Ανακύκλωση (1)- Μαθαίνοντας τη διαδικασία

Ανακύκλωση το λένε…

Με αφορμή τα καπάκια από τους χαλασμένους μαρκαδόρους μας, τα ρολά από το χαρτί κουζίνας, τα καπάκια από τα μπουκάλια μας και άλλα άχρηστα υλικά που κρατάμε και χρησιμοποιούμε  για τις κατασκευές μας…ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την Ανακύκλωση! Τι περίεργη λέξη…μας θύμισε τον κύκλο! Και όντως είναι ένας κύκλος των υλικών που δεν πετάμε στα σκουπίδια ,αλλά στην ανακύκλωση και  παίρνουν ξανά ζωή! Διαβάσαμε βιβλία για την μόλυνση του περιβάλλοντος και τη σημασία της ανακύκλωσης για την προστασία του!

             

Συζητήσαμε για τα υλικά που ανακυκλώνονται και δείξαμε το σήμα της ανακύκλωσης που υπάρχει σε όλες τις συσκευασίες που ανακυκλώνονται και μας βοηθάει να ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια!

Ζητήσαμε από τους γονείς μας να φέρουν στο σχολείο ανακυκλώσιμες συσκευασίες σκουπιδιών, αφού πρώτα τις  έχουν πλύνει και η ανταπόκρισή τους ήταν μεγάλη! Έτσι μαζέψαμε ένα σωρό ανακυκλώσιμα υλικά! Γίναμε “ντετέκτιβ” και βρήκαμε πού υπάρχει το σήμα της ανακύκλωσης στις συσκευασίες  και τέλος βάλαμε τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια στην σακούλα της ανακύκλωσης με σκοπό να τα πετάξουμε στον μπλε κάδο!

            

Ενθουσιαστήκαμε με το θέμα και τη σημασία της ανακύκλωσης στο σχολείο μας! Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομαδική εργασία να στολίσουμε τα παράθυρά μας ώστε και ο κόσμος που περνάει έξω στο δρόμο να μαθαίνει για την ανακύκλωση!

Αμέσως πιάσαμε δουλειά! Χρωματίσαμε τη γη μας και την κολλήσαμε στο κέντρο της εργασίας μας, μαζί με τα βελάκια που σχημάτιζαν το σήμα της ανακύκλωσης. Γύρω γύρω ζωγραφίσαμε, κόψαμε και κολλήσαμε σπιτάκια, δεντράκια, λουλούδια και χαρούμενα ανθρωπάκια που ζουν στον καθαρό  μας πλανήτη!

           

Κόψαμε από περιοδικά εικόνες που δείχνουν χαρτί, πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο και τα κολλήσαμε στις αντίστοιχες κατηγορίες στην ομαδική μας εργασία! Το σύνθημά μας ήταν:

“Ανακυκλώνουμε όλοι μαζί για να σώσουμε τη γη!!!”

Να και στο παράθυρό μας!

Στη συνέχεια δουλέψαμε με πίνακες διπλής εισόδου καθώς και την ομαδοποίηση των υλικών που ανακυκλώνονται : χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο και παίξαμε παιχνίδια στην παρεούλα.

           

Κόψαμε εικόνες  με ανακυκλώσιμες συσκευασίες από φυλλάδια του σούπερ μάρκετ και τις ξεχωρίσαμε σε κατηγορίες στην παρεούλα. Μας άρεσε αυτό το παιχνίδι πολύ!

Αργότερα τα κολλήσαμε στο χαρτί μας ξεχωρίζοντας τρεις κατηγορίες : χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο.

            

Αλλά κουραστήκαμε τόσο με την πολλή δουλειά!.. Χαλαρώσαμε βλέποντας στον υπολογιστή  το επεισόδιο της ανακύκλωσης από το αγαπημένο μας παιδικό πρόγραμμα και τραγουδήσαμε “το τραγούδι της ανακύκλωσης” από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου καθώς και το παιδικό τραγούδι “κάδος μπλε”.

              

Την επόμενη μέρα ζωγραφίσαμε τον μπλε κάδο, τον κόψαμε  και κολλήσαμε τους στίχους από το τραγούδι του, φτιάχνοντας μια χειροτεχνία που την  πήραμε στο  σπίτι μας για να θυμόμαστε να ανακυκλώνουμε κάθε μέρα!

               

Σειρά είχε να δώσουμε εικόνα στην έννοια της  ανακύκλωσης…

Έτσι βαφτίσαμε την …Άννα την Ανακύκλωση! Η Άννα είναι φτιαγμένη μόνο με ανακυκλώσιμα υλικά που δεν τα χρειαζόμαστε πια στο σχολείο μας και θα τα πετούσαμε στον μπλε κάδο. Υλικά όπως κομμένα άχρηστα πολύχρωμα χαρτάκια, καπάκια από μπουκάλια, κουμπιά, πλαστικά καλαμάκια, αλουμινόχαρτο κλπ.Αποφασίσαμε λοιπόν να τους δώσουμε ξανά ζωή, στολίζοντας το φόρεμα της Άννας, τη μύτη, τα μάτια , τα μαλλιά της, αλλά και τα σκουλαρίκια της που είναι καπάκια από χαλασμένους μαρκαδόρους! Κατενθουσιαστήκαμε με την δημιουργία της Άννας! Την αγαπήσαμε πολύ και  την κολλήσαμε στην πόρτα μας!