Μια ξεχωριστή ημέρα η σημερινή για το 18ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας! Με μεγάλη περηφάνια παρακολουθήσαμε τέσσερις μαθήτριες της Ε1 τάξης να εκπροσωπούν επάξια το σχολείο μας στο μαθητικό συνέδριο, παρουσιάζοντας τους καρπούς μιας πολύμηνης και δημιουργικής προσπάθειας. Οι μαθήτριές μας, Μαρία Μαλλιάρα, Ισμήνη Μπατσίλα, Μαρία Γρίβα και Ζωή Αλογάρη, ανέβηκαν στο βήμα και παρουσίασαν την εισήγησή τους στο πλαίσιο του δικτύου συνεργασίας πέντε σχολείων με τίτλο: «Η Πολιτιστική Ταυτότητα της Θεσσαλίας μέσα από τη Μαθητική Συνεργασία».
Το σχολείο μας συνεργάστηκε με το 44ο, 42ο, 32ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας και το Δημοτικό Σχολείο Αργυροπουλίου, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο «ψηφιδωτό» της θεσσαλικής κληρονομιάς. Ενώ οι συμμαθητές μας από τα άλλα σχολεία φώτισαν πτυχές όπως η Τοπική Ιστορία, τα Αξιοθέατα, τα Παραδοσιακά Παιχνίδια και οι Γεύσεις, η ομάδα του 18ου Δ.Σ. εστίασε στη Λαογραφία και τις Παραδοσιακές Φορεσιές.
Τα κορίτσια της Ε1 μετέφεραν στο κοινό τη βιωματική εμπειρία που έζησαν στο σχολείο:
-
Μίλησαν για την έρευνα γύρω από τις παραδοσιακές ενδυμασίες του τόπου μας.
-
Περιέγραψαν την επίσκεψη του χοροδιδασκάλου, ο οποίος έφερε αυθεντικές στολές και εξήγησε τη σημασία κάθε κεντήματος και κοσμήματος.
-
Κατέληξαν στο πιο ζωντανό κομμάτι της δράσης: τον χορό, μέσα από τον οποίο η παράδοση έπαψε να είναι θεωρία και έγινε βίωμα.
Η συμμετοχή αυτή δεν ήταν μόνο μια παρουσίαση εργασίας, αλλά ένα μάθημα συνεργασίας, επικοινωνίας και αυτοπεποίθησης. Συγχαίρουμε θερμά τη Μαρία, την Ισμήνη, τη Μαρία και τη Ζωή για την εξαιρετική τους παρουσία, την καθαρότητα του λόγου τους και το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν. Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, καθώς και τα συνεργαζόμενα σχολεία για αυτό το υπέροχο ταξίδι στην κοινή μας ιστορία.



