Αρχική » 2018 » Απρίλιος

Αρχείο μηνός Απρίλιος 2018

Ξενάγηση της Ε΄ τάξης στα βυζαντινά μνημεία της Λάρισας

Στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος με θέμα «Βυζαντινά μνημεία του τόπου μας» οι μαθητές της Ε΄ τάξης επισκέφθηκαν την Παρασκευή 29 Απριλίου τις βυζαντινές αρχαιότητες της Λάρισας.

Με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών της Τάξης και την ξενάγηση  αρχαιολόγου, οι μαθητές επισκέφθηκαν  την πλατεία Αγαμ. Μπλάνα, όπου σώζονται τείχη του 6ου μ.Χ.  αι. από την οχύρωση της πόλης και παλαιοχριστιανικό λουτρό του 5ου αι. μ.Χ.  Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο στην οδό Μανωλάκη, όπου στο υπόγειο κτιρίου σώζεται τρίχωρη υδατοδεξαμενή του 3ου αι. μ.Χ.   Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο λόφο του Φρουρίου, όπου  σώζονται απομεινάρια της βασιλικής του Αγίου Αχιλλίου του 6ου αι. με τον τάφο του αγίου. Αριστερά βρέθηκαν τα ερείπια βυζαντινού κοιμητηριακού ναού με πολλούς τάφους που χρονολογείται στον 11ο με 12ο αι.  Η περιήγηση ολοκληρώθηκε στο Μπεζεστένι, την κλειστή αγορά του 15ου -16ου αι. επί οθωμανικής κατάκτησης.

Μετά την ξενάγηση οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες και συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας παρατηρώντας και καταγράφοντας τα τέσσερα μνημεία του Φρουρίου. Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση που έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο τους και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η Β΄ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΝΝΩΝ

 

«ΜΑΜΑΔΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ»

Πώς βλέπουν άραγε τα παιδικά μάτια την μαμά τους, που βάζει κανόνες για τη ζωή τους; Τα μάτια της μικρής Όλγας, που είναι η πρωταγωνίστρια του φετινού έργου της Παιδικής Εικαστικής Σκηνής της Κάκιας Χαλήμαγα – Χατζή βλέπουν την μητέρα της να λάμπει σαν βασίλισσα σε ΜΑΜΑΔΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, όπου δίνει εντολές σαν να γράφει νόμους.

«ΜΑΜΑΔΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ» λοιπόν, ο τίτλος του έργου και η  Όλγα  φεύγει προς αναζήτηση νέας μαμάς.

Στο ταξίδι της συναντά τον επαναστάτη Τζίτζι που με το μαγικό ψαλιδάκι του ζωντανεύει τα παραμύθια ενός τεράστιου βιβλίου, που είναι και το σκηνικό του έργου. Το βιβλίο αυτό περιστρέφεται και ξεδιπλώνεται φτιάχνοντας 4 σκηνικά περίπου 10  μέτρων.

Μετά από διάφορες περιπέτειες η μικρή Όλγα καταλήγει πως η Μαμαδίστικη Αυτοκρατορία είναι της ζωής της οι ρίζες, που την στηρίζουν και την μεγαλώνουν και τίποτα δεν αξίζει όσο αυτή.

Την υπέροχη αυτή παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας. Και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις!

ΜΕ ΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ

Σήμερα Παρασκευή 20-4-2018, οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαμε το Δημοτικό Ωδείο.

Παρακολουθήσαμε μια μικρή συναυλία από τη μαθητική ορχήστρα του Ωδείου και παρουσίαση των οργάνων της συμφωνικής από τους μαθητές και καθηγητές του. Ήρθαμε σε επαφή με μουσικά όργανα, όπως πιάνο, βιολί, τύμπανο, φαγκότο, κιθάρα, ακορντεόν, φλάουτο, βλέποντας, ακούγοντας και παίρνοντας πληροφορίες για καθένα από αυτά. Συμμετείχαμε ενεργά στην παρουσίαση κάποιων έργων, διασκεδάσαμε και απολαύσαμε πολύ την παρουσίαση, καθώς η υπεύθυνη καθηγήτρια είχε μια παιγνιώδη και χιουμοριστική διάθεση που μας ταιριάζει πολύ.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον υπεύθυνο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ωδείου, καθώς και τους σπουδαστές του Ωδείου, που υλοποιούν το πρόγραμμα γνωριμίας με τα μουσικά όργανα της ορχήστρας.
Η μέρα μας ήταν γεμάτη μουσική, τραγούδι, απίστευτες εικόνες και το απολαύσαμε πολύ!

Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς!

Απρίλιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Σκακιστική άσκηση

Ιστορικό

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση