Ιστορική Αναδρομή

Ο Χορτιάτης είναι ένα χωριό-σήμερα προάστιο-της Θεσσαλονίκης και απέχει από αυτήν περίπου 20χλμ. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κισσός. Το σημερινό του όνομα το πήρε από ένα μοναστήρι, την Παναγία Χορταΐτισσα, που χτίστηκε τον 90 μ.χ. αιώνα στη θέση που βρίσκεται το σημερινό Γυμνάσιο. Ο Χορτιάτης είναι χτισμένος σε μια πολύ ωραία τοποθεσία στους πρόποδες του ομώνυμου βουνού. Το βουνό Χορτιάτης ή κισσός έχει μέγιστο υψόμετρο 1201m και καλύπτεται από πυκνό δάσος από οξιές, βελανιδιές, καστανιές , κερασιές και έλατα. Στην κορυφή του βουνού υπάρχει Radar της πολεμικής αεροπορίας και δυστυχώς σε μια πλαγιά του βουνού υπάρχει πάρκο κεραιών, δηλαδή εκεί βρίσκονται οι περισσότερες κεραίες αναμετάδοσης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και εταιριών παροχής κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετούν το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα αλλά και τον νομό Θεσσαλονίκης , με απρόβλεπτες όμως συνέπειες για την υγειά των κατοίκων του Χορτιάτη.

Ο Χορτιάτης έγινε κοινότητα το 1918, ενώ από το 1998 εντάχθηκε στον Καποδιστριακό δήμο Χορτιάτη που περιλαμβάνει και το Ασβεστοχώρι, την Εξοχή και το Φίλυρο. Σήμερα  ανήκει στον Καλλικράτη δήμο Πυλαίας  Χορτιάτη με τη συνένωση του δήμου μας με το Πανόραμα και την Πυλαία, που πραγματοποιήθηκε το 2010.

Η περιοχή κατοικείται συνεχώς και αδιάκοπα από αρχαίους χρόνους. Μέχρι την δεκαετία του 90 ο πληθυσμός ήταν περίπου 2000 κάτοικοι, κυρίως ντόπιοι και λίγοι βλάχοι. Αν και ο Χορτιάτης υπήρξε από παλιά, πριν τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, καλοκαιρινό θέρετρο της Θεσσαλονίκης, μόνο μετά το τέλος της δεκαετίας του 90 άρχισαν πολλοί Θεσσαλονικείς να επιλέγουν το Χορτιάτη σαν τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Κύριες αιτίες γι’ αυτό, το υγιεινό κλήμα της περιοχής, το άφθονο πράσινο και η κοντινή απόσταση από την Θεσσαλονίκη. Αποτέλεσμα αυτής της μαζικής εσωτερικής μετανάστευσης ήταν να αυξηθεί κατά πολύ ο πληθυσμός του Χορτιάτη και το 2012, εκτιμάτο ότι άγγιξε τους 8000 περίπου ανθρώπους.

Αποτέλεσμα αυτής της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού ήταν να αυξηθούν οι ανάγκες για σχολεία. Μέχρι το 1999 στο Χορτιάτη λειτουργούσε μόνο δημοτικό σχολείο, το οποίο στεγαζόταν σε ένα ιστορικό και παραδοσιακό κτίριο μέσα στο χωριό. Το σχολείο αυτό χτίσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και ήταν ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων, κάηκε από τους Γερμανούς στην διάρκεια της κατοχής και ξαναχτίστηκε μετά από αυτή, στην ιδία θέση. Από το 2000 άρχισε να λειτουργεί στον Χορτιάτη και Γυμνάσιο, το οποίο σήμερα στεγάζεται στην θέση του παλιού δημοτικού. Το Δημοτικό μετακόμισε σε σύγχρονο και μεγαλύτερο κτήριο, στη περιοχή που ονομαζόταν “κεραμιδαριό”, γιατί εκεί υπήρχε κεραμοποιείο οπού στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Από το Σεπτέμβριο του 2006 λειτούργησε στο Χορτιάτη το Γενικό Λύκειο Χορτιάτη. Αρχικά σε μισθωμένο κτίριο και από το Σεπτέμβριο του 2008 σε νέο κτίριο στην περιοχή Λούστρα.

                

Ο Λογότυπος του Σχολείου



Λήψη αρχείου