Εορτασμός της επετείου 17ης Νοεμβρίου

Πολυτεχνειο1

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΛ Χορτιάτη, για να τιμηθεί η συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973 ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Μετά από μια σύντομη εισήγηση της κ. Σιώπη για την σημασία της προάσπισης της Δημοκρατίας διαχρονικά, η γιορτή ξεκίνησε μέσα σε κλίμα σεβασμού και απόδοσης τιμής στη μαχητική φοιτητιώσα νεολαία της τότε εποχής.IMG 2649

Αρχικά, προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό που παρουσίαζε τα σημαντικότερα γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο κατά τη δεκαετία 1960-1970, ώστε να γίνει αντιληπτό από τους μαθητές το χωροχρονικό πλαίσιο και οι συνθήκες που προηγήθηκαν και προετοίμασαν την εξέγερση κατά του Απριλιανού Καθεστώτος.

IMG 2670 Στη συνέχεια -και μέσα από τα κείμενα που διάβασαν – οι μαθήτριες Στέλλα Σαρίδου (Α΄2) και Κατερίνα Σταυρίδου (Α΄2) υπενθύμισαν την παλλαϊκή συμμετοχή στον ξεσηκωμό των φοιτητών ενάντια στη χούντα.

Επιπλέον, προβλήθηκε απόσπασμα από την κινηματογραφική ταινία «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας», στο οποίο στηλιτεύεται η στέρηση των ατομικών ελευθεριών και η φίμωση της ελευθερίας του λόγου κατά την επταετία 1967-1974 και μία παρουσίαση βασισμένη στο ποίημα του Ασιζ Νεσιν «Σώπα, μη μιλάς!», που αποτυπώνει όλη τη συναισθηματική σύνθλιψη του καταπιεσμένου ανθρώπου και την απόφασή του να επαναστατήσει προς καθετί που τον πνίγει.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, που αντλήθηκε από τα αρχεία της ΕΡΤ, υποστήριξε την αφήγηση του χρονικού της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο από τις συμμετέχουσες μαθήτριες. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προβληματισμό προκάλεσε το τηλεοπτικό απόσπασμα της ενημερωτικής εκπομπής «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ», κατά τη διάρκεια του οποίου η υπεύθυνη του φαρμακείου του Πολυτεχνείου κα Λεκατσά εξομολογείται τα μελανά γεγονότα της συγκεκριμένης ημέρας.IMG 2666

Στην εκδήλωση αξιοποιήθηκαν και τα ταλέντα των μαθητών: καθώς τα παιδιά πάντα προβληματίζονται για τα κοινά και για το μέλλον τους, εξέφρασαν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους για την επέτειο του Πολυτεχνείου μέσα από τη δημιουργική γραφή και τη μουσική. Έτσι, ο μαθητής Γιώργος Γκόγκος (Γ΄1) και η μαθήτρια Σαββίνα Ιακωβίδου (Γ΄1) διάβασαν κείμενά τους, τονίζοντας πως η αξία της Δημοκρατίας είναι αδιαπραγμάτευτη και πως το χρέος μας για τη διασφάλισή της πρέπει να είναι αυτονόητο.

Επιπλέον, πέρα από τα τραγούδια που έγραψαν ο Μ. Θεοδωράκης, ο Δ. Σαββόπουλος, ο Μ. Λοΐζος, ο Γ. Αγγελάκας (εμπνευσμένοι από τον αγώνα των ανθρώπων για την κατάκτηση της ελευθερίας ) και ακούστηκαν στη γιορτή, η αγωνιστική ορμή των εξεγερμένων νέων υμνήθηκε και από την καταπληκτική μουσική εκτέλεση του «Κεμάλ» του Μ. Χατζηδάκη από τους μαθητές Ασημούλα Σαούλη ( Γ΄1, κιθάρα) και Νίκο Τσινίδη (Α΄2, πιάνο).

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του 1ου άρθρου του Συντάγματος της Ελλάδας το 1975 από μαθητές, για να τονιστεί η σημασία της εγκαθίδρυσης της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Τη γενική οργάνωση και επιμέλεια της γιορτής είχαν οι φιλόλογοι του σχολείου κα Καρατάσιου Ιωάννα και κα Σιώπη Άννα. Οι μαθητές συμπεριφέρθηκαν με σοβαρότητα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και αποχωρώντας συζητούσαν λέγοντας πως:

«Η Δημοκρατία πρέπει να μας αφορά όλους και πάντα, καθώς αποτελεί την πυξίδα της ανθρωπότητας για τον σεβασμό, την ισότητα, την ειρήνη, την πραγματική ελευθερία!»

Σύντομη παρουσίαση του εορτασμού γίνεται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση