ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ……

AΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ

ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΗΚΕ

ΜΕ ΤΟ 93οΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΙ   ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ,  ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ  ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ,ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ!!!!!

ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΑΓΑΠΗ ΤΗΝ   ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΤΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ……

ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ.

ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ  ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΊΔΑ ΤΟΥ 93ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΟΥ  ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΩΣ ΕΝΑ ΠΛΕΟΝ ,ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ

Η  ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ    ΣΤΕΛΛΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ  ΤΟΥ 95ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ……….

 

 

 

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό
Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό

 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Yπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα
Κόστος συμμετοχής:
Δωρεάν
Καλοκαιρινό εργαστήριο για παιδιά 5-7 ετών & 8-11 ετών
Για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών:
Σάββατο 21  – Τετάρτη 25 Ιουνίου | 10:00-12:00
(πρώτη συνάντηση την Πέμπτη 19 Ιουνίου στις 17:00-19:00, μόνο για τους γονείς)Για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών:
Σάββατο 21 –Τετάρτη 25 Ιουνίου | 12:00-14:00
(πρώτη συνάντηση την Παρασκευή 20 Ιουνίου στις 17:00-19:00, μόνο για τους γονείς)
Δύο καλοκαιρινά μουσικά εργαστήρια για παιδιά με αυτισμό: Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαναλαμβάνεται, για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: για παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-11 ετών και τους γονείς τους.Τα δύο αυτά εργαστήρια προσκαλούν τα παιδιά να έρθουν σε μια δημιουργική επαφή με τη μουσική, το ρυθμό και το παιχνίδι των ρόλων, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά διάφορα μουσικά όργανα. Η μουσική χρησιμοποιείται ως εργαλείο επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Το παιδί καλείται μέσα από τη μουσική να αισθανθεί την ύπαρξή του, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να τραγουδήσει, να παίξει και να ακούσει πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.
Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τα παιδιά έχοντας ως όχημα τη μουσική βιώνουν την εμπειρία της ομαδικότητας. Συνεργάζονται και προετοιμάζονται για τον τελικό στόχο των εργαστηρίων, που είναι μια διαδραστική συναυλία μουσικής, μια μουσική γιορτή όπου πρωταγωνιστές και εκτελεστές είναι τα ίδια τα παιδιά. Η παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια των εργαστηρίων, ενώ το ρόλο τους τον καθορίζουν οι ίδιοι. Ο γονέας μπορεί να είναι απλός παρατηρητής ή και να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες.
Το κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε έξι συναντήσεις. Οι μουσικές δραστηριότητες είναι ειδικά μελετημένες, προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών που συμμετέχουν. Η πρώτη συνάντηση απευθύνεται μόνο στους γονείς που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο μουσικό εργαστήριο.Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής Αραβέλλα Μπαμπασίκα-Αναστασάκη, μαζί με μια ομάδα μουσικών.

Προϋποθέσεις:
Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 6 συναντήσεις του κάθε κύκλου.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚ. Γ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ

Και φέτος, το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, προτείνει στους γονείς μια εναλλακτική πρόταση για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στην πόλη.

Από 16 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου 2014 προσφέρουμε στους μικρούς μας φίλους ηλικίας 6-11 ετών ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γεμάτο πηλό αλλά και άλλες εικαστικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική, κολάζ, κ.ά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 διαφορετικές θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τις συλλογές του μουσείου και τη νεώτερη παραδοσιακή κεραμική, ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς και κατασκευές με πηλό. Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των παιδιών με το μουσειακό περιβάλλον, η γνωριμία τους με την τέχνη του πηλού, αλλά και η δημιουργική ενασχόλησή τους με παιχνίδι στην αυλή του μουσείου.

Στο μέσον του προγράμματος προσφέρεται ελαφρύ γεύμα.

Φέτος το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ανέργων (με την επίδειξη κάρτας ΟΑΕΔ και  προτεραιότητα σε μακροχρόνια άνεργους) και παρέχεται δωρεάν.

α΄ κύκλος: 16/6 – 20/6

β’ κύκλος: 23/6 – 27/6

γ’ κύκλος: 30/6 – 4/7

δ’ κύκλος: 7/6 – 11/6

 

Ώρες διεξαγωγής προγράμματος: 10.00 – 2.00

Ώρα προσέλευσης : 9.30 – 10.00

Ώρα αποχώρησης: 2.00 – 2.30

 

Ευγενική δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” (www.SNF.org)

 

Παρακαλούμε για την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 210- 3318491-5

(από Δευτέρα 26 Μαΐου)

Email: kmnk@otenet.gr

Site: www.potterymuseum.gr

1 Ιούν 2014

Στην Άνδρο….

Συντάκτης: 95o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | Κάτω από: Δράσεις

πρόσκληση

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ  ΑΔΥΜ   ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ  ΑΔΥΜ

 O

 

 

O

 

 

O

O

 

 

 

800px-Mersin_Yenişehir_shore

Ahmet Yesil

Τα έργα των μαθητών μας που συμμετείχαν στον  7ο  Διαγωνισμό Ζωγραφικής  Ahmet Yesil, που διοργανώνε το Δημοτικό Σχολείο Ozel Mersin Doga Ilkogretim Okulu της πόλης Mersin στην Τουρκία  ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ηλικιακές ομάδες μαθητών: 5-7 ετών, 8-10 ετών και 11-13 ετών.

Στόχος του Διαγωνισμού είναι να δημιουργήσει μέσω της ζωγραφικής μια γλώσσα επικοινωνίας ανάμεσα στα παιδιά της Τουρκίας και του υπόλοιπου κόσμου και να συμβάλει στην πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των σχολείων.

Τέχνη και Μαθηματικά

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Ηρακλειδών

Ένα ταξίδι από την αισθητική της Τέχνης, στη λογική των Μαθηματικών!

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά:
Μέσα από την αλληλεπίδραση Τέχνης και Μαθηματικών να αναδείξουν λανθάνουσες δεξιότητες μάθησης, καθόσον σύμφωνα με τις διδακτικές έρευνες των επιστημονικών μας υπευθύνων, το περιβάλλον της Τέχνης, αξιοποιούμενο κατάλληλα, «απελευθερώνει δυνάμεις και πρωτοβουλίες γνωστικής αυτενέργειας και ανάπτυξης της λογικομαθηματικής σκέψης», ενώ το περιβάλλον της ομαδοσυνεργατικότητας ενεργοποιεί τη «ζώνη επικείμενης ανάπτυξης».

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το πρόγραμμα το οποίο τους έδωσε μια άλλη , ελκυστική διάσταση του μαθήματος των Μαθηματικών!

KΛIK ΕΔΩ Τέχνη και Μαθηματικά  ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ….

Οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης ευαισθητοποίησαν τους συμμαθητές τους για τη συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Εκστρατεία για την Εκπαίδευση (Global Campaign for Education) που προωθεί την Εκπαίδευση για Όλους ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και κινητοποιεί την κοινή γνώμη με σκοπό να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα.

Στην εκστρατεία της Actionaid Στείλε Όλους τους Φίλους μου Σχολείο συμμετείχαν όλοι οι μαθητές στέλνοντας τα μηνύματά τους μέσω της Actionaid προς τους αρχηγούς των κρατών του πλανήτη

ΓΙΑΤΙ

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν την υποχρέωση να  παρέχουν δωρεάν δημόσια υποχρεωτική βασική εκπαίδευση σε όλους τους ανθρώπους κυρίως στα παιδιά, τις γυναίκες και σε όλα τα μέλη της κοινωνίας που κινδυνεύουν από αποκλεισμό. 

 

 

Πάρτε και εσείς με την τάξη σας μέρος στη φετινή μας εκστρατεία Στείλε Όλους τους Φίλους μου Σχολείο!

Η Εκπαίδευση αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό όπλο στη μάχη κατά της φτώχειας. Για 61 εκατομμύρια παιδιά και 750 εκατομμύρια ενήλικες, αυτό το δικαίωμα παραβιάζεται καθημερινά.

 

Ας ενώσουμε τις φωνές μας, μαθητές από πλούσιες και φτωχές χώρες και μέσα από παραπλήσιες εκδηλώσεις,  να υπενθυμίσουμε  στους ηγέτες  τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την εκπαίδευση και την ανάγκη ουσιαστικής κατοχύρωσης του δικαιώματος πρόσβασης κάθε παιδιού σε αυτήν.

 

 

 

 Ημερίδα και εργαστήρια: Το παιδικό βιβλίο και η εικονογράφηση

 Με χαρά  τα σχολεία μας, 93ο-95ο Δ.Σ.Α,  φιλοξένησαν την εξαιρετική ημερίδα που διοργάνωσαν τα γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄ Διεύθυνσης Π. Ε. Αθηνών για 8Ο εκπαιδευτικούς με θέμα «Το παιδικό βιβλίο και η εικονογράφηση» 

Η  ημερίδα ήταν ενταγμένη στον θεματικό επιμορφωτικό κύκλο για τη Φιλαναγνωσία και υλοποιήθηκε  στο πλαίσιο της καμπάνιας για την Προώθηση της Ανάγνωσης , Μέρες βιβλίου 2014.

Οι πολλαπλές αναγνώσεις της εικονογράφησης, η σχέση της με το κείμενο,η αξιοποίησή της στην τάξη, οι  ιδέες για την εικονογράφηση με τα παιδιά ήταν οι άξονες της  σημερινής ημερίδας

Η Κεντρική  ομιλήτρια  κ. Αγγελική Γιαννικοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας , ΕΚΠΑ , μας ταξίδεψε  μ΄εναν παραμυθένιο τρόπο  στα στην εικονογράφηση κλασσικών παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων  και μας έδειξε νέες  οπτικές   προσέγγισης-“ανάγνωσης”  της εικονογράφησης του  λογοτεχνικού βιβλίου

Για την τέχνη τους και τη σχέση εικόνας και κειμένου τοποθετήθηκαν οι γνωστοί, σ όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς,   εικονογράφοι παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων : Λήδα Βαρβαρούση, Σβετλίν Βασίλεφ, Μυρτώ Δεληβοριά, Κατερίνα Χαδουλού.

Με  μια ανοιχτή  συζήτηση  των εισηγητών με τους    εκπαιδευτικούς   ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της ημερίδας.

Στα τέσσερα βιωματικά εργαστήρια που ακολούθησαν,οι τέσσερις εικονογράφοι  έβαλαν όχι μόνο χρώμα και φαντασία στο απόγευμα μας  αλλά  προσπάθησαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο ο καθένας , να μας δείξουν μονοπάτια  που μπορούμε ν ακολουθήσουμε και  ν αναδείξουμε τις δεξιότητες και τα ταλέντα των μαθητών μας  παρακινώντας  τους απλά , σε μια κόλλα χαρτί με χρώματα και σκίτσα  να αποτυπώσουν την  ιστορία  που τους  αφηγήθηκαν ή την ιστορία που δημιούργησαν  οι ίδιοι.

Συγχαρητήρια στις υπεύθυνες  Περιβαλλοντικής Εκπ/σης . Μ.Δημοπούλου και Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Κύρδη που για ακόμα μια φορά κατάφεραν να μας  ταξιδέψουν!

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΘΑΛΑΣΣΑ,ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΙΚΟΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΣΤΙΣ 12 ΚΑΙ 13 ΜΑΗ ΤΟ ΚΠΕ ΚΟΡΘΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΕΙΧΑΝ ΦΩΝΗ..”

ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ

ΜΠΕΤΥ ΡΑϊΑΝ 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ MΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

 

 

ΜΠΕΤΥ ΡΑϊΑΝ 

GALLERY

 

Ο ΓΛΥΠΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΜΠΡΟΣ

ΚΑϊΡΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Χάρης και Φάρις, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου

Κάθε μέρα η διαδρομή για το σχολείο είναι μια συναρπαστική περιπέτεια. Ατέλειωτες μάχες με δράκους και τέρατα και στρατιές πολεμιστών… Για κακή μου τύχη, τις τελευταίες μέρες το μόνο που συναντώ είναι ένα γκρι κουβάρι. Για την ακρίβεια, δεν το συναντώ. Είναι κάτω από τη γέφυρα. Στην αρχή, νόμιζα ότι ήταν παλιά ρούχα πεταμένα. Σήμερα όμως το κουβάρι κουνήθηκε. Αλήθεια σας λέω. Όχι, δεν είναι πάλι η φαντασία μου. Το κουβάρι κουνιέται. Το κουβάρι δεν είναι… κουβάρι. Είναι… παιδί. Παιδί; Και τι κάνει εκεί κάτω; Μόνο του… Δεν πάει σχολείο;

Στο βιβλίο της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου «Χάρης και Φάρις», διαβάστε μια ιστορία για τη φιλία, πέρα από σύνορα, γλωσσικούς περιορισμούς, προκαταλήψεις.

Στο παράρτημα του βιβλίου, εκτός από τις καλημέρες και τα ομαδικά παιχνίδια από τις χώρες των ηρώων, οι εκπαιδευτικοί θα βρουν προτάσεις για την επεξεργασία της ιστορίας, με κύριο στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και την κριτική θεώρηση στάσεων και αντιλήψεων.

Επίμετρο από το Ελληνικό Τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Πηγή http://www.unhcr.gr/

 

2.«Όσο μπορείς»: ταινία μικρού μήκους | ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ | ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ

Μια παραγωγή του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση σε σενάριο Σοφίας Βγενοπούλου και σκηνοθεσία Γρηγόρη Ρέντη. Το «Όσο μπορείς» είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη. Γυρίστηκε στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών.

3.Schwarzfahrer Ο ΜΑΥΡΟΣ ΕΠΙΒΑΤΗΣ

Το Schwarzfahrer (στα γερμανικά μεταφράζεται ως λαθρεπιβάτης αλλά και ως μαύρος αναβάτης)του Γερμανού σκηνοθέτη Pepe Danquart έχει κερδίσει το όσκαρ ταινιας μικρου μηκους το 1994.Καταδικη του καθημερινου ρατσισμου μεσα απο μια ιστορια σε ενα τραμ.

 

 

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ.

Σπάμε τη σιωπή.

Υψώνουμε το ανάστημά μας ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Μια μικρού μήκους ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Συμμετέχουν οι Τάσος Νούσιας, Τιτίκα Σαριγκούλη,

  http://www.actionaid.gr/

 

Οι μαθητές της  ΣΤ΄ τάξης στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Προγράμματος “Ημέρα Ολυμπιακής Παιδείας”,συμμετείχαν με τα καραβάκια τους  στην κατασκευή του γιγάντιου χάρτινου περιστέριου της ειρήνης που κατέλαβε έκταση 3.000 τετραγωνικών μέτρων και μια θέση στα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες για την κατασκευή του μεγαλύτερου χάρτινου περιστεριού.

Περίπου 280.000 χάρτινα καραβάκια μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα συνέθεσαν ένα γιγάντιο περιστέρι της ειρήνης

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 45.000 μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας, οι οποίοι δημιούργησαν τα καραβάκια από χαρτί Α4 και στη συνέχεια τα τοποθέτησαν το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας το χάρτινο περιστέρι. Στόχος της  δράσης ήταν να διδάξει στους μαθητές τις ολυμπιακές αξίες, μέσα από τη συμμετοχή.

O

O

O

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου κυκλοφοριακής αγωγής, ”Ο φίλος μου ο Ποδηλατάκιας” στο αμφιφέατρο του υπουργείο Μεταφορών.

Κείμενο:Κατερίνα Βαιμάκη-μουσική Αντώνης Καρατζίκης.αφήγηση: Πατρίκιος Κωστής,Ερμόλαος Ματθαίου,Βάσια Ζαχαροπούλου-διευθυνση ορχήστρας:Αντώνης Καρατζίκης

 

 

Κεντρικός ήρωας του  βιβλίου είναι ο «Ποδηλατάκιας» που με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τους βασικούς κανόνες της ασφαλούς και υπεύθυνης οδήγησης κατά τη διάρκεια της βόλτας τους με το ποδήλατο. Έτσι, λοιπόν, η ιστορία του βιβλίου είναι «οι περιπέτειες του Κωστάκη και του μαγικού ποδηλάτου που το έλεγαν Ποδηλατάκια. Ο Ποδηλατάκιας έμαθε στον Κωστάκη τι πρέπει να προσέχει αυτός και οι φίλοι του όταν κάνουν ποδήλατο. Κυρίως, όμως, τι πρέπει να αποφεύγουν για να μην κινδυνεύει η ζωή και η υγεία τους».

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ   Ο φίλος μου ο ποδηλατάκιας

Βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες μακριά από την έναρξη της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης της action aid  για την Εκπαίδευση στην οποία συμμετέχει και το σχολείο μας !

Μπορείτε κι εσείς να γίνετε μέρος μια παγκόσμιας προσπάθειας αφιερώνοντας λίγο χρόνο  και να προχωρήσετε άμεσα στη δράση: τη δημιουργία των χάρτινων αλυσίδων.

Εδώ μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό που θα σας βοηθήσει  να προετοιμάσετε και να οργανώσετε τις δράσεις σας:

Εκπαιδευτικό Πακέτο που στάλθηκε στα σχολεία
Οδηγός δραστηριοτήτων και “χάρτινοι φίλοι”
Κάρτες ιστοριών
Αφίσα
Παρουσίαση PowerPoint

 

 DSC00631O αγγλικός θίασος English Theatre Club  μια ομάδα που βασίζεται στο διαδραστικό θέατρο( interactive theatre) και ανεβάζει παραστάσεις στα αγγλικά, παρουσίασε  στους μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης των 93-95 Δημοτικών Σχολείων την παράσταση : Sherlock Holmes is back! .

Μια παρωδία του θρυλικού Sherlock Holmes  προσαρμοσμένη στις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Πριν από την παράσταση, οι μαθητές ενημερώθηκαν για το θέμα της παράστασης από τη δασκάλα των Αγγλικών  Πασχαλίδη Τόνια , δούλεψαν το σχετικό λεξιλόγιο που θα τους βοηθούσε να  παρακολουθήσουν  την παράσταση και τους δόθηκε  μια άσκηση πολλαπλής επιλογής σχετική με τους ήρωες του έργου(Sherlock Holmes and Doctor Watson), τον συγγραφέα(Sir Arthur Conan Doyle) και την εποχή(Victorian England).

Οι μαθητές αποτύπωσαν  σε σκίτσα τον ήρωα Σέρλοκ Χολμς και στιγμές εξιχνίασης κάποιου εγκλήματος!! Η μαθήτρια της Ε΄ τάξης, Σάρα Μούτσι, συνέλαβε την ιδέα για την αφίσα της παράστασης, την οποία ολοκλήρωσε η κυρία Τόνια. Τέλος, τα σκίτσα και οι ζωγραφιές ανήκουν κυρίως σε μαθητές της Ε΄τάξης και σε κάποια παιδιά της ΣΤ΄ τάξης που συμμετείχαν με όλη τους την καρδιά.

Η παράσταση ήταν εξαιρετική, εκπαιδευτικοί και παιδιά ενθουσιάστηκαν, συμμετείχαν στην παράσταση και πέρασαν υπέροχα.

Πάντα τέτοια!

Συγχαρητήρια στις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς της Αγγλικής γλώσσας Πασχαλίδη Αντωνία ,Καρακάση Χρύσα

ΔΕΙΤΕ  ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014, Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΙΧΕ ΔΩΡΕΑΝ ΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

O

 

 

 
O

 

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΨΟΓΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

 

 

 

 


Η εκπαιδευτική βαλίτσα “2Π”, “ταξιδεύει” στα δημοτικά σχολεία και φέρνει σε επαφή τους μαθητές με χώρες μακρινές και μαρτυρίες από τους κατοίκους τους, μέσα από εκπαιδευτικό υλικό όπως: αντικείμενα, φακέλους με εγχειρίδια για τον εκπαιδευτικό και τους μαθητές, φωτογραφίες, χάρτες κτλ.

Κινητήρια μοχλός των δραστηριοτήτων είναι μία κούκλα που αντιπροσωπεύει τον Πολίτη του Κόσμου, η οποία αναδιπλώνεται και στέκεται στην τάξη. Ο ανήσυχος αυτός ταξιδευτής έχει επισκεφθεί πολλά μέρη του κόσμου, έχει ερευνήσει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων εκεί και φέρνει στη σχολική τάξη τις εντυπώσεις του και τις ιστορίες των ανθρώπων που γνώρισε. Μέσα λοιπόν από τις εμπειρίες του,  πραγματοποιούνται οι προτεινόμενες δραστηριότητες.

 

Βασικοί στόχοι της εκπαιδευτικής βαλίτσας:

 • Η καλλιέργεια της συνείδησης του ενεργού πολίτη σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο
 • Η ευαισθητοποίηση γύρω από τα παγκόσμια ζητήματα και την αλληλεξάρτηση μεταξύ τους

Βασικές έννοιες-θεματικές που θα προσεγγίζονται στις δραστηριότητες:

 • Ανθρώπινα δικαιώματα
 • Φτώχεια
 • Ανισότητα
 • Περιβάλλον/Κλιματικές αλλαγές
 • Βιώσιμη Ανάπτυξη
 • Καταναλωτισμός

Οι δραστηριότητες της βαλίτσας απευθύνονται κυρίως σε παιδιά Γ΄-ΣΤ΄Δημοτικού. Με κατάλληλη προσαρμογή από τον εκπαιδευτικό, μπορεί να εφαρμοστεί και σε Β’ Δημοτικού.

Πώς μπορεί ο 2Π να επισκεφθεί το σχολείο σας;

Εάν ενδιαφέρεστε να δανειστείτε μια εκπαιδευτική βαλίτσα συμπληρώστε τη φόρμα παραγγελίας που θα βρείτε εδώ και στείλτε την ηλεκτρονικά (education.hellas@actionaid.org) ή με fax (210-9212376)

Η κάθε δανειστική περίοδος είναι 2 εβδομάδες.

Τα μακρινά ταξίδια του 2Π

 

Ο 2Π είναι ένας Πολίτης του Κόσμου. Μέσα από τα ταξίδια του σε 5 χώρες του κόσμου μοιράζεται με τα παιδιά τις εμπειρίες και τις εικόνες που μάζεψε καθώς και τους προβληματισμούς του σχετικά με κάποια από τα παγκόσμια ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα ξεδιπλώνει τα χαρακτηριστικά του Ενεργού Πολίτη, ευαισθητοποιώντας τα παιδιά να δράσουν για έναν κόσμο πιο δίκαιο.
Σε ποιους απευθύνεται: Σε παιδιά 8-12 χρόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
Πιο συγκεκριμένα το animation μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις δραστηριότητες της εκπαιδευτικής βαλίτσας 2Π, ή και ανεξάρτητα, ενσωματωμένο σε project που πραγματοποιούν εκπαιδευτικοί με την ευρύτερη θεματική του Ενεργού Πολίτη.Αυτό το υλικό έχει παραχθεί με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα περιεχόμενα αυτής της έκδοσης αποτελούν αποκλειστική ευθύνη της ActionAid Ελλάς και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Κάνε 1 Κίνηση!

Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ

Άκουσε,δες ,πες μια ιστορία για την διαφορετικότητα και την αποδοχή του άλλου,…

Παιδαγωγικά εναύσματα

ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

 newlogo

Ενάντια στο ρατσισμό, τις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον κοινωνικό αποκλεισμό

 

 

ΤΙ:  Ζωντανή Βιβλιοθήκη, μια βιωματική δράση για την προώθηση ενός πολιτισμού πολυμορφίας, ενάντια στις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη προτείνει την ανθρώπινη επαφή ως το καλύτερο αντίδοτο στις διακρίσεις, και μια φιλική κουβέντα πρόσωπο με πρόσωπο με τα Ζωντανά Βιβλία (με ανθρώπους δηλαδή που αφηγούνται πώς έχουν δεχτεί το ρατσισμό μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα) ως το απλούστερο εργαλείο για την κατανόηση του άλλου και την αντιμετώπιση της άγνοιας που γεννά προκαταλήψεις.

 

ΠΟΥ:  76ο και 138ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, Κυκλώπων 6, στα Πετράλωνα (δίπλα στο σταθμό ΗΣΑΠ Πετράλωνα, έξοδος προς Άνω Πετράλωνα)

 

ΠΟΤΕ:  Κυριακή 30 Μαρτίου, τα Ζωντανά Βιβλία θα είναι εκεί από ώρα 12:00 – 17:00, διαθέσιμα για να περάσετε κάποια στιγμή και να τα διαβάσετε.

 

Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑΣ:  Να επιστρέψετε το Ζωντανό Βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανειστήκατε. Δεν επιτρέπεται να προκαλέσετε ζημιά σε ένα Ζωντανό Βιβλίο, να του τσαλακώσετε τις σελίδες ή να θίξετε την αξιοπρέπειά του/της με οποιονδήποτε τρόπο.

 

ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;   Η εκδήλωση απευθύνεται σε κοινό ενηλίκων (εκπαιδευτικούς, γονείς, κατοίκους…)

Ωστόσο από τις 12:00 μέχρι τις 14:00, θα παρουσιαστεί από το Κουκλοθέατρο Καραμπόλα η διαδραστική παράσταση, για μικρούς και μεγάλους, «Ο Ήλιος και ο ποντικός» βασισμένη σ’ ένα λαϊκό παραμύθι.

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργικής φύλαξης των παιδιών των αναγνωστών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη.

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:  Τα 76ο και 138ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, η Ένωση Γονέων της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας, ο Σχολικός Σύμβουλος της 10ης περιφέρειας και (φυσικά) η Ζωντανή Βιβλιοθήκη.

 

 

ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: 

ΑΦΗΓΟΥΜΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ

Mε αφορμή το βιβλίο το ταξίδι του Φερεϋντούν δημιουργήσαμε  μια διαδραστική αφίσα  στο glogsteredu και σας προσκαλούμε να  ακολουθήσετε μαζί μας  τα ίχνη της  προσφυγιάς ……..

2ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Οι  μαθητές  της Δευτέρας τάξης του σχολείου μας  επισκέφτηκαν τον πνευματικό χώρο του δήμου Αθηναίων στο Γκύζη για να παρακολουθήσουν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Το δέντρο και το δάσος”.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος,η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και η ανάπτυξη φιλικότερων προς το περιβάλλον συμπεριφορών για μια πόλη πιο πράσινη και πιο καθαρή.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και μέσα από τους ήχους , τη ζωγραφική και το θεατρικό παιχνίδι , μεταφέρθηκαν νοερά στο δάσος. Συνέθεσαν τις δικές τους μελωδίες στους κορμούς των δέντρων,με το σώμα τους μιμήθηκαν τα δέντρα και τη ζωή στο δάσος και τέλος μέσα από μια ομαδική εργασία έφτιαξαν το δάσος που ονειρεύονται , γεμάτο καταπράσινα δέντρα και χαρούμενα ζώα.

Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για τα παιδιά.

 

 αρχείο λήψης

ΚΛΙΚ ΕΔΩ 

Κηπουροί εν δράσει

Στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου οι μαθητές  της Στ΄Τάξης του 93ου και 95ου Δ.Σ.Αθηνών με θεατρικά δρώμενα ,τραγούδια και εικόνες ανακάλεσαν  τις ιστορικές μνήμες του αγώνα του 1821 . Μπράβο στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την όμορφη γιορτή που μας παρουσίασαν! DSC00621

DSC00617

 

Οι μαθητές μας από την  Στ1 Τάξης με την εκπαιδευτικό  Ε.Ζυγούρη, στην παρέλαση..

 

 

IMG_8550IMG_8547IMG_8545

 

και στην αυλή του σχολείου  με τη σημαία μας!

 

11 16


 

 

 

 

Μπράβο παιδιά !

 

DSC02108

Οι μαθητές της Τ.Ε σε συνέχεια του  εκπαιδευτικού τους προγράμματος  για τη  ΘΑΛΑΣΣΑ , ασχολήθηκαν με τα θαλάσσια ζώα προς εξαφάνιση  και τους τρόπους που  κι εκείνοι με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην προστασία τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 

 

 

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στόχος προγράμματος: Η κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση των μαθητών μέσω βιωματικών διαδραστικών τεχνικών μάθησης.


DSCN1436 (1) DSCN1449 DSCN1450

 

Οι μαθητές του Ολοήμερου  με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Κατερίνα Κρίκου στα πλαίσια του εκπαιδευτικού τους προγράμματος με θέμα την  κυκλοφοριακή αγωγή συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο που διοργάνωσε το Γραφείο Αγωγής Υγείας Π.Ε Α΄ΑΘΗΝΑΣ  και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.Α.Σ.) «Πάνος Μυλωνάς».

 

Η εκπαιδευτική αυτή δράση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του σχολείου για μία διδακτική ώρα ανά τμήμα.

 

Τα παιδιά μέσα από διάφορες δραστηριότητες ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα που αφορούν την ασφαλή κίνηση των πεζών και τη σωστή οδική συμπεριφορά.
Στην αρχή αντάλλαξαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με το θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής.
Ο εκπαιδευτής του προγράμματος με μία εικονική αναπαράσταση μίας πόλης βοήθησε τους μαθητές να εξασκηθούν σε βασικές δεξιότητες  ως πεζοί.
 Είχαν την ευκαιρία να μάθουν με βιωματικό τρόπο πως διασχίζουμε ένα δρόμο χρησιμοποιώντας τις διαβάσεις πεζών αλλά και να διακρίνουν την πιο ασφαλή διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα.
Στην τελευταία δραστηριότητα γνώρισαν και εξοικειώθηκαν με τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, τους φωτεινούς σηματοδότες και τις κατηγορίες πινακίδων.
Εντόπισαν τους κινδύνους που διατρέχουν από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, μηχανών και μέσων μαζικής μεταφοράς.

 

 Με το πρόγραμμα αυτό, συνειδητοποίησαν ότι η γνώση και η πιστή εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) συμβάλλει στην απόκτηση κυκλοφοριακής συνείδησης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

 

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (K.O.K.)

 

 

Με μεγάλη χαρά παραλάβαμε στην τάξη μας και αξιοποιήσαμε δημιουργικά τα βιβλία σε ρόδες με θέμα “Οι φίλοι μου κι εγώ”.

 

“Ο θεματικός σάκος ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ έχει ειδικό στόχο να απλώσει το χέρι στα παιδιά, που είναι  τα πιο ευάλωτα στα αναπάντητα ερωτηματικά και τους φόβους από τις δυσκολίες της ζωής.

Στα βιβλία της ενότητας τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι μέσα από μια ιστορία, ένα παραμύθι μπορούν να εκφράσουν θέσεις, απόψεις, γνώμες και συναισθήματα.

Ο ήρωας ή η ηρωίδα της κάθε ιστορίας έχει προβλήματα που πονάνε και δεν συζητιούνται εύκολα: φτώχεια, ορφάνια, αρρώστια, απώλεια, θάνατος,  πόλεμος,  μετανάστευση,  μοναξιά. Δείχνει όμως πώς λες τον πόνο σου και πώς ακούς τον πόνο του άλλου, δείχνει δηλαδή πώς ωριμάζει ο άνθρωπος μέσα από τις δυσκολίες της ζωής.

Γι” αυτά λοιπόν, τα δύσκολα, θα μιλήσουμε με  τα παιδιά, στη ζεστασιά της  ομάδας. Ο σάκος αυτός έγινε για να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν  τα συναισθήματά τους μέσα στην ασφάλεια που προσφέρει μια κοινότητα αναγνωστών”

 

Η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν μεγάλος.

Τα βιβλία που περιείχε ο σάκος μας βοήθησαν πολύ στο πρόγραμμα Σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιείται φέτος στην τάξη μας με θέμα “Ο κόσμος μας ένα πολύχρωμο παζλ-Εγώ, εσύ ίδιοι και διαφορετικοί”.
Εντάξαμε τη διαδικασία δανεισμού των βιβλίων στο πρόγραμμά μας, συζητήσαμε μέσα στην τάξη για αυτά που μας άρεσαν , που μας προβλημάτισαν και τέλος οι μαθητές αντάλλαξαν τις απόψεις τους και αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους κρατώντας ημερολόγιο.

OΚάποια από τα βιβλία που τους άρεσαν ιδιαίτερα όπως για παράδειγμα “Ο κόσμος με τους παράξενους ανθρώπους”  του Νικόλα Ανδρικόπουλου, διαβάστηκαν μεγαλόφωνα στην τάξη και στη συνέχεια οι μαθητές προσπάθησαν να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες για τη διαφορετικότητα και να εκφράσουν την ιστορία με δικά τους λόγια.

Πέρα όμως από το πρόγραμμά μας ο σάκος μας έδωσε την αφορμή να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαδικασία του δανεισμού και να φτιάξουν τους δικούς τους  κανόνες για τον τρόπο που “συμπεριφερόμαστε” σε ένα  βιβλίο που δεν ανήκει σε εμάς.


Επιπλέον είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην τάξη μας τη συγγραφέα κ. Λίλα Πατρόκλου , η οποία με το δικό της παραστατικό τρόπο διάβασε στα παιδιά ένα από τα βιβλία του σάκου “Οι φίλοι μου κι εγώ”(που εκείνη δημιούργησε) το βιβλίο “Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι” της  Marjane Satrapi  

Η συγγραφέας τους διάβασε με το μοναδικό παραστατικό της τρόπο την ιστορία  και τους  παροτρύνε να καταθέσουν τους φόβους τους  ,συζήτησε μαζί τους πως να διαχειρίζονται τις φοβίες τους   και στη συνέχεια τους παρότρυνε να αποτυπώσουν στο χαρτί με τα χρώματά τους την ιστορία.Για το τέλος κράτησε την πιο ευχάριστη εμπειρία για τα παιδιά το θεατρικό παιχνίδι. Η κ. Πατρόκλου δραματοποίησε την ιστορία και μοιράζοντας ρόλους στα παιδιά  κατάφερε να κάνει “τους φόβους τους παιχνίδι“.

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

 

 

Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι Μη μ’ ενοχλείτε!

Κάθε βράδυ τρία απαίσια τερατάκια δεν αφήνουν τη Μαρία να κοιμηθεί.

Άραγε φοβούνται το φως;

Η Μαρία αποφασίζει να φέρει το φεγγάρι στο δωμάτιό της…

Ένα παραμύθι για μικρά παιδιά που διαχειρίζεται το φόβο με τον γνωστό ανατρεπτικό τρόπο της Marjane Satrapi. 

Marjane Satrapi , Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός, Μετάφραση:  Τώνια Νενοπούλου

 

 

Τα βιβλία σε ρόδες στην τάξη μας ήταν σίγουρα μια πολύ ωραία εμπειρία , που δημιούργησε στους μαθητές την προσμονή για έναν επόμενο σάκο στο μέλλον.

Δώρα Μαχαίρα εκπαιδευτικός της Β2τάξης

 6 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Δείτε παρακάτω το βίντεο της ευρωπαικής  καμπάνιας κατά του εκφοβισμού.

Επισκεφτείτε ακόμη την ιστοσελίδα της καμπάνιας (http://www.antibullying.eu/el)  και υπογράψτε με τους μαθητές σας για την καθιέρωση Πανευρωπαϊκής Μέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.
(http://www.antibullying.eu/node/34)

 

 

Σε αυτήν τη διεύθυνση http://www.tabby.eu/ μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό ενώ υπάρχει και ένα ενδιαφέρον ερωτηματολόγιο που μπορούν να συμπληρώσουν οι μαθητές.

Ακόμη πολύ χρηστικά είναι τα βιντεάκια για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

 

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στο σχολείο μας  τονκ..Cliff Parry, Academic Manager  του Βρετανικού Συμβουλίου  και την Ολυμπιονίκη μας  Βιργινία  Κραβαριώτη  οι οποίοι πραγματοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σέβομαι τη διαφορετικότητα με τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.

Το πρόγραμμα αφορά τον σχολικό εκφοβισμό και την επίλυση διαφορών και φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά στους τρόπους αποφυγής τέτοιων συμπεριφορών, μέσω της εφαρμογής των Ολυμπιακών αξιών και των ιδεωδών της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην καθημερινή μας ζωή. Οι πυλώνες του προγράμματος είναι οι Ολυμπιακές αξίες:

 • Χαρά της προσπάθειας
 • Ευ αγωνίζεσθαι
 • Σεβασμός
 • Αναζήτηση της Αριστείας
 • Ισορροπία μεταξύ σώματος, θέλησης και πνεύματος

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 10 – 15 ετών και είναι οργανωμένο σε 4 θεματικές περιοχές, που αντικαπτρίζουν τα ιδανικά της Ολυμπιακής Εκεχειρίας:

 1. Αναγνώριση της διαφορετικότητας
 2. Ισότητα ευκαιριών
 3. Κοινωνική ένταξη
 4. Επίλυση διαφορών

 

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και περιλαμβάνει σεμινάρια σε σχολεία, που έχουν σχεδιαστεί από ειδικούς εκπαιδευτές του Βρετανικού Συμβουλίου, με τη χρήση σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων και δραστηριοτήτων, που στοχεύουν στη διαδραστική συμμετοχή των μαθητών, ενώ συμμετέχουν μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Τα σεμινάρια διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα.

 

 

 

 

Το  πρόγραμμα βασίστηκε  στο βιβλίο του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας “Σέβομαι τη διαφορετικότητα” το οποίο μοιράστηκε στους μαθητές

http://respect-diversity.org/images/%CE%A3%CE%95%CE%92%CE%9F%CE%9C%CE%91%CE%99-%CE%A4%CE%97-%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%95%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91.pdf

Η προσέγγιση ήταν μια μικτή εμπειρία μάθησης, με την καθοδήγηση του κ. Cliff  Parry  και τη συμμετοχή της  Βιργινίας Κραβαριώτη  της χάλκινης  Ολυμπιονίκης μας στην  ιστιοπλοΐα, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου  το 2008  .

Το πρόγραμμα ξεκίνησε δίνοντας  έμφαση  σε ένα ποίημα, που βρίσκεται στη σελίδα 20 του βιβλίου (σιωπηρή ανάγνωση από τα παιδιά) και με αφορμή  ένα  κοχύλι της θάλασσας   μέσω της αλληγορίας τα παιδιά  διαχειρίστηκαν θέματα διαφορών, ευκαιριών, ένταξης και συγκρούσεων.

 

 

 

                                                                                                              Κοχύλι, κοχυλάκι μου!

Οστρακοειδές το χαρακτηρίζουμε,
κοχύλι το φωνάζουμε.
Δεν νομίζω να το πειράζουμε
με τον τρόπο που το ονομάζουμε!

Με μένα καμιά σχέση δεν έχει.
Ούτε χέρια και πόδια έχει,
γι’ αυτό δεν μπορεί να τρέχει.
Μύτη από πουθενά δεν εξέχει,
αλλ’ ούτε που το προσέχει!
Δεν το θεωρεί φοβερό.
Μπορεί γι’ αυτό να είναι χοντρό.

Αλλά μόνο επειδή είναι διαφορετικό
δεν σημαίνει ότι θέλει να είναι μοναχό.
Να παίξουμε όλοι μαζί μπορούμε,
το κέφι μας να βρούμε

Με τρόπο παραστατικό και λόγο γεμάτο ευφάνταστες εικόνες, ο κ. Cliff  Parry  παρέσυρε τα παιδιά σε έναν κόσμο θαλάσσιο και τους έκανε να νιώσουν πρωταγωνιστές της μικρής αυτής ιστορίας που υμνεί το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Θαλάσσια όντα διαφορετικά  στο  χρώμα και τη μορφή  (οι εκπαιδευτικοί υποδύονταν τρια θαλάσσια όντα κρατώντας στα χέρια τους την εικόνα τους)   που δήλωναν όμως  πως δεν θέλουν να είναι μόνα τους λόγω της διαφορετικότητας τους . Έχουν την ανάγκη της παρέας, της συντροφικότητας και του παιχνιδιού. Ένας τεράστιος καρχαρίας  που καμαρώνει για το λευκό του χρώμα καιτη δύναμη του, μπορεί και τα εκφοβίζει ! Εκείνα όμως ενωμένα μπορούν να τον αντιμετωπίσουν ζητώντας και βοήθεια από άλλους!

Το μήνυμα ΜΙΛΑ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΟΤΑΝ ΣΕ ΕΚΦΟΒΙΖΟΥΝ  περνάει  στα παιδιά και τα καλεί να το κάνουν όταν εκφοβίζονται!

Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος  εμπλούτισε  με  διαφορετική ματιά η Ολυμπιονίκης μας Βιργινία  Κραβαριώτη

Με αφορμή μία πολύ γλυκιά και προσωπική ιστορία δυο ανθρώπων για την Ολυμπιακή Εκεχειρία,
η οποία συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, και βρίσκεται στη σελίδα 45 του βιβλίου(σιωπηρή ανάγνωση )

 “Ήταν μία εποχή που υπήρχε πολύς ρατσισμός ανάμεσα στους διαφόρους λαούς.

O Τζέσι Όουενς,ένας Αφροαμερικάνος αθλητής, ένιωθε πολύ άβολα στο στάδιο.

Λόγω του άγχους του δεν μπορούσε να αποδώσει καλά στο άλμα εις μήκος. Στην τρίτη και τελευταία του ευκαιρία ένιωσε ξαφνικά ένα χέρι στον ώμο του

 Όταν γύρισε είδε τον Γερμανό αθλητή Λουτς Λονγκ.

O Λονγκ τον κοίταξε, του χαμογέλασε και του έδωσε μερικές συμβουλές για το άλμα του.

Με το κουράγιο που του έδωσε, ο Όουενς κατάφερε ένα καταπληκτικό άλμα και κέρδισε την πρώτη θέση.

Ο Λονγκ χαμογελαστός κέρδισε τη δεύτερη θέση!

Οι δύο αθλητές έμειναν φίλοι για όλη τους τη ζωή και μας χάρισαν μία αληθινή ιστορία που θαυμάζουμε ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά.”

 

συζήτησε με τα παιδιά

πώς μπορεί να βοηθήσει ο Αθλητισμός στο να ξεπεράσουμε  τις διαφορές μας,

για το μήνυμα των Ολυμπιακών αγώνων 

Αθλητές από περίπου 200 χώρες συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Άνθρωποι, οι οποίοι σε κανονικές συνθήκες δεν θα συναντιόνταν ποτέ,
γνωρίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μπορεί να προέρχονται από εχθρικές χώρες, αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες
γνωρίζονται, γίνονται φίλοι, μιλάνε και ξεχνάνε το μίσος. Τι καλύτερο θα
μπορούσε να υπάρξει από το να αντικαταστήσεις το μίσος με την Ειρήνη και
τον Αθλητισμό! Στη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του Κόσμου όλοι γίνονται μια
παρέα, γνωρίζουν καινούργιο κόσμο και άλλους πολιτισμούς.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους της Γης. Δεν έχει
σημασία εάν είσαι άντρας ή γυναίκα, σε ποια θρησκεία πιστεύεις, από ποια χώρα
κατάγεσαι, εάν είσαι πλούσιος ή φτωχός ή ποιο χρώμα έχει το δέρμα σου.

Όλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα να συμμετέχουν.”

για το συμβολισμό της Ολυμπιακής φλόγας

“Η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει τη ζωή και μεταφέρει το μήνυμα της Ειρήνης
και της Φιλίας.
Η είσοδος της Φλόγας στο Ολυμπιακό Στάδιο είναι μία από τις πιο σημαντικές
στιγμές της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο τελευταίος δρομέας,
που την μεταφέρει, ανάβει τη δάδα στην οποία θα καίει η Φλόγα σ’ όλη
τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.”

αλλά έδωσε και την ευκαιρία στα παιδιά να τις κάνουν προσωπικές ερωτήσεις για τη ζωή της και τον αθλητισμό, τις εμπειρίες της και τα όνειρά της.

Ευχαριστούμε πολύ τον Cliff Parry  και  τη  Βιργινία  Κραβαριώτη για τη μοναδική εμπειρία που μας προσέφεραν και την κ. Κ. Γιακουμάκη για την ευκαιρία που μας έδωσε!

 ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Σερπαντίνες,κομφετί , μασκαράδες ,μάσκες χρώματα γέλια και μουσική ήταν το σκηνικό του αποχαιρετισμού και της φετινής αποκριάς στο  σχολείο μας.

Μαθητές και  εκπαιδευτικοί από το 93ο και το 95ο Δ.Σ τραγουδήσαμε χορέψαμε και αφήσαμε τη μουσική και το χορό να μας παρασύρει!

Και του χρόνου! Καλή σαρακοστή!

O O O O

Οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης στο πλαίσιο του διαθεματικού περιβαλλοντικού τους προγράμματος για τη θάλασσα πραγματοποίησαν δυο  επίσκεψεις:

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

α)στο πλωτό μουσείο Αβέρωφ (Διαθεματική προσέγγιση με την Ιστορία)

Κάνοντας στάση στη νεότερη ιστορία  και ιδιαίτερα στον α΄παγκόσμιο πόλεμο με αφορμή την ύλη τους  από την ιστορία , ενημερώθηκαν για  τη συμβολή της  Θάλασσας στην   οικονομική ζωή των ανθρώπων,  τη διεύρυνση της  σχέσης του ανθρώπου με το θαλάσσιο περιβάλλον στη σημερινή εποχή αλλά και στο ιστορικό παρελθόν,τη Ναυσιπλοΐα, τις μεταφορές- εμπόριο και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν η ναυσιπλοΐα στην ανάπτυξη του εμπορίου της υπόδουλης Ελλάδας, στην απελευθέρωσή της και στην οικονομική της ανάπτυξη στα κατοπινά χρόνια.

Παράλληλα ως υποστηρικτικό υλικό της δραστηριότητας  από τη βαλίτσα βιβλία σε ρόδες με θέμα τη θάλασσαπου είχαν φιλοξενήσει τα παιδιά χρησιμοποιήθηκε το βιβλίο Καθημερινές ιστορίες για καράβια  από τη βαλίτσα βιβλία σε  ρόδες που είχαν φιλοξενήσει τα παιδιά

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΑΒΙΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΑΒΙΑ,Βασίλης Ν. Κρεμμυδάς,Καλειδοσκόπιo

 Λίγο πριν… λίγο μετά το 1821 Μια εποχή ζωντανεύει! Καραβοκύρηδες και κουρσάροι, έμποροι και αγωνιστές, άνθρωποι καθημερινοί, μας αφηγούνται τις ιστορίες τους και μας ταξιδεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο στα ύστερα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στα πρώτα του ελληνικού κράτους.
β) στη  έκθεση της HELMEPA στο κτήριο της Εταιρείας-Μέλους Ceres στην Ακτή Μιαούλη 69 στον Πειραιά
Oι μαθητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση και ενημερώθηκαν για τις θαλάσσιες μεταφορές ,για τους κινδύνους που απειλούν τη θάλασσα, για τα θαλάσσια ζ’ώα προς εξαφάνιση πήραν γνώσεις  μέσω   διαδραστικών παιχνιδιών και προβληματίστηκαν  για το πόσο διάστημα χρειάζεται να αποσυντεθούν   τα σκουπίδια που τόσο συχνά πετιούνται στις θάλασσες  από τα πλοία αλλά δυστυχώς πολλές φορές και από τους ανθρώπους!
Παράλληλα ως υποστηρικτικό υλικό της δραστηριότητας  από τη βαλίτσα βιβλία σε ρόδες με θέμα τη θάλασσα χρησιμοποιήθηκαν  τα βιβλία

ΑΙΓΑΙΟ978-960-6691-05-8.jpg

ΒΡΕΤΤΑ ΣΑΝΤΡΑ

Εκδόσεις: ΠΟΤΑΜΟΣ

 

978-960-7846-31-0.jpg

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

MEDASSET

Εικονογράφηση: ΒΟΚΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Εκδόσεις: ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ

978-960-375-776-4.jpg

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

ΒΑΣΑΛΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΦΛΟΓΑΪΤΗ ΕΥΓΕΝΙΑ

Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

978-960-368-008-6.jpg

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

VALERIE TRACQUI, FRANCOISE CLARO

Μετραφρασμένο από: ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ

Εικονογράφηση: HEINRICH CHRISTIAN, PASCAL ROBIN, APPELL-MERTINY HELENE

Εκδόσεις: ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Με ευχές για ένα  πολύχρωμο  τριήμερο, ένα αφιέρωμα στους χαρταετούς

«Είδες ποτέ σου πολιτεία να σηκώνεται ψηλά; Δεμένη από χιλιάδες σπάγγοι ν’ ανεβαίνει στα ουράνια; Ε, λοιπόν, ούτε είδες ούτε θα ματαδείς ένα τέτοιο θάμα. Αρχινούσανε την Καθαρή Δευτέρα -είτανε αντέτι- και συνέχεια την κάθε Κυριακή και σκόλη, ώσαμε των Βαγιών. Από του Χατζηφράγκου τ’ Αλάνι κι από το κάθε δώμα κι από τον κάθε ταρλά του κάθε μαχαλά της πολιτείας, αμολάρανε τσερκένια. Πήχτρα ο ουρανός. Τόσο, που δε βρίσκανε θέση τα πουλιά. […] Ολάκερη τη Μεγάλη Σαρακοστή, κάθε Κυριακή και σκόλη, η πολιτεία ταξίδευε στον ουρανό. Ανέβαινε στα ουράνια και τη βλόγαγε ο Θεός. Δε χώραγε το μυαλό σου πώς μπόραγε να μείνει κολλημένη χάμω στη γης, ύστερ’ από τόσο τράβηγμα στα ύψη. Και όπως κοιτάγαμε όλο ψηλά, τα μάτια μας γεμίζανε ουρανό, ανασαίναμε ουρανό, φαρδαίνανε τα στέρνα μας και κάναμε παρέα με αγγέλοι. Ίδια αγγέλοι κι αρχαγγέλοι κορονίζανε ψηλά. Θα που πεις, κι εδώ, την Καθαρή Δευτέρα, βγαίνουνε κάπου εδώ γύρω κι αμολάρουνε τσερκένια. Είδες όμως ποτέ σου τούτη την πολιτεία ν’ αρμενίζει στα ουράνια; Όχι. Εκεί, ούλα είταν λογαριασμένα με νου και γνώση, το κάθε σοκάκι δεμένο με τον ουρανό. Και χρειαζότανε μεγάλη μαστοριά και τέχνη για ν’ αμολάρεις το τσερκένι σου.»,
  (Κοσμάς Πολίτης, Στου Χατζηφράγκου, Εστία).
Πηγή
Πόπη Κύρδη

 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ Π.Ε  Α΄ΑΘΗΝΑΣ

   Στα πλαίσια του προγράμματος βιβλία σε ρόδες το Τ.Ε. επέλεξε το σάκo «Θάλασσα» με τη σκέψη

ότι ο,τιδήποτε έχει να κάνει με  τη θάλασσα και τα θαυμαστά της πλάσματα είναι προσφιλές στα παιδιά. Και πράγματι έτσι ήταν .                                                                                                     

 Διαλέξαμε μέσα από αρκετά «θαλασσινά» βιβλία που διαβάσαμε

το «Γατοβουτηχτή» της Σοφίας Ζαραμπούκα.

Αφού έγινε η ανάγνωση από τη δασκάλα και έπειτα αποσπασματικά από τα παιδιά,

ακολούθησε νοηματική και γραμματική επεξεργασία του κειμένου.

              Παρατήρησα ότι οι μαθητές ήταν πολύ πρόθυμοι να συμμετέχουν σε όλη αυτή τη διαδικασία

που μας χρειάστηκε περίπου όλη την εβδομάδα

για να την ολοκληρώσουμε.

Επίσης ήταν πολύ ευχάριστο για μένα ότι εμβάθυναν στην ιστορία

και εύκολα αποκωδικοποίησαν τα νοήματα και τα διδάγματα της ιστορίας.

Η εκπαιδευτικός της Τ.Ε  Γ.Γεωργαλή

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

 

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ – Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ -ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ

 ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Ο ΓΑΤΟΒΟΥΤΗΧΤΗΣ-Σοφία Ζαραμπούκα (βασισμένο στην ύλη της γλώσσας της Β Δημοτικού)

 

ΒΗΜΑΤΑ

1η ΗΜΕΡΑ :ΑΝΑΓΝΩΣΗ- ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ-ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΟΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ

1.Ξεφύλλισμα του βιβλίου από τα παιδιά βλέποντας τις εικόνες ,συζητώντας για το περεχόμενό του.

2.Ανάγνωση από το δάσκαλο και απόδοση του νοήματος με ερωτήσεις.

3. Ανάγνωση από τα παιδιά κομμάτι κομμάτι και σχολιασμός εικόνων. Επίσης – κάτι πολύ ευχάριστο-ανάσυρση προσωπικών αναμνήσεων των παιδιών από καλοκαιρινές τους διακοπέςκαι από τη γνωριμία τους με το θαυμαστό στα μάτια τους και όχι μόνο , ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΟΣΜΟ και τα πλάσματά του.

4. Συλλογή «θαλασσινών» λέξεων.

  6.Σχηματισμός προτάσεων , προφορικάκαι έπειτα γραπτά με «θαλασσινές» λέξεις και εκφράσεις.

2η ΗΜΕΡΑ : ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ –ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

 1.Κατηγοριοποίηση και ταξινόμηση  των λέξεων σε ομάδες:

                                   ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ                                                                     ΡΗΜΑΤΑ

                                                                                                                             

ΑΡΣΕΝΙΚΑ         ΘΗΛΥΚΑ      ΟΥΔΕΤΕΡΑ                                                    

              -ης / ες              -η / -ες                   / ια                                                        -ω / μαι

               -ος / οι                                      -ο / α                                                         -εις / -ει

 

γατοβουτηχτ-ής  ψάρι καλαμάρ-ια  βουτά-ω  βάρκ-α 

κολυμπά-ει    βυθ-ός   τσιμπά-ει  οξυγόνο   ουζάκι  μαρίδα  φύκ-ια  κοράλλι  υποβρύχιο

μεγάλ-ο ψάρ-ι

 

2.Επισήμανση και διδασκαλία δίψηφων φωνέντων και σύμφωνων καθώς και συνδυασμών

μπ

ντ

γκ

γγ

τσ

τζ

μπαρμπούνια

δόντια

 

φεγγάρι

τσιμπάει

 

 

 

 

 

 

 

αι

ει

οι

ου

 

 

αχινοί

ουρανός

 

 

 

 

           

 

αυ

ευ

ναύτης

 

 

 

 

 

 

3. Σύνθεση προτάσεων με τις παραπάνω λέξεις και επέκταση προτάσεων με βοηθητικές λέξεις:

πού, πώς,πότε, γιατί , με ποιον , γιατί  

   (O Γατοβουτηχτής βούτηξε στο βυθό με τη μάσκα για να βρει το φίλο του το καλαμάρι.)

4. Διδασκαλία συμφώνων που συγχέουνται εύκολα από τους μικρούς μαθητές:β,δ φ-β ψ-ζ-ξ

Υπαγόρευση  λέξεων που  τα περιέχουν και γράψιμό τους στα τετράδια από τους μαθητές .Ρωτώ ποια λέξη έχει δ απαντούν: το μύδι  ή τι έχει η λέξη βυθός και σηκώνουν καρτελάκια που έχουν ζωγραφισμένα το β και θ  ή  βάζουν στο μαγνητικό πίνακα το καταλληλο σύμφωνο.

3η ΗΜΕΡΑ: ΓΡΑΦΗ ΜΙΚΡΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ –ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

1.Συγκέντρωση των προτάσεων που είχαμε γράψει την προηγούμενη και σύνθεση μικρού κειμένου με  AΡΧΗ-ΜΕΣΗ –ΤΕΛΟΣ.

2.Ζωγραφική θαλασσινών τοπίων από τα παιδιά και απόπειρα κατασκευής ταμπλώ με τις ζωγραφιές και τις εργασίες μας.

 

1

2

3

4

5

6

«…Το βράδυ βγήκε το φεγγάρι

αποκριάτικο

γεμάτο μίσος

το δέσαν και το πέταξαν στη θάλασσα

μαχαιρωμένο.

Μακριά σ’ έν’ άλλο κόσμο γίνηκε αυτή

η αποκριά.»

Το παραπάνω απόσπασμα από το πασίγνωστο ποίημα «Αποκριά» του Μίλτου Σαχτούρη, ίσως δεν είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της Αποκριάς και της κατάστασης που διαμορφώνεται γύρω από τον παραδοσιακό εορτασμό της. Πάραυτα, είναι αυτή η σκοτεινή εικόνα που δίνει στο κείμενό του ο ποιητής, με ένα σχεδόν οξύμωρο τρόπο, που ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τον χαρούμενο και εκτονωτικό ρόλο που θα πρέπει να έχει η Αποκριά μέσα στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους. Μακριά από τον απόηχο του Εμφυλίου πια, ζώντας σαφώς μία ζοφερή περίοδο και σήμερα, οφείλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στην Αποκριά να δράσει ως καταλύτης και να μας βοηθήσει να λειτουργήσουμε αποκομμένοι για λίγο από τα προβλήματα που επιτάσσει ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Συνδεδεμένη όσο λίγα πράγματα με το παρελθόν αυτού του τόπου, ο εορτασμός του Τριωδίου είχε σχεδόν πάντοτε τον ίδιο χαρακτήρα. Τρανά τεκμήρια, αδιάψευστοι μάρτυρες, αυτής της συνεχόμενης πορείας από το χθες στο σήμερα, είναι η ίδια η Τέχνη μέσα από κάθε έκφανσή της. Η Μουσική, η Λογοτεχνία, η Ζωγραφική αποτελούν μόνο ένα μέρος των εκπροσώπων της, που έχουν αποτυπώσει άρτια, την εξέλιξη της Αποκριάς από εποχή σε εποχή. Στο φετινό του αφιέρωμα το DaysofArtinGreece, ξεχώρισε ενδεικτικά μερικές από τις πιο σημαντικές αναφορές της Τέχνης στην Αποκριά και την απαραίτητη προέκτασή της: το Καρναβάλι.

Άρρηκτα συνδεδεμένη με την αλλαγή, την μεταμόρφωση ή ακόμη καλύτερα, την αναγέννηση, η Αποκριά αναπαριστά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το «μεταίχμιο», από το Χειμώνα στην Άνοιξη. Η δειλή ανθοφορία της γης που συντελείται κατά τους τελευταίους χειμερινούς μήνες, οι πρώτες πινελιές πρασίνου που φωτίζουν σταδιακά τον περιβάλλοντα χώρο μας, είναι οι πιο τρανές ενδείξεις ότι κάτι αλλάζει. Αυτήν τη διαδικασία αποτυπώνει με τον πιο συμβολικό τρόπο το «ταξίδι της ζωής» του μεταξοσκώληκα, διαδικασία την οποία μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει από κοντά, στο «Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου –Τα Γνάφαλα». Τα περισσότερα βεβαίως, από τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας ή τα Λαογραφικά Μουσεία που υπάρχουν στην Ελλάδα, έχουν να καταθέσουν δείγματα της μεταμόρφωσης της Φύσης, τα πρώτα ψήγματα της οποίας, καταγράφονται στο τέλος του Χειμώνα.

Οι Αποκριές είναι ίσως η πιο χαρούμενη και ταυτόχρονα ανέμελη γιορτή του χρόνου. Η διάρκειά της δεν είναι μεγάλη, αλλά η ένταση με την οποία δρα στις ζωές των ανθρώπων είναι πρωτοφανής. Μία ανάσα πριν την έναρξη της Σαρακοστής και της τελικής ευθείας για το Πάσχα, οι Αποκριές έπαιζαν πάντοτε τον απόλυτα εκτονωτικό ρόλο, ιδίως για τις παραδοσιακές κοινωνίες του παρελθόντος. Ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο, μέσα στο οποίο αναφέρεται και το κομμάτι του Τριωδίου, είναι το «Λαϊκά Ήθη και Έθιμα της Κρητικής Υπαίθρου» του Μ.Ε. Πριναράκη, που βραβεύτηκε το 2004 από την Ακαδημία Αθηνών. Η εμπεριστατωμένη ιστορική τεκμηρίωση των όσων αναφέρει στο βιβλίο του ο συγγραφέας για την Αποκριά, συναντά την πρωτότυπη αποτύπωση των λεπτομερειών και των βιωματικών μνειών (μπορεί εύκολα να τις διακρίνει κανείς) από τον εορτασμό των Αποκριών. Για την τελευταία Κυριακή των Αποκριών αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τη ν-τελευταία Αποκρέ εγινουντονε στο χωργιό και το τελευταίο αποκριάτικο γλέντι, στο ένα γή και στα δυο από τα μεγάλα ντουκιάνια του χωργιού, με λυράρηδες και λαουτιέρηδες και πολλές φορές και κανείς σαντουριτζής, που τσοι καλούσανε εξεπιτούτου οι μαγαζάτορες. Ούλη ν-τη νύχτα επηγαινόρχουντον οι παρέες κι οι μασκαράδες από το ‘να γλέντι στ’ άλλο κι επίνανε τα κρασοκόρακα τσι πλια φορές ξεροσφύρι…» Και ο Πριναράκης συνεχίζει να περιγράφει τη γιορτή που εκτυλίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με τραγούδια, χορούς και μέθη σε ένα σκηνικό που θυμίζει περισσότερο διονυσιακό τελετουργικό. Από τη κρητική ύπαιθρο μπορούμε να μεταφερθούμε στη Λέσβο και στο Αγιασώτικο καρναβάλι που περιγράφεται γλαφυρά από το συγγραφέα του Παναγιώτη Κουσκουδή. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας έως την απελευθέρωση της Λέσβου (1912) και από την ίδρυση του Αναγνωστηρίου (1952) μέχρι τις αλλαγές που επέφερε η μεταπολεμική περίοδος στο καρναβάλι, αναλύονται όλα με τη δέουσα λεπτομέρεια και την απαραίτητη ερευνητική και βιβλιογραφική αναφορά.

Η ζωγραφική είναι μία ακόμη μορφή τέχνης που έχει αναπαραστήσει το Καρναβάλι ως κοινωνικό και πολιτιστικό δρώμενο μίας περιοχής. Χαρακτηριστική η «Σύνθεση» του Αλέκου Κοντόπουλου, έργο του 1963, που βρίσκεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας. Η κατασκευή μασκών, από μόνη της μπορεί να ενταχθεί στο κλίμα της περιόδου εορτασμού του καρναβαλιού. Η συλλογή μασκών που παρουσίασε πριν από κάποια χρόνια η καλλιτέχνιδα Κατερίνα Σταματάκη στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Από την άλλη, σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι γνωστά τα αποκριάτικα τραγούδια που συνοδεύουν ανά περιοχή το ξέφρενο γλέντι της Τσικονοπέμπτης, της Κυριακής των Αποκρεών και την Καθαρά Δευτέρα. Στη «Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Λίλιαν Βουδούρη», μπορεί να βρει κανείς ένα σημαντικό αριθμό τέτοιων συλλογών όπως τους δίσκους από βινύλιο «Ηπειρώτικη μουσική παράδοση» και «Σκυριανά τραγούδια».

Ίσως το πιο σημαντικό τμήμα του εορτασμού των Αποκρεών όμως, είναι η μεταμόρφωση, η προσποίηση ότι «υπάρχεις» σε κάτι άλλο μέσω της ενδύσεως. Στη λαογραφία συναντάμε αρκετές τέτοιες αναφορές και στους αντίστοιχους χώρους λαογραφικού ενδιαφέροντος μια ποικιλία τέτοιων πληροφοριών δύναται να αποτελέσει έμπνευση ακόμη και στις μέρες μας. Ενδεικτικά, θα αναφερθούμε στο «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας» στην Καστοριά. Αναπαραστάσεις απλών ανθρώπων στις καθημερινές και τις ξεχωριστές στιγμές τους, όπως το γλέντι, την εργασία, αλλά και το γάμο, συνοδεύονται από ένα αξιόλογο αριθμό ανάλογων ενδυμάτων.

Οι Απόκριες από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν συνδεδεμένες με τον εξαγνισμό. Η σφαγή των χοίρων («Ο αποκριάτικος χοίρος» όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Πριναράκη), συμβολίζει αυτήν τη θυσία που έκαναν οι αρχαίοι προς τιμήν των Θεών του Κάτω Κόσμου, ώστε να επιτύχουν την εύνοιά τους. Αυτή η εύνοια, θα δώσει τελικά την ώθηση στην Άνοιξη, να διαδεχθεί το χειμώνα και να ευοδωθούν οι σπορές. Σήμερα, το Καρναβάλι αποτελεί απλά την ευκαιρία για γλέντι και διασκέδαση. Ωστόσο, οι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, είναι τόσο ισχυροί, που κάνουν το «ζητούμενο», κοινό, για όλες τις εποχές και όλους τους ανθρώπους: Το εορτασμό της άφιξης μιας νέας, φερέλπιδος εποχής έναντι ενός παγωμένου και σκοτεινού χειμώνα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΙΚΟΝΑ 1- Σύνθεση. Έργο του Αλέκου Κοντόπουλου. Χρονολογία: 1963. Διαστάσεις: 0,25 Χ 0,20. Υλικό κατασκευής: Μελάνια σε χαρτί.

ΕΙΚΟΝΑ 2- ΠΡΙΝΑΡΑΚΗΣ, Ε., Μ., ΛΑΪΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ-Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, εκδ. ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗΣ, ΑΘΗΝΑ, 2004

ΕΙΚΟΝΑ 3- ΚΟΥΤΣΚΟΥΔΗΣ, Μ., ΤΟ ΑΓΙΑΣΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ. ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, εκδ. ΔΟΥΚΑΣ & ΣΙΑ ΟΒΕΕ, Τ.Α’ (2009) & Τ. Β’ (2011)

ΕΙΚΟΝΑ 4- «Ηπειρώτικη μουσική παράδοση»-«Epirotic musical tradition». Συλλογή Δίσκων Βινυλίου στη «Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Λίλιαν Βουδούρη»

ΕΙΚΟΝΑ 5- «Σκυριανά τραγούδια»-«Songs of Skyros». Συλλογή Δίσκων Βινυλίου στη «Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Λίλιαν Βουδούρη»

ΕΙΚΟΝΑ 6– Μάσκα της Κατερίνας Σταματάκη (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ). Η καλλιτέχνιδα ασχολείται με την κατασκευή χρηστικής μάσκας από δέρμα, πολυεστέρα και γύψο.


Το απόσπασμα είναι από το ποίημα «Αποκριά» του Μ.Σαχτούρη. Από τη συλλογή «Με το πρόσωπο στον τοίχο» που κυκλοφόρησε το 1952.

ΠΡΙΝΑΡΑΚΗΣ, Ε., Μ., ΛΑΪΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ-Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, εκδ. ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗΣ, ΑΘΗΝΑ, 2004, σς 74-82

ΠΗΓΗ DAYSART.GR

 

«Γιατί ένα παιδί από τη μακρινή Περσία να θέλει να φύγει από την πατρίδα του; Πόσο μπορούν οι άνθρωποι ν’ ακούν πάνω από τα κεφάλια τους τρομακτικούς ήχους από αεροπλάνα που σκορπούν το θάνατο με τις δολοφονικές τους βόμβες; Όταν το ταξίδι της φυγής είναι αναπόφευκτο, ποιος έχει το δικαίωμα να ορίζει τα όνειρα και τις επιλογές εκείνου που αναζητεί μιαν άλλη πατρίδα;» την απάντηση με ένα χαρακτηριστικό του ποίημα ο ίδιος ο Φερευντούν Φαριάντ:

«Πατρίδα μου είναι ένας ουρανός
χωρίς διαβατήριο
χωρίς πύλη.
Μπαίνω απ’ τον αέρα!»

 

Ένα νέο βιβλίο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους «Το ταξίδι του Φερεϋντούν», του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, εικονογράφηση Φιρουζέ Αχλαγί, εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο», το οποίο έρχεται να απαντήσει με συμβολισμούς, σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν στην εποχή μας, ιδιαίτερα το ρατσιστικό και το μεταναστευτικό.

 

Βασικό συστατικό στοιχείο της διδακτικής του ωφελιμότητας, είναι η έννοια της αυτοπεποίθησης και της αυτοβεβαίωσης που επιχειρεί ο συγγραφέας να διοχετεύσει στις νεανικές ψυχές. Εκείνο όμως που καθιστά το βιβλίο ξεχωριστό είναι πως η υπόθεση αναφέρεται στον φιλέλληνα Φερεϋντούν Φαριάντ, ο οποίος έζησε στην Ελλάδα, την αγάπησε και ζήτησε να θαφτεί στη χώρα μας όπως και έγινε.

 

 

Ενα μικρό βιβλίο είναι «Το ταξίδι του Φερεϋντούν» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, ένα παραμύθι με τις όμορφες εικόνες της Φιρουζέ Αχλαγί. Είναι ένα ταξίδι ζωής, ένα αφήγημα που θα μπορούσε να διαβάσει ένας παππούς στο εγγόνι του και θα ήταν ένα γλυκόπικρο παραμύθι αν δεν υπήρχε ο καμβάς της αλήθειας.

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, ένας συγγραφέας με βαθιά πνευματικότητα και ουμανιστική προσφορά, μας κάνει επί της ουσίας κοινωνούς με έναν σπουδαίο Ιρανό, τον ποιητή και μεταφραστή του Ρίτσου, Φερεϊντούν Φαριάντ (1949-2012), που έζησε πολλά χρόνια στην Αθήνα μετά την καταστροφή της πόλης του, του κάποτε εύπορου και ευημερούντος Χοραμσάρ, που ισοπεδώθηκε το 1986 από τον στρατό του Σαντάμ Χουσεΐν.

Αυτή η τραγική ιστορία είναι η αφορμή για να ξετυλιχθεί ένα ταξίδι ψυχής με όλα τα αρχετυπικά σύμβολα της προφορικής διήγησης, που χάνεται στα βάθη των αιώνων σε Ανατολή και Δύση, και που κάποτε πέρασε και σε γραπτό λόγο. Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος με μεγάλο σεβασμό και αισθαντικότητα μας δίνει ένα κείμενο φόρο τιμής στην ευγενή ζωή του Φερεϊντούν Φαριάντ, αυτού του πνευματικού ανθρώπου, που τό ’φερε έτσι η ζωή να γίνει ένα από τα νεότερα σύμβολα της ελληνοϊρανικής φιλίας.

Και το βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου μιλάει επίσης και γι’ αυτό ακριβώς το χάσμα, το κενό ανάμεσα στις δύο αρχαίες χώρες, την Ελλάδα και την Περσία, που πήρε το όνομά της από τον Πέρση, τον γιο του Περσέα και της Ανδρομέδας. Και μιλάει με ένα τρόπο βαθύ, που σκάβει κάτω από τα κενά του γεωπολιτικού ανάγλυφου και αγγίζει χορδές πανάρχαιες. Ο Φερεϊντούν του παραμυθιού και ο Φερεϊντούν της ζωής ανήκουν σε εκείνους που γίνονται πρωταγωνιστές της Ιστορίας, θέλοντας και μη. Στα ερείπια του Χοραμσάρ (αναζητήστε την ιστορία της πόλης πληκτρολογώντας Khorramshahr), ο Φερεϊντούν χάνει και τους δυο γονείς του, ο κόσμος του αφανίζεται και ο ίδιος γίνεται μία κινούμενη σταγόνα σε ένα κύμα ανθρώπων που κινούνται προς Δυσμάς. Η θέα του γαλάζιου Αιγαίου τον γεμίζει ελπίδα, η ψυχή του ρουφάει άπληστα.

Η περίπτωση του Φερεϊντούν Φαριάντ άξιζε ένα παραμύθι για να περάσει σε ένα πλατύ υποσυνείδητο της ελληνικής κοινής γνώμης. Είχε πιστέψει στον ελληνοπερσικό δεσμό, έσκυψε πάνω από την ελληνική γλώσσα, πήρε τους χυμούς της, έδωσε ελληνική ποίηση στη δική του μητρική γλώσσα, ήταν ένας άνθρωπος που όσοι τον γνώρισαν θεωρούσαν ξεχωριστό.

Αυτό το βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου που μου θύμισε στιγμές δημοτικής ποίησης ή λιανοτράγουδο, μεσαιωνικό παραμύθι ή μύθο κάποιας αρχαίας χώρας, έρχεται σε μια στιγμή που η περιέργεια και το ενδιαφέρον για το σύγχρονο Ιράν είναι ψηλά. Στα ερείπια του Χοραμσάρ συμβολίζεται για όλους εμάς τους «εκτός» η άγνοια για τα ασύλληπτης έκτασης εγκλήματα πολέμου. Στη μορφή του Φερεϊντούν συμβολίζεται ο Οδυσσέας της εποχής μας, ο άνθρωπος με τον «οίκο» στην πλάτη, αλλά με κλώνους πνευματικότητας να φυτρώνουν από μέσα του. Είναι ένας ύμνος σεμνού όσο και τραγικού βίου.

Πηγή «Ελληνοπερσικός κρίκος ζωής» ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ του Νίκου Βατόπουλου Καθημερινή, 23/11/13


 

fereydoun360

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

Το βιβλίο Το ταξίδι του Φερεϋντούν δεν θα είχε υπάρξει ποτέ αν κάποια στιγμή δεν είχαν συναντηθεί οι δρόμοι δύο ανθρώπων από χώρες τόσο μακρινές αλλά και με τόσο στενά δεμένη ιστορία όπως η Ελλάδα και η Περσία, το σημερινό Ιράν. Δεν θα είχε υπάρξει αν οι δρόμοι της ζωής δεν οδηγούσαν ορισμένες φορές τους ανθρώπους σε μέρη αναπάντεχα και υπό συνθήκες πέρα από τη βούληση του καθενός. Στις περιπτώσεις που με φυσικό τρόπο ο νέος τόπος και η νέα γλώσσα γίνονται πατρίδα οι δεσμοί που δημιουργούνται είναι οι πιο στέρεοι και οι πιο αυθεντικοί. Το βιβλίο προέκυψε όταν ο συγγραφέας του Γρηγόρης Χαλιακόπουλος θέλησε να αφηγηθεί την ιστορία ενός ανθρώπου που σε κάποια στιγμή της ζωής του, μη έχοντας άλλη επιλογή, ξεκινά το μακρύ ταξίδι που τον φέρνει στην Ελλάδα. Ο Πέρσης ποιητής Φερεϋντούν Φαριάντ (Χοραμσάρ, 1949 – Αθήνα, 2012) που αγαπούσε πολύ την πατρίδα του, τους μύθους, τις παραδόσεις και τον σπουδαίο πολιτισμό της, βρήκε από πολύ νωρίς στην Ελλάδα μια δεύτερη πατρίδα που την αγάπησε εξίσου, όπως αγάπησε και τους ποιητές της. Στην Ελλάδα έζησε από το 1985 έως το θάνατό του πριν από 2 χρόνια. Με τις μεταφράσεις του έκανε γνωστή την ελληνική ποίηση στους Πέρσες.

 

Το μακρύ ταξίδι του μικρού Φερεϋντούν από το Χοραμσάρ ξεκινά όταν ο πόλεμος του στερεί ό,τι πολυτιμότερο είχε: την οικογένειά του και το σπίτι του. Με οδηγό έναν χαρταετό, που σαν άλλος φωτεινός αστέρας θα διώχνει τις σκιές από τον δρόμο του, ο μικρός θα ξεκινήσει το ταξίδι της ζωής του. Αν και η αφετηρία του σημαδεύεται από το τραυματικό γεγονός της απώλειας και τις ισοπέδωσης, το παιδί με πίστη στα όνειρά του θα γράψει τις λευκές σελίδες στο βιβλίο της ζωής του που έμελλε να ολοκληρωθεί πολύ μακριά από τον τόπο που γεννήθηκε.

 

Η έννοια του ξένου, του ανθρώπου που χάνει την πατρίδα του, που αναγκάζεται να την εγκαταλείψει και να αναζητήσει νέο κέλυφος για να ζήσει ειρηνικά απολαμβάνοντας τα δικαιώματά του παρουσιάζεται στους μικρούς αναγνώστες του βιβλίου σαν ένα μαγικό παραμύθι από τα βάθη της Ανατολής. Ήρωας του παραμυθιού είναι ένα αγόρι με θετική ματιά που προσέρχεται στον κόσμο κομίζοντας το μήνυμα της αγάπης των λαών, της ειρηνικής συνύπαρξης και του σεβασμού στα δικαιώματα των άλλων.

 

Στο τέλος του βιβλίου, τα παιδιά αλλά και οι γονείς και οι δάσκαλοί τους, θα βρουν ένα κατατοπιστικό χρονολόγιο που παρακολουθεί τη ζωή του Φερεϋντούν Φαριάντ δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τους σημαντικούς σταθμούς της αλλά και υπενθυμίζοντας τις αρχαίες ρίζες των σχέσεών μας με την Περσία.

 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται στα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού.

 

 Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

 Τα παιδιά θα αγαπήσουν το βιβλίο για την απλή και ταυτόχρονα ποιητική του προσέγγιση σε ένα θέμα που συνήθως προκαλεί αμηχανία ενώ συχνά φτάνει στα αυτιά τους ως αιτία δεινών. Η ίδια η γλυκιά μορφή του Φερεϋντούν, θα τους δώσει μια θετική εικόνα για τον «ξένο», ενώ ο χαρταετός που τον κατευθύνει στα βήματά του θα ερεθίσει τη φαντασία τους.

 

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

 

Οι γονείς που συχνά αναζητούν βιβλία με αφηγήσεις και όχι με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για να προσεγγίσουν δύσκολα θέματα όπως αυτό των προσφύγων, θα βρουν στο Ταξίδι του Φερεϋντούν ένα βιβλίο που με τρόπο λυρικό συμπυκνώνει την ουσία της ευγενέστερης ιδέας του να είναι κανείς Έλληνας: «Είναι ο άνθρωπος εκείνος που αγαπά την ειρήνη, τα γράμματα, τους ανθρώπους και πάνω απ’ όλα, σέβεται την ιστορία και τη θρησκεία του κάθε λαού. Η έννοια αυτή ονομάζεται ελληνισμός και είναι συνώνυμη του πολιτισμού».

Πηγή Ανάμεσα σε δυο πατρίδες της Ελένης Κορόβηλα,http://www.bookpress.gr

 

Πόσοι όμως γνωρίζουν πως ο σπουδαίος αυτός Πέρσης ποιητής

 

Ο Ιρανός ποιητής Φερεϊντούν Φαριάντ

είχε βραβευτεί με το Βραβείο Άντερσεν, το κρατικό βραβείο καλύτερου μεταφραστή λογοτεχνικού έργου στην Τεχεράνη, καθώς και στην Αθήνα, ενώ είχε μεταφράσει τους σπουδαιότερους Ελληνες δημιουργούς στη χώρα του και αντίστοιχα, τους αξιόλογους Πέρσες λογοτέχνες στη δική μας; Μέσα από μια εξαιρετική γραφή και εικονογράφηση της Περσίδας Φιρουζέ Αχλαγί, το βιβλίο ήδη οδεύει στη δεύτερη έκδοσή του και προετοιμάζεται η μετάφρασή του στην περσική γλώσσα.

Αξίζει όμως να δούμε ποιος ήταν ο ήρωας που μας περιγράφει ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος: «Μ’ ένα όνειρο μεγάλωσε ο Φερεϋντούν από το Χοραμσάρ της Περσίας. Να μάθει γράμματα και να γυρίσει όλον τον κόσμο μ’ ένα ποδήλατο. Κι όταν το σπίτι του βομβαρδίστηκε στον ιρανοϊρακινό πόλεμο, το μόνο που του απέμεινε ήταν ο πολύχρωμος χαρταετός του. Τον πέταξε όσο πιο ψηλά μπορούσε, πέρασε τα σύννεφα, πλησίασε τ’ αστέρια. Ταξίδεψε πολύ, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, πάντα όμως “παράνομος” κυνηγημένος και με τον φόβο στην ψυχή. Κι όταν κάποτε το 1980, έφθασε στη Σάμο, είχε την τύχη να γνωρίσει τον Γιάννη Ρίτσο. Τον έπεισε να μείνει στην Ελλάδα και από τότε η ζωή του άλλαξε. Ο Φερευντούν Φαριάντ, αγάπησε τους Έλληνες περισσότερο απ΄ ότι αγαπούσαν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Έγραψε γι αυτούς, μετέφρασε τους σπουδαιότερους ποιητές της Ελλάδας στην Τεχεράνη και τους σπουδαιότερους της Περσίας στην Αθήνα. Πέρασε πολλά, στα Κάτω Πατήσια που έμενε δίχως χαρτιά και άδειες παραμονής. Ένιωσε τον ρατσισμό στη ψυχή του αλλά δεν παρέδωσε τα όπλα. Σπούδασε αρχαία και νέα ελληνικά, έγραψε ποίηση, έκανε μεταφράσεις, μέχρι που τιμήθηκε με το Βραβείο Άντερσεν για το βιβλίο του “Όνειρα με χαρταετούς και περιστέρια” που μετέφρασε στην Ελλάδα ο Γιάννης Ρίτσος, καθώς και με τα κρατικά βραβεία του Ιράν και της Ελλάδας για τις μεταφράσεις λογοτεχνικών έργων. Κανείς όμως δεν γνώριζε πως αυτός ο φιλέλληνας που έμενε σ ένα υπόγειο δίχως χρήματα, αλλά με περίσσεια αξιοπρέπεια, ήταν ο πολυβραβευμένος ποιητής της Περσίας. Ο Σαμαράκης, ο Πατρίκιος ο Γιάννης Ρίτσος, η Κατερίνα Ρουκ, η Μελίνα Μερκούρη και άλλοι πολλοί, βοήθησαν και μετά από χρόνια ταλαιπωρίας και διώξεων, πήρε την ελληνική υπηκοότητα. Πέθανε όμως τον Φεβρουάριο του 2012, λίγες μέρες μετά το θάνατο του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο οποίος τον είχε συμπεριλάβει στο καστ της καινούργιας του ταινίας, όπου θα έπαιζε τον ρόλο ενός πρόσφυγα».

Συνομιλώντας με τον συγγραφέα του βιβλίου Γρηγόρη Χαλιακόπουλο, μας ανέφερε για Το Ταξίδι του Φερεϋντούν”: «Αφορμή γι’ αυτό το παραμύθι στάθηκε η γνωριμία μου με τον Φερεϋντούν Φαριάντ, τον σπουδαίο ποιητή της Περσίας. Η τύχη το ‘φερε να του πάρω την πρώτη του συνέντευξη απ΄ όταν ήρθε στην Ελλάδα και την τελευταία της ζωής του. Μάλιστα η αποχαιρετιστήρια, κυκλοφόρησε στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, την οποία ευτυχώς πρόλαβε να την διαβάσει δυο μέρες πριν πεθάνει. Δανείστηκα λοιπόν το όνομά του για να γράψω μια ιστορία για τον κάθε Φερεϋντούν, που αναζητεί έναν καλύτερο κόσμο και που τις περισσότερες φορές δεν φθάνει καν στον προορισμό του, αλλά καταλήγει στον πυθμένα της Μεσογείου ή σβήνει στα στενά την Ομονοίας, θυσία σ ένα όνειρο που δεν πραγματώνεται ποτέ. Δεν θα ξεχάσω τη φράση του Τίτου Πατρίκιου στο ντοκιμαντέρ “Παρασκήνιο” που δημιούργησε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γιατζουζάκης της ΕΡΤ, για τον Φερεϋντούν, όπου δηλώνει ευθαρσώς τα εξής:

“Ο Φερεϋντούν είναι μετά τον Ηρόδοτο ο πρώτος και μοναδικός, που ενώνει λογοτεχνικά τους δυο λαούς, μεταφράζοντας κι από τις δυο πλευρές τους μεγάλους δημιουργούς των λαών αυτών”. Μαζί με το Δαρείο Νταρβίς Ταμπάρ, Πρόεδρο του Περσοελληνικού Συλλόγου και τον Δημήτρη Γιατζουζάκη, τον τιμήσαμε φέτος με εκδήλωση, στην οποία η σοπράνο της Λυρικής Σκηνής Τζένη Δριβάλα διάβασε ποιήματά του στα ελληνικά και η μαθήτρια τού Φερεϋντούν, Αριάνα Νταρβίς Ταμπάρ, μετέφραζε στα περσικά. Ήταν μια εξαίρετη βραδιά που ένωσε τους δυο λαούς, αλλά εκείνο που έχει σημασία να τονισθεί, είναι ότι ο άνθρωπος αυτός μέχρι να αποκτήσει χαρτιά και να καταξιωθεί στην χώρα μας ως προσωπικότητα, πέρασε πολλά δεινά. Θυμάμαι με παράπονο να μου λέει: “Προσπαθώ να μην ονειρεύομαι πια. Τα όνειρά μου είτε είναι προσωπικά, είτε κοινωνικά ή παγκόσμια, έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να πραγματοποιούνται. Και δε θέλω να είμαι χαζός, αφελής και έφηβος πια! Αλλά ελπίζω και πάντα ελπίζω, κάποτε, ο κόσμος που ζούμε να είναι πιο δίκαιος, ήρεμος, ελεύθερος και να βρει τελικά τη γαλήνη και την ειρήνη του… μέσα στην απέραντη ευημερία”! Όσο για τα τελευταία του λόγια στη συνέντευξη, με στενοχώρια αλλά και αποφασιστικότητα, ήταν τα εξής: Για μένα η Ελλάδα κι η Περσία είναι δυο αδιέξοδα. Πηγαίνω στην Περσία συναντώ ένα μεγάλο τείχος, γυρνώ στη δεύτερη πατρίδα μου την Ελλάδα, το ίδιο, χτυπάει το μούτρο μου σε αυτό το τείχος. Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα… αδιέξοδο! Τώρα όμως φαίνεται ότι εμείς οι ποιητές πρέπει να αντιπροσωπεύσουμε κάτι για αυτές τις δυο χώρες, με το ένδοξο παρελθόν και το χάλια παρόν, που μέσα στην ιστορική τους πορεία ατυχήσανε”. Στόχος μου τώρα με τις περιοδείες στα σχολεία και ομιλίες σε πολιτιστικά κέντρα, είναι να πληροφορηθούν όλοι οι Έλληνες πως ένας φιλέλληνας του οποίου μάλιστα ποιήματα διδάσκονται στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου, βοήθησε τα μέγιστα να γνωρίσουν οι Πέρσες τον Ελύτη, τον Σικελιανό, τον Βρεττάκο κ.α. αλλά και οι Έλληνες τους σπουδαίους δημιουργούς της χώρας του. Μου είναι όμως αδύνατον να ξεχάσω ότι, λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει γευματίσαμε σπίτι μου και μιλήσαμε για πολλά. Είχε γυρίσει από ένα ταξίδι του στην Αμερική. Είχε χάσει στον υπολογιστή του την μετάφραση των έργων του Ελύτη για τον εκδοτικό οίκο της Τεχεράνης και κόντευε να τρελαθεί. Τα βρήκαμε αφού ενεργοποιήσαμε το κέντρο Yahoo μέσω ειδικών και ηρέμησε. Η αρρώστια του, πιστεύω επιδεινώθηκε απ αυτό το γεγονός. Κηδεύτηκε στην Καισαριανή, η δε τελετή του έγινε υπαίθρια. Ούτε καν μας παραχώρησαν υπόστεγο, αφού δεν δέχθηκε άλλο νεκροταφείο να ταφεί ο Φερεϋντούν, επειδή ήταν χριστιανός, με χιόνι και μείον 3 βαθμούς. Μαζί με τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, τον σκηνοθέτη Δημήτρη Γιατζουζάκη, τον επιχειρηματία Δαρείο Ταμπάρ, τον σκηνοθέτη Λουκά Παπαστάθη, τον ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι και άλλους, σύνολο 20-30 ανθρώπους, διαβάσαμε ποίησή του, στον προαύλιο χώρο, μετατρέποντας την κηδεία του σε λογοτεχνική εκδήλωση. Τα έξοδα της κηδείας του ανέλαβε μέσω ενεργειών της ποιήτριας Κικής Δημουλά, το ίδρυμα Ουράνη».

Εγώ είμαι ξένος

Μιλάω στα δέντρα περσικά
Τα δέντρα μού αποκρίνονται.
Μέσα σ’ αυτή τη συγγένεια
δεν είμαι ξένος

 

Πηγή http://www.ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ   Το ταξίδι της φυγής,    Πρόταση διδασκαλίας «Ο ξένος»!Υποστηρικτικό υλικό .    Δυο φορές ξένος….

Ένας αλλιώτικος περήφανος αϊτός.
Ο χαρταετός, η χιλιόχρωμη χαρά των μικρών και μεγάλων στο πανηγύρι της Καθαρής Δευτέρας, δεν είναι απλώς ένα ακόμα παιχνίδι, που ίπταται στον αέρα εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Το πέταγμά του στα ύψη και ο χορός του με τον άνεμο, ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, δεν υποδηλώνει παρά την ανάταση και την κάθαρση της ψυχής μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς. Μολονότι ο χαρταετός πρωταγωνιστεί στα Κούλουμα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πατρίδα του είναι η μακρινή Ανατολή.
Η ιστορία των χαρταετών… των ουράνιων χορευτών
Ο χαρταετός φαίνεται να άνοιξε για πρώτη φορά τα πολύχρωμα εύθραυστα φτερά του περίπου στα 1000 π. Χ., και έκτοτε δεν έπαψε να χρωματίζει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τον ουράνιο θόλο, από την Ανατολή έως τη Δύση.
Από την Κίνα, φτιαγμένος από μετάξι και μπαμπού, με τη μορφή του δράκου που ήταν ιερό, θεϊκό σύμβολο, αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας για τον λαό, πέταξε μακριά.
Πέταξε στην Κορέα κι από εκεί στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, για να φτάσει στην Ιαπωνία, όπου εμπλουτίστηκε με περισσότερο έντονα χρώματα και πήρε τη μορφή των αυστηρών Σαμουράι. Στη Βόρεια Ινδία, εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι αιθέριοι χορευτές υποδέχονται την άνοιξη, σε γιορτές που έχουν τις ρίζες τους στην ινδουιστική μυθολογία. Τον 4ο π.Χ. αι., στην αρχαία Ελλάδα, σύμφωνα με τις πηγές, ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντος χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αϊτό. Παλαιότερη αναφορά θα μπορούσε να θεωρηθεί η απεικόνιση σε ελληνικό αγγείο της κλασικής περιόδου μιας κόρης που κρατά στα χέρια της λευκή σαΐτα δεμένη με νήμα, ένα είδος αϊτού δηλαδή, και την οποία ετοιμάζεται να πετάξει. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρήση του χαρτιού δεν ήταν ακόμη γνωστή, εικάζουμε ότι τα χρόνια εκείνα, τα όποια πειράματα ή παιχνίδια με αϊτούς θα πρέπει να τα έκαναν με πανί, αντίστοιχο με αυτό που χρησιμοποιούσαν στα πλοία έως και τα μεσαιωνικά χρόνια. Πολύ αργότερα, ο Μάρκο Πόλο, γυρίζοντας από τα ταξίδια του, φέρνει το χαρταετό στη Μεσαιωνική Ευρώπη.
0 χαρακτήρας του εξαγνισμού, τον οποίο πολλοί απέδιδαν στο πέταγμα του χαρταετού, με τον καιρό γίνεται απολαυστικό παιχνίδι, επιστημονική έμπνευση και πηγή μιας διαρκούς ικανοποίησης του ανθρώπου για την υποταγή της ύλης στα πιο ευφάνταστα και τολμηρά του όνειρα. 0 χαρταετός, στη μακραίωνη ιστορία του, χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως: για τη μέτρηση της Θερμοκρασίας και της ταχύτητας των ανέμων, για μελέτες της ατμόσφαιρας και του ηλεκτρισμού, αλλά ακόμα και για αεροφωτογραφίσεις. Έσωσε ναυαγούς, έστειλε στρατιωτικά σήματα, κίνησε κάρα, ακόμα και αυτοκίνητα.
Στην ιστορική διαδρομή του αγαπημένου χαρταετού, συνέβησαν πολλά και διάφορα:
 • Το 1749 ο Σκωτσέζος μετεωρολόγος Alexander χρησιμοποίησε χαρταετούς με θερμόμετρα, προκειμένου να καταγράψει και να μελετήσει τις θερμοκρασιακές μεταβολές σε μεγάλο υψόμετρο.
 • Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εκτέλεσε το διάσημο πείραμα με τον χαρταετό, προκειμένου να αποδείξει ότι οι αστραπές δεν είναι τίποτα άλλο παρά στατικός ηλεκτρισμός.
 • Τα χρόνια 1799-1809, ο σερ George Cayley άρχισε να πειραματίζεται με τους χαρταετούς, προκειμένου να κατασκευάσει μια μηχανή που να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ανθρώπους στον αέρα. Και τα κατάφερε!
 • Το 1853 πέτυχε να πετάξει το πρώτο ανεμοπλάνο, που μπόρεσε να σηκώσει το βάρος ενός ατόμου για σαράντα ολόκληρα δευτερόλεπτα.
 • Το 1833 ένας Βρετανός, αυτή τη φορά, μετεωρολόγος, χρησιμοποίησε τους χαρταετούς για να ανυψώνει ανεμόμετρα, ώστε να καταγράφει και να μελετά τις ταχύτητες των ανέμων στα διάφορα υψόμετρα.
 • Το 1887 ο Ε. Β. Archibald τράβηξε τις πρώτες αεροφωτογραφίες χρησιμοποιώντας χαρταετούς

Ιστορίες για χαρταετούς... απίθανες κι όμως αληθινές

 • Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν, ένας στρατηγός χρησιμοποίησε έναν χαρταετό μ’ έναν ιδιαίτερα έξυπνο και ενδιαφέροντα τρόπο. Προκειμένου να καταλάβει με τον στρατό του ένα παλάτι, έπρεπε να σκάψει ένα υπόγειο τούνελ. Μη γνωρίζοντας, όμως, το μήκος που θα έπρεπε να έχει το τούνελ, πέταξε τον χαρταετό έως πάνω από το παλάτι, κρατώντας την άκρη του νήματος στο σημείο απ όπου Θα ξεκινούσε το τούνελ, και έτσι έκανε τους απαραίτητους σχετικούς υπολογισμούς.
 • Παλαιότερα, στην Κίνα, στην Κορέα και στην Ιαπωνία, πίστευαν ότι οι χαρταετοί είχαν τη δυνατότητα να διώχνουν τα κακά πνεύματα, γι’ αυτό και το πέταγμά τους, ακόμη και σήμερα, προϋποθέτει ολόκληρη τελετουργία. Σύμφωνα με κάποια παράδοση μάλιστα, μια νύχτα ένας Ιάπωνας στρατηγός πέταξε πάνω από το στρατόπεδο των εχθρών του έναν χαρταετό γεμάτο κουδούνια, με αποτέλεσμα οι εχθροί να νομίσουν ότι τους επιτέθηκαν τα κακά πνεύματα και να το βάλουν στα πόδια. Ο αυτοκράτορας της Κίνας Γουέν Χσουν έκανε πειράματα πτήσεων με αετούς φτιαγμένους από μπαμπού, χρησιμοποιώντας για επιβάτες τους κρατούμενούς του. Οι τυχεροί που επιζούσαν κέρδιζαν την ελευθερία τους. Ο  Μάρκο Πόλο περιγράφει τους χαρταετούς και τις επικίνδυνες επανδρωμένες πτήσεις τους. Πολύ γρήγορα, στην Ιαπωνία απαγορεύτηκαν οι χαρταετοί πάνω από ένα μέγεθος, ώστε να αποφεύγονται τα επανδρωμένα μοντέλα και οι κίνδυνοι που συνεπάγονταν.

Χαρταετοί … στου κόσμου τις γιορτές

Σε κάθε χώρα, το πέταγμα του χαρταετού παίρνει μια εντελώς διαφορετική διάσταση, καθώς με διάφορους τρόπους, συσχετίζεται με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Πάντως, είτε ως παιχνίδι και συνήθεια του χθες είτε ως παιχνίδι του σήμερα μα και του αύριο, το πέταγμα του χαρταετού έχει τη δύναμη, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους του έτους για κάθε χώρα, να ξεσηκώνει σε όλο τον κόσμο μικρούς και μεγάλους και να τους παρασύρει σ’ ένα διαφορετικό, αλλά πάντοτε πολύχρωμο πανηγύρι χαράς.
Για παράδειγμα, στην Κίνα διοργανώνονται κάθε χρόνο διαγωνισμοί για την ανάδειξη του πιο όμορφου χαρταετού• οι περισσότεροι από τους χαρταετούς αυτούς, όχι μόνο αναπαριστούν δράκους, ψάρια, πουλιά και άλλα αιώνια σύμβολα της μακρινής Ανατολής, αλλά συχνά έχουν ενσωματωμένες σφυρίχτρες ή σωλήνες που μπορούν να βγάζουν μουσικούς ήχους χάρη στον αέρα που περνά από μέσα τους, δημιουργώντας έτσι ένα μαγευτικό υπερθέαμα εικόνας και ήχου.
Στην Οσάκα της Ιαπωνίας, κάθε χρόνο, την Πέμπτη ημέρα του Μαίου, οι μικροί Ιάπωνες περιμένουν με αγωνία το Κοντομόνο—χι ή αλλιώς τη Μέρα των Παιδιών. Εκείνη την ημέρα, οι οικογένειες που έχουν μικρούς γιους συνηθίζουν να ανεμίζουν στον κήπο πολύχρωμες κορδέλες και πελώριους χαρταετούς σε σχήμα κυπρίνου, που τους έχουν δέσει σ’ ένα μεγάλο στύλο από μπαμπού μ’ έναν ανεμόμυλο στην κορυφή του.
Οι γιρλάντες και οι χαρταετοί-κυπρίνοι συμβολίζουν την οικογένεια: ο πρώτος χαρταετός τον πατέρα, ο δεύτερος τη μητέρα και ο τρίτος το παιδί-γιο. 0 κυπρίνος είναι ένα δυνατό και γερό ψάρι, γνωστό για την ενεργητικότητα και την αποφασιστικότητά του, καθώς κολυμπάει κόντρα στο ρεύμα και πετάγεται ψηλά πάνω από την επιφάνεια του νερού. Έτσι, ο κυπρίνος αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τους μικρούς Ιάπωνες, που πρέπει να μάθουν και εκείνοι να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο της ζωής με δύναμη και αποφασιστικότητα.
Ωστόσο, μια από τις πιο εντυπωσιακές γιορτές των αιθέριων αιώνιων χορευτών πραγματοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Βόρεια Ινδία και παίρνει μοναδικές διαστάσεις στη γιορτή “Basant” η γιορτή γίνεται για την υποδοχή της άνοιξης κάθε Φεβρουάριο στη Λαχώρη στο σημερινό Πακιστάν και αντανακλά παγανιστικές συνήθειες του παρελθόντος. Πρόκειται για ένα ξέφρενο γλέντι, το οποίο προσμένουν με μεγάλη ανυπομονησία μικροί και μεγάλοι. Σε αυτή τη γιορτή, όλοι λαχταρούν να κατακτήσουν με τον χαρταετό τους τον ουρανό, πράγμα που θα τους εξασφαλίσει η χρήση των πιο καλών υλικών, και ιδιαίτερα του ανθεκτικότερου σπάγγου, ο οποίος επικαλύπτεται με σκόνη γυαλιού. Μαζί με τα υλικά, αυτό που καθορίζει τη νίκη είναι η έξυπνη άμυνα, οι δυναμικές επιθέσεις και οι επιδέξιοι χειρισμοί που γίνονται κυρίως από τις ταράτσες των σπιτιών.
Η ομορφιά που προσφέρουν την ημέρα οι εκατομμύρια πολύχρωμοι χαρταετοί συνεχίζεται και τις νύχτες, καθώς συνεχίζεται και το παιχνίδι, με ολόλευκους χαρταετούς, λουσμένους όχι μόνο στο φως του φεγγαριού, αλλά και στο φως που πλημμυρίζει την πόλη, ειδικά για την περίσταση.

Χαρταετών ονόματα… σχήματα και χρώματα

Στα αγγλικά, η λέξη «Kite» είναι συγχρόνως το όνομα ενός υπέροχου πουλιού.
Στα ιαπωνικά, η λέξη «taco» σημαίνει «χταπόδι». Προφανώς, οι Ιάπωνες επέλεξαν αυτό το όνομα για τον χαρταετό τους, επειδή μοιάζει με χταπόδι, καθώς πετά με τη βοήθεια πολλών νημάτων, τα οποία εξασφαλίζουν την κίνηση τού συνήθως περίπλοκου σχήματός του.
• Στα μεξικανικά, η λέξη «papalote», σημαίνει ταυτόχρονα «πεταλούδα»
Στα γερμανικά, η λέξη «Drachen» σημαίνει «δράκος». Προφανώς, η ονομασία αυτή καθιερώθηκε από τα χρόνια που οι γερμανικοί χαρταετοί είχαν μορφή άγριων ζώων που εκτόξευαν φωτιά από τα στόματά τους.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα ονόματα των χαρταετών δεν είναι διαφορετικά μόνο από χώρα σε χώρα, αλλά πολλές φορές και από περιοχή σε περιοχή μέσα στην ίδια χώρα. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, τον χαρταετό στη Θράκη τον λέμε και πετάκι, στα Επτάνησα και Φύσουνα, ενώ γενικά τους εξάγωνους αϊτούς τους λέμε και σμυρνάκια.
Για τα ελληνικά κούλουμα, ο χαρταετός κατασκευαζόταν πάντα από τα ίδια τα παιδιά, με ή χωρίς τη βοήθεια των δικών τους, με απλά υλικά, όπως χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγγο και εφημερίδες και με περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες.
Σήμερα, σχεδόν όλοι, μικροί και μεγάλοι, αγοράζουν έτοιμους πλαστικούς χαρταετούς με πολλά μειονεκτήματα, όπως ανεπιτυχή ζύγια, ακατάλληλη ουρά και χαμηλή αισθητική.

Για όσους «μερακλήδες», όμως, επιθυμούν να φτιάξουν τον δικό τους, μοναδικό χαρταετό, υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών στο διαδίκτυο, καθώς και ποικίλα βιβλία που περιγράφουν βήμα-βήμα τη διαδικασία κατασκευής ενός χαρταετού.
http://dim-sapon.rod.sch.gr/diafora/xartaetoi.htm

ΦΤΙΑΧΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥΣ ΣΑΣ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

 

photo: cupcakeenvy@Flickr

Η Saira είναι δεκαπέντε χρονών. Όταν ήταν ενός, μια ανεξήγητη επιπλοκή στο αναπνευτικό προκάλεσε διακοπή της αναπνοής με αποτέλεσμα την ανεπαρκή οξυγόνωση του εγκεφάλου. Διεγνώσθη με αυτισμό.

 

Για πολλούς ο αυτισμός συγχέεται με νοητική υστέρηση, ψυχική διαταραχή, ακόμα και με μορφές ψυχασθένειας. Για κάποιους άλλους θεωρείται ανίατη ασθένεια. Δυστυχώς, η στερεοτυπική εικόνα του αυτισμού, αυτή που προβάλλεται με πυρήνα το άτομο με συμπεριφορά νοητικής υστέρησης, ανάγει τον αυτισμό ενίοτε ως τη χειρότερη αναπτυξιακή διαταραχή, τρομοκρατώντας έτσι γονείς και εν δυνάμει το κοινωνικό σύνολο. Αυτή η λανθάνουσα προβολή -το παιδί που δεν μιλά, δεν επικοινωνεί, αναπαράγει κινήσεις και ήχους σε επαναληπτικό μοτίβο, αυτοτραυματίζεται- συχγέει τον αυτισμό με την αυτιστική συμπεριφορά, παραγκωνίζοντας πολλές φορές το παιδί ή τον ενήλικα από τον κοινωνικό ιστό με αποτέλεσμα τον στιγματισμό και την σταδιακή ολοκληρωτική απομόνωση. Ο αυτισμός δεν είναι πάθηση, δεν είναι ασθένεια που πρέπει να εξαλειφθεί. Είναι μία νευρολογική διαταραχή που οργανώνει διαφορετικά τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Ένας άλλος τρόπος ταξινόμησης πληροφοριών, αν θέλετε, ένας διαφορετικός μανδύας στο τρόπο που βιώνεις το κόσμο γύρω σου.

 

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ελβετό ψυχίατρο Eugen Bleuler, το 1911, για να περιγράψει κάποια από τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Το 1943 ο όρος επανεισήχθη από τον Αμερικανό ψυχίατρο Leo Kanner, οποίος σημειώσε ότι «τα παιδιά αυτά έρχονται στον κόσµο µε µια εγγενή αδυναµία να αναπτύξουν τη συνήθη, βιολογικά καθορισµένη συναισθηµατική επαφή». Σημαντικό βήμα στην επιστήμη ήταν ο διαχωρισμός του αυτισμού απο το Σύνδρομο Asperger και τον Yψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό (ΥΛΑ). Τα άτομα με σύνδρομο Asperger, παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα στη λεκτική επικοινωνία. Ενδέχεται όμως να παρουσιάσουν προβλήματα όπως δυσλεξία, δυσπραξία ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα και δυσκολίες στην κοινωνική επαφή. Το ζητούμενο είναι σε όλες τις περιπτώσεις να μην υπάρχει εγκλωβισμός, «πένθος» και εξοστρακισμός, αρχικά από την ίδια την οικογένεια.

 

Στη Μεγάλη Βρετανία, περίπου 700.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποια μορφή αυτισμού, περισσότεροι από έναν στους εκατό.

 

·         44% με 52% από τους παραπάνω μπορεί να παρουσιάσουν μαθησιακή δυσκολία.

 

·         Υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 μαθητές με αυτισμό και μόνο 7.500 θέσεις σε ειδικά σχολεία.

 

·         1 στους 10 ενήλικες θα μπορέσει να βρει δουλειά.

 

·         1 στα 2 ζευγάρια με παιδιά με αυτισμό οδηγούνται στον χωρισμό.

 

·         1 στις 6 μητέρες με παιδιά με αυτισμό έχει παρουσιάσει κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις.

 

·         Στα σχολεία με μαθητές με αυτισμό, μόνο το 22% των δασκάλων έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση

 

Η Netty, η μητέρα της Saira, με τη συνεργασία του council ξεκίνησε την εφαρμογή του The Son-Rise program, με το οποίο δουλεύουμε περίπου δέκα άτομα. Μετά από ειδική εκπαίδευση, η αρχή έγινε με την οικογένεια της Saira συνεχή αρωγό της προσπάθειας. «Δυστυχώς, το βάρος των παιδιών αυτών φέρουν περισσότερο οι γονείς, γι’ αυτό προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά της και  να της δώσουμε κίνητρα για να δημιουργεί αυτό που κουβαλά μέσα της» λέει. Αν καταφέρεις να δεις τις ικανότητες και όχι τις δυσκολίες που συνοδεύουν τον αυτισμό, τότε έχεις καταφέρει να βρεις και δρόμους δημιουργικής έκφρασης αυτών.

Η κουβέντα έκλεισε με τα μάτια της Νetty να χαμηλώνουν. Σιωπή. Όταν η Saira διεγνώσθη με αυτισμό η αδερφή του Imram (του άντρα της) τους είπε: «Αυτή είναι η τιμωρία από τον Θεό γιατί ποτέ δεν έπρεπε να είσαστε μαζί». Η Netty είναι καθολική, ο Imram μουσουλμάνος. Η οικογένειά του δεν είδε ποτέ τη Saira από τη μέρα που γεννήθηκε ως τώρα. Δεν είπα τίποτα. Ευχήθηκα μόνο να αλλάξει ο κόσμος. Ή μάλλον εμείς, έτσι για λίγο να δούμε τον άνθρωπο, όπως είναι

Πηγή http://www.protagon.gr

 

 

4-10 Μαίου 2014

Tα Άτομα με Αναπηρία δεν αποκλείονται από το γενικό εκπαιδευτικό σύστημα λόγω της αναπηρίας, και τα παιδιά με αναπηρία δεν αποκλείονται από τη δωρεάν και υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λόγω της αναπηρίας,

Τα Άτομα με Αναπηρία μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ενταξιακή, ποιοτική και δωρεάν πρωτοβάθμια εκπαίδευση και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε ίση βάση με τους άλλους, στις κοινότητες στις οποίες ζουν ”

(Απόσπασμα από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, 2008)

Και  η πραγματικότητα;

 • Από τα 57 εκατομμύρια παιδιά που βρίσκονται εκτός Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως υπολογίζεται ότι το 1/3 είναι παιδιά που έχουν κάποια αναπηρία
 • Υπολογίζεται ότι 27 εκατομμύρια παιδιά που ζουν κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο, ούτε γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν, λόγω της αναπηρίας τους.
 • Στα ελληνικά σχολεία υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την Ειδική Αγωγή και τελικά έχουν μεγάλη επίπτωση στην ποιότητα της εκπαίδευσης που δικαιούνται να λαμβάνουν και  μπορεί να οδηγούν σε αποκλεισμό τους.

Από τις 4 έως τις 10 Μαίου ζητάμε Όλοι οι φίλοι μας να πάνε σχολείο!

Δηλώστε τώρα συμμετοχή για να πάρετε και εσείς το δικό σας πακέτο συμμετοχής στην εκστρατεία.

Πατήστε εδώ, κατεβάστε και συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής και στείλτε την μας μέσω email ή fax. 

Στη συνέχεια θα περιμένετε να σας αποσταλεί ο φάκελος με το υλικό της εκστρατείας που περιλαμβάνει: συλλογή πραγματικών ιστοριών με παιδιά από όλον τον κόσμο, οπτικοακουστικό υλικό, αφίσα για την τάξη και υποστηρικτικό υλικό για τη θεματική. Η αποστολή του υλικού θα γίνει στο τέλος Μαρτίου 2014 και είναι δωρεάν.

Ώρα για δράση! Την εβδομάδα 4-10 Μαΐου αφιερώστε όσο χρόνο θέλετε (από μία ώρα έως μία εβδομάδα) για να συζητήσετε στην τάξη τη θεματική, να παρακολουθήσετε το βίντεο, να κάνετε τις προτεινόμενες δραστηριότητες και να δημιουργήσετε τη δική σας αλυσίδα αλληλεγγύης!

Δηλώσεις συμμετοχών έως 10 Μαρτίου 2014.
Γιατί να συμμετάσχετε; 

Παράλληλα με την εκστρατεία εκπονείται από την ActionAid και έρευνα πεδίου σχετικά με την Ειδική Αγωγή στην Ελλάδα. Στα τέλη του ακαδημαϊκού έτους στοχεύουμε να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με ιθύνοντες φορείς και να τους ζητήσουμε να αναλάβουν άμεση δράση.
ΟΙ δικές σας συμμετοχές φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά θα δυναμώσουν αυτή μας την προσπάθεια.

 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ!!!!

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ   ΣΥΡΤΕ ΔΕΞΙΑ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ  ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΛΕΞΗ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ

ΟΤΑΝ ΤΗ ΒΡΕΙΤΕ   ΠΑΤΑΤΕ ΕΠΑΝΩ, ΘΑ ΓΡΑΦΕΙ ΑΓΓΛΙΚΑ

ΠΑΤΑΤΕ  ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΛΕΞΗ ΑΓΓΛΙΚΑ  ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚ Ι

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ   ΠΑΤΑΤΕ ΕΠΑΝΩ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ  ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 

Χώρα παραγωγής: Ινδία

 

 Είδος: Δραματική (δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες)
Διάρκεια: 165
Πρόκειται για μια ταινία ινδικής παραγωγής που πραγματεύεται το θέμα της δυσλεξίας. 
Αγγίζοντας με αληθινό και αφοπλιστικό τρόπο όλες τις πτυχές του φαινομένου, καταφέρνει να συγκινήσει και να προβληματίσει…
 • Είναι τα δυσλεκτικά παιδιά μαθησιακά «ανήμπορα», αντιδραστικά και τεμπέλικα; 
 • Οι μαθησιακές δυσκολίες επηρεάζουν την ομαλή κοινωνικοποίηση ενός παιδιού; 
 • Το σχολείο μπορεί να βοηθήσει με ειδικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις αυτά τα παιδιά; 
 • Το αξιακό σύστημα ενός σχολείου περιορίζεται στις υψηλές μαθησιακές επιδόσεις ή μπορεί να εμπλουτιστεί; 
 • Είναι εύκολο για τους γονείς να αποδεχθούν το παιδί τους όπως είναι ή προβάλλουν πάνω του τις δικές τους ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες;


Αυτά, μεταξύ άλλων, είναι ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει η ταινία.

 

Διάρκεια: 165′
Πρόκειται για μια ταινία ινδικής παραγωγής που πραγματεύεται το θέμα της δυσλεξίας. 
Αγγίζοντας με αληθινό και αφοπλιστικό τρόπο όλες τις πτυχές του φαινομένου, καταφέρνει να συγκινήσει και να προβληματίσει…
 • Είναι τα δυσλεκτικά παιδιά μαθησιακά «ανήμπορα», αντιδραστικά και τεμπέλικα; 
 • Οι μαθησιακές δυσκολίες επηρεάζουν την ομαλή κοινωνικοποίηση ενός παιδιού; 
 • Το σχολείο μπορεί να βοηθήσει με ειδικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις αυτά τα παιδιά; 
 • Το αξιακό σύστημα ενός σχολείου περιορίζεται στις υψηλές μαθησιακές επιδόσεις ή μπορεί να εμπλουτιστεί; 
 • Είναι εύκολο για τους γονείς να αποδεχθούν το παιδί τους όπως είναι ή προβάλλουν πάνω του τις δικές τους ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες;


Αυτά, μεταξύ άλλων, είναι ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει η ταινία.

 

 

 

ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΕΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΤΙΤΛΟΥΣ  ΝΑ ΤΗ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ

H ταινία “Front of the Class” βασίζεται  στην αληθινή ιστορία του Brad Cohen, ο οποίος, πάσχει από το σύνδρομο Τουρέτ από πολύ νεαρή ηλικία, αψηφά όλες τις δυσκολίες προκειμένου να γίνει ένας ταλαντούχος δάσκαλος. Δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα και το δικαίωμα ανάρτησης το διατηρεί η Ελληνική κοινότητα στο facebook Tourettes Syndrome Greece https://www.facebook.com/TourettesSyn… και έχουν μεταφράσει μέχρι στιγμής μέχρι και το 26 λεπτό της ταινίας.

Οποιοσδήποτε μπορεί και θέλει να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της μετάφρασης παρακαλούμε ας επικοινωνήσει μαζί τους.

Πριν λίγες ημέρες τα  γραφεία  Πολιτιστικών  Θεμάτων  και  Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης  της  Α΄  Διεύθυνσης  Π.  Ε.Αθηνών  διοργάνωσαν μια  επιμορφωτική  συνάντηση  στην  Πινακοθήκη  Νίκου  Χατζηκυριάκου‐Γκίκα(παράρτημα  του  Μουσείου  Μπενάκη),  στην  έκθεση  Λαϊκά  παιχνίδια  στο  σπίτι  του  Νίκου Χατζηκυριάκου‐Γκίκα,  για 30  εκπαιδευτικούς ( ισόγειο της οδού Κριεζώτου 3, στο σπίτι του καλλιτέχνη). Η  συνάντηση  αυτή    ήταν ένα κομμάτι  των θεματικών  κύκλων  Παιχνίδι  και  Αρχιτεκτονική.

Αυτή την μοναδική εμπειρία μοιραζόμαστε μαζί σας!

 

ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Λαϊκά παιχνίδια στο σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου‐Γκίκα,

 

 

Οι μαθητές και μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού, εμπνευσμένοι τόσο από τα ποιήματα «Αν όλα τα παιδιά της γης», «Τα μικρά παιδιά» και «Μια βραδιά στο Πόρτο Λίλι», όσο και από την ενασχόλησή τους για τον ενεργό πολίτη της UNESCO στα πλαίσια του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού προγράμματος που εκπονούν, αποτύπωσαν με το δικό τους μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο τα πιο αντιπροσωπευτικά από τα δικαιώματα των παιδιών.

ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ O

Η Δ Τ πάει… σχολείο

Tο Αρχείο της Δ Τ, όπως κάθε αρχείο, οφείλει να απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές και μορφωτικές ομάδες χρηστών, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι οι εξελίξεις στην επιστήμη και την έρευνα μπορεί να προσφέρουν νέες χρήσεις και δεδομένα.

H Δ Τ πάει σχολείοΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
Το Αρχείο της Δ Τ, ακολουθώντας τους διεθνείς κανόνες οπτικοακουστικής αρχειονομίας, παρέχει ασφαλή δεδομένα, η καλή χρήση των οποίων λειτουργεί ως επιπρόσθετο βοήθημα για τον μαθητή και τον δάσκαλο.

Το επιστημονικό προσωπικό του Αρχείου της Δ Τ, σε συνεργασία με δασκάλους και καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντιστοίχησαν οπτικοακουστικά αρχειακά τεκμήρια με σχολικά βιβλία, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να έχουν στη διάθεσή τους επιπλέον χρηστικά μαθησιακά εργαλεία, σχετικά με συγκεκριμένα γνωστικά πεδία.

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι να διευκολυνθεί η αναζήτηση, αξιολόγηση και χρήση των οπτικοακουστικών μαθησιακών αντικειµένων από μαθητές, εκπαιδευτικούς ή αυτοµατοποιηµένες λογισμικές διεργασίες.

T!

KΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

 Τι κοινό έχει η ζωγραφική με τη μαγειρική;  Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  του Μουσείου Μπενάκη (που διεξάγεται στην πινακοθήκη-σπίτι του  ζωγράφου ,Κριεζώτου 6) Στην…. .. κουζίνα με τον Νίκο Χατζηκυριάκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα τα παιδιά κάνουν μια  πρώτη γνωριμία με τα υλικά, τα εργαλεία και τα σύνεργα ενός μεγάλου «μάγειρα» της νεοελληνικής τέχνης, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Με οδηγό ένα πρωτότυπο βιβλιαράκι γεμάτο νοστιμότατες συνταγές ζωγραφικής, τα παιδιά γνώριζουν την «κουζίνα» που δημιούργησε, μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά του έργα  και θα ζωγραφίσουν  στο εργαστήρι του.

Οι μαθητές της Δ1τάξης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού τους προγράμματος Ιστορία της Τέχνης  επισκέφτηκαν την Πινακοθήκη -σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα  και μαγείρεψαν  παρέα με τον ζωγράφο!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Στην…. .. κουζίνα με τον Νίκο Χατζηκυριάκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα  πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη-σπίτι του  ζωγράφου , Κριεζώτου 6 .

Ξεκίνησε με ξενάγηση σε κάθε όροφο του μουσείου όπου τα παιδιά εστιάζονταν σε ένα διαφορετικό κάθε φορά έργο του ζωγράφου και μέσα από τη συζήτηση ανακάλυπταν τα ιδιαίτερα στοιχεία του.

Γνώρισαν τις βασικές αρχές της τέχνης της ζωγραφικής  και μέσα από  την παρατήρηση των έργων του ζωγράφου αντιλαμβάνονταν τη φόρμα ,το φως μέσα απο διαφορετικές τεχνικές ,τα  χρώματα και το συνδυασμό τους καθώς και τα διαφορετικά μέσα  ζωγραφικής (λάδι ,κάρβουνο,παστελ..)τα οποία και δοκίμασαν στις δημιουργίες τους . Στο τέλος χωρισμένα σε δυο μεγάλες ομάδες, σε μεγάλα χαρτιά ,μέσα στο ατελιέ του ζωγράφου στον τελευταίο όροφο  του μουσείου, δημιούργησαν το δικό τους γεύμα με λαδοπαστέλ,   (ζωγράφισαν σερβίτσια, φαγητά ,διακόσμησαν  τραπεζομάντηλα )και στο τέλος η μια ομάδα προσκάλεσε την άλλη στο δικό της τραπέζι!

Ήταν μια μοναδική εμπειρία και για τα παιδιά αλλά και για εμάς τους εκπαιδευτικούς!!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ :Στην…. .. κουζίνα με τον Νίκο Χατζηκυριάκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα  

 

Το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, που λειτουργεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του και με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, καλούν τους μαθητές τις μαθήτριες της Δημοτικής Εκπαίδευσης και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, να συμβάλλουν με τις εικαστικές δημιουργίες τους στη διαμόρφωση της ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου (http://paratiritirio.minedu.gov.gr).

Το θέμα της δράσης είναι: «+δημιουργώ» και στόχος είναι τόσο η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα βίας και εκφοβισμού, όσο και η ανάδειξη θετικών προτύπων συμπεριφοράς, καθώς και της αξίας της ανάπτυξης σχέσεων που στηρίζονται στον σεβασμό, την κατανόηση και την αποδοχή.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης:  Οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων του  Σχολείου μας, εκφράζοντας προσωπικά τους βιώματα, επιθυμίες και ελπίδες για μια καθημερινή σχολική ζωή χωρίς βία,  δημιούργησαν  Αφίσες για την  Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Πατήστε στην εικόνα να δείτε κάποιες από τις δημιουργίες των μαθητών μας

O

 

Συγγραφέας:Λίλα Πατρόκλου Εικονογράφος:Β. Παπατσαρούχας

 

Κάποτε,

ήταν μια καμήλα που ζούσε στην έρημο

και ονειρευόταν το χιόνι…

Η Χρυσούλα είναι  μια ξεχωριστή καμήλα,  που μπορεί να γεννήθηκε και να ζει στην έρημο, όμως ονειρεύεται κι επιθυμεί χιονισμένα μέρη. Έτσι, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι για να φτάσει στις χιονισμένες εκτάσεις των ονείρων της…

Τη Χρυσούλα είχαν τη χαρά να την υποδεχτούν  παρέα  την αγαπημένη μας συγγραφέα Λίλα Πατρόκλου οι μαθητές της Ε΄τάξης

Μέσα από ένα βιωματικό εργαστήρι  η συγγραφέας με την αισιόδοξη αύρα της και τον περίτεχνο, ευφάνταστο λόγο της , σε ρόλο καμηλιέρη , ανέβασε  τα παιδιά  στην καμπούρα της λευκής της καμήλας  της Χρυσούλας  και τα ταξίδεψε στον κόσμο,  δείχνοντας  τους τον όμως με μια διαφορετική  ματιά.

 

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ικανότητα να ονειρευόμαστε, συχνά γίνεται η δύναμη που μας δίνει την ώθηση για να προσπαθούμε και να βάζουμε στόχους στη ζωή μας. Τι γίνεται όμως όταν τα όνειρα ξεπερνούν την πραγματικότητα που γνωρίζουμε;  Η απάντηση δεν είναι απλή. Όμως μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα βλέποντας τι έκανε η καμήλα η Χρυσούλα.

 

Η Χρυσούλα, με τη χρυσή καρδιά, ζούσε στην έρημο, δούλευε σκληρά για την οικογένεια ενός Βεδουίνου και ονειρευόταν. Ονειρευόταν ότι ήταν σε ένα μέρος που όλα ήταν κάτασπρα και κρύα από το χιόνι. Και ήταν πολύ λογικό γι’ αυτήν μιας και ο ήλιος τη ζάλιζε και είχε βαρεθεί να βλέπει παντού την κίτρινη άμμο. Το χιόνι το φανταζόταν γλυκό και μυρωδάτο σαν το παγωτό βανίλια που κάποτε την είχε κεράσει ένας Σουηδός και της είχε πει ιστορίες για την πατρίδα του. Η Χρυσούλα δεν ήξερε προς τα πού έπεφτε η Σουηδία, όμως αυτό δεν την εμπόδιζε να την ονειρεύεται και να φαντάζεται τον εαυτό της εκεί μαζί με πιγκουίνους και τάρανδους.

Έτσι μια μέρα αποφάσισε να κάνει αυτό το μεγάλο ταξίδι. Φίλησε σταυρωτά την οικογένεια του Βεδουίνου, τις κατσίκες και τον φίλο της τον γάιδαρο, πήρε ό,τι της ήταν απαραίτητο και ξεκίνησε. Έβλεπε πολλά νέα μέρη όσο ταξίδευε. Και από όπου πέρναγε όλοι την κοίταζαν, απορούσαν και την κορόιδευαν μερικές φορές. Πέρασε πολλά εμπόδια και συχνά έχανε την πίστη και το θάρρος της. Τελικά όμως έφτασε! Παρ’ όλες τις κακουχίες που πέρασε δεν μετάνιωσε ποτέ και κατάλαβε ότι άξιζε η απόφασή της.

 

Έτσι ακριβώς είναι! Η μεγάλη θέληση και η προσήλωση στον στόχο τελικά μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το μόνο που έκανε η Χρυσούλα ήταν να πιστεύει στον εαυτό της και ότι μπορεί να πετύχει αυτό που ήθελε όσο κι αν αυτό φαινόταν ακατόρθωτο. Ήθελε να δοκιμάσει. Το έβλεπε σαν παιχνίδι. Και ήθελε να δει μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Έτσι κατέστρωσε ολόκληρο σχέδιο. Το σχέδιο είχε εκτός από τα εργαλεία που θα την βοηθούσαν και πολλές εικόνες. Εικόνες που είχε πλάσει και είχε φανταστεί ότι θα συναντούσε όταν θα έφτανε στον προορισμό της. Βέβαια, το θέμα δεν ήταν τόσο απλό. Της έλειπε όλη η γνώση που χρειαζόταν. Όλα τα όργανα, οι χάρτες και οι πυξίδες τής ήταν άχρηστα γιατί πολύ απλά δεν ήξερε πώς να τα αξιοποιήσει. Όμως αυτό που υπερίσχυσε ήταν η θέλησή της που ήταν τόσο μεγάλη ώστε τελικά να καταφέρει να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να ζήσει αυτό που ονειρευόταν τόσο καιρό.

 

 

Η ιστορία της Πατρόκλου, είναι μια χαρούμενη και φωτεινή ιστορία. Είναι δοσμένη με απλά λόγια, χωρίς περιττές περιγραφές, με πολύ χιούμορ και πολλή φαντασία, τόσο στη γραφή όσο και στην εικονογράφηση. Έτσι είναι πολύ κοντά στο τι μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Η παράδοξη απόφαση της καμήλας και το χιούμορ είναι χαρακτηριστικά που μπορούν να δεχτούν ως κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο γιατί και αυτά βλέπουν τη ζωή σαν παιχνίδι, όμορφη και λαμπερή. Έχουν επιθυμίες και βάζουν στόχους ανεξάρτητα με το τι οι άλλοι θεωρούν εφικτό και διακατέχονται από έντονη επιθυμία να το κατακτήσουν αδιαφορώντας για οποιονδήποτε κίνδυνο ή απειλή, όπως ακριβώς έκανε και η Χρυσούλα.

 

Κλείνοντας, θα μπορούσα να πω ή μάλλον να ευχηθώ σε εμάς τους μεγάλους, να πάρουμε λίγη από την απλότητα και την τρέλα που έχει η καμήλα η Χρυσούλα αλλά και τα παιδιά – αν τα παρατηρήσουμε καλά –  και να αρχίσουμε να βλέπουμε αυτά που πραγματικά θέλουμε. Να χτίσουμε εικόνες και τα βήματα και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να τα πετύχουμε. Παντού και πάντα υπάρχουν εμπόδια. Αλλά όπως ένα παιχνίδι για να παιχτεί χρειάζεται αντιπάλους, προκλήσεις και έναν βασικό στόχο έτσι ακριβώς είναι και το παιχνίδι «Ζωή».

άρθρο της Μαριάννας Κουμαριανού, στην KOS VOICE

 

 

 

Το ηλεκτρονικό αυτό βιβλίο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς των δυο πρώτων βαθμίδων της εκπαίδευσης. Σ’ αυτούς που αναλαμβάνουν projects στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων και επιθυμούν να πειραματιστούν σε νέες προσεγγίσεις. Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δε διστάζουν να φέρουν μέσα στη σχολική τάξη όλα τα ζητήματα που αναφύονται και απασχολούν την κοινωνία. Ζητήματα του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, της ανθρώπινης υγείας, της ανάπτυξης με όρους αειφορίας, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της βίας και των διακρίσεων, της πνευματικής καλλιέργειας, της αισθητικής.

Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιθυμούν να διαρρύξουν το οικολογικό κέλυφος που αγκαλιάζει την Περιβαλλοντική και να τη στρέψουν στις αιτίες που προκάλεσαν την οικολογική κρίση: στις ανθρώπινες επιλογές και αποφάσεις, στους αποφασίζοντες, τους ελέγχοντες, στους εμπειρογνώμονες. Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που αναγνωρίζουν την πολιτική και πολιτισμική βάση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και συναρτούν την υπέρβασή τους με θεμελιώδεις αξίες, όπως είναι η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, και η ανθρώπινη συνύπαρξη και συνεξέλιξη. Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που αναζητούν τρόπους σχεδίασης του παιδαγωγικού γεγονότος, ικανούς να αναπτύσσουν την κριτική σκέψη των μαθητών και τον κριτικό στοχασμό πάνω στις πράξεις μας και προσβλέπουν στη διαμόρφωση του ενεργού πολίτη.

Εικόνα37

Στο e.book που αναρτήσαμε στον ιστότοπό μας περιλάβαμε σχέδια για τρία projects, τα οποία εντάσσονται στη Συστημική Σκέψη που θεμελιώνεται κριτικά ή στη Συστημική του Παρατηρητή.

Τη Συστημική του Παρατηρητή, θα την περιγράφαμε με τρεις αρνήσεις και ισάριθμες καταφάσεις, ως εξής:

Εικόνα43

Τη Συστημική του Παρατηρητή, την εφαρμόσαμε ερευνητικά (Έρευνα-Δράση) με εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εκπονούν προγράμματα Περιβαλλοντικής και Αγωγής Υγείας για δυο χρόνια (2005-07) και τη «διδάξαμε βιωματικά» σε σεμινάρια που έγιναν με τη συνεργασία πολλών ΚΠΕ και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Όλη αυτή η εμπειρία μας ώθησε στο εγχείρημα της συγγραφής αυτού του ηλεκτρονικού βιβλίου, το οποίο χωρίσαμε στα τέσσερα αρχεία που ακολουθούν και σας περιμένουν να τα “ανοίξετε”, να τα μελετήσετε και να δοκιμάστε όποιο και ό,τι κερδίσει το ενδιαφέρον σας.

Τα προτεινόμενα σχέδια έχουν ως αφετηρία τρεις πόλεις της χώρας μας: την Καλαμάτα, τη Δράμα και τα Χανιά και μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές αυτών των πόλεων.

Για όλους τους άλλους συναδέλφους και τους μαθητές που θα θελήσουν να δοκιμάσουν τη διδακτική μας πρόταση, θα λέγαμε, ότι δεν έχουν παρά να αντικαταστήσουν τον πολεοδομικό χάρτη της Καλαμάτας ή της Δράμας ή των Χανίων με τον πολεοδομικό χάρτη της πόλης τους, κυρίως, κατά τη δεύτερη φάση. Και εκεί επάνω να τοποθετήσουν τις δικές τους μαρτυρίες. Το ίδιο θα χρειαστεί να κάνουν και στην τρίτη φάση, τοποθετώντας το δικό τους Δήμο ή Κοινότητα, τη δική τους Νομαρχία και τη δική τους Διοικητική Περιφέρεια και παρακολουθώντας τις αλλαγές στα εθνικά, τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια θεσμικά όργανα.  Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι τον διδακτικό σχεδιασμό για το δάσος, τα απορρίμματα και τη διατροφή, μπορούν να τον αξιοποιήσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι μαθητές, όπου και αν ζουν, σε όποια πόλη, μικρή ή μεγάλη, από τα Δωδεκάνησα μέχρι την Ήπειρο και από τον Έβρο μέχρι τα Ιόνια Νησιά.Στα αρχεία που ακολουθούν θα μπορέσετε να βρείτε τα σχέδια των τριών projects, αναπτυγμένα σε διδακτικές φάσεις.

Σημείωση: κάποια από τα στοιχεία που θα συναντήσετε στα κείμενά μας θα έχουν πιθανό αλλάξει (π.χ. δομές, πρόσωπα). Ωστόσο, η πορεία της σκέψης και τα παιδαγωγικά εργαλεία μένουν τα ίδια.

e.book Συστημική Σκέψη, από το Λύκειο ως το Δημοτικό, Εισαγωγή

e.book Συστημική Σκέψη,το Δάσος

e.book, Συστημική Σκέψη, τα Απορρίμματα

e.book Συστημική Σκέψη, η Διατροφή

Πηγή http://dinaschiza.wordpress.com/

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

            Θέμα:Η Πόλη μας στον καιρό της κρίσης
Η Συστημική Δυναμική ως Εργαλείο Υποστήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – See more at: http://www.peekpemagazine.gr/article/%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%89%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82#sthash.DeO6q5gT.dpuf
Η Συστημική Δυναμική ως Εργαλείο Υποστήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – See more at: http://www.peekpemagazine.gr/article/%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%89%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82#sthash.DeO6q5gT.dpuf

 

 

Λαϊκά παιχνίδια, 1937

 

Στην έκθεση, που διαρκεί έως τις 9 Μαρτίου 2014 και είναι αφιερωμένη στην παιδική ηλικία, παρουσιάζονται γνωστά και άγνωστα σχέδια του ζωγράφου με θέματα εμπνευσμένα από τα λαϊκά παιχνίδια, καθώς και παλαιά παιχνίδια, πολλά από τα οποία δε χρησιμοποιούνται πια. Στις δημιουργίες του Γκίκα το απλό λαϊκό παιχνίδι ως αντικείμενο, είναι παρόν με διάφορες μορφές σε παιδικές και ενήλικες δραστηριότητες. Αφετηρία της έκθεσης αποτελεί το έργο «Λαϊκά παιχνίδια» του 1935. Μέσα από τις κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται η έκθεση, Παιχνίδια- Αντικείμενα, Μουσικό και θεατρικό παιχνίδι, και Ομαδικό και ατομικό παιχνίδι δρόμου, παρουσιάζονται μικρά παιχνίδια-αντικείμενα που βρίσκονται τοποθετημένα στις βιτρίνες των μαγαζιών ή σε κάποια γωνιά στο σπίτι του καλλιτέχνη, όπως πήλινα φτερωτά πουλάκια, ντενεκεδένιες κότες, φιδάκια, κουδουνίστρες. Άλλα μοτίβα που εικονίζονται, όπως η φλογέρα, η μάσκα και το κότσι παραπέμπουν αντίστοιχα στο μουσικό, το θεατρικό και το ομαδικό παιχνίδι δρόμου. Με το σχέδιο και το χρώμα ο Γκίκας δίνει πνοή στα παιχνίδια της οδού Αιόλου και τα μεταμορφώνει είτε σε πολύτιμα αντικείμενα, είτε σε απλά παραδοσιακά παιχνίδια που στα ανθρώπινα χέρια ξαναβρίσκουν την πρωταρχική τους ταπεινή ιδιότητα.

Πολλά από τα έργα του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Προέρχονται από την συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα και από ιδιωτικές συλλογές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των παιχνιδιών ανήκει στη συλλογή Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας του Μουσείου Μπενάκη

 

Περισσότερα

 • Το κοινό που θα επισκεφτεί το μουσείο μπορεί να δει συνθέσεις του μεγάλου ζωγράφου, που διασώζουν την ομορφιά των χειροποίητων, φτηνών λαϊκών παιχνιδιών, αλλά και τα ομαδικά που παίζονταν στις γειτονιές, εκτίθενται στο μουσείο του, στην Κριεζώτου. Μαζί τους και αυθεντικά παιχνίδια εποχής από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.

Τα «Λαϊκά παιχνίδια», εκείνα τα μικρά χειροποίητα ξύλινα ή μεταλλικά κομψοτεχνήματα μιας άλλης εποχής, φτιαγμένα από απλά υλικά και δουλεμένα με μαστοριά και μεράκι, γοήτευσαν τη ματιά του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Ο ζωγράφος τα αποτύπωσε σε πολλές συνθέσεις του, διασώζοντας τη μνήμη και την ομορφιά τους. Παιδί αστικής οικογένειας ο ίδιος, μεγάλωσε τριγυρισμένος από πλήθος παιχνιδιών και λάτρεψε τα ομαδικά, εκείνα που παίζονταν στους χωμάτινους δρόμους, όπως οι βόλοι, η τυφλόμυγα, η αμπάριζα. Ελαιογραφίες του σε χαρτόνι ή κόντρα πλακέ, έργα φτιαγμένα σε διαφορετικές περιόδους (από τη δεκαετία του ’30) που αποτυπώνουν τη χαρά του παιχνιδιού και την αγάπη του για λαϊκά θέματα και σκηνές της καθημερινής ζωής παρουσιάζονται στην έκθεση «Λαϊκά παιχνίδια στο σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα» .

 

Οι «Χαρταετοί στην Ακρόπολη», οι «Χαρταετοί στην Υδρα» (1937) ή οι χαρές των λουόμενων στην «Ακρογιαλιά» (1936), μαζί με αυθεντικά χειροποίητα παιχνίδια εποχής από τη συλλογή Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας του Μουσείου Μπενάκη, φιλοξενούνται στο ισόγειο της οδού Κριεζώτου 3, στο σπίτι του καλλιτέχνη.  Η διοργάνωση εγκαινιάζει την εκθεσιακή δραστηριότητα της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας της. Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα, από ιδιωτικές συλλογές και ορισμένα παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

 

 

 

 

Αφετηρία της έκθεσης είναι η σύνθεση του 1935 «Λαϊκά παιχνίδια». Ο ισορροπιστής, οι ξύλινες κιθάρες, ο άβακας, οι φιγούρες του Καραγκιόζη, οι χειροποίητες σφυρίχτρες γίνονται στοιχεία γενικά των συνθέσεών του, όπου κυριαρχεί το συναίσθημα της ευχάριστης ανάμνησης, της χαράς και της νοσταλγίας. Αλλα μοτίβα που εικονίζονται, όπως η φλογέρα, η μάσκα και το κότσι, παραπέμπουν αντίστοιχα στο μουσικό, το θεατρικό και το ομαδικό παιχνίδι δρόμου.

 

Τα «Λαϊκά παιχνίδια» του Γκίκα συνοδεύονται από τα πραγματικά παιχνίδια, τα οποία μάγευαν τα παιδιά τις δεκαετίες του 1930 και του 1940 στους πάγκους της Αιόλου και στις μικρές βιτρίνες των ψιλικατζίδικων στις γειτονιές – πήλινα φτερωτά πουλάκια, ντενεκεδένιες κότες, φιδάκια, κουδουνίστρες. «Με το σχέδιο και το χρώμα ο Γκίκας δίνει πνοή στα παιχνίδια της οδού Αιόλου και τα μεταμορφώνει είτε σε πολύτιμα αντικείμενα είτε σε απλά παραδοσιακά παιχνίδια, που στα ανθρώπινα χέρια ξαναβρίσκουν την πρωταρχική τους ταπεινή ιδιότητα» σημειώνουν οι διοργανωτές.

 

Ανατρέχοντας στην παιδική του ηλικία ο ίδιος θυμόταν: «Είχα μαλακά παιχνίδια, σκυλάκια από καουτσούκ κόκκινο με ένα κουμπί σκληρό από κάτω, στην κοιλιά, που άμα τα ζουλούσες φώναζαν, μπάλες άσπρες και χρωματιστές, […] παιχνίδια τριχωτά, αλογάκια με τα καπίστρια τους και λαγουδάκια που πηδούσαν στα πισινά τους…». Ωστόσο, είχε μια προτίμηση στα «άχρηστα» αντικείμενα, «γιατί η μανία όλων των παιδιών είναι να μαζεύουν οτιδήποτε: κουρέλια, κουτιά, σιδερικά, βαζάκια […] Και μου φαίνεται πως προτιμούσα τέτοιου είδους πράγματα να μαζεύω, παρά τίποτα ωραίο και έτοιμο, γιατί με διασκέδαζαν εκείνα ακριβώς τα πράγματα που μπορούσα να τα διορθώσω σύμφωνα με τη φαντασία μου και να πλάσω καινούργια…».

Στα έργα του που εικονίζουν παιχνίδια-αντικείμενα απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά το ανθρώπινο στοιχείο. Βιτρίνες ψιλικατζίδικων σε κάθετη διάταξη, λούνα-παρκ και τοπία με χαρταετούς, παρουσιάζονται στην ενότητα της έκθεσης «Παιχνίδια Αντικείμενα». Στην κατηγορία «Μουσικό και θεατρικό παιχνίδι» απεικονίζονται μουσικά όργανα, όπως μία φλογέρα, ένα ντέφι ή ένα τύμπανο, αυτοσχέδια ηχητικά αντικείμενα από ξύλο, λαμαρίνα, χαρτόνι κ.ά. και φυσικά η αγαπημένη λαϊκή φιγούρα του Καραγκιόζη. Στην τρίτη κατηγορία, «Ομαδικό και ατομικό παιχνίδι δρόμου», παρουσιάζονται τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στις γειτονιές όπως η μπάλα, τα κότσια, οι βόλοι κ.ά.

Β. Τζεβελέκου,Εφημερίδα των συντακτών

 

 

Γνωρίζοντας τον Χατζηκυριάκου – Γκίκα 

 

 

 • «[Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας] τόσο με την βεβαιότητα της αλήθειας του γεωμετρισμού της φύσης, όσο και την ελεγειακή χρωματική γοητεία της αιγαιοπελαγίτικης τοπιογραφίας οδήγησε τη ζωγραφική του εκεί όπου το ωραίο συγχωνεύεται με το πνευματικό. Με ερείσματα που εδραιώνονται στο «αιώνιο» της καταγωγής και της δικής του μακρινής παράδοσης, συγχρονίστηκε με την εποχή του κάνοντας επίκαιρο το παλιό», σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κυριάκος Κουτσομάλλης

Από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, αυτός ο «συγχρονισμένος αιώνιος» (όπως χαρακτηρίστηκε από τον προσωπικό του φίλο Οδυσσέα Ελύτη) λειτούργησε ως σύνδεσμος ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και τον ελληνικό μοντερνισμό και έχει δικαιωματικά κερδίσει μια σημαντική θέση στην ιστορία της ελληνικής τέχνης.

Από τα έργα του αναδεικνύονται  αρετές του εικαστικού σύμπαντος του καλλιτέχνη, τις επιρροές του από την χρωματική ευαισθησία του φωβισμού, την ρυθμική μουσικότητα του ορφισμού και τον αναλυτικό κυβισμό του Picasso και του Braque, (o οποίος άλλωστε ενδιάθετα προϋπήρχε ως προπαιδευτική γεωμετρική οπτική αντίληψη με επιδράσεις από την κλασική του παιδεία) και αφετέρου να ανιχνεύσει τον ευρηματικό τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης πετυχαίνει να συνταιριάξει και να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές αυτές επιρροές με την βοήθεια του ελληνικού φωτός στην ιδιομορφία του ελληνικού τοπίου

 

 

Οπωροπωλείον ” Ο Απόλλων “…  λάδι σε μουσαμά 55 Χ 46  cm
1939  –  Χατζηκυριάκος – Γκίκας Νίκος ( 1906 – 1994 )
Εθνική Πινακοθήκη – Αθήνα
 • Στο έργο του Χατζηκυριάκου – Γκίκα παρατηρούμε ένα εκπληκτικό συνδυασμό των διδαγμάτων του κυβισμού με την φύση, το φως, τα χρώματα και την αρχιτεκτονική  της Ελλάδας. Το έντονο ελληνικό φως, η κίνηση και ο ρυθμός είναι στοιχεία που έχουν δώσει διαφορετική πνοή στις κυβιστικές δημιουργίες του Γκίκα . Το όμορφο νησί της  Ύδρας των παιδικών του χρόνων, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της αισθητικής του, καθώς του επέτρεψε να συνδυάσει στοιχεία γεωμετρικού κυβισμού, αρχιτεκτονικής και φωτός. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι επηρεάστηκε βαθύτατα από το έργο του Ματίς, το ίδιο σημαντική ήταν η επίδραση που δέχθηκε από τους  Μπρακ και Πικάσο στο Παρίσι του ΄20.  Σίγουρα ο κορυφαίος Έλληνας ζωγράφος κατόρθωσε με ένα μοναδικό τρόπο να ενσωματώσει  τις κατακτήσεις της μοντέρνας ευρωπαϊκής τέχνης στην ελληνική παράδοση.
 http://mysteliospaths.blogspot.gr/

 

 

 

 • Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας – στρατευμένος δημιουργός στην αναζήτηση της ελληνικής ταυτότητας
«Και μόνο το γεγονός ότι είχε τη δύναμη τόσο νέος ακόμη να ξεφορτωθεί το βάρος μιας κληρονομιάς τυραννικής και να προσαρμοστεί στις διαθέσεις της διεθνούς πρωτοπορίας, με αξιώσεις και επιτεύγματα που ένα πλήθος αλλοφύλων διεκδικούσε, ήταν κάτι περισσότερο από ευοίωνο (…)».
«Aκόμη και στις πιο φωτεινές, τις πιο καθάριες, τις πιο διαυγείς συνθέσεις του N. Xατζηκυριάκου – Γκίκα πλανιέται ένα μυστήριο. Eίναι ένα μυστήριο δροσερό, γνώριμο που το ξαναβρίσκουμε με ανακούφιση γιατί είναι δικό μας».
Oδυσσέας Eλύτης (Aγγλοελληνική επιθεώρηση, Iανουάριος 1947)
Με δάσκαλό του τον Κωνσταντίνο Παρθένη, ο Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας (Αθήνα 1906-1994) έχει στο ενεργητικό του πενήντα ατομικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1937 εκδίδει μαζί με τον Δ. Πικιώνη, τον Τ.Κ. Παπατσώνη και τον Π. Καραντινό το πρωτοποριακό περιοδικό «Το Τρίτο Μάτι».
Ονομάσθηκε πατριάρχης της ζωγραφικής, ωστόσο μας  έχει δώσει και αξιόλογα  δείγματα της χαρακτικής και της γλυπτικής τέχνης, καθώς και της σκηνογραφίας, ενώ σχεδιάζει επίσης σκηνικά και κοστούμια για παραστάσεις. Γράφει άρθρα και μελέτες για την Αρχιτεκτονική και την Τέχνη. Διετέλεσε και καθηγητής ζωγραφικής στο Πολυτεχνείο.
Ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Παρίσι σε ηλικία 21 ετών και ο Πάμπλο Πικάσο είπε γι’ αυτόν: «Αυτός ο ζωγράφος έχει μεγάλη ηθική συνείδηση».
 
«Αναμνήσεις από την Ύδρα 1948-1976», Εθνική Πινακοθήκη
Βλέπουμε πώς αποδίδονται με ορθολογική ακρίβεια σχήματα
του ελληνικού χώρου, με ένα ύφος  που πίσω του
κρύβει λυρισμό.

Με επιδράσεις από τον Πικάσο και ιδίως τον Μπρακ ως τη δεκαετία του 1950, ίσως και αργότερα, διαμόρφωσε ένα ιδίωμα που συνδυάζει τη φωτεινότητα του χρώματος με το λεπτό αραβούργημα της γραμμής, εμπνεόμενος από την αρχιτεκτονική δομή νησιών, όπως η Ύδρα. Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1930 στους πίνακές του πραγματοποιείται κάποια αλλαγή που δεν σχετίζεται με την εγκατάλειψη του ύφους του αλλά με την εισαγωγή τυπολογικών στοιχείων τα οποία παραπέμπουν στο ελληνικό τοπίο.
Ο  καλλιτέχνης αποκόπτεται από τα δυτικά καλλιτεχνικά ρεύματα προς όφελος της ελληνικότητας, μια διαδικασία που φυσικά επιτεύχθηκε μέσω της άριστης γνώσης της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Είναι η εποχή που η Γενιά του ’30 αναζητεί τα χαρακτηριστικά της ελληνικότητας, ύστερα από την αίσθηση  της εθνικής απομόνωσης μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια σαφέστερη περιχαράκωση σε σχέση με τα καθαυτό εθνικά χαρακτηριστικά ενός λαού. Η ελληνικότητα, με διαφοροποίηση από τους Δυτικοευρωπαίους εταίρους αλλά και από τους Οθωμανούς, αποκτά ουσιαστικά, ως αξία του πολιτισμού, τον χαρακτήρα ενός ιδεολογήματος που δεν στερείται βεβαίως αντιφάσεων, όπως κάθε ιδεολόγημα.

Και είναι αλήθεια, μόνο έτσι η ζωγραφική του Γκίκα γίνεται –ιδίως μεταπολεμικά– ευρέως αποδεκτή, παρά τον καινοτόμο χαρακτήρα της.
 
Μανάβικον «ο Απόλλων»

Εν τω μεταξύ, το μεταξικό καθεστώς θα εκμεταλλευθεί κατά κόρον οτιδήποτε για να υποστηρίξει την αυταρχική πολιτική του και φυσικά δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τη στήριξη ενός αναγνωρισμένου καλλιτέχνη, αφού ο χαρακτήρας της ελληνικότητας συσχετιζόταν προφανώς και με το όφελος που το καθεστώς μπορούσε να αποκομίσει, δηλαδή η ελληνικότητα προσαρμόζεται και στις εκάστοτε «προπαγανδιστικές ανάγκες».

Ο Μεταξάς προτείνει από καθέδρας : «Τα πρότυπά σας … πρέπει να είναι τύποι και μορφές γνησίως ελληνικές. Πρέπει να πάτε όσο μπορείτε πιο κοντά στον λαό που μοχθεί, που χαροπαλεύει και να ακούσετε την κλίμακα των συναισθημάτων του…».
Μάλιστα ο Γκίκας αρθρογραφεί μέσα από τις σελίδες του «Νέου Κράτους», ημιεπίσημου περιοδικού του καθεστώτος του Μεταξά. «Η παρότρυνσις του κ. Πρωθυπουργού όπως δημιουργήσουμε ελληνική τέχνη, βρίσκει πολλούς από εμάς σύμφωνους», γράφει το 1938, σε ένα τεύχος που ο ίδιος έχει σχεδιάσει και το εξώφυλλο.
Το όλο του έργο μαρτυρεί έναν αριστοκρατικό εκλεκτισμό, άρτιες γνώσεις, και την αναζήτηση ενός εκφραστικού πλούτου με μεστά και εχέμυθα μέσα. Το χρώμα τραγουδάει με άνεση και οι πίνακές του έχουν μνημειακή μεγαλοπρέπεια.
«Μυστράς»
 
Το πρώτο πρωινό του κόσμου
Κορυφαίο στην πώληση κατά τη δηµοπρασία ελληνικών έργων τέχνης στο Λονδίνο από τον οίκο Sotheby’s, τον Νοέμβριο του 2010, αναδείχθηκε ο «Μυστράς» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, πίνακας ο οποίος πωλήθηκε για 520.809 ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης 175.000-234.000 ευρώ, επιτυγχάνοντας νέο ρεκόρ για τον καλλιτέχνη.

Κηφισιά (1973)
 
Εργαστήρι στο Παρίσι (1965)
 
Θέα των Αθηνών
 
Σύνθεση με ρυθμικά αντικείμενα (1935)
 
Γλέντι στην ακρογιαλιά

πηγή http://texnografia.blogspot.gr/2012/05/blog-post_14.html

Περισσότερα…

Αφιέρωμα στον Ν. Χατζηκυριάκο Γκίκα

Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας

Ο φωτοτροπικός κυβισμός του Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Κτήριο Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την έκθεση και να δανειστείτε την

 •  Μουσειοσκευή 
image title
1 pixel spacer
Ελληνικά λαϊκά παιχνίδια
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Οι μαθητές ανακαλύπτουν τα παιχνίδια των παιδικών χρόνων των προπαππούδων και των προγιαγιάδων τους. Μαθαίνουν για τα υλικά τους, τον τρόπο κατασκευής και τους συμβολισμούς.
Παιχνίδια φτιαγμένα από απλά υλικά στο σπίτι ή αγορασμένα από τους πάγκους των πανηγυράδων συνθέτουν το περιεχόμενο της μουσειοσκευής.
Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Δημοτικού.Μια ιδιαίτερη μουσειοσκευή με θέμα τα “Ελληνικά λαϊκά παιχνίδια” έχει δημιουργηθεί για τις ομάδες των παιδιών που ανήκουν στην προσχολική ηλικία

 

 • ή να παρακολουθήσετε το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα  Λαϊκά Παιχνίδια στο σπίτι του Γκίκα

 

program image
Λαϊκά Παιχνίδια στο σπίτι του Γκίκα (Β’ περίοδος)
ΚΤΗΡΙΟ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ Ν.Χ”ΚΥΡΙΑΚΟΥ – ΓΚΙΚΑ1 pixel spacer
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Με την καινούρια χρονιά η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα υποδέχεται τα μικρά παιδιά στην έκθεση “Λαϊκά παιχνίδια στο σπίτι του Γκίκα”. Σχέδια, πίνακες και γλυπτά με την υπογραφή του μεγάλου καλλιτέχνη μας ταξιδεύουν στην τρυφερή παιδική ηλικία μιας άλλης εποχής. Τα έργα της έκθεσης πλαισιώνουν αυθεντικά παλιά παιχνίδια από το Τμήμα Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας, ενώ ένα παζλ δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να δημιουργήσουν μια δική τους σύνθεση παιχνιδιών, σε φόντο του Γκίκα. Τέλος, στο εργαστήρι του ζωγράφου τα γεωμετρικά σχήματα επάνω στο κόκκινο χαλί, όμοια με αυτά που κέντρισαν κάποτε τη φαντασία του μικρού Νικολή, μεταμορφώνονται σε ένα πρωτότυπο… εικαστικό παιχνίδι.

 


 

 

 

 

ΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ Μ.Δ

ΣΚΟΠΟΣ
Είναι η εξοικείωση του μικρού μαθητή με Μ.Δ με το βιβλίο και την ανάγνωση
και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το λογοτεχνικό βιβλίο. Αυτή
η σχέση θα το βοηθήσει να αναπτύξει τη δημιουργική του σκέψη, να
δραστηριοποιήσει τη φαντασία του και την εφευρετικότητά του, να εμπλουτίσει
την αισθητική του καλλιέργεια, να δοκιμάσει τα συναισθήματά του
αναπτύσσοντας έτσι τη συναισθηματική του νοημοσύνη, να καλλιεργήσει τη
γλωσσική του έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο, και εν κατακλείδι να
συγκροτήσει ολόπλευρα την προσωπικότητα του.
Το βιβλίο αποτελεί το παράθυρο στη φαντασία αλλά και τη σκέψη του
παιδιού. Ο συνδυασμός της εικόνας με το κείμενο προσφέρει
πολυαισθητική απόλαυση. Η δύναμη που έχουν οι εικόνες και οι λέξεις
επιτρέπουν στο παιδί να ταξιδέψει στο χώρο της φαντασίας, να
ονειρευτεί και να σκεφτεί.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

 καλλιέργεια αναγνωστικής απόλαυση
 άσκηση της δεξιότητας της προσεκτικής ακρόασης
 καλλιέργεια δεξιότητας αναδιήγησης ιστοριών
,συναισθημάτων ή καταστάσεων
 εξάσκηση της μνήμη
 ανάπτυξη δυνατότητας κατανόησης κειμένου και
ικανότητας του να χρησιμοποιεί τη γλώσσα
 ανάπτυξη συνεργατικής ικανότητας
 ανάπτυξη επικοινωνιακής ικανότητας
 αφηγηματική ικανότητα
 εξοικείωση με τη λειτουργία ομάδων
 δημιουργία κλίματος συντροφικότητας και
δημιουργικότητας μέσα στην τάξη, η οποία σταματά να Σελίδα 11

αποτελεί ένα άθροισμα μεμονωμένων μαθητών αλλά
γίνεται μια «κοινότητα αναγνωστών».
 αναζήτηση νέων λύσεων και στάσεων ζωής

Περισσότερα εδώ….

 

 

 

«Η Τέχνη έχει τούτο το κοινό με τη μαγειρική τέχνη: λίγο
περισσότερο, λίγο λιγότερο αλάτι κάνει ανυπολόγιστη
διαφορά, καταντάει το έδεσμα  αγνώριστο».

Λένε καμιά φορά πως η ζωγραφική, και η τέχνη γενικά,
μοιάζει με τη …μαγειρική. Πιο συχνά λένε πως και η
μαγειρική είναι μια «τέχνη». Πως δε φτάνει ένας μάγειρας
ή μια μαγείρισσα να χρησιμοποιεί τα σωστά υλικά, στις
κατάλληλες δόσεις και να ακολουθεί πιστά μια συνταγή, για
να βγει ένα φαγητό καλό. Χρειάζεται κάτι παραπάνω, να έχει
κάποιο μαγειρικό… ταλέντο.
Ας γυρίσουμε όμως στη ζωγραφική. Γιατί μοιάζει με τη
μαγειρική; Γιατί και ο ζωγράφος χρειάζεται κάποια υλικά,
χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία και σύνεργα και ακολουθεί
μία διαδικασία συγκεκριμένη, με ορισμένη σειρά, για να
μαγειρέψει, συγγνώμη!, να ζωγραφίσει. Συχνά χρειάζεται
κι αυτός έναν οδηγό, ειδικά στην αρχή. Μπορεί να μην
έχει βιβλίο με συνταγές, τις έχει όμως στο μυαλό του. Κι
όταν αποκτήσει εμπειρία, συνήθως εργάζεται κι αυτός πιο
ελεύθερα, αυτοσχεδιάζει, χωρίς να φοβάται μήπως δεν
πετύχει το φαγητό, ο πίνακας, δηλαδή.
Το βιβλίο που κρατάτε είναι ένας μικρός οδηγός για την
τέχνη ενός συγκεκριμένου δημιουργού, για την «κουζίνα»
του. Κουζίνα δεν είναι μόνο το γνωστό μας δωμάτιο, αλλά
και ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο κάποιος μαγειρεύει,
τα αγαπημένα υλικά, οι συνταγές του, όλα αυτά που μας
κάνουν να αναγνωρίζουμε πως ένα φαγητό το έφτιαξε
αυτός κι όχι κάποιος άλλος.
Ας γνωρίσουμε όμως τον… σεφ μας!

Ο Νίκος ΧατζηκυριάκοςΓκίκας, Νικολής 
για τους δικούς του ανθρώπους, γεννήθηκε στην Αθήνα
το 1906. Μοναχοπαίδι μιας πλούσιας και σημα-
ντικής οικογένειας, μεγάλωσε άνετα κι έμαθε
γράμματα σε καλά σχολεία. Πολύ μικρός ακόμα,
έδειξε το ταλέντο του στη ζωγραφική αλλά και στο
γράψιμο. Έτσι, πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγρα-
φικής κι άρχισε να γράφει διάφορα κείμενα πριν
τελειώσει το σχολείο. Έπειτα πήγε να σπουδάσει
στο Παρίσι, φιλολογία στην αρχή, αλλά γρήγορα τον κέρδισε η ζωγραφική.
Επειδή ήταν πολύ καλός, σύντομα άφησε τη σχολή του κι άρχισε να
δουλεύει μόνος στο εργαστήριό του, να δείχνει τις δημιουργίες του σε εκθέσεις και να αποκτά τους
πρώτους του θαυμαστές. Στο μεταξύ, είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες,
συγγραφείς και άλλους, Έλληνες και ξένους. Πολ-
λά πράγματα για την τέχνη έμαθε επίσης στα μου-
σεία, στα βιβλία και τα ταξίδια του.
Το 1934 γύρισε μόνιμα στην Ελλάδα, παντρεμένος
ήδη με την ποιήτρια Τίγκη Κοτζιά. Σύντομα, εκτός
από την Αθήνα, άρχισε να δουλεύει και στο πατρι-
κό σπίτι της μητέρας του στην Ύδρα. Εκεί, γύρω
στα 1938, κατέληξε και στον προσωπικό του τρό-
πο, την «κουζίνα» της ζωγραφικής, χωρίς να στα-
ματήσει όμως να μαθαίνει και να πειραματίζεται
συνεχώς με την τέχνη του. Το 1942 έγινε καθηγη-
τής σχεδίου στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, όπου δίδα-
ξε κοντά είκοσι χρόνια. Εκτός από τη ζωγραφική,
είχε αρχίσει να ασχολείται και με άλλες τέχνες, να
πλάθει γλυπτά, να δημιουργεί χαρακτικά, να σχεδιάζει κοστούμια και σκηνικά για το θέατρο, να
φτιάχνει εικόνες για βιβλία και περιοδικά, να γράφει διηγήματα κι άλλα.

Ακόμα και τον αρχιτέκτονα έκανε.Ανακαίνισε το παλιό αρχοντικό της Ύδρας· όταν αυτό καταστράφηκε από φωτιά, μετέτρεψε ένα παλιό σπίτι στην Κέρκυρα στο καινούργιο του

                                                                                                          Από τον οδηγό του εκπαιδευτικού προγράμματος

Αναστασία Φωτοπούλου-Πρίγκηπα / Μουσείο Μπενάκη 

 

 

 Τι κοινό έχει η ζωγραφική με τη μαγειρική;  Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  του Μουσείου Μπενάκη (που διεξάγεται στην πινακοθήκη-σπίτι του  ζωγράφου ,Κριεζώτου 6) Στην…. .. κουζίνα με τον Νίκο Χατζηκυριάκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα  τα παιδιά κάνουν μια  πρώτη γνωριμία με τα υλικά, τα εργαλεία και τα σύνεργα ενός μεγάλου «μάγειρα» της νεοελληνικής τέχνης, του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Με οδηγό ένα πρωτότυπο βιβλιαράκι γεμάτο νοστιμότατες συνταγές ζωγραφικής, τα παιδιά γνώριζουν την «κουζίνα» που δημιούργησε, μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά του έργα  και θα ζωγραφίσουν  στο εργαστήρι του.

Οι μαθητές της Δ1τάξης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού τους προγράμματος Ιστορία της Τέχνης  επισκέφτηκαν την Πινακοθήκη -σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα  και μαγείρεψαν  παρέα με τον ζωγράφο!

Ξεφυλλίστε εδώ τον εξαιρετικό οδηγό του προγράμματος που ακολουθούν βήμα βήμα τα παιδιά

program imageΣτην…. .. κουζίνα με τον Νίκο Χατζηκυριάκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα Μικρός οδηγός για την τέχνη και την Πινακοθήκη του
Αναστασία Φωτοπούλου-Πρίγκηπα / Μουσείο Μπενάκη – Εκπαιδευτικά Προγράμματα

 

 

 

 

 

Περισσότερα

για την Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου- Γκίκα

O ιστορικός χρόνος της καλλιτεχνικής και πνευματικής παραγωγής της γενιάς του ’30, αποτυπώνεται με ευκρίνεια στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου- Γκίκα, στο κτίριο της οδού Κριεζώτου 3, όπου έζησε και εργάστηκε για σαράντα χρόνια, έως τον θάνατό του, ο κοσμοπολίτης ζωγράφος.

Η πολυκατοικία του μεσοπολέμου την οποία δώρισε ο Ν. Χατζηκυριάκος – Γκίκας, στο Μουσείο Μπενάκη, το 1989, ανανεώθηκε εκ βάθρων. Οι πολύχρονες εργασίες της Πινακοθήκης, (ξεκίνησαν το 2005 με 3 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το ΥΠΠΟΤ), και στην πορεία, η μεγάλη συνεισφορά των δωρητών που συνέβαλαν γενναία με οικονομικές ενισχύσεις και δωρεές αντικειμένων-εκθεμάτων, δικαιώνουν με το αποτέλεσμά τους, τον διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελο Δεληβορριά και τους συνεργάτες του, οι οποίοι οραματίστηκαν μια κιβωτό σκέψης και δημιουργίας, της περιλάλητης γενιάς του ΄30.

Η παρακαταθήκη της συναρπάζει και υπενθυμίζει πως «δεν πρέπει να λησμονηθεί ό,τι γεννήθηκε και υποστηρίχτηκε σε δύσκολους καιρούς» είπε χαιρετίζοντας την έναρξη λειτουργίας της Πινακοθήκης, ο Άγγελος Δεληβορριάς.

Τα εκθέματα, ακολουθούν χρονικά την διαδρομή της ελληνικής δημιουργίας, από την Μικρασιατική καταστροφή, έως τις παραμονές της δικτατορίας του 1967, περίοδοι που αποτελούν ταυτόχρονα και το κλίμα στο οποίο έζησε ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας.

Με αφετηρία το έτος γέννησης τους και μέσα από πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, ιστορικά χειρόγραφα, εκδόσεις, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, αλληλογραφίες καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων, ο επισκέπτης συμμετέχει στον κόσμο των ιδεών του 20ου αιώνα.

Στο ισόγειο και τους δύο ορόφους, συνυπάρχουν, χωρίς ιδεολογικά και πολιτισμικά στεγανά, τεκμήρια Προέδρων της Δημοκρατίας, όπως ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, τα δύο ελληνικά Νόμπελ Λογοτεχνίας, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, με το βραβείο Λένιν του Γιάννη Ρίτσου, οι μυθικές φιγούρες από την παράσταση «Ο γάμος του Καραγκιόζη» του Σωτήρη Σπαθάρη, το γράμμα του Γιάννη Σκαρίμπα στον Άγγελο Σικελιανό, πίνακες του Φώτη Κόντογλου, παρτιτούρες του Δημήτρη Μητρόπουλου κι ανάμεσά τους το περίστροφο τύπου Bayard 9 mm, με το οποίο αυτοκτόνησε ο Κώστας Καρυωτάκης, όπως και το τελευταίο σημείωμα του αυτόχειρα.

 

 

Στις προθήκες βρίσκεται και ο μπερές της Διδώς Σωτηρίου, δίπλα σε χειρόγραφα και πρώτες εκδόσεις του Τζούλιο Καϊμη, σχέδια του Δημήτρη Πικιώνη, μεταφράσεις του Γιάννη Ιμβριώτη, σημείωμα του Ηλία Βενέζη για την εικονογράφηση της «Γαλήνης», χειρόγραφο του Κώστα Ουράνη εικονογραφημένο από τον Σπύρο Βασιλείου.

Ένας μικρός δίσκος 45 στροφών με την Φραγκοσυριανή, ακόμα και το φυλαχτό του Μάρκου Βαμβακάρη, είναι ανάμεσα στα εκθέματα της Πινακοθήκης.

Μια κάρτα της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ προς τον Νικόλαο Κάλλας, αλλά και ένα γράμμα του Μαξ Ερνστ προς τον Κάλλας.

Χαρακτικά του Τάσσου, που κοσμούν το ποίημα «Πούσι» του Καββαδία στην έκδοση του 1947. Στους τοίχους και τις αίθουσες του ισογείου και στους δύο πρώτους ορόφους, ο επισκέπτης θα δει επίσης την μακέτα του Ματχάουζεν του Μέμου Μακρή, όπως και το πορτρέτο της Μέλπως Αξιώτη φιλοτεχνημένο από τον Μακρή, αλλά και γλυπτά των Κουλεντιανού, Ζογγολόπουλου, Παππά. Πίνακες και αντικείμενα από το εργαστήρι του Νικολάου, του Μόραλη, συνυπάρχουν με ξυλογραφίες του Γιώργου Δήμου, και την εικονογράφηση που φιλοτέχνησε ο ίδιος, για την έκδοση του βιβλίου ”Livres de sang”, του 1948, με τα σημειώματα των μελλοθάνατων πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές της Αίγινας, τα οποία είχε μεταφράσει στα γαλλικά ο Πωλ Ελυάρ.

Επίσης το βλέμμα τραβούν οι φωτογραφίες της Nelly’s, του Σπ. Μελετζή, του Τ. Τλούπα, τεκμήρια από το ελληνικό χορόδραμα, από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μίνω Αργυράκη, τον Μιχάλη Κατσαρό, τον Μιχάλη Κακογιάννη.

Μετά τον τρίτο όροφο, αναπτύσσεται αποκλειστικά η Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου – Γκίκα, όπως ο ίδιος την είχε οργανώσει, το 1991, όταν πρωτολειτούργησε ως παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη, με τους πίνακες του, σχέδια, γλυπτά, σκηνικά, χειρόγραφα, φωτογραφίες, το καθιστικό του σπιτιού του, το γραφείο του ναυάρχου πατέρα του, ο οποίος και πρωτοκατοίκησε την πολυκατοικία.

Το εργαστήρι του Ν. Χατηκυριάκου – Γκίκα, διατηρήθηκε αυτούσιο.

Δείτε ακόμηΛαϊκά παιχνίδια στο σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου‐Γκίκα,  Αφιέρωμα στο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα

Μέσα Γενάρη και τα μαρούλια μας στον κήπο ήταν  έτοιμα για το τραπέζι μας κι εμείς έτοιμοι να τα μαζέψουμε !

Πριν όμως δείτε πως μαζέψαμε τη σοδειά μας ας θυμηθούμε παρέα το ημερολόγιο του μεγαλώματος των μαρουλιών στον κήπο.

ΚΛΙΚ  ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ημερολόγιο του κήπου μας Μέρος 1ο

Μαζεύοντας τη σοδειά μας

9 Φεβρουαρίου 2014 Συγγραφέας: greenstep ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ..   |

RSS Σχόλιων

“Παίζαμε βόλους με τον ξάδελφό μου και για τούτο είχαμε διαλέξει το μεσαίο χαλί που τα σχέδιά του έκαναν οχτάγωνα για να βάλουμε τους βόλους. Εκεί,απάνω στο παιχνίδι,έμεινα μερικές στιγμές ακίνητος,κοιτάζοντας προσεχτικά το χαλί. Και τότε μόνο γεννήθηκε μέσα μου και σιγά-σιγά μου επιβλήθηκε η ιδέα ενός χρώματος.Το χαλί όπου παίζαμε ήτανε κόκκινο” (από το άρθρο της Μαρίας Θερμού στο Βήμα (26-6-2011) “Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας: «Οταν ψάχνεις την προσωπικότητα, τη χάνεις»

Εκθεση με εκατό και πλέον έργα του στην Ανδρο”).

Σπίτια της Αθήνας (1927 – 1928). Δωρεά του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα στην Εθνική Πινακοθήκη. Via Tilemahos Efthimiadis.

Αθήνα, 1950. Φωτ. Herbert List/Magnum Photos

Αριστ., Σύνθεση σε δύο κλίμακες, 1939. Δεξ., Στέγες και αετοί, 1948. Via paletaart.

Δεξ., ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας το 1933. Via Μουσείο Μπενάκη.

Παρίσι. Πάνω αριστ., το 1923,  με τους Κώστα Βάρναλη και Στρατή Ελευθεριάδη (Teriade). Via Τρελο-Γιάννης. Δεξ., στους κήπους του Λουξεμβούργου. Από αριστερά : Χρήστος Ζερβός, Άγγελος Κατακουζηνός, Teriade, Γιώργος Κατσίμπαλης, Νίκος Χατζηκυριάκος- Γκίκας και Μιχάλης Τόμπρος. Κάτω, Το εργαστήρι στο Παρίσι (1965). Via Μορφωτικό ‘Ιδρυμα εθνικής Τραπέζης και alterapars.

Δύο πορτρέτα του ζωγράφου John Craxton και του συγγραφέα Patrick Leigh Fermor από το Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Πάνω δεξιά, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκα (στην ‘Υδρα 😉 με τους (από αριστ.) John Craxton, Barbara Hutchinson-Ghika, Patrick Leigh Fermor, Lydia Aous. Το βιβλίο Mani του Patrick Leigh Fermor είναι εικονογραφημένο από το φίλο του ζωγράφο John Craxton. Via Tom Sawford

John Craxton, Hotel by the Sea. Tate Gallery.

Σκόρπια σπίτια, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκα. Via paletaart.

Επίδαυρος. Από αριστερά : Tom Fisher, Paddy (Patrick Leigh Fermor), Joan , John Craxton, Margot Fonteyn, Frederick Ashton, Ruth Page. Φωτ. Costas Achillopoulos. Via Tom Sawford.

Πάνω, Ύδρα με χαρταετούς, 1980. Via Res-Picta. Κάτω, Καίκια (via paletaart) και Η Βαρβάρα στην Ύδρα (viaMuseumPlus).

Αριστερά, ο  Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας στην ‘Υδρα. Via kykladesnews. Δεξ., ένα πορτρέτο του γάλλου φωτογράφου Henri Cartier-Bresson (Magnum Photos) στην Αθήνα το 1953.

Κριεζώτου αρ. 3. Αριστ., πάνω, η θέα από το εργαστήρι (via wikipaintings). Κάτω, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας στο Life. Via ouranokatevatoi. Δεξ., πάνω, φωτογραφία του 1956 της Lotte Nossaman. Κάτω, το σημερινό μουσείο. Φωτ. Σ.Σ.

Συνέντευξη του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα στο γάλλο φωτογράφο Jean-François Bonhomme (αναδημοσίευση από το Βήμα 5-12-1999)

Πότε ήλθατε στο Παρίσι;

«Ηταν το 1919, αμέσως μετά την ανακωχή. Φοιτούσα στο σχολείο Janson de Sailly. Δυσκολευόμουν να φθάσω το επίπεδο των άλλων μαθητών, δεν είχα βλέπετε διδαχθεί ποτέ λατινικά».

Είχατε όμως διδαχθεί γαλλικά, τα οποία μιλούσατε ήδη άπταιστα. Αλήθεια, πώς ήταν το Παρίσι εκείνη την εποχή;

«Κατείχα τη γαλλική γλώσσα αλλά η αλλαγή περιβάλλοντος και παραστάσεων ήταν μεγάλη για μένα. Δεν μπορούσα να συνηθίσω την έλλειψη φωτός στο Παρίσι. Συνέκρινα τον καιρό της γαλλικής πρωτεύουσας μεόλες αυτές τις υπέροχες ηλιόλουστες ημέρες στην Ελλάδα. Ο καιρός στο Παρίσι ήταν συνήθως βροχερός, γκρίζος, ακόμη και τα κτίρια μου φαίνονταν “μαύρα” ­ εγώ ήμουν συνηθισμένος σε λευκά κτίρια. Στο Παρίσι όμως υπέστην το πρώτο σοκ ερχόμενος σε επαφή με τη σύγχρονη ζωγραφική. Περνούσα μια μέρα μπροστά από μια αίθουσα τέχνης που ονομαζόταν “La Galerie Bernheim Jeune” και ξαφνικά βλέπω έναν πίνακα που με καθήλωσε κυριολεκτικά. Δεν ήμουν συνηθισμένος να βλέπω τέτοια ζωγραφική, το σοκ ήταν τρομερό. Κοίταζα για ώρα αυτό τον πίνακα. Ηταν το “Τσάι” του Ματίς. Στο τέλος συνειδητοποίησα ότι αυτό που με σόκαρε ήταν το ότι ο ζωγράφος είχε αφαιρέσει την “επιδερμίδα των πραγμάτων” και έδειχνε το εσωτερικό και το θέμα όπως ήταν: δύο γυναίκες, η μία πιο ηλικιωμένη από την άλλη, και οι δύο ντυμένες στα μαύρα, καθισμένες σε πολυθρόνες από λυγαριά, σε έναν κήπο της πόλης. Η μία από τις δύο φορούσε στον λαιμό της ένα ρουμπίνι. Αργότερα έμαθα ότι ήταν η κόρη του Ανρί Ματίς».

Πότε το μάθατε;

«Οταν πρωτοείδα τον πίνακα δεν γνώριζα καν τον Ματίς. Ο πίνακας όμως μου εντυπώθηκε, άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τα πράγματα. Εχω αφηγηθεί αυτή την ιστορία πολλές φορές, την έχω γράψει κιόλας. Ακόμη και όταν χρόνια αργότερα ξαναείδα τον πίνακα στο Λονδίνο σε μια αναδρομική έκθεση του Ματίς που έγινε στην Hayward Gallery σοκαρίστηκα».

Είχατε όμως ήδη τότε αρχίσει να ζωγραφίζετε, να σχεδιάζετε.

«Ναι, αλλά το ύφος μου ήταν πιο συμβατικό, ήμουν επηρεασμένος από την Αναγέννηση. Το βάπτισμά μου στη μοντέρνα ζωγραφική το οφείλω στον Ανρί Ματίς».

Και ο Πικάσο;

«Α, ναι! Επηρεάστηκα και από τον Πικάσο στη συνέχεια. Με γοήτευε βαθιά για πολλά χρόνια».

Τον γνωρίσατε προσωπικά;

«Οχι, και αυτό που είναι περίεργο είναι ότι στο τέλος έπαψα να επηρεάζομαι από τον Πικάσο και ξαναγύρισα στον Ματίς. Παράξενη εξέλιξη, γιατί πρόκειται για δύο ζωγράφους εντελώς διαφορετικούς».

Μπορείτε να εντοπίσετε τις διαφορές τους;

«Ο Πικάσο είναι μεσογειακός, άνθρωπος του Νότου. Θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω κλασικό. Αντίθετα ο Ματίς, παρ’ ότι ήταν άνθρωπος του Βορρά, είναι πιο “πολύχρωμος”. Το χρώμα στον Ματίς κατέχει μια θέση εντελώς ξεχωριστή. Το χρώμα στον Πικάσο είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Ο Πικάσο δηλαδή δεν είναι κολορίστας, δεν ενδιαφέρεται για το ίδιο το χρώμα όσο για την εφαρμογή του. Του λείπει η λεπτότητα, η φινέτσα του Ματίς».

Θυμάμαι μάλιστα ότι μου λέγατε πως ο Ματίς δεν οφείλει τίποτε στον Πικάσο…

«Ο Ματίς είναι απολύτως πρωτότυπος ως προς το χρώμα. Από την άλλη, ο Ματίς δεν είναι ένας διανοούμενος ζωγράφος. Είναι ένας ζωγράφος αυθόρμητος».

Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι υπάρχει ένα «θράσος» στο χρώμα του Ματίς;

«Συμφωνώ απολύτως. Στον Πικάσο δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Στον Ματίς το χρώμα είναι κυρίαρχο, που ακόμη και στο σχέδιο δίνει ελάχιστη σημασία στη διόρθωση· όταν ζωγραφίζει ένα τραπέζι ή μια καρέκλα, αυτά τα αντικείμενα συχνά σφετερίζονται το ένα το άλλο. Ο Ματίς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να το διορθώσει αυτό, “αφήνεται”, και σε αυτό έγκειται η γοητεία του. Είναι λοιπόν ακριβώς το αντίθετο του Πικάσο, ο οποίος διορθώνεται διαρκώς. Για τον Πικάσο ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ισχύει η σύμμειξη, η παράθεση, μορφών, σχεδίων και όχι τόσο του χρώματος όσο του κιαροσκούρο. Επίσης ο Πικάσο, για παράδειγμα, παρά την καινοτομία του, δεν διαφέρει πολύ από τον τρόπο που έβλεπαν οι άνθρωποι της Αναγέννησης. Αν προσέξετε, θα δείτε ότι όταν ζωγραφίζει μια γυναίκα σε μια πολυθρόνα ζωγραφίζει τους πλαϊνούς τοίχους σε προοπτική. Παρουσιάζει μια γυναίκα καθισμένη σε μια πολυθρόνα, μια γυναίκα που καταλαμβάνει έναν όγκο σε αυτή την καρέκλα, και στη συνέχεια αυτός ο όγκος και αυτή η καρέκλα τοποθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να αποτελεί ένα είδος προοπτικής· ζωγραφίζει δηλαδή ένα κουτί, ένα σχηματικό κουτί, και σε αυτό τον ελεύθερο χώρο μπορεί να τοποθετήσει ένα θέμα. Ο Ματίς δεν το κάνει αυτό, δεν μας επιτρέπει να δούμε τον χώρο προοπτικά».

Από την άλλη το έργο του Ματίς διατήρησε κάποια ενότητα, υπέστη μεταμορφώσεις αλλά λιγότερες από ό,τι του Πικάσο, όπως είπατε πριν από λίγο…

«Κοιτάξτε, σε όλη του τη ζωή ο Πικάσο άλλαζε στρατόπεδο· εγκατέλειπε αυτό που έκανε όχι για να αρχίσει κάτι, αλλά για να μπει σε μια άλλη περίοδο, στη γαλάζια περίοδο, στην κόκκινη περίοδο, στην κυβιστική περίοδο. Ολες αυτές οι περίοδοι στο έργο του είναι διαφορετικές και έχουν ελάχιστη σχέση μεταξύ τους. Ο Ματίς αντίθετα διατηρεί πάντα την ίδια σχέση με όλο το έργο του».

Βρίσκεστε στο Παρίσι την εποχή όπου παρατηρείται μια μοναδική άνθηση της τέχνης, την εποχή του κυβισμού με τον Μπρακ και τον Πικάσο. Την εποχή εκείνη εσείς τι κάνατε; Πού βρίσκεστε στις ζωγραφικές σας αναζητήσεις;

«Εγώ εμφανίζομαι λίγο αργότερα γιατί δεν είναι ο αναλυτικός κυβισμός αλλά ο συνθετικός αυτός που ανοίγει διαφορετικούς δρόμους στη ζωγραφική μου».

Μπορείτε να εμβαθύνετε λίγο σε αυτή τη διάκριση μεταξύ συνθετικού και αναλυτικού κυβισμού και να αναφερθείτε και σε άλλους καλλιτέχνες του κυβισμού;

«Ο πρώτος ζωγράφος που χαρακτηρίστηκε επισήμως κυβιστής ήταν ο Ζαν Μετζενζέ. Ο Ανατόλ Φρανς μιλάει για αυτόν και τον αποκαλεί νεαρό ζωγράφο του κυβισμού. Ο κριτικός Μορίς Ρενάλ γνώριζε τον Μετζενζέ και έλεγε ότι “διαθέτει πολύ ταλέντο αλλά είναι πεταλούδα”. Υπήρχε επίσης ο Φερνάν Λεζέ, με τον οποίο είχαμε ταξιδέψει μαζί. Ηταν φίλος του Λε Κορμπυζιέ και μέσω αυτού τον γνώρισα».

Από ό,τι θυμάμαι, η γνωριμία σας με τον Λε Κορμπυζιέ καθόρισε τη σύνταξη της Χάρτας των Αθηνών. Μπορείτε να μας διηγηθείτε την ιστορία;

«Μια μέρα ο Λε Κορμπυζιέ μου ανακοίνωσε ότι σκόπευε να πάει στη Μόσχα για να δημιουργήσει τον Χάρτη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, τους νόμους της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, και τότε του είπα: “Μα τι θα κάνετε στη Μόσχα; Γιατί δεν έρχεστε στην Ελλάδα, τη χώρα της αρχιτεκτονικής, όπου θα βρίσκομαι και εγώ;”. Ο Λε Κορμπυζιέ λοιπόν πρότεινε στους άλλους να αλλάξουν το πρόγραμμα και αντί να πάνε στη Μόσχα κατέληξαν στην Ελλάδα. Εδώ έφτιαξαν τη Χάρτα των Αθηνών, τη συνέταξαν στο πλοίο που τους έφερε από τη Μασσαλία στον Πειραιά το οποίο λεγόταν “Patrice ΙΙ”. Με αυτό ταξιδέψαμε. Ηταν μαζί μας οι αρχιτέκτονες Μπαντοβιτσί, Λυρσά, ο αδελφός του ζωγράφου και άλλοι. Ο Λε Κορμπυζιέ έδωσε μάλιστα στη συνέχεια δύο διαλέξεις στο Πολυτεχνείο. Κατόπιν επιβιβαστήκαμε σε ένα μεγάλο ιδιωτικό σκάφος και κάναμε τον γύρο των νησιών. Το ταξίδι είχε μεγάλη επιτυχία γιατί τους έδωσε την ευκαιρία να δουν την αρχιτεκτονική των νησιών και να εμπνευστούν από αυτήν. Ο Λε Κορμπυζιέ μάλιστα μιμήθηκε την αρχιτεκτονική της Σαντορίνης στην κατασκευή του σπιτιού του στο Παρίσι. Στο ταξίδι αυτό ο Λε Κορμπυζιέ είχε μαζί του τον αδελφό του που ήταν μουσικός, γνωστός με το όνομα Ζανερέ, και τον εξάδελφό του που ήταν αρχιτέκτονας και δούλευε μαζί του. Ηταν βεβαίως μαζί μας και ο Φερνάν Λεζέ, άνθρωπος πολύ ευγενικός, αλλά και γήινος ­ ψηλός, σωματώδης, κοκκινομάλλης, με μουστάκια. Οταν η θάλασσα ήταν κυματώδης και το πλοίο κλυδωνιζόταν, εκείνος ξάπλωνε στο πάτωμα, κοκκίνιζε και έβριζε!».

Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η Χάρτα των Αθηνών δημιουργήθηκε χάρη σε εσάς, που επιτύχατε τη ματαίωση του προγραμματισμένου ταξιδιού των αρχιτεκτόνων στη Μόσχα!

«Ναι, ναι…».

Αυτή την περίοδο ταξιδεύετε από την Αθήνα στο Παρίσι.

«Κάνω μάλιστα δύο εκθέσεις στην Αθήνα και μία στο Παρίσι σε μια μικρή αίθουσα τέχνης με το όνομα “Percier”. Και οι δύο γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία».

Πώς ήταν το κλίμα στο Παρίσι εκείνης της εποχής; Μπορείτε να μας το περιγράψετε;

«Δεν είχαν συμβεί και τόσο μεγάλες αλλαγές. Εμποροι έργων τέχνης βρίσκονταν πάντα στην οδό La Boetie. Εκεί γνωρίστηκα και συνδέθηκα φιλικά με τον ζωγράφο Ζαν Ελιόν, με τον οποίο διατήρησα σημαντική αλληλογραφία και τον οποίο βοήθησα στη συνέχεια να εκθέσει τα έργα του στο Λονδίνο και στην Αθήνα».

Στην Αθήνα διευθύνατε την εποχή εκείνη το περιοδικό «Τρίτο Μάτι». Πώς φθάσατε στην ίδρυσή του;

«Θέλαμε να δείξουμε αυτό που συνέβαινε έξω από την Ελλάδα. Δημοσιεύσαμε ένα σωρό πράγματα για τα οποία εδώ δεν είχαν ακούσει ποτέ, όπως για παράδειγμα ένα απόσπασμα από τον “Βασιλιά Υμπύ” του Αλφρέντ Ζαρύ, ένα απόσπασμα από ένα έργο του Τζέιμς Τζόις, τα “calligrammes” του Γκιγιόμ Απολινέρ. Αυτά από λογοτεχνικής πλευράς. Από την άλλη δημοσιεύαμε άρθρα του Χουάν Γκρις, φωτογραφίες του Πικάσο, του Μπρακ, του Καντίνσκι, του Κλέε, άρθρα για την τεχνική της ζωγραφικής, για την αρχιτεκτονική, για την πολεοδομία των αρχαίων».

Είναι γνωστό ότι στη δεκαετία του ’30 ήρθατε σε επαφή με το έργο πολλών αρχιτεκτόνων στο Παρίσι…

«…οι οποίοι προέρχονταν μάλιστα από διαφορετικά σημεία της γης. Ο Σαρό ήταν Γάλλος, ο Μπαντοβιτσί Ρουμάνος, ο Χελκούκεν Πολωνός. Ο Σαρό ήταν σχολαστικός, είχε χτίσει μια μεζονέτα στην αυλή μιας πολυκατοικίας στο Παρίσι προσπαθώντας πάντα να εξοικονομήσει χώρο. Ερχεται στο μυαλό μου η σκάλα που είχε χτίσει: αντί να σχεδιάσει τα σκαλιά με ορθές γωνίες, τα σχεδίασε με οξείες! Ημουν παρών το βράδυ των εγκαινίων αυτού του σπιτιού. Θυμάμαι ότι συνέβη κάτι παράξενο. Το φως έμενε σταθερό κι εμείς αναρωτιόμασταν τι είχε συμβεί. Είχαμε την εντύπωση ότι είχε ακινητοποιηθεί ο ήλιος, ότι σταμάτησε ο χρόνος. Στην πραγματικότητα ήταν ο αρχιτέκτονας που είχε σκεφτεί κάτι ευρηματικό: είχε τοποθετήσει προβολείς και αύξανε την ένταση του φωτός όσο νύχτωνε, με αποτέλεσμα να νομίζουμε ότι είναι ακόμη ημέρα, καταργώντας με τον τρόπο αυτό τη νύχτα!»

Υπήρχαν πράγματι εντυπωσιακές ιδέες που γεννιόνταν στο μυαλό των Λε Κορμπυζιέ, Σαρό, Λυρσά και άλλων… Και εσείς όμως έχετε επηρεαστεί πολύ από την αρχιτεκτονική. Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στο σπίτι και στο εργαστήρι της οδού Κριεζώτου. Μπορείτε να μας πείτε πώς συλλάβατε την ιδέα αυτού του σπιτιού; Είναι κάτι για το οποίο δεν έχουμε μιλήσει ποτέ, αλλά μπαίνοντας κάποιος σε αυτό το σπίτι έχει την αίσθηση μιας μεγάλης ευφορίας, ο χώρος σού δίνει την αίσθηση του λαβύρινθου. Θα ήθελα να μου μιλήσετε λίγο για τα σπίτια που έχετε φανταστεί.

«Η ιδέα γεννήθηκε από το πάθος που είχα για τον αρχιτεκτονική, για τα ερείπια, τα αρχαία ερείπια για παράδειγμα. Για μένα η πολεοδομία ήταν μια τέχνη κορυφαία, ήταν η σημαντικότερη σε σύγκριση με τις άλλες, η τέχνη που συνδύαζε τα πάντα. Χάρη στην αρχιτεκτονική μπορείτε να έχετε στοιχεία γλυπτικής, ζωγραφικής, μπορείτε να έχετε ένα σωρό πράγματα. Εφτιαξα ένα σπίτι στην Κέρκυρα όπου σχεδίασα και τους κήπους και τους χώρους που περιέβαλλαν το σπίτι, τις εσωτερικές αυλές και τους τοίχους των κήπων. Πίστευα ότι έχω ταλέντο, ίσως γι’ αυτό αγαπούσα την αρχιτεκτονική, ίσως γι’ αυτό μου άρεσε ο Λε Κορμπυζιέ. Δεν μπορεί να υπάρχουν τοιχογραφίες χωρίς να υπάρχει αρχιτεκτονική, δεν μπορεί να υπάρχουν διασκορπισμένα γλυπτά σε κομμάτια αρχιτεκτονικής χωρίς αρχιτεκτονική. Είναι από τις κυριότερες τέχνες, μια τέχνη που περιλαμβάνει όλες τις άλλες. Με άλλα λόγια, χάρη στην αρχιτεκτονική έχουμε τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου, της Πομπηίας και τόσες άλλες που χάθηκαν. Η αρχιτεκτονική έρχεται από την αρχαιότητα, έρχεται από το παρελθόν. Δείτε για παράδειγμα τον Παρθενώνα: ήταν καλυμμένος με χρώμα, υπήρχαν αγάλματα ­ όλα αυτά σήμερα δεν υπάρχουν».

Σας ευχαριστώ πολύ. 

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Το ζωγραφικό έργο. Μουσείο Μπενάκη Designed by k2design. Via τυπογραφείο Κοντορούσης.

Ο Ν. Χατζηκυριάκος – Γκίκας στο εργαστήρι της οδού Κριεζώτου. Via ‘Εθνος.

Έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα που ανήκουν στις μόνιμες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Via Tilemahos Efthimiadis.

Ο Δημήτρης Πικιώνης.  Via ‘Εθνος.

Δημήτρης Πηκιώνης Πρὸς Ν. Χατζηκυριάκον-Γκίκα

Ἀπὸ τη συλλογή Γράμματα Δημήτρη Πικιώνη Ν.Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ἐπιμέλεια Ν.Π. Παΐσιος, ἐκδόσεις Ἴκαρος, Αθήνα (αναδημοσίευση από το ιστολόγιο Ξυνός Λόγος). Αὔγουστος 1952

Ἀγαπητὲ φίλε, Οὔτε πέννα ἔχω τὴ στιγμὴ ποὺ ἦρθε τὸ «πλήρωμα» γιὰ νὰ σοῦ γράψω.

Σ’ εὐχαριστῶ γιὰ τὸ γράμμα σου καὶ ποὺ θυμήθηκες τὸν Πέτρο μου.

Λοιπὸν πολὺ μ’ ἔκανε νὰ σκεφθῶ, ν’ ἀναζητήσω τὶς αἰτίες καὶ προπαντὸς νὰ καθορίσω τὴν πραγματικὴ ὑπόσταση τοῦ φαινομένου. Ἤμουν τότε πολὺ θλιμμένος καὶ τὰ γραφόμενά σου ἦρθαν νὰ ἐπιτείνουν τὴ θλίψη μου. Καὶ τώρα ποὺ σοῦ γράφω, αἰσθάνομαι πόσο ἀσταθεῖς εἴμαστε, πὼς τὸ ἀκλόνητο εἶναι καρπὸς μακροῦ καὶ ἀκάματου ἀγῶνα, ποὺ ἀπαιτεῖ ἄσκηση ἀέναη, θυσία πραγματικὴ ποὺ εἶναι ἀκριβὰ ἀκόμα γιὰ τὴν ψυχή μας.

Κυμαινόμεθα ἀνάμεσα στὰ ἀντίθετα.Ξαναρχίζουμε ἀπὸ τὸ ἴδιο σημεῖο, πέφτουμε ἀκριβῶς τὴ στιγμὴ ποὺ ἀποφασίζουμε νὰ ἀνυψωθοῦμε, ἡ ἐλπίδα μας ξαναγεννιέται ἀπὸ τὴν βαθύτερη ἀπελπισία μας. Ὁ πόθος μας σβήνει τὴ στιγμὴ τῆς πλήρωσής του, ἡ πλήρωση τούτη εἶναι πενία καὶ ἡ στέρηση πόρος. Μερικοὶ στίχοι τῆς Ἐρωφίλης ποὺ βρῆκα τυχαῖα μοῦ ‘δωσαν κάποια παρηγοριά.

Ἡ ζωντανὴ λαλιά, ἡ παρουσία τῆς πολύψυχης μάζας στὸ ἔργο τοῦ ἑνός, ἡ γνησιότητα, ἡ συνεκτικὴ δύναμη τῶν γενεῶν. Σοῦ τοὺς ἐσωκλείω. Ὕστερα κάποια λόγια του Χρυσόστομου, ποὺ προδίδουν τὴν ἀτράνταχτη, βαθύτατη καὶ σταθερὴ πίστη στὸ ἄναρχο κι αἰώνιο. Ἡ κατοχὴ τοῦ ὄντως ὄντος, μέσα στὴν ἀέναη ροὴ τῶν πάντων.

Δὲ θυμᾶμαι καλὰ τὰ λόγια, μιλάει ὅτι δὲ φοβᾶται τίποτα, γιατὶ κατέχει τὸ «συμβόλαιο»,…………………………….θέλω νὰ μὲ αἰσθάνεσαι κοντά σου, τὶς στιγμὲς ἰδιαίτερα τῆς ἀναπόφευκτης μόνωσης. Πὼς εὔχομαι τέλος οἱ ἑλληνικές σου προθέσεις νὰ δώσουν μιὰν ἀπάντηση ὅπως τὴ νομίζεις ἐσὺ κι ἂς μὴν εἶναι ἴσως ἀκόμα ἡ τελεσίδικη καὶ αὐτὴ τὴν ἀπάντησή σου νὰ τὴν ἐννοήσουν ἔστω καὶ οἱ ὀλίγοι. Συμπάθα τὴν ἄργητά μου

Μέσα ἀπὸ τὴν ἄ-πειρη ἀγάπη μου σὲ φιλῶ

Πικιώνης.

Υ.Γ. Χαιρέτησέ μου θερμά τους Μαυροΐδηδες, τὸν Τσίγκο καὶ ὅλους τους γνωστούς μας.

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας

Πρὸς Δημήτρη Πικιώνη 19 Ἰουλίου 52.

Ἀγαπητὲ Μίμη,

Δὲν ἔλαβα ἀκόμη ἀπάντησή σου, συνεχίζω ὅμως τὴ φυλλάδα ποὺ ἄρχισα νὰ σοῦ γράφω. Χτὲς πῆγα σὲ μιὰ μεγάλη ἔκθεση τοῦ Rouault στὸ Musée d’Art Moderne — 6 σάλες σὺν 2 διάδρομοι, σὺν τὶς σκάλες ἑνὸς πατώματος, σὺν τὰ πλατύσκαλα. Ἀρχίζει μὲ μεγάλα ἀντίγραφα ἀπὸ τὸν Gustave Moreau, πολὺ καλὰ φτιαγμένα, τῶν ἐτῶν 1890.

Ὕστερα μεγάλες ὑδατογραφίες, aquarelles καὶ gouaches μὲ τὸ θέμα les filles, ὡραῖες, στὴν τεχνική του Cézanne, μὲ bleu γραμμές, bleu demi-teintes, ρὸζ φῶτα, καὶ μὲ τὴν προσθήκη μαύρων γραμμῶν.

Αἰσθητικῶς ἀπαράδεκτα εἶναι αὐτά, ἀλλὰ τεχνικῶς ἄρτια. Ὕστερα ἔρχεται ἡ σειρὰ les juges, caricatures πολὺ ἀντιαισθητικές, καμωμένες μὲ λάδι ποὺ εἶναι βαρύτερο καὶ πιὸ μουντὸ ἀπὸ τὶς aquarelles (1906).

………….σειρὰ τῶν μεγάλων clowns σὰν ταπισερί, ὅπου ζωγραφίζει καὶ μία μπορντούρα γύρω ἀπὸ τὸ θέμα, φαρδιὰ καὶ ὡραία, μὲ πράσινα ἢ κόκκινα. Ὕστερα μία ποικιλία ἀπὸ ὅλα αὐτὰ τὰ θέματα, μιὰ époque de transition, καὶ gravures, μερικὲς ὡραῖες, 2 πολὺ ὡραῖες, πολὺ φίνες tapisseries, καὶ δύο θαυμάσια vitraux, τὰ ὡραιότερα ποὺ εἶδα. Θὰ ἤθελα νὰ μάθω πῶς ἔγιναν, γιατί ἔχουν ἐλάχιστες ἀποχρώσεις ἄλλοτε πρὸς τὸ μώβ, ἄλλοτε πρὸς τὸ πράσινο ἢ λαδὶ κ.τ.λ.

Κατόπιν πάλι gravures καὶ émaux de Limoges, καὶ ὕστερα 2 τελευταῖες αἴθουσες μὲ τὰ καινούργια ἔργα, μερικὰ τῶν ὁποίων εἶναι ἐξαίσια (κεφάλια, Μαγδαληνές, Χριστοί, Πόρνες, clowns).

Ἐδῶ ζωγραφίζει καὶ ὁλόκληρο τὸ κάδρο, τὴν κορνίζα, καὶ μὲ ἕναν τρόπο ἐλεύθερο, δεξιὰ λ.χ. βάζοντας κόκκινο, ἀριστερὰ πράσινο ἢ gris, ἢ κάνοντας μία πλευρὰ σὲ 2-3 ἀποχρώσεις, χωρὶς κανένα τελείωμα, χωρὶς προσοχή, τελείως ἀκατάστατα. Ἔτσι τὸ ἔργο μοιάζει νὰ προεκτείνεται ὡς τὴν ἄκρη τῆς κορνίζας. Ἔχει καὶ μιὰ λαϊκότητα ποὺ θυμίζει ἂς ποῦμε Θεόφιλο. Αὐτή ἡ ἔκθεσις μοῦ ἔκανε ἐντύπωση, δεδομένου ὅτι ποτὲ δὲν μοῦ ἄρεσε ἐξαιρετικὰ ὁ Rouault (δὲν εἶχα δεῖ καὶ ποτὲ πολλὰ ἔργα του). Καταλήγω νὰ πῶ ὅτι εἶναι ὁ μεγαλύτερος coloriste, ἕνας ἄνθρωπος ποὺ χαίρεται πραγματικὰ τὸ χρῶμα.

Σὰν τεχνικὴ εἶναι πολὺ περίεργη. Αὐτὰ τὰ ἔργα εἶναι σχεδὸν ἀνάγλυφα, ὁλόκληρο ἕνα μέτωπο ἢ ἕνα μάγουλο εἶναι παχὺ ὥσαμε 6 χιλιοστά. Ἔχει καὶ τοπία μὲ βιβλικὰ θέματα λιγότερο καλά. Βέβαια εἶναι μία τέχνη ὄχι ἀπόλυτα ὡραία καὶ ποὺ δύσκολα θὰ στεκόταν δίπλα σὲ κάτι ἑλληνικό, ἀλλὰ περιέργως πώς, μερικὰ ἔργα φθάνουν κοντὰ στὰ κοπτικὰ ὑφάσματα, ὅταν τὸ σχέδιο εἶναι ἀρκετὰ καθαρὸ καὶ τὸ χρῶμα πολὺ ἔντονο, λόγω μιᾶς ἁπλουστεύσεως τῶν κυρίων σχημάτων, μιᾶς εὐαισθησίας διάχυτης καὶ ἑνὸς παλμοῦ, ποὺ λ.χ. σπανίζουν σὲ ἀνάλογα ἔργα τοῦ Matisse, ποὺ εἶναι πάντα ξηρὰ καὶ σκληρὰ ἐν συγκρίσει, καὶ ποὺ ὡς μορφὲς δὲν φθάνουν σχεδὸν ποτὲ ὥς τὴν τυποποίηση, καὶ ποὺ ἔχουν ἐπιπροσθέτως ἐκεῖνο τὸν ἀφόρητο γαλλισμὸ τῆς grâce τοῦ 18ου αἰῶνος.

Στὸν Rouault εἶναι, ἔκδηλες οἱ ἐπιρροὲς τοῦ Greco, Rembrandt κ.τ.λ. Μιὰ μορφὴ Χριστοῦ εἶναι παρμένη ὁλόκληρη ἀπὸ τὸν Greco. Ἔπειτα ἔχει ἐκεῖνο ποὺ ἐγὼ τοῦ δίνω μεγάλη σημασία: ὅτι ἀποδίδει τὸ θέμα του. Εἶναι αὐτὸ ποὺ λέγαμε καὶ στὴν Ἰταλία, ὅτι ὅλα αὐτὰ τὰ θρησκευτικοῦ περιεχομένου ἔργα, οὔτε θρησκευτικὰ εἶναι οὔτε περιεχόμενο ἔχουν. Ἐδῶ ὑπάρχει περιεχόμενο καὶ ὑπάρχει θρησκευτικότης, καὶ θέμα. Φυσικὰ δὲν μπορεῖ νὰ πεῖ κανεὶς ὅτι νεωτερίζει καὶ καινοτομεῖ. Εἶναι ἁπλῶς μιὰ νέα version παλαιῶν τρόπων. Καί, στὸ τέλος, ἀπὸ ὅλη τὴν ἔκθεση λίγα ἔργα, καμιὰ 15αριά, εἶναι πρώτης τάξεως. Αὐτὴ ἡ παρατήρησις μὲ ἄγει εἰς τὸ νὰ τὴν γενικεύσω.

Παρατηρῶ δηλαδὴ ὅτι ἡ ἐποχή μας δὲν κάνει ἐπιλογὴ ἀλλὰ φύρδην μίγδην δέχεται ἢ ἀπορρίπτει ἀνθρώπους ἢ ἐποχές.Ἔλειψε ὁ τύπος τοῦ connaisseur, ποὺ ἄλλοτε ἔβλεπε διάφορες ποιότητες μεταξὺ ἔργων τοῦ ἰδίου τεχνίτη καὶ τῆς ἰδίας ἐποχῆς, καὶ ἀξιολογοῦσε, σύμφωνα μὲ κάποιους νόμους. Ἴσως αὐτὸς νὰ περιέπιπτε σὲ κάποια στενότητα ἀντιλήψεως καὶ νὰ ἔφερε τὴν σημερινὴ ἀντίθετη στάση, ἀλλὰ ἀπὸ τὸ ἕνα ἄκρον πέσαμε στὸ ἄλλο. Οὔτε ὑπάρχει πιὰ ἡ ἔννοια τοῦ chef-d’oeuvre γιὰ τὸ ὁποῖον δικαίως ἐπαίρετο ὁ κατασκευάσας.

Τοῦτα ὅλα δείχνουν ὅτι δίδεται ἡ μεγαλυτέρα σημασία στὴν αὐθόρμητη ἢ μὴ ἔκφραση, στὴν σύλληψη κάποιων ἀπόρρητων σχέσεων, στὴν δημιουργία ἑνὸς πλαστικοῦ συμπλέγματος, ὅπως-ὅπως, καὶ πάση θυσία —πράγμα ὀρθὸν κατ’ ἀρχήν, καὶ ποὺ δίνει στὴν μοντέρνα τέχνη ὅλο τὸ ἐνδιαφέρον της καὶ τὴ ζωτικότητά της— ἀλλὰ καὶ ποὺ δημιουργεῖ παρεξηγήσεις — μιὰ οἱαδήποτε ἀνοησία μπορεῖ νὰ διεκδικήσει τὴν πρώτη θέση ἀνάμεσα σὲ γνήσια καὶ σημαντικὰ ἔργα. Ἔτσι στὸ Λοῦβρο λ.χ. πωλοῦν «μεταξὺ ἄλλων» καὶ ἔγχρωμες φωτογραφίες τῶν ἔργων τοῦ Magnelli! Πρᾶγμα πού μοῦ φάνηκε σκανδαλῶδες εἰς τὸ ἔπακρον.

Εἶναι ἐκεῖνος ὁ Ἰταλὸς ποὺ εἶχε μία μικρὴ αἴθουσα δική του στὴν Biennale καὶ ποὺ κάνει κάτι σχήματα σὰν κομμένα χαρτιὰ πολύχρωμα κολλημένα σ’ ἕνα φόντο. Ὡς ἄνθρωπος σημειωτέον εἶναι λίαν συμπαθής. Μὲ κάλεσε καὶ φάγαμε καὶ μοῦ ‘δειξε τὰ ἔργα του. Ἔχει καὶ μιὰ ὡραία κολεξιὸν ἀπὸ nègres. Δεύτερη σπουδαία ἔκθεσις εἶναι τοῦ Braque. Αὐτὸς εἶναι toniste Ὄχι coloriste. Μεταχειρίζεται μὲ μαεστρία ἕνα εἶδος γενικοῦ chiaro-scuro, ὄχι μὲ τὴν ἔννοια τῆς φωτοσκιάσεως ἀλλὰ τῆς γενικῆς tonalité τοῦ ταμπλώ Τῆς οἰκονομίας τοῦτ’ ἔστιν τῶν λευκῶν καὶ τῶν μαύρων, καὶ κυρίως τῶν γκρίζων. Τὰ τελευταῖα του ἔργα ἔχουν μεγάλο λυρισμὸ μὲ τὰ πιὸ κοινὰ ἀντικείμενα (ἀκόμη καὶ καλοσχεδιασμένοι ἠλεκτρικοὶ λαμπτῆρες) καὶ μιὰ τεχνικὴ προσπάθεια νὰ ἀποδοθοῦν τὰ μακρινὰ πλάνα (τοπία) καὶ ταυτοχρόνως νὰ εἶναι στὸ πρῶτο ἐπίπεδο (πρᾶγμα ποὺ τὸ κατορθώνει σχετικά). Σὲ ἄλλο ἔργο ζωγραφίζει τὴ βροχή. Ταυτοχρόνως, καὶ ὅταν δὲν παρασύρεται ἀπὸ τὸ Baroque, εἶναι ὁ πιὸ «Ἕλλην» ζωγράφος. Τοῦ τὸ εἶπα. Πῆγα καὶ τὸν εἶδα στὸ atelier του. Διατείνεται ὅτι ἡ Γαλλία εἶναι ἡ πιὸ «ἑλληνική» χώρα τῆς Δύσεως, θρεμμένη μὲ ἑλληνικὰ ἔργα. Ὁμολογῶ ὅτι κάθε ἄλλο βλέπω. To atelier του εἶναι δυτικομεσημβρινό, ὅπως καὶ τὰ δύο ἄλλα atelier ποὺ ἔχτισε τελευταίως στὴν Varengeville, στὴν Νορμανδία, καὶ κανονίζει τὸ φῶς μὲ μεγάλα ἄσπρα πανιά, ὅπως οἱ φωτογράφοι. Καὶ αὐτὸς ἀποδίδει τὸ θέμα του ἐντάξει. Ἔχει στὴν ἔκθεσή του ἕνα ἔργο ὅπου ὅλος ὁ πίνακας ἀποτελεῖται ἀπὸ ἕναν μπάγκο περιβολιοῦ, μπροστὰ στὸν ὁποῖο βρίσκεται ἕνα στρογγυλὸ τραπεζάκι σιδερένιο μὲ κάτι ἀντικείμενα ἀπάνω, καὶ γύρω-γύρω φυλλώματα, καὶ φῶτα ποὺ πέφτουν ἀνάμεσα, ἐντελῶς ἐκπληκτικὸ στὴν ἀκρίβεια τοῦ συναισθήματος καὶ στὸν πλοῦτο τῆς τεχνικῆς, γιατί αὐτὰ τὰ φῶτα καὶ αὐτὰ τὰ φυλλώματα εἶναι πινελιὲς ἀπὸ ὅλα τὰ χρώματα ριγμένες ἡ μιὰ ἀπάνω στὴν ἄλλη, τυχαῖα, ὅπως ὅταν δοκιμάζει κανεὶς τὰ χρώματα στὸ πλάι τοῦ χαρτιοῦ ὅπου ζωγραφίζει.

Γιὰ τοὺς νέους ζωγράφους, τοὺς σημερινούς, τοὺς «abstraits», λέει ὅτι εἶναι διακοσμηταὶ καὶ ὄχι plasticiens. Γιὰ τὸν Picasso ὅτι il n’est pas grec. Ἀλλὰ δὲν μπορεῖς σὲ λίγη ὥρα νὰ τὸν κάνεις νὰ πεῖ πράγματα θετικά, γιατί δὲν εἶναι ἄνθρωπος ποὺ μιλάει εὔκολα. Ἀπὸ τῆς ἀπόψεως αὐτῆς ὁ Picasso εἶναι πολὺ πιὸ ἐνδιαφέρων. Ἀλλὰ τώρα εἶναι στὸ Midi καὶ δὲν τὸν εἶδα. Εἶχε μιὰ ἔκθεση δική του, ἕνα εἶδος μικρῆς rétrospective, μὲ τὸν τίτλο Picasso inspire son époque. Εἶχα πράγματι τὴν ἐντύπωση ὅτι κατὰ κάποιον τρόπο σβήνει ὅλα τὰ ἄλλα, τόσο μεγάλη εἶναι ἡ explosivité του. Ἔτσι δικαιολογεῖται ἀπόλυτα αὐτὸς ὁ prétentieux τίτλος τῆς ἐκθέσεώς του. Μπορεῖ νὰ πεῖ κανεὶς ὅτι ἔχει πολλὰ ἔργα raté καὶ ὅτι καὶ τὰ καλύτερά του δὲν στεροῦνται ἐλαττωμάτων

Ἐν τούτοις καὶ παρ’ ὅλα ταῦτα εἶναι πάντα τόσο ἀπροσδόκητα τόσο foncièrement original μὲ τὴν βαθιὰ σημασία τῆς λέξεως, δηλαδὴ τόσο βαθύτατα ἀληθινὰ ὥστε καταντοῦν fascinants δηλαδὴ proprement magiques. Νομίζω ὅτι καὶ ὡς ἄνθρωπος εἶναι τὸ ἴδιο. Μοῦ ἔλεγε ἕνας Ἰσπανὸς γλύπτης ποὺ τὸν ξέρει καλὰ ὅτι πολλὲς φορὲς ἒτυχε νὰ πέσει στὴν ἀγκαλιὰ του κλαίγοντας σὲ μαύρη ἀπελπισία, λέγοντας ὅτι δὲν ἔκανε τίποτα καὶ πότε θὰ προφτάσει νὰ κάνει; Τὸ ἴδιο δὲ λέει καὶ στὴ Μάτση (πρώην Κα Ἐμπειρίκου καὶ νῦν Vilato — εἶναι δὲ ὁ Vilato ἀνιψιὸς τοῦ Picasso) ὅτι καὶ ἐκείνη τὸν εἶδε σὲ παρόμοιες κρίσεις, ἑπομένως εἶναι ἀλήθεια. Ἔχει δὲ μείνει, καὶ τώρα ποὺ εἶναι πιὰ γέρος, τὸ ἴδιο ἁπλὸς καὶ direct στὶς σχέσεις του μὲ τοὺς ἀνθρώπους καὶ τὰ πράγματα. Αὐτὸ ἄλλωστε νομίζω ὅτι εἶναι καὶ ἡ μεγάλη του ἀξία. Τίποτα δὲν παρεμβαίνει ἀνάμεσα στὴν ἄμεση ἐντύπωση (ποὺ φυσικὰ προϋποτίθεται ἔντονη καὶ πρωτότυπη) καὶ στὸ χέρι ποὺ τὴν ἐκτελεῖ.Ἐν τούτοις ἔβλεπα ἕνα μικρὸ σχέδιο μὲ μολύβι πού, ἐκ πρώτης ὄψεως, μοιάζει καμωμένο μὲ μεγάλη εὐκολία, πόσα σβησίματα ἔχει — τόσα πολλὰ ὥστε θὰ πρέπει, ἂν χρονομετροῦσε κανεὶς τὴν ἐκτέλεση, νὰ χρειάστηκε πολλὲς ὧρες γιὰ νὰ τὸ κάνει.

Τὸ ἴδιο παρατηρεῖται στὸ μεγάλο ἔργο Guernica. Ἔχει ἀλλάξει βασικὰ τουλάχιστο τέσσερεις φορές. Τοῦτο ἔρχεται εἰς ἀντίφασιν μὲ ἐκεῖνο ποὺ ἔλεγα παραπάνω. Ἴσως ὅμως νὰ εἶναι δυνατὴ ἡ συνέχισις τοῦ αὐθορμητισμοῦ διὰ μέσου τῆς ἀλλαγῆς. Ὡς πρὸς ἐμὲ δὲν τὸν παρομοιάζω μὲ ἄλλον παρὰ μόνον μὲ τὸν Δαίδαλον —τὸν πατέρα τῶν τεχνῶν— ποὺ πρῶτος τὶς ἀνακάλυψε, ἔτσι κι αὐτὸς ἀνακάλυψε ἕνα ἄλλο εἶδος τέχνης. Ψυχολογικὰ ἴσως καὶ πιὸ σημαντικῆς ἢ θεμιτῆς. Ἔχει δὲ ἕνα ἀνοιχτό, ἀεικίνητο καὶ ξύπνιο μάτι (τὸν ἔβλεπα πρὸ καιροῦ σὲ ἕνα θέατρο) ποὺ τὸν κάνει νὰ μοιάζει περισσότερο μὲ ἕναν πολὺ κοινὸ καὶ πολὺ ἔξυπνο λαϊκὸ ἄνθρωπο (ἢ ἕνα ἔξυπνο ζῶο) παρὰ μὲ τίποτα ἄλλο. Ἔτσι ἐξηγεῖται καὶ ἡ ἀνήκουστη περιφρόνησή του πρὸς τὴν τεχνικὴ καὶ τὴν ματιέρα. Ἐδῶ ἡ ματιέρα εἶναι πραγματικὰ συνώνυμος μὲ τὴν ὕλη. ……….

. Εἶναι ἕνα πορτραῖτο (;) στὸ Musée d’Art Moderne καμωμένο μὲ ripolin ποὺ ἔτρεξε παντοῦ καὶ εἶναι γεμάτο ἀπὸ ρυτίδες, κοιλιές, δάκρυα, αὐλάκια, καὶ ὅμως εἶναι περίφημο. (Τὰ χείλια εἶναι καμωμένα μὲ bleu cobalt ἀνοιχτὸ ἀντὶ γιὰ κόκκινο.)11 Σεπτ. 52

Σοῦ στέλνω ἐπιτέλους αὐτὸ τὸ ἀτελείωτο γράμμα, γιατί ἔτσι ὅπως πάει μπορεῖ νὰ μὴν τελειώσει ποτέ.

Ἐν τῶ μεταξὺ ἔλαβα καὶ τὸ γράμμα σου καὶ σὲ εὐχαριστῶ. Δὲν προφταίνω νὰ σοῦ ἀπαντήσω σ’ αὐτὰ ποὺ γράφεις — θέλουν καιρὸ καὶ ἡσυχία. Ἔχω κάνει 5 ἔργα ἀρκετὰ μεγάλα. Ἄρχισε κρύο καὶ ἄσχημος καιρός. Χρειαζόμουνα ἀκόμη ἕνα χρόνο ἐδῶ.

Χαιρετισμοὺς στὴν Ἀλεξάνδρα, τὰ παιδιὰ καὶ ὅλους.

Νίκος  Εἶναι ἐδῶ ὁ Συμεών καὶ χάρηκα ποὺ τὸν εἶδα.

  Πηγή:  Το εξαιρετικό αυτό αφιέρωμα στον Ν. Χατζηκυριάκο Γκίκα το ‘το δανειστήκαμε’ από το  www.lifo.gr

 Κάποια σημεία του άρθρου καθώς και έργα του ζωγράφου έχουν παραλειφθεί γι αυτό ολόκληρο μπορείτε να το βρείτε   www.lifo.gr, 26.2.2013 | 01:32

 

Βίντεο της UNICEF για τα Δικαιώματα των Παιδιών

Τα κινούμενα σχέδια για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF με στόχο να ενημερώσει το κοινό παγκόσμια για τα δικαιώματα των παιδιών. Το κάθε σύντομο σποτ που δημιουργήθηκε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, με τη συνεργασία πολλών γνωστών στούντιο κινουμένων σχεδίων, απεικονίζει ένα δικαίωμα που περιγράφεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως η εκπαίδευση, η προστασία από την παιδική εργασία, η ελευθερία έκφρασης κ.α.

Όλα τα σποτ είναι χωρίς λόγια, προκειμένου να περάσει το μήνυμα για τα δικαιώματα σε όλους, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλάει. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά από τα καλύτερα τέτοια βίντεο που έχουν δημιουργηθεί.

 

 

κλικ πάνω στην εικόνα

 

 

κλικ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

 

Συγγραφέας:Λίλα Πατρόκλου Εικονογράφος:Β. Παπατσαρούχας

 

Κάποτε,

ήταν μια καμήλα που ζούσε στην έρημο

και ονειρευόταν το χιόνι…

Η Χρυσούλα είναι  μια ξεχωριστή καμήλα,  που μπορεί να γεννήθηκε και να ζει στην έρημο, όμως ονειρεύεται κι επιθυμεί χιονισμένα μέρη. Έτσι, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι για να φτάσει στις χιονισμένες εκτάσεις των ονείρων της…

Τη Χρυσούλα είχαν τη χαρά να την υποδεχτούν  παρέα  την αγαπημένη μας συγγραφέα Λίλα Πατρόκλου οι μαθητές της Ε΄τάξης

Μέσα από ένα βιωματικό εργαστήρι  η συγγραφέας με την αισιόδοξη αύρα της και τον περίτεχνο, ευφάνταστο λόγο της , σε ρόλο καμηλιέρη , ανέβασε  τα παιδιά  στην καμπούρα της λευκής της καμήλας  της Χρυσούλας  και τα ταξίδεψε στον κόσμο,  δείχνοντας  τους τον όμως με μια διαφορετική  ματιά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Χρυσούλα είναι το πρώτο βιβλίο της Λίλας Πατρόκλου.

Μιλά για μια διαφορετική καμήλα που μπορεί να γεννήθηκε και να έζησε στην έρημο, όμως ονειρεύτηκε κι επιθύμησε χιονισμένα μέρη. Έτσι, ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι για να φτάσει στις χιονισμένες εκτάσεις των ονείρων της…

Ακόμη και τώρα μετά από χρόνια, κάποιοι ξυλοκόποι λένε ότι βλέπουν μια κάτασπρη καμήλα με καμπούρα να τρεχαλίζει χαρούμενα στα χιονισμένα δάση παρέα με ταράνδους και πολικές αρκούδες.

Μιλούνε με απορία και θαυμασμό γι αυτό το παράδοξο της φύσης.

Το 2004 η Χρυσούλα πήρε το πρώτο βραβείο από το ελληνικό παράρτημα της IBBY για την εικονογράφηση της, την οποία επιμελήθηκε ο Βασίλης Παπατσαρούχας.

ΠΗΓΗ http://karavaki69.blogspot.gr/

 

 

Άρθρο της Μαριάννας Κουμαριανού για τη Χρυσούλα , στην KOS VOICE

Η ικανότητα να ονειρευόμαστε, συχνά γίνεται η δύναμη που μας δίνει την ώθηση για να προσπαθούμε και να βάζουμε στόχους στη ζωή μας. Τι γίνεται όμως όταν τα όνειρα ξεπερνούν την πραγματικότητα που γνωρίζουμε;  Η απάντηση δεν είναι απλή. Όμως μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα βλέποντας τι έκανε η καμήλα η Χρυσούλα.

 

Η Χρυσούλα, με τη χρυσή καρδιά, ζούσε στην έρημο, δούλευε σκληρά για την οικογένεια ενός Βεδουίνου και ονειρευόταν. Ονειρευόταν ότι ήταν σε ένα μέρος που όλα ήταν κάτασπρα και κρύα από το χιόνι. Και ήταν πολύ λογικό γι’ αυτήν μιας και ο ήλιος τη ζάλιζε και είχε βαρεθεί να βλέπει παντού την κίτρινη άμμο. Το χιόνι το φανταζόταν γλυκό και μυρωδάτο σαν το παγωτό βανίλια που κάποτε την είχε κεράσει ένας Σουηδός και της είχε πει ιστορίες για την πατρίδα του. Η Χρυσούλα δεν ήξερε προς τα πού έπεφτε η Σουηδία, όμως αυτό δεν την εμπόδιζε να την ονειρεύεται και να φαντάζεται τον εαυτό της εκεί μαζί με πιγκουίνους και τάρανδους.

Έτσι μια μέρα αποφάσισε να κάνει αυτό το μεγάλο ταξίδι. Φίλησε σταυρωτά την οικογένεια του Βεδουίνου, τις κατσίκες και τον φίλο της τον γάιδαρο, πήρε ό,τι της ήταν απαραίτητο και ξεκίνησε. Έβλεπε πολλά νέα μέρη όσο ταξίδευε. Και από όπου πέρναγε όλοι την κοίταζαν, απορούσαν και την κορόιδευαν μερικές φορές. Πέρασε πολλά εμπόδια και συχνά έχανε την πίστη και το θάρρος της. Τελικά όμως έφτασε! Παρ’ όλες τις κακουχίες που πέρασε δεν μετάνιωσε ποτέ και κατάλαβε ότι άξιζε η απόφασή της.

 

Έτσι ακριβώς είναι! Η μεγάλη θέληση και η προσήλωση στον στόχο τελικά μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το μόνο που έκανε η Χρυσούλα ήταν να πιστεύει στον εαυτό της και ότι μπορεί να πετύχει αυτό που ήθελε όσο κι αν αυτό φαινόταν ακατόρθωτο. Ήθελε να δοκιμάσει. Το έβλεπε σαν παιχνίδι. Και ήθελε να δει μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Έτσι κατέστρωσε ολόκληρο σχέδιο. Το σχέδιο είχε εκτός από τα εργαλεία που θα την βοηθούσαν και πολλές εικόνες. Εικόνες που είχε πλάσει και είχε φανταστεί ότι θα συναντούσε όταν θα έφτανε στον προορισμό της. Βέβαια, το θέμα δεν ήταν τόσο απλό. Της έλειπε όλη η γνώση που χρειαζόταν. Όλα τα όργανα, οι χάρτες και οι πυξίδες τής ήταν άχρηστα γιατί πολύ απλά δεν ήξερε πώς να τα αξιοποιήσει. Όμως αυτό που υπερίσχυσε ήταν η θέλησή της που ήταν τόσο μεγάλη ώστε τελικά να καταφέρει να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να ζήσει αυτό που ονειρευόταν τόσο καιρό.

 

 

Η ιστορία της Πατρόκλου, είναι μια χαρούμενη και φωτεινή ιστορία. Είναι δοσμένη με απλά λόγια, χωρίς περιττές περιγραφές, με πολύ χιούμορ και πολλή φαντασία, τόσο στη γραφή όσο και στην εικονογράφηση. Έτσι είναι πολύ κοντά στο τι μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Η παράδοξη απόφαση της καμήλας και το χιούμορ είναι χαρακτηριστικά που μπορούν να δεχτούν ως κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο γιατί και αυτά βλέπουν τη ζωή σαν παιχνίδι, όμορφη και λαμπερή. Έχουν επιθυμίες και βάζουν στόχους ανεξάρτητα με το τι οι άλλοι θεωρούν εφικτό και διακατέχονται από έντονη επιθυμία να το κατακτήσουν αδιαφορώντας για οποιονδήποτε κίνδυνο ή απειλή, όπως ακριβώς έκανε και η Χρυσούλα.

 

Κλείνοντας, θα μπορούσα να πω ή μάλλον να ευχηθώ σε εμάς τους μεγάλους, να πάρουμε λίγη από την απλότητα και την τρέλα που έχει η καμήλα η Χρυσούλα αλλά και τα παιδιά – αν τα παρατηρήσουμε καλά –  και να αρχίσουμε να βλέπουμε αυτά που πραγματικά θέλουμε. Να χτίσουμε εικόνες και τα βήματα και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να τα πετύχουμε. Παντού και πάντα υπάρχουν εμπόδια. Αλλά όπως ένα παιχνίδι για να παιχτεί χρειάζεται αντιπάλους, προκλήσεις και έναν βασικό στόχο έτσι ακριβώς είναι και το παιχνίδι «Ζωή».

 

 

 

 

Στις 5 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε ο 7ος Διαγωνισμός «Μαθηματικά και Παιχνίδι» στο πλαίσιο του περιοδικού «Ο Μικρός Ευκλείδης» για μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών σχολείων της χώρας μας με στόχο να έλθουν οι μαθητές πιο κοντά στα Μαθηματικά και τις εφαρμογές τους.

Σήμερα 25 Ιανουαρίου 2014, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών «Κ. Καραθεοδωρής» θα βραβευτούν οι μαθητές που διακρίθηκαν .  Μέσα στους διακριθέντες μαθητές είναι και οι μαθητές του σχολείου μας:

ΜΑΥΡΟΥΚΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Ε1
ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΤ
ΦΛΕΤΟΡΙΔΗ ΜΑΡΙΛΟΥ Ε2

Συγχαρητήρια παιδιά  !!!!

 

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Με αφορμή αφ’ ενός   το χριστουγεννιάτικο μας παζάρι και αφ’ ετέρου τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται με θέματα

Το παιδί συναντά τη μοντέρνα τέχνη  και Γεύσεις και μνήμη  με πολύ κέφι και χαρά οι εκπαιδευτικοί Πρωτόπαπα Στέλλα και Στύλου Κατερίνα έφτιαξαν ημερολόγια με έργα μεγάλων ζωγράφων.

Τα θέματά τους ήταν  κήποι στην τέχνη ,το παιδί και το παιχνίδι και οι γεύσεις που μπορούν ανακαλούν ευχάριστες ή δυσάρεστες μνήμες.

20130329110608_CD11

 

Τα ημερολόγια αυτά  μπορείτε να τα εκτυπώσετε  σε λεπτό χαρτονάκι  Α4 και αφού τα κόψετε να τα βάλετε σε μια θήκη CD.  Θα δημιουργήσετε  ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο που στη κάθετη πλευρά του CD θα έχετε τον μήνα που τρέχει και στην οριζόντια πλευρά του τις κάρτες από τους υπόλοιπους μήνες!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ!

 

256798866_7c863ab7de

 

 

 

 

Οι κήποι στον καμβά

 

vasileiou.jpgΓεύσεις και μνήμη

Τα παιδία παίζει..

Οι μαθητές της Α΄τάξης στα πλαίσια του εκπαιδευτικού τους προγράμματος ΘΑΛΑΣΣΟΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΑ υποδέχτηκαν

τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ με θέμα τηθάλασσα.

Η  “μικρή βιβλιοθήκη σε ρόδες” τους πρόσφερε χαρά και γνώσεις! Σε μικρές παρέες ή μόνοι σε μια γωνιά της τάξης,  με τη βοήθεια των δασκάλων τους ,διάβασαν, συζήτησαν, έπαιξαν , συνεργάστηκαν και η συνέχεια…………  ΕΔΩ 

 

Όμως δε τέλειωσαν μ αυτή την δραστηριότητα τα θαλασσοπερπατήματα τους!

Τα βιβλία σε ρόδες τους έδωσαν πολλές ευκαιρίες. Μια απ αυτές τους την έδωσε το βιβλίο Άταχτα πλοκάμια και η πρόσκληση που έκαναν στη συγγραφέα Λ.Πατρόκλου.

Με πολύ χαρά υποδέχτηκαν την κ. Λίλα Πατρόκλου και το βιβλίο της με την εξαιρετική εικονογράφιση της Κατερίνας Χαδουλού Άταχτα πλοκάμια  και μίλησαν με αφορμή   το βιβλίο για την αναπηρία  και τη διαφορετικότητα.

 

“H εξοικείωση με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας-διαφορετικότητας  είναι καταρχήν η διευκόλυνση της ένταξης των μικρών μαθητών με αναπηρία στα γενικά σχολεία, και η ομαλή υποδοχή τους από τους συνομηλίκους τους. Παράλληλα, ο/η δάσκαλος/α  των παιδιών, που είναι παρών/ουσα καθ’όλη τη διαδικασία ανάγνωσης και παιχνιδιού, έχει τη δυνατότητα να παίρνει ιδέες για το πώς μπορεί να προσεγγίζει τα θέματα αναπηρίας και να τα παρουσιάζει στους μαθητές του όταν του δίνεται η ευκαιρία”.

«Τα Άταχτα Πλοκάμια» είναι ένα βιβλίο με πολλαπλές αναγνώσεις. Σε πρώτο πλάνο, η ανυπακοή των πλοκαμιών, δεν είναι παρά τα στάδια ανωριμότητας και «αταξίας», παιδιών και ενηλίκων, ενώ η αλλαγή έρχεται ως προσωπικό επίτευγμα, μέσα από την αυτο-πειθαρχία όσο και από εξωτερικούς παράγοντες που μας ωθούν να πειθαρχήσουμε.

Τα «άταχτα πλοκάμια» μεταμορφώνονται σε ασημένια – όπως εξηγεί και η Λίλα Πατρόκλου. «Πάντα θυμάσαι αυτό που σε έκανε να κάνεις ένα βήμα προς την ωριμότητα».

Σε δεύτερο πλάνο, η κοινωνία της θάλασσας, που παρουσιάζεται ήδη διασπασμένη και συγκρουόμενη, ανίκανη να βρει κοινές λύσεις και να δράσει ενωμένα ενάντια στον εκφοβισμό των πλοκαμιών… Μάλλον, όχι η κοινωνία «της θάλασσας», η κοινωνίας μας. Κι εδώ φαίνεται περισσότερο ότι δεν πρόκειται για ένα παραμύθι. Η συγγραφέας τονίζει ότι δεν πρέπει να ωραιοποιούμε ή να διαστρεβλώνουμε τη πραγματικότητα πριν την παρουσιάσουμε στα παιδιά.

Σε τρίτο πλάνο, μια προσέγγιση της αναπηρίας, που συμβολίζεται από την «ανυπακοή» των πλοκαμιών και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζεται από τους ίδιους τους ήρωες: από την μη-αποδοχή, στη συνειδητοποίηση, τον αυτο-καθορισμό και την προσωπική επίτευξη της αρμονίας με το σώμα μας.

Πάνω από όλα, η συγγραφέας παρακινεί τα παιδιά να ακούσουν την ιστορία. Δεν υπάρχουν «κρυμμένα» μηνύματα, είναι άμεσα μέσα από τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις που εξελίσσονται.

Η ιστορία συνοδεύεται από μια εξαιρετική εικονογράφηση, που ακολουθεί την εξέλιξη της ιστορίας και απεικονίζει πραγματικά και ζωντανά συναισθήματα, όπως η θλίψη, η ντροπή, ο θυμός και η εξέγερση, η σύγκρουση, η αποφασιστικότητα και η αρμονία.

ΠΗΓΗhttp://karavaki69.blogspot.gr/

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Οι μικροί μας φίλοι με τόσα ταξίδια στη θάλασσα θα μπορούσαν να μη συναντήσουν καλούς και κακούς πειρατές;  Όχι βέβαια!

Με αφορμή το βιβλίο“Παραμύθια με Πειρατές”που βρήκαν στη βαλίτσα

 

γνώρισαν μέσα από υπέροχα παραμύθια   πολλούς πειρατές σε όλο τον κόσμο . “Μίλησαν” μαζί τους,  έμαθαν γι αυτούς  και δημιούργησαν με πλαστελίνη τους δικούς τους καλούς πειρατές  και σας τους παρουσιάζουν από ένα βιντεάκι που φτιάξαμε!

  ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟΣ – ΚΩΔ:NAP612  κλικ Ο ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΤΗΣ 

η συνέχεια σε λίγες ημέρες……

Η μοντέρνα Τέχνη παντρεύεται με τη λογοτεχνία από τους μαθητές της Δ1 τάξης

Το βιβλίο της Σοφίας Ζαραμπούκα  Λυσιστράτη με τις πολύχρωμες ολοσέλιδες, όλο χιούμορ ζωγραφιές της και με πολύ απλά λόγια, που διηγείται στα  παιδιά την υπόθεση από μερικές κωμωδίες του σατιρικού ποιητή Αριστοφάνη προκάλεσε τους μαθητές εικαστικά

Από το κομμάτι του βιβλίου που μιλά για την Ειρήνη και τη Λυσιστράτη, τονίζοντας το αντιπολεμικό τους πνεύμα εκτυπώθηκαν  έγχρωμα  οι σελίδες και οι ήρωες μοιράστηκαν σε κεφάλια και σώματα

Στη συνέχεια…

 

με αφορμή τη Λυσιστράτη…

 

1η δραστηριότητα: τα παιδιά κλήθηκαν να αναπαραστήσουν με το σώμα και το πρόσωπο τους τα βασικά συναισθήματα χαρά, λύπη, θυμός, φόβος και κατόπιν να παρατηρήσουν την έκφραση του προσώπου  αλλά και άλλα σημεία όπως πόσο ανοιχτό, κλειστό ήταν το σώμα , πόσο ένταση είχε..

2η δραστηριότητα: τα παιδιά κλήθηκαν σε ομάδες να παρουσιάσουν μια ειρηνική σκηνη και μια πολεμική σαν να πρόκειτο για φωτογραφία. Τους ζητήθηκε να σκεφτούν ένα βασικό συναίσθημα και να μπουν νοητά σε μια φωτογραφία. Τα παιδιά έμειναν ακίνητα παίρνοντας μια στάση στο χώρο.

3η δραστηριότητα : διαβάστηκε η Λυσιστράτη και τα παιδιά παρατήρησαν τις εικόνες καθώς και τα πρόσωπα αλλά και τα σώματα των ηρώων

4η δραστηριότητα: μοιράστηκαν σε ομάδες χαρτάκια με  κεφάλια ή σώματα ηρώων και τα παιδιά κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα κολάζ όπου θα έπρεπε να φανταστούν  ένα ταιριαστό σώμα, κεφάλι αλλά και περιβάλλον όπου βρίσκονταν οι ήρωες ( ειρηνικό ή πολεμικό) τους ζητήθηκε να θυμηθούν τις παραπάνω δραστηριότητες (1,2) έτσι ώστε να δημιουργήσουν ταιριαστά περιβάλλοντα και μέλη σώματος.

5η δραστηριότητα : Αφήγηση σε ομάδες ; τα παιδιά με αφορμή τα δικά τους κολαζ σκέφτηκαν μια φανταστική ιστορία όπου πρωταγωνιστής ήταν ο συγκεκριμένος ήρωας του κολαζ. Σε ομάδες των 4αρων έκαναν αφήγηση όπου ο ένας συμπλήρωνε την αφήγηση του προηγούμενου αυτοσχεδιαστικά.

Τα παιδιά δούλεψαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πρωτοτυπία.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

 
         
 Υλικό για Νηπιαγωγείο

Υλικό για Δημοτικό

Σύμβαση για τα διακαιώματα του παιδιού 
Compass – Ανθρώπινα Δικαιώματα
Compassito – Μικρή Πυξίδα
Το έντυπο της σύμβασης
Αξίες ζωής 
Δίκτυο Πρόληψης και καταπολέμησης της Σωματικής Τιμωρίας 
Εξάλεψη της Σωματικής τιμωρίας στα παιδιά
Δεκάλογος κατά της σωματικής Τιμωρίας
Ασφάλεια στο διαδίκτυο 

Saferinternet 
Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό 
Comics by TomQuoVadis
Activities (ΕΨΥΠΕ)
Βιωματική άσκηση-Unesco
Παιδιά που χτυπούν και πως να τα διδάξουμε να μη χτυπούν  
Γονείς: Όταν τα πράγματα … δεν πάνε καλά
Διαδραστικό εργαλείο αντιμετώπισης Σχολικού Εκφοβισμού 
bullying-εικόνες
Links  

Ταινίες:

“Τα Παιδιά του Παραδείσου”: με θέμα τη ζωή ενός παιδιού από άλλη χώρα
(HYPERLINK « h t t p : / / w w w . i n . g r / a t h / c i n e /article646.asp» Majid Majidi, Ιράν,1999)

“Like Stars on Earth”

http://www.subtitles.gr/subtitles/Like-Stars-on-Earth-Dvdrip-XviD-Sunny-gre-3-srt/366500/

Video: 
Η Τρομοκρατία της Αθωότητας:
http://www.megatv.com/protagonistes/default.asp?catid=25583&subid=2&pubid=25682756

 

 

Πανελλήνιο Δίκτυο κατά της Βίας

 

ΠΗΓΗ http://antibull-ipeir.blogspot.gr/

 

Σε μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με μουσική ,γλυκιές γεύσεις, χριστουγεννιάτικες δημιουργίες μικρών και μεγάλων γιορτάσαμε στο σχολείο μας περιμένοντας τις γιορτές των Χριστουγένων .Όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ενώσαμε τις δυνάμεις μας και το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε όλους!

Με εικόνες , λίγα λόγια  και χαρά σας το παρουσιάζουμε!

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ_ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

OldDesignShop_WinschJoyousChristmasPC

Aγαπητοί γονείς

Τις ημέρες αυτές, όλοι γνωρίζουμε ότι κάποιοι συνάνθρωποι μας έχουν  ανάγκη την συμπαράσταση μας για να κρατήσουν όσο ακόμη μπορούν, όρθια την αξιοπρέπειά τους!

Για το λόγο αυτό από την Τετάρτη 18-12-2013 ως τη Δευτέρα 23-12-2013  θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και φάρμακα  στο χώρο του σχολείου.

Μια μικρή προσφορά μπορεί να μεταμορφωθεί σε μεγάλη ανακούφιση.

Νάμαστε όλοι καλά ν’ αντέχουμε στα δύσκολα και να περάσουμε όμορφα Χριστούγεννα

 

Η Διευθύντρια

Στέλλα Πρωτόπαπα

και ο σύλλογος Διδασκόντων

του 95ου Δ.Σ.Αθηνών

 

 

 

 

Παρά τις ολοένα αυξανόμενες ομοιότητες που παρουσιάζουν οι τρόποι με τους οποίους διάφορες χώρες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, με δέντρα, Άγιους Βασίληδες, γλυκά και κάλαντα, πάντα υπάρχουν μικρές διαφορές στην απόλαυση των Χριστουγέννων ανά τον κόσμο. Και αυτές έχουν να κάνουν ως επί το πλείστον με τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, την κουλτούρα και τις δευσειδαιμονίες κάθε λαού. Δείτε λοιπόν στη συνέχεια πώς τα Χριστούγεννα γιορτάζονται ανά τον κόσμο…

 

1. Στην Ιταλία, η περίοδος των Χριστουγέννων διαρκεί από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου που είναι και η μέρα των Θεοφανείων. Στις 25 Δεκεμβρίου μετά το παραδοσιακό γεύμα, τα παιδιά απαγγέλουν ποιήματα και ανταμείβονται χρηματικά. Κατά την Ιταλική παράδοση, παραμονή Θεοφανείων η καλή μάγισσα Μπεφάνα, πετάει πάνω από τα σπίτια με την μαγική της σκούπα και αφήνει χριστουγεννιάτικα δώρα στα «καλά» παιδιά, ενώ αντίθετα στα «άτακτα» αφήνει ένα σακί με κάρβουνο.

2. Στη Γερμανία, είναι ιδιαίτερα σημαντική η περίοδος των Χριστουγέννων. Οι Γερμανοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο στόλισμα του σπιτιού με πολύχρωμα φωτάκια και χριστουγεννιάτικες φιγούρες, ενώ συνηθίζουν να στολίζουν στο εξωτερικό του σπιτιού φυσικό έλατο. Ένα από τα κύρια έθιμά τους, είναι το λεγόμενο “Adventskranz”. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό τοποθετούν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Και κάθε Κυριακή που τελειώνει η εβδομάδα, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Έτσι υπολογίζουν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για τον ερχομό του νέου έτους.

3. Στη Γαλλία, η παραμονή των Χριστουγέννων είναι εργάσιμη ημέρα. Ο Pere Noel, ο δικός τους δηλαδή Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του, το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου. Ιδιαίτερη βαρύτητα οι Γάλλοι, δίνουν στο εορταστικό τραπέζι τόσο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς, το οποίο και γεμίζουν με διάφορα φαγητά και γλυκά. Τα αλεξανδρινά λουλούδια, τα αποκαλούν «αστέρια των Χριστουγέννων» και τα επιλέγουν τόσο για να στολίσουν το σπίτι τους, όσο και για δώρο σε αγαπημένα πρόσωπα.

perierga.gr - Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο!

4. Στην Αυστρία, η περίοδος των Χριστουγέννων, ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου. Εκεί τα δώρα τα μοιράζει στα παιδιά ο Άγιος Νικόλαος, στις 6 Δεκεμβρίου. Οι Αυστριακοί τοποθετούν και αυτοί στο χριστουγεννιάτικο στεφάνι τους, κεριά τα οποία και ανάβουν ένα – ένα κάθε Κυριακή μέχρι να φτάσει η 24η Δεκεμβρίου.

5. Στη Σουηδία, έχουν το έθιμο της «Λουτσία» – σύμβολο δηλαδή του φωτός. Στις 13 Δεκεμβρίου, το πρωί, το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, ντυμένο στα λευκά πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και μοιράζει ζεστό καφέ με κουλουράκια. Στο κεφάλι φορά στεφάνι με αναμμένα κεριά ενώ τραγουδά κάλαντα, βασισμένα στον ρυθμό του ναπολιτάνικου τραγουδιού «Σάντα Λουτσία».

perierga.gr - Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο!

6. Στην Ιαπωνία, τα δώρα στα παιδιά τα φέρνει ο «Hoteiosho». Ο Hoteiosho, είναι μια αρχαία θεότητα του ιαπωνικού πάνθεον με την ιδιαιτερότητα να έχει μάτια και πίσω στο κεφάλι του και έτσι παρακολουθεί και ξέρει ποια παιδιά ήταν φρόνιμα και ποια όχι στην διάρκεια της χρονιάς.

7. Στη Μεγάλη Βρετανία, τα παιδιά γράφουν γράμμα στον “Father Christmas”, όπου του δίνουν ευχές και του ζητούν το δώρο τους. Ρίχνουν το γράμμα μέσα στο τζάκι, ώστε ο καπνός να το πάρει μαζί του και από την καμινάδα να το οδηγήσει στον Βόρειο Πόλο.

perierga.gr - Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο!

8. Στην Ιρλανδία, χαρακτηριστικό είναι ότι αντί για μπότες, κρεμούν στο τζάκι μεγάλες τσάντες για να αφήσει μέσα ο Άγιος Βασίλης τα δώρα του. Αφήνουν ένα ποτήρι μπύρα Guinness και ένα κομμάτι κρεατόπιτα στην εξώπορτα του σπιτιού τους, για να τα βρει ο Άγιος Βασίλης όταν θα τους επισκεφτεί.

9. Στη Ρωσία, έχουν το χριστουγεννιάτικο έθιμο, να ντύνουν μία νεαρή κοπέλα στα λευκά για να παραστήσει την Παναγία. Στις 6 Ιανουαρίου, πολλές περιοχές της Ρωσίας με ορθόδοξους χριστιανούς, βασισμένοι στο Ιουλιανό ημερολόγιο, γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων, γνωστή και ως «Σοτσέλνικ».

10. Στην Ελβετία, τα παιδιά περιμένουν την 6η Δεκεμβρίου, τον Άγιο Νικόλαο να τους φέρει δώρα και γλυκά. Την τελευταία Πέμπτη, πριν τα Χριστούγεννα, τα παιδιά παρελαύνουν τραγουδώντας τα κάλαντα. Επίσης την παραμονή των Χριστουγέννων οι ανύπαντροι άνδρες του χωριού φοράνε μαύρα κοστούμια και ψηλά μαύρα καπέλα και κάνουν παρέλαση στους δρόμους.

11. Το Βέλγιο μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς με την ημέρα του Sinterklaas και με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet που μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas. Ο Sinterklaas  είναι ο Santa Claus ή αλλιώς Άι Βασίλης.

12. Στην Ισπανία, η χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινάει με τη μεγάλη κλήρωση της 22ης Δεκεμβρίου. Για τους Ισπανούς τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική εορτή του χρόνου και την παραμονή (Noche Buena) γιορτάζει όλη η οικογένεια μαζί. Ακολουθεί η Πρωτοχρονιά, η οποία ονομάζεται «Noche Vieja», και η 6η Ιανουαρίου ή «Dia de Reyes».

13. Στη Νορβηγία, τα Χριστούγεννα ονομάζονται  «Jul» και έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα του Χειμώνα και της εποχής της συγκομιδής. Ο Julenissen όπως ονομάζεται ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης, μαζί με τους βοηθούς του φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στο στάβλο. Το δώρο του; Ένα μπολ με κουρκούτι από αλεύρι.

ΠΗΓΗ aragmagr

ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ

Ψηφοφορία Κοινού

Η ψηφοφορία ξεκίνησε και θα λήξει την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59. Τα αρχεία των βίντεο και των παρουσιάσεων είναι διαθέσιμα μέσα από την επιλογή ΑΡΧΕΙΑ στο μενού πλοήγησης. Όποιος επιθυμεί να ψηφίσει θα κάνει μία απλή εγγραφή και στη συνέχεια θα ψηφίζει, υποχρεωτικά, 3 διαφορετικές ομάδες.
Ο νικητής αυτής της ψηφοφορίας θα κερδίσει ένα βραβείο έκπληξη!
Η ψηφορία αυτή είναι ανεξάρτητη από την ψηφοφορία της Κριτικής Επιτροπής που θα κρίνει τα 5 πρώτα βραβεία και τις 4 τιμητικές διακρίσεις.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Στην ψηφοφορία μπορεί να λάβουν μέρος μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες.

Τι Είναι;

Σέβομαι τη Διαφορετικότητα

«Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό»

Ο διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό» είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Βρετανικού Συμβουλίου και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας με τίτλο «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα», το οποίο είναι κατά της ενδοσχολικής βίας και βασίζεται στα ιδανικά και τις αξίες του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Απευθύνεται σε μαθητές της Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου (10-15 ετών) σε όλα τα σχολεία εντός Ελλάδας.

Οι μαθητές, δουλεύοντας σε ομάδες καλούνται να δημιουργήσουν ένα βίντεο ή μια παρουσίαση (σε Microsoft PowerPoint) και να εμπνευστούν από τις ακόλουθες αρχές:

• Αναγνώριση της Διαφορετικότητας: Ο εκφοβισμός αναπτύσσεται όταν δεν προσπαθούμε να καταλάβουμε και να δεχτούμε ότι είμαστε διαφορετικοί.

• Όλοι έχουμε το δικαίωμα να μας φέρονται με σεβασμό και ευγένεια.

• Ισότητα Ευκαιριών: Όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα συμμετοχής.

• Κοινωνική Ένταξη: Αποδέξου με έτσι, όπως είμαι.

• Όλοι έχουμε το δικαίωμα να αναγνωριζόμαστε γι’αυτό που είμαστε.

• Μπορούμε να είμαστε όλοι φίλοι μεταξύ μας.

• Επίλυση διαφορών: Μπορώ να λύσω τα προβλήματά μου συζητώντας με τους άλλους.

• Όλοι έχουμε το δικαίωμα να λύνουμε τα προβλήματά μας ειρηνικά.

 

 

 

 

Με αφορμή, αυτό το καταπληκτικό παραμύθι που άπτεται της διαφορετικότητας,  η καθηγήτρια των Αγγλικών κ. Πασχαλίδου με τους μαθητές της Δ1 τάξης  έφτιαξαν τα δικά  τους ελμεροβιβλιαράκια! Διαβάζοντας την ιστορία στ΄ αγγλικά  , έφτιαξαν ο καθένας το δικό του βιβλίο με τη δική του εικαστική ματιά -άποψη!
Κάποιες ιδέες για δραστηριότητες από το http://aretis-place.blogspot.gr που μας άρεσαν πολύ και σας τις παρουσιάζουμε !
Το κλειδί της επιτυχίας για όλες τις δραστηριότητες είναι απλώς να…. αφεθείτε στα ελεφαντένια χρώματα και να τα αφήσετε να σας κυριέψουν!
Όπως παρατηρείτε, ο Έλμερ αποτελείται από μοτίβα χρωμάτων ή σχημάτων, μια σειρά ή ακολουθία δηλαδή από ίδια σχέδια.
Θα μπορούσατε να δώσετε στα παιδιά λοιπόν άσπρους ελέφαντες (χωρίς χρώμα εννοώ) και να τα αφήσετε να τους γεμίσουν με διάφορα μοτίβο.
Για να προχωρήσετε όμως στην αναπαράσταση των μοτίβο πάνω στο χαρτί, θα πρέπει προηγουμένως να έχετε εξηγήσει τι είναι ένα μοτίβο, να εξασκηθείτε και στη συνέχεια να προχωρήσετε με αυτό.
Ένα μοτίβο για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μια σειρά από τετράγωνα διαφόρων χρωμάτων ή βούλες ή .. ότι άλλο σκεφτείτε.
… Εδώ υπάρχουν κάποια παραδείγματα με μοτίβο…
Ακόμη, θα μπορούσατε να δώσετε στα παιδιά να γεμίσουν εικόνες με ελέφαντες οδηγούμενα από τους αριθμούς και με τα χρώματα που κάθε φορά ο αριθμός υποδεικνύει.
Elmer's CBN - NEW
Εάν τα παιδιά δεν είναι σε θέση να διαβάσουν, μπορείτε απλώς δίπλα στο κάθε αριθμό να βάψετε το αντίστοιχο χρώμα.
Ακόμη, θα μπορούσατε με αφορμή τα χρώματα που υπάρχουν πάνω στον Έλμερ, να κάνετε μια επανάληψη τις ονομασίες των χρωμάτων και να κάνετε πειραματισμούς με διάφορα υλικά όσον αφορά τις μίξεις των χρωμάτων και πώς παράγονται τα “δευτερεύοντα” χρώματα (δηλαδή το πορτοκαλί, μοβ και πράσινο) ακόμη και τις αποχρώσεις τους (δηλαδή ότι το άσπρο “ανοίγει” κάποιο άλλο χρώμα, ενώ το μαύρο το σκουραίνει).
Θα μπορούσατε να πειραματιζόσασταν με διάφορα υλικά και μπογιές, όπως τέμπερες, λαδοπαστέλ (που με το δάχτυλο εύκολα μπερδεύεται το χρώμα και απλώνεται), ζελατίνες στα βασικά χρώματα και μίξη με διάφορα υγρά διαφορετικών χρωμάτων).
Πέρα από τα να φτιάξετε δικά σας μοτίβα πάνω στο χαρτί ζωγραφίζοντάς τα, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε τα δικά σας κολλάζ κολλώντας τα μοτίβο.
Και τι ακριβώς εννοώ… ορίστε.. παρατηρείστε τις εικόνες που ακολουθούν…..
Κολλάτε χαρτάκια, καρδούλες, ό,τιδήποτε εσείς θέλετε που να αποτελούν όμως ένα μοτίβο πάνω σε κάποια επιφάνεια. δημιουργώντας το δικό σας κολλάζ.
… Κολλάζ σε ζελατίνα ….
… Κολλάζ με μπαλάκια από γκοφρέ …
Τέλος, μπορείτε να δημιουργήσετε μοτίβο με τη βοήθεια σφραγίδων.
Ευτυχώς αυτό το παραμύθι λόγω της εικονογράφησης, σου εξάπτει πολύ τη φαντασία, τουλάχιστον τη δική μου, και με αφορμή αυτό μπορεί κανείς να οργανώσει άπειρες δραστηριότητες.
Πηγή δραστηριοτήτων  http://aretis-place.blogspot.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ…. ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΟ!! ΕΛΜΕΡ!…..

 

 

 

 

 

 

1page

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ

 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΩΡΑΙΑ ΒΙΒΛΙΑ!

ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ  ΣΑΣ  ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΧΑΡΑ  ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ !

ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΣΑΣ  ΤΗ ΧΑΡΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΜΑΓΕΨΕΙ!

 ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΡΕΣΑΝ!

ΙΣΩΣ ΔΩΣΕΤΕ ΩΡΑΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ!

 

 

 

 

 

 

” Μια παρέα με … καρδιά” | 

 Λήδα Βαρβαρούση

 

 

  Η χρυσόκαρδη ξανθομαλλούσα”

 

Μαρούλλα Πανάγου

 

 

Η Βιβλιοθηκάριος της Βασσόρας

Συγγραφέας: Winter Jeanette
Εικονογράφος: Winter Jeanette
Μετάφραση: Γιάννης Παπαδόπουλος

ΝΑΣΡΕΝΤΙΝ

Συγγραφέας: Weulersse Οdile
Εικονογράφος: Ντοτρεμέρ Ρεμπέκα
Μετάφραση: Ράνια Ζωίδη

ΕΝΑ ΨΑΡΙ…ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΕΙ

.Συγγραφέας: Βαρβαρούση Λήδα
Εικονογράφος: Βαρβαρούση Λήδα

 

ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ 

Συγγραφέας: Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος
Εικονογράφος: Παΐσίου Κατερίνα
Μετάφραση: Διασκευή Κώστας Πούλος

 

 ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

http://www.mikrosanagnostis.gr/

 link to home page

 

«Τ…όπως Αποστόλης»

Εκδόσεις: Πατάκη
Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
Διαβάζει o ηθοποιός Σταύρος Κώττας

“Η μηχανή στο υπόγειο”

Της Κίρας Σίνου
Εκδόσεις: Κέδρος

Διαβάζει o ηθοποιός Σταύρος Κώττας

 

“Ο αθάνατος γαϊδαράκος”

Της Μάρως Λοΐζου
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις: Πατάκη

Διαβάζει η ηθοποιός Γεωργία Τσαγκαράκη

 

“Η μεγάλη βόλτα του κυρίου Πετράν”

Της Γιούλας Μιχαήλ
Εικονογράφηση: Βάσω Γιαρένη
Εκδόσεις: Διάπλαση

Διαβάζει ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς

 

“Ο μικρός ζωγράφος των βράχων”

Της Μαρίας Πετκανοπούλου
Εικονογράφηση: Άννα Καρνή
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Διαβάζει η ηθοποιός Γεωργία Τσαγκαράκη

 

“Ο φεγγαροσκεπαστής”

Του Eric Puybaret
Εικονογράφηση: Eric Puybaret
Εκδόσεις: Αίσωπος

Διαβάζει η ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη

 

“Ο Φίλιππος και τα μαγικά κρόταλα”

Της Μάνιας Δούκα
Εικονογράφηση: Μάρια Μπαχά
Εκδόσεις: Μπίρη

Διαβάζει η ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη

 

“Ο δάσκαλος με το βιολί και το αστέρι”

Της Θέτης Χορτιάτη
Εικονογράφηση: Τζώρτζης Παρμενίδης
Εκδόσεις: ‘Αγκυρα

Διαβάζει ο ηθοποιός Ξανθή Γεωργίου

 

“Τα δέντρα που τρέχουν”

Της Μαρία Πυλιώτου
Εικονογράφηση: Βαγγέλης και Λυδία Ελευθερίου
Εκδόσεις: Βιβλιόφωνο

Διαβάζει ο ηθοποιός Ξανθή Γεωργίου

 

“Τέοντορ ο ινδοκαρυδούλης”

Της Ασπασίας Μαυρομάτη
Εικονογράφηση: Κατερίνα Ράπτη
Εκδόσεις: Κέδρος

Διαβάζει ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός

 

“Ο μαύρος Κότσυφας και ο άσπρος Γλάρος”

Της Κίτυ Κρόουθερ
Εικονογράφηση: Κίτυ Κρόουθερ
Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες

Διαβάζει ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός

 

“Το βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων”

Του Κυριάκου Χαρίτου
Εικονογράφηση: Ντανιέλλα Σταματιάδη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Διαβάζει η ηθοποιός Χρυσούλα Αλεξίου

 

“Νεράιδα πάνω στο έλατο”

Του Μάνου Κοντολέων
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου 
Εκδόσεις: Πατάκη

Διαβάζει η ηθοποιός Χρυσούλα Αλεξίου

 

“Ο θείος μου ο κατσικοπόδαρος”

Του Γιάννη Ρεμούνδου
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Διαβάζει ο ηθοποιός Θάνος Τοκάκης

 

“Ξένοι στο Αιγαίο”

Της Σύρμω Μιχαήλ
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Διαβάζει ο ηθοποιός Θάνος Τοκάκης

 

“Όταν η πασχαλίτσα συνάντησε ελέφαντα”

Του Χρήστου Μπουλώτη
Εικονογράφηση: Μαρία Μπαχά 
Εκδόσεις: Λιβάνη

Διαβάζει η ηθοποιός Τζίνα Θλιβέρη

 

“Η γάτα που ήθελε να παντρευτεί”

Του Παντελής Ζούρας
Εκδόσεις: Ακρίτας

Διαβάζει η ηθοποιός Τζίνα Θλιβέρη

 

“Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου”

Της Άλκης Ζέη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Διαβάζει ο ηθοποιός Νίκος Κουρής

 

“Ιστορίες που τις είπε η πέτρα”

Της Μαρίας Αγγελίδου
Εκδόσεις: Αερόστατο
Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδηδη

Διαβάζει η ηθοποιός Μαριάννα Δημητρίου

 

“Πού πας χελωνάκι”

Της Καλλιώς Καστρησίου 
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Εικονογράφηση:Χριστίνα Γαγγάδη

Διαβάζει η ηθοποιός Νικολίτσα Ντρίζη

 

“Μια αστεία επιδημία”

του Βασίλη Παπαθεοδώρου
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Στάμου

 

“Η Γιόλα με το μπαλόνι”

της Ναννίνας Σακκά-Νικολακοπούλου
Εικονογράφηση: Διατσέντα Παρίση
Εκδόσεις: Λιβάνη
Διαβάζει η ηθοποιός Νικολίτσα Ντρίζη

 

“Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να τον χαϊδέψουν”

της Κατερίνας Αναγνώστου
Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
Εκδόσεις: Μίνωας
Διαβάζει η ηθοποιός Μαριάννα Δημητρίου

 

“Ποιος θα γράψει για το σκύλο μας”

Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης
Εκδόσεις: Πατάκη

Διαβάζει η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου

 

“Οι τελευταίοι ήρωες”

της Λίτσας Ψαραύτη
Εικονογράφηση:Γιάννης Λέκος
Εκδόσεις: Πατάκη

Διαβάζει η ηθοποιός Μελίνα Αποστολίδου

 

“Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές”

του Πάνου Χριστοδούλου
Εικονογράφηση:Άννα –Μαρία Παπαδημητρίου
Εκδόσεις: Κέδρος

Διαβάζει ο ηθοποιός Γιάννης Χαρίσης

 

“Η Αρήτη της ροδιάς”

της Κικής Δημητριάδου
Εικονογράφηση:Νικόλας Ανδρικόπουλος
Εκδόσεις: Λιβάνη

Διαβάζει η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα

 

“Ο Πλανήτης εκπέμπει S.O.S.”

της Φρατζέσκας Αλεξοπούλου Πετράκη
Εικονογράφηση:Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Διαβάζει η ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου

 

“Το Λελέκι και οι φίλοι του”

της Βάσως Ψαράκη
από το βιβλίο «Στον κήπο με τα παραμύθια»
Μία έκδοση της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε).
Διαβάζει ο ηθοποιός Κώστας Κάππας.

 

“Η Κοκκινοσκουφίτσα από μέσα”

της Χαράς Γιανακοπούλου
από τη συλλογή  διηγημάτων «Μια αγάπη, επτά  χρώματα και ένας λύκος» Εικονογράφηση: Βασίλης Παπατσαρούχας
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Διαβάζει η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη

 

“Τα φαντασματάκια της γυάλινης αυλής”

της Ελένης Δικαίου
Εικονογράφηση: Δημήτρης Φουσέκης
Εκδόσεις Πατάκη
Διαβάζει ο ηθοποιός Στράτος Σωπύλης

 

“Το Πάσχα του Πασχάλη”

της Μαρίας Ανδρικοπούλου
Εικονογράφηση: Δήμητρα Αδαμοπούλου
Εκδόσεις Τετράγωνο
Διαβάζει ο ηθοποιός Σπύρος Περδίου

 

“Μια απρόσμενη πρόσκληση”

της Σοφίας Παράσχου
από το βιβλίο:  «Και οι κακοί έχουν ψυχή»
Εικονογράφηση: Δέσποινα Καραπάνου
Εκδόσεις Ψυχογιός
Διαβάζει η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη

 

“Η καθαρή καρδιά”

της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη
από το βιβλίο:  «Πόσα  λέει η ελιά, πόσα ακούει ο λαγός»
Εικονογράφηση: Διατσέντα Παρίση
Εκδόσεις Πατάκη
Διαβάζει ο ηθοποιός Χρήστος Σουγάρης

 

“Δυο κοκόρια ζωηρά”

της Φιλομήλας Βακάλη Συρογιαννοπούλου
από το βιβλίο:  «Σ’ ένα πέλαγο ανοιχτό»
Εικονογράφηση: Θοδωρής Συρογιαννόπουλος
Εκδόσεις Πατάκη
Διαβάζει ο ηθοποιός Αστέριος Πελτέκης

 

.

«Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί»

της Βασιλικής Κάργα
Εικονογράφηση: Νίκου Κουμαριά
Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός
Διαβάζει ο Σπύρος Περδίου.

 

.

«Τα μαγικά μου αυτιά»

της Βούλας Μάστορη
Εικονογράφηση Σπύρου Γούση
Εκδόσεις Πατάκη
Διαβάζει η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη

 

.

«Παιχνίδια και Ψιλικά»

σε κείμενα και εικόνες του Νικόλα Ανδρικόπουλου
Εκδόσεις Λιβάνη
Διαβάζει η ηθοποιός Αλεξάνδρα Αϊδίνη

 

 

Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει

Ο Μάνος Κοντολέων μας αφηγείται ένα χειμωνιάτικο παραμύθι με τίτλο

«Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει» από τη συλλογή Έξι φίλοι και ένα δώρο,

Εκδόσεις Πατάκη, 2007.
Η εικονογράφηση είναι της Λίλας Καλογερή.

Το Μουντιάλ και τα παραμύθια του Άντερσεν

Η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη συνεχίζει τις λογοτεχνικές αναγνώσεις του Μικρού Αναγνώστη

με την ιστορία της Αγγελικής Βαρελλά «Το Μουντιάλ και τα παραμύθια του Άντερσεν».
Εκδόσεις Μίνωας, 2002.
Η εικονογράφηση είναι του Αντώνη Καλαμάρα.

Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο

Ο ηθοποιός  Χρήστος Σουγάρης μάς διαβάζει

από το βιβλίο της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου «Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο»,

σε εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου,
Εκδόσεις Καστανιώτης, 2008.

Στο βυθό! στο βυθό! Μα τι πράγμα είναι αυτό;

Ο ηθοποιός Στράτος Σωπύλης μας διαβάζει την ιστορία “Στο βυθό! στο βυθό! Μα τι πράγμα είναι αυτό;” από το βιβλίο “O Κόσμος του πουθενά” της Γιολάντας Πατεράκη.
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2009

 

Τα αδέσποτα

Αστέρης Πελτέκης μας πάει μια βόλτα στην πορεία του Πολυτεχνείου,

με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου που γιορτάζουμε την πτώση της δικτατορίας,

μαζί με «Τα αδέσποτα» της Σοφίας Ζαραμπούκα,εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πουπού και Καρλότα

ο Νίκος Κουρής μας αφηγείται μια  διασκεδαστική ιστορία έρωτα μιας αλεπούς για μία κότα. Πρόκειται για τις διάσημες «Πουπού και Καρλότα» του Ευγένιου Τιβιζά ,εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Οι φορεσιές του φεγγαριού

της Σοφία Μαντουβάλου (εκδόσεις Κέδρος) σε αφήγηση Μαρίας Ναυπλιώτου.

Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι

Η Μελίνα Αποστολίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Αμνηστίας (10 Δεκεμβρίου), μας μαθαίνει τα δικαιώματά μας από την έκδοση «Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι» ,εκδόσεις Παπαδόπουλος..

Αν τ’ αγαπάς ξανάρχονται

της Βασιλικής Νευροκοπλή, εικονογράφηση Νικόλα Ανδρικόπουλου, Διαβάζει ο Σπύρος Περδίου, Εκδόσεις Λιβάνη.

.

Πού πήγαν τα Χριστούγεννα;

του Βαγγέλη  Ηλιόπουλου, σε εικονογράφηση Κιάρας Φεντέλε,

εκδόσεις Πατάκη. Διαβάζει η ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου.

.

Μαγεία των Χριστουγέννων

με τη φωνή του ηθοποιού Γιάννη Καλαβριανού.εκδόσεις susaeta.

.

Ο καλικάντζαρος που έχασε το δρόμο

του Βαγγέλη  Τασιόπουλου, 

σε εικονογράφηση Χρήστου Δήμου

,εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες. Διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Γλάστρας.

.

Ο Κηπουρός του Ουρανού

κείμενο – εικόνες Δήμητρα Ψυχογιού,

εκδόσεις Άγκυρα, μας διαβάζει η ηθοποιός Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

 

.

«Η ώρα είναι εκατό»

της Λώρης Κέζα, εκδόσεις Παπαδόπουλος. Διαβάζει η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα.

 

.

“Ο Ισίδωρος και ο ναυαγός”

της Αμάντας Μιχαλοπούλου, Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου

, εκδόσεις Πατάκη. Διαβάζει ο ηθοποιός Γιάννης Χαρίσης.

 

Απολαύστε και το βιβλίοΗ Υπόσχεση,   Άννα Κονόμος   

 

 

ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Old times’ classics

 

Τα βιβλία που συντρόφεψαν τις προηγούμενες γενιές και συνεχίζουν να συναρπάζουν, αλλά σήμερα με καλύτερη και κάποια από αυτά –τολμώ να πω– με εξαίρετη εικονογράφηση, που τα καθιστά πραγματικά έργα τέχνης. Κι αυτό γιατί πιστεύω πως, εκτός από το κείμενο, πρέπει να αναδεικνύουμε και την αισθητική  του βιβλίου.

 1. Πίτερ Παν, Μπάρρι Τζέιμς Μάθιου-Εικονογράφηση: Σβετλίν, Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
 2. Δον Κιχώτης, Μιγκέλ ντε Θερβάντες-Εικονογράφηση: Σβετλίν, Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
 3. Μεγάλα Κλασικά για μικρά παιδιά (Τσαρλς Ντίκενς, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Όσκαρ Ουάιλντ), Εικονογράφηση: Jerry Thorne, Σαββάλας.
 4. Όλιβερ Τουίστ, Τσαρλς Ντίκενς-Εικονογράφηση: Αθανασίου Πέτρος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
 5. Σκρουτζ, μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Κάρολος Ντίκενς-Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου, Εκδόσεις Πατάκη.
 6. Ο γύρος του κόσμου σε ογδόντα ημέρες, Ιούλιος Βερν-Μετάφραση: Μαρίζα ντε Κάστρο, Καστανιώτης.
 7. 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Ιούλιος Βερν-Μετάφραση: Καραδήμας Δημήτρης, Εκδόσεις Μίνωας.
 8. 0 κουρέας της Σεβίλης, Beaumarchais Pierre Augustin Caron de-Εικονογράφηση: Angeletti Roberta, Εκδόσεις Αίσωπος.
 9. Ο μικρός πρίγκιπας, Antoine de Saint-Exupéry-Μετάφραση: Στρατής Τσίρκας, Εκδόσεις Ηριδανός.
 10. Ροβινσών Κρούσος, Daniel Defoe-Εικονογράφηση: Robert Ingpen, Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
 11. Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, Lewis Carroll-Εικονογράφηση: Anthony Browne, Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
 12. Οι περιπέτειες του Πινόκιο, Κάρλο Κολόντι-Εικονογράφηση: Κάρλο Κιόστρι, Εκδόσεις Ερατώ (για μεγαλύτερα παιδιά).
 13. Οι περιπέτειες του Πινόκιο, Κάρλο Κολλόντι-Εικονογράφηση: Robert Ingpen, Εκδόσεις Πατάκη (για όλα τα παιδιά).
 14. Τομ Σόγερ, Mark Twain-Εικονογράφηση: Anatoly Itkin, Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

… και φυσικά

 1. Οι περιπέτειες του μικρού Νικόλα, Ρενέ Γκοσινί-Ζαν Ζακ Σενπέ, ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.
 2. Ο μικρός Νικόλας σε νέες περιπέτειες, Ρενέ Γκοσινί-Ζαν Ζακ Σενπέ, ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.

Σας ετοιμάζω σύντομα έναν κατάλογο με κλασικούς πια ελληνικούς τίτλους. Με αγάπη, κυρία Τόνια.

Επιμελεια   Τ. Πασχαλίδου

 

 

Δεκέμβριος 2013!!!
Χριστούγεννα πλησιάζουν και πολλές οι προτάσεις για κατασκευές, φύλλα εργασίας, δραστηριότητες για μικρά projects στο διαδίκτυο.
Μας αρέσουν τα αγγελάκια, τα όμορφα κουτιά για δώρα, οι χριστουγεννάτικες τρυφερές μελωδίες, μα και τα … μαθηματικά.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

 • Οι  κουτάλες από τον κόσμο της  Ελίζας, για ημερολόγιο:
 • Σε έγχρωμο εκτυπωτή πατρόν για κατασκευή κουτιών δώρου:
 • Καρτέλες αρίθμησης από το 0-10 για εκτύπωση και σε video:
 
 • Ένα ημερολόγιο Χριστουγέννων σε Α3:
 • Χριστουγεννιάτικες κατασκευές ,ποιήματα,θεατρικά, πρόβες… ένας γλυκός  και δημιουργικός πανικός!
  ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ από το διαδίκτυο:

  • Ημερολόγιο αγγελάκι από χριστουγεννιάτικο στολίδι:
    
  •  Ένα ημερολόγιο με γάντια από χαρτί ( μπορούμε να κολλήσουμε ημερολόγια πλακέ στο κάτω μέρος):
  Πατρόν γάντια
  Πατρόν χιονονιφάδα

  ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ..

Πηγή http://mikapanteleon.blogspot.gr

Χριστουγεννιάτικο παζάρι

Γιατί και η γνώση χρειάζεται να ανακυκλώνεται…

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικο παζάρι που θα περιλαμβάνει την πώληση βιβλίων και παιχνιδιών από δεύτερο χέρι στο χώρο του σχολείου. Ζητάμε λοιπόν τη βοήθεια σας.
Θα θέλαμε να μας προσφέρετε βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια σε καλή κατάσταση που θα πουληθούν έναντι συμβολικού ποσού. Αυτό που δεν χρειάζεται πια σε μας μπορεί να δώσει χαρά σε κάποιον άλλο.
Θα σας περιμένουμε τις μέρες και τις ώρες των δραστηριοτήτων.

Αναρτήθηκε από 

ΕΣΒΗΣΕ ΣΤΑ 95 ΤΟΥ

Ο εμβληματικός ηγέτης της Νότιας Αφρικής έφυγε χθες από τη ζωή στα 95 του χρόνια, ήρεμος και «γαλήνιος». Η παγκόσμια κοινότητα θρηνεί την απώλεια του ανθρώπου που «γκρέμισε» το Απαρτχάιντ και συνέβαλε στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.

Οι ιστορικές φράσεις του Νέλσον Μαντέλα

Μία φυσιογνωμία σύμβολο που πέρασε στην ιστορία τόσο ο ίδιος και ο αγώνας του, όσο και οι φράσεις που είχε πει σε διάφορες περιστάσεις της ζωής του.

 

26 Ιουνίου 1961 στο Νοτιοαφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο: «Από την πλευρά μου έχω κάνει την επιλογή μου. Δεν θα εγκαταλείψω τη Νότια Αφρική, ούτε θα παραιτηθώ. Μόνο μέσω κακουχιών, θυσιών και μαχητικής δράσης μπορεί θριαμβεύσει η ελευθερία. Ο αγώνας είναι η ζωή μου. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ελευθερία μέχρι το τέλος των ημερών μου».

20 Απριλίου του 1964 – κατά τη διάρκεια της δίκης του: «Στη διάρκεια της ζωής μου έχω αφιερώσει τον εαυτό μου στον αγώνα του αφρικανικού λαού. Έχω αγωνιστεί εναντίον της κυριαρχίας των λευκών και έχω αγωνιστεί ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Έχω στην καρδιά μου το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα συμβιώνουν αρμονικά με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό που ελπίζω να ζήσω αρκετά ώστε να το δω να υλοποιείται. Αλλά, Θεέ μου, αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω».

11 Φεβρουαρίου 1990 όταν απελευθερώθηκε από τη φυλακή:«Στέκομαι εδώ μπροστά σας όχι ως προφήτης αλλά ως ταπεινός υπηρέτης του λαού. Οι ακούραστες και οι ηρωικές σας θυσίες έχουν καταστήσει δυνατό για εμένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Για τον λόγο αυτόν εναποθέτω τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου στα χέρια σας».

10 Μαΐου 1994 κατά την ορκωμοσία του ως πρόεδρος της Νότιας Αφρικής: «Η ώρα για την επούλωση των πληγών έχει έρθει… η στιγμή για να γεφυρωθεί το χάσμα που μας χωρίζει έχει έρθει. Η ώρα να χτίσουμε βρίσκεται στα χέρια μας», είχε πει

Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο Long Way To Freedom: «Κανείς δεν γεννιέται μισώντας τον πλησίον του εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του ή του παρελθόντος ή της θρησκείας. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μάθουν να μισούν, μπορούν να μάθουν και πώς να αγαπούν, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά από ότι το αντίθετό της».

«Αυτό που έχει σημασία στη ζωή δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχουμε ζήσει. Η διαφορά έχουμε κάνει στις ζωές των άλλων είναι που καθορίζει τη σημασία της ζωής που ζούμε».

Στις 2 Ιουλίου 2005 κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Γιοχάνεσμπουργκ: «Ζούμε σε ένα κόσμο όπου η γνώση και η πληροφόρηση έχουν κάνει τεράστια άλματα, αλλά εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία στη μάθηση. Ζούμε σε ένα κόσμο όπου η πανδημία του AIDS απειλεί την ίδια τη δομή της ύπαρξής μας. Ωστόσο, εμείς ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για όπλα και όχι για τη θεραπεία και την υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του HIV. Είναι ένας κόσμος όπου η ελπίδα και οι δυνατότητες μπορούν να θριαμβεύσουν. Είναι επίσης ένας κόσμος γεμάτος απελπισία, ασθένειες και πείνα», είχε πει

«Την τελευταία ημέρα της ζωή μου θέλω να ξέρω ότι όσοι αφήνω πίσω μου θα πουν : «Ο άνθρωπος που κείτεται εδώ έκανε το καθήκον του για τη χώρα και το λαό του», είχε δηλώσει το 1999.

Πηγή http://www.ethnos.gr

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΧΩΡΑΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ!

Ο ξένος
Πρόταση διδασκαλίας με θέμα την μετανάστευση, τον πόλεμο, τους πρόσφυγες και την ξενοφοβία, με αφορμή το βιβλίο της Ε. Χωρεάνθη: Ένας ξένος στην οικογένειά μας».
Για να κατεβάσετε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ!

Γκασμέντ
Πρόταση διδασκαλίας με θέμα την μετανάστευση, τον ρατσισμό, την ξενιτιά, και άλλα παρόμοια ζητήματα, με αφορμή το βιβλίο του Κ. Μουρίκη: » Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα».
Για να κατεβάσετε το αρχείο, πατήστεΕΔΩ!

Όταν οι Έλληνες ήταν από την πλευρά των μεταναστών.
Σύντομο χρονικό μιας από τις πιο μαύρες σελίδες του ελληνισμού της διασποράς: του διωγμού των Ελλήνων της νότιας Ομάχα (1910, Νεμπράσκα, Η.Π.Α.).
Για να κατεβάσετε το αρχείο, πατήστεΕΔΩ!

Αντιρατσιστικό βίντεο
Για να το κατεβάσετε, πατήστε ΕΔΩ!

Προσωπικές μαρτυρίες μεταναστών -μαθητών του σχολείου για τους μετανάστες (που λειτουργεί από την ομάδα δασκάλων «Τα πίσω θρανία») οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια.
Για να διαβάσετε το κείμενο, πατήστεΕΔΩ!

«Ποια είναι η χώρα μου;»
Η ιστορία ενός μετανάστη 2ης γενιάς.

Για να διαβάσετε το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ!

Παραμύθια από διάφορες χώρες.
Για να κατεβάσετε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ!

Παιχνίδια, όπως τα μεταφέρουν οι μετανάστες από τις χώρες τους.
Για να κατεβάσετε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ!

Πολυεθνικές γεύσεις και συνταγές.
Για να διαβάσετε το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ!

Επισκεφθείτε την (ελληνική) σελίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ΕΔΩ!

«Δικαίωμά μου!»
Προβολή παρουσίασης με φωτογραφικό υλικό, για αξιοποίηση στην τάξη.
Για να την κατεβάσετε, πατήστε ΕΔΩ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ  ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ ,  Ο ΝΤΑΒΙΝΤ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΦΕΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΩ ΚΑΤΩ,

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ

Η Βιβλιοθηκάριος της Βασσόρας

Συγγραφέας: Winter Jeanette
Εικονογράφος: Winter Jeanette
Μετάφραση: Γιάννης Παπαδόπουλος

ΝΑΣΡΕΝΤΙΝ

Συγγραφέας: Weulersse Οdile
Εικονογράφος: Ντοτρεμέρ Ρεμπέκα
Μετάφραση: Ράνια Ζωίδη

 

“Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές”

του Πάνου Χριστοδούλου
Εικονογράφηση:Άννα –Μαρία Παπαδημητρίου
Εκδόσεις: Κέδρος

Διαβάζει ο ηθοποιός Γιάννης Χαρίσης

Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι

Η Μελίνα Αποστολίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Αμνηστίας (10 Δεκεμβρίου), μας μαθαίνει τα δικαιώματά μας από την έκδοση «Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι» ,εκδόσεις Παπαδόπουλος..

Συνέντευξη της Λίλας Πατρόκλου στην Άννα Μανιατοπούλου

Η Λίλα Πατρόκλου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Έχει δημιουργήσει μαζί με την Νατάσα Ψαριανού,
παιδαγωγό με ειδίκευση στο παιχνίδι τοπική, παιδική λέσχη ανάγνωσης, στα Άνω Ιλίσια, με την επωνυμία
«Η Γειτονιά μας». Συντονίζει τις δύο παιδικές λέσχες ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Ακόμη μια εφηβική λέσχη για παιδιά από 11-15 ετών στο ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων) και δυο λέσχες ενηλίκων. Η μια πραγματοποιείται στο ΣΕΑ και η άλλη που είναι για εκπαιδευτικούς, στην Νέα Ιωνία.
Και οι δυο λέσχες των ενηλίκων έχουν σαν αντικείμενο το παιδικό και εφηβικό βιβλίο.
Κάνει σεμινάρια σε Νηπιαγωγούς και Δασκάλους, Γενικής Παιδείας με θέμα «Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα
και την ιδέα της αναπηρίας» και επισκέπτεται νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σαν συγγραφέας με σκοπό την προετοιμασία των μαθητών για την ένταξη παιδιών με αναπηρία στην τάξη. Συμμετέχει στο πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες» με τον θεματικό σάκο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ». Συντονίζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού. Επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα «Χώροι πολιτισμού και πρόσβασης» ενημερώνοντας το προσωπικό για τον τρόπο υποδοχής επισκεπτών με αναπηρία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έχει εκδώσει δυο βιβλία:
«Η Χρυσούλα»
Πρώτο βραβείο εικονογράφησης 2004, από το ελληνικό παράρτημα της ΙΒΒΥ, Βασίλης Παπατσαρούχας
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Η “Χρυσούλα» προτάθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για
την ενσωμάτωσή του στη διδασκαλία στην Ά τάξη του Δημοτικού, στις σχολικές βιβλιοθήκες και τις προσωπικές
βιβλιοθήκες των παιδιών.
Μια ιστορία για τη δύναμη που έχουν τα όνειρά μας και τη σημασία που έχει να προσπαθούμε να τα πραγματοποιήσουμε,
αρκεί να πατάμε στην πραγματικότητα.

Τα άτακτα πλοκάμια
Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Ο Λουκάς, το χταπόδι, και ο Πέτρος, το καλαμάρι, είχαν πλοκάμια πολύ ανυπάκουα. Το ‘σκαγαν διαρκώς κι
έκαναν πολλές αταξίες, φασαρίες και ζημιές… Ο Λουκάς και ο Πέτρος γινόντουσαν ρεζίλι και όλος ο κόσμος
του βυθού ήταν αναστατωμένος και τα ‘βαζε μαζί τους. Έπρεπε να βρεθεί λύση και αυτή την έδωσε το φεγγάρι.

Για την συγγραφέα Λίλα Πατρόκλου άκουσα για πρώτη φορά από την συνάδελφο η όποια είχε οργανώσει
την επίσκεψη της στο σχολείο μας. Όταν μίλησα μαζί της για πρώτη φορά, με κέρδισαν αμέσως η ευγένεια της,
η απλότητα, το συνεχές χαμόγελο της και η καλοσύνη της. Συνεχίζοντας την συνομιλία μου μαζί της διαπίστωσα
δυναμικότητα των λόγων της, μαχητικότητα, ειλικρίνεια, μεγάλη αγάπη για το βιβλίο και φυσικά την αγάπη της
για όλα τα παιδιά.

Κυρία Πατρόκλου διαβάζοντας το βιογραφικό σας μου έκανε εντύπωση η ονομασία που έχετε δώσει στην λέσχη σας. «Η γειτονιά μας». Μπορείτε να μας πείτε γιατί δώσατε το όνομα αυτό;
Το μεγάλο μου όνειρο είναι να υπάρχει σε κάθε γειτονιά μια λέσχη ανάγνωσης. Να συγκεντρώνονται τα παιδιά της γειτονιάς να διαβάζουν ιστορίες, μύθους και παραμύθια να συζητάνε να ζωγραφίζουνε και να παίζουνε. Εκείνο που χρειάζεται είναι πολύ αγάπη, πολύ δουλειά και σωστή οργάνωση.

Τι χρειάζονται τα παιδιά μας περισσότερο; Τι είναι αυτό που σας ζητούν, που έχουν ανάγκη;
Τα παιδιά χρειάζονται κουβέντα και παιχνίδι, παιχνίδι και κουβέντα ανάλογα με την ηλικία τους. Μέσα από την συζήτηση μαθαίνουν να εκφράζουν ελευθέρα την γνώμη τους μαθαίνουν να σκέπτονται. Θέλω να βλέπω μπροστά μου σκεπτόμενους ανθρώπους. Να μπορεί το παιδί να εκφράσει μια ολοκληρωμένη σκέψη. Να διατυπώνει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Να πει τι πιστεύει, τι νομίζει, τι θέλει. Έτσι τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση. Προσέχω ακόμα και την στάση του σώματος στις συναντήσεις μου με τα παιδιά. Δεν μπορεί ένα παιδί το οποίο δεν κάθεται σωστά να σκεφτεί και σωστά. Όσο για το συναίσθημα αυτό θα βγει εμμέσως και όχι αμέσως.

Πόσο διαβάζουν τα παιδιά βιβλία;
Όταν οι δάσκαλοι μου κάνουν παράπονα ότι τα παιδιά τους δεν διαβάζουν εγώ τους ρωτώ “Εσείς διαβάζετε;”Πόσοι από εμάς διαβάζουν πόσοι από εμάς έχουν διάθεση και χρόνο; Ζούμε σε μια άλλη εποχή. Τα παιδιά έχουν χιλιάδες ερεθίσματα στην εποχή της εικόνας. Δεν είναι εύκολο να ξεφύγουν από την εποχή τους και δεν πρέπει. Εμείς οι μεγάλοι πρέπει να εξοικειώσουμε τα παιδιά με την λογοτεχνία από μικρή ηλικία κι αν μπορούμε να τα κάνουμε να την αγαπήσουν. Αντί να λέμε πρέπει να διαβάζεις λογοτεχνία μπορούμε να πούμε,” δοκίμασε και μπορεί να σου αρέσει πολύ».

Επισκέπτεστε συχνά σχολεία και έρχεστε συχνά σε επαφή με πολλά παιδιά. Πολλές φορές τα παιδιά με αναπηρία αντιμετωπίζονται αρνητικά από τους συνομήλικους τους. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις συμπεριφορές αυτές;
Ένα παιδί που το κοροϊδεύουν έχει αρνητικά συναισθήματα ανεξάρτητα αν έχει κάποιο κινητικό πνευματικό ή ψυχικό έλλειμμα. Η άγνοια και η παραπληροφόρηση αργότερα μπορούν να καταλήξουν σε εχθρότητα ή οίκτο. Αν αυτά τα παιδιά είναι «δουλεμένα» από γονείς και εκπαιδευτικούς θα είναι εξοικειωμένα με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας. Γι’ αυτό το λόγο οργανώνουμε και τα σεμινάρια. Ενημερώνουμε και προτείνουμε τρόπους δουλειάς με τα παιδιά. Όσο πιο πολύ εκπολιτίζουμε, όσο πιο πολύ δουλεύουμε με τα παιδιά σε θέματα τέτοια δεν θα υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα βίας μέσα στο σχολείο. Εμείς οι ενήλικες βάζουμε εύκολα ταμπελίτσες. Κάποτε σε μια τάξη της Δ΄ δημοτικού με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου «Ο Αυτός» του Πέτρου Πουλάκη που μιλάει για τον αυτισμό και το σύνδρομο Άσπεργκερ έλεγα στα παιδιά ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε με ένα χάρισμα, που πρέπει να το βγάλουμε στην επιφάνεια και να το καλλιεργήσουμε. Ένα παιδάκι με ρώτησε τέσσερις φορές. «Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα χάρισμα; Μπορείτε να μου το γράψετε εδώ σε αυτό το τετράδιο και να το υπογράψετε εσείς που είστε συγγραφέας και ο λόγος σας μετράει;» Καταλαβαίνετε ότι αυτό το παιδάκι ήθελε κάπου να το δείξει και να αποδείξει ότι δεν είναι ανίκανο και άχρηστο…Ο συγγραφέας που έχει δυνατό λόγο το υπέγραψε.

patroklou

Στις επισκέψεις σας αυτές δεν διαβάζετε μόνο δικά σας βιβλία ή βιβλία που εστιάζουν στη διαφορετικότητακαι την αναπηρία.
Φυσικά διαβάζω κι άλλα βιβλία. Βιβλία που μου αρέσουν και οι ιστορίες τους αφορούν τα παιδιά. Τραβάμε τα θρανία στην άκρη βάζουμε τα καρεκλάκια σε ημικύκλιο και ξεκινάμε. Αφήνω την ομάδα να με οδηγήσει. Και πολλές φορές δεν ακολουθούμε το πρόγραμμα κατά γράμμα, το αλλάζουμε. Στέκομαι σε εκείνο που σας είπα και πριν, ότι τα παιδιά θέλουν κουβέντα και παιχνίδι ανάλογα με την ηλικία τους.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί σε ποια άλλα είδη λογοτεχνίας μπορούμε να ανατρέξουμε;
Στην κλασσική λογοτεχνία, στα λαϊκά παραμύθια και στους μύθους. Στον Κοντορεβιθούλη, στην Χιονάτη, στην Σταχτοπούτα στο κοριτσάκι με τα σπίρτα όλοι οι ήρωες έχουν έλλειμμα..Αυτό μπορεί να μην είναι μόνο σωματικό. Να είναι πρόβλημα φτώχειας ορφάνιας αρρώστιας απώλειας μοναξιάς. Ο ήρωας έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Έχει να περάσει πολλές κακουχίες που είναι συνώνυμες με την αναπηρία μέχρι τελικά να δικαιωθεί.
Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας μέσα σε μια «γυάλα». Τα μεγαλώνουμε σαν πρίγκιπες και πριγκίπισσες.
Δεν τα προετοιμάζουμε για τις δυσκολίες της ζωής. Γι αυτό στην πορεία του βίου τους μπορούν να γίνουν εύκολα θύματα από καταλλήλους ανθρώπους. Έχουμε ωραιοποιήσει ακόμα και τον κακό λύκο της κοκκινοσκουφίτσας. Ξέρετε το να ζει κανείς σε συνθήκες αναπηρίας είναι πάρα πολύ δύσκολο πράγμα. Έχεις περισσότερες ανάγκες και προβλήματα που οι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν. Εάν λοιπόν το παιδί είναι εξοικειωμένο από μικρή ηλικία με την ιδέα της αναπηρίας δεν θα πανικοβληθεί αν ξαφνικά σε κάποια στιγμή της ζωής του, του συμβεί κάτι σοβαρό. Θα προσαρμοστεί ευκολότερα στις νέες συνθήκες και θα έχει περισσότερο κουράγιο για να ανταπεξέλθει.

Τα περιστατικά που ζήσατε και ζείτε με τα παιδιά πολλά. Υπήρξαν φορές που συγκινηθήκατε;
Πάρα πολλές φορές. Θυμάμαι σε ένα δημοτικό σχολείο όταν τελείωσα το παραμύθι ο «Ο ΑΥΤΟΣ» του Πέτρου Παυλάκη με πλησιάζει ένα παιδί με ακουμπά στον ώμο και μου λέει «Κυρία εγώ είμαι ο αυτός». Άλλη φορά σε διάλειμμα ένα αγοράκι πλησιάζει ένα κοριτσάκι με τετραπληγία που φορούσε κηδεμόνες και την ρωτούσε γι αυτές. Τότε σήκωσα το παντελόνι μου και τους έδειξα τους δικούς μου κηδεμόνες. Το πρόσωπο του κοριτσιού φωτίστηκε. Χάρηκε γιατί σκέφτηκε ότι και εκείνη όταν μεγαλώσει θα μπορούσε να περπατά έτσι όπως κι εγώ. Έχω παρατηρήσει ότι τα παιδιά που με πλησιάζουν περισσότερο και κάνουν ερωτήσεις για την αναπηρία μου έχουν κάποιο έλλειμμα σε κάποιο επίπεδο σωματικό, πνευματικό ή ψυχικό ή τα ίδια ή κάποιος άλλος από το περιβάλλον τους.

Τι μας ετοιμάζετε τώρα; Έχετε κάποιο βιβλίο υπό έκδοση;
Έχω τρεις ιστορίες που πρόκειται να εκδοθούν. «Η Ζήνα και το μυρμήγκι», «Ο Λάμπης ο λύκος» και τέλος η εργασία μου για την «Λιλιπούπολη». Όλα από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι αυτήν την εργασία;
Αυτή η εργασία αφορά τα κείμενα των εκπομπών της Λιλιπούπολης. Είναι δουλειά οχτώ χρόνων και απευθύνεται στα παιδιά και στους γονείς τους. Πιστεύω ότι θα τα ευχαριστηθούν και οι μεν και οι δε. Ακόμη έχω φτιάξει και ένα λεξικό της Λιλιπούπολης.

Τελειώνοντας θέλω να δώσετε ένα μήνυμα σε εμάς τους εκπαιδευτικούς
Επειδή φοβόμαστε ότι δεν ξέρουμε πρέπει από μικρή ηλικία να εξοικειωνόμαστε με πολύ δύσκολα πράγματα όπως είναι η αναπηρία.

Σας ευχαριστούμε πολύ.
Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Θα κλείσω με κάποια λόγια που μπορεί να διαβάσει κάποιος μπαίνοντας στην ιστοσελίδα
www.noesi.gr

Πολλοί άνθρωποι μικροί,
κάνοντας πολλά πράγματα μικρά,
σε πολλά μέρη της γης μικρά,
θα αλλάξουν το πρόσωπο αυτού του μεγάλου κόσμου.

 

Πηγή http://www.elniplex.com

Η αγαπημένη μας συγγραφέας Λ.Πατρόκλου , μας έστειλε μια μεγάλη αγκαλιά παροτρύνοντας μας να κάνουμε το ίδιο.

Να κάνουμε μια ζεστή αγκαλιά και να εκφράσουμε την αγάπη μας στους συνανθρώπους μας γιατί η αλήθεια για την χρησιμότητα της αγκαλιάς είναι  …

αρχείο λήψης

 η συνέχεια  ΕΔΩ

Η δύναμη της αγκαλιάς σας!

της Ειρήνης Αργύρη, ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος ΜSc UClan, UK
Υπάρχει ένα μέρος όπου ο πόνος, η μοναξιά, ο φόβος και ο εκνευρισμός μένουν απ’ έξω με έναν τρόπο μαγικό. Εκεί κυριαρχούν η αγάπη και η αποδοχή. Για τα παιδιά, αυτό το μέρος βρίσκεται στην αγκαλιά σας…

Σύμφωνα με τη διάσημη αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατίρ, που θεωρείται από πολλούς η «μητέρα» της οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, «οι άνθρωποι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε».
Το δέρμα του μωρού σας είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα του, και κάθε εκατοστό του διαθέτει πολυάριθμες νευρικές απολήξεις που το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο στο άγγιγμα. Όσο βρισκόταν στην κοιλιά σας, το αμνιακό υγρό ακουμπούσε απαλά κάθε σπιθαμή του κορμιού του – τότε είναι που άρχισε να δημιουργείται η ανάγκη του να το ακουμπούν και να το χαϊδεύουν. Τη στιγμή του τοκετού, ήταν η γλυκιά θαλπωρή της αγκαλιά σας που το βοήθησε να ξεπεράσει το σοκ και καθησύχασε το πρώτο του κλάμα. Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό αναγνωρίζει τη μαμά του μυρίζοντάς την και ακούγοντας τον οικείο χτύπο της καρδιάς της, όταν εκείνη το κρατά. Και επιζητά την αγκαλιά ξανά και ξανά.

Αλλά και αργότερα, η αγκαλιά σας είναι το πρώτο πράγμα που αναζητά το παιδί, όταν χτυπάει το γόνατό του, όταν ξυπνάει από εφιάλτη μέσα στη νύχτα, όταν οι φίλοι τού λένε: «Δεν σε παίζουμε», όταν δεν τα πάει όσο καλά θα ήθελε στο διαγώνισμα.

Μαθήματα «χημείας»

Οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα χάδια προσφέρουν πολύ περισσότερα στα παιδιά από μια πρόσκαιρη ανακούφιση ή επιβράβευση: Τους μεταδίδουν αίσθημα ασφάλειας, αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους, αναπτύσσουν τον εγκέφαλό τους και τους μαθαίνουν πώς «χτίζονται» οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χειρονομίες που εκφράζουν τρυφερότητα είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αναπτυχθούν στον εγκέφαλο οι νευρικές συνάψεις που σχετίζονται με τη διαχείριση του στρες και τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων. Η φυσική επαφή ανάμεσα στους ανθρώπους κάνει τον καρδιακό ρυθμό να χαμηλώνει, επιβραδύνει την αναπνοή, κινητοποιεί την παραγωγή ενδορφινών μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες που κυκλοφορούν στο αίμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Με δύο λόγια, αγγίζοντας το μωρό μας το βοηθάμε να μένει υγιές. Επιπλέον, όταν χαϊδεύουμε το παιδί, η διάθεσή του βελτιώνεται σημαντικά και περιορίζονται τα αισθήματα θλίψης. Η αγκαλιά αυξάνει την αιμογλοβίνη στο αίμα, δημιουργεί ευεξία και βοηθά να ξεπεραστούν οι φόβοι. Άλλωστε, η αγκαλιά μας δεν είναι τίποτα άλλο από έναν απλό και άμεσο τρόπο να δείξουμε τη στοργή, την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τα παιδιά μας, είναι ο πιο σύντομος και ξεκάθαρος μη λεκτικός τρόπος να του πούμε: «Σ’ αγαπώ», «Όλα είναι καλά», «Είμαι πάντα εδώ για σένα» και «Μαζί μου είσαι ασφαλής». Τέλος, έρευνες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον συνδέουν άμεσα την τρυφερότητα που έχει εισπράξει ένα παιδί με την ευφυΐα του!

Πολύ μεγάλα για αγκαλιές;

Τις περισσότερες φορές, οι αυθόρμητες εκφράσεις στοργής ανάμεσα σε γονείς και παιδιά αρχίζουν να μειώνονται κατά τη σχολική ηλικία και περιορίζονται σημαντικά κατά την προεφηβεία και εφηβεία.

Είναι, όμως, σημαντικό να διατηρήσετε τη φυσική επαφή με το μεγαλύτερο παιδί σας, ακόμα κι αν χρειαστεί να αλλάξετε λίγο το… στυλ σας: Αντί να το πνίγετε στα φιλιά και τα γαργαλητά, μπορείτε απλά να περνάτε το χέρι σας γύρω από τους ώμους του ή να του τρίβετε την πλάτη, όταν θέλετε να δείξετε τη συμπαράσταση, την αγάπη και τη φροντίδα σας. Τα παιδιά συνήθως περνούν από μια φάση όπου αρέσκονται να πέφτουν τρέχοντας στην αγκαλιά σας, σε μια άλλη όπου ενδέχεται ακόμα και να ντρέπονται να σας αγκαλιάσουν – κυρίως όταν βρίσκονται μπροστά σε συνομηλίκους τους ή γενικά μπροστά σε κόσμο. Ακολουθήστε τους δικούς τους ρυθμούς. Κάποιες φορές ακόμα και οι πιο «αγανακτισμένοι» έφηβοι είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να δεχτούν την αγκαλιά σας, αρκεί πρώτα να τους ρωτήσετε.

Tips

Ποτέ μην τιμωρήσετε ένα παιδί στερώντας του τη φυσική επαφή μαζί σας. Αντίθετα, όσο θυμωμένοι κι αν είστε με τη συμπεριφορά του, αγκαλιάζοντάς το μπορείτε να του δείξετε ότι το αγαπάτε ακόμα κι αν δεν εγκρίνετε αυτό που έκανε.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες όπου τα μέλη τους δεν συνηθίζουν να αγκαλιάζονται, δυσκολεύονται αργότερα να διαμορφώσουν στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Μια σφιχτή αγκαλιά είναι ο πιο ήρεμος και γρήγορος τρόπος να κάνετε ένα νήπιο να σταματήσει να γκρινιάζει ή να ηρεμήσει, όταν έχει κάποιο ξέσπασμα.

Κάθε βράδυ, πριν πέσετε για ύπνο, αναρωτηθείτε: «Αγκάλιασα σήμερα τα παιδιά μου;». Εάν η απάντηση είναι «όχι», φροντίστε να επανορθώσετε.

Η προσωπικότητα κάθε ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει το πόσο δεκτικός είναι στις αγκαλιές ή όχι. Έτσι, μπορεί το ένα σας παιδί να μένει «κολλημένο» πάνω σας για να παρηγορηθεί όταν χτυπάει, και το άλλο να θέλει μόνο ένα χάδι στο κεφάλι για να ανακουφιστεί. Το σημαντικό είναι να παράσχετε στο καθένα τη φυσική επαφή που χρειάζεται.

Αναρτήθηκε από http://anaptyksi.blogspot.gr

Τα Χριστούγεννα έρχονται και η διάθεση ανεβαίνει !

Ας μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων με υπέροχες κατασκευές!

Χειροποίητες χιονόμπαλες!

Και όμως, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αυτές τις υπέροχες χριστουγεννιάτικες χιονόμπαλες! Είναι εξαιρετική ιδέα να τις φτιάξετε για τα παιδιά σας αλλά και για να τις δωρίσετε στους αγαπημένους σας! Ας μη ξεχνάμε πως ένα χειροποίητο δώρο, όσο μικρό και να είναι, έχει πάντα μεγάλη αξία!

Συγκεντρώστε τα υλικά σας:

 • ένα γυάλινο βαζάκι από την κουζίνα σας
 • γκλίτερ
 • αποσταγμένο νερό
 • γλυκερίνη (θα βρείτε στα φαρμακεία)
 • ισχυρή αδιάβροχη κόλλα (θα βρείτε σίγουρα στα μαγαζιά με είδη χειροτεχνίας)
 • διακοσμητικά

χριστουγεννιατικες κατασκευες χιονομπαλα 1

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε πως τα διακοσμητικά θα χωρέσουν στο βαζάκι σας και δε θα ξεβάψουν στο νερό. Αν δε σας αρέσει το χρώμα που έχει το καπάκι του βάζου, βάψτε το σε χρώματα που ταιριάζουν με τα διακοσμητικά.

χριστουγεννιάτικες κατασκευές: χιονόμπαλες

 1. Κολλήστε τα διακοσμητικά στην εσωτερική επιφάνεια του καπακιού
 2. Ρίξτε στο βάζο το αποσταγμένο νερό και προσθέστε τη γλυκερίνη. Η αναλογία νερού γλυκερίνης πρέπει να είναι περίπου 3 με 1. Αυτό που κάνει η γλυκερίνη είναι να επιβραδύνει την πτώση του γκλίτερ. Εάν βάλετε περισσότερη γλυκερίνη τότε μπορεί να θαμπώσει το νερό και το γκλίτερ να κολλήσει στον πάτο του βάζου
 3. Προσθέστε το γκλίτερ. Προτιμήστε κάποιο χοντροκομμένο γκλίτερ, θα είναι πιο όμορφο όταν θα πέφτει!
 4. Ανακατέψτε καλά
 5. Με τη δυνατή κόλλα σφραγίστε το καπάκι στο βάζο και αφήστε το να στεγνώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της κόλλας
 6. Αναποδογυρίστε και ανακινήστε!

χριστουγεννιατικες κατασκευες χιονομπαλα 4

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση δεν είναι απαραίτητη! Διαλέξτε το αγαπημένο σας θέμα  και φτιάξτε πολύτιμα χειροποίητα δώρα!

 

 • Εάν δεν έχετε πολύ χρόνο , τότε αυτή η ιδέα είναι στα μέτρα σας. Ένα ημερολόγιο που θα φτιάξετε σε 10′!!!

χριστουγεννιατικα ημερολογια 7

 

 

 

Εξαιρετικά απλή και όμορφη ιδέα για ημερολόγιο είναι κι αυτή με τα κυπελλάκια-ταράνδους!

χριστουγεννιατικα ημερολογια 9

 

 

Ωραία ιδέα για να φτιάξετε το δικό σας δεντράκι επαναχρησιμοποιώντας παλιά περιοδικά

 

Πηγή http://genethlia.gr,http://xeirotechnies.blogspot.gr

Περισσότερα ΕΔΩ..ΚΛΙΚ στην ετικέτα Χριστούγεννα

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Πρόγραμμα Προβολών Ελληνικού Τμήματος της

13η Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας –Camera Zizanio 
στο οποίο στις 2/12/2013 προβάλλονται  οι δυο ταινίες με τις οποίες συμμετείχαμε!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΑΙΔΙΑ!

 

Παρασκευή 29/11/2013

 • Συνεδριακό Κέντρο, Νομαρχεία Ηλείας (Μανωλοπούλου 21)

19:00 – 21:00

-Μελωδία χρωμάτων, 4’ / 2013 > Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου

– Ο ξένος, 8’ / 2013 > Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου

– Ο επισκέπτης, 7’ / 2013> Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου

-Έρως στο τέλος, 4’ / 2013 > Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου

– Το μικρό σπίτι στο χωράφι, 10’ / 2013 > Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου

– Άννα, 11’ / 2013 > Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου

-Δεν καπνίζω, δεν πίνω, χαίρομαι τη ζωή, 7’ / 2013 > 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας

– Eco news, 5’ / 2013 > 3ο Πρότυπο – Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

-H φάρσα, 10’ / 2013 > 2ο Γενικό Λύκειο Κω

-Ο Καραγκιόζης μπόγιας, 10′ > 5ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου
-Η ΚοκκινοΚΑΚΟσκουφίτσα που έγινε ΚοκκινοΚΑΛΟσκουφιτσα, 10′ > Δημοτικό σχολείο Δουνέϊκων
-Ανακύκλωση μπαταριών, 5′ > Δημοτικό σχολείο Σκουροχωρίου
-Άστεγος κατά… λάθος!, 7′ > 1ο Γυμνάσιο Πύργου
-Η περιπέτεια του Κώστα του Πιγκουίνου, 3’ > 1ο Γυμνάσιο Πύργου

-Σκουληκοϊστορία, 3’ > 1ο Γυμνάσιο Πύργου

-Σαν το σκύλο με τη γάτα, 3’ > 1ο Γυμνάσιο Πύργου

-Μη γίνεσαι συνεργός στο έγκλημα, 6’43” > ΓΕΛ Ανδραβίδας

-Η Ελπίδα χαμένη στον Κυβερνοχώρο, 10′ > ΓΕΛ Ανδραβίδας
-Ίσως Υπάρχει Ελπίδα, 4′ > 1o Λύκειο Πύργου

– Let us be, 3’40’’

-Labels Society, 7’

 

Σάββατο 30/12/2013

 • Συνεδριακό Κέντρο, Νομαρχεία Ηλείας (Μανωλοπούλου 21)

>09:00 – 10:00

-Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, 9’ / 2013 > 4o ΓΕ.Λ. Βέροιας

-Διαφημίσεις: Μεγάλες αλήθειες πίσω από μικρές ιστορίες, 6’ / 2013 > 4o ΓΕ.Λ. Βέροιας

-Μανιτάρια στην πόλη, 10’ / 2013 > 4ο Γυμνάσιο Κερατσινίου

-παιχνίδια υποσυνείδητου, 7’30’’ / 2013 > 6ο  Γυμνάσιο Ζωγράφου

-Οδοιπορικό, 4’30’’ / 2013 > 7ο ΓΕΛ Ιλίου

-Κάντε την Έμμυ να χαμογελάσει, 11’31’’ / 2013 > ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου Λασιθίου Κρήτης

-Κι αν.., 10’ / 2013 > ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου Λασιθίου Κρήτης

-Upside Down, 10’ / 2013 > Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

-Strictly businnes, 10’ / 2013 > Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

>10:15 – 13:30

-Να ζει ή να ζει;, 9’50’’ / 2013 > 1o Δημοτικό Σχολείο Ν. Μαγνησίας

-Ασπρόμαυρες σιωπές, 10’ / 2013 > 45ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης

– Η περιπέτεια του Νίκου, 10’50’ / 2103 > Ελληνογερμανικός Εκπαιδευτικός Σύλλογος

– Μια παράξενη ιστορία, 7’ / 2013 > 2ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων

– Όταν κάποιος που αγαπάς πεθαίνει…, 10’ / 2013 > Κατωπόδης Βησσαρίωνας

-Γαλήνη, 9’ / 2013 > 12ο Γυμνάσιο Αχαρνών

– Ἡσυχίαν εἶχεν ὁ Δῆμος καὶ ἀντέλεγεν οὐδείς…, 10’ / 2013 > 2ο ΓΕΛ Ηλιούπολης

-Η ζωή στο περιθώριο, 1’06’’ / 2013 > Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, Όμιλος Ψηφιακής Αφήγησης

– Δυνατός ή Αδύναμος, 1’09’’ / 2013 > Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, Όμιλος Ψηφιακής Αφήγησης

– Ο παπαγάλος που αγαπούσε το χειμώνα, 5’30’’ / 2013 > 2ο Γυμνάσιο Αριδαίας

– H σωτηρία του κουδουνιού, 8’ / 2013 > 2ο Γυμνάσιο Χανίων

-Η συνάντηση των υπερηρώων, 1’14’’ / 2013 >32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

-Κραυγές θανάτου, 1’55’’ / 2103 > 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

-Ονειρεύομαι, δεν υποχωρώ, ζω, 6’20’’ / 2013 > 6ο Γυμνάσιο Πάτρας

-Παράλληλοι κόσμοι, 7’45’’ / 2013 > ΓΕΛ Σύρου

-Ινδικό Νεκτροταφείο Θεσσαλονίκης: Άγνωστοι στην άκρη της πόλης, 8’32’’ / 2013 > Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου

– Ελευθέρωσε το μυαλό σου, 13’29’’ / 2013> Κινηματογραφική Ομάδα Άσπρων Σπιτιών

– Η δική μου πραγματικότητα, 9’05’’ / 2013 > Δημήτρης Τσακαλέας

– Αδέσποτη ματιά, 10’ / 2013 > Σταύρος Γιάννου

-Άνθρωπος και στόχος, 5’05’’ / 2013 > ΓΕΛ Βουλιαγμένης

– Ρατσισμός και διαφορετικότητα, 3’ / 2013 > ΓΕΛ Βουλιαγμένης

– Φίλους…, 12’ / 2013 > Γενικό Λύκειο Σύρου

-Μέσα από τα μάτια σου, 4’ / 2013 > Μαργαρίτα Βελέντζα

-Οδυσσέας, 4’52’’ / 2013 > Παιδικός σταθμός-Νηπιαγωγείο Καραμέλα

-Ποτέ ξανά, 9’59’’ / 2013 > Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Βαρβακείου Σχολής

>15:00 – 18:00

-Θεογονία, 3’24’’ / 2013 > 10o ΔΣ Ασπροπύργου

-Το κατόρθωμα του Δάκρυ, 4’ / 2013 > 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης

-Ας Γνωριστούμε, 9’ / 2013 > 2ο Δημοτικό Σχολείο Μαλίων

-Ο πειρατής και ο παπαγάλος, 7’ / 2013 > 2ο Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας

-Αναπαραστάσεις μαχών,4’/ 2013 >  Δημοτικό Σχολείο Ταύρου

-Τρεις μικρές ιστορίες, 2’50’’ / 2013 > 37ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης

Παιδιά της ίδιας γης, 8’11 > 3ο Δημοτικό Σχολείο  Ασπροπύργου

Ένα σχολείο για όλους, 3’05’’ / 2013 > 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Οι τρεις εποχές, 4’ / 2013 > 44ο και 152ο Δημοτικό Σχολείων Αθηνών

Ιστορίες της αυλής, 4’ / 2013 > 44ο και 152ο Δημοτικό Σχολείων Αθηνών

Γιατί κακό είναι;, 7’23’’ / 2013 > 4o Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας

-Ονειρεύομαι γιατί μπορώ, 10’ / 2013 > 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας

-Υπάρχουν εξωγήινοι;, 9’20 / 2013 > 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού

-Αγριολούλουδα στα ξωκλήσια της Μάνδρας, 7’14’’ / 2013 > 5ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας

-Η δράση, 8’19’’ / 2013 > 5ο Δημοτικό Σχολείο  Μάνδρας

-Αγάπη, 8’14’’ / 2013 > 7ο Δημοτικό Σχολείο  Ασπροπύργου

-Οι Φράουλες, 4’17’’ / 2013 > 7ο Δημοτικό Σχολείο  Ασπροπύργου

-Η τελεία, 7’10’’ > 2013 7ο Δημοτικό Σχολείο  Ασπροπύργου

-Ο σύγχρονος Ερυσίχθων, 6’39’’ / 2013 > 7ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας

-Το μήνυμα, 8’42’’ / 2013 > 7ο, 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου

-Κι όμως ήταν όνειρο, 10’ / 2013 > 49Ο  Γενικό Λύκειο Αθηνών

-Από την Ιθάκη του Καβάφη στην Ιθάκη του ΚΕΘΕΑ, 4’03’’ / 2013 > 7ο Λύκειο Ιλίου -ΕΞΟΔΟΣ, 7’55’’ / 2013 > Filmschool seminar-Booze Cooperativa

-Αχ … να’ σουν εδώ Αριστοφάνη, 7’ / 2013 > Γενικό Λύκειο Νέας Ζίχνης Σερρων

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 1/12/2013

 • Συνεδριακό Κέντρο, Νομαρχεία Ηλείας (Μανωλοπούλου 21)

 

09:00 – 10:00

-Παίξε με μένα κι όχι με τον Η/Υ, 10’ / 2013 > 13οΔημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου

-Εδώ θα μείνω, 10’ / 2013 > 1ο Δημοτικό Σχολείου Μαρκόπουλου

-Άρτος Ημών, 10’ / 2013 > 2ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης

-Όλοι κοιτάμε τον ίδιο ουρανό, βλέπουμε όμως τα ίδια σύννεφα;, 10’ / 2013 > 5o Δημοτικό Σχολείο Χολαργού

-Μια παράξενη ιστορία, 9’53’’ / 2013 > 5o Δημοτικό Σχολείο Χολαργού

-Συμβιώνοντας στο σχολείο, 3’ / 2013> Δημοτικό Σχολείο Ξυλαγανής Ν.Ροδόπης

-Λουλούδια Σπασμένα, 10’ / 2013 > Δημοτικού Σχολείου Αρμένων

-Το μέλλον το γράφουμε εμείς, 9’ / 2013 > Διαπολιτισμικό Δημ. Σχολ. Ιάσμου Ν.Ροδόπης

-Επιστροφή, 8’13’’ / 2013 > Εκπαιδευτήρια Δούκα

-Τηλεχειριστήριο, 8’ / 2013 > Εκπαιδευτήρια Δούκα

-I am what I am, 11’37’’ / 2013 > 1ο ΕΠΑΛ Κορδελιού Θεσσαλονίκης

 

10:15 – 13:30

-H oμάδα του μαγικού κοχυλιού, 4’ / 2013 > 21ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης

-To περήφανο έλατο, 7’ / 2013 > 21ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης

-Το μαύρο μπουκέτο, 9’ / 2013 > Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

-Σε καιρό κρίσης,  10’ / 2013 > 15ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

-Μερικές λέξεις πληγώνουν, 1’35’’ / 2013 > 4ο Νηπιαγωγείο Παροικίας Πάρου

– Όλοι μαζί στην όαση αυτή, 4’20’’ / 2013 > animasyros 6.0

-Ο  μπαμπακούλης, 8’ / 2013 > Γ’ Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης

– Φοβισμένος Κόσμος, 6’42’’ / 2013 > Μεγαλοβασίλη Νεφέλη

 

-Ο αθλητισμός είναι ζωή, 5’ / 2013 > 1ο Γυμνάσιο Γέρακα

–  Μου έκλεψαν το όνομά μου, 5’ / 2013 > 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων

-T.G.I.F, 6’ / 2013 > 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων

– Επάγγελμα Μαθητής, 9’58’’ / 2013 > Κινηματογραφική ομάδα Βενετοκλείου Γυμνασίου Ρόδου

– Η Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από τα μάτια των Ελλήνων στρατιωτών, 10’ / 2013 > 13ο ΓΕΛ Περιστερίου

– όλοι εναντίον όλων, 13’26’’ / 2013 > ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου

– Το παιχνίδι της μέλισσας, 10’ / 2013 > Γενικό Λύκειο Πύλης Τρικάλων

– Σχολεια..σμός, 9’38’’ / 2013 > 1o γυμνάσιο Χολαργού

– Δεν πειράζει, 4’ / 2013 > Γυμνάσιο Μελεσών

– Χωρίς τέλος, 9’ / 2013 > Γυμνάσιο Μελεσών

-Νίκος Κούνδουρος, 12’ / 2013 > 2o Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθήνας

-Το ημερολόγιο, 7’50’’ / 2013 > 2o Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθήνας

– Η πόλη της σιωπής, 10’ / 2013 > 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου  117

– Σιωπηρές φωνές, 11’24’’ > Δέσκειο Γυμνάσιο Πάργας

– Δεσμώτης, 8’/2013 > 4ο ΓΕΛ Κορυδαλλού

-Το στυλό, 10’ / 2013 > 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας

-Πώς μια μπανανόφλουδα και μια παρέα μαύρων γάτων σώζουν τον πλανήτη από τα γρουσούζικα μαύρα καυσαέρια,  10’, 2013 > 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

– Τα παιδιά σώζουν την ανακύκλωση, 5’ / 2013 > Δήμος Αθηναίων

-Το σχολείο μου, 4’ / 2013 > 74ου Δημοτικό Σχολείο  Αθηνών

 

15:00 – 18:00

-Ένα βήμα μπροστά για να σώσουμε τη γη, 5’ / 2013 > 95ο  Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

-Κόκκινη κάρτα στη βία, 2’ / 2013 > 95ο  Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

-ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ, 6’33’’ / 2013 > 9ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

-Ο ναύαρχος Βότσης και ο τορπιλισμός του φετχι Μπουλέντ, 9’41’’ / 2013 > 9ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

-Μια βόλτα στη λίμνη μας, 9’30’’ / 2013 > Δημοτικό Σχολείο Βελβεντού

-Γεωργία φυσικά, 8’ / 2013 > Δημοτικό Σχολείο Δήμαινας

-Καθρέφτη καθρεφτάκι μου, 10’ / 2013 > Δημοτικό Σχολείο Ορμύλιας

-Μια ταινία σε ταινία, 9’ / 2013 > Δημοτικό Σχολείο Φίλιας

-Τα άλογα του Αχιλλέως, 2’17’’ / 2013 > Δημοτικό σχολείου Ασκληπιού

-Η Λερναία Ύδρα, 3’15’’ / 2013 > Πρότυπο Πειραματικό Σχολειο πανεπιστημίου Θεσ/νίκης

-Τ’ αστέρι του βοριά, 3’24’’ / 2013 > Ταινίες από ξυλομπογιά (Κινηματογραφική ομάδα -μαθητών του ΣΤ1 από το ΔΣ Κοσκινού)

-Θα κάνεις μια αλλαγή; Και γιατί;, 7’ / 2013 > Μαίρη Κούβελα

-Όνειρα γλυκά, 5’ / 2013 > 12ο Γυμνάσιο Αχαρνών

-Run run run, 5’47’’ / 2013 > 1ο Γυμνάσιο Καβάλας

-Ποτάμια οι τάξεις μας, 7’ / 2013 > 2ο Γυμνάσιο Πειραιά

-Η παιδεία είναι δικαίωμα, όχι όνειρο > 3’54’’ / 2013 > 43ο ΓΕΛ Αθήνας

-Parkour, 4’ / 2013 > Psaroloco / Παιδικό Χωριό SOS Βάρης

-Μάγισσες φέρτε βότανα, 10’ / 2013 > Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

-ΣΥΓΓΝΩΜΗ, 6’13’’ / 2013 > ΓΕΛ Εξαπλάτανου «Μενέλαςο Λουντέμης»

-Ο γάμος της χρονιάς, 10’54’’ / 2013 > ΓΕΛ Μακροχωρίου

-Τι είναι ένας Υγρότοπος, 5’40’’ / 2013 > Γυμνάσιο Μαλίων

-Η Ιστορία της Λεύκας, 4’23’’ / 2013 > Γυμνάσιο Μαλίων

-Λουίς, 9’36’’ / 2013 > Γυμνάσιο Νέας Ζίχνης

-ΜΑΓΙΚΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ, 3’13’’ / 2013 > ΕΕΕΕΚ Λέσβου

-Μαγική Έκρηξη, 4’21’’ / 2013 > Βαγγέλης Κιόσης

-Ερωτική μπαλάντα, 10’ / 2013 > 1o Γενικό Λύκειο Παπάγου

-Κάτι μου κρύβεις, 11’30’’ / 2013 > 1ο ΕΠΑΛ Συκεών

-Μαρί Κιουρί, 5’ / 2013 > Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα

-Μίλησε μας, 0’30’’ / 2013 > Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα

 

Δευτερα 2/12/2013

 • Συνεδριακό Κέντρο, Νομαρχεία Ηλείας (Μανωλοπούλου 21)

>10:00 – 13:00

– Η αποζημίωση, 7’30’’ / 2013> 1ο Δημοτικό Σχολείο Οβρυάς (Πάτρα)

-Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό, 5’51’’, 2013 > 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού

-Ένα απότομο τράβηγμα, 1’59’’ / 2013 > 77ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

-Ένα αλλιώτικο ξύπνημα, 2’03’’ / 2013 > 77ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

-Η παγίδα, 9’ / 2013 > 3o Γυμνάσιο Αλεξ/πολης “Δόμνα Βισβίζη”

-Η τύχη είναι γυάλινη, 9’57’’ / 2013 > 6o Γενικό Λύκειο Καβάλας

-Απ’ ένα τίποτα γίνεται ο Παράδεισος, 10’ / 2013 > 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης

-Η Μυρτώ και η Ζωή, 9’26’’ / 2013 > Αχίλλειον studios

-Basket roll, 2’40’’ / 2013 > Γυμνάσιο – Λύκειο Παξών

-Επείγον περιστατικό, 5’ / 2013 > Γυμνάσιο – Λύκειο Παξών

– Τα Χέρια και τα Κύματα, 10’ / 2013 > ΕΠΑ.Λ. Οινουσών Χίου

– Το Χαμόγελο του Τσάρλυ, 12’39’’ / 2013> ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου Λασιθίου Κρήτης

– 1,2,3…15, 4’24’’ / 2013 > 9ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αττικής

-Αφήστα τα μάρμαρα ήσυχα, 7’ / 2013 > 60 Δημοτικό Σχολείο Πάτρας

-Αν κάποιος σου έπαιρνε αυτό που αγαπάς?, 7’50’’ / 2013 > Εκπαιδευτικό Εργαστήρι Psaroloco

– Βία… Αβίωτη, 5’15’’ / 2013 > 2o ΕΠΑΛ Γιαννιτσών

– Με δεμένα τα μάτια, 10’ / 2013> 2ο ΓΕΛ Κορίνθου

– Νεανικοί προβληματισμοί, 9’ / 2013 > 2ο ΓΕΛ Κορίνθου

– Από εδώ και Πέρα, 6’ > 4ο Γενικό Λύκειο Πάτρας

-Τα xέρια μας τα μαγικά ν’ αλλάξουνε τον κόσμο, 6’12 > 4ο Γενικό Λύκειο Πάτρας

– Επικίνδυνη Κληρονομιά, 10’ / 2013 > ΓΕΛ Πευκών Θεσσαλονίκης

– Το Κοντέινερ, 3’ / 2013> Γενικό Λύκειο Μολάων

-Αντισταθείτε, 6’12’’ / 2013 > Γυμνάσιο Μολάων

– Μαμά μην κλαις, θα τα λέμε στο Skype, 11’23’’ / 2013 > 1ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ, ΣΕΚ ΑΡΓΟΥΣ και ΕΠΑΣ ΑΡΓΟΥΣ

– Υπάρχει ελπίδα;, 10’ / 2013 > Ανεξάρτητη παραγωγή με την βοήθεια του 1ου ΕΠΑ.Λ Άργους

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ : Με πόση λύπη γυρίσαμε το καλοκαίρι και βρήκαμε τον κήπο μας κατάξερο  και εγκαταλελειμμένο …

Δυστυχώς ο αγαπημένος μας κ. Λάζαρος ,ο σχολικός μας φύλακας που με τόσο αγάπη τον φρόντιζε τα καλοκαίρια δυστυχώς απολύθηκε και ο κήπος μας έμεινε στη μοίρα του!

περισσότερα εδώ


Tα βιβλία σε ρόδες με θέμα τη ΘΑΛΑΣΣΑ έφτασαν στο σχολείο μας!

Η χαρά μας είναι μεγάλη!

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®(μικρή θεματική βιβλιοθήκη) ενθαρρύνουν τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρουν την επιλογή να δανειστούν βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι την προσωπική τους αναζήτηση, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί το ενδιαφέρον να διαβάσουν το άλλο. Ετσι, σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές.

Σ αυτό το εξαιρετικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε το 2011 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία

Η ΠΥΡΝΑ, η οποία έχει και τα πνευματικά δικαιώματα, με αρχική πρόταση των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο και με τη συνεργασία του Γραφείου Περιβαλλοντικής Aγωγής της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών,είμαστε ενταγμένοι από την πιλοτική του ακόμη φάση.Όπως το αγκαλιάσαμε εμείς το αγκάλιασαν και όλα τα σχολεία! Γι αυτό συνεχώς εξαπλώνεται όχι μόνο θεματικά αλλά και γεωγραφικά!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ….

 

 

 

 

……Η Malala ήταν μόλις 11 ετών όταν εναντιώθηκε στους Ταλιμπάν, οι οποίοι εξέδωσαν διάταγμα σύμφωνα με το οποίο όλα τα σχολεία θηλέων έπρεπε να κλείσουν. Ξεκίνησε να υποστηρίζει το δικαίωμα στην εκπαίδευση, γράφοντας σε ένα ανώνυμο blog για το BBC και εμφανίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ των New York Times. Αυτό έθεσε τη Malala σε μεγάλο κίνδυνο.

Στα 16 της χρόνια μίλησε σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών ενώ είναι το νεαρότερο άτομο που έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης. Έχει, επίσης, ιδρύσει το Malala Fund, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στηρίζει την εκπαίδευση των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο μέσω επιχορηγήσεων και συμπράξεων με εταίρους.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ 

1. Ο ΠΙΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ

Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2004 παρουσιάζει την εκπαίδευση των κοριτσιών ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής αναπτυξιακή κοινότητα.

Η έκθεση είναι ένα κάλεσμα για δράση εκ μέρους των 121 εκατομμυρίων παιδιών που είναι εκτός σχολείου σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 65 εκατομμύρια είναι κορίτσια. Εκθέτει λεπτομερώς το βαρύ τίμημα που πληρώνουν εξ’ αιτίας αυτού του αποκλεισμού από το σχολείο, τόσο τα ίδια τα κορίτσια όσο και οι οικογένειες, οι κοινότητες και οι χώρες τους.

Τα κράτη έχουν δεσμευθεί σε ένα σύνολο Αναπτυξιακών Στόχων που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2015:

 • Εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και πείνας
 • Επίτευξη βασικής εκπαίδευσης για όλους
 • Προώθηση της ισότητας των φύλων και ενδυνάμωσης των γυναικών
 • Μείωση της παιδικής θνησιμότητας
 • Βελτίωση της μητρικής υγείας
 • Καταπολέμηση του AIDS της ελονοσίας και άλλων ασθενειών
 • Εξασφάλιση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και
 • Δημιουργία μιας παγκόσμιας συνεργασίας για την ανάπτυξη.

Δύο από τους στόχους για το 2015 θεωρούνται κρίσιμοι ώστε να επιτευχθούν όλοι οι άλλοι: ŸΕκπαίδευση για Όλους και ŸΙσότητα των φύλων και ενδυνάμωση των γυναικών. Ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση της Εκπαίδευσης για Όλους, η ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι προγραμματισμένη να επιτευχθεί μέχρι το 2005, 10 χρόνια πριν από τους άλλους. Όχι απλά ένας στόχος από μόνος του αλλά ένα ουσιαστικό στοιχείο από την ευρύτερη ατζέντα για την ανάπτυξη, ο στόχος αυτός του 2005 είναι η πρώτη δοκιμασία της αποφασιστικότητας του κόσμου να σπάσει τον ασφυκτικό κλοιό της φτώχειας.

Για αυτούς τους λόγους, η εκπαίδευση των κοριτσιών παρουσιάζεται ως ο πιο επείγον στόχος από όλους τους άλλους.

2. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΦΥΛΟΥ

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το γιατί οι διεθνείς δεσμεύσεις για ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση δεν έχουν επιτευχθεί, η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2004 υποστηρίζει οι θεωρίες, η πολιτικές και οι πρακτικές της ανάπτυξης χαρακτηρίζονταν από διακρίσεις μεταξύ των φύλων. Η έκθεση διαπιστώνει πως η εκπαίδευση για όλους θεωρούνταν ως μια πολυτέλεια αντί για ένα ανθρώπινο δικαίωμα, τα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης είχαν εστιασθεί στις οικονομικές επιδόσεις παρά στην ανθρώπινη ευημερία και περιορισμένες πολιτικές στράφηκαν προς τον εκπαιδευτικό τομέα όταν επιζητούσαν λύσεις.

Αληθινά, είναι καταστροφικό όταν οποιοδήποτε παιδί στερείται εκπαίδευσης, όμως το τίμημα είναι ακόμα υψηλότερο για ένα κορίτσι – και θα πληρωθεί όχι μόνο από το ίδιο το κορίτσι αλλά επίσης από την οικογένειά του, τον κοινωνικό του περίγυρο και τη χώρα του.

Τα κορίτσια διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από όσο τα αγόρια από το AIDS, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη διακίνηση (trafficking). Τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη φτώχεια και την πείνα. Όταν τα κορίτσια στερούνται των γνώσεων και των δεξιοτήτων που μπορεί να παρέχει το σχολείο και οι δύο αυτοί κίνδυνοι αυξάνουν βραχυπρόθεσμα και τελικά κληροδοτούνται στην επόμενη γενιά.

Αντιθέτως, η εκπαίδευση επιτρέπει σε ένα κορίτσι:

 • Την μάθηση και μια ευρύτερη αντίληψη των ίδιων του των δυνατοτήτων.
 • Αυξημένη αυτοπεποίθηση, δυνατότητα εισοδήματος και κοινωνικές και διαπραγματευτικές ικανότητες.
 • Αυξημένη ικανότητα να προστατέψει τον εαυτό του από βία και κακή υγεία.
3. ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,
ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η εκπαίδευση των κοριτσιών δεν υπήρξε ποτέ μια προτεραιότητα για αναπτυξιακές επενδύσεις. Ιστορικά, θεωρήθηκε πως η οικονομική ανάπτυξη θα επιφέρει στην πορεία κοινωνικά οφέλη. Όμως, πολλά χρόνια πικρής πείρας στις αναπτυσσόμενες χώρες απέδειξαν την ανεπάρκεια αυτού του μοντέλου και δεν παρουσιάστηκαν συνεπή στοιχεία που να δείχνουν πως η οικονομική ανάπτυξη από μόνη της μπορεί να μειώσει την φτώχεια ή την ανισότητα.

Στην πραγματικότητα, είναι το αντίθετο που φαίνεται να επαληθεύεται. Η ανθρώπινη ανάπτυξη ευνοεί την οικονομική πρόοδο. Χώρες που επέτυχαν την υψηλότερη μέση ετήσια ανάπτυξη τη δεκαετία του ‘90 ήταν εκείνες που ξεκίνησαν το 1980 με ισχυρούς δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης, σύμφωνα με μελέτη της UNICEF. Αυτή τη στιγμή είναι ευρέως κατανοητό πως μια προσέγγιση με βάση το φύλο στα οικονομικά της ανάπτυξης είναι ουσιώδης και πως η φτώχεια δεν μπορεί να μειωθεί με τρόπο βιώσιμο χωρίς την προώθηση της ενίσχυσης της θέσης των γυναικών.

Η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι τόσο αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τις άλλες πλευρές της ανθρώπινης ανάπτυξης που το να την καταστήσουμε μια προτεραιότητασημαίνει επίσης να πετύχουμε πρόοδο και σε ένα σύνολο άλλων τομέων:

 • Υγεία και κοινωνική θέση των γυναικών.
 • Φροντίδα πρώιμης παιδικής ηλικίας.
 • Διατροφή, νερό και υγιεινή.
 • Μείωση της παιδικής εργασίας και άλλων μορφών εκμετάλλευσης.
 • Ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων. 

4. ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ
 • Ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Καθώς αυξάνει το ποσοστό εγγραφής κοριτσιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αυξάνει επίσης και το κατά κεφαλή ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Χώρες που δεν πετυχαίνουν ισότητα των δύο φύλων στην εκπαίδευση αυξάνουν το κόστος των αναπτυξιακών τους προσπαθειών και πληρώνουν για την αποτυχία τους αυτή με χαμηλότερη ανάπτυξη και μειωμένο εισόδημα.
 • Εκπαίδευση για την επόμενη γενιά. Τα παιδιά μορφωμένων μητέρων είναι πιο πιθανό να πάνε και αυτά στο σχολείο. Όσο περισσότερο έχει φοιτήσει στο σχολείο μια γυναίκα, τόσο πιο πιθανό είναι πως τα παιδιά της θα ωφεληθούν επίσης από την εκπαίδευση.
 • Το φαινόμενο της πολλαπλής επίδρασης. Η εκπαίδευση επηρεάζει τομείς πολύ πέρα από την σχολική τάξη, επιδρώντας θετικά στις περισσότερες απόψεις της ζωής ενός κοριτσιού. Κορίτσια που πηγαίνουν σχολείο είναι περισσότερο ικανά να προστατεύσουν τον εαυτό τους από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του AIDS, είναι λιγότερο πιθανόν να πέσουν θύματα διακίνησης ή εκμετάλλευσης σε κάποια εργασία και είναι λιγότερο ευπρόσβλητα από τη βία.
 • Υγιέστερες οικογένειες. Μορφωμένες μητέρες έχουν υγιέστερα, καλύτερα διατρεφόμενα παιδιά, σύμφωνα με μια επισκόπηση εκτεταμένων ενδείξεων από τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Κάθε χρόνος παραπάνω εκπαίδευσης της μητέρας μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των 5 ετών από 5% έως 10%.
 • Λιγότεροι θάνατοι μητέρων. Γυναίκες που έχουν πάει στο σχολείο είναι ικανότερες στο να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες υγείας, να βελτιώσουν το επίπεδο της διατροφής τους και να αυξήσουν το χρονικό διάστημα μεταξύ γεννήσεων. Στις 1.000 γυναίκες, κάθε επιπρόσθετος χρόνος εκπαίδευσης υπολογίζεται ότι προλαμβάνει 2 μητρικούς θανάτους.Επιστροφή

5. ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Μερικές περιοχές του κόσμου είναι στη σωστή πορεία για να πετύχουν τον Αναπτυξιακό Στόχο της ισότητας των δύο φύλων στην εκπαίδευση μέχρι το 2005, όμως σε τουλάχιστον τρεις, απλά δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο εάν δεν γίνει κάτι περισσότερο.

 

6. ΦΤΩΧΕΙΑ

Ενώ τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια με φτωχό κοινωνικοοικονομικό περίγυρο είναι πιθανότερο να αποκλειστούν από την εκπαίδευση, η φτώχεια έχει βαρύτερες επιπτώσεις στα κορίτσια, που αντιμετωπίζουν διπλό κίνδυνο: εξαιτίας του φύλου τους και εξαιτίας της φτώχειας.

Επίσης όταν τα κορίτσια μένουν εκτός σχολείου είναι συχνά «αόρατα». Ο αριθμός τους είτε αναφέρεται εν μέρει είτε δεν αναφέρεται καθόλου. Ακόμη και σχετικά υψηλά ποσοστά εγγραφής και παρακολούθησης μπορεί να αποκρύπτουν τον αριθμό των κοριτσιών που εγκαταλείπουν το σχολείο, ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές. Έναν αριθμό που αυξάνεται.

Σε περιοχές όπου τα ποσοστά εγγραφής και παρακολούθησης κοριτσιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι υψηλότερα από εκείνα των αγοριών, τα κορίτσια μπορεί και πάλι να μην προχωρήσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή παραπέρα, οι γυναίκες δεν συναντώνται σε υπεύθυνες θέσεις και καταρτισμένες γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες. Χώρες που έχουν επιτύχει ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση: να βρουν τρόπους να διευρύνουν τις κοινωνικές προσδοκίες για τα μορφωμένα τους κορίτσια.

Επιστροφή

7. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Οι βιομηχανικές χώρες και διεθνή οικονομικά ιδρύματα, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις, απέτυχαν να κάνουν μια επένδυση στην εκπαίδευση που θα επιτρέψει στα κορίτσια να εγγράφονται και να ολοκληρώνουν το σχολείο. Η συνολική βοήθεια που διοχετεύεται προς τις αναπτυσσόμενες χώρες στην πραγματικότητα ελαττώθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και η διμερής χρηματοδότηση για την εκπαίδευση μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Μια νέα αμοιβαία συναίνεση για την επένδυση στην εκπαίδευση φάνηκε στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Χρηματοδότησης και Ανάπτυξης του 2002 στο Μοντερέι του Μεξικό, όπου τα κράτη δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τη συνολική βοήθεια και την βοήθεια προς τη βασική εκπαίδευση ιδιαίτερα. Η τρέχουσα παγκόσμια ενασχόληση με την ασφάλεια μπορεί να έχει ως συνέπεια την εγκατάλειψη ορισμένων δεσμεύσεων για βοήθεια. Όπως έχει η κατάσταση, το χαμηλό επίπεδο της διεθνούς βοήθειας αντιπροσωπεύει μάλλον μέρος του προβλήματος, παρά τη λύση που θα πρέπει να καταστεί, εάν όλα τα παιδιά θα πρέπει να αποκτήσουν το δικαίωμα που έχουν για εκπαίδευση.

 

8. ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΑ ΟΦΕΛΗ

Η παραδοσιακή επικέντρωση σε προγράμματα ενός τομέα επισκίασε τα οφέλη της εκπαίδευσης των κοριτσιών σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Σήμερα, υπάρχει μια νέα κατανόηση ως προς το γιατί το να εκπαιδεύουμε τα κορίτσια είναι η πιο επείγουσα αποστολή που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αναπτυξιακή κοινότητα.

 • Η καλύτερη αρχή για τα παιδιά. Εξασφαλίζοντας ότι μια γυναίκα ενισχύεται, είναι υγιής και έχει καλή μόρφωση – ένα καλό από μόνο του – μπορεί να έχει δραματικές επιδράσεις στην ευημερία των παιδιών της: Εάν μια γυναίκα είναι ασθενής, πεινασμένη ή καταπιεσμένη είναι απίθανο να μπορεί να αναθρέψει τα παιδιά της όπως πρέπει.
 • Προετοιμασία για τη μετέπειτα εκπαίδευση. Τα προσχολικά προγράμματα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τα κορίτσια: Συνιστούν τον εκπαιδευτικό ρυθμό σε κοινότητες όπου τα κορίτσια συχνά εμπλέκονται σε οικιακές αγγαρείες και βιοποριστικά καθήκοντα. Η φροντίδα κοινοτικής βάσης μπορεί να εξοικειώσει τα κορίτσια με την ιδέα της τακτικής παρακολούθησης, ακόμα και περνώντας λίγες ώρες την ημέρα με τον παππού ή τη γιαγιά μπορεί να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για το σχολείο στη ζωή ενός μικρού κοριτσιού.
 • Καταπολεμώντας το AIDS. Πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από τον ιό του AIDS κάθε χρόνο. Στις περισσότερο πληγείσες χώρες, πρόοδοι που με μόχθο κατακτήθηκαν στην ανθρώπινη ανάπτυξη, εξανεμίσθηκαν ταχύτατα. Στην υποσαχάρια Αφρική υπολογίζεται ότι υπάρχουν 11 εκατομμύρια παιδιά που έμειναν ορφανά εξαιτίας του AIDS. Αυτά είναι συχνά εκείνα τα παιδιά που πρώτα εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο – και κορίτσια, που σε μεγάλη αναλογία φροντίζουν άρρωστους συγγενείς τους, εκτίθενται για μια ακόμη φορά στον υψηλότερο κίνδυνο. Με την απουσία ενός εμβολίου, η εκπαίδευση είναι η καλύτερη άμυνα μιας κοινωνίας ενάντια στην ασθένεια. Οι καλύτερα μορφωμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα προσβολής. Οι μορφωμένοι νέοι είναι πιθανότερο να μπορούν προστατέψουν τον εαυτό τους και εκείνοι που βρίσκονται στο σχολείο, εμπλέκονται λιγότερο χρόνο σε επικίνδυνες καταστάσεις.
 • Δημιουργώντας ένα προστατευτικό περιβάλλον. Μετά από την οικογένεια, η εκπαίδευση είναι η επόμενη γραμμή άμυνας για ένα προστατευτικό περιβάλλον για τα παιδιά. Ένα κορίτσι που πηγαίνει σχολείο είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακεί σε καταδυναστευτικές μορφές εργασίας έξω από το σπίτι – και επίσης απομακρύνεται από οικιακά καθήκοντα που μπορεί να είναι υπέρμετρα. Κορίτσια που ξέρουν γράμματα, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν λάβει εκπαίδευση για να αναπτύξουν χρήσιμες ικανότητες για τη ζωή τους, είναι λιγότερο ευάλωτα σε ακραίες μορφές ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και διακίνησης.
 • Βοηθώντας κορίτσια σε επείγουσες ανάγκες. Τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε συνθήκες συρράξεων ή φυσικών καταστροφών και πρέπει ειδικότερα να προστατεύονται από τη φυσική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση. Σε συνεργασία με τοπικές πρωτοβουλίες, η UNICEF έχει πρωτοστατήσει για την ανάπτυξη φιλικών και ευαίσθητων στο φύλο ειδικών χώρων για τα παιδιά στις επείγουσες ανάγκες, που καθιστούν δυνατό τα παιδιά να συνεχίσουν το σχολικό τους πρόγραμμα, οι μητέρες να περνούν χρόνο με τα μωρά τους και να λαμβάνουν συμβουλευτική υποστήριξη, οι γυναίκες να συνεχίζουν τη δική τους εκπαίδευση και νέοι άνθρωποι να εκπαιδεύονται ώστε να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες στα παιδιά.
 • Τα οφέλη για τις κοινότητες. Εστιασμένες πρωτοβουλίες για να αυξήσουν την εγγραφή των κοριτσιών στο σχολείο ωφελούν επίσης οικογένειες και κοινότητες. Προγράμματα διατροφής στο σχολείο που εφαρμόζονται για να βοηθήσουν τα κορίτσια να παραμείνουν στο σχολείο, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσουν να γίνουν αιτία για καλύτερες διατροφικές πρακτικές στο σπίτι. Κατά τον ίδιο τρόπο, η παροχή επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής μπορεί να μεταμορφώσει την ποιότητα της ζωής σε μια τοπική κοινότητα. 

9. ΤΟ “ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ”

Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο το χάσμα των φύλων θέτει ξεκάθαρα τα κορίτσια σε μειονεκτική θέση στην εκπαίδευση, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως σε ορισμένες περιοχές – συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους του βιομηχανικού κόσμου – είναι η δυσφορία των αγοριών με το σχολείο που αποτελεί αιτία ανησυχίας.Σε ένα μικρό αριθμό χωρών λιγότερα αγόρια από όσο κορίτσια εγγράφονται στο σχολείο: ένα «αντίστροφο χάσμα μεταξύ των φύλων».

Στις βιομηχανικές χώρες, τα κορίτσια τείνουν να παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από ότι τα αγόρια, στα περισσότερα ακαδημαϊκά αντικείμενα. Το πρόβλημα, όπως και εκείνο της μειονεκτικότητας των κοριτσιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, είναι αδιαίρετο από ευρύτερα ερωτήματα που αφορούν το φύλο και την δύναμη. Η κοινωνικοποίηση των κοριτσιών στο σπίτι μπορεί να τα κάνει πιο επιδεκτικά στο σχολικό περιβάλλον. Έτσι, ενώ τα κορίτσια στην υποσαχάρια Αφρική ωφελούνται από την παρουσία γυναικών δασκάλων, τα αγόρια στις βιομηχανικές χώρες και στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική – όπου η συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων είναι γυναίκες – μπορεί να πάσχουν από την απουσία θετικών αρσενικών προτύπων.

Μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για να κάνουν την εκπαίδευση ασφαλέστερη, περισσότερο συναφή και περισσότερο ενισχυτική για τα κορίτσια θα βοηθήσουν επίσης και τα αγόρια. Για παράδειγμα, όλα τα παιδιά ωφελούνται από τη διεύρυνση των ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρώιμης παιδικής ηλικίας, από τα ευέλικτα σχολικά προγράμματα, τις επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, την ενσυνείδητη στο φύλο διδασκαλία και ένα σχολικό περιβάλλον ελεύθερο από βία. Η έρευνα δείχνει πως τα αγόρια, ιδιαίτερα εκείνα που προέρχονται από ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες, ωφελούνται ιδιαίτερα από σχολεία φιλικά προς τα παιδιά.

Επιστροφή

10. ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ

Η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι μια ιδεώδης επένδυση. Προσθέτει αξία σε άλλους τομείς κοινωνικής ανάπτυξης, απαλύνει την καταπόνηση του συστήματος υγείας, μειώνει τη φτώχεια και ενισχύει τις εθνικές οικονομίες. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2004 δείχνουν πως η πρόκληση της εκπαίδευσης για όλους είναι μια πρόκληση για ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της:

 • Στην εκπαίδευση – βεβαίως, όμως επίσης:
 • Στην οικονομία, που πρέπει να διοχετεύσει πόρους και να κάνει τα σχολεία προσιτά,
 • Στην υγεία, που πρέπει να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες, νερό και υγιεινή,
 • Στην εργασία, όπου πρέπει να κατοχυρωθεί η προστασία για τα εργαζόμενα παιδιά,
 • Στην δικαιοσύνη, που πρέπει να κάνει τα σχολεία ασφαλή,
 • Στο σχεδιασμό, που πρέπει να επιτρέψει στις τοπικές κοινότητες και τους γονείς να επιβλέπουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν τα παιδιά τους.

ΤΑ ΕΠΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ
Τα 65 εκατομμύρια κορίτσια που είναι εκτός σχολείου δεν θα επισύρουν την προσοχή του κόσμου κατά τον ίδιο τρόπο που το κάνει ένας πόλεμος, όμως, η δεινή τους θέση δεν είναι σε μικρότερο βαθμό μια επείγουσα κρίση. Είναι αναγκαίο η ηγεσία από κάθε κοινωνικό τομέα να πάρει τα ακόλουθα ΕΠΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ, ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ:

1. Να συμπεριλάβει την εκπαίδευση των κοριτσιών ως ένα ουσιώδες συστατικό των προσπαθειών για ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας ότι οι αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διέπουν τα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης και προστατεύουν κατηγορηματικά την πρόσβαση των κοριτσιών στις βασικές υπηρεσίες. Να εστιασθεί στην «ισότητα του αποτελέσματος» όσο και στην ισότητα στις ευκαιρίες και να σεβαστεί τα δικαιώματα των παιδιών και των οικογενειών τους να συμμετέχουν στις αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές τους.

2. Να δημιουργήσει σε εθνικό επίπεδο το απαραίτητο ήθος σχετικά με το ζήτημα της εκπαίδευσης των κοριτσιών ώστε οι κοινότητες να ανησυχούν και να σκανδαλίζονται για τα κορίτσια που μένουν εκτός σχολείου όπως ακριβώς με τη πιο ορατή εκμετάλλευση αγοριών και κοριτσιών που εργάζονται. Τα κράτη οφείλουν τακτικά και δημόσια να αναφέρουν τον αριθμό των κοριτσιών που είναι εκτός σχολείου και να επιτηρούν και να επεκτείνουν επιτυχημένα προγράμματα για την εκπαίδευση των κοριτσιών. Τα κράτη πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενός εκπαιδευτικού φόρου ή προσεπιβάρυνσης σε αγαθά που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να φέρει κορίτσια και αγόρια στο σχολείο, μέχρι να επιτευχθεί η ισότητα μεταξύ τους.

3. Να μην επιτρέπει σχολικές εισφορές κανενός είδους. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι δωρεάν, για όλους και υποχρεωτική και οι γονείς πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το είδος της εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα παιδιά τους. Όλες οι σχολικές εισφορές και χρεώσεις στα πρωτοβάθμια σχολεία πρέπει να καταργηθούν αμέσως.

4. Να σκέπτεται πέρα από τα στενά πλαίσια του εκπαιδευτικού συστήματος, ενσωματώνοντας εκπαιδευτικές πολιτικές στα εθνικά σχέδια για την μείωση της φτώχειας και προωθώντας αποτελεσματικά προγράμματα. Τα κράτη πρέπει να αναλάβουν δράση για την εκπαίδευση των κοριτσιών προωθώντας νόμους κατά των διακρίσεων, βελτιωμένης παροχής νερού και υγιεινής, προγράμματα πρόληψης του AIDS, ευαίσθητα στο φύλο προγράμματα για την πρώιμη παιδική ηλικία και προσπάθειες για τη μείωση της βίας και την προστασία των παιδιών από κακοποίηση.

5. Να εδραιώσει τα σχολεία ως κέντρα ανάπτυξης των κοινοτήτων, ιδιαίτερα για παιδιά ορφανά εξ αιτίας του AIDS και για παιδιά που ζουν σε συνθήκες συρράξεων ή εκτάκτων αναγκών. Τα σχολεία – που αποδείχτηκαν το πιο αποδοτικό και οικονομικό μέσο να προστατευθεί η νεολαία από το AIDS – πρέπει να γίνουν το επίκεντρο των προσπαθειών να καταπολεμηθεί η ασθένεια και άλλες απειλές για την επιβίωση των παιδιών και των νέων.

6. Να ενοποιήσει τις στρατηγικές των κρατών σε τρία επίπεδα: Επενδύσεις, πολιτικές και θεσμοί – παροχή υπηρεσιών – και εννοιολογικό πλαίσιο, τουτέστιν από οικονομική και ανθρωπίνων δικαιωμάτων άποψη.

7. Να αυξήσει τη διεθνή χρηματοδότηση για την εκπαίδευση, καταμερίζοντας 10% της επίσημης βοήθειας στη βασική εκπαίδευση, με προγράμματα που ωφελούν τα κορίτσια ως πρώτη προτεραιότητα. Οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να ανταποκριθούν στη δέσμευσή τους να δώσουν τουλάχιστον το 0,7% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος σε βοήθεια και τουλάχιστον το 0,15% στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

ΠΗΓΗ UNICEF

…ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ!

και   οι   μαθητές της Δ΄ τάξης  του σχολείου μας (93oου και 95ου Δ.Σ.Α)  παρέα με τους/τις δασκάλους/ες τους μας θύμισαν ,40 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου ,με μια εξαιρετική γιορτή τι είχε ζήσει ο ελληνικός λαός κείνα τα χρόνια!

Με  μελωδίες , κατάνυξη και ευλάβεια,  με δρώμενα και τραγούδια   οι μαθητές , μας συγκίνησαν και μας ανέδειξαν  το  πόσο αξίζει  να θυσιάζεσαι για τη λευτεριά, τη δημοκρατία,  τη δικαιοσύνη.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

 

DSC00269

 

 

DSC00272

 

 

40 χρόνια μετά….

ΥΠΟΣΧΕΣΗ

Δεν θα ξεχάσω…


ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Θ΄αγωνιστώ…


ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Νοέμβρης 2013

Κλικ  ΕΔΩ > 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973, “ΕΔΩ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ”


Σ΄ όλους αυτούς που ήταν παρόντες ΄κείνη τη μέρα……..


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή Ν.Αλεξανδρόπουλος

 

 

 

 

 

 

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

(ντοκυμαντέρ της εκπαιδευτικής τηλεόρασης για το Πολυτεχνείο)κλικ πάνω στην εικόνα

 

 

 

 

 

Περίεργο είναι αυτό που νομίζουν κάποιοι,

πως οι ιδέες σκοτώνονται…..

M.L.KING

 

‘Οταν μία ιδέα γίνεται πράξη, μπορεί να σου αλλάξει όλη σου τη ζωή! ‘Ελα όμως που καμιά φορά μπορεί να αλλάξει και τις ζωές των άλλων!

Μερικές μέρες ήταν λίγες αλλά αρκετές για να γνωρίσω μία ιδέα και να τη βιώσω στη πραγματοποίησή της. ‘Εναν κόσμο ολόκληρο!

‘Ηταν αρκετές γιατί επηρέασαν τις πιο σημαντικές επιλογές για την ζωή στην ολότητά της και λίγες, γιατί κατάλαβα πόσα έχω να μάθω ακόμα…   

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκτύπωση σελίδας
 

 

  Τα τακτικά προγράμματα αφορούν στις μόνιμες συλλογές του μουσείου και απευθύνονται στις τάξεις:Γ΄ δημοτικού
Δ΄ δημοτικού
Α΄ γυμνασίου

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας
Για τη συμμετοχή στα προγράμματα απαιτείται προσυνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο τηλ. 210 7239438:

Για να δηλώσετε συμμετοχή…

 • από την 15η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, μεταξύ 13.00–16.00 για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου,
 • από την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους, μεταξύ 13.00-16.00 για περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου.
 

 

Προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας (περίοδος 2013-2014)


 

 

Προγράμματα για την Γ΄Δημοτικού


 
Οι φίλοι μου τα ειδώλια
Οι φίλοι μου τα ειδώλια

Τα παιδιά, ανακαλύπτοντας τα μαρμάρινα ειδώλια του Μουσείου, κάνουν την πρώτη τους γνωριμία με την κυκλαδική τέχνη και την καθημερινή ζωή στις Κυκλάδες την 3η π.Χ. χιλιετία.

Δείτε και εκτυπώστε το έντυπο που συνοδεύει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Εικόνες από τη Μυθολογία
Εικόνες από τη Μυθολογία

O μύθος της Ευρώπης, οι άθλοι του Ηρακλή, οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου και οι περιπέτειές τους ζωντανεύουν μέσα από τις παραστάσεις των αγγείων.

Δείτε και εκτυπώστε το έντυπο που συνοδεύει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

 

Προγράμματα για την Δ΄Δημοτικού


 
Πηλός, τροχός, καμίνι
Πηλός, τροχός, καμίνι

Πώς κατασκευάζονταν τα αγγεία; σε τι χρησίμευαν; τι ήταν ο μελανόμορφος ρυθμός και σε τι διέφερε από τον ερυθρόμορφο; Σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις απαντά το πρόγραμμα που έχει σα θέμα τα πήλινα αγγεία από την καινούρια, μόνιμη έκθεση του 2ου ορόφου του ΜΚΤ που έχει τίτλο “Αρχαία Ελληνική Τέχνη. Μια ιστορία με εικόνες”.

Δείτε και εκτυπώστε το έντυπο που συνοδεύει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Λέων και Μελίτη: η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα
Λέων και Μελίτη: η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα

Ο Λέων και η Μελίτη, δυο αδέλφια  που μεγαλώνουν σε μια εύπορη οικογένεια της Αθήνας τον 5ο π.Χ. αιώνα  μας ξεναγούν στην πόλη τους.

Δείτε και εκτυπώστε το έντυπο που συνοδεύει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα
Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα

Πως ντύνονταν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ελληνίδες; από τι υλικά ήταν κατασκευασμένα τα ρούχα τους; φορούσαν υποδήματα; κοσμήματα; όταν είχε ήλιο με τι προστάτευαν το κεφάλι τους; Οι παραστάσεις στα αγγεία, τα αγαλματάκια και άλλα αντικείμενα δίνουν τις απαντήσεις.

To πρόγραμμα δεν προσφέρεται για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

Μια φορά κι έναν καιρό στην αρχαία Κύπρο
Μια φορά κι έναν καιρό στην αρχαία Κύπρο

Αγαλματάκια που παριστάνουν ανθρώπους και ζώα «ξεναγούν» τους μικρούς μαθητές στα μονοπάτια της αρχαίας Κύπρου.

Δείτε και εκτυπώστε το έντυπο που συνοδεύει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

 

 

Πηγή Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το διαθεματικό πρόγραμμα

Γυρί-ζωντας την πλάτη μας στη Βία,

συνένοχοι στο φόβο δε θα γίνουμε……

Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και συνεχίζεται…

Σ’ αυτό συμμετέχουν όλες οι τάξεις του σχολείου, στα πλαίσια της Ευέλικτης

Ζώνης και στόχος είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας

και όχι μόνο, φαινόμενο που έχει αναδειχθεί ως μείζον στις μέρες μας…

Η κάθε τάξη προσεγγίζει το θέμα σύμφωνα με την ηλικία των μαθητών, τις

δεξιότητές τους, τα ταλέντα τους και τις πιθανές ξεχωριστές συμπεριφορές

-σχέσεις που δηλώνουν την ταυτότητα του κάθε τμήματος και την αναγκαιότητα

διαφορετικών προσεγγίσεων του προγράμματος.,

Συντονισμός, υπεύθυνη υλοποίησης προγράμματος :Στέλλα Πρωτόπαπα

κλικ ΕΔΩ > Διαθεματικό Project για τη βία 1ο μέρος

κλικ ΕΔΩ > Διαθεματικό Project για τη βία 2ο μέρος

 

κλικ ΕΔΩ > Διαθεματικό project για τη βία 3ο μέρος

 

Στην παραπάνω παρουσίαση θα βρείτε αρκετό εκπαιδευτικό υλικό και όχι μόνο.

e-εκπομπή ,μηνιαίο περιοδικόΕκπαιδευτικής Τηλεόρασης

 

«Μην εκπαιδεύετε ένα παιδί να μάθει με τη βία ή τη σκληρότητα. Αλλά κατευθύνετέ τα στη γνώση με αυτό που τέρπει το μυαλό τους, έτσι ώστε να είστε σε καλύτερη θέση να ανακαλύψετε με ακρίβεια την ιδιόμορφη κλίση της ιδιοφυΐας του καθενός.»

Πλάτων, (427-347 π.Χ.), Αθηναίος φιλόσοφος

Ε.Ψ.Υ.Π.Ε

Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε) ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί έναν από τους πρώτους φορείς που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την ανάπτυξη του μοντέλου της κοινοτικής φροντίδας της ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου.

Στην ιστοσελίδα της http://www.epsype.gr θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και εκπαιδευτικό υλικό, σαν αυτό που σας έχουμε παρακάτω με δραστηριότητες στην τάξη.

activities thumb

ΚΛΙΚ  ΕΔΩ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΑ

Η Εκπαιδευτική τηλεόραση με τη σειρά 5 επεισοδίων ¨Οδύσσεια στο Διαδίκτυο¨, έχει στόχο την εξερεύνηση του συναρπαστικού κόσμου του Διαδικτύου αλλά και την επισήμανση και αντιμετώπιση των κινδύνων του για μια ασφαλή πλοήγηση. Είναι σημαντικό γονείς και παιδιά να πληροφορηθούν για τους κινδύνους που κρύβονται στο Διαδίκτυο, έτσι ώστε να συμπεριφέρονται με ασφαλή τρόπο και να απολαμβάνουν το ταξίδι στο συναρπαστικό αυτό νέο κόσμο.

ΚΛΙΚ > ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΚΛΙΚ >ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

 Περισσότερα…

 

 

 Εχει και το παιδί δικαιώματα!!

 • ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ.

κάνε κλικ

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Κάνε κλικ πάνω στην εικόνα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Κάνε κλικ πάνω στην εικόνα.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ                                                                                                                                                     ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Κάνε κλικ  πάνω στην εικόνα για εκπαιδευτικό υλικό.

ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΕΚΑΔΕΣ
Εδώ θα βρείτε παιχνίδια για να κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά τις μονάδες και τις δεκάδες, να παίξουν και να διασκεδάσουν!Από τους αριθμούς πάνω αριστερά διαλέγουμε αν θέλουμε να παίξουμε με μονάδες, δεκάδες, εκατοντάδες ή κάποιο συνδυασμό τους!  Στόχος  μας είναι να σχηματίσουμε τον αριθμό που γράφει το πράσινο κουτάκι. Για να το κάνουμε αυτό, σέρνουμε  όσες δεκάδες και  μονάδες χρειαζόμαστε απ’ τ’ αριστερά στο κέντρο και  συνεχίζουμε…

                                 ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΤΕ

 

 

 

Τι λέτε θα  καταφέρει το δελφίνι να πηδήξει πάνω απ’ τη βάρκα ή θα τη δαγκώσει ο καρχαρίας ;

Θα το μάθετε παίζοντας  και ποιος ξέρει μπορεί να τα καταφέρετε αν διαλέξετε  το σωστό αριθμό!

 

 Ksustra-Delfini-zoom ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ

ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΜΕ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΔΑΣ

Μήπως αν βρεθούμε στο διάστημα καταφέρουμε να  υπερβούμε  τη δεκάδα;

Ας ξεκινήσουμε το διαστημικό παιχνίδι !

O πρώτος αριθμός μας λέει που είμαστε, δεύτερος πόσα βηματάκια συνολικά θα προχωρήσουμε.

Αρχικά διαλέγουμε το σωστό αριθμό βημάτων, ώστε να φτάσει ο αστροναύτης από τον πρώτο αριθμό στο βράχο (δηλαδή στο 10). Έπειτα, υπολογίζουμε πόσα ακόμα βηματάκια έχουν μείνει μέχρι τον πύραυλο!

Προσοχή όμως….με ένα λάθος ο εξωγήινος θα μας καταβροχθίσει!

 

                                            tyb574047   ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΟΜΑΘΗΜΑ 
 
Πηγήhttp://www.learningbox.com/,http://www.ictgames.com

Μην πετάτε το  το κυλινδρικό χαρτόνι από το ρολό χαρτιού υγείας ! Γιατί όχι μόνο  επαναχρησιμοποιούμε ένα  άχρηστο αντικείμενο αλλά μ αυτά φτιάχνουμε και τα δικά μας παιχνίδια 
ΠΑΡΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ

Μερικά ανθρωπάκια φτιαγμένα με φύλλα

«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ»

ανέβηκε στις 22 Ιουνίου του 1973 στο θέατρο «Αθήναιον». H Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ,αποφάσισαν να ανεβάσουν ένα αλληγορικό έργο που θα διηγιόταν την ιστορία και τις ταλαιπωρίες του ελληνικού κράτους από τον ερχομό του Όθωνα το 1833 ,μέχρι την Κατοχή(στη δεύτερη παράσταση έφτανε μέχρι και την εξέγερση του Πολυτεχνείου), με σκοπό να παραπλανήσουν τη λογοκρισία της Χούντας , κατορθώνοντας ωστόσο να περάσουν μηνύματα αφύπνισης στον ήδη αγανακτισμένο ελληνικό λαό. Είπαν την ιδέα τους στον Καμπανέλλη, εκείνος άρχισε να γράφει.

Η μουσική επένδυση ανατέθηκε στον Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος είχε την έμπνευση να ζητήσει από τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη να παίξει το ρόλο του τραγουδιστή — τελάλη.

Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Κώστας Καζάκος. Τα σκηνικά της παράστασης ήταν του Ευγένιου Σπαθάρη και στο θίασο πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.

Η παράσταση ήταν μια μεγάλη εισπρακτική επιτυχία  αλλά συγχρόνως στάθηκε και μία βασική αφορμή επανάστασης. Συνθήματα όπως «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και «ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ — ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ» , γνωστά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είχαν πρωτοεμφανιστεί στην παράσταση.

Το “μεγάλο μας τσίρκο” είχε μεγάλη απήχηση στο αθηναϊκό κοινό, και λόγω της μεγάλης προσέλευσης των θεατών οι παραστάσεις στο “Αθήναιον” χαρακτηρίστηκαν εκ των υστέρων ως οι ” μαζικότερες — μέχρι το Πολυτεχνείο — πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας”.

Σύντομα οι λογοκριτές της χούντας κατάλαβαν ότι το έργο δεν ήταν μια απλή κωμωδία αλλά περνούσε στον κόσμο αντιδικτατορικά μηνύματα και-αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν- σταμάτησαν τις παραστάσεις. Οι πρωταγωνιστές του έργου συνελήφθησαν και η Τζένη Καρέζη κλείστηκε στη φυλακή για τρεις μήνες.Ο Καζάκος καλέστηκε κι ο ίδιος από τη Χούντα και φυλακίστηκε . Ερμηνευτής, συνθέτης και μουσικοί δέχονταν σχεδόν καθημερινά τις «επισκέψεις» των οργάνων της χούντας.. Το έργο ανεβαίνει ξανά από τον ίδιο θίασο μετά την πτώση της χούντας σε Αθήνα και επαρχία και γνωρίζει και πάλι τεράστια επιτυχία.

Το βίντεο περιλαμβάνει οπτικό υλικό από την ΕΡΤ(ΝΕΙ), με πλάνα που παραχώρησε ο Κώστας Καζάκος .

Το «Μεγάλο μας Τσίρκο» ήταν ένα σπονδυλωτό έργο που γράφτηκε για τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης εποχής (δικτατορία) και ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των πρωταγωνιστών του. Μια παράσταση που ισοδυναμούσε με «πολιτική πράξη», που ¨ενόχλησε¨ τη χούντα και ξεσήκωνε κάθε φορά τους θεατές για εξέγερση!

Όσο μακρινή κι αν είναι σήμερα αυτή η εποχή για κάποιους, πιστεύω πως το έργο παραμένει επίκαιρομιας και οι Έλληνες δεν μάθαμε ακόμα από τα λάθη και την ιστορία μας. Τα μηνύματα του “Τσίρκου” είναι διαχρονικά.

Άκουγα από μικρός γι’ αυτή την παράσταση από τους γονείς μου και από μεγαλύτερους φίλους που είχαν την τύχη να τη δούνε. Ίσως είναι η μοναδική θεατρική παράσταση που με σφράγισε χωρίς να τη δω! Όσες φορές ν’ ακούσει κανείς το δίσκο ή να διαβάσει το έργο, δε νομίζω να ¨νιώσει¨ αυτό που ένιωσαν όσοι παρακολούθησαν ζωντανά αυτή την παράσταση.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως όσοι την είχαν δει, είχαν επηρεαστεί βαθιά. Ήταν δηλαδή έναέργο – σταθμός και σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους συντελεστές, αλλά και για τους θεατές. Σπάνιο αυτό!

Κώστας Γεωργουσόπουλος

Τριανταεννέα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση ,το έργο  το καλοκαίρι του
2012 ανέβηκε ξανά από το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ, με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον κορυφαίο συνθέτη που οι μουσικές του χαρακτήρισαν εκείνη τη πρώτη παράσταση του ΄73, να είναι ο ίδιος παρών στη σκηνή διευθύνοντας την 9μελή του ορχήστρα και  πρωταγωνιστές: τους Γιώργο ΑρμένηΤάσο ΝούσιαΜαρίνα Ασλάνογλου και τονΖαχαρία Καρούνη στο τραγούδι.

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» είναι μια μαρτυρία για τη διαχρονία της Εθνικής μας περιπέτειας. Ένα λαϊκό έπος στο οποίο διαγράφονται ανάγλυφα οι αρετές αλλά και οι παθογένειες της φυλής, οι ανατάσεις και οι πτώσεις, οι αγώνες και οι αγωνίες ενός λαού, που φορτωμένος τη βαριά του ιστορία, δοκιμάζει τον βηματισμό του προς τον χρησμό ενός αμφίσημου μέλλοντος. Μια καταβύθιση του Πατριάρχη της μεταπολεμικής δραματουργίας στη «θεία κωμωδία» του ανελέητου ελληνικού αφηγήματος.

Σωτήρης Χατζάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ & Σκηνοθέτη της παράστασης)

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το τραγούδι της εξορίας;

Η Νήσος των Αζορών

To τραγούδι που λογοκρίθηκε από τη χούντα, γιατί, έλεγαν, αναφερόταν στα νησιά  που βρισκόντουσαν οι εξόριστοι πολιτικοί κρατούμενοι.

Στίχοι Μ. Μποστ, μουσική Μ. Θεδωράκης, ερμηνεία Γ. Μπιθικώτσης  και μπουζούκι Μ. Χιώτης.

Το  τραγούδι ακούστηκε για πρώτη φορά στην ταινία: Έκλεψα τη γυναίκα μου (1964)  …(“ένα πλοίον ταξιδέβον”)

Το τραγούδησε ο Γ.Μπιθικώτσης, που δεν ήθελε να το πει, λένε οι φήμες, διότι θεωρούσε ελαφρώς ανόητους τους στίχους, και για το λόγο αυτό το είπε όχι απλώς σοβαρά, αλλά σχεδόν τσαντισμένος. Αποτέλεσμα, να γίνει μεγάλη επιτυχία, ακριβώς εξαιτίας της ερμηνείας του Μπιθικώτση. Στο πίσω μέρος του δίσκου (45άρι βέβαια ήταν) υπήρχε άλλο τραγούδι των ιδίων, Μποστ και Μίκη, η Ρομβία (που σημαίνει λατέρνα)..

Οι στίχοι του τραγουδιού, με την ξεχωριστή “ανωρθώγραφει” γραφή του Μποστ

Αυτό είναι το δισκάκι, γιατί τότε δεν υπήρχαν CD…….

Δείτε ακόμη:ΜΠΟΣT, Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Η ταινία-ντοκυμαντέρ “o μανάβης” που προβλήθηκε  στα σχολεία μας στο πλαίσια Κινηματογραφική λέσχη στα σχολεία της γειτονιάς

DSC00212 (2)HHH

 

DSC00225

Στην προβολή   παρευρέθει και  σκηνοθέτης  Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος  και  συζήτησε με το κοινό

    

Σκηνοθεσία: Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Αναστασίου, Νίκος Αναστασίου, Σοφία Αναστασίου, Θύμιος Αναστασίου 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

  1ο βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ βραβείο κοινού στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

1ο  Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

 

ceb8ceb5cf81ceb9cebdcf8c-cf83ceb9cebdceb5cebcceac-ert-b-00

 

Ο Νίκος Αναστασίου, πλανόδιος μανάβης, με τη γυναίκα του Σοφία, από τη δεκαετία του 1980 κάνουν το ίδιο δρομολόγιο. Μια φορά   την εβδομάδα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ξεκινώντας από τα Τρίκαλα           επισκέπτονται τα εγκαταλειμμένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου, μια διαδρομή 75 χιλιομέτρων. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί το δρομολόγιό τους στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Είναι η άλλη, άγνωστη Ελλάδα, μακριά από τα αστικά κέντρα, που αποκαλύπτεται εδώ απλά και μόνο από τις συναντήσεις του πλανόδιου μανάβη με τους ντόπιους αγρότες. Όλοι τους, από τον ίδιο τον μανάβη ως τη γιαγιά του τελευταίου χωριού είναι αλληλέγγυοι ήρωες-καθρέφτες της ξεχασμένης ελληνικής επαρχίας. Τρυφερό, αστείο και βαθιά  ανθρώπινο το φίλμ αποτυπώνει στο φακό την αλήθεια των ανθρώπων και του φυσικού τους χώρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.410 Και ένα Τριαντάφυλλα

 

(ΕΤ1, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010 )

Μια πρωτότυπη προσέγγιση στα γεγονότα του ’73. Μέσα από τα µάτια μιας γάτας «περνά» η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην ταινία. Ο δημιουργός του φιλμ αξιοποίησε πραγματικές λήψεις από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 και τα «δείχνει» μέσα από τα μάτια μιας γάτας που ήταν στο Πολυτεχνείο τη μοιραία νύχτα, πριν από 12.410 συν μία ημέρες.

Παραγωγή:Ελληνική
Σκηνοθέτης: Ιορδάνης Ανανιάδης
Σενάριο:Ιορδάνης Ανανιάδης
Μουσική:Θόδωρος Βαμβουρέλης
Παραγωγή:ΕΡΤ Α.Ε.,Cels Unlimited,Ιορδάνης Ανανιάδης, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ......

Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα

Τζον Μπόιν

μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά

Κέδρος, 2006

 

Δεν εκπλήσσεται κανείς για την τεράστια επιτυχία αυτού του βιβλίου. Λίγο μετά την έκδοσή του, το 2006, κυκλοφορούσε σε 24 χώρες, ήταν υποψήφιο για το Ottakar’s Children’s Book Award της ίδιας χρονιάς ενώ αμέσως πουλήθηκαν και τα κινηματογραφικά δικαιώματα.

Ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Δεν πρόκειται για την ιστορία ενός αγοριού πριν τον ύπνο, στο ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον του σπιτιού. Είναι μια ιστορία για το Ολοκαύτωμα, γραμμένη με τον πιο ευφάνταστο και πρωτότυπο τρόπου που θα μπορούσε να συλλάβει ένας συγγραφέας που απευθύνεται (και) σε παιδιά. Ο Μπρούνο, ένα αγόρι εννιά χρονών, είναι γιος ενός Ναζί. Ο Πατέρας του (με κεφαλαίο π) είναι ένας αυστηρός και προσηλωμένος στο καθήκον και τη φασιστική ιδεολογία διοικητής. Στο σπίτι του μικρού Μπρούνο μπαινοβγαίνει ο Φύρης (ο Φύρερ) και μια πολύ όμορφη γυναίκα, μια Εύα. Το πενταώροφο σπίτι της οικογένειας στο Βερολίνο στεγάζει την οικογενειακή ευτυχία. Πρωταγωνιστές ο Μπρούνο και η μεγαλύτερη αδερφή του η Γκρέτελ, («Μια Καταδικασμένη Περίπτωση», κατά τον Μπρούνο), η Μητέρα και ο Πατέρας που επιβάλλουν μια αυστηρή πειθαρχία, για το καλό όλων και της πατρίδας, η Μαρία, η υπηρέτρια, και το υπόλοιπο υπηρετικό προσωπικό.

Μια μέρα του 1943 η γαλήνη διαταράσσεται όταν ο Φύρης αναγκάζει τον εκλεκτό διοικητή του να μετακομίσει στο Άουσβιτς. Το σπίτι τους είναι δίπλα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Από το παράθυρο του δωματίου του ο Μπρούνο βλέπει το συρματόπλεγμα. Δεν ξέρει όμως περί τίνος πρόκειται. Η κοινωνική και εξερευνητική του φύση καταπιέζεται στο νέο περιβάλλον. Έχει χάσει τους κολλητούς του φίλους, το τεράστιο σπίτι που έδινε πλήθος ευκαιρίες εξερεύνησης, το χαρούμενο πανηγύρι του Βερολίνου. Στην απέραντη μοναξιά αυτού του τόπου ο Μπρούνο βρίσκει διέξοδο στις εξερευνήσεις έξω από το νέο σπίτι του οι οποίες τον οδηγούν σε ένα σημείο του στρατοπέδου όπου η επιτήρηση είναι χαλαρή. Εκεί συναντά έναν κρατούμενο, ένα Εβραιόπουλο που έχει γεννηθεί, κατά σύμπτωση, την ίδια ακριβώς μέρα με τον Μπρούνο. «Είναι σα δίδυμοι» παρατηρεί ο μικρός. Μια δυνατή και κρυφή (αναγκαστικά) φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα στα δυο αγόρια, με το συρματόπλεγμα πάντα ανάμεσά τους. Να όμως που σε αυτό το σημείο το συρματόπλεγμα είναι λίγο χαλαρά στερεωμένο στη γη. Μια μικρή τρύπα αφήνει το παιδικό χεράκι να περάσει για να δώσει μια φέτα ψωμί και λίγο τυρί στον φίλο. Αφήνει χώρο για να κρατήσει για λίγο ο ένας το χέρι του άλλου. Για να περάσει, στο τέλος, ο Μπρούνο στην άλλη πλευρά, να γνωρίσει τον κόσμο του φίλου του, τον κόσμο με τις ριγέ πιτζάμες. Ο κίνδυνος της αποκάλυψης παραμονεύει. Δεν τολμά κανείς να φανταστεί τι θα κάνει ο Πατέρας αν καταλάβει το ατόπημα του γιου. Υπάρχει όμως κι ένας μεγαλύτερος κίνδυνος που παραμονεύει πίσω από το σιδερένιο συρματόπλεγμα.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Η σύλληψη της πλοκής είναι ευφυής, έστω κι αν ελέγχεται, σε κάποια σημεία, για την αληθοφάνειά της. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όμως είναι η γραφή και οπτική της αφήγησης. Οι πιο σκληρές αλήθειες υπονοούνται και διαγράφονται μέσα από την οπτική του εννιάχρονου ήρωα. Μια οπτική γνήσια παιδική, έως και αφελής. Ο μικρός διυλίζει τα πάντα μέσα από την προσωπική του ματιά και τις ανησυχίες ενός εννιάχρονου. Η αδερφή που κάνει την έξυπνη, η κουπαστή στο μεγάλο σπίτι που προσφέρεται για καταπληκτική τσουλήθρα, οι αντιπαθητικοί στρατιωτικοί που παρελαύνουν στο σπίτι, ο Πατέρας που λάμπει στην καλογυαλισμένη στολή του, η διάθεση για εξερεύνηση, ο νέος τόπος που είναι ένα άγνωστο «Ουσβιτς», μακριά από το Βερολίνο. Αλλά πού βρίσκεται ακριβώς; Στη Γερμανία; Οι ριγέ στολές των κρατουμένων είναι αξιοζήλευτες άνετες πιτζάμες. Από την άλλη ο ήρωας είναι ένας γνήσιος επαναστάτης, κι ας μην το ξέρει.

Είναι αυτή η αφηγηματική ματιά που δίνει την πρωτοτυπία σε αυτό το μυθιστόρημα. Δεν υπάρχει κανένα στερεότυπο, δεν αναφέρονται ποτέ οι λέξεις στρατόπεδο, εθνικοσοσιαλισμός, ούτε καν πόλεμος. Όλα υπονοούνται και αναδεικνύονται ακόμη πιο έντονα μέσα από την άγνοια και το ανυποψίαστο βλέμμα του Μπρούνο.

Όλοι οι ήρωες διαγράφονται πειστικοί συνθέτοντας μια μικρή τοιχογραφία των βασικών προσώπων του δράματος που λέγεται Ολοκαύτωμα. Σκηνές δυνατές, εύκολα τις φαντάζεται κανείς στον κινηματογράφο.

Στρωτή η μετάφραση της Αριάδνης Μοσχονά, διατηρεί έναν ρυθμό με τις σκόπιμες επαναλήψεις και τις εναλλαγές μακροπερίοδου και σύντομου λόγου, αφηγηματικών και διαλογικών μερών.

Ο Τζόν Μπόιν γεννήθηκε στην Ιρλανδία το 1971. Σπούδασε φιλολογία στο Trinity College, στο Δουβλίνο, και παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο University of East Anglia, στο Norwich, όπου και δίδαξε αργότερα. Ζει στο Δουβλίνο. Έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα για ενήλικες. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο για παιδιά, αλλά στην πραγματικότητα είναι και για ενήλικες.

 

Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις την ιστορία αυτού του βιβλίου. Συνήθως στο οπισθόφυλλο δίνουμε κάποια στοιχεία για την πλοκή, στην περίπτωσή μας όμως πιστεύουμε πως αυτό θα χαλάσει τις εκπλήξεις που κρύβονται στο κείμενο-και είναι πολλές. Πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να αρχίσεις να το διαβάζεις χωρίς να ξέρεις ποιο είναι το θέμα του.

Αν πάντως αρχίσεις να το διαβάζεις, θα πας μια μεγάλη βόλτα μ’ ένα αγόρι που λέγεται Μπρούνο. Και αργά ή γρήγορα θα βρεθείς, μαζί με τον Μπρούνο, μπροστά σε ένα συρματόπλεγμα και θα γνωρίσεις ένα αγόρι που ζει από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος.

Συρματοπλέγματα σαν αυτό υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου. Ευχόμαστε όμως ποτέ στη ζωή σου να μη βρεθείς μπροστά σε κάποιο από αυτά.

Το “Αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα” αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο, καθώς η αγγλική του έκδοση έχει πουλήσει 135.000 αντίτυπα από τον Ιανουάριο του 2006, που πρωτοκυκλοφόρησε, θα εκδοθεί σε 24 χώρες, ήταν υποψήφιο για δύο από τα σημαντικότερα βραβεία παιδικής λογοτεχνίας και σύντομα πρόκειται να γίνει ταινία από τη Miramax/Disney.

 

«Διαβάζω κι ανοίγω τα μάτια μου στον κόσμο»
Αγαπητέ/ή αναγνώστη/στρια
Καθώς διάβαζες το βιβλίο σου, χωρίς να το καταλάβεις, ανέπτυ-
ξες έναν εσωτερικό διάλογο με τους ήρωες, μπήκες στη θέση
τους, έκρινες τις απόψεις τους, συνέδεσες όσα εξιστορούνται
στο βιβλίο με αυτά που ενδέχεται να συμβαίνουν δίπλα σου, συ-
γκινήθηκες, προβληματίστηκες, μοιράστηκες και συζήτησες με
φίλους και φίλες τις σκέψεις που δημιουργήθηκαν στο μυαλό
σου κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.
Κάθε μυθιστόρημα, εκτός από την απόλαυση που προσφέρει
στον αναγνώστη, κρύβει κάτω από τις γραμμές του πολλά ακόμα
θέματα που έχουν σχέση με το περιεχόμενό του. Αυτά τα «άλλα»
θέματα επιδιώκει να αναδείξει το έντυπο που συνοδεύει το βι-
βλίο σου, ώστε να γίνει η ανάγνωση περισσότερο δημιουργική.
Οργανώσαμε για σένα ποικίλες δραστηριότητες, γιατί πιστεύου-
με ότι θα σε βοηθήσουν να ξεμπερδέψεις τα νήματα που κινούν
την πλοκή του βιβλίου και τοποθετούν αυτή τη φανταστική ιστο-
ρία στον κόσμο που ζεις.

 

                          KΛIK ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ , Μ.ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ

 

 

Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

Το τρέιλερ της ταινίας υποτιτλισμένο στα ελληνικά. Η ακριβής μετάφραση του αγγλικού τίτλου είναι «Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες» αλλά στην ελληνική αγορά κυκλοφόρησε ως «Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα». Η ταινία κυκλοφορεί και στο διαδίκτυο.

Η ταινία μάς μεταφέρει στην περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, όταν ο Χίτλερ και ο γερμανικός στρατός προσπαθούσαν να φτιάξουν το έθνος της “Αρίας φυλής”, ποδοπατώντας άλλους λαούς.
Ο Μπρούνο είναι ένα 8χρονο αγόρι που ζει με τον πατέρα του, υψηλόβαθμο αξιωματικό του γερμανικού στρατού, τη μητέρα και την αδερφή του. Ένα παιδί σαν όλα της ηλικίας του, που του αρέσει να παίζει με τους φίλους του και να εξερευνα τον κόσμο.
Ο πατέρας ανακοινώνει στην οικογένεια οτι πρέπει να αλλάξουν τόπο να ζουν γιατί αυτο επιβάλλει η δουλειά του.
Στο καινούριο σπίτι στην εξοχή, ο Μπρούνο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της μητέρας του, αποφασίζει να ανακαλύψει την περιπέτεια στο γειτονικό δάσος.
Εκεί, πίσω από ένα συρματόπλεγμα, συναντά ένα αγόρι στην ηλικία του, τον Σμουλ, και μια καταπλητική φιλία γεννιέται,
με απρόβλεπτες όμως συνέπειες…
Η απλή σκηνοθετική άποψη αλλά και το λιτό σενάριο δεν εμποδίζουν τον σκηνοθέτη να προκαλέσει συναισθηματική γροθιά στο θεατή, ιδιαίτερα με το σκληρό και απάνθρωπο φινάλε της ταινίας.
Παρότι δεν γίνεται ονομαστική αναφορά στο πιο είναι το συγκεκριμένο στρατόπεδο, καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για το διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων, το Άουσβιτς.
Οι παιδικές καρδιές γεμάτες αθωότητα, ονειρεύονται τη ζωή και καταστρώνουν τα σχέδιά τους. Οι ενήλικες, όμως, έχουν άλλες προτεραιότητες..

Βιβλία Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου (17η Νοέμβρη)

Αναρτήθηκε από 
Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία
Ένα σύνθημα τόσο ουσιαστικό και επίκαιρο!
Ελάτε να ξεφυλλίσουμε βιβλία για παιδιά και για νέους
που θίγουν το θέμα της στέρησης της ατομικής
ελευθερίας και βούλησης
και αναφέρονται στην επέτειο του Πολυτεχνείου.
Οι περιγραφές των βιβλίων προέρχονται
από τις ιστοσελίδες των αντίστοιχων εκδόσεων.
Η λίστα θα ανανεώνεται συνεχώς.
……
Η κυρά Δημοκρατία
Κωνσταντίνα Αρμενιάκου
εικονογράφηση: Πάνος Καψάσκης
Κέδρος, 2006

Την κυρά Δημοκρατία όλοι την αγαπούν στο μικρό χωριό, 

γι’ αυτό τη διάλεξαν για αρχηγό. Τι θα συμβεί όμως
όταν η κυρία Ρία η Δικτατορία πάρει με τη βία
όλη την εξουσία; Μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν ευτυχισμένοι χωρίς τη Δημοκρατία; Ένα παραμύθι
για να εξηγήσουμε στα παιδιά την αξία της Δημοκρατία
και για να θυμόμαστε ότι:
Όλοι μαζί, όλοι μαζί,
είμαστε πάντα πιο δυνατοί.
……

 

Ευγενία Φακίνου
εικονογράφηση: Ευγενία Φακίνου
Κέδρος, 1999
Η Ντενεκεδούπολη είναι μια πολιτεία
που είναι φτιαγμένη από ντενεκέδες.

Ζούσαν όλα πολύ ευτυχισμένα στην Ντενεκεδούπολη, 
ώσπου μια μέρα ένας ντενεκές ο Λαδένιος
αποφάσισε να τους κυβερνήσει!

 

……
Το ξεχασμένο συρτάρι
Κατερίνα Μουρίκη
εικονογράφηση: Σόνια Μητραλιά
Άγκυρα, 2006
Η Κατερίνα, μια νεαρή μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, ξαναθυμάται τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Λες κι άνοιξε ξαφνικά ένα παλιό ξεχασμένο συρτάρι του μυαλού της, ελευθερώνοντας φαντάσματα του παρελθόντος που την τραβούν στο παρελθόν και την κάνουν να ξαναζήσει απλές αλλά και ηρωικές στιγμές της εποχής της.
Ένα χτύπημα στο κεφάλι γίνεται αιτία να χάσει τη φωνή της αλλά και να αποκτήσει τη μοναδική κούκλα των παιδικών της χρόνων. Κι όμως, κάποια στιγμή ανακαλύπτει ότι πρέπει να θυσιάσει το μονάκριβο πάνινο παιδί της. Μία ηλικιωμένη ζητιάνα γίνεται μέλος της οικογένειάς της και της δίνει μαθήματα ζωής. Μια γυναίκα με ένα μυστικό τόσο μεγάλο, όσο και η ιστορία της πατρίδας μας. Η Κατερίνα, έφηβη πια, βρίσκεται στο πανεπιστήμιο. Εκεί την περιμένει ο έρωτας αλλά και ο φοιτητικός αγώνας για μια λεύτερη Πατρίδα, αφού η Χούντα πριν από εφτά χρόνια είχε δηλητηριάσει τη ζωή των πολιτών.
……
Κάτω από την καρδιά
τηςΒούλα Μάστορη
Εκδόσεις Πατάκη, 1996
Η χούντα του 1967 βρίσκει την Άννα παντρεμένη κι έγκυο.
Το αγέννητο μωρό της μας λέει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από το σπίτι, ενώ παράλληλα σχολιάζει, φιλοσοφεί και κάνει… καθιστική αντίσταση, αρνούμενο να γεννηθεί
“όσο είναι η χούντα έξω”.
 
…………

Η 17η Νοέμβρη 1973 στα σχολεία της
πατρίδας μου

 Τραγούδια Μικρή Πολιτεία, 2011

Η 17η Νοέμβρη 1973 στα Σχολεία της Πατρίδας μου
(CD + ΒΙΒΛΙΟ)
Το βιβλίο (σκληρό εξώφυλλο) περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, τους δημιουργούς, σύντομα βιογραφικά των χορωδιών με φωτογραφίες, τα ονόματα των παιδιών που συμμετέχουν στις χορωδίες και άλλες πληροφορίες.
Τραγουδούν : Παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου, Παιδική χορωδία Animus, Μοντέρνα παιδική και νεανική χορωδία Γιώργου Σκλήκα.
……
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου
Φίλιππος Μανδηλαράς
εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Παπαδόπουλος, 2012
Οι περιπέτειες της εξέγερσης του Πλυτεχνείου με χαριτωμένα και απλά στιχάκια , από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, για να εντυπώνονται εύκολα στη μνήμη των παιδιών:
Στο Πολυτεχνείο αποφάσισε να κλειστεί,
απαγορεύσεις, φύλακές να μην τις φοβηθεί.
Γιατί το γνωρίζει πως πάλευε για την ελευθερία,
στον τόπο μας για να ξανάρθει η δημοκρατία
…….
 Τα αδέσποτα
συγγραφέας/ εικονογράφος Σοφία Ζαραμπούκα
Μεταίχμιο
Η Μίνα” είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς “Τα Αδέσποτα”
της Σοφίας Ζαραμπούκα. Στα βιβλία της σειράς πρωταγωνιστές είναι τα αδέσποτα, που κυκλοφορούν
 και σχολιάζουν όσα συμβαίνουν γύρω τους,
ενώ ζουν και τις προσωπικές τους ιστορίες.
Στο πρώτο βιβλίο της σειράς τα αδέσποτα μας ξεναγούν στο Πολυτεχνείο, το Μουσείο, την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο, τη Βουλή, το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, στα Εξάρχεια, στον Εθνικό Κήπο και… στο σπίτι μιας άλλης συγγραφέα, της Άλκης Ζέη. Εκεί, η Μίνα θα βρει μια φιλόξενη αγκαλιά, φροντίδα και αγάπη.
Με λίγα λόγια… τον άνθρωπό της.
………..
Η σοφή ελιά
Δημοκρατία
Ειρήνη Καμαράτου – Γιαλλούση
εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
Μίλητος, 2006
Σ’ ένα παράξενο περιβόλι οι καρποί δεν ήταν ευχαριστημένοι.
Η κολοκύθα, που ήταν και αρχηγός, τους έβαζε
να δουλεύουν σκληρά.
Η πληρωμή τους ήταν ένας κουβάς νερό την εβδομάδα.
Για το φραγκόσυκο ήταν αρκετό, όχι όμως
και για το καρπούζι.
Αποφάσισαν ότι αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί
άλλο, ξεσηκώθηκαν και ακολούθησαν
το σχέδιο της σοφής ελιάς.
……..

στο δάσος

συγγραφέας/ εικονογράφος Σοφία Ζαραμπούκα
Κέδρος
Τα ζώα του δάσους βρίσκονται μπροστά σ’ ένα μεγάλο δίλημμα: ποιο ζώο είναι καταλληλότερο για να γίνει αρχηγός των ζώων; Το πιο έξυπνο ή το πιο δυνατό;
………Λίγα γαρύφαλλα για το Πολυτεχνείο
Κατερίνα Μουρίκη
εικονογράφηση: Νίκος Χριστοφοράκης
Δύσκολο να μιλήσεις σε παιδιά προσχολικής ή πρωτοσχολικής ηλικίας για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Ίσως γι’ αυτό, μέσα στα τριάντα πέντε χρόνια που έχουν κυλήσει από τότε, τα βιβλία που έχουν γραφτεί με αυτό το θέμα δεν ξεπερνάνε τα τρία. Κι αυτό αποτελεί οπωσδήποτε ένα κενό στην παιδική μας λογοτεχνία. Η Κατερίνα Μουρίκη στο βιβλίο της “Λίγα γαρίφαλα για το Πολυτεχνείο” δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν απλά και κατανοητά την αξία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μέσα από τις μεστές ατάκες παππού και τις παιδιάστικες ερμηνείες του δεύτερου περνούν έννοιες όπως “Ελευθερία”, “Δημοκρατία”,
“χούντα”, “Λαϊκός ξεσηκωμός”.
Η σοφία και οι μνήμες του παππού Περικλή ανταμώνουν με την παιδική αφέλεια του Αλέξανδρου που κάνει συνειρμούς και συσχετίζει όσα βλέπει και ακούει με την προσωπική του καθημερινότητα. Παιδικές σκέψεις που παρότι προκαλούν γέλιο κρύβουν μικρές και μεγάλες αλήθειες της ζωής μας.
………
Εκείνο το βράδυ
Θεατρική παράσταση για τη γιορτή του Πολυτεχνείο
Μαριάννα Δασκαλάκη
Γρηγόρη, 2005
………
Η σφεντόνα του Δαβίδ
 Παντελής Καλιότσος
εικονογράφηση: Παντελής Καλιότσος
Εκδόσεις Πατάκη, 2001
O μικρόσωμος και ανίσχυρος Δαβίδ, μας λέει η Bίβλος, έχοντας για μοναδικό του όπλο μια σφεντόνα, εξόντωσε το σιδερόφρακτο γίγαντα Γολιάθ. H άνιση αυτή μονομαχία έγινε πριν από χιλιάδες χρόνια,
επαναλαμβάνεται ωστόσο από καιρό
σε καιρό μέχρι σήμερα. Συχνά οι ανίσχυροι νικάνε τους ισχυρούς. Aς θυμηθούμε, για παράδειγμα, την υπερδύναμη της Aμερικής που νικήθηκε από το μικροσκοπικό Bιετνάμ. Aς θυμηθούμε προπάντων το “Έπος της Aλβανίας”. Eδώ μπορούμε στ’ αλήθεια να πούμε ότι τα τανκς υποχώρησαν μπροστά στις σφεντόνες.
Πώς γίνεται αυτό το θαύμα; Iδού η απάντηση: Aν έχεις για σύμμαχό σου το Δίκιο και την Aλήθεια, μπορεί να χάσεις μερικές μάχες, τελικά όμως -αργά ή γρήγορα- θα κερδίσεις τον πόλεμο. Στην ιστορία αυτή θα δεις πώς τα κατάφεραν δεκαεννιά πιτσιρίκια της Δευτέρας Δημοτικού. Kαι θα τρίβεις τα μάτια σου!
…..Οι πελαργοί θα ξανάρθουνΜαρούλα Κλιάφα
εικονογράφηση: Πόπη ΣαββάτηΓιώργος Γούλας
Κέδρος, 1990

Το βιβλίο ξεκινάει με τον ερχομό του πατέρα του Γιάννη,
ενός δεκάχρονου αγοριού,
που ζει στο Τρίκαλα στον καιρό της δικτατορίας.
Αυτή τη φορά ο πατέρας έχει ένα
 ξεχωριστό δώρο για τον Γιάννη από την Αθήνα.
Ένα ημερολόγιο που θα του
 εμπιστεύεται τα μυστικά του και τα περίεργα πράγματα
που συμβαίνουν εκείνη την
 εποχή. Ο Γιάννης αρχίζει να γράφει πράγματα από την καθημερινή του ζωή και
 χωρίς να το καταλαβαίνει αντικατοπτρίζει την εικόνα της δικτατορίας που υπάρχει.
……..
Τα γενέθλια
Μυθιστόρημα
Ζωρζ Σαρή
Εκδόσεις Πατάκη, 2011
Η Άννα, οκτώ χρονών, ονειρεύεται πολύχρωμα μπαλόνια. Όμως, τα μπαλόνια σπάνε μ’ έναν ξερό ήχο. Έχει ξημερώσει η 21η Απριλίου. Τα τανκς βγήκανε στους δρόμους της Αθήνας. Η ζωή της Άννας αναποδογυρίζεται. Δε θα γιορτάσει τα γενέθλιά της. Θα μεγαλώσει με ιδανικό το νονό της, τον καθηγητή, που της μαθαίνει με τις πράξεις του τι πάει να πει ελευθερία.
…..
Τα μαγικά μαξιλάρια
Ευγένιος Τριβιζάς
μετάφραση: Βαγγέλης Παυλίδης
Εκδόσεις Πατάκη, 1996
Στη χώρα του άπληστου Βασιλιά Αρπατίλαου απαγορεύονται οι …Κυριακές, τα πάρτυ γενεθλίων, οι παιδικές χαρές, μέχρι και ο λόξυγγας! Όλοι δουλεύουν νύχτα-μέρα για να γεμίζει με διαμάντια το θησαυροφυλάκιό του Βασιλιά. Ο καταχθόνιος σύμβουλός του, Σαυρίλιος Βρισελιέ, σχεδιάζει να καταργήσει ακόμη και τα όνειρα με την καινούργια του εφεύρεση, τα «εφιαλτικά μαξιλάρια», για να δουλεύουν όλοι περισσότερο, χωρίς γκρίνιες και παράπονα. Όμως σε αυτή την απόπειρα θα βρει απέναντί του την αντίσταση των παιδιών, που με τη βοήθεια του δασκάλου τους θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν το τρομερό σχέδιο.

Οι μαθητές και μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού με τη δασκάλα τους κα Φώκου Ιωάννα μας ταξίδεψαν στην εποχή εκείνη περιδιαβαίνοντάς μας στο χρονικό των γεγονότων. Δραματοποίησαν γνωστά τραγούδια, όπως το «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του» και «Παιδιά της Ελλάδας». Κατασκεύσασαν πλακάτ με συνθήματα και χόρεψαν το τραγούδι «Κράτα μάνα».  Τραγούδησαν υπό την καθοδήγηση της μουσικού, κας Βάσως Μπακοπούλου  και η Γ’ Δημοτικού με τη δασκάλά τους κα Δεληγιαννάκη Αλεξάνδρα μας συνόδευσαν με τις μελωδικές φωνές τους. Μετέφεραν μηνύματα ήθους, αντοχής, υπομονής, ανδρείας και επιμονής, που στις μέρες μας είναι, όχι μόνο επίκαιρα, αλλά επιβεβλημένα

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ  2 Νοεμβρίου 2013

ΩΡΑ  7.30΄μ.μ.     

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

93ο – 95ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών

 Πυθέου και Αγκύλης, Ν. Κόσμος

Οι εκπαιδευτικοί και οι Σύλλογοι Γονέων  των 93ου – 95ου – 96ου Δημοτικών Σχολείων Αθηνών και ο Σχολικός Σύμβουλος της 10ης περιφέρειας  Χ.Παπαδόπουλος σας προσκαλούν στην προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ        

      Ο ΜΑΝΑΒΗΣ (2013 , 81΄)   

Σκηνοθεσία: Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

Πρωταγωνιστούν: Κώστας Αναστασίου, Νίκος Αναστασίου, Σοφία Αναστασίου, Θύμιος Αναστασίου 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

  1ο βραβείο καλύτερου Ντοκιμαντέρ βραβείο κοινού στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

1ο  Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

 

 

ceb8ceb5cf81ceb9cebdcf8c-cf83ceb9cebdceb5cebcceac-ert-b-00

 

 

 

Ο Νίκος Αναστασίου, πλανόδιος μανάβης, με τη γυναίκα του Σοφία, από τη δεκαετία του 1980 κάνουν το ίδιο δρομολόγιο. Μια φορά την εβδομάδα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ξεκινώντας από τα Τρίκαλα επισκέπτονται τα εγκαταλειμμένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου, μια διαδρομή 75 χιλιομέτρων. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί το δρομολόγιό τους στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Είναι η άλλη, άγνωστη Ελλάδα, μακριά από τα αστικά κέντρα, που αποκαλύπτεται εδώ απλά και μόνο από τις συναντήσεις του πλανόδιου μανάβη με τους ντόπιους αγρότες. Όλοι τους, από τον ίδιο τον μανάβη ως τη γιαγιά του τελευταίου χωριού είναι αλληλέγγυοι ήρωες-καθρέφτες της ξεχασμένης ελληνικής επαρχίας. Τρυφερό, αστείο και βαθιά  ανθρώπινο το φίλμ αποτυπώνει στο φακό την αλήθεια των ανθρώπων και του φυσικού τους χώρου.

 

 

 

 

 

Στην προβολή  θα παρίσταται ο σκηνοθέτης  και θα συζητήσει με το κοινό.

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Μια εμπνευσμένη ταινία περιπέτειας που έκανε πρεμιέρα μόλις το 2007, ένα έξοχο δείγμα ελληνικού νεορεαλισμού που αναγνωρίσθηκε διεθνώς, αλλά όχι στην Ελλάδα. Αφηγείται την ιστορία των παιδιών του Παπαφείου ορφανοτροφείου και την προσπάθειά τους να επιβιώσουν τα σκληρά χρόνια της κατοχής ,στους δρόμους όταν οι Γερμανοί κατακτητές επιτάξανε το Ορφανοτροφείο και τα ανάγκασαν να το εγκαταλείψουν.

“Αν είχες γυρίσει αυτή την ταινία προτού γυρίσω εγώ τον (Κλέφτη των ποδηλάτων) τότε σήμερα θα ήσουν εσύ ο Ντε Σίκα!”
Βιτόριο Ντε Σίκα (προς τον Γκρεγκ Τάλλας, όταν είδε το 1955 το Ξυπόλητο Τάγμα στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου)Το «Ξυπόλητο Τάγμα»

Το “Ξυπόλητο Τάγμα” είναι η αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που η δράση τους πήρε διαστάσεις μύθου όταν διώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του Bʼ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Γερμανοί αδειάζουν τα δημόσια κτίρια και τα επιτάσσουν. Ανάμεσα σε αυτά τα κτίρια είναι και αρκετά ορφανοτροφεία. Τα ορφανά πετάγονται στο δρόμο. Μια ομάδα απ’ αυτά τα ορφανά, για να επιβιώσουν, παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Οργανώνονται σαν μυστικός (στρατός) με ιεραρχία και πειθαρχία. Μόνα τους συγκροτούν ομάδες κρούσης και βοήθειας. Πηγή για την τροφοδοσία τους είναι τα γερμανικά καμιόνια που κουβαλάνε ψωμί και τρόφιμα και οι μαυραγορίτες. Τα κλεμμένα, μοιράζονται στα ορφανά, αλλά και σε άλλους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που είχαν ανάγκες.

Τα παιδιά του Ξυπόλυτου Τάγματος έμειναν στην ιστορία σαν “σαλταδόροι”. Ο θρύλος λέει, πως πέρα από την αρωγή που παρείχαν στο κόσμο, κατάφερναν με την εξυπνάδα και το κουράγιο τους να βοηθούν την Αντίσταση, βρίσκοντας τρόπους να φυγαδεύουν στη Μέση Ανατολή Έλληνες, Αμερικάνους και Εγγλέζους αξιωματικούς, με σκοπό να ενωθούν με τους εκεί συμμαχικούς στρατούς

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄40, βρισκόταν στην Αμερική ο ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Νίκος Κατσιώτης, συζητώντας με τον Γκρεγκ Τάλλας (Γρηγόρης Θαλασσινός) του διηγήθηκε πως την ημέρα που η Θεσσαλονίκη γιόρταζε την απελευθέρωσή της, τον Νοέμβριο του 1944, στο τέλος της διαδήλωσης ακολουθούσε ένα τσούρμο από κουρελήδες πιτσιρικάδες οι οποίοι κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Ξυπόλητο Τάγμα».

Η διήγηση του Νίκου Κατσιώτη, συγκλόνισε τον Τάλλας κι αποφάσισε να κάνει το «Ξυπόλητο Τάγμα» ταινία. Το 1952, ο Γκρεγκ Τάλλας έρχεται στην Ελλάδα και με την περιορισμένη οικονομική υποστήριξη ενός άλλου Ελληνοαμερικανού, ξενοδόχου στο Λος Άντζελες, του Πέτρου Μπουντούρη, άρχισε να γυρίζει την ταινία « Το Ξυπόλητο Τάγμα». Ο Νίκος Κατσιώτης έγραψε το σενάριο, ενώ την μουσική έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης (η πρώτη του για κινηματογραφική ταινία), με εκτέλεση από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (υπό την διεύθυνση τού ιδίου). Η θαυμάσια φωτογραφία ήταν του Μιχάλη Γαζιάδη.

Ο Γκρεγκ Τάλλας αποθαρρημένος από την υποτυπώδη κινηματογραφία της Ελλάδας της εποχής, σκέφτηκε αρχικά να γυρίσει την ταινία στη Νάπολη, πόλη που θεωρούσε πως είχε μια περίεργη ομοιότητα, το ίδιο άρωμα, με τη Θεσσαλονίκη. Αλλά πάλι κάτι τον έτρωγε.

Κι έτσι ήρθε στην Ελλάδα και γύρισε την ταινία στη Θεσσαλονίκη σε φυσικούς χώρους. Μόνο τη σκηνή της «μαύρης αγοράς» γύρισε για καθαρά πρακτικούς λόγους στην Αθήνα, στην περιοχή των Φυλακών Αβέρωφ, όπου και λειτουργούσε πραγματικά η μαύρη αγορά στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής.

Χρησιμοποίησε μόνο δύο επαγγελματίες ηθοποιούς, τον Νίκο Φέρμα και τη Μαρία Κωστή. Όλοι οι άλλοι που έπαιξαν στην ταινία ήσαν ερασιτέχνες. Τα 63 από τα 66 παιδιά που πήραν μέρος στα γυρίσματα, ο Γκρεγκ Τάλλας τα πήρε από αναμορφωτήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η μηχανή λήψης ήταν του 1924 και χρησιμοποιήθηκαν μόνο 6 προβολείς για τον φωτισμό. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της ταινίας -σε συνδυασμό με τις συνθήκες παραγωγής- ήταν μια μεγάλη έκπληξη στην Αμερική. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι αυτή η ταινία γυρίστηκε με τόσο λίγα τεχνικά μέσα. Για παράδειγμα, ο φωνολήπτης της Κολούμπια ήταν αδύνατο να πιστέψει πως αυτή η ταινία γυρίστηκε βουβή και πως είχαν επιτευχθεί τόσο άψογοι συγχρονισμοί στο ντουμπλάρισμα της ηχητικής μπάντας στην Ελλάδα!

Το αρνητικό της ταινίας είχε χαθεί και χάρη στις προσπάθειες του διευθυντή της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, Θόδωρου Αδαμόπουλου που εντόπισε δύο κόπιες προβολής σε καλή κατάσταση, δημιουργήθηκε, μετά από χρονοβόρες και πολυδάπανες διαδικασίες, ένα καινούργιο αρνητικό της ταινίας.

Το «Ξυπόλυτο Τάγμα» ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που κατόρθωσε να βραβευτεί σε διεθνές φεστιβάλ. Πήρε το 1955 το πρώτο βραβείο («Χρυσή Δάφνη»), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου.

Μια εμπνευσμένη ταινία περιπέτειας που έκανε πρεμιέρα μόλις το 2007, ένα έξοχο δείγμα ελληνικού νεορεαλισμού που αναγνωρίσθηκε διεθνώς, αλλά όχι στην Ελλάδα.

Πρωταγωνιστούν:
Μαρία Κωστή (Αλεξάνδρα)
Νίκος Φέρμας (Μάρκος)
Βασίλης Φραγκιαδάκης (Ανδρέας)
Αντώνης Βούλγαρης (Νίκος)
Στράτης Κρότος (Δημήτρης)

Σκηνοθεσία: Γκρέγκ Τάλλας (Γρηγόρης Θαλασσινός )
Σενάριο: Νίκος Κατσιώτης

Χρονολογία παραγωγής: 1954

Πηγή www.pare-dose.net

perierga.gr - 10 φωτογραφίες που σόκαραν την ανθρωπότητα!

…………..χωρίς λόγια……………..ΑΘΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1940 , Γ.ΡΙΤΣΟΣ.


 


 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δύο φορές ξένος,   ….και έφαγαν αυτοί καλύτερα…,   Η φρίκη του πολέμου στα μάτια των παιδιώνΤα παιδιά του πολέμου ζητούν μια ευκαρία για ειρήνη,

Μονόλογοι από τη Γάζα

 

 

 

Ανακυκλώνω ‐ Μειώνω τα απορρίμματα ‐‐Επαναχρησιμοποιώ τα υλικά‐‐Τέχνη από σκουπίδια

  Η  τέχνη  μπορεί  να  δώσει  ζωή  σε  μικρά  και
ασήμαντα πράγματα, γιατί έχει τη δυνατότητα να
μεταμορφώνει  ό,τι  αγγίζει  και  να  μετατρέπει  το
αρνητικό σε θετικό.

 

Σάββατο 9 το πρωί   Ομήρου και Ακαδημίας(κτίριο ΧΑΝ)  μια παρέα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών ,συνεπής στο ραντεβού της.

 

“Ολοι μαζί είχαμε αποφασίσει μέρες τώρα να περάσουμε ένα «πράσινο πρωινό» δημιουργώντας έργα από ανακυκλώσιμα υλικά.

Tην ευκαιρία μας την έδωσε  μια ωραία  Εκδήλωση Έκθεσης δημιουργιών από ανακυκλώσιμα/«άχρηστα» υλικά», τέχνη από σκουπίδια (trash art) της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης . Με εισιτήριο εισόδου μια σακούλα με υλικά -παλιά αντικείμενα, «σκουπίδια», ξεκινήσαμε πρώτα

από την έκθεση  έργων μαθητών από ανακυκλώσιμα υλικά που φυσικά εκεί βρισκόταν και το δικό μας .OLYMPUS DIGITAL CAMERAΌλα τα έργα ήταν μοναδικά με πολύ φαντασία και άποψη.

 

Στη συνέχεια αφού πήραμε  το «πρωινό» που μας προσέφεραν οι  φιλόξενοι διοργανωτές !,κατευθυνθήκαμε σε μια μεγάλη αίθουσα που μας περίμενανπολλά βιωματικά εργαστήρια  που μας προσκαλούσαν και προκαλούσαν να  αφήσουμε ελεύθερους τους μικρούς καλλιτέχνες που κρύβουμε βαθιά μέσα μας !

Τα χάσαμε δεν ξέραμε ποιο να διαλέξουμε !

 

α) κατασκευές από χαρτοπολτό, πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια, CD’s κ.α.
β) δημιουργία παζλ με θέματα του Δικτύου «Φύση Χωρίς Σκουπίδια» κ.ά
γ) ζωγραφική σε κουτιά αναψυκτικών
δ) κατασκευή διακοσμητικής κουκουβάγιας
ε) χριστουγεννιάτικες κατασκευές
στ) δημιουργίες από Lego και γραφική ύλη

 

Ευτυχώς «περάσαμε» από τα περισσότερα Κυκλικά ανά 30 λεπτά αλλάζαμε ομάδες. Φτιάξαμε όμορφες κουκουβάγιες ,λουλούδια.χριστουγεννιάτικα δεντράκια και στολίδια ,κοσμήματα ,βατραχάκια κι άλλα πολλά .

 

Η  εμπειρία ήταν μοναδική, η διοργάνωση εξαιρετική και περάσαμε τόσο όμορφα που υποσχεθήκαμε όχι μόνο να το επαναλάβουμε αλλά να ξεσηκώσουμε κι άλλους  πολλούς και η παρέα να μεγαλώωωωνειειει!!!!

 

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

Συγχαρητήρια στους μαθητές της ΣΤ1 για τη διάκριση τους στο διαγωνισμό

δημιουργιών από  ανακυκλώσιμα /«άχρηστα» υλικά» -Τέχνη από σκουπίδια (trashart) που διοργάνωσε η ΕΕΠΦ

 

Το έργο τουςOLYMPUS DIGITAL CAMERA«One step forward to save the earth» -ένα από τα 67 έργα μαθητών που εγκρίθηκαν και παρουσιάστηκαν στην Έκθεση- έλαβε το 3ο βραβείο έργου μαθητών Α΄/θμιας Εκπαίδευσης.

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ   Βραβειο 3ο ΣχολείαΟκτωβριος2013_95οΔΣ Αθηνων

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ……