Σταυρόλεξα για τα αποθηκευτικά μέσα κι ένα… τραγούδι

Γ' - Δ' τάξη Γνωρίζω - χειρίζομαι τον υπολογιστή (Γ'-Δ')

Έχοντας υπόψη μας ότι η αποθήκευση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία και θεωρώντας ότι χρειάζεται τα διάφορα αποθηκευτικά μέσα να τα “τακτοποιήσουμε” λίγο στο μυαλό μας, ασχοληθήκαμε με τα αποθηκευτικά μέσα: ποια είναι και ποιες είναι οι κατηγορίες τους.

Στόχοι: οι μαθητές κι οι μαθήτριες της Γ’ ή/και Δ’ τάξης να διακρίνουν τη διαφορά της κύριας μνήμης RAM και των αποθηκευτικών μέσων. Να είναι σε θέση να απαντήσουν στο ερώτημα: “Πού είναι το κείμενό μου όταν γράφω στον υπολογιστή;” Να μάθουν ποια είναι τα αποθηκευτικά μέσα που χρησιμοποιούμε αλλά και κάποια που υπήρχαν παλιά και δεν τα χρησιμοποιούμε πλέον. Να αντιληφθούν ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας διαχειριζόμαστε αποθηκευτικά μέσα όλο και μεγαλύτερης χωρητικότητας. Να επιλύσουν ένα σταυρόλεξο ώστε να εξοικειωθούν με τη λογική που το συνοδεύει. Να δημιουργήσουν το δικό τους σταυρόλεξο με θέμα “Τα αποθηκευτικά μέσα” ώστε να εμπεδώσουν τους ορισμούς που το συνοδεύουν. Να νιώσουν χαρούμενα τραγουδώντας ένα τραγούδι με σχετικούς στίχους καταλαβαίνοντας πλέον τα λόγια του τραγουδιού.

    1. Συζήτηση και ερωτο-απαντήσεις στην ολομέλεια της τάξης: Θέτουμε ερωτήματα: Γιατί χρειάζεται να αποθηκεύσω μια εργασία μου στον υπολογιστή όταν θέλω να την ξαναβρώ; Πού βρίσκεται το κείμενό μου όταν γράφω στον υπολογιστή; Τι είναι η RAM και ποιος είναι ο ρόλος της; Ποιες είναι οι διαφορές της από τα αποθηκευτικά μέσα;
    2. Επίδειξη των αποθηκευτικών μέσων.
    3. Αναφορά ιδιαίτερα στη δισκέτα των 1,44 ΜΒ και στο γεγονός ότι δεν θα χωρούσε ούτε μία φωτογραφία τραβηγμένη με σύγχρονη φωτογραφική μηχανή.
    4. Εννοιολογικός χάρτης: Παρουσίαση των κατηγοριών των αποθηκευτικών μέσων σε μορφή εννοιολογικού χάρτη.
      Εννοιολογικός χάρτης κατηγοριών.
    5. Ασκήσεις για τις κατηγορίες των αποθηκευτικών μέσων (4 και 5) από το παρακάτω άρθρο.
      bit και Byte – αποθηκευτικά μέσα
    6. HotPotatoes: επίλυση σταυρόλεξου.
    7. HotPotatoes: δημιουργία σταυρόλεξου από τα παιδιά, μορφοποίησή του.
    8. Ηχογράφηση τραγουδιού: όλα τα παιδιά τραγουδούν “Τα αποθηκευτικά μέσα”. Συνεργασία με τη συνάδελφο Μυτιληναίου Ειρήνη, ειδικότητας Μουσικής.

Το τραγούδι “Τα αποθηκευτικά μέσα”

Στίχοι: Ιωσηφίδου Μαρία

Αρμόνιο – διεύθυνση χορωδίας: Μυτιληναίου Ειρήνη

Χορωδία: όλα τα παιδιά της Δ’ τάξης (σχ.έτος 2017-18)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *