Διεύθυνση: Προαστίου 26 Χαλκίδα 34100.
Τηλ.: 2221083753 2221020848
fax: 2221083753
e-mail : mail@6gym-chalk.eyv.sch.gr
Η Διευθύντρια
Παπά Δέσποινα
Διεύθυνση: Προαστίου 26 Χαλκίδα 34100.
Τηλ.: 2221083753 2221020848
fax: 2221083753
e-mail : mail@6gym-chalk.eyv.sch.gr
Η Διευθύντρια
Παπά Δέσποινα
Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,
Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές-ανανεώσεις εγγραφών-μετεγγραφές των μαθητών/τριών στα Δημόσια Λύκεια, Α΄, Β΄, Γ΄ τάξη ημερησίου και Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη εσπερινού, (ΓΕ.Λ.1/ΕΠΑ.Λ./Π.ΕΠΑ.Λ.) για το σχολικό έτος 2025-2026 θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές (https://e-eggrafes.minedu.gov.gr ).
Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
α) Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του/της μαθητή/τριας, η οποία είναι αυτή που έχει ήδη δηλωθεί στο σχολείο και έχει καταχωριστεί στο πληροφοριακό σύστημα myschool. Αν υπάρχει θέμα διόρθωσης, παρακαλείστε να την πραγματοποιήσετε άμεσα στο σχολείο όπου φοιτά τώρα ο/η μαθητής/τρια, μετά από επικοινωνία με τη σχολική μονάδα που θα σας ενημερώσει για τις απαραίτητες διαδικασίες.
β) Ο Αριθμός Μητρώου μαθητή/τριας, ο οποίος αναγράφεται σε έγγραφα από το σχολείο, όπως η βαθμολογία της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Σε περίπτωση που δεν έχετε κάποιο τέτοιο έγγραφο στη διάθεσή σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σχολείο για να σας δώσουν τον αριθμό.
Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή e-εγγραφές δεν διατηρεί αρχείο αιτήσεων προηγούμενων ετών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όλα τα στοιχεία που έχουν καταχωριστεί διαγράφονται.
Για την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής e-εγγραφές θα ενημερωθείτε:
α. μέσω email από τη σχολική μονάδα που φοιτά κατά το τρέχον έτος ο/η μαθητής/τρια,
β. μέσω σχετικού Δελτίου Τύπου του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και
γ. από την πρώτη σελίδα της εφαρμογής https://e-eggrafes.minedu.gov.gr. Για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας θα είναι διαθέσιμη στην εφαρμογή η σχετική εγκύκλιος, καθώς και οδηγοί χρήσης.
Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να απευθύνεστε στις σχολικές μονάδες για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι
εγγραφές των μαθητών/τριών για το σχολικό έτος 2025-2026.
Από τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών
Π.Ε. και Δ.Ε. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος «Εύβοια: Περιβαλλοντικές διαδρομές-Προϊόντα του τόπου μας», κατά το διήμερο 27 και 28 Μαρτίου η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας και στη συνέχεια στην πόλη του Βόλου. Με την άφιξή μας στον φιλόξενο χώρο του ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας που στεγάζεται σ’ ένα πηλιορείτικο αρχοντικό, είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στον χώρο και να παρακολουθήσουμε μια παρουσίαση με τίτλο «Βότανα, υγεία-ευεξία-ομορφιά» σχετικά με τα βότανα που υπάρχουν στην περιοχή, τον τρόπο συλλογής τους και τις θεραπευτικές και καλλωπιστικές τους ιδιότητες.
Στη συνέχεια, οι μαθητές μας χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και με την καθοδήγηση των υπευθύνων του ΚΕΠΕΑ συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια περπατώντας στα καλντερίμια της γραφικής Μακρινίτσας. Η πρώτη ομάδα επισκέφτηκε το πλακόστρωτο παζάρι, τις κρήνες, τα καλντερίμια, το Δημοτικό σχολείο, τις εκκλησιές και παρατήρησε τα σπίτια και τα αρχοντικά, τα τρεχούμενα νερά και την πλούσια βλάστηση που κάνουν τη Μακρινίτσα, το μπαλκόνι του Πηλίου, μοναδική. Η δεύτερη ομάδα άγγιξε, αναγνώρισε από κοντά και φωτογράφισε διάφορα βότανα. Με τη καθοδήγηση (προεργασία της συνέντευξης) της συντονίστριας, οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας έγιναν δημοσιογράφοι, βίωσαν τη διαδικασία της συνέντευξης μέσα από το παιχνίδι ρόλων (συνεντευκτής – ερωτώμενος – παρατηρητές) σε μια τοπική επιχείρηση πώλησης βοτάνων.
Επίσης, επισκεφθήκαμε και το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας (Οξεία Επίσκεψις) το οποίο στις συλλογές του φιλοξενεί κειμήλια ανεκτίμητης αξίας και αξιοσημείωτης ποικιλίας από τους ναούς και τα εξωκλήσια της Μακρινίτσας.
Την επόμενη μέρα στο Βόλο, επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή το οποίο λειτουργεί ως Παράρτημα της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παρουσιάζει ιδιαίτερο (λαογραφικό) ενδιαφέρον. Γνωρίσαμε την μεγάλη συλλογή με τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, αντικείμενα και έργα λαϊκών δημιουργών που συγκέντρωσε και διέσωσε ο σπουδαίος λαογράφος Κίτσος Μακρής και θαυμάσαμε αυθεντικά έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Έπειτα, ξεναγηθήκαμε στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου όπου φιλοξενούνται ευρήματα ανασκαφών από την περιοχή της Θεσσαλίας (Σέσκλο, Διμήνι, Δημητριάδα) από την νεολιθική περίοδο έως τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.
Τέλος, επισκεφθήκαμε την όμορφη παραλία του Βόλου που είναι πόλη της Θεσσαλίας, χτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, κοντά στη θέση της αρχαίας Ιωλκού και στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων, του Πηλίου. Σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας.
Τους μαθητές συνόδεψαν οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί της περιβαλλοντικής ομάδας κ.Παπαδημητρίου Νίκη και κ. Χασιώτου Ευμορφία καθώς και ο Υποδιευθυντής του Σχολείου μας κ. Κουκουναράκης Ευθύμιος.
![]() |
![]() |
![]() |
Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε η εορτή της 25ης Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Την εορτή επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί κ.Φωτεινή Σταμέλου και κ.Ιωάννης Ακριώτης με τη συνδρομή του υπεύθυνου της χορωδίας κ.Παύλου Κουρμπέτη. Η γιορτή περιλάμβανε ποιήματα και αφηγήσεις, μέσα από τις οποίες οι μαθητές παρουσίασαν σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης υπενθυμίζοντας σε όλους τον αγώνα και τις θυσίες των προγόνων μας με στόχο την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η μουσική επένδυση από τη χορωδία του σχολείου μας, η οποία ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια μεταφέροντας το πνεύμα της εποχής και ενισχύοντας το αίσθημα υπερηφάνειας και συγκίνησης. Τη χορωδία συνόδευσε στο πιάνο η εκπαιδευτικός κ. Γ. Κολιογιώργη. Η γιορτή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο από τη χορωδία και όλους τους μαθητές που τίμησαν την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
![]() |
![]() |
![]() |
Από τις 7 ως τις 14 Μαρτίου 2025, 41 μαθητές της Β’ και της Γ΄ Γυμνασίου μαζί με 5 συνοδούς εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιήθηκε από τη σχολική μονάδα με τίτλο «ΕΥΒΟΙΑ – ΒΕΝΕΤΙΑ: Ίχνη ανθρώπων και δρόμοι Ιστορίας», πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία.
Την πρώτη μέρα της άφιξης τα μέλη της εκδρομής επισκέφθηκαν τη Βερόνα, θαυμάζοντας μεταξύ άλλων την κεντρική Piazza Bra με το επιβλητικό Δημαρχείο και τη ρωμαϊκή Αρένα, τον κεντρικό πεζόδρομο και την Piazza dlle Erbe, την αυλή του “σπιτιού της Ιουλιέτας”, αλλά και το μοναδικό μνημείο των τάφων των Σκαλιγκερι που κυβέρνησαν τη Βερόνα. Ακολούθησε περιήγηση στη λίμνη Γκάρντα και το μοναδικό Σιρμιόνε.
Η επίσκεψη στη Βενετία, που ακολούθησε την επομένη της άφιξης, περιλάμβανε την επίσκεψη στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών της Βενετίας, την ξενάγηση στο Μουσείο Εικόνων του ινστιτούτου και στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην ελληνική συνοικία της πόλης. Ακολούθησε ξενάγηση από τοπική ξεναγό στην πλατεία του Αγίου Μάρκου με τον ομώνυμο ναό, τον πύργο με το ρολόι, το Παλάτι των Δουκών και τη γέφυρα του Ριάλτο.
Η επόμενη μέρα, 11 Μαρτίου, ήταν αφιερωμένη στη λίμνη Ματζόρε, όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έφτασαν με καραβάκι στα δύο πανέμορφα νησάκια Isola Bella και Isola dei Pescatori, για να θαυμάσουν τα παλάτια και τους κήπους τους. Ακολούθησε επίσκεψη στη λίμνη Κόμο, όπου είχαν τον χρόνο να απολαύσουν το ιστορικό κέντρο της παραλίμνιας πόλης Κόμο. Το βράδυ ακολούθησε νυχτερινή βόλτα στο κέντρο του Μιλάνο, όπου βρισκόταν και το ξενοδοχείο στο οποίο κατέλυσαν μαθητές και συνοδοί.
Στις 12 Μαρτίου, μετά το πρωινό, η ημέρα ήταν αφιερωμένη στο ιστορικό κέντρο της οικονομικής πρωτεύουσας της Ιταλίας το Μιλάνο. Το κάστρο των Σφόρτσα, ο μοναδικός Καθεδρικός Ναός, η στοά του Βιττοριο Εμμανουέλε, η Σκάλα του Μιλάνου (κτίριο της Όπερας), αλλά και το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτέλεσαν σημεία επίσκεψης που εντυπωσίασαν μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Την τελευταία ημέρα της παραμονής στην Ιταλία και πριν τη νυχτερινή επιβίβαση στο πλοίο στο λιμάνι της Ancona,τα μέλη της εκδρομής επισκέφθηκαν το όμορφο Σαν Μαρίνο, την πόλη – κράτος με την ενδιαφέρουσα Ιστορία, τη γοητευτική καστροπολιτεία και την υπέροχη θέα. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επιστροφή στη Χαλκίδα ξημερώματα του Σαββάτου 15 Μαρτίου.
Οι μαθητές επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής, ακολουθώντας τις οδηγίες των εκπαιδευτικών και το πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί από τους εκπαιδευτικούς και τον έμπειρο ξεναγό που ακολουθούσε την ομάδα σε όλη την εκδρομή. Τους μαθητές συνόδευσαν η Διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου κ. Παπά Δέσποινα και οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Γούναρης Ανδρέας, Στούπας Χρήστος, Καρλή Δέσποινα και Πιτσούνη Ζωή.
Όλοι οι στόχοι της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Ιταλία, γνωστικοί, παιδαγωγικοί και ψυχαγωγικοί, εκπληρώθηκαν στο έπακρο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά την πεποίθηση της εκπαιδευτικής κοινότητας του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας ότι οι εκπαιδευτικές επισκέψεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ενισχύουν τη βιωματική μάθηση και καλλιεργούν ποικίλες δεξιότητες στους μαθητές.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Στις 17 Μαρτίου 2025, στο πλαίσιο των σχολικών δράσεων για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας με θέμα τον εθελοντισμό, την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή σε πολιτιστικά θέματα, 85 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Α΄ τάξης του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας επισκέφθηκαν το Κτίριο Κότσικα του Δήμου Χαλκιδέων για να παρακολουθήσουν την Εκπαιδευτική Διαδραστική Παράσταση με τίτλο:<<Εισιτήριο του Ελληνικού Πολιτισμού στη Δύση με Επιστροφή>>. Μας υποδέχθηκαν ο υπεύθυνος κ. Θωμάς Παναγόπουλος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Σακελλαράκη Δήμητρα και καλλιτέχνες από τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Χαλκιδέων και το Δημοτικό Ωδείο Χαλκίδας.
Η δράση ξεκίνησε με έναν καταιγισμό ιδεών μέσα από εικόνες που σχετίζονταν με τον Ελληνικό πολιτισμό, την αρχιτεκτονική των κτιρίων, τη γλυπτική των αγαλμάτων -γνήσια και αντίγραφα- που βρίσκονται στα μουσεία όλου του κόσμου. Στη συνέχεια, ακολούθησε προβολή παρουσίασης ενώ ταυτόχρονα αναδύονταν η ελληνική ποίηση με ζωντανή ορχήστρα και τραγούδι. Οι μαθητές ταξίδεψαν σε μια εποχή η οποία τους ήταν άγνωστη. Τραγούδια, συνθέτες, ποιητές αλλά και ο ήχος από το πιάνο, την κιθάρα και το μπουζούκι σε συνδυασμό με την υπέροχη φωνή της υψιφώνου που τραγουδούσε θύμιζαν όλα Ελλάδα. Επίσης, προβλήθηκαν αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες που διέγειραν ερωτήματα στους μαθητές σχετικά με την αθανασία της ψυχής και ακολούθησε σχετική συζήτηση. Τελικά, το ταξίδι του Ελληνικού Πολιτισμού στη Δύση ήταν ένα ταξίδι στον κόσμο των Τεχνών και των Επιστημών με σκοπό την ανάδειξη της οικουμενικότητας του Ελληνικού Πολιτισμού.
Συντονίστριες της δράσης ήταν οι εκπαιδευτικοί κ. Φ. Νταλαγιάννη και κ. Φ. Λουκά. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Στ. Ιβάντσος, κ Ε.Στουρνάρα, κ. Ν. Παπαδημητρίου, κ. Φ. Νταλαγιάννη και κ. Φ. Λουκά.
![]() |
![]() |
![]() |
Στις 14 Μαρτίου 2025, στο πλαίσιο των σχολικών δράσεων για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας με θέμα τον εθελοντισμό, την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε κοινωνικά θέματα, είχαμε τη χαρά στο σχολείο μας να μας επισκεφτούν από το Τμήμα της Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Χαλκίδας οι υπεύθυνες της αιμοδοσίας κ. Ελευθερία Ελευθερίου, κ. Κρανιά Μαρία και κ. Κουτρή Ελένη. Η ενημερωτική συνάντηση με θέμα την αιμοδοσία, τη δωρεά οργάνων και μυελού των οστών πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας με τη συμμετοχή όλων των μαθητών της Β΄ τάξης του Γυμνασίου.
Η δράση ξεκίνησε έχοντας ως αφόρμηση το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών σχετικά με την ποσότητα αίματος που θα πρέπει να υπάρχει στα Νοσοκομεία και τον εθελοντισμό των ανθρώπων που ξεπέρασε κάθε προσδοκία προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι έκτακτες και απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις. Οι μαθητές αναγνώρισαν την σοβαρότητα του θέματος, εξέφρασαν τα συναισθήματά τους ενώ παράλληλα παρατέθηκαν αντιδράσεις και προβληματισμοί. Στη συνέχεια, οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο που με ιδιαίτερο διαδραστικό τρόπο εξηγούσε την παραγωγή του αίματος καθώς και την άμυνα που αυτό προσφέρει στον οργανισμό μας, τις ομάδες αίματος και τον εθελοντισμό. Ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος, λύθηκαν απορίες, εκφράστηκαν φόβοι και ανησυχίες τόσο για τον δότη αιμοδότη όσο και τον δέκτη αιμοδότη και την μεταμόσχευση οργάνων. Τέλος, οι μαθητές του τμήματος Β΄2 παρουσίασαν τις αφίσες που είχαν δημιουργήσει σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία. Παρουσιάστηκε η αφίσα και του τμήματος Γ΄2 για την μεταμόσχευση των οργάνων και του μυελού των οστών. Με την ολοκλήρωση της δράσης μοιράστηκαν έντυπα σχετικά με τον εθελοντισμό και την αιμοδοσία και οι μαθητές με ενθουσιασμό έδωσαν την υπόσχεσή τους ότι θα είναι οι αυριανοί αιμοδότες!
Συντονίστριες του Προγράμματος ήταν οι εκπαιδευτικοί κ. Φ. Νταλαγιάννη και κ. Φ. Λουκά. Ο συντονισμός και η επιμέλεια των αφισών έγινε από την κ. Φ. Νταλαγιάννη.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Την εβδομάδα 6-12 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκαν στα τμήματα της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου βιωματικές ασκήσεις με σκοπό την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας. Η δράση ξεκίνησε με την τεχνική της ιδεοκαταιγίδας πάνω στο θέμα «βία στο σχολείο». Εκφράστηκαν συναισθήματα, αναγνωρίστηκαν μορφές βίας, προτάθηκαν αντιδράσεις καθώς και τρόποι αντιμετώπισης. Όλα τα παραπάνω αποτυπώθηκαν σε χειροτεχνίες- κατασκευές. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε στους μαθητές η σχολική διαμεσολάβηση με αξιοποίηση του βίντεο από την παρουσίαση της ομάδας Σχολικής Διαμεσολάβησης του σχολείου μας στην Ημερίδα για τους Τρεις Ιεράρχες. Στην Ημερίδα, η ομάδα κατάφερε με έναν ιδιαίτερα βιωματικό και διαδραστικό τρόπο να ενεργοποιήσει το κοινό και να προσφέρει μια θεατρική παράσταση-έκπληξη αναδεικνύοντας τη σημασία της διαμεσολάβησης και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών μεταξύ των εφήβων. Τέλος, προβλήθηκε και το βίντεο από την παρουσίαση που έκανε η κα. Κοκονού, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και εθελόντρια συνεργάτιδα του 6ου Γυμνασίου, που μίλησε για τη διαμεσολάβηση και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στη ζωή των εφήβων. Τόνισε την αξία της διαδικασίας αυτής στην καθημερινή επικοινωνία και στην ενίσχυση των θετικών σχέσεων μεταξύ των νέων. Με την ολοκλήρωση της δράσης, οι μαθητές συμπλήρωσαν φύλλο αξιολόγησης και αναστοχασμού των δράσεων. Η επιμέλεια των κειμένων έγινε από την κ. Λιλή Αικατερίνη, Συντονίστρια του Προγράμματος και η επιμέλεια της παρουσίασης από την κ. Καρλή Δέσποινα.
![]() |
![]() |
![]() |
πάτησε να δεις το βίντεο της Ημερίδας για τους Τρεις Ιεράρχες
Την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας περιβαλλοντική δράση με τίτλο: «Βιοποικιλότητα» σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Διρφύων-Μεσσαπίων. Αρχικά, τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΕΠΕΑ, κ.Παναγιώτου Άγγελος ΠΕ04.01 και κα Ζιάκα Χαρίκλεια ΠΕ70, παρουσίασαν σε μαθητές τμημάτων της Β΄και της Γ΄τάξης την πλούσια βιοποικιλότητα της Δίρφυος τονίζοντας την σπουδαιότητα της προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. Οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα μέσα από φωτογραφίες να γνωρίσουν σπάνια είδη πουλιών και ποικιλία βοτάνων που συνυπάρχουν στην παλέτα της φύσης.
Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν στη βιωματική δράση «Ο ιστός της ζωής» που υλοποιήθηκε σε διπλανό χώρο από το σχολείο. Με το παιχνίδι του ιστού της ζωής, οι μαθητές ανέλαβαν διάφορους ρόλους ζωντανών οργανισμών, ενώθηκαν μεταξύ τους με νήματα κατανοώντας την συσχέτιση όλων των ζωντανών οργανισμών με τους πόρους της Γης. Οι μαθητές κλήθηκαν να αναφέρουν ανθρώπινες ενέργειες που παρεμβαίνουν στο φυσικό περιβάλλον και τα μέρη του ιστού που επηρεάζονται.
Στο τέλος της δράσης, οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί της διοργάνωσης κ. Χασιώτου Ευμορφία και κ. Παπαδημητρίου Νίκη καθώς και οι συμμετέχοντες μαθητές μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους από τη δράση και ευχαρίστησαν τους προσκεκλημένους για αυτή την ενδιαφέρουσα συνάντηση.
![]() |
![]() |
![]() |
Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025, στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ετήσια σχολική ημερίδα με θέμα «Τρεις Ιεράρχες, η ειρήνη μέσα από τον λόγο και τη ζωή τους», η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του σχολείου μας και σε συνεργασία με το ΓΕΛ Δροσιάς, το Γυμνάσιο Κανήθου, το 1ο πρότυπο ΓΕΛ Χαλκίδος, το Εσπερινό Γυμνάσιο Χαλκίδος και το 3ο Γυμνάσιο Χαλκίδος, ενώ παρέστησαν, επίσης και αντιπροσωπείες από το ΓΕΛ Κανήθου και το 7ο Γυμνάσιο Χαλκίδος. Συνολικά, συμμετείχαν 150 μαθητές και εκπαιδευτικοί.
O Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε του μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και τους συνεχάρη, διότι στην ημερίδα αυτή συνεργάζονται, συναντιούνται και μοιράζονται γνώση και εμπειρία τιμώντας και γιορτάζοντας τους προστάτες των ελληνικών γραμμάτων και της παιδείας, τους τρεις Ιεράρχες.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι μαθητές παρουσίασαν εργασίες που προετοίμασαν, βίντεο που κατασκεύασαν και τραγούδια που συνέθεσαν, αφού εντρύφησαν στους βίους και στους λόγους των τριών Ιεραρχών. Στην ημερίδα συμμετείχε και η χορωδία του 6ου Γυμνασίου υπό την καθοδήγηση του μουσικού μας κ. Π. Κουρμπέτη. Επίσης, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαμεσολάβησης, με υπεύθυνη καθηγήτρια την θεολόγο κ. Αικ. Λιλή, παρουσίασαν ένα δρώμενο στο οποίο συμμετείχαν ενεργά και οι παρευρισκόμενοι. Σε συνεργασία με τη διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια κ. Μαρία Κοκονού, η ομάδα της Διαμεσολάβησης επεδίωξε να παρουσιαστούν τρόποι αντιμετώπισης των κρίσεων μεταξύ των μαθητών και η δύναμη της διαμεσολάβησης ως ειρηνευτικής μεθόδου επίλυσης των διαφωνιών και των εντάσεων μεταξύ των μαθητών.
Αμέσως μετά τη λήξη των παρουσιάσεων, ακολούθησε ξενάγηση στο μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων, τη βιβλιοθήκη και τις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Επιστέγασμα των εργασιών της ημερίδας ήταν η Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025, εντός του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδος, κατά την οποία μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στα νοήματα της λειτουργικής πράξεως της Εκκλησίας, μέσα από επεξηγήσεις που ο Σεβασμιώτατος έκανε γύρω από την Θεία Ευχαριστία.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά.
Το τμήμα Γ4 του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος με τίτλο «Ελένη του Ευριπίδη» με εμψυχώτρια την κ. Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Λέκτορα του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Οι μαθητές, αφού προσέγγισαν το ιστορικό πλαίσιο της τραγωδίας, δημιούργησαν με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας τη δική τους πρόταση για τη σκηνική απόδοση επιλεγμένων τμημάτων της τραγωδίας. Επίσης, απέδωσαν με ρυθμό που επινόησαν οι ίδιοι οι μαθητές, αποσπάσματα χορικών, αποδίδοντας το κλασικό κείμενο και με τον δικό τους μοντέρνο τρόπο. Η βιωματική αυτή προσέγγιση έκανε ευχάριστη και πολλαπλώς ωφέλιμη αυτήν την εκπαιδευτική επίσκεψη.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Γ2 και Γ5 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια άλλη Ελένη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ελένη: Το αρχαίο δράμα ως αφήγηση μιας ιστορίας. Ηχητικές αφηγήσεις: Το ανθρώπινο ον ως μέρος της φύσης». Με την καθοδήγηση της ηθοποιού Γιώτας Φέστα και αρωγό το κλασικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, τα παιδιά προσέγγισαν το μύθο της Ελένης από μια πιο ελεύθερη ποιητική σκοπιά αξιοποιώντας στοιχεία της ευριπίδειας τραγωδίας, που γειώνουν το έργο στο παρόν αλλά απογειώνουν ταυτόχρονα τη φαντασία των μαθητών/τριών. Το Εργαστήρι θα συνεχιστεί στην τάξη όπου τα παιδιά, μέσα από μουσικά ακούσματα και διαφορετικές προσεγγίσεις, θα προσπαθήσουν να ξαναγράψουν τη δική τους εκδοχή για την τόσο παρεξηγημένη αυτή γυναικεία μορφή του αρχαίου μύθου.
