Ξεκινώντας από τη φετινή σχολική χρονιά, καθιερώνεται η 4η Απριλίου ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, η οποία συμπίπτει και με την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ημέρας, έγκειται στο γεγονός πως αρχίζουμε- ή τουλάχιστον έτσι πρέπει- να συνειδητοποιούμε ότι δεν αποτελούμε, ως άνθρωποι, τα μόνα έμβια όντα πάνω στον πλανήτη Γη που έχουν δικαιώματα. Αν κοιτάξουμε γύρω μας, είτε στον αστικό ιστό είτε ευρύτερα στη φύση, θα διαπιστώσουμε ότι η σχέση ανθρώπου- ζώου έχει διχοτομηθεί και η ηθική μας δεν περιλαμβάνει στις περισσότερες περιπτώσεις και την ευζωία των ζώων εκτός από τη δική μας. Καθώς όμως ο πλανήτης δεν μας ανήκει, αλλά εμείς ανήκουμε σ ’αυτόν, οφείλουμε να αποδεχτούμε πως πρέπει η οπτική μας να περιλαμβάνει τον σεβασμό και την αποδοχή της ύπαρξης όλων των πλασμάτων που διαβιούν μαζί με εμάς στη Γη.
Στο πλαίσιο λοιπόν της προώθησης, ευαισθητοποίησης, υπεύθυνης στάσης απέναντι στα ζώα και εν γένει την ανάπτυξη των φιλοζωικών αισθημάτων στους μαθητές του σχολείου μας, για να τιμήσουμε τη συγκεκριμένη ημέρα, συμμετείχαμε με την προβολή της ταινίας «The Bear» του Jean-Jacques Annaud. Η ταινία αποτελεί ύμνο στην άγρια φύση, στο σεβασμό της και στην ανάγκη της συνύπαρξης των ανθρώπων με τα ζώα, στη χαρά του να επιτρέπεις στο ζώο να ζει και όχι να το σκοτώνεις για ευχαρίστηση και στα αισθήματα πόνου, φόβου, απογοήτευσης, αγωνίας, ελπίδας, συγχώρεσης, προστασίας του αδύναμου, που μπορεί να βιώσουν τα ζώα όπως και ένας άνθρωπος.
Προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές μας καλύτερα την αξία όλων των παραπάνω, πριν την προβολή της ταινίας έγινε εκτενής αναφορά σε ένα βάρβαρο θέαμα κακοποίησης των αρκούδων που γινόταν παλιά: αυτό του αρκουδιάρη με την περιφερόμενη αρκούδα, δεμένη με χαλκά από τη μύτη από την οποία οι αρκουδιάρης την έσερνε από χωριό σε χωριό, αλλά και από πόλη σε πόλη, εξευτελίζοντας αυτό το άγριο ζώο με το να το αναγκάζει να εκτελεί διαταγές προς ευχαρίστηση του κοινού που παρακολουθούσε το «θέαμα». Κι όλα αυτά βέβαια τα πετύχαινε με τον βασανισμό του δύστυχου ζώου!
Με την ελπίδα ότι βοηθήσαμε τους μαθητές μας να αναλογιστούν τη δική τους συνεισφορά στη δημιουργία μιας καλύτερης και βαθύτερης σχέσης ανάμεσα στους ανθρώπους και στα ζώα, ευχόμαστε στο μέλλον να υπάρχουν λιγότερα δυστυχισμένα ζώα στη Γη και περισσότερος σεβασμός απέναντι σε όλα τα πλάσματα αυτού του πολύπαθου πλανήτη!
Ιωάννα Καρατάσιου
Φιλόλογος