Αφιέρωμα στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ασφαλούς διαδικτύου (8/2) και με πρωτοβουλία του κ. Σέρβου, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του την εβδομάδα 7/2-11/2, θα πραγματοποιηθεί  με δημιουργικό και διαδραστικό τρόπο αναλυτική ενημέρωση των μαθητών  για την αυτοπροστασία από τους κινδύνους του διαδικτύου και τις πρακτικές καλής και ασφαλούς χρήσης του.

Επιστροφή στα σχολεία με νέο πρωτόκολλο

covid1

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές όλων των βαθμίδων -εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι- θα προμηθεύονται  ως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self-tests από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Τι ισχύει για τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022;

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

Αυτό σημαίνει ότι ένα selftest πρέπει να γίνει την Κυριακή 9 Ιανουαρίου, ένα ακόμη τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και το τρίτο την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Ο έλεγχος με self-test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Βεβαίωση αρνητικού self-test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στην πλατφόρμα  edupass.gov.gr  (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Τι προβλέπεται σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα ή εάν οι μαθητές διαγνωστούν θετικοί σε COVID-19;

Α. Εάν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον.

Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν

και (β) με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self-test (ή rapid test), η απομόνωση θα παρατείνεται. 

 Β. Σε περίπτωση που μαθητές είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου τότε:

  1. Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self-tests τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
  2. Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές,τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν self-test την 5η ημέρα μετά την έκθεση.
  3. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές.

Γ. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν tests κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid tests και ένα self-test σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self-tests την εβδομάδα, άρα 5 tests σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα self-test επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων self-tests, δηλαδή συνολικά τρία selftests την εβδομάδα.

Οι δηλώσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού rapid ή self test μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση