H Γιορτή της Μητέρας

320341078 1304763530098399 1652978424368421738 nΗ δεύτερη Κυριακή του Μάη είναι    αφιερωμένη στη γιορτή της μητέρας σε πολλές χώρες του κόσμου. Η ιστορία της ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, όπου  σε μια ανοιξιάτικη γιορτή λατρευόταν η  Γαία (μητέρα Γη), μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων ενώ αργότερα, την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

Μία νεότερη εκδοχή είναι η αποκαλούμενη “Mothering Sunday”, που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. H “Mothering Sunday” γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Εκείνη τη μέρα, μάλιστα, όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν μία μέρα άδεια, για να περάσουν την μέρα με τις μητέρες τους.

Ωστόσο, ο εορτασμός της συγκεκριμένης μέρας με την μορφή που έχει σήμερα, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και το αμερικάνικο κίνημα γυναικών τη δεκαετία του 1850. Η Ann Reeves Jarvis διοργάνωσε μαζί με άλλες  γυναίκες της Δυτικής Βιρτζίνια  το κίνημα «Mother’s Day», με  σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Η ίδια  είχε γεννήσει 13 παιδιά  και μόνο τα τέσσερα κατάφεραν να ενηλικιωθούν. Επίσης, αγωνίστηκαν για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου ενώ το  1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν “peace and motherhood με σκοπό τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο. Μετά το θάνατο της Ann Reeves Jarvis,  η κόρη της Anna, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της γιορτής της μητέρας. Η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914.

Στην Ελλάδα, η γιορτή της μητέρας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929 έτσι ώστε να συνδυαστεί με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής . Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Κατηγορίες: Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *