Αρχική » 2016-2017 » Νέμω – Νόμος – Νομίζω – Νόμισμα

Νέμω – Νόμος – Νομίζω – Νόμισμα

Πρόγραμμα πολιτισμού – γλωσσικής και ιστορικής αναδρομής, που αφορούσε στις πρώτες ανθρώπινες συναλλαγές και στη γέννηση του νομίσματος καθώς και την ετυμολογική προέλευση των λέξεων: νόμισμα – δραχμή – κεφάλαιο – καπιταλισμός και capital control, υλοποίησαν οι μαθητές του Τμήματος Ένταξης και των τάξεων Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄.
Σκοπός η εξοικείωση των μαθητών αφενός με το αρχαίο νόμισμα – ιστορία, εικονογραφία, κυκλοφορία, νομιμότητα – και αφετέρου η εμβάθυνση στην ιστορική συνέχεια της γλώσσας μας.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, μέσα από την παρουσίαση και την ιστορική αναδρομή που επιμελήθηκε η κ. Γκουντουβά Φωτεινή (πατώντας πάνω στο πρόγραμμα πολιτισμού της ALPHA BABK, επεκτείνοντας και εμπλουτίζοντάς το), να εκφράσουν απόψεις, γνώμες, απορίες και να διαντιδράσουν σε ομαδικό επίπεδο, καθώς το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 2 γκρουπ (ΣΤ΄1, Δ΄1, Δ΄2 & Τ.Ε.) και (ΣΤ΄2, Ε΄1, Ε΄2 & Τ.Ε.).
Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν την πορεία του νομίσματος μέσα από τα εργαστήρια που στήθηκαν για τον σκοπό αυτό και ήταν: Αγορά: υπεύθυνη η κ. Χατζούλη Βασιλική, Ανταλλακτήριο: ο κ. Τσιρώνης Βασίλειος, Νομισματοκοπείο: ο κ. Καπερώνης Γεώργιος, Παιδαγωγία: ο κ. Μπουτακίδης Πασχάλης, Ζωγραφική – Καλλιτεχνική έκφραση: ο κ. Κλεισιάρης Γεώργιος, Παζλ: η κ. Γκουντουβά Φωτεινή & ο κ. Νέστωρας Απόστολος.
Αφού αξιολογήθηκαν οι γνώσεις των μαθητών, ενασχολήθηκαν με ψηφιακά παιχνίδια – Παζλ, Κρεμάλα, Σταυρόλεξα – μία παιγνιώδη διαδικασία που οι μαθητές αφενός διασκέδασαν και αφετέρου αυτοαξιολόγησαν το απόσταγμα της δράσης.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τοπική ιστορία και τα ευρήματα της περιοχής της Θεσσαλίας, δίνοντας την ευκαιρία για γνώση και σεβασμό της ιστορικής συνέχειας αφενός και προβληματισμό για το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας αφετέρου.
Τέλος οι μαθητές της Δ΄ τάξης «ράπαραν» το παρακάτω τραγούδι, σε στίχους Φωτεινής Γκουντουβά και μουσική επιμέλεια της κ. Βασιλικής Χατζούλη, ύστερα από αίτημα των μαθητών.
Η συνεργατική διαδικασία, η επικοινωνία, η δράση και ο δημιουργικός πυρετός ήταν τα δώρα τούτης της διαδρομής.