Γνωριμία με τους Υπολογιστές

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, ξεκινάμε στο νηπιαγωγείο μας τη λειτουργία της Γωνιάς των Υπολογιστών. “Τι μπορούμε να κάνουμε με έναν υπολογιστή;”, ρωτήσαμε τα παιδιά και καταγράψαμε τις ιδέες τους: “Να γράφουμε γράμματα και αριθμούς”, “να βρίσκουμε χάρτες”, “να παίζουμε παιχνίδια”, “να ψάχνουμε εικόνες”, “να ζωγραφίζουμε”. Όλες οι ιδέες των παιδιών συγκεντρώθηκαν στην αφίσα που κατασκευάσαμε.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για την εμπειρία τους με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και θελήσαμε να καταγράψουμε ποιοι έχουν στο σπίτι τους σταθερό υπολογιστή/λάπτοπ/τάμπλετ. Αφού σημείωσαν τα παιδιά το ανάλογο κουτάκι δίπλα από το όνομά τους, εξάγαμε και τα στατιστικά! Η πλειοψηφία έχει τάμπλετ!

 

 

Μιλήσαμε για τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας σταθερός υπολογιστής, όπως την οθόνη, το πληκτρολόγιο, τον πύργο, τα ηχεία και το ποντίκι. Στη συνέχεια, παίξαμε ένα παιχνίδι στον διαδραστικό μας πίνακα: “Ένωσε κάθε εικόνα με τη σωστή λέξη”, όπου τα παιδιά, κρατώντας τον πίνακα αναφοράς, ένωναν την εικόνα με την αντίστοιχη λέξη.

 

Και φυσικά, η γωνιά των υπολογιστών έχει κανόνες, τους οποίους μας πρότειναν τα ίδια τα παιδιά:” Να μην τρώμε και να μην πίνουμε” την ώρα που δουλεύουμε με τους Η/Υ, “να μην αφήνουμε σκουπίδια”, “να παίζουν κάθε φορά 2 παιδιά” και μάλιστα συμφωνήσαμε πρώτα να κάθονται στη γωνιά οι “Βοηθοί της τάξης” της εκάστοτε μέρας.

 

Από τους βασικότερους κανόνες, ωστόσο, είναι αυτοί της εργονομίας, δηλαδή της σωστής στάσης κατά την εργασία με τον υπολογιστή. Είδαμε με τα παιδιά ορισμένα χρήσιμα βίντεο για το θέμα και τα παιδιά κατάφερναν να εντοπίζουν τα λάθη στη στάση του σώματος των απεικονιζόμενων χαρακτήρων.

Κι από τη θεωρία στην πράξη! Κάποιοι εργάζονται στους σταθερούς υπολογιστές και κάποιοι στον διαδραστικό πίνακα. Προς το παρόν, ζωγραφίσουμε με το λογισμικό tux paint και παίζουμε παιχνίδια στη διαδικτυακή εκπαιδευτική πύλη Αερόστατο, η οποία έχει υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου και είναι κατάλληλη για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

 

Τέλος, ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα δικά μας… λάπτοπ. Αφού ζωγραφίσαμε στην… χάρτινη οθόνη ό,τι θέλαμε (απλή ζωγραφιά ή το αγαπημένο παιχνίδι που παίζουμε στον Η/Υ), “γράψαμε” στο πληκτρολόγιο το όνομά μας, ζωγραφίζοντας μόνο τα γράμματα του ονόματός μας.

 

Έτοιμα τα λάπτοπ μας!