Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά.
Το τμήμα Γ4 του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος με τίτλο «Ελένη του Ευριπίδη» με εμψυχώτρια την κ. Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Λέκτορα του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Οι μαθητές, αφού προσέγγισαν το ιστορικό πλαίσιο της τραγωδίας, δημιούργησαν με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας τη δική τους πρόταση για τη σκηνική απόδοση επιλεγμένων τμημάτων της τραγωδίας. Επίσης, απέδωσαν με ρυθμό που επινόησαν οι ίδιοι οι μαθητές, αποσπάσματα χορικών, αποδίδοντας το κλασικό κείμενο και με τον δικό τους μοντέρνο τρόπο. Η βιωματική αυτή προσέγγιση έκανε ευχάριστη και πολλαπλώς ωφέλιμη αυτήν την εκπαιδευτική επίσκεψη.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Γ2 και Γ5 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια άλλη Ελένη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ελένη: Το αρχαίο δράμα ως αφήγηση μιας ιστορίας. Ηχητικές αφηγήσεις: Το ανθρώπινο ον ως μέρος της φύσης». Με την καθοδήγηση της ηθοποιού Γιώτας Φέστα και αρωγό το κλασικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, τα παιδιά προσέγγισαν το μύθο της Ελένης από μια πιο ελεύθερη ποιητική σκοπιά αξιοποιώντας στοιχεία της ευριπίδειας τραγωδίας, που γειώνουν το έργο στο παρόν αλλά απογειώνουν ταυτόχρονα τη φαντασία των μαθητών/τριών. Το Εργαστήρι θα συνεχιστεί στην τάξη όπου τα παιδιά, μέσα από μουσικά ακούσματα και διαφορετικές προσεγγίσεις, θα προσπαθήσουν να ξαναγράψουν τη δική τους εκδοχή για την τόσο παρεξηγημένη αυτή γυναικεία μορφή του αρχαίου μύθου.
Τέλος, οι μαθητές/τριες των τμημάτων Γ1 και Γ3 παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από τον Καβάφη και τον Cummings, στον ΛΕΞ και το chatgpt» με καθοδηγητή τον ηθοποιό Λάμπρο Γραμματικό. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν ότι η ποίηση προσφέρει μια ελευθερία που φωλιάζει όχι μόνο στη φαντασία αλλά και στις απρόβλεπτες διαδρομές του συνειρμού. Με όχημα την ποίηση, ανακάλυψαν ξανά τις λέξεις, τη φωνή τους και τον άλλον… Πήραν στα χέρια τους κείμενα, βρήκαν τα εργαλεία έκφρασης, όξυναν την φαντασία τους και με την καθοδήγηση του κ. Γραμματικού, μπήκαν στη διαδικασία να αποσυνθέσουν για να συνθέσουν ξανά μαζί, αλλά και ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο, τη δική τους ποίηση.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Κολιογιώργη Γ., Λένα Μ., Μπέλλου Αγ., Νίκα Χ., Στεφάνου Β., Στουρνάρα Ε., και Πιτσούνη Ζ.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |