ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ»
Στις 28 και 29 Μαρτίου 2022, η Α΄ Περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας -35 μαθητές και μαθήτριες- με υπεύθυνες προγράμματος την Δ/ντρια του σχολείου κ. Χασιώτου Βιολέττα και την καθηγήτρια Γαλλικών κ. Χασιώτου Ευμορφία και με συνοδό τον καθηγητή Φυσικής κ. Κουκουναράκη Ευθύμιο, συμμετείχαμε στο πρόγραμμα « Τα ψηλά Βουνά », στο ΚΠΕ Καρπενησίου.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί με την συνεργασία των Υπευθύνων του ΚΠΕ ήρθαμε σε άμεση επαφή με το δάσος και τους ενοίκους του, περπατήσαμε σε μονοπάτια, άλλοτε εύκολα και κάποια λίγο πιο απαιτητικά, επισκεφθήκαμε παραδοσιακά χωριά, μαγευτήκαμε από τα ψηλά βουνά που στέκουν περήφανα και εντυπωσιακά πάνω από το Καρπενήσι, όπως ακριβώς περιγράφονται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ζ. Παπαντωνίου και μυηθήκαμε στην πλούσια ιστορία της περιοχής, η οποία ανέδειξε ήρωες και στην Επανάσταση του ’21 αλλά και στον πόλεμο του ’40.
Επιπλέον επισκεφθήκαμε το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας και με την χρήση της τεχνολογίας παρακολουθήσαμε σε επαυξημένη πραγματικότητα στην αίθουσα «Μάρκου Μπότσαρη» την Μάχη στο Κεφαλόβρυσο και στην «Αίθουσα Επισκοπής» ταξιδέψαμε στο χώρο και στο χρόνο στο Ναό της Επισκοπής που είναι βυθισμένος στη Λίμνη των Κρεμαστών.
Ένας ιδιαίτερος σταθμός στο ταξίδι μας ήταν το προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας. Στην διαδρομή είδαμε «τα πατήματα της Παναγίας» θαυμάσαμε την ομορφιά της φύσης και νιώσαμε κατάνυξη μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, δημιούργημα του Ευαγγελιστή Λουκά που φυγαδεύτηκε από την Προύσα της Μ. Ασίας κατά την περίοδο της Εικονομαχίας και με θαυμαστό τρόπο εγκαταστάθηκε στο «σπίτι»της, στην Ευρυτανία.
Στις δύο μέρες που ζήσαμε μαζί, γνωριστήκαμε όλοι καλύτερα, παίξαμε, μάθαμε, γίναμε πιο ευαίσθητοι σε θέματα περιβάλλοντος, χαρήκαμε, γευτήκαμε εδέσματα της περιοχής και διασκεδάσαμε στην βραδινή μας έξοδο στο όμορφο Καρπενήσι.
Επιστρέψαμε γεμάτοι εικόνες και εμπειρίες, με καινούριες φιλίες, σοφότεροι και πιο υπεύθυνοι.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |