Είμαστε στην εποχή του χειμώνα και ο καιρός έχει κρυώσει αρκετά…Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο με ζεστά μπουφάν, πολύχρωμα κασκόλ, σκουφάκια και γάντια! Δεν μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για τα ρούχα του χειμώνα… Πώς ντυνόμαστε τον χειμώνα; Ποια ρούχα είναι χειμωνιάτικα και ποια καλοκαιρινά;
Παίξαμε στον διαδραστικό μας πίνακα χειμωνιάτικα παιχνίδια μαθηματικών, όπως ταξινόμησης και σειροθέτησης με σκουφάκια και γάντια και διασκεδαστικά κουίζ για τον χειμώνα! Δεν παραλείψαμε και ένα φύλλο εργασίας με τα ρούχα του χειμώνα…
Εμπνευστήκαμε από τα διαδραστικά παιχνίδια και αποφασίσαμε να φτιάξαμε αυτοσχέδια επιτραπέζια παιχνίδια με θέμα τα ζωάκια των πάγων… Ένας πίνακας διπλής εισόδου με τα πιγκουινάκια και τα χρωματιστά σκουφάκια και τα κασκόλ τους, όπως επίσης sudoku με φώκιες, χιονονιφάδες και Εσκιμώους, αλλά και επιτραπέζιο με πιόνι και ζάρια…
Χειμώνας χωρίς να μιλήσουμε για τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη δεν γίνεται…Είδαμε εκπαιδευτικά βίντεο για να μάθουμε τι σημαίνει χειμερία νάρκη και ποια ζωάκια και γιατί δεν αντέχουν τον χειμώνα και κοιμούνται βαθιά μέχρι να έρθει η άνοιξη. Μας έκανε εντύπωση η χειμερία νάρκη και τα μάθαμε όλες τις πληροφορίες για τα ζωάκια! Παίξαμε διαδραστικά κουίζ και συγκεντρώσαμε υψηλές βαθμολογίες! Είμαστε η καλύτερη ομάδα!
Συνεχίσαμε με παιχνίδια μνήμης με τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία νάρκη!
Το πιο γνωστό ζωάκι που πέφτει σε χειμερία νάρκη είναι η καφέ αρκούδα. Την ζωγραφίσαμε και κολλήσαμε χαρτάκια για να διατηρήσουμε την φωλιά της ζεστή όλο τον χειμώνα.
Στο τέλος ακούσαμε και διαβάσαμε το ψηφιακό παραμύθι “Λιγουλάκι χειμώνας” που μιλάει για την ιστορία του σκαντζόχοιρου που ετοιμάζεται να κοιμηθεί για τον χειμώνα και ζητάει από τον φίλο του τον λαγό να του φυλάξει λίγο χειμώνα για να δει πώς είναι. Μας χαλάρωσε η ιστορία και μας άρεσε πολύ!
Αφηγηθήκαμε τις δικές μας ιστορίες για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη αλλά και τα ζώα του πάγου με τη βοήθεια εικόνων τις οποίες βάλαμε πρώτα στη σωστή σειρά
O χειμώνας μας ενέπνευσε και για διάφορες πρωτότυπες κατασκευές… Ζωγραφίσαμε χιονάνθρωπους και χειμωνιάτικα τοπία. Τα παιδιά είχαν την ιδέα να προσθέσουμε ψεύτικο χιόνι για να ομορφύνουν κι άλλο οι ζωγραφιές μας! Έτσι, βάλαμε τις ζωγραφιές μας σε ζελατίνα και το χιονάκι μας μετακινείται καθώς κουνάμε την ζωγραφιά! Πρωτότυπη η ιδέα μας!
Συνεχίσαμε με μια άλλη όμορφη κατασκευή, “τα πουλάκια του χειμώνα”! Κάναμε χρωματιστά αποτυπώματα με τις παλάμες μας βαμμένες με τέμπερα σε μαύρο φόντο για να σχηματίσουμε τα πουλάκια και κόψαμε λωρίδες από εφημερίδες για τα κλαδιά που στέκονται. Τα κολλήσαμε πάνω στο μαύρο χαρτόνι, προσθέσαμε ματάκια και ράμφος και στο τέλος ρίξαμε πιτσιλιές από άσπρη τέμπερα για χιόνι. Πανέμορφη κι αυτή η κατασκευή μας!
Στα παιδιά αρέσουν πολύ οι χιονάνθρωποι και μας ζήτησαν να κατασκευάσουμε και χιονάνθρωπο. Σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε παλιά CD που είχαμε στο σχολείο μας και δεν τα χρειαζόμασταν. Κολλήσαμε πάνω μπαλίτσες από βαμβάκι και οι χιονάνθρωποι μας έγιναν χνουδωτοί και απαλοί. Μετά κόψαμε το κεφάλι τους και ζωγραφίσαμε τα χαρακτηριστικά τους. Στο τέλος τους βάλαμε καπέλο, προσθέσαμε κουμπάκια και μια όμορφη σκούπα!
Οι χιονάνθρωποι μας μαζί με τα πουλάκια του χειμώνα διακοσμούν τον τοίχο της τάξης μας!
Συνεχίσαμε με το ψηφιακό παιχνίδι “Φτιάξε τον δικό σου χιονάνθρωπο” και δημιουργήσαμε τους δικούς μας αστείους χιονάνθρωπους, βάζοντάς τους γυαλιά, μουστάκι, καπέλα και λουλούδια!
Τέλος, συζητήσαμε για το χιόνι και τον πάγο και κάναμε πειράματα με το νερό που παγώνει. Πώς μπορούμε να φτιάξουμε πάγο στο σχολείο μας; Μα να τοποθετήσουμε νερό στην κατάψυξη! Αποφασίσαμε, λοιπόν, να φτιάξουμε τα δικά μας παγάκια και βάλαμε νερό σε παγοθήκες στην κατάψυξη. Την επόμενη μέρα τα παγάκια ήταν έτοιμα και τα βγάλαμε από την κατάψυξη να τα παρατηρήσουμε. Συνειδητοποιήσαμε ότι το νερό έγινε πάγος και μιλήσαμε για την έννοια της πήξης. Τι θα γίνει αν αφήσουμε τα παγάκια μας εκτός κατάψυξης; Τα παιδιά υπέθεσαν ότι θα λιώσουν και δεν έμενε άλλο παρά να το ανακαλύψουμε… Αφήσαμε τα παγάκια μας δίπλα στο καλοριφέρ και τα παρατηρήσαμε. Σε λίγη ώρα είχαν γίνει πάλι νερό! Συζητήσαμε και για την έννοια της τήξης. Πολύ μας αρέσουν τα πειράματα! Αποφασίσαμε κάποια στιγμή να φτιάξουμε στην τάξη μας τη γωνιά των πειραμάτων!
Κάναμε φύλλα εργασίας μαθηματικών αναγνώρισης των αριθμών: “Μέτρα πόσες χιονονιφάδες πέφτουν από κάθε συννεφάκι;” και “βάλε στον χιονάνθρωπο τόσα κουμπιά όσα γράφει στο καπέλο του” . Τα παιδιά τα κατάφεραν περίφημα!