ΥΛΗ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΥΛΗ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΥΛΗ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Λακωνική Μάνη, μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς και ιστορικής σημασίας, όπου η άγρια φύση συνυπάρχει αρμονικά με τα εμβληματικά μνημεία της ελληνικής παράδοσης. Από τον ιστορικό Μυστρά έως το γραφικό Νέο Οίτυλο, κάθε γωνιά της περιοχής αφηγείται μοναδικές ιστορίες και κρύβει ανεκτίμητους θησαυρούς. που μαγεύει κάθε επισκέπτη με την ιστορία, τον πολιτισμό και την άγρια ομορφιά του. Από τους βυζαντινούς θησαυρούς του Μυστρά, έως τα παραδοσιακά πέτρινα χωριά της Αρεόπολης και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του Σπηλαίου Διρού, κάθε σημείο της περιοχής προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Ένας προορισμός που συνδυάζει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν.
Την 1η μέρα επισκεφθήκαμε τον Μυστρά όπου και ξεναγηθήκαμε στον βυζαντινό αυτό οικισμό.
Σκαρφαλωμένος στις πλαγιές του Ταΰγετου, ο Μυστράς αποτελεί έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους βυζαντινούς οικισμούς της Ελλάδας. Περιηγηθήκαμε στα επιβλητικά παλάτια, τις εντυπωσιακές εκκλησίες και τα μοναστήρια, ανακαλύπτοντας την αίγλη του Δεσποτάτου του Μυστρά. Στα καλντερίμια του, κάθε βήμα είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν, όπου η ιστορία και η τέχνη συνυφαίνονται αρμονικά.
Στη Σπάρτη, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού οι μαθήτριες και οι μαθητές μας ταξίδεψαν στην ιστορία της ελαιοπαραγωγής, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, έμαθαν για τις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής ελαιολάδου, την πολιτιστική του αξία και τον ρόλο του στην οικονομία της Μάνης.
Την 2η μέρα ξεκινήσαμε με την Αρεόπολη, με την παραδοσιακή μανιάτικη αρχιτεκτονική. Η Αρεόπολη είναι γνωστή για τον αγωνιστικό της χαρακτήρα. Εδώ, στις 17 Μαρτίου 1821, ξεκίνησε η Επανάσταση κατά των Τούρκων, ένα γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της Ελλάδας
Στη συνέχεια καταλήξαμε στην Μονεμβασιά, ή αλλιώς το “Γιβραλτάρ της Ανατολής”, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς μεσαιωνικούς οικισμούς στην Ελλάδα.
Επισκεφθήκαμε το Κάστρο, ένα πέτρινο φρούριο που δεσπόζει στο βράχο και περιβάλλεται από θάλασσα , καθώς και τον Παλιό Οικισμό με τα Πέτρινα καλντερίμια, τα αρχοντικά σπίτια και τις βυζαντινές εκκλησίες που δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό.
Την 3η ημέρα ξεκινήσαμε την περιήγησή μας από το Σπήλαιο Διρού, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που σχηματίζουν έναν υπόγειο κόσμο απαράμιλλης ομορφιάς.
Τέλος, πριν την επιστροφή μας στην Αθήνα, κάναμε μια μεγάλη στάση στο Γύθειο, το λιμάνι της Μάνης, μια ζωντανή πόλη με έντονα παραδοσιακό χαρακτήρα. Τα νεοκλασικά κτίρια, οι ψαροταβέρνες και οι βόλτες στην προκυμαία δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα που μας εντυπωσίασαν όλες και όλους.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο σχολείο μας, λειτούργησε το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας “BOYS AND GIRLS PLUS” που συντόνισαν η κυρία Αναδιώτου Ευθυμία (ΠΕ07) και η κυρία Ομήρου Δανάη (ΠΕ02 Ε.Ε.Π.) . Η θεματική του προγράμματος αφορούσε την πρόληψη από τις εξαρτήσεις (τσιγάρο, αλκοόλ, ουσίες, διαδίκτυο) , ενώ 50 μαθητές του σχολείου μας με 4 συνοδούς καθηγητές επισκέφθηκαν το Στρασβούργο , τα αλσατικά χωριά, την Φρανκφούρτη, τη Χαϊδελβέργη, το Οφενμπουργκ, την Καρλσρούη , το Μπάντεν Μπάντεν και τη Στουτγκάρδη στο διάστημα 30 Μαρτίου έως 3 Απριλίου 2025. Οι μαθητές μας επέστρεψαν έχοντας στις αποσκευές τους τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις και ανανέωσαν το ραντεβού τους για ακόμα περισσότερες όμορφες στιγμές του χρόνου!
Τα «Αποτυπώματα» είναι διαδραστικά εργαστήρια εκπαιδευτικού, εικαστικού και αθλητικού χαρακτήρα, στα οποία συμμετέχουν Μαζί νέοι με & χωρίς αναπηρία, από σχολεία πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικά σχολεία και κοινωνικούς φορείς.
Από το 2009, τα «Αποτυπώματα» του Σ.Κ.Ε.Π. αποτελούν έναν διαχρονικό θεσμό που χτίζει γέφυρες επικοινωνίας και καλλιεργεί τη συμπερίληψη.
Τα διαδραστικά εργαστήρια λειτουργούν ως μοχλός επικοινωνίας και ένταξης, με γνώμονα τη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων και όχι το εικαστικό αποτέλεσμα. Βιωματικές προσεγγίσεις και διαδραστικά εργαστήρια, χωρίς επικοινωνιακές κατευθύνσεις, επιτρέπουν στους νέους να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο και να ξεκλειδώσουν την αμηχανία της πρώτης επαφής με το διαφορετικό. Ο κοινωνικός αποκλεισμός μπορεί να απαλυνθεί εάν από πολύ μικρή ηλικία, μαθαίνουμε στα παιδιά να ζουν όλοι μαζί και να μοιράζονται δημιουργικά τη «μοναδικότητα» τους.