Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την έννοια της συνάρτησης

Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την έννοια της συνάρτησης

Έχει εγκριθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ03.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Αυτό το επιμορφωτικό σεμινάριο των Μαθηματικών διοργανώνεται τον Νοέμβριο -Δεκέμβριο του 2014 στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης από τον Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ03 Ανατολικής Θεσσαλονίκης Ανδρέα Πούλο και τον διδάκτορα – μαθηματικό Ευθύμιο Ιωαννίδη καθηγητή του 2ου Π.Π. Λυκείου Θεσσαλονίκης με την έγκριση του Ε.Π.Ε.Σ του 2ουΠ.Π. Λυκείου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Αφορά εν ενεργεία εκπαιδευτικούς ΠΕ03 των Γυμνασίων και Λυκείων. Η συμμετοχή γίνεται με αίτηση των ενδιαφερομένων στην ηλεκτρονική διεύθυνση andremat@otenet.gr  και κοινοποίηση στη διεύθυνση eythion9@sch.gr
Τα ονόματα των συμμετεχόντων θα κοινοποιηθούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες με πλήρη παρουσία. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Εάν ο αριθμός των συναδέλφων ξεπεράσει τον αριθμό 20, τότε ίσως ακολουθήσει και 2ος κύκλος του ίδιου σεμιναρίου.
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 (ώρες 18:00-20:30)
1η ώρα: Ιστορική επισκόπηση της έννοιας της συνάρτησης.
2η ώρα: Ο ρόλος του Bertrand Bolzano στην ανάπτυξη της έννοιας της συνάρτησης
και η σημασία του ομώνυμου θεωρήματος.
3η ώρα: Η έννοια της ισότητας και τα διδακτικά εμπόδια που σχετίζονται με αυτήν.
Εξισώσεις ή συναρτήσεις;
Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 (ώρες 18:00-20:30)
1η ώρα: Διδακτική μεταφορά της έννοιας της συνάρτησης στην Μέση Εκπαίδευση.
2η ώρα: Ο ρόλος της συνάρτησης στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Γυμνασίου.
3η ώρα: Ο ρόλος της συνάρτησης στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Λυκείου
Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014 (ώρες 18:00-20:30)
1η ώρα: Μία πολλαπλή θεώρηση του κανόνα του De L’ Hospital,
              ως παραδείγματος για την εμβάθυνση σε ένα θέμα που αφορά τη
              διδασκαλία των ορίων συναρτήσεων.

2η ώρα: Η διδακτική αξιοποίηση των αντιπαραδειγμάτων για τη διδασκαλία

των συναρτήσεων.

3η ώρα: Η διδακτική αξιοποίηση των αντιπαραδειγμάτων για τη διδασκαλία

του Θ.Μ.Τ.

Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου 2014 (ώρες 18:00-20:30)
1η ώρα: Η διδασκαλία της συνάρτησης και η χρήση των Τ.Π.Ε.- Εργαστήριο.
2η ώρα: Η διδασκαλία της συνάρτησης και η χρήση των Τ.Π.Ε.- Εργαστήριο.
3η ώρα: Η διδασκαλία της συνάρτησης και η χρήση των Τ.Π.Ε.- Εργαστήριο. 

 

Aύριο ο μαθηματικός διαγωνισμός «Θαλής»

Aύριο  Σάββατο στις 9 π.μ.  θα διεξαχθεί  ο 75ος μαθηματικός διαγωνισμός «Θαλής» και ο 5ος τοπικό διαγωνισμό του παρατήματος της ΕΜΕ Δωδεκανήσου  «Εύδημος». Καλούνται  όσοι συνάδελφοι μπορούν να βοηθήσουν στην διεξαγωγή των διαγωνισμών.Επίσης πρόκειται να διεξαχθεί ο τοπικός διαγωνισμός  από το παράρτημα της ΕΜΕ Χανίων. Στα Χανιά οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στο 3ο ΓΕΛ Χανίων, στον Κουμπέ.

Υλικό  και πληροφορίες για τους διαγωνισμούς θα βρείτε στην σελίδα μας ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ στο επάνω μέρος του ιστολογίου μας .

Υπενθυμίζουμε ότι οι μαθητές που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα το αργότερο στις 08:30 π.μ.

 

Δύο πολύ σημαντικές παρατηρήσεις για την διαχείριση της διδακτέας-εξεταστέας ύλης στη Γεωμετρία και στα Μαθηματικά Προσανατολισμού της Β΄Λυκείου

Δείτε δύο σημαντικά σημεία (που καμιά φορά μας ξεφεύγουν), που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι συνάδελφοι διδάσκουν Γεωμετρία και Μαθηματικά Προσανατολισμού στην Β΄τάξη του Γενικού Λυκείου. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο συνάδελφος Αναστάσιος Σκουρκέας , Καθηγητής στο ΓΕ.Λ. Μυγδονίας.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ:   

Σημείωση:

Να μην διδαχθούν οι αποδεικτικές ασκήσεις, τα σύνθετα θέματα και οι γενικές ασκήσεις από τα κεφάλαια 7ο  και 8ο.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ: 

Σημείωση:

Α) Δεν θα διδαχθούν οι ασκήσεις Β ομάδας των παραγράφων 3.2, 3.3 και 3.4.

Β) Από τις γενικές ασκήσεις του 3ου Κεφαλαίου δεν θα διδαχθούν ασκήσεις που αναφέρονται στις παραπάνω παραγράφους (Παραβολή, Έλλειψη και Υπερβολή).

Για να ανοίξετε την απόφαση πατήστε εδώ

Δελτίο τύπου από το παράρτημα της ΕΜΕ Δωδεκανήσου

Δείτε το δελτίο τύπου από το παράρτημα της ΕΜΕ Δωδεκανήσου σχετικά με τον 75ο μαθηματικό διαγωνισμό «Θαλής» και τον 5ο τοπικό διαγωνισμό «Εύδημος», που πρόκειται να διεξαχθεί το Σάββατο 1 Νοεμβρίου. Ο εθελοντισμός των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα είναι το χαρακτηριστικό της μαθηματικής κοινότητας, που κρατάει ζωντανούς τους διαγωνισμούς και τα παραρτήματα της ΕΜΕ. Καλούνται λοιπόν όσοι συνάδελφοι μπορούν να βοηθήσουν στην διεξαγωγή των διαγωνισμών.

Κάντε κλικ στον επόμενο σύνδεσμο για να ανοίξετε το δελτίο τύπου

DeltioTypou122014

Οι λύσεις στα διαγωνίσματα μαθηματικών όλων των τάξεων του Γυμνασίου

Δείτε τις λύσεις στα ωριαία διαγωνίσματα του Α΄τριμήνου στα μαθηματικά όλων των τάξεων του Γυμνασίου.

Λύσεις διαγωνίσματος Α΄Γυμνασίου

Λύσεις διαγωνίσματος Β΄Γυμνασίου

Λύσεις διαγωνίσματος Γ΄Γυμνασίου

Τα διαγωνίσματα είναι ενδεικτικές προτάσεις στην ύλη που έχει διδαχθεί.

 

Διαγωνίσματα Α΄ τριμήνου στα μαθηματικά για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου

Δείτε  ωριαία διαγωνίσματα του Α΄τριμήνου  στα μαθηματικά για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και προετοιμαστείτε καλύτερα στην ύλη του 1ου Κεφαλαίου. Αύριο  θα δοθούν οι αναλυτικές λύσεις τους.

Ωριαίο Α΄ 1ο κεφάλαιο .1α

Ωριαίο Β΄ 1ο κεφάλαιο .1α

Ωριαίο Γ΄ 1ο κεφάλαιο .1α

Καθιερώνεται  από το Μαθηματικό Περιηγητή:

Την 1η εβδομάδα κάθε μήνα θα δίνονται διαγωνίσματα για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου , του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑ.Λ στη ύλη που «τρέχει» στα σχολεία, σύμφωνα πάντα με την κατανομή των διδακτικών ωρών που προβλέπουν οι οδηγίες διδασκαλίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. Την μεθεπομένη ημέρα θα δίνονται οι αναλυτικές λύσεις τους.

Mέχρι 31/12/2014 η αξιολόγηση των διευθυντών των σχολικών μονάδων

(Σημείωση του Μαθηματικού Περιηγητή: Το κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από το esos.gr. Ωστόσο διατηρούμε επιφυλάξεις ως προς τα χρονοδιαγράμματα)

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος:

Α. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Περιφερειακών Δ/ντών Εκπαίδευσης, των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, των Προϊσταμένων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, των Σχολικών Συμβούλων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και των Δ/ντών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης να ξεκινήσει:

α) η αξιολόγηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (πρώην Σ.Ε.Κ.), των προϊσταμένων ολιγοθεσίων Δ.Σ., των προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και

β) των προϊσταμένων και υπευθύνων, όπως αυτοί ορίζονται από το άρθρο 1 του Π.Δ. 152/2013(περιπτώσεις ι΄έως ιθ’, κ’ και κα’).

Β. Η αξιολόγηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (πρώην Σ.Ε.Κ.), των προϊσταμένων ολιγοθεσίων Δ.Σ. και των προϊσταμένων Νηπιαγωγείων αφορά,σε πρώτη φάση, τις προβλεπόμενες κατηγορίες:

Δείτε περισσότερα κάνοντας κλιk στον επόμενο σύνδεσμο:

Η διδακτέα− εξεταστέα ύλη των μαθημάτων Γενικής Παιδείας των Α ́ και Β ́ τάξεων ΕΠΑ.Λ.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η διδακτέα− εξεταστέα ύλη των μαθημάτων Γενικής Παιδείας των Α ́ και Β ́ τάξε ων Επαγγελματικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2014 − 2015.

Για να ανοίξετε το ΦΕΚ πατήστε εδώ

Η διδακτέα-εξεταστέα ύλη  στα μαθηματικά (Άλγεβρα και Γεωμετρία) της Α΄και Β΄τάξης των ΕΠΑ.Λ. είναι αυτή που πριν λίγες ημέρες αναρτήσαμε . Απλά επικυρώθηκε με ΦΕΚ.

Ηλεκτρονική παραγγελία του νέου βιβλίου Άλγεβρας Α΄ Λυκείου (Α΄τεύχος)

Έχουμε λάβει πολλά e-mail από μαθητές και καθηγητές  και  μας  ζητούν το βιβλίο (κυρίως από δυσπρόσιτα μέρη).  Η διάθεση του βιβλίου γίνεται μόνα από τα βιβλιοπωλεία και την διακίνηση έχουν οι εκδόσεις Σαββάλας.

Αν για κάποιο λόγο δεν βρίσκετε το βιβλίο «Αλγεβρα Α΄Λυκείου-Τράπεζα θεμάτων» του Ιωάννη Καραγιάννη   από τις εκδόσεις Σαββάλας , ή  είστε απομακρυσμένοι από ενημερωμένα βιβλιοπωλεία   μπορείτε τώρα να το παραγγείλετε με ένα κλικ  ηλεκτρονικά και να σας αποσταλεί  αμέσως στη διεύθυνσή σας (θα το λάβετε μέσα σε 2-3 εργάσιμες ημέρες).

Σε κάποιες περιπτώσεις η τιμή του βιβλίου είναι αρκετά μικρότερη και σε παραγγελίες άνω των τριών βιβλίων συνήθως δεν καταβάλονται έξοδα αποστολής.

Κάντε κλικ στους επόμενους συνδέσμους για να παραγγείλετε το βιβλίο.

Ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία:

εδώ (IANΟΣ)

εδώ (ΒΙΒΛΙΟΓΝΩΣΗ)

εδώ (Plus4u.gr)

εδώ (cosmotebook)

εδώ (Βιβλιοπωλείο Παττάκη)

Βελτίωση και εμπλουτισμός της Τράπεζας Θεμάτων του Υπουργείου για την Α΄Λυκείου

Προσπάθεια για την βελτίωση και τον μερικό εμπλουστισμό της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας της Α΄Λυκείου κατέβαλε το Ι.Ε.Π. στην Άλγεβρα και στη Γεωμετρία (αναμένεται). Κάποια θέματα διορθώθηκαν, ενώ κάποια άλλα αποσύρθηκαν. Έχουν επίσης προστεθεί λίγα νέα θέματα (Μερικά τπήρξαν στην 1η ανάρτηση, αποσύρθηκαν και αναρτήθηκαν ξανά διορθωμένα).

Στην Άλγεβρα: 4Β και 14 Δ=18 νέα θέματα (υπάρχουν 291). Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα νέα θέματα ΑΛΓΕΒΡΑΣ

Στη Γεωμετρία  αφαιρέθηκαν 21 θέματα και προστέθηκαν 16Β+26Δ=42 (υπάρχουν 371): Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα νέα θέματα ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ

Δείτε εδώ την ανάρτηση όλων των θεμάτων από τη σελίδα του Ι.Ε.Π..

Η επίσημη ενημέρωση από το Υ.ΠΑΙ.Θ. είναι ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2014 θα έχουν αναρτηθεί το 30% των θεμάτων της Β΄τάξης και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2015 θα έχει αναρτηθεί το 100% των θεμάτων (σε όλα τα μαθήματα).

Δεν μεταβάλλεται η διδακτέα-εξεταστέα ύλη στα μαθηματικά της Β΄ Γενικού Λυκείου ούτε με την νέα απόφαση καθορισμού της ύλης

Για την ενημέρωση των αναγνωστών μας

Η νέα απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας (118667/Γ2/22-10-2014), με την οποία καθορίζεται  εκ νέου η διδακτέα-εξεταστέα ύλη των μαθημάτων της Β΄τάξης  των Ημερησίων Γενικών Λυκείων και της Β΄ και Γ΄τάξης των Εσπερινών Γενικών Λυκείων , δεν περιέχει καμία μεταβολή στην εξεταστέα-διδακτέα ύλη των μαθημάτων Άλγεβρας-Γεωμετρίας και Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού (Στην Γ΄τάξη Εσπερινού στη Γεωμετρία αφαιρείται η παρ. 9.7 μόνο). Στις οδηγίες διδασκαλίας της  Γεωμετρίας της Β΄τάξης υπάρχουν διαφοροποιήσεις για τις ασκήσεις του 7ου και 8ου κεφαλαίου. Στις οδηγίες διδασκαλλιας στα Μαθηματικά Προσανατολισμού της Β΄τάξης υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο 3ο κεφάλαιο.

Οδηγίες διδασκαλίας-διδακτέα-εξεταστέα ύλη Ημερησίου  ΓΕ.Λ από το Υ.ΠΑΙ.Θ. (ΑΛΓΕΒΡΑ Β΄ΤΑΞΗΣ)

Οδηγίες διδασκαλίας-διδακτέα-εξεταστέα ύλη (ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ Β΄ ΓΕ.Λ)

Οδηγίες διδασκαλίας -διδακτέα εξεταστέα ύλη (ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β΄)

Εξεταστέα-διδακτέα ύλη-Οδηγίες διδασκαλίας και για Α΄, Β΄και Γ΄Εσπερινού 

 

Η απάντηση του Υπουργού για την Β΄ανάθεση της διδασκαλίας των μαθηματικών Γυμνασίου σε καθηγητές πληροφορικής

Δείτε την απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Παιδείας στην ερώτηση βουλευτών για την Β΄ανάθεση της διδασκαλίας των μαθηματικών στο Γυμνάσιο από καθηγητές πληροφορικής ΠΕ19 και ΠΕ20 που δεν διαθέτουν πτυχίο μαθηματικού.

Από το περιεχόμενο της απάντησης έχουμε την εντύπωση ότι ο κ. Υπουργός συμφωνεί  τελικά  ότι η διδασκαλία των μαθηματικών πρέπει να γίνεται μόνο από μαθηματικούς, αλλά μάλλον λόγοι διάθεσης ωρών σε καθηγητές πληροφορικής, ώστε να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό τους ωράριο ήταν ο μοναδικός λόγος της ανάθεσης αυτής.

Το ξαναλέμε  ότι τα μαθηματικά είναι ένα ιδιαίτερο μάθημα με ειδικές τεχνικές και δεξιότητες και αυτό είναι αναγνωρισμένο σε όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου.

Η  μεθοδική και ολοκληρωμένη διδασκαλία του δεν μπορεί να γίνει  αποτελεσματικά από μη μαθηματικούς.

Για να ανοίξετε την γραπτή απάντηση του υπουργού Παιδείας πατήστε εδώ

Για να ανοίξετε την ερώτηση των Βουλευτών πατήστε εδώ

Το πρόγραμμα του 31ο Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας

Δείτε το πρόγραμμα του 31ο Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας που διοργανώνεται από την Ελληνική Μαθηματικής Εταιρεία στις 7, 8 και 79 Νοεμβρίου στη Βέρροια.

Κάντε κλικ στον επόμενο σύνδεσμο  για να ανοίξετε το πρόγραμμα

Πρόγραμμα 31oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας(new)

Στις 1 Νοεμβρίου 2014 ο 75os Πανελλήνιος Διαγωνισμός στα Μαθηματικά «Ο Θαλής»

Το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014  στις 9.00 π.μ. πραγματοποιείται η πρώτη φάση  του  75ου  Πανελλήνιου Διαγωνισμού στα Μαθηματικά «Ο Θαλής» που διοργανώνεται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές από Β” Γυμνασίου  ως  και  Γ” Λυκείου . Εξεταστέα ύλη για τον  διαγωνισμό «ΘΑΛΗΣ» για κάθε τάξη είναι η διδακτέα ύλη όλων των προηγουμένων τάξεων, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε τάξης του Π.Ι. για τα Μαθηματικά.

Ταυτόχρονα πραγματοποιείται και ο 5ος τοπικός  Μαθηματικός Διαγωνισμός «Εύδημος»,  που διοργανώνει με επιτυχία το παράρτημα Δωδεκανήσου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας για μαθητές της Α΄ Γυμνασίου. 

Στη  Ρόδο ο διαγωνισμός  θα  πραγματοποιηθεί  στο  1ο Γυμνάσιο Ρόδου (Καπνοβιομηχανία), ενώ θα υπάρχουν εξεταστικά κέντρα και σε άλλα νησιά.

Πηγή: Αρνικίου Δημήτρης

Σεμινάριο επιμόρφωσης μακράς διαρκείας για πτυχιούχους μαθηματικούς από την Ε.Μ.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ

    Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) είναι επιστημονικό σωματείο που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1918. Μέλη της είναι Μαθηματικοί από όλους τους χώρους του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα κι όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης. Διαθέτει 39 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Κύριο μέλημα της είναι η αναβάθμιση της Μαθηματικής Παιδείας και γενικότερα της παιδείας στη χώρα μας.
Στους κύριους σκοπούς της Εταιρείας συγκαταλέγονται:
•    η πρόοδος και διάδοση των Μαθηματικών.
•    η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων στα μαθηματικά.
•    η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων στη πληροφορική.
•    η προαγωγή της ελεύθερης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ μαθηματικών.
•    η ουσιαστική συνεισφορά στη συνεχή βελτίωση της μαθηματικής εκπαίδευσης και την πρόοδο της γενικής παιδείας.
•    η ενίσχυση της μαθηματικής έρευνας.

Η Ε.Μ.Ε. ανταποκρινόμενη στην απαίτηση των συναδέλφων οργανώνει σεμινάριο επιμόρφωσης για πτυχιούχους μαθηματικούς που επιθυμούν να απασχοληθούν στην εκπαίδευση, στις παρακάτω ενότητες.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ
ΩΡΕΣ
Η χρήση των Νέων Τεχνολογιών στη διδασκαλία των Μαθηματικών 10
Μαθηματικά με έμφαση στην ύλη της Β/θμιας Εκπαίδευσης
80
Θεωρία και εφαρμογές των Παιδαγωγικών και της Ψυχολογίας
20
Εφαρμοσμένη Διδακτική Μαθηματικών
40

Διάρκεια:  150 ώρες
Κόστος:  600-Ευρώ
Τρόπος πληρωμής: σε δύο δόσεις( 2/3 με την εγγραφή και 1/3 στο μέσον του σεμιναρίου).
Δικαίωμα συμμετοχής: Μαθηματικοί μέλη της ΕΜΕ
Τόπος διεξαγωγής: στις Αίθουσες της Ε.Μ.Ε.
Χρόνος υποβολής αιτήσεων:  Από 17/10/2014 έως -7/11/2014.
 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής μαθημάτων:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ (18:00-22:00) ,
ΣΑΒΒΑΤΟ     (18:00-22.00) και
ΚΥΡΙΑΚΗ      (10:00-14:00)

Έναρξη Μαθημάτων Παρασκευή 14/11/2014, ώρα 18.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Καθημερινά στα γραφεία της Ε.Μ.Ε. Πανεπιστημίου 34    106 79  ΑΘΗΝΑ ή στα τηλέφωνα 3616532-3617784 fax 3641025 από τις 08:00 έως 15:00 και από 17:00 έως 22:00.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ:
Συνημμένα:  α). Αίτηση   β). Αντίγραφο πτυχίου.
Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές όλες τις μέρες της εβδομάδας από τις 10.00-19:00

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ελληνικής
Μαθηματικής Εταιρείας

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Δημάκος
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών      
Ο Γενικός Γραμματέας
Εμμανουήλ Κρητικός
Επίκουρος καθηγητής
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επίκαιρες και ενδιαφέρουσες ομιλίες από ομάδα εκπαιδευτικών της Ρόδου στο συνέδριο για το Εκπαιδευτικό Υλικό στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες

Δείτε δύο πολύ ενδιαφέρουσες και επίκαιρες εργασίες που παρουσιάστηκαν στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή για το Εκπαιδευτικό Υλικό στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο την Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 με θέμα:

1. ΣΥΛΛΟΓΗ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

από τους εκπαιδευτικούς:
Άννα Μυρωνάκη,  MSc, Βιολόγος Δ/θμιας Εκ/σης, Επιμορφώτρια β-επιπέδου,
amironaki@gmail.com
Χριστίνα Μαστή,  Φυσικός, Επιμορφώτρια στο β-επίπεδο, ΓΕΛ. Σορωνής,
xr.masti@yahoo.gr
Δρ. Ευστράτιος Καρβέλας, Φυσικός Δ/θμιας Εκ/σης,
dr.stratoskarvelas@gmail.com
Δρ. Στέλιος Ορφανός, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ04 Δωδεκανήσου,
steliosorfanos@sch.gr

Κάντε κλικ στον επόμενο σύνδεσμο για να ανοίξετε και να διαβάσετε την εργασία:

omilia-18-10-2014-Rhodes

2. .ΠΑΙΓΝΙΩΔΕΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
από τους εκπαιδευτικούς
Αγάθη Βαρσαμίδου, Εκπ.Φυσικής Αγωγής,
Αγγελική Νικολάου, Αρχιτέκτων – Εκπαιδευτικός,
Ευαγγελία Μουλά,  Φιλόλογος,
Μιχάλης Φιλίππου, Φιλόλογος,
Νίκος Ταψής, Φυσικός,
Στέλιος Ορφανός, Φυσικός,
Στράτος Καρβέλας, Φυσικός
Κάντε κλικ στον επόμενο σύνδεσμο για να ανοίξετε και να δείτε την εργασία:

Περιοδική έκδοση για τα μαθηματικά του Γυμνασίου

Για να δείτε την περιοδική έκδοση για τα μαθηματικά του Γυμνασίου κάντε κλικ  εδώ. 

Η Περιοδική Έκδοση για τα Μαθηματικά Γυμνασίου αποτελεί μία προσπάθεια δόμησης κατάλληλου διδακτικού υλικού, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στο πλαίσιο της σχολικής τάξης, όσο και στο σπίτι από τον ίδιο τον μαθητή και την μαθήτρια.

Το υλικό έχει αναπτυχθεί σε φύλλα εργασίας τα οποία είναι δομημένα σε μορφή δίστηλου. Τα φύλλα εργασίας περιλαμβάνουν στην αριστερή στήλη και μέσα σε κατάλληλα πλαίσια θεωρία, χρήσιμες πληροφορίες, ιστορικά σημειώματα κ.α., τα οποία χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένα εικονίδια για να μπορεί ο μαθητής και η μαθήτρια να διακρίνει το στόχο τους. Στο κύριο μέρος του φύλλου εργασίας ο μαθητής καλείται να εργαστεί ατομικά ή συνεργατικά για να οικοδομήσει τις γνώσεις τους, μέσα σε ένα πλαίσιο σκαλωσιάς μάθησης, βάσει του ισχύοντος προγράμματος σπουδών, των οδηγιών διδασκαλίας, του υλικού του σχολικού βιβλίου και του υλικού του βιβλίου εκπαιδευτικού. Το υλικό συνοδεύεται από επιλεγμένα μικροπειράματα που προέρχονται από το ψηφιακό σχολείο, από άλλες πηγές ή έχουν αναπτυχθεί από τους συγγραφείς. Κάθε κεφάλαιο ολοκληρώνεται με ασκήσεις, που καλείται να λύσει ο μαθητής. Οι ασκήσεις έχουν αναπτυχθεί με γνώμονα τις ανάγκες της σχολικής τάξης και την εμβάθυνση των μαθητών στις μαθηματικές έννοιες.

Τα φύλλα εργασίας και οι ασκήσεις αποτελούν μία οργανωμένη συγκέντρωση των υπαρχουσών πηγών υλικού και στοχεύουν στην υποστήριξη της μάθησης των μαθητών και στην ενίσχυση της μαθηματικής εκπαίδευσης, μέσα από ένα πλούσιο σε πηγές πλαίσιο. Για το λόγο αυτό το υλικό προσφέρεται με άδεια creative commons, ώστε να είναι διαθέσιμο και «ανοικτό» σε όλη την εκπαιδευτική μαθηματική κοινότητα.

Το υλικό έχει δουλευτεί στις τάξεις, έχει αξιοποιηθεί από δεκάδες μαθητές και μαθήτριες και από αρκετούς εκπαιδευτικούς. Ευχαριστούμε για τη βοήθεια όλους τους συναδέλφους που μας στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια και κυρίως τους συναδέλφους μαθηματικούς του PIERCE-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί.

Καλή μελέτη!

Σπυρίδων Δουκάκης & Ιωάννης Σαράφης

“Καθορισμός διδακτέας-εξεταστέας ύλης των μαθημάτων της Α ́ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και των Α ́και Β ́ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2014-2015 ”

Για να ανοίξετε την υπουργική απόφαση “Καθορισμός διδακτέας-εξεταστέας ύλης των μαθημάτων της Α ́ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και των Α ́και Β ́ τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2014-2015 ” πατήστε εδώ

Σχόλιο: Η διδακτέα-εξεταστέα ύλη για την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία της Α΄τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και των Α΄και Β΄τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου είναι αυτή που είχαμε δημοσιεύσει πρίν από 2 εβδμάδες. Η ΥΑ απλά επικυρώνει με ΦΕΚ την ύλη αυτή.Θα ξαναπούμε, ότι η ύλη είναι μεγάλη , ειδικά στη Γεωμετρία, με αποτέλεσμα οι διδάσκοντες να «τρέχουν¨για να την καλύψουν. Το ζητούμενο όμως είναι η ποιότητα της διδασκαλίας, όταν πρέπει να βγάλεις ύλη μεγάλη δεν εμβαθύνεις όσο θα έπρεπε σε σημαντικά σημεία της ύλης.

Η γνώμη μας είναι ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ για ουσιαστικούς διδακτικούς λόγους πρέπει να επανακαθορίσει την εξεταστέα ύλη σε ρεαλιστικό επίπεδο.

Copyright © Μαθηματικός Περιηγητής- Καθημερινή Μαθηματική Ενημέρωση     Σχεδιάστηκε από WPDesigner    Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr