, μας απονεμήθηκε η Βεβαίωση Υποστηρικτή!

ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

certificate SAFE4INTERNET page 0001