O νέος Μαθηματικός Περιηγητής είναι ΕΔΩ

O νέος Μαθηματικός περιηγητής είναι ΕΔΩ

 

https://gallery.mailchimp.com/5a3756a6111ab541182220969/images/0f3eab76-2fb5-4bcc-a96b-17780fde51bf.png

www.mathp.gr

Στοιχεία για τη μαθητική διαρροή από το Γυμνάσιο στην Α΄Λυκείου κατά Νομό

Επιμέλεια: Γιάννης Καραγιάννης , Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Ν.  Δωδεκανήσου και Κυκλάδων

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (από την υπηρεσία του ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ) δόθηκαν τα στοιχεία του προηγούμενου σχολικού έτους σε ό,τι αφορά στη μαθητική διαρροή από την Γ΄ Γυμνασίου στην Α΄ Λυκείου (είτε Γενικού είτε Επαγγελματικού Λυκείου). Να σημειώσουμε ότι , σύμφωνα με το Νόμο, η φοίτηση δεν είναι υποχρεωτική στο Λύκειο αλλά είναι υποχρεωτική μέχρι την Γ΄ Γυμνασίου. Ο Νομός Δωδεκανήσου βρίσκεται στην πρώτη θέση (ποσοστιαία)  συγκριτικά με άλλους Νομούς της Χώρας  αφού από τους 2126 δεν συνέχισαν  στην Α΄Λυκείου οι 178, δηλαδή ποσοστό 8,37%. Δηλαδή το ποσοστό μαθητικής διαρροής στα Δωδεκάνησα είναι υπερδιπλάσιο του εθνικού ποσοστού.

Συνολικά σε Πανελλαδικό επίπεδο από τους 98.110 μαθητές που αποφοίτησαν από την Γ” Γυμνασίου  3.840 μαθητές δεν συνέχισαν από το Γυμνάσιο στη Α΄ Λυκείου, δηλαδή ποσοστό 3,91%.

Αναλυτικά στοιχεία κατά Νομό
Ειδικότερα:
Το περσινό σχολικό έτος συνολικά φοίτησαν στη Γ” Γυμνασίου 98.110 μαθητές, εκ των οποίων 3.840 (σ.σ.77 είναι από εκκλησιαστικά Γυμνάσια), προτίμησαν να μην εγγραφούν στην Α. Λυκείου.
Τη μεγαλύτερη διαρροή έχουν:
Η Αττική με (1552 μαθητές)
Η Θεσσαλονίκη (438)
Τα Δωδεκάνησα (178)
Το Ηράκλειο (106)
Ο Νομός Αχαίας (100)
Τη χαμηλότερη διαρροή έχουν:
Η Σάμος  (με 4 μαθητές)Συνολικά 3.840 μαθητές  της Γ Γυμνασίου, του περσινού  σχολικού έτους 2014-15 δε συνέχισαν τη φοίτηση στη Γ Λυκείου.
Τα Γρεβανά (5)
Η Φλώρινα (6)
Η Φωκίδα (7)
Η Καστοριά (8)
Αναλυτικότερα ο αριθμός μαθητών που δε γράφτηκε στην Α Λυκείου ανά Νομό, έχει ως εξής (σ.σ. στον δεύτερο διπλανό πίνακα ο συνολικός αριθμός μαθητών που φοιτούσαν στη Γ Γυμνασίου , ανά Νομό):
Καραγιάννης Ιωάννης Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Ν. Δωδεκανήσου Γ.Μαύρου 2, 6ος όροφος 85100 Ρόδος τηλ: 2241364848 fax: 22413 64868

Τα θέματα και οι λύσεις του μαθηματικού διαγωνισμού Ευκλείδης

Δείτε τα σημερινά θέματα του μαθηματικού διαγωνισμού «Ευκλείδης» καθώς και τις λύσεις τους όπως προτάθηκαν από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Επίσης δείτε το προτεινόμενο από την Ε.Μ.Ε. σχέδιο βαθμολόγησης.

2016 ΘΕΜΑΤΑ

(1)-ΛΥΣΕΙΣ_EYKLEIDH_final_16_01_2016

Ευχές από το Μαθηματικό Περιηγητή

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Τα θέματα του 76ου μαθηματικού διαγωνισμού «Θαλής» και τα θέματα “Εύδημου» από το παράρτημα της ΕΜΕ Δωδεκανήσου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα  Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 ο 76ος Πανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός «Ο Θαλής 2015″ που διοργανώνει  η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.  Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και ο 6ος τοπικός  Μαθηματικός Διαγωνισμός «Ο Εύδημος 2015″  για την Α” Γυμνασίου που διοργανώνει  το παράρτημα Δωδεκανήσου της ΕΜΕ.

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για τα θέματα του «ΘΑΛΗ».

Οι Λύσεις του Θαλή

Κάντε ΚΛΙΚ εδώ για τα θέματα του «ΕΥΔΗΜΟΥ» (Παράρτημα Ε.Μ.Ε. Δωδεκανήσου)

Διδακτέα ύλη και οδηγίες διδασκαλίας για την Α΄και Β΄Ημερησίου και Α Β και Γ΄Εσπερινού Γενικού Λυκείου

Οδηγίες και Διδακτέα ύλη για τη διδασκαλία των μαθημάτων της Α΄και  Β΄ Ημερησίου Γενικού Λυκείου καθώς και Α΄,Β΄και Γ΄Εσπερινού Γενικού Λυκείου, εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Για να ανοίξετε τις οδηγίες κάμτε κλικ στους επόμενους συνδέσμους:

Α. Οδηγίες και Διδακτέα ύλη για τη διδασκαλία των μαθημάτων της Β΄ τάξης του Ημερησίου Γενικού Λυκείου και της Γ΄ τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2015-2016

Β. Οδηγίες και Διδακτέα ύλη για τη διδασκαλία των μαθημάτων της Α΄ τάξης του Ημερησίου Γενικού Λυκείου και των Α΄ και Β΄ τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2015-2016

Αναμένονται οι σχετικές οδηγίες για  τα μαθηματικά της  Γ΄Λυκείου και για όλες τις τάξεις των ΕΠΑ.Λ.

Εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γ΄ΕΠΑ.Λ. και Δ΄Εσπερινού και η εξεταστέα ύλη για τους απόφοιτους 2015

Δείτε την εξεταστέα ύλη στα Πανελλαδικά Εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ΕΠΑ.Λ. Στα μαθηματικά συμπεριλαμβάνονται το Κεφάλαιο 1ο (Ανάλυση) και το Κεφάλαιο 2ο (Στατιστική) όπως είχαμε γράψει από καιρό.

Εξεταστέα Ύλη Πανελλαδικά Εξεταζόμενων μαθημάτων 2015-2016 (Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ.)

Εξεταστέα Ύλη Πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων 2015-2016 (Εσπερινό ΕΠΑ.Λ)

Επίσης ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων που θα διενεργηθούν το 2016 με το καταργούμενο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους Ημερήσιου ή Εσπερινού ΕΠΑ.Λ σχολικού έτους 2014-2015 και προηγούμενων ετών. 

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ  

Προκήρυξη Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Ακαδημαϊκου έτους 2015 – 2016

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου, και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος οργανώνει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στο ακόλουθο γνωστικό αντικείμενο. Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Applied Mathematics Στο Πρόγραμμα θα ενταχθούν μέχρι τριάντα (30) Μεταπτυχιακοί Φοιτητές οι οποίοι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά Διπλωματούχοι Μηχανικοί Πολυτεχνικών Σχολών και Τμημάτων ή Πτυχιούχοι συναφών Τμημάτων θετικής ή οικονομικής κατεύθυνσης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν οχτώ εντατικά μαθήματα ομογενοποίησης. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται σε δεκαοκτώ (18) μήνες (τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα σπουδών). Η παρακολούθηση των μαθημάτων και των εργαστηρίων είναι υποχρεωτική και οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, ύστερα από επιτυχή εξέταση στα μαθήματα και την εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διατριβής. Μετά την απόκτηση του ΜΔΕ υπάρχει η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής σε ένα από τα συνεργαζόμενα τμήματα σύμφωνα με τα οριζόμενα στη κείμενη νομοθεσία. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν: 1. Αίτηση σε ειδικό έντυπο (από την ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ http://utopia.duth.gr/~vpapado3/index.html) στη Γραμματεία του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (ΔΠΘ, Πολυτεχνική Σχολή, Βασ. Σοφίας 12, Ξάνθη Τ.Κ. 671 00) από την 16η Σεπτεμβρίου 2015 έως την 16η Νοεμβρίου 2015. 2. Επικυρωμένο αντίγραφο Διπλώματος-Πτυχίου και βεβαίωση ισοτιμίας από το ΔΙΚΑΤΣΑ για όσους προέρχονται από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής. 3. Επικυρωμένο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας (προπτυχιακών μαθημάτων και διπλώματος-πτυχίου). 4. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο θα περιέχονται απαραιτήτως στοιχεία της επαγγελματικής και ερευνητικής δραστηριότητάς τους, οι συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές τους, οι ερευνητικές εργασίες κλπ. 5. Επικυρωμένο πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας, κυρίως της Αγγλικής. 6. Σύντομο σημείωμα, στο οποίο να εκθέτουν τους λόγους συμμετοχής τους στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και τον επιστημονικό κλάδο στον οποίο θα επιθυμούσαν να εκπονήσουν τη μεταπτυχιακή τους διατριβή. 7. Δύο συστατικές επιστολές σε ειδικό έντυπο. 8. Επικυρωμένη φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στη Πολυτεχνική Σχολή του Δ.Π.Θ. για προσωπική συνέντευξη την 23η Νοεμβρίου 2015 από το πρωί. Τα μαθήματα θα αρχίσουν την 30η Νοεμβρίου 2015 και θα διεξάγονται σε εντατικές εβδομαδιαίες ενότητες με ενδιάμεσα διαστήματα για την ολοκλήρωση υποχρεωτικών θεμάτων, ασκήσεων και άλλων εργασιών που θα αναθέτουν οι διδάσκοντες. Προβλέπεται τέλος εγγραφής το οποίο οι μεταπτυχιακοί φοιτητές (ΜΦ) καταβάλλουν για την εγγραφή τους στα τρία πρώτα εξάμηνα σπουδών.
Πληροφορίες και ενημερωτικό φυλλάδιο από τη Γραμματεία του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Tηλ. 25410-79025, Email: info@civil.duth.gr , Ιστοσελίδα: http://utopia.duth.gr/~vpapado3/index.html .
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Χ. Καραγιάννης

Η σύνθεση του Υπουργείου Παιδείας που μετονομάζεται σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Μετονομάζεται (ξανά!) το Υπουργείο Παιδείας σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και η νέα πολιτική ηγεσία είναι:

  • Υπουργός Παιδείας: Νίκος Φίλης (Βουλευτής, Δημοσιογράφος).
  • Αναπληρώτρια Υπουργός: Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου).
  • Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης (Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής,
    Πανεπιστήμιο Κρήτης).
  • Υφυπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης (πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών)

 Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης για τους ομογενείς και οι λύσεις τους

Ο τρόπος που μπορούν οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2016

 

Οι απόφοιτοι Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. παλαιοτέρων ετών μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσουν την εισαγωγή  τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ειδικότερα η σχετική νομοθεσία προβλέπει τα παρακάτω:

Η παράγραφος 9 του άρθρου 58 του ν.4310/2014 αντικαθίσταται ως εξής: «9. Απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση με το σύστημα που ίσχυσε το σχ. έτος 2014-2015, μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ανωτέρω σύστημα εισαγωγής κατά το επόμενο σχολικό έτος 2015-2016, προκειμένου να διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο θα ορισθεί με Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων.

