Δράσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning
Μαζί με τη δημιουργία του πρώτου τους ψηφιακού βιβλίου (eBook) για την πόλη της Λάρισας, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης ζωγράφισαν την πόλη μας και χρησιμοποίησαν τις ζωγραφιές τους για τη δημιουργία ψηφιακής αφίσας με τίτλο “Larissa through the eyes of children”.
Επίσης, επέλεξαν να παρασκευάσουν ένα ελληνικό παραδοσιακό γλυκό από σουσάμι και μέλι, το γνωστό σε όλους μας παστέλι. Πληροφορήθηκαν ότι η ιστορία του ξεκινάει από την αρχαιότητα αφού υπάρχουν αναφορές στο παστέλι τόσο από τον Όμηρο όσο και από τον σπουδαίο ιστορικό Ηρόδοτο. Έμαθαν για την υψηλή θρεπτική αξία, ενέργεια και τόνωση που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό και συμμετείχαν πολύ πρόθυμα στη διαδικασία παρασκευής αυτής της φυσικής και υγιεινής τροφής, που γνωστοποίησαν στους Ευρωπαίους συμμαθητές τους μέσα από το παρακάτω βίντεο: Pasteli, the Healthy Snack of Greece
Οι μαθητές της Δ2’ τάξης, υπό το συντονισμό της υπεύθυνης εκπ/κου Αγγλικών κ. Μαρίας Σιούλα, ανέλαβαν να παρουσιάσουν το σχολείο και την τάξη τους στα συνεργαζόμενα σχολεία και με πολύ ενθουσιασμό ετοίμασαν το βίντεο που ακολουθεί:
Presenting our school and our class
Παράλληλα και με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, οι μαθητές της Δ1’ τάξης αναζήτησαν στο διαδίκτυο πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων καλλιτεχνών με θέμα «Μητέρα και Παιδί» και δημιούργησαν ένα padlet που μοιράστηκαν με τους νέους τους φίλους στο πλαίσιο της δράσης eTwinning.
Επίσκεψη στη λίμνη Κάρλα
Επίσκεψη στη λίμνη Κάρλα, πραγματοποίησαν οι μαθητές των τάξεων Β, Δ & Ε, στο πλαίσιο προγράμματος project που υλοποίησαν στο σχολείο. Στο πεδίο αρχικά, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία και τη γεωμορφολογία της λίμνης, τις βιοκοινωνίες, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής καθώς και τη συμβολή της στην οικονομική ζωή της περιοχής.
Στη συνέχεια έμαθαν για τη διαδικασία της αποξήρανσης της λίμνης, το 1962, καθώς πλημμύρες και σμήνη κουνουπιών θεωρούνταν πρόβλημα για τους κατοίκους. Η πορεία έδειξε ότι η αποξήρανση της λίμνης, ήταν μια λάθος επιλογή. Έτσι άρχισε η διαδικασία ανασύστασης/επαναδημιουργία της λίμνης το 2010 που στην ουσία είναι ένας ταμιευτήρας αφού είναι κατά πολύ μικρότερη η έκτασή της από την αρχική. Η άντληση των υδάτων γίνεται από τον ποταμό Πηνειό. Κατά τη διαδικασία ανασύστασης της λίμνης, βρέθηκαν αρχαία ευρήματα (κοσμήματα, νομίσματα, τάφοι κλπ.).
Σήμερα η λίμνη Κάρλα αποτελεί ένα από τους σπουδαιότερους υγροβιότοπους στην Ελλάδα. Εκείνο όμως που είναι σημαντικό, είναι η επιστροφή εκατοντάδων πουλιών – καθώς σήμερα ζουν περί τα 181 είδη πουλιών- όπως: ο ερωδιός, ο ήταυρος, το κιρκινέζι, ο αργυροπελεκάνος κ.α. Παράλληλα η αναγέννηση της λίμνης επέτρεψε σε 14 είδη ψαριών να ταξιδεύουν στα νερά της λίμνης όπως: ποταμοκέφαλοι, θεσσαλογωβιοί, κυπρίνοι, τσιρώνια κ.α.
Στη συνέχεια οι μαθητές αφού έκαναν μικρή στάση στο πάρκο της εκκλησίας/ μεσαιωνικού μοναστηριού, επισκέφτηκαν το Μουσείο λιμναίου πολιτισμού, όπου είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τις τρισδιάστατες κατασκευές όπως: η βάρκα, οι καλύβες, τα προπλάσματα της περιοχής και η αναπαράσταση των ασχολιών των κατοίκων. Αφού παρακολούθησαν την βιντεοπαρουσίαση για τους μύθους και την ιστορία της λίμνης, είχαν την ευκαιρία να παίξουν με διαδραστικό παιχνίδι ανατροφοδότησης των όσων είχανε ακούσει.
Αθλητικές εκδηλώσεις με αφορμή την επικείμενη λήξη της σχ. χρονιάς
Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα της εκδήλωσης στο Flipbook