Στο πλαίσιο υλοποίησης των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που υλοποιούμε φέτος στο νηπιαγωγείο μας, συνεχίσαμε με το τέταρτο εργαστήριο στον τομέα “Δημιουργώ και καινοτομώ” με τίτλο “STEM – Εκπαιδευτική Ρομποτική “
- Προετοιμασία για την εισαγωγή του Βο του Ρομπότ στην τάξη
Είναι ενδιαφέρον να παρουσιάζονται διάφορες δραστηριότητες προετοιμασίας στους μαθητές πριν από την εισαγωγή προγραμματιστικών παιχνιδιών. Στην τάξη μας φτιάξαμε πλέγμα με χαρτοταινία που δημιουργούσε μονοπάτια που οδηγούσαν στην πόρτα μας, σε διάφορες γωνιές και στην παρεούλα.
Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι θα παίζαμε ένα παιχνίδι όπου θα γινόμασταν ρομπότ. Θα μας δινόταν μια βασική οδηγία πχ. “πήγαινε στην γωνιά του αρχιτέκτονα” και θα έπρεπε να μετρήσουμε τις κινήσεις μας και τα βήματα μας. Έτσι, εξοικειώθηκαν με τα βασικά σημεία προσανατολισμού, αριστερά και δεξιά, μπροστά, πίσω.
Συνεχίσαμε με το παιχνίδι “Ρομπότ-Προγραμματιστής’ . Ένα παιδί έκανε το ρομπότ και ένα άλλο ήταν ο προγραμματιστής που του έλεγε πώς να πάει σε συγκεκριμένο σημείο. Αυτή η δραστηριότητα στοχεύει στο να μυήσει στα παιδιά την έννοια του προγραμματισμού και τη σημασία κάθε δράσης που γίνεται. Το παιδί που παίζει το ρόλο του προγραμματιστή πρέπει να δίνει σαφείς οδηγίες και το παιδί που παίζει το ρομπότ πρέπει να ακούει καλά για να εκτελέσει σωστά τη δεδομένη εντολή.
Διασκεδάσαμε πολύ με αυτά τα παιχνίδια και αφήσαμε το επιδαπέδιο πλέγμα στην τάξη μας για μέρες, μια που τα παιδιά, έπαιζαν τα παιχνίδια προγραμματισμού ακόμα και στην ώρα του ελεύθερου παιχνιδιού!
2. Γνωριμία με τον Βο το Ρομπότ και εισαγωγή στις έννοιες του προγραμματισμού και της κωδικοποίησης
Ο Βο είναι ένα ελκυστικό προγραμματιζόμενο ρομπότ που μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε τον κόσμο της ρομποτικής και να μάθουμε τη γλώσσα ενός ρομπότ με έναν παιγνιώδη τρόπο. Λειτουργεί με τηλεχειριστήριο που περιλαμβάνει τις βασικές κινήσεις, μπροστά, πίσω , στροφή δεξιά, στροφή αριστερά, εκτέλεση εντολών (GO) και ακύρωση της εκτέλεσης εντολών. (Χ).
Τα παιδιά χάρηκαν με τον καινούριο μας φίλο τον Βο και θέλησαν αμέσως να παίξουν μαζί του.Το παιχνίδι ήταν να οδηγήσουν τον Βο να φτάσει στο αυτοκινητάκι του. Μάντευαν τα βήματα και τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει και τις προγραμμάτιζαν στο τηλεχειριστήριο. Εξοικειώθηκαν πολύ γρήγορα με το τηλεχειριστήριο και τις εντολές που έδιναν. Μάλιστα όταν έφτανε στον προορισμό του ο Βο, τον χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό!
Η κωδικοποίηση για παιδιά νηπιαγωγείου είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο απλή από όσο νομίζουμε. Όπως αποδεικνύεται, όλοι χρησιμοποιούμε, ασυναίσθητα, έννοιες κωδικοποίησης και σχεδόν οτιδήποτε κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα όταν εξηγούμε τις έννοιες του προγραμματισμού υπολογιστών στα παιδιά. Με αφορμή το αγαπημένο μας τραγούδι με ηρωίδα την Wednesday , τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον κώδικα, αφού έβγαλαν μόνα τους χορευτικές κινήσεις, δημιουργώντας μια όμορφη χορογραφία!
3. Σχεδιασμός αλγόριθμου με εντολές στον Βο
Μια εξαιρετική εισαγωγή στην κωδικοποίηση για τα παιδιά είναι να μάθουν την έννοια της ακολουθίας, η οποία αποτελεί και βασική δεξιότητα. Χρησιμοποιήθηκαν οι κάρτες που δείχνουν τις κινήσεις μπροστά, πίσω , δεξιά και αριστερά. Αρχικά, δόθηκε στα παιδιά η εντολή να βοηθήσουν τον Bo το Ρομπότ να φτάσει στον προορισμό του , που ήταν μια κάρτα με τον Σταγονούλη. Οι μέρες ήταν πολύ βροχερές και ο καιρός μονοπωλούσε στις συζητήσεις των μικρών μαθητών, επειδή μέναμε πολλές ώρες στην τάξη μας, Έτσι, ένα παιδί σκέφτηκε να οδηγήσουμε τον Βο να πάει να βρει στον Σταγονούλη , για να του μεταφέρει το μήνυμα να σταματήσει να βρέχει επιτέλους!
Το παιχνίδι ξεκίνησε…Πού βρίσκεται ο Σταγονούλης; Τρία βήματα μπροστά, μια στροφή αριστερά και άλλο ένα μπροστά και φτάσαμε! Τα παιδιά σχεδίασαν τον αλγόριθμο, συζητώντας και βάζοντας στη σειρά τις κάρτες ακολουθίας. Έπειτα έδιναν τις εντολές στο τηλεχειριστήριο του Bo και πατούσαν το πλήκτρο ‘GO’ και ο Βο έφτανε στον Σταγονούλη!
Συνεχίσαμε βάζοντας δρόμους και εμπόδια με πλαστικές ράβδους από το παιδαγωγικό υλικό της τάξης μας.
Κάθε παιδί σκεφτόταν προσεκτικά, έβαζε τις κάρτες στη σειρά για να οδηγήσει τον Βο το Ρομπότ στον προορισμό του! Στα παιδιά άρεσε πολύ το παιχνίδι με τις κάρτες και ανυπομονούσαν να έρθει η σειρά τους για να παίξουν με τον Βο το Ρομπότ! Τα κατάφεραν εξαίσια! Εξασκήθηκαν στον σχεδιασμό απλών αλγορίθμων σε πίστα με εμπόδια και εξοικειώθηκαν με βασικές εντολές κατεύθυνσης και προσανατολισμού.
4. Κάνουμε εξάσκηση με τον προσομοιωτή του Beebot
Συνεχίσαμε με το παιχνίδι “Γνωρίζω τη γειτονιά” διαδικτυακά , με τον προσομοιωτή του Beebot, ο οποίος μοιάζει με το δικό μας Ρομπότ, τον Βο, στον διαδραστικό μας πίνακα. Χρησιμοποιήσαμε το διαδικτυακό χαλάκι του Beebot , όπου απεικονίζονται διάφορα κτίρια της γειτονιάς, όπως το σχολείο, το πάρκο, η παιδική χαρά, το ταχυδρομείο, η τράπεζα, το εστιατόριο κ.α.
Η μέλισσα Beebot ήταν σε ένα καθορισμένο σημείο και οι εκπαιδευτικοί έδιναν μια οδηγία στους μαθητές να οδηγήσουν την Βeebot σε ένα κτίριο διαφορετικό κάθε φορά. Οι μαθητές επέλεγαν τη σωστή διαδρομή στο διαδικτυακό τηλεχειριστήριο και πατώντας το “GO” οδηγούσαν την Beebot στον προορισμό της.
Κάθε φορά που τα κατάφερναν, συνοδευόταν από δυνατό χειροκρότημα! Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με έννοιες και τις δεξιότητες της χαρτογράφησης διαφορετικών χώρων. Εξοικειώθηκαν με τον διαδικτυακό προγραμματισμό του ρομπότ και αντιλήφθηκαν ότι έλεγχαν οι ίδιοι το ρομπότ μέσα από τις ενέργειες που εισήγαγαν σε αυτό, εξασκώντας την αλγοριθμική τους σκέψη.
5. Γνωρίζω την γειτονιά μου με την βοήθεια του Βο.
Το τελευταίο εργαστήρι ήταν αφιερωμένο στο τρισδιάστατο επιδαπέδιο παιχνίδι της μακέτας της γειτονιάς μας που είχαμε κατασκευάσει στα πλαίσια του δεύτερου εργαστηρίου.
Κάθε φορά ρίχναμε το ζάρι και ανάλογα ποιο κτίριο μας έδειχνε, οδηγούσαμε τον Bo το Ρομπότ στο αντίστοιχο κτίριο, χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριο και τις κάρτες και φτιάχνοντας τον αντίστοιχο αλγόριθμο.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το παιχνίδι, ήθελαν όλα να συμμετέχουν και παρακολουθούσαν τον Bo στις διαδρομές του. Κάθε φορά που οι εντολές ήταν πιο σύνθετες βοηθούσαν ο ένας τον άλλον και τελικά τα κατάφεραν περίφημα! Το παιχνίδι αξιοποιήθηκε αρχικά στην παρεούλα ως ομαδικό παιχνίδι και στη συνέχεια το ζητούσαν να το παίξουν και στις ελεύθερες δραστηριότητες τους. Ήρθαν σε επαφή με τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού και της υπολογιστικής σκέψης μέσα από το παιχνίδι και εξοικειώθηκαν με τις αρχικές έννοιες της κωδικοποίησης,
Αξιολόγηση Εργαστηρίου Δεξιοτήτων- Επέκταση
Στο τέλος, σαν μια μικρή ανακεφαλαίωση , αξιολογήσαμε όσα κάναμε και μάθαμε. Μέσα από το παιχνίδι , τα παιδιά μάθανε προπαρασκευαστικές δραστηριότητες εξοικείωσης με τη ρομποτική και ανέπτυξαν τις αρχικές τους αντιλήψεις για τα ρομπότ. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό ώστε το παιδί να μπορεί να βιώσει τη ρομποτική με ουσιαστικό τρόπο, προάγοντας παράλληλα την ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Τα παιδιά καθημερινά μας ζητούσαν να παίξουν με τον Βο τον Ρομπότ ακόμα και στις καθημερινές τους ελεύθερες δραστηριότητες.
Τέλος, το παιχνίδι προσανατολισμού, “προγραμματιστής-ρομπότ” , συνεχίστηκε και στο μάθημα των Αγγλικών, μαθαίνοντας τις αντίστοιχες λέξεις -εντολές του ρομπότ και στα αγγλικά.
Καταφέραμε περίφημα να γίνουμε μικροί προγραμματιστές και να αγαπήσουμε την ρομποτική!