Εναλλακτικά, οι ανωτέρω υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίσθηκε με το ν.4327/2015 (Α΄ 50). Στην περίπτωση αυτή:

α) οι υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής με κάποιο ειδικό ποσοστό θέσεων των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και

β) οφείλουν να καταθέσουν εντός της προθεσμίας που θα ισχύσει για τους μαθητές που θα φοιτούν στη Γ Λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν την Ομάδα Προσανατολισμού που επιθυμούν να καταταχθούν καθώς και σε ποια μαθήματα θα διαγωνισθούν πανελλαδικά.»

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 45 του ν.4186/2013 (Α’ 193) καθώς και η παράγραφος 7 του άρθρου 43 του ν.4186/2013 που προστέθηκε με την παράγραφο 12 του άρθρου 58 του ν.4310/2014 καταργούνται.

3. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν.4186/2013 (Α’ 193) καταργείται.

Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Α.

Από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 26-8-2015  στις 10:00 δίνονται στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από εκείνη την ώρα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο). Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της Τετάρτης. Β. Επίσης την Τετάρτη 26-8-2015 στις 10:00 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου. Αποστολή ονομαστικών καταστάσεων επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Την Τετάρτη 26-08-15 στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των Διευθύνσεων Δ.Ε. θα αποσταλούν οι επιτυχόντες κατά Λύκειο (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) αρμοδιότητάς σας και παρακαλούμε να μεριμνήσετε έτσι ώστε: α) είτε να προωθήσετε το αντίστοιχο ανά Λύκειο ηλεκτρονικό αρχείο επιτυχόντων σε όλα τα Λύκεια αρμοδιότητάς σας, αφού πρώτα έχετε ενημερώσει σχετικά τους Διευθυντές Λυκείων σας, (επισημαίνεται ότι σε κάθε Λύκειο θα αποσταλεί μόνο το αρχείο του αντίστοιχου Λυκείου), β) είτε να καλέσετε τους Διευθυντές των Λυκείων αρμοδιότητάς σας ή τους εκπροσώπους τους για να παραλάβουν ο καθένας τους το αρχείο επιτυχόντων (ηλεκτρονικό ή εκτυπωμένο) της σχολικής του μονάδας. Σε κάθε περίπτωση, οι καταστάσεις των επιτυχόντων κάθε Λυκείου θα πρέπει να αναρτηθούν εντός της ίδιας ημέρας σε εμφανές και προσιτό για τους ενδιαφερόμενους σημείο του Λυκείου.

 

Αύριο Τετάρτη 26/08 στις 10 το πρωί οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αύριο Τετάρτη 26/08/2015 στος 10 π.μ θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ .

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου  ΕΔΩ (http://results.it.minedu.gov.gr) , πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο – Μητρώνυμο). Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους.

Σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά φέτος, θα εφαρμοστεί σύστημα ηλεκτρονικών εγγράφων των πρωτοετών φοιτητών στα τμήματα και τις σχολές στις οποίες πέρασαν. Έτσι, ειδικά όσοι εισαχθούν σε τμήματα που εδρεύουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, δεν θα χρειαστεί να μετακινηθούν εκεί για συμπληρώσουν την αίτηση εγγραφής, αλλά θα το κάνουν μέσα από μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, θα στείλουν ταχυδρομικά στις γραμματείες των σχολών τα δικαιολογητικά που θα τους ζητηθούν.

Σχολές ανά επιστημονικό πεδίο, από ποια πεδία είναι προσβάσιμες, μαθήματα και συντελεστές βαρύτητας

Δείτε σε πίνακες όλες τις σχολές ΑΕΙ , ΤΕΙ , Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές ανά επιστημονικό πεδίο, από ποια επιστημονικά πεδία είναι προσβάσιμες, με ποια μαθήματα, καθώς και τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, σύμφωνα με το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων που θα ισχύει για πρώτη φορά από το σχολικό έτος 2015-2016. Την επιμέλεια είχε ο Σχολικός Σύμβουλος Γιάννης Καραγιάννης.

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ-ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ακέφαλες οι Διευθύνσεις Α΄/θμιας, Β΄/θμιας Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Αποτέλεσμα της μη απόσπασης  τριών εκπαιδευτικών Διευθυντών Διευθύνσεων του υπουργείου Παιδείας στο Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ, παρότι υπέβαλαν αιτήσεις. Δεν αποσπάσθηκαν, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παπαχρήστος, ο Διευθυντής Ειδικής Αγωγής κ. Λολίτσας, και ο Διευθυντής Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Γ. Λιγνός και δεν πληρώθηκε η θέση του παραιτηθέντος Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στ. Παπαδαντωνάκη. Η μόνη διεύθυνση που έχει διευθυντή είναι της Φυσικής Αγωγής  με διευθυντή τον κ. Στ. Δασκαλάκη.

Τα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν από την μη πλήρωση των παραπάνω θέσεων είναι πολλά και σχετίζονται με θέματα εκπαιδευτικά, οδηγίες διδασκαλίας , διεκπεραίωση εγκυκλίων σχετικές με την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και θέματα διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ενημέρωση για τις βάσεις εισαγωγής 2015: Την ερχόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση τους με τη διαδικασία (επιτέλους!)ηλεκτρονικής εγγραφής

Οι βάσεις εισαγωγής του 2015 για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα το αργότερο έως την Παρασκευή 28 Αυγούστου, σύμφωνα με την πληροφόρηση του mathp.gr και όπως εδώ και αρκετές μέρες έχουμε γράψει. Οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 25 Αυγούστου, θα ακολουθήσει η διαδικασία επαλήθευσης τους από την μηχανογραφική υπηρεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.  και,  ανάλογα με την πορεία της σχετικής διαδικασίας, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής. Οι επιτυχόντες θα μπορούν να ενημερωθούν για τη σχολή που εισάγονται στο ειδικό site του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.  ΕΔΩ  πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο – όνομα – πατρώνυμο – μητρώνυμο).

Επίσης την ίδια ημέρα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους. Ο Μαθηματικός Περιηγητής-mathp.gr θα αναρτήσει άμεσα τις βάσεις εισαγωγής του 1ου και του τελευταίου εισαγόμενου στην κάθε σχολή ή τμήμα αμέσως μετά την ανακοίνωσή τους σε πίνακες, ανά ομάδα σχολών και Επιστημονικό Πεδίο, καθώς και τον σχετικό σχολιασμό αλλά και σε σχέση με τις προβλέψεις μας!

Για φέτος προβλέπεται η καινοτόμα διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής των φοιτητών σε ειδική εφαρμογή που θα χρησιμοποιηθεί από το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. μετά  την λήψη των ειδικών κωδικών από τους επιτυχόντες (επιτέλους ήταν τόσο απλό!!) χωρίς οι ίδιοι ή οι γονείς τους να μεταβούν στον τόπο που εδρεύει η σχολή ή το τμήμα. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά  για την εγγραφή των πρωτοετών  φοιτητών θα μπορούν να ταχυδρομηθούν με συστημένη επιστολή στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που πρόκειται να ανακοινωθούν και σε χρόνο που θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές (αναμένεται να δοθεί επιπλέον χρόνος λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών).

Το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ μετά την ανακοίνωση των συντελεστών βαρύτητας

Αποτέλεσμα εικόνας για Εικόνες Πανελλήνιες

Αναδημοσίευση

Δείτε το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, μετά την ανακοίνωση και των συντελεστών βαρύτητας καθώς και της κατανομής των σχολών στα επιστημονικά πεδία. Όλοι οι πίνακες, όλες οι δυνατές (6) επιλογές για τους μαθητές και όλες οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος. Ένα αρχείο-οδηγός για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου με την επιμέλεια του Σχολικού Συμβούλου Γιάννη Καραγιάννη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αναμένεται η ανακοίνωση από το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. για τον υπολογισμό των συνολικών μορίων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο (Η οποία ,σύμφωνα με τον Νόμο έπρεπε να είχε ήδη ανακοινωθεί).

Κάντε κλικ στον επόμενο σύνδεσμο.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρόγραμμα εξέτασης μαθημάτων ομογενών

Αποτέλεσμα εικόνας για Εικόνες Πανελλήνιες

Από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται το Πρόγραμμα Εξέτασης των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων Ελλήνων του εξωτερικού και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό.

 Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν από 7 έως και 11 Σεπτεμβρίου 2015 σε εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων:

Α΄ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 7 -9-2015 Νεοελληνική Γλώσσα

Β΄ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ
ΤΡΙΤΗ 8-9-2015 Νεοελληνική Λογοτεχνία Μαθηματικά
ΤΕΤΑΡΤΗ 9-9-2015 Αρχαία Ελληνικά Βιολογία
ΠΕΜΠΤΗ 10-9-2015 Ιστορία Φυσική
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11-9-2015 Λατινικά Χημεία

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 15.30 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις (3) ώρες.

Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων.

Κάντε κλικ στον επόμενο σύνδεσμο για να διαβάσετε περισσότερα

Ο νέος πλέον Μαθηματικός Περιηγητής-mathp.gr  θα είναι κοντά σας δημοσιεύοντας άμεσα τα θέματα και έπειτα τις λύσεις τους την Τρίτη 8-9-2015 για τα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης.

Η ύλη στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα για το σχολικό έτος 2015-2016 όπως ανακοινώθηκε από το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ

Αποτέλεσμα εικόνας για Εικόνες Πανελλήνιες

(Αναδημοσίευση)

Δείτε την εξεταστέα ύλη στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα για το σχολικό έτος 2015-2016 όπως ανακοινώθηκε από το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. σήμερα.

Κάντε κλικ στον επόμενο σύνδεσμο:

ΥΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2015-2016

ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ 

Οι πρώτες παρατηρήσεις και τα σχόλιά μας – Από τον Γιάννη Καραγιάννη, Σχολικό Σύμβουλο Μαθηματικών

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ  ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Στην νέα ύλη δεν συμπεριλαμβάνεται (όπως αρκετές φορές το αναφέραμε) το κεφάλαιο των μιγαδικών αριθμών και έτσι η ύλη έχει μειωθεί γεγονός που το θεωρούμε θετικό και διδακτικά συνεπές αφού πλέον η νέα ύλη αφορά μόνο την Ανάλυση.

Ακόμα στο 3ο κεφάλαιο της Ανάλυσης (Ολοκληρώματα) υπάρχει οδηγία-υπόδειξη όπου αναφέρεται ότι για τη συνάρτηση-ολοκλήρωμα δεν θα διδαχθούν οι ασκήσεις που αφορούν στην παραγώγισή της ούτε και την παραγώγιση της σύνθεσής της. Προφανώς αυτό μειώνει ακόμα περισσότερο την εξεταστέα ύλη επί της ουσίας, αφού στην πραγματικότητα οι ασκήσεις περιορίζονται σημαντικά και αναφέρονται πλέον κυρίως στον υπολογισμό ορισμένων ολοκληρωμάτων και στον υπολογισμό εμβαδών επίπεδων χωρίων. Ακόμα η δυσκολία των ασκήσεων περιορίζεται αφού οι μεγαλύτερης δυσκολίας ασκήσεις από το κεφάλαιο αυτό αλλά και οι συνδυαστικές ασκήσεις είχαν αναφορές στη συνάρτηση ολοκλήρωμα. Αναμένουμε τις αναλυτικές οδηγίες διδασκαλίας για να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Είναι πάντως μια ανάσα για τους μαθητές της επόμενης τάξης σε σχέση με τον όγκο της ύλης παρότι πάντα μπορούν να υπάρξουν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Αυτή όμως είναι μια συζήτηση που ακουμπά όλο το εκπαιδευτικό σύστημα και δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

Η ύλη παραμένει όπως είχε μέχρι και σήμερα.

Στη πραγματικότητα αναμένουμε ακόμα  να ανακοινωθεί (έπρεπε ήδη να έχει ανακοινωθεί) ο τρόπος υπολογισμού των συνολικών μορίων των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης και ο κύκλος έκλεισε…(;)

Copyright © Μαθηματικός Περιηγητής-Καθημερινή μαθηματική ενημέρωση και υποστήριξη         Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top