Eκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του ΓΕΛ. Χορτιάτη στο τμήμα του Βιολογικού του ΑΠΘ.

1000 F 592105676 ir82XthLmtWg5SvJlEK3PNthPuheeuxL

Την Τετάρτη 24 Απριλίου, οι μαθήτριες του Προσανατολισμού Υγείας, Αφροδίτη Αναγνωστοπούλου, Σαββίνα Τσιτσοπούλου, Νέλη Πολυνοπούλου, Εμέλια Νεοφύτου, Γεωργία Κουμάνη, Μαρία Βαρελά, Γεωργία Καμάνικα και Σοφία Γαβριηλίδου, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας DNA, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη στο τμήμα του Βιολογικού του ΑΠΘ.

Διαφάνεια2Μετά από μια αναγνωριστική βόλτα στους χώρους και στα τμήματα των σχολών των Θετικών Επιστημών,  παρακολούθησαν μαζί με φοιτητές του δεύτερου έτους, μία διάλεξη του Δρ. Χατζηστέργου Κωνσταντίνου. Ο Δρ. Χατζηστέργος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας, του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και παρέδωσε διάλεξη σχετικά με τη γονιδιακή ρύθμιση του καθορισμού του φύλου στα θηλαστικά στα πλαίσια του μαθήματος «Βιολογία Ανάπτυξης».

Διαφάνεια3Ο Δρ. Χατζηστέργος είναι καταξιωμένος ερευνητής, με διεθνή πορεία και αναγνωσιμότητα στο πεδίο της αναπτυξιακής και αναγεννητικής βιολογίας της καρδιάς, με έμφαση τα καρδιομυοκύτταρα και τα κύτταρα της νευρικής ακρολοφίας.

Επιστήμονες στο ΑΠΘ δημιουργούν μικρά οργανοειδή – αντίγραφα οργάνων για να δοκιμαστούν στη θεραπεία για την Αταξία Φρίντριχ – ertnews.gr

Διαφάνεια1 1Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τις μαθήτριες του Λυκείου μας καθώς αφενός αποτέλεσε μια σύνδεση με τη μελλοντική τους ιδιότητα και αφετέρου, διότι ο Δρ. Χατζηστέργου εξασφάλισε μια αποκλειστική και κατ’ εξαίρεση ξενάγηση στα ερευνητικά εργαστήρια, όπου πραγματοποιεί τις μελέτες της η ερευνητική του ομάδα. Οι μαθήτριες ενημερώθηκαν ως προς κάποια ερευνητικά μοντέλα μελέτης που χρησιμοποιούνται στις εν λόγω ερευνητικές διαδικασίες, όπως το ψάρι zebra fish, οι καλλιέργειες ανθρώπινων εμβρυϊκών κυττάρων, καθώς και η δημιουργία οργανοειδών in vitro.

IMG 5495Δόθηκε η δυνατότητα στις μαθήτριες να συμμετάσχουν ενεργά σε διαδικασίες μέρους των πειραματικών διαδικασιών και εξηγώντας όλες τις σχετικές λεπτομέρειες. (Καταφέραμε και δε σκοτώσαμε κανένα ψαράκι…). Στη συνέχεια της ξενάγησή μας επισκεφτήκαμε τα «καθαρά δωμάτια» (clean rooms) του ΑΠΘ, όπου διενεργούνται σε στείρες συνθήκες οι κυτταροκαλλιέργιες, καθώς και η δημιουργία των μικρών οργανοειδών – αντίγραφα οργάνων για να δοκιμαστούν στη θεραπεία για  την Ataxia Friedreich.

 

Οι μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να δουν και να ενημερωθούν για αυτή τη μεγάλη έρευνα και να τους δοθούν κίνητρα για να ασχοληθούν με την επιστήμη της Βιολογίας.

 

Ευχόμαστε και ελπίζουμε κάποιοι από τους σημερινούς μαθητές μας να είναι αυτοί που θα βοηθήσουν στην έρευνα και την θεραπεία πολλών ασθενειών.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μιχοπούλου Άννα, Βιολόγος
Συνοδός εκπαιδευτικός: Μηλιάδου Ελισάβετ, Μαθηματικός

 

Αφήστε μια απάντηση