(1) “ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ;”
Συνεχίζοντας την υλοποίηση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, ασχοληθήκαμε με το θέμα της αυτομέριμνας, ένα ζήτημα πάντα επίκαιρο και πολύ σημαντικό να δουλεύεται με τα παιδιά από την προσχολική ήδη βαθμίδα.
Για να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών για το θέμα, τα ρωτήσαμε να μας πουν “πότε παθαίνουμε ατυχήματα” κι εκείνα μας απάντησαν “όταν τρέχουμε μέσα στο σπίτι”, “όταν δε φοράμε ζώνη στο αμάξι”, “όταν σκοντάφτουμε”, “όταν δεν κάνουμε σωστά ποδήλατο” κ.α. Οι απαντήσεις τους γράφτηκαν με τη μορφή ιστογράμματος στον ασπροπίνακα της τάξης μας.
Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε τις εμπειρίες και τα βιώματα των παιδιών σχετικά με τα ατυχήματα, τους ζητήσαμε να μας ζωγραφίσουν ένα ατύχημα που έχουν πάθει και κάποιοι θυμήθηκαν που γλίστρησαν στο μπάνιο από τα νερά, άλλος που έπεσε από ένα δέντρο όταν σκαρφάλωνε, άλλος όταν έπεσε από το πατίνι κ.α.
Το θέμα με τα ατυχήματα είναι πολύ οικείο στα παιδιά, γι’ αυτό δε δυσκολεύτηκαν να εκφράσουν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους. Έπειτα, ομαδοποιήσαμε τις ζωγραφιές σας ανάλογα με τα ατυχήματα που ζωγραφίσαμε σε δυο ομάδες, σε αυτά που τα παθαίνουμε στο σπίτι και σε αυτά που τα παθαίνουμε εκτός σπιτιού.
Αφού έχουμε καταγράψει τις πρώτες ιδέες μας, ήρθε η ώρα της αναζήτησης πληροφοριών. Εντοπίσαμε ενδιαφέροντα βίντεο στο διαδίκτυο και τα παρακολουθήσαμε προσεχτικά, αντλώντας πληροφορίες και σχολιάζοντας τις εικόνες. Στη συνέχεια, προσθέσαμε τις πληροφορίες που βρήκαμε στο αρχικά μας ιστόγραμμα.
Θυμηθήκαμε έναν γνωστό ήρωα που παθαίνει πάντα ατυχήματα: τον κ. Σκουντούφλη από τους Μικρούς Κυρίους και τις Μικρές Κυρίες και παρακολουθήσαμε κάποιες από τις ιστορίες του. Άρεσε πολύ στα παιδιά και μαντεύαμε σε κάθε σκηνή τι ατύχημα θα πάθει.
Στη συνέχεια, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες των τεσσάρων παιδιών και κάθε ομάδα επεξεργάστηκε την εικόνα που τους δώσαμε. Έπρεπε να συζητήσουν για το αν το παιδί της εικόνας με τη στάση του θα πάθαινε ατύχημα ή όχι. Μετά, ένα μέλος από κάθε ομάδα επεξηγούσε στους υπόλοιπους τι είχαν αποφασίσει και τοποθετούσε τη εικόνα στη σωστή ομάδα, αν το παιδί θα πάθαινε ατύχημα το έβαζε στη λυπημένη φατσούλα, ενώ αν όχι το έβαζε στη χαμογελαστή φατσούλα.
Αφού ομαδοποιήσαμε όλες τις εικόνες, τα παιδιά συμπλήρωσαν το φύλλο εργασίας με τι ίδιες εικόνες όπου έπρεπε να χρωματίσουν τη σωστή φατσούλα πάνω από κάθε εικόνα.
(2) “ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”
Όπως διαπίστωσαν τα παιδιά, τόσο μέσα από τα βιώματά τους, όσο και από το υλικό που επεξεργάστηκαν, πολλά ατυχήματα μπορούμε να τα πάθουμε εντός του σπιτιού. Ιδιαίτερα βοηθητικό ήταν το υλικό που βρήκαμε στην ιστοσελίδα του Σωματείου “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” και με βοηθό τον Σωτήρη, τον ήρωα του προγράμματος για την ασφάλεια στο σπίτι, δουλέψαμε όλες τις διαφάνειες με τα μέρη του σπιτιού και τους πιθανούς κινδύνους.
Τα παιδιά εντόπιζαν τους κινδύνους, όπως νερά στο πάτωμα του μπάνιου, παιχνίδια πεταγμένα στο πάτωμα, ανοιχτά ντουλάπια, κ.α. και πρότειναν λύσεις με τη βοήθεια του Σωτήρη που κρατούσαν στο χέρι τους.
Αφού δουλέψαμε πρώτα ομαδικά στον υπολογιστή, συνεχίσαμε σε ατομικό επίπεδο στο χαρτί
Φτιάξαμε ένα παιχνίδι με καρτέλες που βρήκαμε στο διαδίκτυο όπου απεικονίζονται παιδιά να κάνουν κάποιες επικίνδυνες ενέργειες, όπως να βάζουν το χέρι στην πρίζα ή στην ηλεκτρική κουζίνα, και έπρεπε να αντιστοιχίσουν κάθε εικόνα με το αποτέλεσμα που θα έχει. Το παιχνίδι αυτό αντιστοίχισης το βάλαμε στη γωνιά των επιτραπέζιων παιχνιδιών μας.
Δουλέψαμε φύλλα εργασίας σχετικά με το θέμα ατυχήματα στο σπίτι, όπως αντιστοίχισης ή σειροθέτησης
Ακούσαμε και μάθαμε το τραγούδι Πέντε Πιθηκάκια μικρά, που μας διασκέδασε πολύ με τα ατυχήματα που παθαίνουν όταν πηδάνε στο κρεβάτι
Τα παιδιά λάτρεψαν τον Σωτήρη, οπότε σκεφτήκαμε να κάνουμε μια κατασκευή για να τον πάρουν στο σπίτι. Αφού τον ζωγράφισαν και τον έκοψαν, έβαψαν με τέμπερα ρολά υγείας, κόλλησαν μπροστά τον Σωτήρη και μέσα βάλαμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με Συμβουλές για την Πρόληψη Ατυχημάτων στο Σπίτι προκειμένου να το συζητήσουν στο σπίτι με την οικογένειά τους.
Τέλος, δώσαμε στα παιδιά ένα ερωτηματολόγιο για να το επεξεργαστούν στο σπίτι με τους γονείς τους, με σκοπό να εντοπίσουν πιθανούς κινδύνους για ατυχήματα και να τσεκάρουν το σωστό κουτάκι αντίστοιχα.
(3) “ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ”
Το τρίτο εργαστήριο αφορούσε τα ατυχήματα που γίνονται έξω από το σπίτι. Τα παιδιά εξέφρασαν τις ιδέες τους, τις συζητήσαμε και τις καταγράψαμε. Είδαμε στον υπολογιστή διαφάνειες από υλικό του Υπουργείου Υγείας και υλικό του Παιδικού Τραύματος για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων καθώς και σχετικά videos, όπως “safety on the road” και “Ατυχήματα στο σχολείο” Στην συνέχεια, φτιάξαμε ένα ομαδικό κολλάζ με τίτλο “Μένουμε ασφαλείς”. Ζωγραφίσαμε ατυχήματα που γίνονται στο σχολείο, στον δρόμο και στο πάρκο, τα ομαδοποιήσαμε και τα κολλήσαμε σε ένα μεγάλο χαρτόνι που το κρεμάσαμε στο παράθυρο της τάξης μας, για να θυμόμαστε να είμαστε πάντα προσεκτικοί!
Φτιάξαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι από εικόνες που βρήκαμε στο διαδίκτυο που δείχνουν ατυχήματα έξω απ’το σπίτι όπως για παράδειγμα παιδιά που παίζουν στον δρόμο , που ανεβαίνουν ανάποδα την τσουλήθρα, που γλιστράνε σε νερό κ.α και τις αντίστοιχες εικόνες που δείχνουν τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθούν αυτά τα ατυχήματα και αφού το συζητήσαμε διεξοδικά στην τάξη, το παίξαμε στην παρεούλα και μετά το βάλαμε στα επιτραπέζια της τάξης μας και τα παιδιά το έπαιζαν την ώρα του ελεύθερου παιχνιδιού.
Είδαμε μια μεγάλη αφίσα “Κυκλοφοριακή Αγωγή” και συζητήσαμε για τους κανόνες στο δρόμο που ισχύουν για τους οδηγούς και τους πεζούς.
Διαβάσαμε το παραμύθι “Ο φίλος μου ο Ποδηλατάκιας” που μας μιλάει για τους κανόνες του ποδηλάτη και είδαμε το σχετικό video στο διαδίκτυο.
Τέός, ασχοληθήκαμε με διαθεματικά φύλλα εργασίας σχετικά με το θέμα μας : “Βρίσκω τη λέξη ποδήλατο”, “ασφάλεια στον δρόμο”, “ασφαλές-επικίνδυνο”, που περιελάμβαναν αντιστοιχίσεις, ταξινομήσεις, γλώσσα και μαθηματικά
(4) “ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ”
Ατυχήματα συμβαίνουν κι εξαιτίας φυσικών φαινομένων, όπως ο σεισμός. Με την ευκαιρία της υλοποίησης του Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας της σχολικής μονάδας και των ασκήσεων σεισμού που υλοποιούμε τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο με τους μαθητές μας,συζητήσαμε για το θέμα του σεισμού. Αφού είπαν τι γνωρίζουν για τον σεισμό, αν θυμούνται να έχουν ζήσει σχετική εμπειρία και το τι πρέπει να κάνουμε για να μείνουμε ασφαλείς, διαβάσαμε σχετικά βιβλία και είδαμε σχετικά βίντεο.
Σταθήκαμε περισσότερο στα μέτρα προστασίας, μάθαμε πώς να προστατευόμαστε κάτω από τα τραπέζια, πώς να προστατεύουμε το κεφάλι μας γονατιστοί στο πάτωμα και φυσικά πώς να συγκεντρωνόμαστε στην αυλή μόλις τελειώσει ο σεισμός.
Επεξεργαστήκαμε φύλλα εργασίας με τις σωστές και τις λάθος ενέργειες προστασίας από τον σεισμό, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε
Και αξιολογήσαμε τις γνώσεις μας σχετικά με το θέμα
(5) “ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΩ”
Έχοντας μάθει για τον κίνδυνο των ατυχημάτων, ήρθε η ώρα να μάθουμε και για τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης. Διαβάσαμε το βιβλίο “Πρωτοβοηθήματα”
και είδαμε σχετικά βίντεο, όπως αυτό της εκπαιδευτικής τηλεόρασης για τις πρώτες βοήθειες.
Βρήκαμε στην τάξη μας το κουτί πρώτων βοηθειών και το επεξεργαστήκαμε, ενώ προσπαθήσαμε να μιμηθούμε τον τρόπο παροχής πρώτων βοηθειών στην περίπτωση πνιγμού.
Μιλήσαμε και για τα μέτρα πρόληψης κι αντιμετώπισης κινδύνων στην τάξη μας, όπως αυτό της πυρόσβεσης και είδαμε τους πυροσβεστήρες της τάξης μας και την πυροσβεστική φωλιά.
Μιλήσαμε για τα επαγγέλματα που παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, όπως του πυροσβέστη, του ιατρού, του αστυνομικού και παίξαμε το επιτραπέζιο της τάξης μας.
Μάθαμε για τον τριψήφιο αριθμό κλήσης τριών βασικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης: της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, της αστυνομίας και τους καταγράψαμε για να τους θυμόμαστε, ενώ μάθαμε και να πληκτρολογούμε τους αριθμούς στο τηλέφωνο.
Στη συνέχεια, παίξαμε παιχνίδι ρόλων. Προσθέσαμε στα χάρτινα αυτοκινητάκια που είχαμε φτιάξει κατά την περσινή χρονιά τα σήματα των τριών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης κι έτοιμα τα οχήματα της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, της αστυνομίας. Ώρα για παιχνίδι στην αυλή! Κάποιος πάθαινε ατύχημα, άλλος έπαιρνε τηλέφωνο την αντίστοιχη υπηρεσία κι έφτανε η βοήθεια για την αντιμετώπιση του ατυχήματος!
Το παιχνίδι συνεχίστηκε και στην τάξη στη γωνιά με τις κούκλες.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Φτάνοντας στο τέλος του εργαστηρίου δεξιοτήτων, ανατρέξαμε στο ιστόγραμμά μας για να δούμε τι είχαμε γράψει αρχικά, τι προσθέσαμε στη συνέχεια και τι θέλαμε να συμπληρώσουμε κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Πράγματι, τα παιδιά είχαν πολλά πράγματα να προσθέσουν.
Μάλιστα κάποιοι θέλησαν να αντιγράψουν το ιστόγραμμα και τα κατάφεραν πολύ καλά
Θέλοντας να συγκεντρώσουμε τις γνώσεις μας σε μια δημιουργική κατασκευή, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο “Μένουμε ασφαλείς”. Τα παιδιά πρότειναν το θέμα του παιχνιδιού να είναι παιδιά που θέλουν να φτάσουν στα σπίτια τους. Φτιάξαμε μια διαδρομή, τα παιδιά χρωμάτισαν τα τετραγωνάκια και κόλλησαν τις εικόνες. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να φτάσουν τα παιδιά ασφαλείς στο σπίτι τους. Έτσι έριχναν το ζάρι και κουνούσαν το πιόνι τους τόσα τετραγωνάκια όσα λέει ο αριθμός. Αν σταματούσαν πάνω στο τεραγωνάκι με τη φατσούλα, έπρεπε να τραβήξουν μια καρτέλα και να απαντήσουν στο ερώτημα “τι ατύχημα μπορεί να συμβεί;”. Επειδή οι εικόνες των καρτελών ήταν γνωστές στα παιδιά μιας και τις είχαμε δουλέψει στην τάξη μας, κανείς δε δυσκολεύτηκε να διαβάσει τις εικόνες. Αν κάποιος παίχτης σταματούσε στο φανάρι, είτε προχώραγε κανονικά αν ήταν πράσινο ή έχανε τη σειρά του αν ήταν κόκκινο.
Το θέμα με τα ατυχήματα είχε μεγάλη απήχηση στα παιδιά και το συζητάμε καθημερινά στην τάξη ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου.