224η επέτειος γέννησης του εφευρέτη της φωτογραφίας Louis Daguerre

Λόγω της ημέρας, σκέφτηκα πως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ασχοληθούμε με τη φωτογραφία. Έτσι, αφού τους μίλησα για τον Louis Daguerre, παρακολουθήσαμε το βιντεάκι για τον τρόπο λήψης της φωτογραφίας:
Μιλήσαμε για τις διαφορές των φωτογραφικών μηχανών τότε και τώρα, αφού στο βιντεάκι δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτοι φωτογράφοι απαθανάτιζαν τις σκηνές… Τη λειτουργία της ψηφιακής την γνωριζουν και είναι και εξοικειωμένα, αφού τη χρησιμοποιούμε συνέχεια μέσα στην τάξη…
Στη συνέχεια τα παιδιά μου ζήτησαν να δούνε το φωτογράφο. Έτσι, ψάξαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε το πορτρέτο του…
Από εκεί και πέρα το θέμα κύλησε μόνο του… Πολυθρόνα είχαμε, μοντέλα εμείς ,και η φωτογραφική μηχανή ανά χείρας.
Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια. Ο ένας μοντέλο κι ο άλλος φωτογράφος. Ο φωτογράφος στήνει το μοντέλο του στην πόζα που είναι και ο Daguerre  και τραβάει τη φωτογραφία. Το μοντέλο πρέπει να μην κοιτάζει στο φακό, να έχει το ένα του χέρι στο κεφάλι και να είναι σοβαρό…
Στη συνέχεια, τις περάσαμε στον υπολογιστή και τις κάναμε ασπρόμαυρες για να μοιάζει με το εικονιζόμενο πορτρέτο… Το αποτέλεσμα “επαγγελματικό”…
Τέλος, ο φωτογράφος και το μοντέλο υπογράφουν στην αναμνηστική φωτογραφία…

Φύλλο εργασίας με αφορμή το Πολυτεχνείο

Ψάχνοντας ιδέες για να αξιοποιήσω το θέμα του Πολυτεχνείου στην τάξη, στάθηκα στην παρακάτω εικόνα και μου γεννήθηκε η ιδέα του να την εκμεταλλευτώ για γλωσσικό παιχνίδι…
Συζητήσαμε με τα παιδιά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τους έδειξα βιντεάκια από τα γεγονότα και φωτογραφίες από την εξέγερση. Έπειτα αναλύσαμε την παραπάνω φωτογραφία…
Ποιοι νομίζετε ότι είναι οι άνθρωποι της φωτογραφίας;
Τι κρατάνε;
Τι μπορεί να γράφει;
Αφού λοιπόν αναλύσαμε και συζητήσαμε πάνω σε αυτά, τους έδωσα μία κόλλα Α4 με τη συγκεκριμένη φωτογραφία τυπωμένη και τα γράμματα της λέξης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κομμένα. Τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν τους φοιτητές που κρατούν το σύνθημα, και στη συνέχεια να κολλήσουν τα γράμματα σχηματίζοντας τη λέξη, έχοντας τη φωτογραφία ως σημείο αναφοράς για τη σύγκριση και ταύτιση των γραμμάτων.
Προνήπιο
Προνήπιο
Για τα προνήπια που δεν μπορούν ακόμη να κάνουν αυτή την ταύτιση, έδωσα λέξεις ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΙΡΗΝΗ και έπρεπε να βρουν ποια λέξη εικονίζεται και να την κολλήσουν στα παιδιά της ζωγραφιάς τους.
Από το αποτέλεσμα μπορώ να πω ότι το φύλλο εξυπηρέτησε τους στόχους μου στο έπακρο, αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα προνήπια κατάφεραν να σχηματίσουν σωστά τη λέξη.
Κι επειδή θέλησαν μετά να χτίσουν και το Πολυτεχνείο που τους έδειξα, με λωρίδες από μαύρο βελουτέ, αυτοσχεδίασαν.

Τα αποτελέσματα τα βλέπετε παραπάνω…