Γονείς και … πρώτες ημέρες των παιδιών τους στο νηπιαγωγείο

Καθώς πλησιάζει η ημέρα που τα παιδιά θα έρθουν για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο η αγωνία αρκετών γονιών μεγαλώνει, ιδιαίτερα αυτών που τα παιδιά τους δεν έχουν φοιτήσει σε παιδικό σταθμό.

Πολλοί οι λόγοι που τους κάνουν να ανησυχούν για αυτό το καινούριο ξεκίνημα των παιδιών τους.

  • Μπορούν να κάνουν κάτι οι ίδιοι για να τα προετοιμάσουν από το σπίτι;
  • Θα μείνει το παιδί τους στο σχολείο, χωρίς να είναι και εκείνοι μαζί του;
  • Θα ξυπνάει νωρίς το πρωί;

Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες οδηγίες για την προετοιμασία των παιδιών λίγες ημέρες πριν την πρώτη ημέρα τους στο σχολείο:

  • Προσπαθήστε από τις προηγούμενες ακόμη ημέρες να έχετε οδηγήσει το παιδί σας σε μια ρουτίνα σε σχέση με τον ύπνο του. Φροντίστε να κοιμάται νωρίς το βράδυ, ώστε να ξεκουράζεται και να μπορεί να ξυπνήσει εύκολα το πρωί. Αυτή η απλή ενέργεια θα βοηθήσει το παιδί να ξυπνά χαρούμενο, να έχει χρόνο για το πρωινό του στο σπίτι, αλλά και να μην αργεί στην προσέλευσή του στο σχολείο.
  • Δημιουργήστε καταστάσεις, ώστε το παιδί σας  να έχει ήδη συνηθίσει να σας αποχωρίζεται, π.χ. όταν μένει μόνο του με τον παππού ή τη γιαγιά. Αποβάλετε τη δική σας αγωνία ή την ανησυχία για τον αποχωρισμό αυτό. Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι είστε σίγουροι πως το αφήνετε σε ένα όμορφο μέρος, όπου θα περάσει καλά, γνωρίζοντας καινούριους φίλους.
IMG_3034
Είναι η τάξη του σχολείου μια μεγάλη αγκαλιά!
  • Αφιερώστε χρόνο για την ήρεμη και έγκαιρη προσέλευσή του στο σχολείο. Οι καθυστερήσεις μερικές φορές δυσκολεύουν το παιδί. Αφήστε το να μπει στην τάξη, χωρίς να το πιέζεται. Δώστε του ένα γλυκό φιλί και αποχαιρετίστε το. Φύγετε χωρίς βιασύνη, αλλά και χωρίς να χρονοτριβείτε. Αν το παιδί το ζητάει επίμονα μπορείτε να παραμείνετε για λίγο στο χώρο της τάξης, αλλά αυτό δεν είναι καλό να συνεχιστεί περισσότερο από 2-3 ημέρες (Βρυνιώτη, κ.ά.: 24).

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

Βρυνιώτη, Κ., Κυρίδης, Α., Σιβροπούλου – Θεοδοσιάδου, Ε., Χρυσαφίδης, Κ., Οδηγός Γονέα, ΥΠΕΠΘ, Ειδική Υπηρεσία Επιλογής Προγραμμάτων ΚΠΣ.

Σάιφερ, Σ. (2000). Πρακτικές λύσεις για κάθε πρόβλημα. (Μτφρ. Χ. Δεληγιάννη). Αθήνα: Πατάκης.

 

 

Επιπλέον ενημέρωση σχετικά με το θέμα μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιο του 9ου Νηπιαγωγείου Ελευθερίου – Κορδελιού https://blogs.sch.gr/9nipele/ και στη σελίδα “Για γονείς” –  Οι πρώτες ημέρες στο νηπιαγωγείο.