Ένα σπίτι για τους πρόσφυγες

Σε συνέχεια του μαθήματός μας για τα δικαιώματα του παιδιού και με αφορμή τον 22ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα τους πρόσφυγες που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων, δουλέψαμε το θέμα: «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι». Αυτός είναι και ο τίτλος του φετινού διαγωνισμού. Αρχικά, επεξεργαστήκαμε εικόνες από περιοδικά με πρόσφυγες και φωτογραφίες στο διαδίκτυο, οι οποίες λειτούργησαν ως αφόρμηση για τη συζήτησή μας: “ποιανού είναι το αρκουδάκι;”, “γιατί είναι μόνο του;”, “τί κάνουν τόσοι άνθρωποι πάνω στη βάρκα;”, “πού πάνε;” Τα παιδιά φαντάστηκαν τους διαλόγους κι εμείς τους καταγράψαμε: “Ω! Δε με πήρε το παιδάκι για να παίξουμε μαζί!, σκέφτεται το αρκουδάκι, “Γρήγορα, γρήγορα, να σωθούμε“, “Φοβάμαι, φοβάμαι“, λένε οι άνθρωποι πάνω στη βάρκα.

 

 

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε δυο εκπληκτικά βίντεο της UNICEF με θέμα την εμπειρία της Μαλακ και του Μουσταφά, δυο παιδιών από τη Συρία  και συζητήσαμε για το πώς αισθάνονται τα παιδιά πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και ξεκινούν το ταξίδι για ένα καινούριο σπίτι. Αυθόρμητα, μια μαθήτρια που είναι προσφυγόπουλο άρχισε να μας λέει τη δική της εμπειρία από το ταξίδι που έκανε με την οικογένειά της μέχρι να φτάσει από τη Συρία στην Ελλάδα, για την κούκλα που πήρε μαζί της αλλά την έχασε στη βάρκα και για το σπίτι που άφησαν πίσω. Τα παιδιά την άκουσαν με προσοχή και στο τέλος όλα αναφώνησαν “Μπράβο!” Μπράβο που έφτασε με ασφάλεια στην χώρα μας, μπράβο για το θάρρος της, μπράβο που είναι μαζί μας… ίσως για όλα αυτά μαζί… τα παιδιά αυτό αισθάνθηκαν να της πουν!

Μέσω του θεατρικού παιχνιδιού, υποδυθήκαμε τους πρόσφυγες και υπό το άκουσμα μουσικής ταξιδέψαμε κι εμείς στη βάρκα, φοβηθήκαμε, αγκαλιαστήκαμε και στο τέλος φτάσαμε χαρούμενοι στην καινούρια πατρίδα! Η δικιά μας ιστορία είχε χαρούμενο τέλος!

 

Έπειτα, καταγράψαμε τις σκέψεις μας σχετικά με τον τίτλο: “Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι”. “Τι να σκέφτονται οι πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους;” ρωτήσαμε τα παιδιά κι εκείνα απάντησαν: “φοβάμαι”, “κρυώνω”, “θέλω σπίτι”, “θέλω τους γονείς μου”, “θέλω παιχνιδάκια”, “θέλω ρούχα καθαρά” κ.α. Ενώ, όταν τους ζητήσαμε να μας πουν με μια μόνο λέξη τι έχει ανάγκη ένας παιδί-πρόσφυγας, μας απάντησαν: “σπίτι”, “ειρήνη”, “αγάπη”, “ηρεμία”, “σχολείο”, “φίλους”, “φροντίδα” κ.α.

Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για την κατασκευή της αφίσας που θα φτιάχναμε για τον διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες! Τα παιδιά είχαν κατανοήσει σε τέτοιο βαθμό το θέμα που οι ιδέες έπεφταν βροχή! “Να κάνουμε ένα καράβι με πρόσφυγες”, “κατεστραμμένα σπίτια”, “καινούρια σπίτια”, “θάλασσα ψεύτικη”, πρότειναν τα παιδιά και ξεκινήσαμε τη δουλειά!

Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες: η μια ζωγράφισε κατεστραμμένα σπίτια κι η άλλη καινούρια σπίτια. Ύστερα, κάποιοι ζωγράφισαν ανθρωπάκια πάνω σε μια βάρκα και τα έκοψαν, άλλοι ζωγράφισαν το φόντο με πινέλα κι άλλη έφτιαξαν τη “ψεύτικη” θάλασσα, γράφοντας πάνω σε χαρτονένια κύματα τις λέξεις που είχαν πει νωρίτερα τα παιδιά για το τι έχουν ανάγκη οι πρόσφυγες.

 

Τα κολλήσαμε όλα στο χαρτί, προσθέσαμε και καρδιές κ έναν χαρταετό…

 

Κι έτοιμη η αφίσα μας! Της δώσαμε κι έναν τίτλο: “Φεύγοντας γρήγορα για ένα καινούριο σπίτι”!

Με πολλή χαρά και περηφάνια για την ομαδική μας δουλειά θα στείλουμε την αφίσα μας στον διαγωνισμό!

Ανακύκλωση (5)- Ένας μπλε κάδος έξω από το σχολείο μας

Κι έφτασε η μέρα που περίμεναν τα παιδιά! Ο μπλε κάδος ήρθε έξω από σχολείο μας μετά από δικό μας αίτημα προς τον Τομέα Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων! Μόλις αντιληφθήκαμε πως οι κύριοι από τον Δήμου τον ξεφόρτωναν, βγήκαμε έξω και παρακολουθήσαμε τη διαδικασία.

 

Έχοντας κάνει τη σωστή προετοιμασία, ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας με τον μπλε κάδο. Πήραμε τις σακούλες με τα ανακυκλώσιμα υλικά που έφερναν τόσες μέρες τα παιδιά από το σπίτι τους και βγήκαμε στο πεζοδρόμιο, μπροστά από το σχολείο μας. Αρχικά, περιεργαστήκαμε τον κάδο και κολλήσαμε πάνω στον κάδο τις ενημερωτικές αφίσες που είχαμε φτιάξει με το τι επιτρέπεται και τι όχι να πετάμε μέσα στον κάδο.

Σίγουρα όποιος χρησιμοποιήσει τον κάδο, θα ενημερωθεί από τις αφίσες μας!

   

 

Τώρα πρέπει να “ταϊσουμε” τον κάδο και τρώει μόνο ανακυκλώσιμα υλικά! Όλοι μαζί βοηθήσαμε να αδειάσουν οι γεμάτες τσάντες που είχαμε μαζέψει!

  

 

Κάνοντας το καθήκον μας ως “προστάτες” του κάδου, νιώσαμε περήφανοι και υποσχεθήκαμε ότι θα συνεχίζουμε να φέρνουμε από το σπίτι άχρηστα υλικά και θα τα πετάμε στον μπλε κάδο. Όπως, επίσης, θα αδειάζουμε στον μπλε κάδο και τα υλικά που μαζεύουμε στην “Άννα την Ανακύκλωση”, τον κάδο που έχουμε στην τάξη μας.

Τέλος, πήραμε ξανά φυλλάδια για τον μπλε κάδο, αλλά αυτή τη φορά θα τα μοιράσουμε σε γνωστούς, φίλους, στη γειτονιά μας, ώστε να ενημερωθούν όλοι για την άφιξη του κάδου και τη χρήση του!

  

Ανακύκλωση (4)-Παίζοντας και Δημιουργώντας

Και μετά από τόση δουλειά, ήρθε η ώρα για παιχνίδι! Εμπλουτίσαμε τη γωνιά των επιτραπέζιων παιχνιδιών με δυο καινούρια παιχνίδια που έχουν θέμα την ανακύκλωση. Έχοντας μάθει πολλά για το ποια υλικά ανακυκλώνονται, δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου να τα παίξουμε σωστά! Ο πρώτος που καταφέρνει να γεμίσει τους κάδους του είναι ο νικητής!

 

  

 

Κι επειδή καταλάβαμε απόλυτα ό,τι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να μην καταντήσει η Γη μας ένας ατελείωτος σκουπιδότοπος, θέλαμε και να το δείξουμε με μια κατασκευή: ΣΤΟΠ στα σκουπίδια, ΝΑΙ στην ανακύκλωση!

 

Τέλος, διαβάσαμε κάποια ηλεκτρονικά βιβλιαράκια που εντοπίσαμε σε ιστοσελίδες ορισμένων ΚΠΕ (Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) και εμπνευστήκαμε απ’ αυτά! Αποφασίσαμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία με θέμα τους 4 ήρωες: τον Χάρη το χαρτί, την Άριελ το αλουμίνιο, τη Γιούλη το γυαλί και τον Πέτρο το πλαστικό! Αφού τη γράψαμε, την εικονογραφήσαμε και τη σκανάραμε, ώστε να τη διαβάζουμε και ηεκτρονικά. Μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία μας: Ιστορία ανακύκλωσης

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανακύκλωση (3)-Περιμένοντας τον μπλε κάδο

Ήδη ξεκινήσαμε να γεμίζουμε την Άννα την Ανακύκλωση με ανακυκλώσιμα υλικά, όμως δεν είναι και τόσο μεγάλη για να τα χωρέσει όλα όσα φέρνουν τα παιδιά από το σπίτι τους. Συζητήσαμε το πρόβλημα με τα παιδιά κι αμέσως όλα πρότειναν να τα πετάμε στους μπλε κάδους που είναι στους δρόμους! Σωστά, όμως, στον δρόμο έξω από το σχολείο μας δεν έχει μπλε κάδο! Γι’ αυτό πρέπει να μας φέρουν έναν… από τον Δήμο Αθηναίων! Πράγματι, επικοινωνήσαμε με το τμήμα καθαριότητας του Δήμου και ζητήσαμε να τοποθετήσουν ένα μπλε κάδο ανακύκλωσης στο πεζοδρόμιο έξω από το σχολείο μας. Όμως, “πώς θα ξέρουν οι άνθρωποι τι να πετάξουν μέσα;”, “κι αν οι παππούδες κι οι γιαγιάδες της γειτονιάς δεν ξέρουν να διαβάζουν τι λέει ο κάδος;”, “κι αυτοί που δεν μιλάνε ελληνικά;”, ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσαν τα παιδιά. Κι έτσι προέκυψε η ιδέα να φτιάξουμε ενημερωτικές αφίσες και να τις κολλήσουμε στον κάδο όταν μας τον φέρουν, αλλά και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο να το μοιράσουμε στους δικούς μας αλλά και στη γειτονιά: “στο φούρνο”, “στο σούπερ μάρκετ” πρότειναν τα παιδιά!

Πρώτα, ψάξαμε και βρήκαμε στο διαδίκτυο αφίσες με θέμα τους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Παρατηρήσαμε ότι περιελάμβαναν “εικόνες”, “φωτογραφίες”, “κείμενα”, “λόγια σε φούσκες”… και πήραμε πολλές ιδέες για την κατασκευή των δικών μας αφισών και του ενημερωτικού φυλλαδίου μας! Κι επειδή όλοι ξέρουν να “διαβάζουν” τις φωτογραφίες, αποφασίσαμε να φωτογραφήσουμε τα αντικείμενα που πρέπει να πετάμε στον κάδο, αλλά κι αυτά που απαγορεύεται. Κι η φωτογράφηση ξεκίνησε! Οι μικροί φωτογράφοι πήραν θέση και φωτογράφιζαν τους φίλους τους που κρατούσαν τα υλικά, αλλά κι αυτούς που ξέπλεναν στη βρύση τα κουτάκια!

 

Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε τις ενημερωτικές αφίσες για τον κάδο με το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να πετάμε μέσα και φτιάξαμε και μια αφίσα που αναρτήσαμε στο παράθυρό μας, ώστε να ενημερώσουμε τους γονείς αλλά και τους περαστικούς πως “ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ” που θα μας φέρει ο Δήμος Αθηναίων!

 

 

 

Περήφανοι για τις δουλειές μας, φωτογραφιζόμαστε με τις δημιουργίες μας!

 

Ετοιμάσαμε και το ενημερωτικό φυλλάδιο που θα μοιράσουμε σε γνωστούς και φίλους στη γειτονιά μας, αλλά και στο συστεγαζόμενο Δημοτικό Σχολείο! Μπορείτε να το δείτε:  Φυλλάδιο Μπλε κάδος

Ανακύκλωση (2)-Εντός της τάξης

Κι αφού μάθαμε πολλά για την ανακύκλωση, ήρθε η ώρα να τα εφαρμόσουμε κι εντός της τάξης! Ως αληθινοί μπαταριοκυνηγοί, μαζεύουμε τις χαλασμένες μπαταρίες και τις τοποθετούμε στον κάδο ΑΦΗΣ που έχουμε στην τάξη μας. Επίσης, ξεκινήσαμε να μαζεύουμε ανακυκλώσιμα υλικά που φέρνουμε από το σπίτι:κουτιά από γάλα, καφέ, μαρμελάδα, ρολά υγείας, δοχεία απορρυπαντικών, καπάκια κι όλα βέβαια καλά πλυμένα!

 

Όμως, τι θα τα κάνουμε όλα αυτά τα υλικά; Θα τα στείλουμε για να ανακύκλωση! Γι’ αυτό χρειάζεται να κατασκευάσουμε έναν κάδο ανακύκλωσης εντός της τάξης! Κι η ιδέα για την κατασκευή του προέκυψε από ένα βιβλίο σχετικό με το θέμα που διαβάσαμε. Έτσι, ξεκίνησε η  προσπάθεια! Μαζέψαμε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά στην παρεούλα κι αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν κάδο-γλυπτό! Την Άννα την Ανακύκλωση! Πρώτα φτιάξαμε το κεφάλι της με ένα κουτί άδειο, τον λαιμό με ένα κουτί από τσάι, τα μαλλιά της από σακούλα του τοστ, το στόμα από καπάκια, σκουλαρίκια από καπάκια μαρκαδόρων, φόρεμα από χαλασμένες τσάντες, χέρια από ρολά κουζίνας και πόδια από κουτιά φρέσκο γάλα!

 

Κι έτοιμη η Άννα η Ανακύκλωση! Όμως κάτι της έλειπε….μα φυσικά, ένα στέμμα ως βασίλισσα της Ανακύκλωσης! Κόψαμε ένα κουτί από δημητριακά κι έτοιμο το στέμμα!

Περήφανοι για το έργο μας φωτογραφηθήκαμε μαζί με την Άννα την Ανακύκλωση! Από σήμερα θα τη φροντίζουμε καλά…θα τη γεμίζουμε μόνο με ανακυκλώσιμα υλικά!

Κι έτσι φτιάξαμε τη γωνιά της ανακύκλωσης εντός της τάξης μας: η Άννα η Ανακύκλωση και δίπλα ο κάδος ΑΦΗΣ!

Κι επειδή σημαντική είναι κι η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, είπαμε να το εφαρμόσουμε κι αυτό ως λύση! Εξοπλίσαμε τη γωνιά των κατασκευών μας με ανακυκλώσιμα υλικά, αφήσαμε τη φαντασία μας ελεύθερη και ξεκινήσαμε να δημιουργούμε!

 

Πλέον, μάσκες, κούκλες, ζωάκια, καδράκια κ.α. στολίζουν την τάξη μας!

 

Ανακύκλωση (1)- Μαθαίνοντας τη διαδικασία

Ανακύκλωση το λένε…

Με αφορμή τα καπάκια από τους χαλασμένους μαρκαδόρους μας, τα ρολά από το χαρτί κουζίνας, τα καπάκια από τα μπουκάλια μας και άλλα άχρηστα υλικά που κρατάμε και χρησιμοποιούμε  για τις κατασκευές μας…ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την Ανακύκλωση! Τι περίεργη λέξη…μας θύμισε τον κύκλο! Και όντως είναι ένας κύκλος των υλικών που δεν πετάμε στα σκουπίδια ,αλλά στην ανακύκλωση και  παίρνουν ξανά ζωή! Διαβάσαμε βιβλία για την μόλυνση του περιβάλλοντος και τη σημασία της ανακύκλωσης για την προστασία του!

             

Συζητήσαμε για τα υλικά που ανακυκλώνονται και δείξαμε το σήμα της ανακύκλωσης που υπάρχει σε όλες τις συσκευασίες που ανακυκλώνονται και μας βοηθάει να ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια!

Ζητήσαμε από τους γονείς μας να φέρουν στο σχολείο ανακυκλώσιμες συσκευασίες σκουπιδιών, αφού πρώτα τις  έχουν πλύνει και η ανταπόκρισή τους ήταν μεγάλη! Έτσι μαζέψαμε ένα σωρό ανακυκλώσιμα υλικά! Γίναμε “ντετέκτιβ” και βρήκαμε πού υπάρχει το σήμα της ανακύκλωσης στις συσκευασίες  και τέλος βάλαμε τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια στην σακούλα της ανακύκλωσης με σκοπό να τα πετάξουμε στον μπλε κάδο!

            

Ενθουσιαστήκαμε με το θέμα και τη σημασία της ανακύκλωσης στο σχολείο μας! Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομαδική εργασία να στολίσουμε τα παράθυρά μας ώστε και ο κόσμος που περνάει έξω στο δρόμο να μαθαίνει για την ανακύκλωση!

Αμέσως πιάσαμε δουλειά! Χρωματίσαμε τη γη μας και την κολλήσαμε στο κέντρο της εργασίας μας, μαζί με τα βελάκια που σχημάτιζαν το σήμα της ανακύκλωσης. Γύρω γύρω ζωγραφίσαμε, κόψαμε και κολλήσαμε σπιτάκια, δεντράκια, λουλούδια και χαρούμενα ανθρωπάκια που ζουν στον καθαρό  μας πλανήτη!

           

Κόψαμε από περιοδικά εικόνες που δείχνουν χαρτί, πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο και τα κολλήσαμε στις αντίστοιχες κατηγορίες στην ομαδική μας εργασία! Το σύνθημά μας ήταν:

“Ανακυκλώνουμε όλοι μαζί για να σώσουμε τη γη!!!”

Να και στο παράθυρό μας!

Στη συνέχεια δουλέψαμε με πίνακες διπλής εισόδου καθώς και την ομαδοποίηση των υλικών που ανακυκλώνονται : χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο και παίξαμε παιχνίδια στην παρεούλα.

           

Κόψαμε εικόνες  με ανακυκλώσιμες συσκευασίες από φυλλάδια του σούπερ μάρκετ και τις ξεχωρίσαμε σε κατηγορίες στην παρεούλα. Μας άρεσε αυτό το παιχνίδι πολύ!

Αργότερα τα κολλήσαμε στο χαρτί μας ξεχωρίζοντας τρεις κατηγορίες : χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο.

            

Αλλά κουραστήκαμε τόσο με την πολλή δουλειά!.. Χαλαρώσαμε βλέποντας στον υπολογιστή  το επεισόδιο της ανακύκλωσης από το αγαπημένο μας παιδικό πρόγραμμα και τραγουδήσαμε “το τραγούδι της ανακύκλωσης” από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου καθώς και το παιδικό τραγούδι “κάδος μπλε”.

              

Την επόμενη μέρα ζωγραφίσαμε τον μπλε κάδο, τον κόψαμε  και κολλήσαμε τους στίχους από το τραγούδι του, φτιάχνοντας μια χειροτεχνία που την  πήραμε στο  σπίτι μας για να θυμόμαστε να ανακυκλώνουμε κάθε μέρα!

               

Σειρά είχε να δώσουμε εικόνα στην έννοια της  ανακύκλωσης…

Έτσι βαφτίσαμε την …Άννα την Ανακύκλωση! Η Άννα είναι φτιαγμένη μόνο με ανακυκλώσιμα υλικά που δεν τα χρειαζόμαστε πια στο σχολείο μας και θα τα πετούσαμε στον μπλε κάδο. Υλικά όπως κομμένα άχρηστα πολύχρωμα χαρτάκια, καπάκια από μπουκάλια, κουμπιά, πλαστικά καλαμάκια, αλουμινόχαρτο κλπ.Αποφασίσαμε λοιπόν να τους δώσουμε ξανά ζωή, στολίζοντας το φόρεμα της Άννας, τη μύτη, τα μάτια , τα μαλλιά της, αλλά και τα σκουλαρίκια της που είναι καπάκια από χαλασμένους μαρκαδόρους! Κατενθουσιαστήκαμε με την δημιουργία της Άννας! Την αγαπήσαμε πολύ και  την κολλήσαμε στην πόρτα μας!

         

Γνωριμία με τους Υπολογιστές

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, ξεκινάμε στο νηπιαγωγείο μας τη λειτουργία της Γωνιάς των Υπολογιστών. “Τι μπορούμε να κάνουμε με έναν υπολογιστή;”, ρωτήσαμε τα παιδιά και καταγράψαμε τις ιδέες τους: “Να γράφουμε γράμματα και αριθμούς”, “να βρίσκουμε χάρτες”, “να παίζουμε παιχνίδια”, “να ψάχνουμε εικόνες”, “να ζωγραφίζουμε”. Όλες οι ιδέες των παιδιών συγκεντρώθηκαν στην αφίσα που κατασκευάσαμε.

Στη συνέχεια μιλήσαμε για την εμπειρία τους με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και θελήσαμε να καταγράψουμε ποιοι έχουν στο σπίτι τους σταθερό υπολογιστή/λάπτοπ/τάμπλετ. Αφού σημείωσαν τα παιδιά το ανάλογο κουτάκι δίπλα από το όνομά τους, εξάγαμε και τα στατιστικά! Η πλειοψηφία έχει τάμπλετ!

 

 

Μιλήσαμε για τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένας σταθερός υπολογιστής, όπως την οθόνη, το πληκτρολόγιο, τον πύργο, τα ηχεία και το ποντίκι. Στη συνέχεια, παίξαμε ένα παιχνίδι στον διαδραστικό μας πίνακα: “Ένωσε κάθε εικόνα με τη σωστή λέξη”, όπου τα παιδιά, κρατώντας τον πίνακα αναφοράς, ένωναν την εικόνα με την αντίστοιχη λέξη.

 

Και φυσικά, η γωνιά των υπολογιστών έχει κανόνες, τους οποίους μας πρότειναν τα ίδια τα παιδιά:” Να μην τρώμε και να μην πίνουμε” την ώρα που δουλεύουμε με τους Η/Υ, “να μην αφήνουμε σκουπίδια”, “να παίζουν κάθε φορά 2 παιδιά” και μάλιστα συμφωνήσαμε πρώτα να κάθονται στη γωνιά οι “Βοηθοί της τάξης” της εκάστοτε μέρας.

 

Από τους βασικότερους κανόνες, ωστόσο, είναι αυτοί της εργονομίας, δηλαδή της σωστής στάσης κατά την εργασία με τον υπολογιστή. Είδαμε με τα παιδιά ορισμένα χρήσιμα βίντεο για το θέμα και τα παιδιά κατάφερναν να εντοπίζουν τα λάθη στη στάση του σώματος των απεικονιζόμενων χαρακτήρων.

Κι από τη θεωρία στην πράξη! Κάποιοι εργάζονται στους σταθερούς υπολογιστές και κάποιοι στον διαδραστικό πίνακα. Προς το παρόν, ζωγραφίσουμε με το λογισμικό tux paint και παίζουμε παιχνίδια στη διαδικτυακή εκπαιδευτική πύλη Αερόστατο, η οποία έχει υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου και είναι κατάλληλη για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

 

Τέλος, ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα δικά μας… λάπτοπ. Αφού ζωγραφίσαμε στην… χάρτινη οθόνη ό,τι θέλαμε (απλή ζωγραφιά ή το αγαπημένο παιχνίδι που παίζουμε στον Η/Υ), “γράψαμε” στο πληκτρολόγιο το όνομά μας, ζωγραφίζοντας μόνο τα γράμματα του ονόματός μας.

 

Έτοιμα τα λάπτοπ μας!

 

 

 

 

 

 

Καλή χρονιά!

Ήρθε πάλι νέος χρόνος…! Το 2019 έφερε τη δική του “βαλίτσα” με τους μήνες του κι εμείς θέλουμε να οργανωθούμε: πότε είναι τα γενέθλια του καθενός, πότε θα πάμε εκδρομή με το πούλμαν κ.α. Έτσι, φτιάξαμε ατομικά ημερολόγια

Αφού τα ζωγραφίσαμε, βρήκαμε την ημερομηνία γενεθλίων του καθενός και την κυκλώσαμε

 

Συγκρίναμε τις ημερομηνίες και διαπιστώσαμε πως κάποιοι έχουν τον ίδιο μήνα γενέθλια

Καλώς μας ήρθες 2019!