OXI στον πόλεμο, ΕΙΡΗΝΗ για όλους!

Καθώς πλησιάζει η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και σε συνέχεια με τη θεματική που δουλεύουμε όλο αυτό το διάστημα για τα “Ζώα” , ψάξαμε και βρήκαμε στο διαδίκτυο φωτογραφίες αληθινές από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο που απεικονίζουν στρατιώτες με ζωάκια. “Πώς νιώθουν τα ζωάκια όταν γίνεται πόλεμος;”, “Πώς βοηθάνε τους στρατιώτες;” , “Είναι χαρούμενα;”, “Άραγε τι να σκέφτονται;”, “Υποφέρουν όπως οι άνθρωποι;”. Παρατηρήσαμε προσεκτικά τις φωτογραφίες και τις επεξεργαστήκαμε.

DSC07674  DSC07675  

Μετά, χωριστήκαμε σε ομάδες και συζητήσαμε μεταξύ μας για τις σκέψεις που μπορεί να είχαν τα ζωάκια στις φωτογραφίες και τις καταγράψαμε στον πίνακα. Κάποιο ζωάκι σκέφτηκε ” Τι όμορφα που είναι πάνω στο κεφάλι του στρατιώτη”. Κάποιο άλλο “Τι ωραία που με έσωσε ο στρατιώτης”. Η φαντασία των παιδιών ήταν αστείρευτη και καλλιέργησαν την ενσυναίσθησή τους μπαίνοντας στον ρόλο των ζώων και πώς βιώνουν εκείνα τον πόλεμο. Συνειδητοποιήσαμε πόσο άσχημος είναι ο πόλεμος είναι για όλους και εκτιμήσαμε την αξία της ειρήνης. Το σύνθημα μας ήταν “‘ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ειρήνη”

DSC07671 DSC07672 DSC07673  DSC07677

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομαδική αφίσα,  κολλώντας τις φωτογραφίες που επεξεργαστήκαμε και γράφοντας τα λόγια των παιδιών ως λεζάντες στην κάθε φωτογραφία.

Ζωγραφίσαμε και δικές μας εικόνες για τον πόλεμο και τις κολλήσαμε κι αυτές. Στο τέλος γράψαμε το τίτλο “ΟΧΙ στον πόλεμο, ΕΙΡΗΝΗ για όλους” και κρεμάσαμε την αφίσα στην πόρτα της τάξης μας, περνώντας ένα όμορφο μήνυμα σε όλους!

DSC07699    DSC07703  DSC07707  DSC07708  DSC07711 

Σειρά είχε μια ατομική κάρτα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Το σύνθημά μας ήταν “ΟΧΙ στον πόλεμο. ΝΑΙ στην Ειρήνη”! Χρησιμοποιώντας μπλε και γαλάζιες  δακτυλομπογιές χρωματίσαμε με τελίτσες στην λέξη “ΟΧΙ” και στη συνέχεια ζωγραφίσαμε με ξυλομπογιές και μαρκαδόρους “το περιστέρι της Ειρήνης” του ζωγράφου  Pablo Picasso και το κολλήσαμε μέσα στην κάρτα. Ένα δυνατό μήνυμα από μικρή ηλικία!

DSC07684    DSC07678  DSC07679 DSC07720

Συνεχίζοντας τη συζήτηση για τον πόλεμο και την ειρήνη, ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πούνε ποιες λέξεις τους έρχονται στο μυαλό όταν ακούνε αυτές τις λέξεις Τα ρωτήσαμε “τι ακούνε;”, “τι βλέπουν”, “τι μυρίζουν;” στο άκουσμα κάθε μια από τις δυο αυτές λέξεις  και κατά των καταιγισμό των ιδεών τους είπαν πως για τον πόλεμο σκέφτονται λέξεις όπως : ” όχι, φόβος, λύπη, καπνός, αίμα, όπλα, πείνα κ.α” και για την ειρήνη “περιστέρι, αγάπη, χαρά, φροντίδα, σχολείο, χρώματα κ.α” . Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τις σκέψεις μας σε ένα φύλλο εργασίας.

DSC07690 DSC07693 DSC07697 DSC07695

Είδαμε κι άλλες φωτογραφίες του πολέμου, αυτή τη φορά με παιδάκια στην Κατοχή. “Πώς είναι αυτά τα παιδάκια; Είναι σαν κι εμάς σήμερα;”, “Τι σκέφτονται; Τι αισθάνονται;”, ” Τι θα τα έκανε χαρούμενα;” . Τα παιδιά απάντησαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, όπως “η ειρήνη”, “ένα καινούριο σπίτι γιατί το δικό τους γκρεμίστηκε”, “καινούρια και ζεστά ρούχα”,” να πηγαίνουν στο σχολείο” κ.α Αφού είπαμε τις σκέψεις μας , τις απεικονίσαμε σε ένα φύλλο εργασίας, κατανοώντας τις δύσκολες για τα νήπια, έννοιες του πολέμου και της ειρήνης.

DSC07715 DSC07716 DSC07717

Έφτασε η ημέρα της γιορτής μας και μαζευτήκαμε στο σχολείο μας…Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο στον διαδραστικό μας πίνακα σχετικά με τι γιορτάζουμε στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και είδαμε κι άλλες αληθινές  φωτογραφίες του πολέμου.

DSC07723 DSC07724 DSC07725

Παίξαμε εκπαιδευτικά παιχνίδια και κουίζ στον διαδραστικό μας πίνακα σχετικά με την 28η Οκτωβρίου και τραγουδήσαμε τραγούδια για την εθνική μας επέτειο.

DSC07726 DSC07727 DSC07728

Στο τέλος φωτογραφηθήκαμε στο προαύλιο του σχολείου,  με τις κάρτες που είχαμε φτιάξει και θα τις παίρναμε στα σπίτια μας.

DSC07731 DSC07733

Τα παιδιά φωνάζουν: “ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ειρήνη”!!!

Συμμετέχουμε στην #EUCodeWeek

αρχείο λήψηςΦέτος το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 17-24 Οκτωβρίου 2024 που στόχο έχει να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Η δραστηριότητα με την οποία συμμετέχουμε έχουμε τίτλο: “Ποιο δρόμο να διαβώ, τον φίλο μου να βρω” και σκοπός της είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον προγραμματισμό και την υπολογιστική σκέψη μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες. Αρχικά, θα εξοικειωθούν με τα βασικά σημεία προσανατολισμού και τις εντολές χρησιμοποιώντας το σώμα τους και στη συνέχεια με τις βασικές έννοιες της κωδικοποίησης και του προγραμματισμού χωρίς υπολογιστή (offline coding). Στο πλαίσιο της θεματικής για τα «Ζώα» που επεξεργαζόμαστε αυτή την περίοδο, θα φτιάξουμε ένα επιδαπέδιο πλέγμα με εννέα στεφάνια όπου μέσα θα τοποθετηθούν φωτογραφίες ζώων όπως ακριβώς απεικονίζονται στην καρτέλα αναφοράς που θα έχουμε φτιάξει και πλαστικοποιήσει.  Στόχος είναι τα παιδιά να επιλέγουν κάθε φορά ένα ζώο στην καρτέλα και να σχεδιάζουν πάνω σ’ αυτή με μαρκαδόρο τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει σε ένα άλλο ζώο, τον φίλο του. Στη συνέχεια, ένα παιδί θα πρέπει να ακολουθήσει με το σώμα του τη συγκεκριμένη διαδρομή, ακολουθώντας τις οδηγίες ενός άλλου παιδιού που θα το καθοδηγεί με τις κινήσεις που πρέπει να κάνει σύμφωνα με τη σχεδιασμένη διαδρομή στην καρτέλα, όπως «προχώρα  μπροστά», «στροφή αριστερά», «στροφή δεξιά» κ.α.. Τέλος, ένα άλλο παιδί θα τοποθετήσει στη σειρά τα βελάκια κατεύθυνσης σχηματίζοντας τον κώδικα της πορείας του ζώου.

Ο Codeweek for all είναι: cw24-q7DfD

DSC07648 1

Λάβαμε και το πιστοποιητικό συμμετοχής μας! Μπράβο στην ομάδα μας!

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ page 0001

Σεισμός! Μη σε πιάνει πανικός!

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε στο νηπιαγωγείο μας την πρώτη  άσκηση ετοιμότητας για σεισμό ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του ΟΑΣΠ. Στην χώρα μας υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα γι’ αυτό η απόκτηση γνώσεων για το φαινόμενο του σεισμού  αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης του, αρχίζει από την προσχολική ηλικία.

DSC07477DSC07480Συζητήσαμε με τα παιδιά για το φαινόμενο του σεισμού και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που μας συμβεί στο σχολείο. Είδαμε εκπαιδευτικά βίντεο με ενημερωτικό υλικό  και μάθαμε πώς πρέπει να προστατευόμαστε από τον σεισμό, είτε είμαστε στο σπίτι ή στο σχολείο.

 

Τι είναι όμως ο σεισμός; Γιατί γίνεται; Πότε γίνεται σεισμός; Μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο στον διαδραστικό μας πίνακα αλλά και από βιβλία που έχουμε στη βιβλιοθήκη μας, μάθαμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της γης και πώς γίνονται οι  σεισμοί. Επίσης μάθαμε για την κλίμακα Ρίχτερ που μετράμε την ένταση των σεισμών και είδαμε το εργαλείο μέτρησης των σεισμών, τον σεισμογράφο. Τέλος κάναμε μια επανάληψη για το τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι, σε περίπτωση σεισμού.

DSC07482 DSC07483 DSC07484 DSC07486

Μετά τη θεωρία ακολούθησε η πράξη!  Κάναμε την άσκηση ετοιμότητας για σεισμό για να εφαρμόσουμε όσα μάθαμε! Σε περίπτωση σεισμού,  λοιπόν, όταν καθόμαστε στα τραπέζια μας, σκύβουμε γρήγορα κάτω από το τραπέζι και κρατάμε το πόδι του τραπεζιού. Όταν, όμως, είμαστε καθισμένοι στην παρεούλα, αμέσως πέφτουμε στο πάτωμα, καθόμαστε γονατιστοί και προστατεύουμε το κεφάλι μας με τα χέρια. Στην συνέχεια, κάνουμε ένα τρενάκι και μαζευόμαστε έξω στο προαύλιο μας στον προκαθορισμένο χώρο συγκέντρωσης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάναμε πολλές ασκήσεις σεισμού… Οι δασκάλες φώναζαν “Σεισμός” και τα παιδιά έπρεπε να συμπεριφερθούν κατάλληλα σαν να γίνεται πραγματικά σεισμός.

DSC07481  DSC07478  DSC07479  DSC07551

Στο τέλος,  συμπληρώσαμε ένα φύλλο εργασίας για το ποιες συμπεριφορές είναι σωστές και ποιες λάθος σε περίπτωση σεισμού. Τα παιδιά φαίνεται να εμπέδωσαν πλήρως όλες τις οδηγίες!

DSC07487 DSC07488   1000020652

Φυσικά δεν παραλείψαμε να κάνουμε την άσκηση σεισμού και έξω στην αυλή κατά την ώρα του διαλείμματος… Γιατί ο σεισμός δεν έχει ώρα και μπορεί να μας βρει ανά πάσα στιγμή.

DSC07547 DSC07550

Είμαστε όμως προετοιμασμένοι και δεν φοβόμαστε για τίποτα! Γιατί είναι μόνο ένας “Σεισμός! Μη σε πιάνει πανικός”!!!