από το βιβλίο του Freedman, Terry (Ed.) (2006). Web 2.0 Coming of age: An introduction to the NEW worldwide web διαθέσιμο στην διεύθυνση: http://fullmeasure.co.uk/Coming_of_age_v1-2.pdf
Το wiki είναι μια επεξεργάσιμη ιστοσελίδα, στην οποία κάποιος μπορεί να προσθέσει κείμενο και συνδέσμους για σελίδες που δεν υπάρχουν (αλλά δημιουργούνται αυτόματα και προσφέρονται επίσης για συμπλήρωση και επεξεργασία). Ο όρος προέρχεται από τη γλώσσα της Χαβάης και σημαίνει “γρήγορος”.
Η αξία του εργαλείου αυτού έγκειται στην συλλογική και συνεργατική επεξεργασία που μπορεί να δεχθεί το περιεχόμενο των σελίδων του αλλά και στην δυνατότητα ανίχνευσης των αλλαγών που έχουν γίνει και των εκάστοτε δημιουργών τους. Έτσι, ενώ είναι εύκολοι οι βανδαλισμοί του περιεχομένου, άλλο τόσο εύκολη και γρήγορη είναι η αποκατάσταση τους. Προσφέρεται κυρίως για ανάπτυξη μιας εργασίας και για τη δημιουργία πηγών γνώσεων.
Σε σύγκριση με τα forums τα wikis έχουν πιο σύντομο περιεχόμενο και αποφεύγουν την γραμμικότητα των πρώτων (μήνυμα, απάντηση, ξανά απάντηση κλπ.).
Το πιο γνωστό και επιτυχημένο wiki είναι η γνωστή Wikipedia, η μεγαλύτερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια που υπάρχει σήμερα. Συγκρίνοντάς τη με την πιο έγκυρη και φημισμένη εγκυκλοπαίδεια Britannica, μπορούμε να βρούμε επιχειρήματα υπέρ και κατά της Wikipedia. Έτσι, στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η δυνατότητα συνεισφοράς των μαθητών με τη συμπλήρωση-διόρθωση-δημιουργία λημμάτων, η απομυθοποίηση του σχολικού βιβλίου και η κριτική αντιμετώπιση της πληροφορίας που προσφέρουν οι εκπαιδευτικές πηγές γνώσης, η γρήγορη και άμεση ενημέρωση του περιεχομένου της, η διόρθωση του περιεχομένου μέσω της διαδικασίας peer-review από την παγκόσμια κοινότητα, ο μικρός μέσος όρος λαθών, το ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτει, το πολυσυλλεκτικό στυλ και η αμεσότητα του ύφους που είναι γραμμένα τα άρθρα. Στα επιχειρήματα κατά συγκαταλέγονται η ευκολία εισαγωγής ανακριβών ειδήσεων από μη ειδικούς και η προώθηση προπαγάνδας και εριστικών απόψεων.