Τέλος, οι μαθητές/τριες των τμημάτων Γ1 και Γ3 παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από τον Καβάφη και τον Cummings, στον ΛΕΞ και το chatgpt» με καθοδηγητή τον ηθοποιό Λάμπρο Γραμματικό. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν ότι η ποίηση προσφέρει μια ελευθερία που φωλιάζει όχι μόνο στη φαντασία αλλά και στις απρόβλεπτες διαδρομές του συνειρμού. Με όχημα την ποίηση, ανακάλυψαν ξανά τις λέξεις, τη φωνή τους και τον άλλον… Πήραν στα χέρια τους κείμενα, βρήκαν τα εργαλεία έκφρασης, όξυναν την φαντασία τους και με την καθοδήγηση του κ. Γραμματικού, μπήκαν στη διαδικασία να αποσυνθέσουν για να συνθέσουν ξανά μαζί, αλλά και ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο, τη δική τους ποίηση.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Κολιογιώργη Γ., Λένα Μ., Μπέλλου Αγ., Νίκα Χ., Στεφάνου Β., Στουρνάρα Ε., και Πιτσούνη Ζ.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού καθώς και την Αρχαία Αγορά με συνοδούς εκπαιδευτικούς τους κ.κ.Δαμιανό Ι., Ηλία Μ., Λιάσκου Δ., Σταμέλου Φ., Παπαδημητρίου Ν., Κουρμπέτη Π., και Στούπα Χρ.
Στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Κεραμεικού οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν στις οδούς των τάφων με τις εντυπωσιακές επιτύμβιες στήλες και θαύμασαν πολλά ταφικά αγγεία με αξιόλογες αγγειογραφίες καθώς και πολλά κτερίσματα στο μουσείο του αρχαιολογικού χώρου. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στην Αρχαία Αγορά που αποτελούσε το επίκεντρο της δημόσιας και κοινωνικής ζωής στην Αθήνα κατά τον 5ο και 4ο αι. π.Χ. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της αγοράς όπου είχαν οικοδομηθεί κτήρια πολιτικού, οικονομικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, περπάτησαν στην οδό των Παναθηναίων και εντυπωσιάστηκαν από το ναό του Ηφαίστου, “Θησείο” και βέβαια τη Στοά του Αττάλου. Η εκπαιδευτική αυτή εξόρμηση ολοκληρώθηκε με ελεύθερο χρόνο στο Μοναστηράκι όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να γευματίσουν.
![]() |
![]() |
![]() |
Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025, οι μαθητές των τμημάτων Β1 και Β4 του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας συμμετείχαν στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2025. Το σχολείο μας συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ζακλίν Ντε Ρομιγί» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 30 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα. Ζέτα Μακρή στον χαιρετισμό της, τόνισε τη σημασία της ψηφιακής παιδείας και την ανάγκη αντιμετώπισης του ψηφιακού αναλφαβητισμού, ενώ η επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, κα. Βιβή Φραγκοπούλου, παρουσίασε το μήνυμα της ημέρας: «Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» και μίλησε για τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που προωθούν την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.
Μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της εκδήλωσης ήταν η συζήτηση των μαθητών/τριών με τις αγαπημένες ηθοποιούς Βάσω Λασκαράκη και Βάσια Γκολφινοπούλου. Στο σημείο αυτό, οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας είχαν έναν ξεχωριστό και ενεργό ρόλο! Επιλέχθηκαν για να απευθύνουν ερωτήσεις στις δύο ηθοποιούς, ενισχύοντας έτσι τη διαδραστική διάσταση της εκδήλωσης. Οι ερωτήσεις των μαθητών/τριών ανέδειξαν ζητήματα όπως η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η προστασία της ιδιωτικότητας, ενώ οι απαντήσεις των ηθοποιών πρόσφεραν χρήσιμες συμβουλές για το πώς όλοι μπορούν να απολαμβάνουν θετικές και ασφαλείς εμπειρίες στο διαδίκτυο.
Επιπλέον, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με την πρώην ευρωβουλευτή κα. Μαρία Σπυράκη, απευθύνοντάς της ερωτήσεις σχετικές με την ιδιότητά της ως μητέρας. Η κα. Σπυράκη μοιράστηκε τις δικές της εμπειρίες και απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο διαδίκτυο, προσφέροντας μια πολύτιμη γονεϊκή οπτική που ενίσχυσε τον προβληματισμό και τον διάλογο γύρω από την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου.
Στη συνέχεια, οι μαθητές μας παρακολούθησαν τις διαδραστικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες, που στόχο είχαν την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης και την υιοθέτηση καλών πρακτικών χρήσης του διαδικτύου, ενισχύοντας έτσι την ευαισθητοποίησή τους γύρω από την υπεύθυνη ψηφιακή συμπεριφορά.
Την εκπαιδευτική επίσκεψη και την προετοιμασία των μαθητών μας για την παρουσία τους στην εκδήλωση οργάνωσε η εκπαιδευτικός κ. Δέσποινα Καρλή με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς κ. Θωμά Ειρήνη και κ. Κουκουναράκη Ευθύμη. Τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη διοργάνωση, καθώς η εκδήλωση τους παρείχε πολύτιμες γνώσεις και εργαλεία για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Η εμπειρία αυτή ενίσχυσε τον προβληματισμό τους σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος, βοηθώντας τους να σκέφτονται πιο υπεύθυνα και με κριτική διάθεση στη χρήση και στις δυνατότητες που προσφέρουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες.
Πλάνα της εκδήλωσης: https://www.youtube.com/watch?v=i6aLZZWLTHQ&t=280s
![]() |
![]() |
![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος συνόδευσε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε επίσκεψή τους προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.
Η επίσκεψη των μαθητών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος “Ιχνηλατώντας το βυζαντινό αποτύπωμα στη Χαλκίδα και στη συμβασιλεύουσα”, το οποίο εμπνεύστηκαν οι μαθητές μετά την επίσκεψή τους και ξενάγησή τους στο Μουσείο Εκκλησιαστικών κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος που εδρεύει στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος στην εισαγωγική προσφώνησή του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, τον ευχαρίστησε, εκ μέρους του σχολείου, για την αποδοχή του αιτήματός τους να τον επισκεφθούν, επεσήμανε την ανεξίτηλη συμβολή του στην καταγραφή και διάσωση των βυζαντινών μνημείων, με την εκπόνηση και έκδοση της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών μελέτη του “Μεσαιωνικά μνημεία Ευβοίας” και επίσης ανέφερε στους μαθητές το πέρασμα του Μακαριωτάτου από τη Χαλκίδα, ως μαθητού του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας.
Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και μίλησε για την εποχή που ο ίδιος ήταν μαθητής στη Χαλκίδα. Τα παιδιά στο διάλογό τους με τον Αρχιεπίσκοπο εξήγησαν το περιεχόμενο του πολιτιστικού προγράμματος και τις δράσεις που έχουν ως τώρα πραγματοποιήσει, ώστε να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για την ιστορία του τόπου τους
Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, θέλησαν να επισκεφθούν τον Αρχιεπίσκοπο και να μάθουν από τον ίδιο για τα μεσαιωνικά μνημεία της Εύβοιας και της Βοιωτίας, αφού το συγγραφικό του έργο σε αυτόν τον τομέα είναι πλούσιο. Οι μαθητές, επίσης, έθεσαν διάφορα ερωτήματα στον Μακαριώτατο παίρνοντας σχετικές απαντήσεις και πληροφορίες. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος παρότρυνε τους μαθητές να επισκεφθούν τη διαδραστική περιήγηση στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.
Αποχαιρετώντας τους μαθητές ο Αρχιεπίσκοπος τους συμβούλευσε να αγαπούν όσο περισσότερο γίνεται τον εαυτό τους, αλλά και τους άλλους και τους πρόσφερε κεράσματα και αναμνηστικές ευλογίες.
Τους μαθητές των τμημάτων Β2 και Β3 της Β΄ Γυμνασίου 6ου Γυμνασίου συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Λιλή Αικ., Ηλία Μ., Στούπας Χρ., Αμπατζής Γ., Σταμέλου Φ., και Ακριώτης Ι.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις για το δυστύχημα των Τεμπών, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων 6ου και 3ου πραγματοποίησαν από κοινού δράση αλληλεγγύης στη μνήμη των θυμάτων. Οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κ.κ. Στουρνάρα Ε., Στεργίου Φ., Πουλοπούλου Β. έδωσαν το δικό τους παρών από το προαύλιο του σχολείου σχηματίζοντας τη φράση “λυγμό” ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ.
![]() |
Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών «Διόφαντος» και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε την 3η Περίοδο Επιμόρφωσης Β2 Επιπέδου Τ.Π.Ε., η οποία θα ξεκινήσει τέλη Μαρτίου 2025 και θα ολοκληρωθεί μέσα Νοεμβρίου 2025, μετά από διακοπή μαθημάτων τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η επιμόρφωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στοχεύει στην προχωρημένη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη. Περιλαμβάνει 60 ώρες εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων 18 ωρών υποστηρικτικών συναντήσεων για την εφαρμογή των γνώσεων και των δεξιοτήτων στην τάξη.
Το σχολείο μας ως επίσημο Κέντρο Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ) θα υλοποιήσει εξ αποστάσεως τρία (3) προγράμματα:
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής (με προθεσμία υποβολής για την Α΄ φάση, την 13.02.2025) μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (https://e-pimorfosi.cti.gr/mis/home).
Για περισσότερες οδηγίες σχετικά με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής σας, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: ΕΔΩ.
(Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τα έντυπα και τις διαδικασίες: https://e-pimorfosi.cti.gr/ )
Στις 30 Ιανουαρίου κάθε χρόνο γιορτάζουμε τη μνήμη των τριών Ιεραρχών, του Μ. Βασιλείου, του Ιωάννη Χρυσοστόμου και του Γρηγορίου Θεολόγου. Η γιορτή τους είναι γιορτή της Παιδείας και των Γραμμάτων, γιορτή των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Το σχολείο μας τίμησε τους τρεις Ιεράρχες παρακολουθώντας τη θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Δημητρίου ενώ η σημαία του σχολείου συνοδευόμενη από μαθητές του σχολείου και τη Διευθύντρια του σχολείου, κ. Παπά Δ. παρευρέθηκε στο ναό του Αγ. Νικολάου όπου με κάθε επισημότητα εορτάστηκε η μνήμη των τριών Ιεραρχών.
