Eκδρομή της Ε’ τάξης στη Γέφυρα του «Χαρίλαου Τρικούπη» και στη Ναύπακτο

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Επίσκεψη της Στ΄ τάξης στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Καστρακίου

Την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της  Στ΄ τάξης με τους εκπαιδευτικούς τους επισκέφτηκαν τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Καστρακίου, στα πλαίσια του μαθήματος των Φυσικών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ξεκινώντας με μεγάλο ενθουσιασμό, παρά το χειμωνιάτικο κρύο, τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τις εγκαταστάσεις και παρακολούθησαν βίντεο για τη χρησιμότητα του ΥΗΣ Καστρακίου, όχι μόνο στην παραγωγή ενέργειας, αλλά και για την ύδρευση και άρδευση της  περιοχής μας. Εκεί τους δόθηκαν και ενημερωτικά φυλλάδια.

Ακολούθησε η ξενάγησή τους στη μονάδα παραγωγής, όπου ο υπεύθυνος εξήγησε στα παιδιά τον τρόπο λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού και μια βόλτα στο φράγμα.

Η μέρα τελείωσε στο ΔΑΚ Αγρινίου για ξεκούραση, φαγητό, παιχνίδι και χορό

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Συμμετοχή της Στ΄ τάξης σε Βιωματικό Εργαστήρι του «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

Με τη συμμετοχή και του Στ2΄σε βιωματικό εργαστήρι του Κέντρου Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, στην Παπαστράτειο Βιβλιοθήκη, ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της τάξης στο Πρόγραμμα Πρωτογενούς Πρόληψης.  Είχε προηγηθεί η συμμετοχή του Στ1΄ το προηγούμενο διάστημα.

Σκοπός του Προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών με την κριτική επεξεργασία κοινωνικών θεμάτων με αφορμή τα βιβλία. Παράλληλα τα παιδιά πειραματίζονται με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, μετασχηματίζοντας την πραγματικότητα με το συνδυασμό κειμένου και εικονογράφησης των βιβλίων.

Τα παιδιά διάβασαν τα σχετικά βιβλία, συζήτησαν για τα συναισθήματά τους, επέλεξαν ένα συναίσθημα, που το απεικόνισαν δουλεύοντας σε ομάδες με πηλό και στο τέλος παρουσίασαν το έργο της ομάδας σε όλους.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Ημερήσια διδακτική επίσκεψη της Δ’ Τάξης

Ημερήσια διδακτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές της Δ Τάξης του σχολείου μας στις 22/1/2020 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θέρμου και στην λίμνη Τριχωνίδα. Η Διδακτική επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας και της ιστορικής περιόδου που διδάσκεται η Δ Δημοτικού. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου περιλαμβάνει τη μόνιμη έκθεση και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα εκθέματα τα οποία διαρθρώνονται σε έξι θεματικές ενότητες, περιλαμβάνουν ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις – μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Οι μαθητές με τη βοήθεια των ανθρώπων του Μουσείου και των συνοδών εκπαιδευτικών παρακολούθησαν την εξέλιξη της από τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στον χώρο και τη δημιουργία του Ιερού έως τον μετασχηματισμό του σε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας και την παρακμή του.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Δίωρη διδακτική επίσκεψη Δ τάξης

Την Παρασκευή 17/1/2020 οι μαθητές της Δ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν την έκθεση Αγιογραφίας του Γ.Κόρδη στην Δημοτική Πινακοθήκη. Στην έκθεση με τίτλο «ΦΩΣ ΕΚ ΦΩΤΟΣ» οι μαθητές θαύμασαν 48 έργα τέχνης, μια σειρά από εμβληματικές δημιουργίες που μας μυούν στην πρωτοποριακή και σύγχρονη οπτική της αγιογραφίας.

  

Εν συνεχεία οι μαθητές επισκέφτηκαν μια πρωτότυπη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση που σε ταξιδεύει σε μουσικές διαδρομές σχεδόν ενός αιώνα αλλά και στα μονοπάτια σπάνιων βινυλίων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση εξώφυλλων δίσκων βινυλίου που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και συνδιοργανώθηκε απο την Γυμναστική Εταιρία Αγρινίου (ΓΕΑ), έναν από τους ιστορικότερους συλλόγους της Δυτικής Ελλάδας, και τον Δήμο Αγρινίου. Η έκθεση με τίτλο “CANVAS” πραγματοποιείται στο Παπαστράτειο Μέγαρο και περιλαμβάνει το έργο που έχουν δημιουργήσει με αγάπη, πάθος και μεράκι συνολικά δεκαπέντε συλλέκτες. Πρόκειται για περισσότερα από 1.300 εξώφυλλα παλιών, σπάνιων, νεότερων, γνωστών και άγνωστων βινυλίων, 60 αντίκες, γραμμόφωνα, πικ απ κ.α., μουσικά περιοδικά εποχής και 50 θεματικές βιτρίνες σε ένα μοναδικό συνδυασμό χρωμάτων, αναμνήσεων και φυσικά μουσικής που παίζει συνεχώς από τα juke box που είναι στημένα στο χώρο. Την ξενάγηση έκαναν στους μαθητές μας ο Παναγιώτης Αυγέρης, ένας από τους θρύλους των ερτζιανών κι ο Ανδρέας Σκαρτσάρης.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Πραγματοποιήθηκε χθες 13/01/2020, ημέρα Δευτέρα στο σχολείο μας ανά τμήμα η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, παρουσία του υπεύθυνου εκπ/κού. Το τυχερό φλουρί δώρισε στον μαθητή ή την μαθήτρια ένα παιδικό βιβλίο.

Παράλληλα, έγινε και η καθιερωμένη κοπή στην αίθουσα του Συλλόγου Διδασκόντων, όπου τυχερή ήταν η εκπαιδευτικός κα Ελένη Γράψα.

Ευχόμαστε σε όλους, μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών του σχολείου μας καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την προσφορά των βασιλοπιτών και των δώρων.

Ο Δ/ντής,

Θ.Γ.Κ.

 

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Διδακτικά Βιβλία στο Σχολείο

Οι ημερομηνίες εφαρμογής του Προγράμματος «Διδακτικά Βιβλία στο Σχολείο» από τον μήνα Ιανουάριο 2020 μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους είναι:

17/1,  31/1,  14/2, 28/2, 13/3, 27/3, 8/5, 22/5 και 5/6

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Περιμένοντας τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές!

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Ευχές από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου!

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε

Το Ε1 εν αναμονή Χριστουγέννων!!!

Μια Τετάρτη του Δεκέμβρη ακούσαμε καμπανάκια και γέλια από τον διάδρομο… ξαφνικά άνοιξε η πόρτα και εμφανίστηκε απρόσμενα μπροστά μας  ο Άγιος Βασίλης με τους βοηθούς του!! Μας  έφεραν  χειροποίητες ευχετήριες κάρτες, μία για τον καθένας μας ξεχωριστά και μας  γλύκαναν με  σοκολατάκια!!! Έπειτα στολίσαμε όλοι μαζί το δέντρο της τάξης!!! Ήταν μια απίστευτη έκπληξη για όλους μας που μας την πρόσφεραν με δική τους πρωτοβουλία και πολύ κόπο για να την προετοιμάσουν, μαθητές της τάξης μας!!! Η αίθουσα γέμισε με γέλια και χαρά!  Μας έβαλαν για τα καλά στο κλίμα των Χριστουγέννων και τους ευχαριστούμε πολύ!!!

Την περασμένη εβδομάδα  ασχοληθήκαμε  με  το ποίημα «Ένας Θεός» του Κωστή Παλαμά, που εντοπίσαμε στο Ανθολόγιό μας…

 

«Ένας Θεός» – Κωστής Παλαμάς

Ω, μέσα μου γεννιέται ένας Θεός
και το κορμί μου γίνεται ναός,
δεν είναι ως πρώτα φάτνη ταπεινή
μέσα μου λάμπουν ξάστεροι ουρανοί,
το μέτωπό μου λάμπει σαν αστέρι…

Στο Θεό φανείτε τώρα, ήρθεν η ώρα,
από τ’ άγνωστα μυστικά σας μέρη,
Μάγοι, φέρτε στο Θεό τα πλούσια δώρα.
Φέρτε μου, Μάγοι -θεία βουλή το γράφει-
τα σμύρνα της ελπίδας, το λιβάνι
της πίστης, της αγάπης το χρυσάφι!

Μυστήρια τέτοια ανθρώπου νους δε βάνει!
Και σεις θρόνοι πανάχραντοι, αγγελούδια
στην καρδιά στην κούνια του σκυμμένα
με της αθανασίας τα τραγούδια,
υμνολογείτε σεις τη θεία τη γέννα.

Μέσα μου λάμπουν ξάστεροι ουρανοί
και το κορμί μου φάτνη ταπεινή,
βλέπω κι αλλάζει, γίνεται ναός
ω, μέσα μου γεννιέται ένας Θεός!

Το προβάλλαμε και το μελετήσαμε με συνοδεία χριστουγεννιάτικης μουσικής… Αφού συζητήσαμε για τον ποιητή και πληροφορηθήκαμε κάποια βιογραφικά του στοιχεία,  αναλύσαμε το ποίημα σχολιάζοντας τα συναισθήματα που μας γεννάει όπως και τις εικόνες που σχηματίζονται στο μυαλό μας και στην καρδιά μας! Με ενθουσιασμό , φτιάξαμε ομάδες, αρπάξαμε μπογιές και χαρτόνια, κόλλες και ψαλίδια, και αποτυπώσαμε ό,τι δημιουργήθηκε μέσα μας από την ενασχόληση με το κείμενο, είτε εικονογραφώντας το, είτε ζωγραφίζοντας δικιές μας εμπνεύσεις… Με τα ευφάνταστα έργα μας  στολίσαμε τον διάδρομο έξω από την τάξη μας και γεμίσαμε χαρά από τη συνεργασία μας!

« Ω! Μέσα μας γεννιέται ένας Θεός!!!»

Ευχόμαστε και σε εσάς να συμβεί το ίδιο φέτος τα Χριστούγεννα!!!

Καλές γιορτές, με αγάπη και υγεία,

Οι μαθητές του Ε1 και η δασκάλα τους, Λένα Σαββίδου.

Δημοσιεύθηκε στη Γενικά | Σχολιάστε