Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, που αφορά την συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις, διεξήχθη, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 στο σχολείο μας σεμινάριο για την εκπαιδευτική κοινότητα με θέμα “Ψυχική Ανθεκτικότητα”. Φορέας υλοποίησης του σεμιναρίου ήταν το “Χαμόγελο του Παιδιού” και πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των σχολικού προγράμματος 14:00-16:00, στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης, σε συνδιοργάνωση με το συστεγαζόμενο 3ο Γυμνάσιο.
Η Ψυχολόγος- Εισηγήτρια από το “Χαμόγελο του Παιδιού” αναφέρθηκε πρωταρχικά στον όρο “ψυχική ανθεκτικότητα” και την σημασία του, δηλαδή την ικανότητα του ατόμου να προσαρμόζεται αποτελεσματικά σε στρεσογόνες και δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις και να αντεπεξέρχεται, βρίσκοντας τρόπους να ξεπερνά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που συναντά στο διάβα του. Εν συνεχεία, έγινε εστίαση στους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι ενδέχεται να κλονίσουν την ψυχική ανθεκτικότητα και επιτάσσουν την ενεργοποίηση εσωτερικών μηχανισμών από το άτομο με σκοπό να εξομαλυνθούν φαινόμενα και καταστάσεις που άπτονται της ψυχικής υγείας. Συζητήθηκαν, επίσης, τα προβλήματα και οι προκλήσεις που επέφερε η πανδημία σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό, οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν και δοκίμασαν έντονα τα τελευταία χρόνια τον νομό Ευβοίας, όπως και ολόκληρη τη χώρα, αλλά και το καθημερινό στρες που βιώνει κανείς σε ατομικό επίπεδο και κυρίως η εκπαιδευτική κοινότητα. Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους για το διαμορφούμενο κλίμα που επικρατεί στην σχολική κοινότητα και απορρέει από τους παράγοντες κινδύνου και το οποίο καλούνται να διαχειριστούν επιστρατεύοντας την ψυχική τους αντοχή. Προς αυτήν την κατεύθυνση δόθηκε έμφαση στη σημασία της καλής συνεργασίας και διαρκούς επικοινωνίας μεταξύ σχολείου και οικογενειακού περιβάλλοντος των μαθητών ούτως ώστε να επιτευχθεί μια ολιστική και μεθοδική αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας. Τέλος, αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να καλλιεργηθεί και να βελτιωθεί η ψυχική ανθεκτικότητα και τονίστηκε η αναγκαιότητα αναζήτησης βοήθειας σε περιπτώσεις που το άτομο αδυνατεί να συμβάλει στην οικοδόμηση της ψυχικής του υγείας.
Θα ακολουθήσει προσεχώς και μία ακόμη ενδοσχολική, επιμορφωτική δράση για τους εκπαιδευτικούς με θέμα την “Διαχείριση Κρίσεων”
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |