Βράβευση σε ποιητικό διαγωνισμό

Ήταν μεγάλη τιμή για το σχολείο μας να παρευρεθούμε στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, να σκύψουμε ευλαβικά σε μια μαρτυρική πτυχή της ιστορίας μας και να αποτίσουμε τον δικό μας «φόρο τιμής» μέσα από την Ποίηση.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, ο  Δήμος της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων και το Διεθνές Ίδρυμα  «Γιάννης και Λένα Στρέφη Κουτσοχέρα» παρουσίασε και βράβευσε τους μαθητές που διακρίθηκαν με τα ποιήματά τους, στον 22ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης με τίτλο «Άθλον Ποιήσεως»  Γιάννης Κουτσοχέρας και θέμα σχετικό με το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. «Εύφημη Μνεία» δόθηκε στους καθηγητές που ενεθάρρυναν τους μαθητές τους να γράψουν και να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Η μαθήτρια Κυριακοπούλου Χριστίνα της Β΄ τάξης του σχολείου μας, βραβεύτηκε για το ποίημά της «Οι ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ».Επαινοσ_Καλαβρυτα

Την επίσημη αυτή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην μαθητικής εστίας Καλαβρύτων παρακολούθησαν εξέχοντα πρόσωπα της πόλης, οι μαθητές με τους γονείς και τους καθηγητές τους  και πλήθος Καλαβρυτινών. Παρευρέθησαν αξιόλογοι ποιητές και λογοτέχνες. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η εκλεκτή μας ποιήτρια κ. Λέτα Κουτσοχέρα, που ως  εκπρόσωπος του Ιδρύματος, μίλησε για την ιστορία του διαγωνισμού και  τη σημασία του.

Η ποιήτρια κ. Παρασκευή Κωστοπέτρου, μέλος της αρμόδιας επιτροπής που αξιολόγησε και βράβευσε τα ποιήματα, είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία της: «Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος ασχέτως αποτελέσματος γιατί η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη επιτυχία ακόμη κι από τα βραβεία. Συγχαρητήρια στους καθηγητές που ενέπνευσαν τους μαθητές να εμβαθύνουν και να γράψουν, γιατί τα παιδιά είναι σαν τα σφουγγάρια και ρουφάνε ό,τι τους δίνουμε. Κι εμείς πρέπει να τους εμφυσήσουμε την αγάπη για την ποίηση και τη λογοτεχνία, όχι απαραίτητα για να γίνουν ποιητές, αλλά γιατί έτσι διευρύνεται ο νους τους, η διάνοιά τους, το πνεύμα τους… Με αυτόν τον διαγωνισμό που κάνει σταθερά το Ίδρυμα «Κουτσοχέρα» στρέφει τη νέα γενιά της χώρας μας στη δημιουργία πολιτισμού γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας πάντα δημιουργούσε πολιτισμό…»

Η εκδήλωση έκλεισε με βυζαντινούς ύμνους για το Ολοκαύτωμα, από τη σχολή βυζαντινής μουσικής και την χορωδία «Κοσμάς ο Μελωδός».

Ευχαριστούμε τον Δήμο Καλαβρύτων, για την ωραία εκδήλωση που είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε, για την βράβευσή μας,  και προπάντων για την εγκάρδια, ζεστή φιλοξενία του.

http://www.kalavrytanews.com/2016/11/kalavryta-ta-apotelesmatatoy-poihtikoy-diagonismoy-koytsoxera.html

Βασιλική Εργαζάκη

Μαθηματικός

 

Ευφημη Μνεια

 

Το ποίημα που βραβεύτηκε είναι το εξής:

Οι ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ
Γι’ αυτούς,
που τα σπίτια τους τυλίχτηκαν στις φλόγες.
Γι’ αυτούς,
που κοίταξαν ψηλά και είπαν:  « Ήρθε το τέλος!»
Γι’ αυτούς,
που έφυγαν με το χαμόγελο να φέγγει στο πρόσωπo
και  την ελπίδα να σπινθηρίζει στην καρδιά τους…
 
Για κείνους,
που είδαν τα παιδιά τους να ντύνονται κόκκινα
Εκείνους,
που τα δάκρυά τους ενώθηκαν με  αιμόφυρτη θάλασσα
Για κείνους,
που πότισαν το δέντρο της Ειρήνης με τη θυσία τους
Για κείνους μιλώ.
 
Κάποιοι  –οι αποτρόπαιοι–  ήρθαν.
Κατέστρεψαν, έκαψαν, πήραν ζωές.
Μ’ ένα χαμόγελο σκληρό στα χείλη.
Μ’ ένα χαμόγελο  -όχι σαν τ’ άλλα.
 
Με κορμιά των ηρώων καλύψαν τη γη.
Ύστερα τα σκέπασαν με στάχτες.
­­Να ξεχαστούν εκεί…
στον τελευταίο, στον πιο βαθύ τους ύπνο.
 
Μα εκείνοι δεν ξεχάστηκαν ποτέ.
Αγωνίστηκαν για μιαν Αρετή.
Την Αρετή που γλυκαίνει τη ζωή του ανθρώπου.
Την Αρετή που θρέφει τα όνειρα.
Την Ελευθερία.
 
Ώ , γλυκιά Ελευθερία,
φρόντισε τις ψυχές αυτών των ανθρώπων.
Φίλησέ τους, χάιδεψέ τους, νανούρισέ τους.
Άφησέ τους να ονειρευτούν.
Οδήγησέ τους στο πιο όμορφο όνειρο!
 
Οι ήρωες δεν πεθαίνουν.
Ζουν πάντα στις καρδιές, στα όνειρα.
 
Ζουν πάντα…
Στην αγιασμένη ράχη του Καπή
εκεί… στα Καλάβρυτα.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση