ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Bebras®
Οι μαθητές/τριες της Στ΄τάξης συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Bebras®. Ο διαγωνισμός «Κάστορας» αποτελεί, σήμερα, μια διεθνή πρωτοβουλία, της ομώνυμης κοινότητας (The Bebras Community, http://bebras.org), με σκοπό την ανάπτυξη της Πληροφορικής και κυρίως της Υπολογιστικής Σκέψης (Computational Thinking), μεταξύ εκπαιδευτικών,
μαθητών και μαθητριών.Η συμμετοχή στον διαγωνισμό Bebras έχει διάρκεια περίπου 40 λεπτά της ώρας και περιλαμβάνει την απάντηση 10 σύντομων προβλημάτων ή ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών που απαιτούν την εφαρμογή λογικής και υπολογιστικής σκέψης. Τα θέματα είναι διασκεδαστικά και ελκυστικά και βασίζονται σε σημαντικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες της Πληροφορικής. Είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται προηγούμενη τυπική γνώση για να απαντηθούν, αλλά λογική σκέψη και υπολογιστική νοοτροπία.Η υπολογιστική σκέψη περιλαμβάνει τις διαδικασίες σκέψης και τις μεθόδους επίλυσης προβλημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη αλγορίθμων και τη διάσπαση και αναγνώριση μοτίβων. Αυτές οι τεχνικές βοηθούν τόσο τους ανθρώπους όσο και τους υπολογιστές να αντιμετωπίζουν σύνθετα ζητήματα με αποτελεσματικότητα. Σημαντικό είναι ότι η υπολογιστική σκέψη δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη λογισμικού· αυτές οι δεξιότητες είναι πολύτιμες σε διάφορα πλαίσια επίλυσης προβλημάτων.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Οι μαθητές της Α΄και Β΄τάξης επισκέφθηκαν τον Δημοτικό Κουκλοθίασο Τιριτόμπα και παρακολούθησαν τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη σε μια μοναδική διασκευή. Έκαναν ένα ταξίδι φιλίας, ονείρου και συντροφικότητας παρέα με τον ήρωα που τους έδειξε έναν καινούργιο δρόμο, πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο με οδηγό την αγάπη. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε τα παιδιά μας πως θα “ζήσουν” το ταξίδι της ζωής πολεμώντας κι εκείνα για την τιμή, την αρετή και τις αξίες που διδάσκονται με πανοπλία τους το ΟΝΕΙΡΟ!