Εορτασμός του Μακεδονικού Αγώνα

Παρουσίαση2 1

«Εξερευνώντας … στα μυστικά του βάλτου»

IMG 2147Ένα «εναλλακτικό» μάθημα Ιστορίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕ.Λ. Χορτιάτη την Παρασκευή 20/10/2023 στο πλαίσιο του εορτασμού του Μακεδονικού Αγώνα κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Με στόχο να τονιστούν ιδιαίτερα τα γεγονότα εκείνα που σημάδεψαν την εθνική μας μοίρα και να αποδοθεί φόρος τιμής στους Μακεδονομάχους, η φιλόλογος του σχολείου μας κα Βασιλεία Λαζαρίδου, έχοντας ως «τάξεις» της όλο το σχολείο, ενέπλεξε τα παιδιά σ΄ ένα «παιχνίδι κατάκτησης της γνώσης».

IMG 2153Με τη διδασκαλία και με τη συνεχή καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας, αλλά και με διαδραστικό τρόπο, με ερωταπαντήσεις μεταξύ διδάσκουσας και μαθητών και με προβολή διαφανειών επισημάνθηκε η σπουδαιότητα του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς και η ιστορική σημασία του μαρτυρικού θανάτου του Παύλου Μελά.

IMG 2163

 

Οι μαθητές πληροφορήθηκαν για τα ιστορικά δεδομένα της τότε εποχής, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της περιοχής, για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των σπουδαίων Μακεδονομάχων, για τον κρίσιμο ρόλο ιερέων, πολιτικών και εκπαιδευτικών στη Μακεδονία. Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε η δράση του Παύλου Μελά, του Τέλλου Άγρα, του Καπετάν Κώττα, του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη, του Ίωνα Δραγούμη, καθώς και των ανώνυμων ανδρών και γυναικών, που με την αυτοθυσία τους συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση του Αγώνα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διευκρίνιση ότι ο σκοπός του εορτασμού δεν είναι η ενίσχυση μίσους μεταξύ των λαών που ενεπλάκησαν στις συγκεκριμένες πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά αντίθετα η καλλιέργεια του σεβασμού προς τ άλλα έθνη και κυρίως η διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

 

Εξάλλου, η γοργόνα, η αδελφή του Μεγαλέξανδρου πάντα θα μας ρωτά για την τύχη του σπουδαίου στρατηλάτη και της Μακεδονίας κι εμείς θα πρέπει να ξέρουμε τι να της απαντήσουμε

Συντάκτρια κειμένου
Άννα Σιώπη
φιλόλογος

Αφήστε μια απάντηση