Αρχική » 2020 » Ιανουάριος

Αρχείο μηνός Ιανουάριος 2020

”ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΙΤΗΡΩΝ & ΑΛΕΥΡΩΝ” ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ – ”ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΕΣ”

Ένα μουσείο υπερσύγχρονο, ένα μουσείο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις μνήμες και τη ζωή αυτού του τόπου, έχει δημιουργηθεί στον Μύλο του Παππά. Με θέμα -τι άλλο- το χρυσαφένιο δημητριακό, το σιτάρι, που παράγεται εκατοντάδες χρόνια τώρα στη θεσσαλική γη και γίνεται αλεύρι από τα χρόνια που πρώτος στην περιοχή έφτιαξε τον σύγχρονο τότε ατμόμυλο, ο ηπειρώτης Κωνσταντίνος Παππάς, το μακρινό 1892.

Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων εντυπωσιάζει, καθώς περιηγείσαι στον χώρο, ανά εποχή και ανάλογα με τον εκσυγχρονισμό, γνωρίζοντας όλη την διαδικασία, από τη συγκομιδή του σιταριού, την τοποθέτησή του στα τσουβάλια, την μεταφορά αλλά και την επεξεργασία του μέχρι αυτό να γίνει αλεύρι. Η διαδικασία αυτή ζωντανεύει μέσα από τα μηχανήματα που υπάρχουν στο Μουσείο, αλλά και από μια σειρά φωτογραφιών του Τάκη Τλούπα που έχει να κάνει με την διαδικασία συγκομιδής και επεξεργασίας του σιταριού. Μάλιστα, πολλά από τα μηχανήματα που εκτίθενται μπορούν να τεθούν σε εικονική λειτουργία, δείχνοντας στους μικρούς και θυμίζοντας στους μεγαλύτερους την παραδοσιακή επεξεργασία του σίτου μέσα στα χρόνια. Από τα αποκαΐδια του Μύλου του Παππά σώθηκαν, ύστερα από την μεγάλη καταστροφική φωτιά, μηχανήματα από σίδερο που κοσμούν το Μουσείο.

Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου, λοιπόν, η Ε΄1 & Ε΄2 επισκέφτηκε αυτό το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στον Μύλο του Παππά. Τους έγινε ξενάγηση στα μόνιμα εκθέματα του μουσείου, όπως διάφορα μηχανήματα επεξεργασίας του σιταριού, και γνώρισαν τις συνήθειες των ανθρώπων περασμένων χρόνων που ασχολούνταν με τον αγροτικό τρόπο ζωής μέσα από τις φωτογραφίες του Τ. Τλούπα. Επίσης, με την έκθεση «Ετεροτοπίες», που  διεξήχθη στον χώρο του μουσείου, γνώρισαν τα έργα σύγχρονων  Εικαστικών της  Λάρισας, τα οποία συνομιλούσαν θεματικά με την μόνιμη συλλογή του μουσείου. Στο τέλος έκαναν όλα τα παιδιά μια εικαστική δραστηριότητα και παρέλαβαν το αποτέλεσμα σπίτι τους.

 

«ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΖΩΑΚΙΑ» – ΜΕ ΤΗ Β΄ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την Παρασκευή 24/1/2020 οι μαθητές του Β΄1 & Β΄2 του 18ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας επισκέφτηκαν, στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής, το «Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας». Παρακολούθησαν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ‘’Μυθιστορίες με ζωάκια’’.

Ξεναγήθηκαν στον χώρο του Μουσείου και παρακολούθησαν διάφορα εκθέματα που απεικόνιζαν ζώα. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε δράση, όπου τα παιδιά κρατούσαν στα χέρια τους φωτογραφίες ζώων και, όταν έβλεπαν το αντίστοιχο ζώο – έκθεμα, σηκώνονταν και το έδειχναν.

Οι μαθητές και μαθήτριές μας χάρηκαν πολύ τόσο την ξενάγηση όσο και τη συγκεκριμένη δράση, αποκομίζοντας πολλές εμπειρίες και γνώσεις.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ A΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ”ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ”

Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 οι μαθητές της A΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» της πόλης μας.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της Βιβλιοθήκης και ενημερώθηκαν για τον μεγάλο αριθμό βιβλίων που φιλοξενούνται και τον τρόπο οργάνωσής τους. Γνώρισαν, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο όλοι αυτοί οι τίτλοι μπορούν να δανειστούν στους πολίτες της πόλης μας.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι αφομοίωσης της νέας γνώσης.

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Μια ευχάριστη έκπληξη μας επιφύλαξε για σήμερα 15 Ιανουαρίου 2020 ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Συγκεκριμένα, οι γονείς – μέλη του Συλλόγου έφεραν στο σχολείο βασιλόπιτες για όλα τα τμήματα και μία για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Οι βασιλόπιτες κόπηκαν και μοιράστηκαν σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες, ακόμη και σ’ αυτούς που για διάφορους λόγους απουσίαζαν. Όλοι ευχαριστήθηκαν και απόλαυσαν τις πολύ ωραίες πίτες αλλά περισσότερο οι μαθητές και μαθήτριες που ήταν και οι τυχεροί της εφετινής χρονιάς, κερδίζοντας και το φλουρί. Να ‘ναι πάντα τυχεροί στη ζωή τους!

και Καλή Χρονιά

με υγεία & ευτυχία!!!

Ιανουάριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Σκακιστική άσκηση

Ιστορικό

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση