Το 3ο μας Εργαστήριο Δεξιοτήτων αφορούσε στον τομέα “ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ” με τίτλο: “Ανακύκλωση θα πει: Δώσε στα άχρηστα ξανά ζωή“. Ειδικότερα μας απασχόλησε το θέμα της επαναχρησιμοποίησης των άχρηστων υλικών με δημιουργικούς τρόπους και το επεξεργαστήκαμε ως εξής:
1. “Ανακύκλωση”…τι θα πει;
Στο πρώτο εργαστήρι ασχοληθήκαμε με το θεωρητικό μέρος για να μάθουμε και να κατανοήσουμε την έννοια της ανακύκλωσης. Τι είναι η ανακύκλωση; Έχουμε ξανακούσει αυτή τη λέξη; Έχουμε δει μπλε κάδους; Τι πετάμε εκεί; Διαβάσαμε σχετικά βιβλία και είδαμε εκπαιδευτικά βίντεο στο διαδίκτυο για το θέμα της ανακύκλωσης. Μάθαμε πώς ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια, ποια ανακυκλώνονται και ποια όχι, είδαμε το σήμα της ανακύκλωσης καθώς και τη διαδικασία που ακολουθείται στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης. Το θέμα μας είχε κινήσει ήδη το ενδιαφέρον και συζητούσαμε συνέχεια γι’ αυτό!
Στη συνέχεια, αναγνωρίσαμε ποια από τα δικά μας σκουπίδια της τάξης πρέπει να τα πετάξουμε στον μπλε κάδο. Παρατηρήσαμε ότι όλες οι πλαστικές συσκευασίες ανακυκλώνονται και κάθε μέρα όταν τελειώναμε το φαγητό μας ,ψάχναμε να βρούμε αν έχουν το σήμα της ανακύκλωσης πάνω. Αφού το βρίσκαμε, τα ξεπλέναμε με νερό και αφού στέγνωναν τα βάζαμε σε μια σακούλα ανακύκλωσης. Μαζέψαμε άδειες συσκευασίες από γιαούρτια, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά κουτάλια, χάρτινα κουτιά από γάλα, χυμούς κλπ. Ακόμα , επειδή στην τάξη μας έχουμε κάδο ΑΦΗΣ και από την αρχή της χρονιάς τα παιδιά φέρνανε άδειες μπαταρίες να τις πετάξουν εκεί, οπότε μάθαμε ότι και οι μπαταρίες έχουν δικό τους κάδο.
Παρατηρήσαμε ότι τα περισσότερα σκουπίδια ανακυκλώνονται και καλό είναι να τα συλλέγουμε σε μια ξεχωριστή σακούλα και να τα πετάμε στον μπλε κάδο γιατί η ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας. Συζητήσαμε για τα υλικά του ανακυκλώνονται, το πλαστικό, το γυαλί , το αλουμίνιο , το χαρτί και τους ξεχωριστούς κάδους που υπάρχουν για όλα αυτά. Τα παιδιά μάλιστα έφεραν από το σπίτι τους άδειες συσκευασίες που ανακυκλώνονται και αφού είχαμε μαζέψει αρκετά ανακυκλώσιμα, παίξαμε ένα παιχνίδι ταξινόμησης και ομαδοποίησης των συσκευασιών που ανακυκλώνονται, σε ποιον κάδο μπαίνουν και από τι υλικό είναι.
Με τις άδειες συσκευασίες και τα ανακυκλώσιμα υλικά που είχαμε μαζέψει στο σχολείο μας , η δημιουργικότητα και η φαντασία μας πήραν φωτιά και φτιάξαμε ένα σωρό παιχνίδια και κατασκευές… Όπως λουλούδια από καπάκια, δρόμους, γέφυρες και τούνελ από ρολά κουζίνας και χαρτόνια.
Αξιολογήσαμε τις γνώσεις μας για τα ανακυκλώσιμα υλικά, συμπληρώνοντας ένα φύλλο εργασίας που έπρεπε να κόψουμε και να κολλήσουμε αυτά που ανακυκλώνονται και μπαίνουν στον μπλε κάδο…
και μετά ένα φύλλο εργασίας μαθηματικών που έπρεπε να μετρήσουμε τα αντικείμενα που ανακυκλώνονται και να γράψουμε στο κουτάκι τον σωστό αριθμό.
Και φυσικά ακούσαμε το τραγούδι του μπλε κάδου που μας ενθουσίασε, έγινε αγαπημένο μας και το ζωγραφίσαμε!
