Μια πανέμορφη πόλη της Θεσσαλίας που τη διασχίζει ο ποταμός Πηνειός. Η Λάρισα αποτελεί τη μοναδική πόλη στον Ελλαδικό χώρο, που σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκεται πάντα στην ίδια θέση και έχει το ίδιο όνομα. Είναι μια πόλη με συνεχή παρουσία στην ιστορία 8.000 ετών. Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος πόλη της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας και αποτελεί δυναμικό διοικητικό, εμπορικό, οικονομικό, πανεπιστημιακό, γεωργικό, συγκοινωνιακό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας.
Είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη με μεγάλες πλατείες και καταπράσινα πάρκα στο κέντρο της αλλά και στις συνοικίες. Με έντονη εμπορική και ψυχαγωγική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης όπου έχει αναπτυχθεί ένα πυκνό δίκτυο πεζοδρόμων.
Αποτελεί έδρα της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανωτέρων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως: του Τ.Ε.Ι. (4 Σχολές και 16 Τμήματα), του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τo Τμήμα Ιατρικής, το τμήμα Βιoχημείας – Βιοτεχνολογίας και πλήθος Δημοσίων και Ιδιωτικών σχολών και εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Στην πόλη από πολλών ετών λειτουργεί το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας με το αεροδρόμιο και είναι έδρα της 1ης Στρατιάς.
Στην περιφέρεια της πόλης λειτουργούν πολλά σύγχρονα αθλητικά κέντρα, με σπουδαιότερο σημείο αναφοράς το Αλκαζάρ (όπου και το ομώνυμο παραποτάμιο πάρκο), καθώς και το σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου AEL F.C. ARENA της ιστορικής τοπικής ομάδας της Αθλητικής Ένωσης Λάρισας (Α.Ε.Λ.) στη συνοικία Νεάπολη.
H πόλη διαθέτει Γενικό και Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Εμπορικό –Βιομηχανικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, Δημοτικό Ωδείο, Λαογραφικό και Διαχρονικό Αρχαιολογικό-Βυζαντινό Μουσείο, κέντρο Πολιτισμού στον αναπαλαιωμένο «Μύλο του Παππά» και την Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Σήμερα η Λάρισα θεωρείται μια από τις δυναμικότερες αστικές περιοχές της χώρας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των φυσικών πόρων της ευρύτερης περιοχής. Βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλίας, στη καρδιά της Ελλάδας, με έκταση 19.000 στρ. και πληθυσμό περίπου 200.000 κατοίκους.
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες της παρούσας ερευνητικής εργασίας προέρχονται κυρίως από πηγές του διαδικτύου και έλαβαν μέρος οι μαθητές/τριες του ΣΤ΄1 τμήματος του 18ου Δημοτικού Σχολείου:
Κωνσταντίνος Γαυρινιώτης
Έλλη Παπαστεργίου
Ευαγγελία Στρούλιου
Όλγα Τσιαπλέ