«Παρουσίαση των Πολιτιστικών Προγραμμάτων του ΓΕΛ Χορτιάτη»
«Μήλο μου Κόκκινο» και «Ελληνική Λαϊκή Παράδοση»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 στην αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη» του Δημαρχείου Πυλαίας – Χορτιάτη η εκδήλωση “Με τα βήματα του χορού…σε ελληνικά μονοπάτια” στο πλαίσιο παρουσίασης των Πολιτιστικών Προγραμμάτων «Μήλο μου κόκκινο» και «Ελληνική Λαϊκή Παράδοση» που υλοποιούνται την τρέχουσα σχολική χρονιά στο ΓΕΛ Χορτιάτη. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος και η κα Γιαννούδη Ελένη εκ μέρους του δημάρχου κ. Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. Γεμάτοι θετική ενέργεια και χαρά οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α΄1 και Α΄2 παρουσίασαν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσικοχορευτικό πρόγραμμα λαογραφικού περιεχομένου.
Συγκεκριμένα, αρχικά γνωστοποιήθηκαν με την προβολή ενός αρχείου παρουσίασης οι πολλές και ποικίλες δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές του Α΄2 με κεντρικό άξονα την παράδοση του τόπου μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι δράσεις των παιδιών πραγματοποιήθηκαν μετά τη λήξη του ωρολογίου προγράμματος και στον ελεύθερο τους χρόνο, ατομικά ή ομαδικά σε συνεννόηση με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς. Προβλήθηκε, λοιπόν, υλικό που παρουσίαζε στιγμιότυπα
της υλοποίησής του, καθώς οι μαθητές έψελναν τα χριστουγεννιάτικα, τα πρωτοχρονιάτικα και τα κάλαντα των Θεοφανείων από διάφορες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Ακόμη, μέσα από διαφάνειες τονίστηκε ότι τα παιδιά δημιούργησαν ένα παραδοσιακό γαστρονομικό ημερολόγιο για το 2024, που πραγματικά έκλεψε τις εντυπώσεις όλων. Επίσης, οι μαθητές με φωτογραφίες ανέδειξαν την επίσκεψη και την ξενάγησή τους στην ιματιοθήκη του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης. Προβλήθηκαν εργασίες με θέμα τη συλλογή παροιμιών και παραμυθιών της Άνοιξης και με τη δημιουργία ενός μικρού λεξικού με λέξεις και εκφράσεις της ντοπιολαλιάς του Χορτιάτη. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η κατασκευή του ευφάνταστου αποκριάτικου γαϊτανιού, με τα χρώματα του οποίου τα παιδιά χόρεψαν στην αυλή του σχολείου την Τσικνοπέμπτη. Επιπλέον, το κοινό ενημερώθηκε ότι σε σχέση με τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Ελλάδας, οι μαθητές παρακολούθησαν μια ενημέρωση για αυτά από τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ κ. Ασλανίδη Νικόλαο, κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.
Στη συνέχεια, διευρύνοντας τον κύκλο των δραστηριοτήτων της, η μουσικοχορευτική ομάδα των προγραμμάτων χόρεψε με πολύ καμάρι και λεβεντιά παραδοσιακούς χορούς που διδάχθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Όλα τα παιδιά απέσπασαν το αυθόρμητο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων, καθώς άλλα χόρευαν ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, άλλα έπαιζαν με τα μουσικά τους όργανα παραδοσιακή μουσική και άλλα τραγουδούσαν. Για κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα επιλέχθηκε ένας χαρακτηριστικός χορός. Για να τιμήσουν τη Θράκη τραγούδησαν το “Δω στα λιανοχορταρούδια” και χόρεψαν ζωναράδικο, για τη Μακεδονία το «Μακεδονία Ξακουστή», για την Ήπειρο τη «Μπαζαρκάνα», για τη Θεσσαλία την «Καραγκούνα», για τη Στερεά Ελλάδα έναν «Τσάμικο», για την Αττική τραγούδησαν “Είσαι Άγγελος ωραίος” και χόρεψαν την «Τράτα των Μεγάρων», για την Πελοπόννησο τον «Τσακώνικο», για τα Επτάνησα τον «Κερκυραϊκό», για τα νησιά του Αιγαίου τραγούδησαν το “Μες στου Αιγαίου τα νησιά” και χόρεψαν έναν «Νησιώτικο Συρτό». Για την Κρήτη χόρεψαν έναν λεβέντικο «Πεντοζάλη», ενώ για την «αδελφή» Κύπρο την «Κυπριακή Σούστα» με το τραγούδι “Να πας να πεις τσι μάνα σου” και για τον Πόντο το τραγούδι “Η μαν’ εν κρυό νερό” στα βήματα του «Διπλού Τικ». Πριν την εκτέλεση κάθε χορού γινόταν παρουσίαση του τόπου με διαφάνειες και τονιζόταν κάποιο χαρακτηριστικό στοιχείο του. Επίσης, κατά τη διάρκεια των χορών προβαλλόταν διαφάνειες και στην αγγλική γλώσσα, για να γίνουν αντιληπτές οι πληροφορίες από τους καθηγητές και τους μαθητές από την Ιταλία και την Ισπανία που φιλοξενήθηκαν από μαθητές του σχολείου μας στο πλαίσιο κινητικότητας του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ , που παρακολουθούσαν τη γιορτή.
Επίσης, σε περίοπτη θέση τοποθετήθηκαν οι δύο πίνακες ζωγραφικής που δημιουργήθηκαν από τον μαθητή Θεόδωρο Κικιοάκα, για να αποτελέσουν το «σήμα κατατεθέν» του κάθε πολιτιστικού προγράμματος.
Την επιτυχημένη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τους περήφανους -δίκαια- γονείς και κηδεμόνες των συμμετεχόντων μαθητών και μαθητριών, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι του της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί εκπαιδευτικοί και μαθητές, οι καθηγητές του σχολείου μας και αρκετοί μαθητές του λυκείου μας.
Τα Πολιτιστικά Προγράμματα «Ελληνική Λαϊκή Παράδοση» και «Μήλο μου Κόκκινο» υλοποιούνται από το σύνολο των μαθητών των τμημάτων Α΄1 και Α΄2 αντίστοιχα.
Η χορευτική ομάδα αποτελείται από τις:
Αγγελινούδη Όλια, Αποστολίδου Χαρά, Κολοβού Αγγελική, Κολοβού Ελευθερία, Κυριαζή Βασιλική, Λαναρά Αγγελική, Λασκαρίδου Εβελίνα, Οικονόμου Νεφέλη, Ντάνο Μαρίνα, Πάντζη Ξένια, Πρωτογύρου Αθηνά, Σαρίδου Στέλλα, Σταυρίδου Κατερίνα
και τους: Παπαδόπουλο Νικολή, Ρωμανιά Διονύση, Σταμίδη Νίκο, Στέπιτς Χατζή Χρήστο, Χαβιάρη Θανάση, Χρυσουλά Άγγελο, Ψαρρά Θοδωρή.
Τους χορούς συνόδευσε το μουσικό σύνολο του σχολείου αποτελούμενο από τους:
Βασιλειάδου Μαριάννα(πιάνο), Μπάζιου Ευγενία και Μυρκοπούλου Ελεάννα (πιάνο και καχόν), Φραγκίδη Απόστολο (ποντιακή λύρα, μπουζούκι, ντέφι), Αραμπατζή Κωνσταντίνα (κανονάκι) και Αγαθοκλέους Χρύσανθο (καθηγητής πληροφορικής, κιθάρα)
Τραγούδησαν οι: Μπαλλά Μαρία, Γερομανώλης Δημήτρης, Τσινίδης Νίκος, Ξυνού Άννα (Μητέρα Φραγκίδη Απόστολου), Μιχοπούλου Άννα (Βιολόγος)
Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από την κα Λαζαρίδου Βασιλεία, φιλόλογο.
Υπεύθυνες για την παιδαγωγική καθοδήγηση των μαθητών είναι η κα Δρίτσαρη Χρυσούλα, φιλόλογος και η κα Σιώπη Άννα επίσης φιλόλογος.
Η μουσικοχορευτική διδασκαλία πραγματοποιήθηκε από την κα Λαλάγκα Στυλιανή, Φυσικής Αγωγής
Καθώς ήδη οι μαθητές ερευνούν και επεξεργάζονται ήθη και έθιμα του τόπου μας για τις Άγιες Μέρες που πλησιάζουν, οι ίδιοι, η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Χορτιάτη εύχονται σε όλους:
«Καλό Πάσχα με υγεία!»