Τέλος, χρωματίσαμε το σήμα της ανακύκλωσης και ζωγραφίσαμε γύρω του αντικείμενα που ανακυκλώνονται… Είχαμε πλέον κατανοήσει και αγαπήσει το θέμα της ανακύκλωσης!
2. “Δώσε στα άχρηστα ξανά ζωή”… και φτιάξε πασχαλινές δημιουργίες
Την περίοδο αυτή γιορτάζουμε το Πάσχα, οπότε τι καλύτερο από το να συνδυάσουμε την πασχαλινή ατμόσφαιρα με το θέμα της ανακύκλωσης που επεξεργαζόμαστε τον τελευταίο καιρό! Έτσι, ασχοληθήκαμε με κατασκευές με έμπνευση από το θέμα της ανακύκλωσης-επαναχρησιμοποίησης και στήσαμε το πασχαλινό μας εργαστήρι!
Για πασχαλινές κάρτες, σκεφτήκαμε κάτι εναλλακτικό… φτιάξαμε τις κάρτες-κοτοπουλάκια μας από ανακυκλώσιμα υλικά. Χρησιμοποιήσαμε χαρτόκουτα και πάνω κολλήσαμε κομμάτια από εφημερίδες. Στη συνέχεια το βάψαμε με το χρώμα της επιλογής μας.
Βάλαμε πλαστικά καλαμάκια για χέρια και ξύλινα κουταλάκια για πόδια και στο τέλος κολλήσαμε μάτια, μυτούλες, φτερά και φυσικά την ευχή μας “Καλό Πάσχα”! Πρωτότυπες και ευφάνταστες οι φετινές μας κάρτες, ενθουσίασαν τα παιδιά !
Οι λαμπάδες μας φέτος ήταν πολύ ιδιαίτερες… Δουλεύοντας την έννοια της επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων, την κατανοήσαμε με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Βρήκαμε στην αποθήκη μας παιχνίδια του σχολείου που δεν τα παίζουμε πια και διαλέξαμε όλοι από ένα. Στο τέλος διακοσμήσαμε με αυτά τις λαμπάδες μας, τις στολίσαμε με κομμάτια από κορδέλες που έχουμε στο κουτί των κατασκευών και στολίσαμε την τάξη! Υπέροχες όλες… Τα παλιά παιχνίδια του σχολείου μας ξαναβρήκαν νέα παιδάκια να τα παίξουν σε νέα σπίτια!
Την τελευταία μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα, ποζάραμε χαρούμενοι κρατώντας τις κατασκευές μας που θα παίρναμε στο σπίτι μας!
3. “Δώσε στα άχρηστα ξανά ζωή”…και δημιούργησε ένα έργο με την οικογένειά σου
Στο τρίτο εργαστήριο ασχοληθήκαμε με την έννοια της επαναχρησιμοποίησης των άχρηστων υλικών και τη δημιουργικότητα. Μάθαμε πως υπάρχουν καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν δημιουργήσει έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά. Θυμηθήκαμε τον καλλιτέχνη Βασίλη Σκυλάκο , που είχαμε θαυμάσει τα έργα του πέρυσι κατά την επίσκεψή μας στην Πινακοθήκη Αθηνών. Του Σκυλάκου του άρεσε να δημιουργεί έργα τέχνης, βασιζόμενα σε άχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά και έτσι τους έδινε ξανά ζωή! Αρχικά είδαμε στον διαδραστικό πίνακα της τάξης μας ένα έργο του Βασίλη Σκυλάκου και το παρατηρήσαμε προσεκτικά. Στη συνέχεια παίξαμε ένα παιχνίδι. Κλείσαμε τα μάτια μας και προσπαθήσαμε να θυμηθούμε τι είδαμε στον πίνακα και μετά όλοι αναφέραμε και από ένα αντικείμενο που είχαμε παρατηρήσει. Τα καταφέραμε περίφημα σ’ αυτό το παιχνίδι μνήμης και συγκέντρωσης και βρήκαμε σχεδόν όλα τα αντικείμενα που είχε χρησιμοποιήσει ο Σκυλάκος στο έργο του.
Μας άρεσε πολύ η ιδέα να χρησιμοποιούμε τα άχρηστα υλικά και να δημιουργούμε έργα τέχνης! Έτσι, αποφασίσαμε να φτιάξουμε κι εμείς δημιουργίες στα σπίτι μας με την οικογένειά μας και να τις φέρουμε στο σχολείο και να τις παρουσιάσουμε. Για να εμπνευστούμε πρώτα, είδαμε φωτογραφίες από δημιουργίες καλλιτεχνών από άχρηστα υλικά στο διαδίκτυο και πήραμε πολλές ιδέες!
Οι γονείς μας είχαν ενημερωθεί με email για τη δραστηριότητά μας και η ανταπόκρισή τους ήταν τεράστια! Πραγματικά την επόμενη μέρα όλα τα παιδιά έφεραν τις υπέροχες δημιουργίες τους στο σχολείο. Ήταν εντυπωσιακές όλες! Τα παιδιά έφτιαξαν γκαράζ , κήπους, σπίτια , ακόμα και κούκλες από ανακυκλώσιμα άχρηστα υλικά και το σημαντικότερο είναι ότι τα δημιούργησαν μαζί με την οικογένειά τους!
Θαυμάσαμε όλες τις υπέροχες κατασκευές των παιδιών , τα οποία παρουσίασαν στην παρεούλα τα έργα τους με πολλή περηφάνεια.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας , τα παιδιά ασχολήθηκαν ο ένας με την κατασκευή του άλλου και έπαιζαν δημιουργικά χρησιμοποιώντας και τα παιχνίδια του σχολείου μας ταυτόχρονα, όπως αυτοκινητάκια, κούκλες κλπ. Τελικά, τα χειροποίητα παιχνίδια είναι τα καλύτερα!
Στο τέλος της ημέρας, κάναμε μια μικρή έκθεση στο σχολείο μας με όλα τα έργα των παιδιών και υποσχεθήκαμε ότι αύριο θα ξαναπαίζαμε μαζί τους. Τα παιδιά κατανόησαν ότι από απλά και άχρηστα υλικά μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας παιχνίδια και να τους δώσουμε ξανά ζωή!
4. Επίσκεψη στο Μουσείο του Αλέκου Φασιανού
Τον Αλέκο Φασιανό τον είχαμε γνωρίσει ήδη από την αρχή της χρονιάς μέσα από τον πίνακά του “Ο σημαιοφόρος”, τον οποίο τον είχαμε αποδώσει με δικά μας χρώματα και τον είχαμε φτιάξαμε σε καδράκι! Όπως επίσης, και την περίοδο της Αποκριάς όταν επεξεργαστήκαμε τον γνωστό του πίνακα “Χαρταετός” μέσω ψηφιακού παζλ και είχαμε αναρωτηθεί αν θα τον βλέπαμε από κοντά στο Μουσείο.
Τελικά, έφτασε ο καιρός να επισκεφτούμε το Μουσείο και τι καλύτερη εποχή από την Άνοιξη για να πραγματοποιήσουμε την εκπαιδευτική μας επίσκεψη! Αναλυτικά η εμπειρία της επίσκεψή μας αναρτάται στη σελίδα του ιστολογίου μας https://blogs.sch.gr/35nipath/2024/04/03/episkepsi-sto-moyseio-fasianoy/
Στο Μουσείο μας περίμεναν με χαρά οι μουσειοπαιδαγωγοί που θα μας ξεναγούσαν στον χώρο. Αρχικά καθίσαμε σε μαξιλαράκια σε μια μεγάλη αίθουσα και παρατηρούσαμε τους πίνακες του Φασιανού που βρισκόταν κρεμασμένοι στους τοίχους. Μας μίλησαν για τα χρώματα που χρησιμοποιούσε στα έργα του και μας έδωσαν κάτι χρωματιστές διαφάνειες να δούμε μέσα από αυτές τους πίνακες του Φασιανού.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τους πίνακες του Φασιανού και ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ένας πίνακας του Φασιανού που είχε δημιουργήσει με την τεχνική του κολλάζ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κολάζ στο έργο είναι μια γνωστή αθλητική εφημερίδα της εποχής. Εμπνευστήκαμε από αυτόν και με αφορμή το θέμα της ανακύκλωσης που επεξεργαζόμαστε αυτόν τον καιρό στο νηπιαγωγείο μας, αποφασίσαμε να αναδημιουργήσουμε έναν πίνακα του Φασιανού με την τεχνική του κολλάζ αλλά με τον δικό μας μοναδικό τρόπο….
Εκτυπώσαμε τον πίνακα του Φασιανού με τίτλο “Ποδηλάτης σε μπαλκόνι” και κόψαμε κομματάκια από ανακυκλώσιμα υλικά που είχαμε συγκεντρώσει στην γωνιά της ανακύκλωσης, όπως από διάφορα κουτιά, από συσκευασίες από μωρομάντηλα, από κομμάτια κανσόν πολύχρωμων που είχαν απομείνει από προηγούμενες κατασκευές κλπ.
Κολλήσαμε προσεκτικά όλα τα κομματάκια πάνω στον πίνακα μας και έγινε ένα πολύχρωμο έργο από ανακυκλώσιμα υλικά!
Υπέροχη και ομαδική η δουλειά μας, διακοσμεί τον τοίχο της τάξης μας.
5. “Δώσε στα άχρηστα ξανά ζωή”…και φτιάξε μια τρισδιάστατη κατασκευή στην τάξη
Με αφορμή τις κατασκευές που είχαν φτιάξει τα παιδιά στα σπίτια τους κατά την υλοποίηση του τρίτου εργαστηρίου, και επειδή είχαν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των παιδιών, στις ελεύθερες δραστηριότητες πολλά παιδιά έφτιαχναν δημιουργίες από άχρηστα υλικά στην γωνιά των κατασκευών. Έτσι προέκυψε η ιδέα να φτιάξουμε μια μακέτα-σπίτι με όλα του τα δωμάτια και να παίζουμε μ’ αυτό σαν κουκλόσπιτο.
Ξεκινήσαμε να οργανώνουμε τη δραστηριότητα ρωτώντας τα παιδιά τι υλικά θα χρησιμοποιήσουμε και τι θέλουμε να φτιάξουμε. Με τα χαρτόκουτα από το φαγητό της σίτισης, αλλά και υλικά από τη γωνιά της ανακύκλωσης, όπως άδεια μπουκάλια γάλα, γιαούρτι κ.α που τα βάψαμε για να είναι όμορφα, ξεκινήσαμε φτιάχνοντας το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι.
Συνεχίσαμε με την κουζίνα και το μπάνιο. Τα παιδιά έδωσαν πρωτότυπες ιδέες, όπως τη βρύση με ζεστό και κρύο νερό που φτιάχτηκε από κόκκινο και μπλε καπάκι, το ψυγείο από συσκευασία μαρκαδόρων και μέσα ζωγραφισμένα τρόφιμα, νεροχύτη από αβγοθήκη κ.α. Έτοιμη η μακέτα-κουκλόσπιτο, πήραν και ανθρωπάκια playmobil από το κουτί και το παιχνίδι τώρα ξεκινούσε!
Είχαμε απλώσει στην παρεούλα το μοναδικό αυτό κουκλόσπιτό μας και παίζαμε όλοι μαζί. Μάλιστα, ζήτησαν και τις κατασκευές που είχαν φτιάξει στο σπίτι τους και παίζανε όλα ομαδικά και δημιουργικά!
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Στο τέλος, σαν μια μικρή ανακεφαλαίωση, αξιολογήσαμε όσα κάναμε. Συζητήσαμε με τα παιδιά τι τους άρεσε από το εργαστήρι δεξιοτήτων και αυτό που μας εντυπωσίασε είναι η ευαισθητοποίησή τους ως προς το θέμα της ανακύκλωσης. Αυτό που τα ενθουσίασε περισσότερο ήταν η δημιουργία της μακέτας-κουκλόσπιτο. Πράγματι, η δραστηριότητα αυτή βγήκε αποκλειστικά από τα παιδιά, πήραν μέρος όλα σε όλη τη διαδικασία γιατί είχε νόημα και ενδιαφέρον για τα ίδια και κατανόησαν πλήρως με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο τις έννοιες της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών.
Σαν αξιολόγηση των όσων μάθαμε παίξαμε διάφορα παιχνίδια , όπως ένα επιτραπέζιο με το θέμα της ανακύκλωσης, όπου τα παιδιά έπρεπε να ξεχωρίσουν και να βάλουν στους αντίστοιχους κάδους όσα ανακυκλώνονται και όσα δεν ανακυκλώνονται.
Επίσης , παίξαμε σχετικά διαδραστικά παιχνίδια στο τάμπλετ της τάξης μας καθώς και στον διαδραστικό μας πίνακα.
Έτσι, δημιουργούνται οι ενεργοί πολίτες του μέλλοντος!