Παράλληλα, στο χώρο του σχολείου παρουσιάστηκε μέρος της ερευνητικής εργασίας για τους Τρεις Ιεράρχες που έκαναν οι μαθητές/τριες στο μάθημα των θρησκευτικών. Στο πλαίσιο της εργασίας με θέμα «Οι τρεις Ιεράρχες μιλούν στην καρδιά μας, μας προβληματίζουν, μας εμψυχώνουν, μας εμπνέουν, μας ειρηνεύουν», οι μαθητές επέλεξαν κείμενα που έχουν σχέση με την αγάπη, την φιλία και την ειρήνη, τα έγραψαν σε χρωματιστά χαρτιά, τα διακόσμησαν και τα έκαναν κολάζ. Αυτές τις εργασίες μαζί με τις εργασίες των μαθητών του 3ου Γυμνασίου οι μαθητές τις παρουσίασαν στον σχολικό χώρο μπροστά από την βιβλιοθήκη του σχολείου ενώ άλλες τις κρέμασαν στα κάγκελα των ορόφων του σχολικού συγκροτήματος. Το συντονισμό αυτής της δράσης είχαν οι εκπαιδευτικοί της ομάδας σχολικής διαμεσολάβησης του 6ου Γυμνασίου, κ.κ. Πουλοπούλου Β., Χασιώτου Ε., Παπαδημητρίου Ν. και Λιλή Αικ.
Την ίδια μέρα και παρά το ξαφνικό μπουρίνι που βρήκε μαθητές και εκπαιδευτικούς στην επιστροφή από την εκκλησία, πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Διδασκόντων καθώς όλων των τμημάτων του 6ου Γυμνασίου. Οι τυχεροί μαθητές που βρήκαν το φλουρί έλαβαν αναμνηστικό δώρο, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Στην πίτα του Συλλόγου Διδασκόντων, η τυχερή εκπαιδευτικός ήταν η κ. Λιλη Αικ. που ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους μια καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία και αισιοδοξία.
![]() |
![]() |
![]()
|
![]() |
![]() |
Το διάστημα 15-17 Ιανουαρίου 2025, 48 μαθητές του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας και 5 συνοδοί εκπαιδευτικοί, κ.κ. Γούναρης Ανδρέας, Στούπας Χρήστος, Ηλία Μαρία, Σταμέλου Φωτεινή, Λιάσκου Διονυσία και Ακριώτης Ιωάννης, επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ιχνηλατώντας το βυζαντινό αποτύπωμα στη Χαλκίδα και στη συμβασιλεύουσα (Θεσσαλονίκη)».
Κατά την τριήμερη παραμονή μας στη συμπρωτεύουσα, εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μνημεία και σημεία της πόλης με ιστορική σημασία. Την πρώτη μέρα, ξεναγηθήκαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και στο κέντρο της πόλης ( Ρωμαϊκή Αγορά, Πλατεία Αριστοτέλους και στάση μετρό «Βενιζέλος» για τα αρχαιολογικά ευρήματα). Την Πέμπτη 16/01, επισκεφθήκαμε τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τον Λευκό Πύργο, την Αψίδα και το ανάκτορο του Γαλέριου καθώς και τη Ροτόντα. Αργά το μεσημέρι, επισκεφθήκαμε τον χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης όπου είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο. Ο Μητροπολίτης μάς υποδέχθηκε εγκάρδια και μάς ξενάγησε στο εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως εντός του οποίου εκτίθενται εκθέματα όπως ιερές εικόνες, ιερά άμφια και διάφορα αντικείμενα. Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης μάς μίλησε για τη μακραίωνη ιστορία της πόλης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους βυζαντινούς χρόνους και στα μνημεία της πόλης που αποτελούν έργα μοναδικής αρχιτεκτονικής και αποδεικνύουν την σημαντική ιστορική διαδρομή της πόλης κατά τα βυζαντινά χρόνια. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με έναν όμορφο διάλογο ανάμεσα στους μαθητές και τον Μητροπολίτη καθώς και με ένα αναμνηστικό δώρο που προσφέρθηκε σε όλους τους μαθητές. Στους εκπαιδευτικούς ο Μητροπολίτης δώρισε δύο τόμους που σχετίζονται με τα βυζαντινά-εκκλησιαστικά κειμήλια της Θεσσαλονίκης. Την τελευταία μέρα, επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών και θαυμάσαμε τα μοναδικά εκθέματα από την περίοδο της Μακεδονικής Ηγεμονίας και τον τάφο του βασιλιά της Μακεδονίας, Φιλίππου Β΄. Αργά το βράδυ, επιστρέψαμε με ασφάλεια στην Χαλκίδα έχοντας αποκομίσει σπουδαία οφέλη από αυτή την εκπαιδευτική εξόρμηση.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |