Το σχέδιο δράσης του 35ου Νηπιαγωγείου Αθηνών με θέμα: «Μέσα στα βιβλία καθρεφτίζομαι, μαθαίνω τον κόσμο και συλλογίζομαι», υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Μαθαίνουμε παρέα’ (με αρ. πρωτ. έγκρισης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Φ14/ΓΛ/129258/134399/Δ1/08.08.2017) για το σχολικό έτος 2017-2018 και διήρκησε από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2018. Το καινοτόμο πρόγραμμα είχε ως στόχο την ενίσχυση της πολυπολιτισμικής διάστασης του νηπιαγωγείου με επίκεντρο το βιβλίο και συγκεκριμένα την προώθηση μιας φιλαναγνωστικής κουλτούρας με στόχο την ανάδειξη της λογοτεχνίας ως μέσο διαπολιτισμικού διαλόγου. Το σχέδιο δράσης είχε δυο βασικούς άξονες υλοποίησης:
- Πρώτον, εντός του σχολικού χώρου, διατρέχοντας όλο το πρόγραμμα του ολοήμερου νηπιαγωγείου κι αποτελώντας τον κεντρικό άξονα διαμόρφωσης του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, των διαθεματικών προσεγγίσεων και του γενικότερου κλίματος της σχολικής ζωής. Κεντρικό ρόλο στο σχολικό πρόγραμμα κατείχε η γωνιά της βιβλιοθήκης που οργανώσαμε, αποτελώντας το βασικό σημείο συνάντησης των παιδιών με το βιβλίο. Αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση του προγράμματος, κατορθώσαμε να εμπλουτίσουμε τη γωνιά με ποικιλία νέων βιβλίων, ελληνικών και αλλόγλωσσων, δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να συνδιαλλαγούν με έναν πλούτο κειμένων ποικίλων ειδών, όπως λογοτεχνικά βιβλία, βιβλία γνώσεων, ενημερωτικά έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, κόμικς κ.α..
Ακόμη, εξοπλίσαμε τη γωνιά με κασετόφωνο, ακουστικά και CDs με ιστορίες σε διάφορες γλώσσες, δημιουργώντας ένα είδος ηχητικής βιβλιοθήκης, ενώ την εμπλουτίσαμε με επιτραπέζια παιχνίδια για την ενίσχυση του προγράμματος φιλαναγνωσίας. Αξιοποιήσαμε την χρήση των ΤΠΕ κι επιτύχαμε τη σύζευξή τους με τη λογοτεχνία, ενισχύοντας την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ανάγνωση ψηφιακών λογοτεχνικών βιβλίων (ebooks) και την ακρόαση αφηγηματικών ιστοριών σε διάφορες γλώσσες από ηλεκτρονικούς εκπαιδευτικούς ιστότοπους. Μια ακόμη καινοτομία του προγράμματος ήταν η εισαγωγή στη ρομποτική τεχνολογία και στον προγραμματισμό με αφορμή την ανάγνωση παιδικών βιβλίων, που ενίσχυσε τα κίνητρα εμπλοκής των παιδιών με την αναγνωστική εμπειρία.
- Δεύτερον, εκτός του σχολικού χώρου, με την υλοποίηση μέρους του προγράμματος στο σπίτι των μαθητών με τη «Δανειστική βαλίτσα» και με τη συμμετοχή μελών της οικογένειάς τους, αλλά και με την πραγματοποίηση εξωσχολικών επισκέψεων για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με το σχέδιο δράσης. Σε όλες τις δράσεις εκτός σχολείου εξασφαλίστηκε η συμμετοχή όλων των παιδιών με την οικονομική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση.
Συγκεκριμένα, η καινοτομία του προγράμματος της Δανειστικής Βαλίτσας ήταν πως είχαμε φτιάξει με τα παιδιά δυο βαλίτσες που περιελάμβαναν μια ποικιλία υλικού, όπως εικονογραφημένα βιβλία, βιβλία γνώσεων, κόμικς, ένα βιβλίο λαϊκών ιστοριών διαφόρων χωρών εικονογραφημένες από τους μαθητές του σχολ. έτους 2014-2015 (από την αρχειακή βιβλιοθήκη του νηπιαγωγείου), λεξικά, αλλά και επιτραπέζια παιχνίδια με βάση το υλικό της βαλίτσας, όπως κάρτες μνήμης (memo), φιδάκι, ζάρι αφήγησης ιστοριών, κάρτες δημιουργίας ιστοριών, DVD με ebooks. Κάθε εβδομάδα δυο μαθητές δανείζονταν τη βαλίτσα στο σπίτι τους, την κρατούσαν για πέντε μέρες και την ημέρα της επιστροφής, παρουσίαζαν στην υπόλοιπη ομάδα τις δουλειές (ζωγραφιές, κόμικς, κατασκευές) που είχαν κάνει σπίτι μόνοι τους, αλλά και με την οικογένειά τους, διάβαζαν σε όλους την αγαπημένη τους ιστορία, ενώ συμπλήρωναν ένα φύλλο αξιολόγησης για τις προτιμήσεις τους σχετικά με το υλικό της βαλίτσας.
Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης του νηπιαγωγείου μας είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση