Αρχική » 2016 » Μάρτιος

Αρχείο μηνός Μάρτιος 2016

Έθιμα της Αποκριάς

Με αφορμή τις Απόκριες,  στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, την Παρασκευή  11 Μαρτίου,  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας με θέμα τα έθιμα της Αποκριάς.   Μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης μίλησαν  για το γαϊτανάκι, την ιστορία, την προέλευση,  τη σημειολογία και το συμβολισμό του. Η  γυμνάστρια και υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Καλλιόπη Καζάνα, που είχε την ευθύνη της εκδήλωσης, επεσήμανε τη σημασία του συμβολισμού της ομόνοιας και της συναδέλφωσης ευχόμενη να είναι οι αξίες αυτές καθημερινό μας μέλημα τόσο ως μαθητών στη σχολική κοινότητα όσο και όλων μας, ως ανθρώπων μέσα στην κοινωνία. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημειολογία του κυκλικού χορού που υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής: ζωή-θάνατος, λύπη-χαρά, χειμώνας-άνοιξη, καθώς και στην αναγκαιότητα της διατήρησης και συνέχισης του εθίμου που αποτελεί πολιτιστική μας κληρονομιά. Ακολούθησαν  χοροί από όλες τις περιοχές της χώρας, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου, δίνοντας μια ξεχωριστή καρναβαλική – αποκριάτικη νότα, γεμάτη κέφι, χρώμα, μουσική, διασκέδαση στην αυλή του σχολείου. Η εκδήλωση έκλεισε με το παραδοσιακό γαϊτανάκι.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μάχη κατά της ανισότητας

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο 18ο Δημοτικό σχολείο με στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στο πολυεπίπεδο και πολυσύνθετο θέμα της ισότητας των φύλων και των έμφυλων διακρίσεων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, μέσα από την πολυμεσική παρουσίαση, να ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο, να προβληματιστούν και να αναστοχαστούν (159 χρόνια μετά την ιστορική μάχη των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη κατά της ανισότητας στις 8 Μαρτίου του 1857), να γνωρίσουν το κίνημα των Σουφραζέτων,  τον αγώνα τους για πολιτικά δικαιώματα, να μάθουν για τις πρωτεργάτριες του κινήματος (Έμελιν Πάνκχερστ, Γεωργία Σάνδη, Ρόζα Πάρκς, Καλλιρρόη Παρρέν). Παράλληλα έγινε αναφορά σε ηγετικές μορφές των γραμμάτων που πρωτοστάτησαν στον αγώνα  για ανθρώπινη ζωή, δικαιώματα,  ισοτιμία, δουλειά και καταξίωση (Σιμόν ντε Μποβουάρ, Έντνα Ο΄Μπράιαν, Αναΐς Νιν, Ζερμέν Γκριρ).

Μέσα από τον προβληματισμό και τις εύλογες απορίες που γεννήθηκαν καθώς και από  το διάλογο που ξεδιπλώθηκε, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία:

να κατανοήσουν ότι δεν ήταν αυτονόητα τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των γυναικών,

να ανακαλύψουν το ρόλο των Διεθνών Οργανισμών (ΟΗΕ)[1]

να διαχωρίσουν τις έννοιες του βιολογικού-κοινωνικού-ψυχολογικού φύλου αφενός και αφετέρου

συνέδεσαν ζητήματα  προσφυγιάς, καταπίεσης, βίας  και  μόρφωσης των γυναικών  τόσο σε εθνι-

κό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο,

καταλήγοντας στο συμπέρασμα και συνακόλουθα στέλνοντας το μήνυμα, ότι η  8 Μαρτίου – μέρα μνήμης και  τιμής  των αγώνων των γυναικών – οφείλει να είναι μέρα αναστοχασμού. Είναι  αναγκαίο να μας κρατά σε επαγρύπνηση και  συνεχή αγώνα  για μια δικαιότερη κοινωνία.

Η παρουσίαση και ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τη δασκάλα του Τμήματος Ένταξης, κ. Φωτεινή Γκουντουβά.

[1]          “Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό τη συνεργασία στο Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα…”

http://el.wikipedia.org/wiki/Οργανισμός_Ηνωμένων_Εθνών

 

 

Εκδήλωση για τον σχολικό Εκφοβισμό

Στα πλαίσια της ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με στόχο την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι σε ζητήματα βίας και εκφοβισμού στον χώρο του σχολείου. Οι μαθητές  είχαν την ευκαιρία, αφού παρακολούθησαν δύο βίντεο για το θέμα, να καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και τα βιώματα, να συζητήσουν και να προβληματιστούν πάνω στις αιτίες, τις μορφές, τις συνέπειες του bullying, τόσο σε ψυχοσυναισθηματικό όσο και σε μαθησιακό  επίπεδο. Αναφέρθηκαν στα συναισθήματα των μαθητών που απειλούνται όσο και στα συναισθήματα των μαθητών που απειλούν, στα πιθανά σημάδια που εκδηλώνει ο μαθητής που εκφοβίζεται (άρνηση, σχολική φοβία). Στη συνέχεια έδωσαν το δικό τους μήνυμα, δεσμευόμενοι να μην μένουν απαθείς σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή τους περιστατικό σχολικού εκφοβισμού. Η παρουσίαση και ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από τη δασκάλα της Γ΄ τάξης κ. Χατζούλη Βάσω.

Μάρτιος 2016
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Σκακιστική άσκηση

Ιστορικό

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση