Το Ηalloween…στο νηπιαγωγείο μας!

DSC05844

Αφορμή για να ασχοληθούμε με το Halloween στάθηκε το μάθημα Αγγλικών, όπου τα παιδιά συζήτησαν με τον δάσκαλο για το γνωστό έθιμο που γιορτάζεται κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες και τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στη χώρα μας.

Αρχικά, παρακολουθήσαμε παιδικά βίντεο όπου τα παιδιά ντυμένα κάτι «τρομακτικό», όπως μάγισσα, αράχνη, μαύρη γάτα κ.α., επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά αφού πρώτα ρωτήσουν “trick or treat” , “φάρσα ή κέρασμα”. Η γιορτή αυτή μοιάζει με τις Απόκριες και αρέσει πολύ στα παιδιά. Μάθαμε ότι γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου και συζητήσαμε για τις τρομακτικές μεταμφιέσεις των παιδιών και τις περίφημες κολοκύθες. 

Παίξαμε παιχνίδια στον διαδραστικό μας πίνακα και ταιριάξαμε φιγούρες του Ηalloween όπως καπέλο μάγισσας, κολοκύθα, αράχνη κ.α με τις σκιές τους.

DSC05845     DSC05846

Φτιάξαμε ένα δικό μας παζλ με διάφορα καπέλα μαγισσών και το παίξαμε όλοι μαζί στην παρεούλα. Άρεσε τόσο στα παιδιά, που το παίζουν καθημερινά την ώρα των ελεύθερων δραστηριοτήτων ανά ομάδες των 2 ή 3 παιδιών

DSC05847   DSC05848

Σχεδιάσαμε ιστούς αράχνης και χρωματίσαμε τα  σχήματα μέσα στις κολοκύθες σύμφωνα με τις οδηγίες!

DSC05849    DSC05850   DSC05851

Επίσης, παίξαμε ένα παιχνίδι δημιουργίας και φαντασίας! Ρίχναμε το ζάρι και ανάλογα αυτό που  μας τύχαινε, φτιάχναμε μια φανταστική ιστορία σχετική με  το Ηalloween. “Ποιος“; Η αράχνη, η κολοκύθα, η νυχτερίδα;… “Πού“; στο στοιχειωμένο σπίτι, στο δάσος, σε μια πόρτα;… “Τι κάνει“; …. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από το κλίμα του Ηalloween και έφτιαξαν αστείες αλλά και τρομακτικές ιστορίες!

DSC05865   DSC05867    DSC05866

DSC05855Οι κολοκύθες είναι το δημοφιλέστερο σύμβολο του Halloween. Βρήκαμε στο διαδίκτυο μια καλλιτέχνιδα από την Ιαπωνία, την Kusama Yayoi, η οποία δημιουργεί έργα τέχνης με θέμα τις κολοκύθες. Είδαμε τα έργα της στο διαδραστικό μας πίνακα και παρατηρήσαμε τα χρώματα και τα σχήματα που χρησιμοποιεί.  Αποφασίσαμε και εμείς να κάνουμε τους δικούς μας πίνακες και να ζωγραφίσουμε κολοκύθες σαν την Kusama.

 

Στην αρχή ζωγραφίσαμε με ξυλομπογιές το φόντο και στη συνέχεια την κολοκύθα. Με μπατονέτες και μαύρη τέμπερα κάναμε τελίτσες στην κολοκύθα και κολλήσαμε τον πίνακά μας σε μαύρο χαρτόνι. Οι κολοκύθες μας είναι μοναδικές και διακοσμούν την τάξη μας!

DSC05856     DSC05857   DSC05859   DSC05861  DSC05892

To θέμα του Ηalloween συνεχίστηκε στο σχολείο μας… Συμπληρώσαμε διάφορα προγραφικά φύλλα εργασίας., καθώς επίσης δημιουργήσαμε υπέροχες ελεύθερες ζωγραφιές!

DSC05868 DSC05869

Δεν θα μπορούσαμε να μην ολοκληρώσουμε το θέμα χωρίς μια δική μας “τρομακτική” μεταμφίεση! Διαλέξαμε μια μάσκα και ένα βραχιόλι που θέλουμε να φορέσουμε… Γάτα; Αράχνη; Κολοκύθα; Νυχτερίδα; Οι επιλογές ήταν πολλές και η απόφαση δική μας!

DSC05852 DSC05853

Τα κόψαμε, τα χρωματίσαμε και τα φορέσαμε στο τέλος της ημέρας! Οι γονείς μας δεν μας γνώρισαν, γέλασαν πολύ με τις σκανταλιάρικες μεταμφιέσεις μας και σίγουρα θα είχαν στο σπίτι ένα υπέροχο κέρασμα για εμάς!

DSC05862   DSC05863   DSC05864

Trick or treat? Happy Halloween!