“Μια μέρα είναι κι αυτή… θα περάσει…” (2016-17)

Οπτικο-ακουστική δημιουργία ταινίες στο Δημοτικό
cine329
cine312
cine304

Με μαθητές και μαθήτριες από την ΣΤ’ του Δημοτικού σχολείου Ποσειδωνίας Σύρου τη σχολική χρονιά 2016-17 οργανωθήκαμε σε μια κινηματογραφική ομάδα. Οι συναντήσεις μας γίνονταν κάθε Κυριακή απόγευμα από τον Οκτώβρη μέχρι και τον Μάρτη. Στις πρώτες συναντήσεις μας είδαμε αποσπάσματα από ασπρόμαυρες ταινίες του βωβού και του ομιλούντος κινηματογράφου. Αποσπάσματα από ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν, Μπάστερ Κήτον, “Χοντρού και Λιγνού” πέρασαν μπροστά από τα μάτια των παιδιών τα οποία αναρωτήθηκαν για διάφορα ζητήματα και ταυτόχρονα χάρηκαν. Συζητήσαμε κινηματογραφικούς όρους: σκηνοθεσία, “γύρισμα”, μοντάζ, συγγραφή.

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο να καταγράψουμε αυτά που γίνονται στο 24ωρο ενός/μιας  μαθητή /μαθήτριας. Το ντοκιμαντέρ μας θα ήταν δραματοποιημένο.  Οργανωθήκαμε σε ομάδες: συγγραφική, δημοσιογραφική, κάμερες, μοντάζ και αφηγητές. Πραγματικά, πήραμε συνεντεύξεις από 18 παιδιά αλλά το πιο όμορφο ήταν μάλλον το γεγονός ότι οπτικοποιήσαμε αυτά που περιγράφονταν: πρωινό ξύπνημα, άγχος, δράσεις στο σχολείο, συζητήσεις για το άλλο φύλο, διάβασμα, ύπνος και όνειρα. Το όλο εγχείρημα συνοδεύτηκε από μουσικές συνθέσεις, μία από τον μαθητή της ομάδας Άγγελο Γκέλια και δυο από τη μουσικό του σχολείου μας Ειρήνη Μυτιληναίου. Αξίζει να σημειωθεί η αμέριστη συμπαράσταση των γονέων που ακόραστοι μετέφεραν τα παιδιά στις τοποθεσίες των συνεντεύξεων, που μας άνοιξαν τα σπίτια τους για τα γυρίσματα των δραματοποιημένων σκηνών, που μας κέρασαν γλυκά κι αλμυρά…

 Σχετικό άρθρο

Την 11′ έκδοση του ντοκιμαντέρ τη στείλαμε στον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους. Το υπέροχο από όλο αυτό ήταν πραγματικά η διαδικασία: αναρωτηθήκαμε, σκεφτήκαμε, καταγράψαμε, αγχωθήκαμε, κεραστήκαμε, γελάσαμε…Περάσαμε υπέροχα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *